TV programma met Nina Jurna i.v.m. verkiezingen Suriname

26

Op 25 mei gaat Suriname naar de stembus. Vijf jaar geleden werd Desi Bouterse gekozen tot president. Hoe liggen de kaarten nu? Aan de vooravond van de verkiezingen reist journaliste Nina Jurna door Suriname en maakt de balans op van 5 jaar Bouterse. Ze ontmoet uiteenlopende inwoners, van Paramaribo tot diep in de binnenlanden. En duikt ook in de wereld van de groeiende groep Brazilianen, Chinezen en Nederlanders: migranten die steeds prominenter aanwezig zijn in Suriname.

Nina Jurna praat met Ronnie Brunswijk, die graag het stokje over wil nemen van Bouterse. Hij werd bekend in de jaren tachtig als leider van het Jungle Commando dat tegen het regime-Bouterse vocht. Daarna werd hij succesvol als zakenman, verzoende zich met Bouterse en studeerde economie. Ook Brunswijk is populair. Hoe groot is de kans dat hij straks de nieuwe president wordt en wat verandert er dan in Suriname?

De jonge zanger Damaru steunt Bouterse in zijn campagne en gaat met hem op pad(FOTO) om jongeren te bereiken. Damaru, bekend van de hit ‘Tuintje in mijn hart’ dat hij samen met Jan Smit zong, ambieert eveneens een politieke carrière. Maar waarom met Bouterse?

Hoe was het de afgelopen jaren voor nabestaanden van slachtoffers van Bouterses militaire regime in de jaren tachtig om te leven onder de hoofdverdachte van deze misdaden? Raul Behr, succesvol ondernemer in Suriname en zoon van de vermoorde journalist Bram Behr, vertelt hierover. Zijn vader was één van de 15 slachtoffers van de beruchte Decembermoorden in 1982.

TV programma: Suriname, 5 jaar later
Uitzendingen: zondag 10, 17 en 24 mei 2015, 16.00 uur, NPO 2

Preview 24 mei:

26 REACTIES

 1. Lijkt mij interessant. Jammer is dat wegens beperkte zendtijd er maar een fractie wordt getoond van wat allemaal is opgenomen. Misschien dat de NPO alles op haar website kan zetten.


  Maak melding

 2. Dat Damaru Bouterse ondersteunt met zijn campagne, zegt al genoeg over Damaru, als zanger is het al niks, en als mens is hij door de mand gevallen, door normen en waarden van zich af te zetten, hij komt zogenaamd zo warm over met zijn liedje tuintje in mijn hart, maar in werkelijkheid is deze Damaru een gewetenloos schepsel, laat dit schepsel later zijn kinderen vertellen dat hij een massamoordenaar en drugsdealer ondersteuning heeft gegeven tijdens zijn verkiezingscampagne, wat een opvoeding.


  Maak melding

 3. In troebel water is het goed vissen.
  De omstandigheden nu in Suriname is het goed toefen. Onlangs is er warme vis onderschept met wat contrabanden raden wat??
  Heel veel mensen zijn huiverig wanneer Suriname een politie staat wordt. Dat maakt de pak kans groter. Dan moet ik echt gaan werken voor mij geld. Daarom heeft men graag de huidige situatie en gaat men voor nog 5 jaar. Want als de andere groep het overneemt ga ik de bak in. Want ook niet Surinamers zijn vastgoed projecten gestart in Suriname. Maakt niet uit hoe zei aan het geld komen maar, ze krijgen allemaal grond.
  Het is de Surinaamse gemeenschap die bepaald. Nog 5 jaar corruptie omarmen of Suriname weer gezond maken een voorbeeld voor de Cariben?


  Maak melding

 4. -Brunswijk voor president????, dan wordt het nog gekker in Suriname. Dit is dan weer een stukje achteruitgang van Suriname.
  Straks mag de SLM niet meer landen in Frans-Guyana, hoe gaan ze dan doen met die inkomsten?????

  Zelfverrijking en een ieder mag dan doen wat ze hebben willen.!!!!

  Bouterse mag best wel winnen, maar hetzelfde volk zal binnen twee jaren de straat opgaan, omdat ze de armoede niet meer aankunnen.
  Zie Brazilië, Venezuela en nog vele landen waar mensen de straat op gaan.


  Maak melding

 5. De vrijheid van DDB en de gangsters, NDP, is niet hetzelfde als die van de grondwet van de Republiek Suriname of internationale verdragen, oa mensenrechten.

