Verkiezingsautoriteit Suriname: trage telling door amateurisme

29

PARAMARIBO, 28 mei – De dataverwerking van stembureaus grenst aan amateurisme. Volgens Jennifer van Dijk – Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, is de trage gang te wijten aan gebrekkig getraind personeel. Het is niet de eerste keer.

Al bij vorige verkiezingen voor parlement en ressortraden is aan de bel getrokken. “Ik zeg iedere keer: train de mensen professioneel”, zegt Van Dijk – Silos tegenover de Times of Suriname. Het gebeurt maar niet en nu worden de wrange vruchten geplukt. Vooral oppositieblok V7 ergert zich mateloos. Hier en daar wordt zelfs gesuggereerd dat er opzet in het spel is. De mogelijkheid van fraude wordt niet uitgesloten.

De onhandigheid van personeel op stembureaus is schrijnend. Gebleken is dat sommige personeelsleden niet eens wisten te turven. Ook werden fouten gemaakt bij het optellen. Bij het hoofdstembureau van Paramaribo wordt het meeste oponthoud ondervonden. V7 vindt het onbegrijpelijk. Van Dijk – Silos wacht op de officiële data van alle districten. De verwachting is dat ze begin juni de verkiezingen bindend kan verklaren.

29 REACTIES

 1. Een land heeft de regering die het verdiend.

  Hoe vaak heeft Leilis geen fantastische voorbereiding gemeld.
  Nu lees je dat men niet eens weet te turven en rekenvaardigheid ook niet echt tot de kerncompetenties behoort.

  Dat komt er van als je alles ad hoc en zonder kennis van zaken doet en steeds maar roept Neks no Fout.


  Maak melding

 2. Ze tellen daar nog met rookpluimen bekende telmechanisme. In andere beschaafde landen werken ze met snelle computerchips.

  In Suriname werken ze met trage bananenchips technologie.


  Maak melding

 3. HOOLIGAN Koos, waar is dat LEUGENACHTIG KINDERLIJKE WAFFEL van jou gebleven. Jij moet erg blij zijn met BAAS. Als de NDP wint, win jij namelijk ook. Je hebt nu weer vijf (5) VOLLE JAREN om jou LEUGENACHTIGHEID aan jou HOOLIGAN MAKKERTJES te verkopen. Hier op de site ben jij de grote winnaar. In 2020 zal Ashwin Adhin je een handje helpen aan nog eens VIJF (5) LANGE JAREN.

  Een UNDERCOVER AGENT als Santhoki hoort nimmer in een NATIONALISTISCHE REGERING thuis.

  Dus HOOLIGAN Koos, je hebt de GARANTIE van vijf (5) VOLLE JAREN, aaneen gesloten.

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 4. Is niet alsof ze met een telraam daar nog tellen.
  Kom op automatiseer de boel ook een beetje.
  Laat het geheel tellen door mensen dan controleren door computers komt het overeen niets aan de hand. Klopt het niet nogmaals laten tellen.
  Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. men maakt het zich zelf al te moeilijk.
  Heb ook In NL mee gedaan met tellingen van stemmen.
  Dat was snel en efficiënt. Plan van aanpak en uitleg en zo.
  Kan daar toch ook


  Maak melding

 5. Dat krijg je als ezels worden aangenomen wegens nepotisme. Dit is nu een goed voorbeeld daarvan.
  Waarom konden de uitslagen in de distrikten al binnen 24 uur bekend zijn?
  Is het zo dat wijken of stemlocaties die pro V7 zijn nog niet zijn geteld zodat men alsnog ermee kan gaan sjoemelen?
  Criminelen aan de macht en idioten en dieven die achter ze aanhollen.


  Maak melding

 6. Wat zou je anders verwacht hebben, na 3 dagen nog geen officiele uitslag, fraude en list en bedrog spelen een grote rol om deze moordenaar weer in het zadel te helpen, en 45 procent van dit domme volk werkt daar aan mee.


