Regering Suriname geeft Inheems land aan luchthaven

27

PARAMARIBO, 23 mei – De internationale luchthaven te Zanderij moet worden uitgebreid en daarvoor is land uitgegeven van Inheemse leefgemeenschappen. Dit meldt de Ware Tijd. De leiders van de gemeenschappen, Hollandse Kamp en Wit Santi, zijn woest. Het land moet terug.

De leiders hebben het geëist tijdens een ontmoeting met een delegatie van ministers en Martin Misiedjan, presidentieel functionaris voor landrechten. “Driekwart ban Hollandse Kamp is uitgegeven en bij Wit Santi gaat om enkele honderden meters”, zegt Theo Jubitana, leider van Hollandse Kamp. De ontmoeting wordt aangemerkt als ‘constructief’. Maar concreet is nog niets uit de bus gekomen.

De delegatie moet eerst overleggen met president Desiré Bouterse. Afgesproken is dat er dan nog een ontmoeting komt. Volgens een beschikking uitgegeven door het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer is ruim achthonderd hectare afgestaan voor de luchthaven. De gemeenschappen zijn geen moment vooraf geraadpleegd en dat steekt nog het ergst.

27 REACTIES

 1. Deze corrupte paarse roversbende doen waar ze wel goed in zijn, grondenrechtenschendingen, mensenrechtenschendingen, grondwet rechtenschendingen, corruptie, Internatonale verdragen schendingen, liegen en bedriegen, intimideren.


  Maak melding

 2. Is er ook land uitgegeven aan particuliere bedrijven?
  Ik zou voor in de nabije toekomst wel graag een stuk grond willen voor in de toekomst als we een kundige leider hebben en kabinet hebben. Een hotel nabij de luchthaven is een luxe.
  Doebai toestanden met een aan gecreëerd natuurlijk zwempark.
  Ons land wordt bijna vanaf onze onafhankelijkheid al decennia in de greep gehouden door een kroi van half Indiaan half Zeeuw Desi. Maar dat kan niet voor eeuwig duren.
  Meneer Misiekaba heeft goed gezien.
  Dit is weer typisch graai gedrag van paars.
  Het onrecht is verworden tot cultuur.


  Maak melding

 3. Bouta, a pikin Ingi boi’ is inderdaad een volkspresident, die een niet etnische partij leidt; “Jullie hoeven, ongeacht kleur, ras of geloof, niet van mij te houden, ik hou wel van jullie, daarom behandel ik jullie allemaal gelijk, zelfs de etnische groep (den Ingi) waar ik uit voortgekomen ben verneuk ik achter hun rug om of zelfs waar ze erbij staan, wat denk je dat ik met de rest van jullie zal doen als het mij goed uitkomt”?


  Maak melding

 4. Het mag en kan niet zo zijn dat een groepje mensen die die menen historische aanspraken te maken op grond de uitbreiding van de luchthaven tegenhouden. In de omgeving van de luchthaven is wel 10000 ha grond beschikbaar en de paar 100 ha voor uitbreiding van de luchthaven valt direct verkeerd uit.


  Maak melding

 5. Als het Indianen zijn, oke. Dan hebben ze recht van spreken.

  Maar gaat het om blaka djoekas, die toch komen roven stelen en moorden, zou ik zeggen. Stop ze zonder strafproces in Santo Boma.

  Deze dieren zijn een gevaar voor de samenleving, mens en natuur.


  Maak melding

 6. Banaba, jij bent een gevaar voor de mensheid. Toch zou ik jou een eerlijk proces toewensen want daar heeft
  iedereen in een fatsoenlijke samenleving recht op.


  Maak melding

 7. Banaba, jij bent een gevaar voor de mensheid. Toch zou ik jou een eerlijk proces toewensen want daar heeft iedereen in een fatsoenlijke samenleving recht op.


  Maak melding

 8. @RobG
  Het inter amerikaanse hof voor de rechten van de mens heeft een heel duidelijke uitspraak gedaan in de zaak Samakka versus de republiek Suriname. De rechten van de Inheemse volkeren met betrekking tot hun traditionele leefgebieden zijn volgens de volgende principes vastgesteld.

  1) Het leef gebied is een collectief territorium.
  2) Bij handelingen voor particulieren en of de staat dan zal met het traditionele gezag volgens de cultuur van het betreffende volk overlegd moeten worden.
  3) besluit vorming vindt plaats volgens de gebruiken van het betreffende volk.

  het laatste wil niet zeggen dat de betreffende volkeren iets tegen kunnen houden wat van Nationaal belang is. Velen denken dat de rechten op bezit slaan en dat is niet zo.

  In het NDP programma staat zo iets raars waar de grondrechten van de inheemse volkeren afhankelijk gemaakt worden van het herkennen van deze volkeren van de Surinaamse (grond)wet. Enorme onzin. De inheemse volkeren leven in Surinaame en hebben zich aan de Surinaamse wet te houden en de staat moet die handhaven (zijn ze heel slecht in, zie mijnbouwwet die verbied concessies te verkopen en de Scallians waar niemand tegen optreed).

  Indien een ontwikkeling van Nationaal belang (mijnbouw/luchthaven/weg aanleg/ stuwmeer/ houtconcessie) ingezet wordt is het dus een verplichting om te overleggen volgens de gebruiken van het volk en het verlies aan gebruiksgenot te compenseren. Zo simpel is het.
  Als je niet overlegd en je zin doordrijft zonder het vereiste overleg overtreed de regering internationale regels en verspeelt het haar rechten en krijgen de betreffende volkeren een steeds grotere aanspraak op schade vergoeding.