  De vrijheid van DDB is, dat het geen grens/zen heeft en hij bepaalt en doet, handelt en God noch gebod die hem daarin remt.
  Dit soort vrijheden gelden voor dictators in dictaturen en moslimlanden. Een kwestie van macht en alles wat de dictatos zegt, is de enige waarheid en er geldt daarvoor geen tegenspraak of afkeuring. Zie dictaturen, ao: Rusland, moslimlanden, Zimbabwe, Equatoriaal Guinee, Soedan, Libië, Syrië, Egypte, Noord-Korea, Venezuela, Cuba, Haïti, enz, enz, enz

  Een volk dat voor DDB de tiran zwicht, de NDP en de gangsters zal meer dan lijf en goed verliezen, dan is dooft het licht…
  zie nu al hoe u in angst leeft, in armoede, bang bent, arm, uw vrijheid beperkt wordt, omstreden amnestie, op uw geld wacht, enz, enz. enz. Zie Venezuela onder leiding van Maduro, zie Cuba onder leiding van Fidel Castro en Raul Castro, enz, enz.

  Vrijheid is een groot goed! Er zijn volkeren die ervoor gevochten hebben en dit met de dood hebben moeten bekopen, maar toen ze het hadden, werd het gekoesterd en in ere gehouden. Zie de slavernij, zie de contractperiode en denk aan uw voorouders die in slavernij en contractarbeid geleefd hebben, enz, enz.

  zie Ronny Brunswijk, die gevochten heeft met DDB om de “vrijheid” weer in Suriname te helpen herstellen. Zie de marrons die vochten met de kolonisten om hun vrijheid te krijgen. Zie hoe Bravo op 25 mei 2010 is gaan samenwerken met de moordenaar, die ook zijn eigen soort liet vermoorden. Zien jullie dan niet in dat DDB en de gangsters niet deugen.

  Zie Opperpriester Mis Kaka keba, de marron wiens eigen soort door DDB werd vermoord en die aangeeft dat hij niets van af weet of dit niet onder ogen wilt zien.

  Volk van Suriname, u wordt onderdrukt door DDB en de mensen om hem heen, die misbruik maken van de huidige situatie over uw ruggen heen om zichzelf en hun familie te verrijken. Het is te triest voor woorden. DDb zit erbij en kijk ernaar en kan er niets aan doen. Hij wordt ook door deze mensen misbruikt. u het volk bent de dupe hiervan.

  Time4Change!
  Stemt u massaal voor V7
  V7 de kon djie wan betre Sranan.
  Stemt u massaal op V7

  Recht en Waarheid maken Vrij.
  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Fri, Fri, Fri! Sranankondre Fri!
  DDB en de gangsters. let my people go!
  DDB en de gangsters, let my people go!
  DDB en de gangsters, let my people go!

  Time4Change!
  Chan4Pres!
  Stemt u massaal op V7

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 6. @manu,

  Als jij niet vergeeft gaat God jou ook niet vergeven. Onthoud dat goed.
  De NDP bestaat niet alleen uit Bouterse. Als je voor PL gaat ben je niet pro Somo en als je voor VHP gaat maakt dat je geen pro Santhoki. Iedereen heeft het recht om een politieke partij te steunen en dat dienen we met z’n allen te respecteren. Je zou niet zo praten over Dama als hij een andere partij zou steunen. Ik stem niet want ik heb geen vertrouwen in de politiek maar laten we geen vingers wijzen, want iedereen zal iets hebben. We zijn niet perfect.


  Maak melding

 7. Ook Brunswijk is ongeschikt als President van Suriname.Het zou een ramp voor het land zijn als Brunswijk President zou worden.Suriname is meer een derde wereldland geworden onder Bouterse.Je lacht mij rot als ik Brunswijk hoor praten.Hij kan niet eens goed Nederlands spreken.


  Maak melding

 8. @aboikoni
  Vergeven is iets anders dan crimineel gedrag goed praten en ongestraft laten. Vergeven gaat er over dat je geen wrok koestert NA DAT DE CRIMINEEL DE SCHADE HEEFT VERGOED, ZIJN STRAF HEEFT ONDERGAAN, SCHULD HEEFT BEKEND, GEMEENDE EXCUSES HEEFT AANGEBODEN EN TOT ECHTE INKEER IS GEKOMEN.

  Kortom DDB zal heel snel moeten veranderen en enorm veel haast moeten maken wil hij dit realiseren voor zijn dood.
  Voor de duidelijkheid. De bal ligt bij DDB, hij moet handelen en niet draaien en liegen.