  Maak melding

 7. komt de eerstvolgende leningboot van de surinaamse chinese chinesen of van de chinese chinesen?

  dat wil ik namelijk wel weten, hoe het verder gaat met ons leenbedrag.

  venezuela
  zimbabwe
  everybody happy


  Maak melding

 8. Als ze niet eens kunnen turven en tellen (niet lezen dus ook), hoe in vredesnaam hebben ze de stemmen aan de juiste partijen toegekend? Ik vind dat alle stemmen in alle districten opnieuw geteld moeten worden in het bijzijn van de kandidaten zelf. Het zou mij niks verbazen indien een analfabeet niet wist waar er op gestemd was en dan gewoon riep: de NDP, op kandidaat Bouterse.


  Maak melding

 9. Freedom2U, ook de komende 5 jaar gaat Bouterse sinterklaas spelen met de laatste centen. Zet die telraam maar op je verlanglijstje. Bouterse gaat niet ver komen, met zo weinig geld komen zijn megalomane projecten toch niet van de grond. Maw ga rustig op je ballen zitten en aanschouw het falen van je president.


  Maak melding

 10. @Freedom2u, je zeurt over de hooligans, maar het land waar ze wonen zoals Nederland is alles transparant en alles wordt onderzocht wat met het geld gebeurt van de belastingbetaler.

  Jou baas Bouterse heeft NOOIT een onderzoek laten doen over de gelden van EBS en de Surinaamse Bank die verdwenen zijn. Tot 3x toe is er geld verdwenen, maar een ieder is stil.

  Vergeet niet dat de Hindoestanen Bouterse hebben geholpen om zo ver te komen.
  In een bananen republiek kan en mag alles.

  Meer dan de helft van de mensen die feesten in Ocer, hebben geen baan of een behoorlijk onderdak. Maar ja als je van cadeautjes houd moet je morgen niet bedelen.


  Maak melding

 11. Off Topic

  Wat is de betekenis van het enorme aantal hoeveelheid grondbeschikkingen die mini ster Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grondbeheer en Bosbeleid (RGB) aan de Surinamers heeft uitgereikt nu de de verkiezing van 25 mei 2015 achter de rug is?

  In bericht lees ik dat deze grondbeschikkingen uit eindelijk niets waard te zijn. Als ze niets waard zijn, dan heeft DDB en de gangsters de kiezers weer een luchtkasteel gegeven/zand in de ogen gestrooid.

  Het heeft er veel van dat de kiezers met een dode TwaTwa zijn blij gemaakt.

  Vast staat dat bij de volgende verkiezing van 25 mei 2020 deze kiezers wel beter weten.

  of

  Een oude vos ( 69 jaar slappe grootopa) verlies wel zijn
  borstelsnorharen maar niet zijn streken. Voorlopig kunnen hij, familie en vrienden/de gang wel hun zakken met miljoenen us-dollars en euro’s vullen, in weelde leven en de paarse paupers, ea in heel grote armoede blijven leven.

  Werk voor onderzoeksjournalisten om na te gaan wat de betekenis is van deze grondbeschikkingen die door Relyveld zijn uitgereikt aan de kiezers en hoeveel domeingrond deze mensen al bezitten in werkelijkheid.


  Maak melding

 12. Met een computer op ieder stembureau heb je een betrouwbare telling zonder dat je daarvoor hoeft te kunnen lezen of tellen !!
  In iedere westerse democratie gaat het op die manier, behalve blijkbaar in ons land.
  We lopen op meer zaken heel erg ver achter.
  Als Van Dijk-Silos als adept van Bouta al spreekt over gebrekkig getraind personeel is er meer aan de hand.
  Niet dat deze opmerking iets zou veranderen aan de einduitslag, maar alleen al het feit, dat de telling ter discussie staat, is op zijn minst beschamend te noemen.


