vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijEvacuaties na wateroverlast in oosten Suriname

Evacuaties na wateroverlast in oosten Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/COTTICA, 2 jun – In het Cottica-gebied, in Oost Suriname zijn tientallen burgers geëvacueerd na wateroverlast. Zeker één Marronleefgemeenschap heeft te lijden van de gevolgen van aanhoudend regenweer. Het wetrpeil in de Cotticarivier is aanmerkelijk toegenomen.

In de leefgemeenschap Akalé Kondré stroomt water de huizen binnen. Ongeveer veertig burgers moesten overgebracht worden naar droger gebied. “Ze zijn voorlopig ondergebracht bij een ressortraadslid”, zegt Nicolaas Priesierie, ondervoorzitter van de districtsraad van Marowijne, tegenover de Ware Tijd. Intussen komt ook het Nationaal Rampen Coördinatie Centrum, NCCR, in actie. In Akalé Kondré zijn er nog burgers.

De mensen zijn wel het een en ander gewend. Het gebeurt vaker dat het rivierwater het woongebied binnenstroomt door weersomstandigheden. “Het grootste deel is nog in het dorp, maar zodra ze het sein geven dat ze weg willen, zullen ook zijn worden geëvacueerd. We staan gereed”, aldus Priesierie. Een andere oplossing dan verhuizen is niet voorhanden. Een probleem is wel de gehechtheid aan de geboortegrond.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Zelfs het weer protesteert tegen een 2e termijn voor NDP en begint de mensen die hem aan een meerderheid hebben geholpen te straffen. Wie weet wat er straks allemaal nog meer volgt aan natuurstraf.


    Maak melding
  2. Een ‘parlementslid’ (lees wakkamang) , had iedereen drinkwater belooft. Ze hebben t gekregen.

    Het werk is gedaan door degene daarboven. Surinamers mogen deze kundige staatsleden wel enorm bedanken hoor.


    Maak melding
  3. De “tribalen”hebben allang geleden hun tribale leefwijze opgegeven.Ze bouwen tegenwoordig stenen huizen in plaats met pina bladeren.Vroeger zouden ze eventjes wat hoger gaan wonen zo als vijf jaren geleden enkele dorpen hebben gedaan die nog enigszins tribaal leefden.Nu zijn ze aan hun huis gebonden in plaats van grond.Dat laat je niet achter voor het water.


    Maak melding
  4. 02 juni 2015

    Vergelijk de dorpen van de Inheemsen en die van de Marrons, langs de rivieren.

    Die van de Inheemsen komen niet of nauwelijks onder water te staan, terwijl het bekend is dat van de Marrons vaker, bij zware regenval, onder water komen te staan. Waarom dit verschil ???

    De Inheemsen hebben een langere collectief geheugen t.a.v. gebieden langs de rivieren (eerste bewoners van Suriname) die vaker bij zware regenval onder water kwamen te liggen. Daar woonden deze Inheemsen juist niet, maar de Marrons wel en vaak ook te dicht langs de rivieren.

    Advies: Marrons, breek de dorpen af die vaak onder water komen te staan en ga of verder landinwaarts wonen of naar hoger gelegen gebieden langs de rivieren.

    Zo maken jullie hopelijk dan ook meer aanspraak op de rechten op de grond en hoeven wij Surineds geen ”SUNGUMONI” meer te sturen.
    Srika


    Maak melding
  5. Laten de inlanders de ramen en deuren goed sluiten voor Anaconda’s en andere soorten reptielen, tijgers, krakoen, logo-logo maar ook vooral voor hun eigen soortgenoten want die zullen zeker toeslaan.


    Maak melding
  6. 02 juni 2015

    Beste mensen, lees onderstaande post van Srika van 24 mei 2013. Toen had Suriname/Paramaribo ook last van zware regenbuien.

    Srika
    24 mei 2013

    Wat moet Srika lachen om de uitspraken van mw.J.Simons.

    Het behouden van mangrovebossen heeft niets te maken met overstromingen, als gevolg van hevige neerslag. Maar goed, mw. J.Simons heeft geen ecologie, waterloopkunde of fysische geografie gestudeerd.

    Zover Srika weet, heeft dhr. R. King een master(drs) in
    hydrologie.Hij begrijpt de invloed en het gedrag van
    water wel. Wageningen is een landbouwgebied en daar had dhr. R. King weinig te zoeken.Vandaar ook die mislukking.Geldt voor een deel ook voor anderen van OW&V.

    Wat wil Srika hiermee zeggen?

    Dat niet omdat je bijv. ir. of ing. bent, je instaat geacht moet worden een brug te kunnen bouwen. Je kan alleen maar ir. zijn om bijv. hoeveelheid en kwaliteit van beton te berekenen, maar van de staalconstructie weet je praktisch niets af. Dit geldt ook voor drs., dr. of prof.

    Het advies van Srika, hier op dit forum, is altijd geweest om te werken naar specialisatie.

    Hier in Nederland werkt toch niet maar een (soort) ingenieur aan het bouwen van een brug? Neen, het wordt voornamelijk gedaan in multi-disciplines.

    Hoe ziet Srika de wateroverlast, veroorzaakt door neerslag in en rond Paramaribo?

    In 2009 of 2010 had Srika hier op dit forum een posting gedaan, t.a.v. het onderwaterlopen van Tourtonne.Hier was neerslag ook de oorzaak en had Srika het over de woningbouwprojecten en afwateringssystemen, die waarschijnlijk lateraal op het (micro)reliëf van dat landschapsoppervlak gebouwd zijn. Dit maakt dat het overtollige water nauwelijks kan wegstromen.