  Maak melding

 9. @Abakoni

  Dat iedereen het recht heeft op welke politieke partij te gaan stemmen, heb je helemaal gelijk in,maar in dit geval gaat het erom dat Damaru een massamoordenaar en veroordeelde drugsdealer steunt in zijn verkiezingscampagne, en daar ligt het verschil, en zo aan jouw naam te zien ben jij een boslandcreool, en vraag me dan af hoe jij zo kan reageren, terwijl deze massamoordenaar ook een spoor van verwoesting en moorden heeft gepleegd in Moiwana.


  Maak melding

 10. Brunswijk president? Damaru politiek in?
  Hahahaaaaaa. Kom niet meer bij. Wordt Saramaccaans moedertaal in Suriname? Of een wereldtaal? Een ander taal gaat niet lukken bij hen.
  Pies bijna in mijn broek!!!


  Maak melding

 11. In Suriname kiest men meestal op grond van ras, godsdienst of opportunities. Dat de meeste Hindoestanen op VHP stemmen is denkbaar daar er maar een Hindoestaanse partij actief is. Maar er zijn zoveel partijen voor de Creolen en Marrons. Toch stemmen deze bevolkingsgroepen m.n. op de NDP. Mijn idee is dat opportunisme hier achter zit, zoals die Damaroe die blijkbaar minister van Muziek wil worden.


  Maak melding

 12. Zou Nina erin slagen een juiste voorspelling te maken van de uitslag? Want zonder dat lijkt het programma niet erg interessant.


  Maak melding

 13. @manu,

  Je hoeft mij niet te zeggen waarvoor DDB allemaal verantwoordelijk is of heeft gedaan. Dat weet iedereen. Damaru heeft aangegeven dat hij NDP’er is en president wilt worden. Dat zie ik niet als DDB steunen. Alle politici (in dit geval ook Dama) zijn uit op eigen belang en “steunen” alleen anderen uit eigen belang. Als de NPS of VHP nu aan de macht waren dan was Dama ook voor 1 van die 2. Je moet politici daarom nooit serieus nemen want ze zijn niet loyaal.
  Trouwens je hebt het over massamoorden en drugs. Hoor ik vaker maar wat je wel moet weten is dat Bouterse nooit iets in zijn eentje heeft gedaan.


  Maak melding

 14. @Aboikoni,

  Dat ik jou niet hoeft te vertellen waar die moordenaar allemaal verantwoordelijk voor is zegt al genoeg over jouw denkwijze, want alleen al bij de gedachte dat de voorzitter van je partij een moordenaar en veroordeelde drugsdealer is, moet tenminste als je principes hebt, een signaal zijn, om niet voor die partij te gaan. En zo lopen er nog bosjes van zulke mensen rond zoals jij. Helaas.


  Maak melding

 15. @Aboikoni,

  Als je de tekst goed gelezen had, dat Damaru Bouterse tijdens zijn verkiezingscampage zal ondersteunen om zodoende meer jeugd te kunnen bereiken, zou je niet zo dom reageren, maar lezen is nou eenmaal moeilijk voor jullie soort, vooral Nederlands.


  Maak melding

 16. @manu

  Dat je me niet hoeft te vertellen betekent dat ik het al weet. Zie je me ontkennen? Laat me het anders stellen. Vertel me iets over Bouterse dat ik en de rest van Suriname nog niet weten? En klopt, ik heb ook principes, daarom steun ik geen enkele politieke partij. Jij beperkt je tot DDB, ik neem iedereen onder de loep. Zoals ik je al heb gezegd moet je die steun (al helemaal als die van Dama komt) niet serieus nemen. Is duidelijk dat Dama een eigen agenda heeft. Somo heeft Bouterse ook “gesteund” ooit en we weten allemaal waarvoor het was. Dus nogmaals. Iedereen in de politiek (vooral in Suriname) is uit op eigen belang.


  Maak melding

 17. @Aboikoni,

  Ik beperk me inderdaad op Bouterse, doordat hij de hoofdrolspeler is die het land vernietigd heeft en voor verdeeldheid gezorgd heeft, en het volk met oogkleppen op lopen die als blinden achter een veroordeelde crimineel staan.
  Je wilt toch geen president met zo,n verleden die een gevangene in zijn eigen land is, en internationaal op de lijst voorkomt van Interpol.


  Maak melding

 18. @ manu

  Niet bouterse heeft t volk verdeeld maar de mensen achter de onafhankelijkheid van suriname…..bouterse is daar een product van……vergeet dat niet..!!!


  Maak melding

 19. Dat er een rapport in Nederland in de kluis ligt totdat Dhr. Bouterse allang overleden moet zijn waarin staat wat de bemoeienis van Nederland is ten tijde van de staatsgreep zegt ook genoeg over Nederland !!


  Maak melding

 20. @Touw-laupi : Er liggen in Sranan wel FEITEN bij de
  Krijgsraad in Sranan WIE de trekkers hebben over-
  gehaald bij de 8 Decembermassamoord !
  Ook is bekend wie de MOORDlijst tezamen met Desi
  hebben samengesteld !

  Er liggen getuigenissen klaar die aangeven wie de
  opdracht heeft gegeven voor de Moiwana-
  massamoorden ! Ook getuigenissen over welke
  personen deze massamoord hebben gepleegd !

  De daders zijn bekend, rapporten in een lade in
  Nederland kunnen deze FEITEN niet veranderen !

  PS : De Hollandse coup van Desi, heeft hij gepleegd
  met advies en op instructie van de Ned Mil.
  Inlichtingendienst ! De landverrader Desi heeft het
  Volk daarna nog JAREN onderdrukt !

  De pion van Nederland, Desi, is nog jaren beschermd
  door de bakra’s, ook toen de USA het Sranan volk wilde
  bevrijden via een INVASIE, is dat door Holland verhinderd !

  Rapport in Nederlandse lade is een sranang-militair
  rookgordijn ! In dit rapport staan namelijk ook dat Desi
  de NEDERLANDSE NATIONALITEIT bezat ten tijde
  van de decembermoorden !

  Nederland stelt alleen het tijdstip uit waarop het schadevergoeding zal moeten betalen aan het
  Surinaamse Volk !


  Maak melding

 21. @Aboi-no-koni zegt : “Als jij niet vergeeft gaat God jou
  ook niet vergeven. Onthoud dat goed.
  “De NDP bestaat niet alleen uit Bouterse”

  U verwart meerdere zaken, in een rechtsstaat zoals
  Suriname, moet ELKE crimineel zich verantwoorden
  VOOR DE RECHTER, ook voor MASSAMOORD !

  DAARNA kan de gewone man of vrouw deze misdadiger
  hem zijn misstap vergeven!

  De NDP bestaat gelukkig niet alleen uit Bouterse,
  wat stoort is dat de NDP EIST van ALLE andere
  Srananman dat MEN deze Bouta, met antecedenten,
  moet toestaan president te zijn !

  Wat ook stoort is dat deze Bouta zijn DNA-coalitie
  opdraagt Onze Grondwet te schenden voor zijn NEP-amnestiewet !

  Wat verder stoort is dat u wil discrimineren, ELKE
  Surinamer moet terecht staan voor zijn misdaden,
  alleen UW DESI hoeft dat NIET !

  PS : Wij zullen zien wat er gebeurt indien DESI onvoldoende
  zetels behaalt om president te worden !
  Dan zal blijken waartoe de domme NDP-presidentseis
  leidt !


  Maak melding

 22. Heb de documentaire gezien. Opvallend genoeg was er geen Javaan en Hindoestaan aan het woord. Dus hoe representatief de docu dan al is…….
  Heb zelf veel in Suriname gezeten en heb daar nog familie en vrienden wonen. Geen één deelt de verhalen die Nina hier laat zien. Mensen bij overheid nemen extra banen om rond te komen, prijzen stijgen en stijgen. En mensen hebben geen geld om andere dingen te doen dan eten en onderdak. De corruptie is gestegen tot ongekende hoogten en steeds meer zaken die de overheid betaalde dient de burger nu zelf te betalen.
  Zag veel reports van haar uit de tijd dat ze in Suriname zat via RTL journaal. Daar leek ze aan positieve neutrale berichtgeving te doen. Het lijkt erop dat na 15 jaar Z America onderdeel van het systeem geworden is en gaat voor het geld/corruptie en niet meer voor neutrale opinie.
  Want in mijn ogen was deze docu één grote propaganda stunt voor het huidige beleid.


  Maak melding

 23. @Gerrit,

  Ik denk dat de politieke verdeeldheid, armoede e.d. in de volgende 2 afleveringen aan de orde komen. Tenminste dat hoop ik. Het lijkt wel alsof deze eerste aflevering een heel lange introductie was van Suriname als booming economie en sociale heilstaat. Op het laatst sloot ze ook af met een econoom die wees op een gebrek aan een economisch plan waardoor het geld van de overheid verspild wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.