  Maak melding

 13. AMATEURISME in Suriname. Wie o wie vindt dat nou vreemd ???

  AMATEURISME en Suriname zijn ongetwijfeld SYNONIEMEN van elkaar.

  De zaken die wel op ZEER professionele wijze worden aangepakt in SURINAME zijn; ZAKKENVULLERIJ, KLUNZIGHEID en NEPOTISME.

  Daarin zijn ze echte TOPPERS !

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 14. Als je zulke domme mensen zet om stemmen te tellen dan hou ik mn hart vast!!! Hebben ze wel goed geteld vraag je je dan af??? Hebben ze niet voor de verkeerde partij geturft??? Als ze niet eens kunnen rekenen, waarom zijn in hemelsnaam deze mensen aangetrokken voor deze job????


  Maak melding

 15. @Ira

  Zo ken ik je weer! De meesteres van het bakba hollands. En nu geen copy en paste meer hoor want we waarderen je eigen mening hoe vreemd die ook mag klinken.


  Maak melding

 16. Onvoorstelbaar!

  Na 5 dagen nog steeds geen officiële uitslag binnen. Weer een recordje voor suri.

  “Het hoofdstembureau Paramaribo heeft donderdag de uitslag van 54 van de 270 stembureaus kunnen verwerken.”
  Ze waren een beetje moe zegt Nerkust, whahahahahahahaha.
  En dit volk denkt suri op te bouwen……….

  “Ressort Blauwgrond is afgerond, terwijl bij Munder bleek dat de gegevens van vijf stembureaus opnieuw nagetrokken moeten worden. Er zijn enkele fouten geconstateerd. Bij verschillende stembureaus moesten de verzegelde stemkits open worden gemaakt om de processen-verbaal te vergelijken met de turflijsten. Politieke partijen slaan het proces gade.” bron: Starnieuws.

  Zoals ik reeds eerder aangaf;wat is er in de ochtend van 26mei 2015 gebeurt toen het ‘ingenieuze’ netwerk van BiZa stil lag?

  In principe is dit lekker boeijenddddd.
  Het land ligt stil.
  60% van het Volk loopt verslagen en verdrietig rond; hoe is dit mogelijk denken ze!


  Maak melding

 17. En dan krijsen de NDP ers dat Sur.vooruit is gegaan onder leiding van opa D.Begrijpelijk als ze geen onderscheiding vermogen hebben,gaan ze dat schreeuwen ja.Hun zintuigen zijn beneveld door de houterige danspasjes en handels waar van opa D.


  Maak melding

 18. Trage telling? Nee, frauduleuze telling!! Het lijkt erop alsof er alles aan gedaan wordt om via een hertelling (gepaard gaande met een mogelijk grotere fraude) nog 1 of 2 zetels voor de NDP bij te krijgen zodat er geen probleem meer is om de president te benoemen.


  Maak melding

 19. Als ze geen tijd hadden om de mensen te trainen hadden ze toch een videofilmpje kunnen maken en het aan de mensen laten zien van wat er gedaan moet worden en hoe? Zo moeilijk kan het toch niet zijn dat je speciale training nodig hebt? Je hebt alleen instructies nodig. Het lijkt erop dat analfabeten aan het werk waren daar.


  Maak melding

 20. @Ari, het volk houd van slavernij en jij spreekt ook de taal van de slavernij.
  Zie waarom velen niet eens een diploma hebben. Ze hoeven niets voor te doen, omdat alles gratis is en ze van cadeutjes houden.
  NDP, Bouterse heeft ze in het gareel. Slavernij dus!!!


  Maak melding

 21. @Esmerald

  Gefeliciteerd met de winst van je geliefde NPS en VHP en ik wens je nog vele jaren frustratie en grote tranen. Jouw leven is werken in de gezondheidszorg, alles slikken van je blanke meesters en dit forum vervuilen met haat en nijd. Ondertussen hebben we in Suriname schijt aan jullie soort. Zie de verkiezingsresultaten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.