  Het is niet meer dan netjes en met respect samenleven en niet de rechten van mensen vertrappen.


  Maak melding

 9. Suriname gaat alleen draaien wanneer kaphries weer slaven van bakras worden. Javanen, Chinezen, en Hindoestanen doen hun best al op hun eigen kracht.

  Kaphries zijn niet graag werknemers van Chinezen ,Hindoestanen of Javanen.
  Ze moeten weer gezweept worden door witmangs.
  Dat is het enige remedie voor deze ‘mensen’.

  Het is alleen deze groep die ontwikkeling tegenhoud in het mooie Suriname.

  Kortom, het blijft soso Banaba.


  Maak melding

 10. Het kan niet zo zijn dat een groep Inheemse ontwikkeling tegenhoudt. Maar overleg met de gemeenschap was op zijn plaats geweest. Een compensatie vanwege historische overweging is niet vreemd in deze situatie. Daarnaast zou het voor deze gemeenschap goed zijn om hen te betrekken in de ontwikkeling, om zo deze groep op weg te helpen naar een beter leven.
  Deze manier van handelen is in strijd met alle gebruiken en respectloos!


  Maak melding

 11. ik heb altijd gedacht,dat die moordenaar zelf een indiaan is/was.

  nu blijkt,dat hij de boel voor de gek heeft gehouden om zijn eigen imago te redden de afgelopen 5 jaar..

  straks na twee dagen zal blijken,hoeveel dom boos nog achter hem staan..

  wie zijn de redende engelen die hem nog de hand zullen toereiken om de komende 5 jaar als nog in het pluche te houden en zelf als volk straat-arm te blijven..


  Maak melding

 12. 23 mei 2015

  Waar blijft nu het commandocentrum van de Tucayana’s ?

  Alles wat de Inheemsen in Suriname overkomt, willen zij zelf zo hebben !!!!!!!

  Maar die ‘piking ingi boi van Kasnika’ zal die potie ingies van Witsanti toch niet voor de gek houden?
  Srika


  Maak melding

 13. Wahahahahahahahaha,hihi, in 2010 deng ingi beg bari krijsend stemmend soso lobi baas didibri. Wahahahahahahaha,hihihi, mooi beet, eigen skuld hool, stem bakka tapoe foe vijf paarse ka corrupte jaren, wahahahahaahahha, Hopelijk zijn zij niet meer zo oliedom. Sranag go trong Suribabawe, land waar misdadigers en moordenaars de macht is gegeven door dommer dan oliedomme stommelingen. Wahahahahahaahha


  Maak melding

 14. Er moet toch ergens op paipier staan aan wie dat land behoort? Zo niet, dan moeten alle inheemse gemeenschappen hier snel werk van maken en alle territoria op papier laten zetten, anders raken ze nog meer kwijt.


  Maak melding

 15. Waarom laat de redactie van Waterkant de racistische praat van Banaba toe? Dit soort onzin moet meteen verwijderd worden en Banaba zou, als hij zijn leven niet betert, verbannen moeten worden van WKN.


  Maak melding

 16. Jammer dat men alleen maar negatieve denkt. Toen de Van Blomenstein stuwdam gerealiseerd werd is er ook honderden hektare land voor gebruikt. Nu ook zie je de top van de kerk boven het water uitsteken..jij die nu commentaar levert profiteerd van de geleverde elektrisiteit. De ontwikkeling gaat door zo ook de luchthaven. Alleen ontbreekt het aan overleg en inspraak van de inheemse bevolking. Dit is jammer want ook zij willen ontwikkeling zien maar niet op basis van diefstal en roof. Dit is de grootste issue binnen deze regering. Punt stuur ze naar huis en zal de andere opkomende regering ook anders doen.
  Wij wachten het af.

  Tjee khan


  Maak melding

 17. Ziekelijke regeertrant van DESI, het Volk negeren en
  een dictatoriale koers inzetten !

  Wan dei fu sabaku, wan dei fu tjong tjong !

  Desi trap nog meer op de Oorspronkelijke
  Bewoners van ons Vredig Land, het zal
  jouw Santo Boma brengen !!!

  PS : De 8 december-vloek heeft jouw zoon
  DINO al getroffen !!!


  Maak melding

 18. Heel lief van de Indianen dat ze nauwelijks protesteren. Spiegeltjes en kraaltjes hebben nog steeds hun magische uitwerking. Hebben de Indianen ooit gehoord van een advocaat?


  Maak melding

 19. is die hay way achter zanderij al af,,,,of die ziekenhuis in wanica die nu een zwembad is geworden..

  hoe Zit het met die suiker fabriek in commewijne met 50 000 hactare grond aan een chinees,, die 18000 woningen,,zijn we alles al vergeten,,

  over die diep zee haven hoef je het niet te hebben de vele vele 6 baans wegen in wanica ,, de fly overs de spoor-wegen van nergens naar nergens ,,

  de verlengde vliegveld of te wel de dubbele vlieg baan, de 20 verdiepingen tellende hotels op zanderij. de honderden
  flats op 20 verdiepingen hoog..

  na 25 mei a.s. gaan we gewoon verder met de leugens..,,


  Maak melding

 20. Respect en Bescherming voor Moeder Aarde…..dit is wat Inheemse Volkeren wereldwijd vragen. En elk overheid dient te werken aan Milieubelangen. Milieubelangen gaan voor economische belangen.

  De Universele boodschappen voor Bewustwording……Waarheid en Rechtvaardigheid worden uitgedragen…..en moeten leiden tot Inzicht en Zuivering en Rechtvaardigheid.

  Message from the Great Spirit of Light!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.