    Het verschil in reliëf in het landschap vormt natuurlijke afwateringssystemen: watersystemen die als een soort eigen stroomgebied werken.

    Echter denkt Srika, dat in Suriname nauwelijks resultaten van onderzoek van het (micro)reliëf, in en rondom Paramaribo, te vinden zijn en daardoor projectontwikkelaars gebrek aan die kennis hebben. Er wordt dus bijvoorbeeld dwars over dit reliëf, en dus niet met dit (micro)reliëf mee,gebouwd.

    Een praktisch voorbeeld.
    Zet een uiteinde van de tafel wat hoger dan de andere kant en laat wat water aan de hoogste kan vallen. Het water stroomt onder invloed van de zwaarte kracht richting lagere kant. Zet nu dwars over die gehele tafel een obstakel (het bouwproject) en je ziet nu dat het water niet verder naar het lagere punt kan stromen; het hoopt zich daar op( de overstroming) en probeert toch een micro-reliëf te vinden om heel langzaam verder te stromen of zoekt zo een stroomrichting naar een ander gebied op.

    De gamma-activiteiten (de sociale en culturele neerslag in dat gebied, veroorzaakt door de mens) bepalen voor een groot deel hoe het natuurlijke verloop van overtollig water in een watersysteem zal verlopen en hoe het zich verder zal gedragen.

    Volgens Srika zal er eerst een gedegen studie gemaakt moeten worden naar het (micro)reliëf; de verschillende watersystemen of stroomgebieden en bodem in kaart brengen en pas dan werken aan afwateringssystemen en het uitgeven van bouwterreinen.

    Extra:
    Een aantal van jullie kennen het oude project Eureka, aan de Derde Rijweg te Kwatta.

    Het kanaal dat voor de afvoer van het overtollige water van Eureka moet zorgdragen loopt richting de Kwattaweg (schelprits) om zo verbinding te hebben met andere afwateringssystemen,richting Saramaccakanaal.

    Maar het reliëf van Eureka richting Kwattaweg en vandaar richting het Saramaccakanaal neemt toe, terwijl het reliëf van Eureka richting Weg-Naar-Zee (zeer langzaam) afneemt.
    Het resultaat van Eureka is velen van jullie bekend. Na een hevige regenval, veel wateroverlast.

    Wijs zou zijn om juist met het afnemende (micro)reliëf, naar richting Weg-Naar-Zee, het kanaal voor de afwatering te graven.Niet gebeurd! De terreinen richting Weg-Naar-Zee zitten in handen van politieke bonzen en die werken niet mee aan het graven van een kanaal, richting de zee.

    Srika hoopt dat jullie de uitleg begrijpen.
    Srika

    vrijdag 24 mei 2013 om 02:38 u
    Srika


    Maak melding
  7. Reactie 1 van @Srika
    02 juni 2015 om 16:46 uur

    Zo maken jullie hopelijk dan ook meer aanspraak op de rechten op de grond en hoeven wij Surineds geen ”SUNGUMONI” meer te sturen.
    Een heel goede reactie.
    Onze Bravo Ronnie Brunsie heeft het nimmer hierover gehad tijdens zijn verkiezingscampagne.

    En je volgende reactie is duidelijk.
    Srika
    02 juni 2015 om 17:49 uur.

    Maar ik zag na jaren tijdens een bezoek aan SU. wel een (gracht) (afwateringssysteem) aangelegd aan de Ringweg.
    Je komt ook het project van New Villages tegen.
    Dus vanuit de omgeving van Benie’s project naar de richting van de Suriname rivier. Alleen moeten ze het regelmatig onderhouden.
    Dus het zelfde zouden ze moeten doen richting Weg-Naar-Zee.


    Maak melding
  8. Indien de marrons niet meer traditioneel leven, waarom maken ze dan nog aanspraak op tribalen land? Hoezo bescherming en recht van stammen dan? Zijn ze nog wel een stam? Wat schrijft de wet voor aangaande het erkennen van een stam? Wanneer is een gemeenschap een stammengemeenschap? Ik wil ook wel het bos in hoor met een paar mensen en dan als stam erkend worden en land en andere zaken en rechten opeisen.


    Maak melding
  9. De marrons treffen het niet in Suriname. Zelfs in het land van herkomst werden ze opgepakt door hun eigen soortgenoten en verkocht aan de blanken. Maar nu het land van herkomst tot inkeer is gekomen en roept de marrons weer terug te komen !!!.

    Zou goed zijn om voor deze bevolkingsgroep te repatrieren naar hun vaderland met behoud van een eenmalige uitkering of anders een beroep doen op brunswijk hij strooit ook met geld.

    Toen ze ghana verlieten riepen familieleden kon hesi baka!!!!


    Maak melding
  10. Ik heb enkele weken geleden al gezegd, suriname wordt een chaos . Ik ga niet zeggen dat dit niet het begin is van de ellende. Ik ben benieuwd wie dat land gaat helpen.


    Maak melding
  11. De mensen,die het zg goed menen met SU [contra bouta]..vinden het GOED DAT ER NATUURRAMPEN plaats vinden in SU.dat zegt genoeg !! haat kent geen grenzen bij de laffe stelletje ongeregelde REDIE MOESOES .


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES