zondag, maart 3, 2024
HomeFotoHerdenking Surinaamse gevallenen tijdens Tweede Wereldoorlog

Herdenking Surinaamse gevallenen tijdens Tweede Wereldoorlog

-

De Nationale Carrierebeurs

Ook in Suriname is maandag het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht en zijn de oorlogsslachtoffers geëerd. Er zijn kransen gelegd bij het Monument der Gevallenen aan de Waterkant. En om 15:00 uur Surinaamse tijd (20:00 uur Nederlandse tijd) zijn er twee minuten stilte in acht genomen. Op de foto de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman die namens het Koninkrijk der Nederlanden een krans heeft gelegd tijdens de herdenking van de Surinaamse gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking werd in Suriname bijgewoond door onder meer: minister Lamure Latour van Defensie, legerchef generaal Ronnie Benschop, Jay Anania (ambassadeur VS), Ernst Noorman (ambassadeur Nederland) en Fred van Russel (voorzitter Federatie van Oud-Strijders en Veteranen. Op het monument staan de namen van Surinamers die tijdens de oorlog zijn gesneuveld, terwijl ze deel uitmaakten van een contingent van de Nederlandse strijdkrachten onder de geallieerden.

krans2Jay Anania (ambassadeur VS)

Oudstrijder

krans3

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

16 REACTIES
 1. bellie bellie naar Frankrijk..

  wat gaat hij daar halen,over drie weken moet hij aftreden en alles inleveren..

  daar heb je een ambassadeur die zit te niksen,laat die meneer het opsturen naar sme..

  het land wordt door deze boeven duidelijk uitgebuit vernietigt..

  hij weet,dat hij nooit nimmer op persoonlijk titel met eigen geld nooit in Frankrijk kan komen..,,

  dus nu het nog kan,het land vernietigen..


  Maak melding
 2. De herdenking werd in Suriname bijgewoond door onder meer: minister Lamure Latour van Defensie, legerchef generaal Ronnie Benschop

  En deze gasten hebben hun mond vol van kolonialisme, als dat zo is, blijf dan weg en ga als Surinaamse militair op je eigen burgers doodschieten e/o ze onderwerpen, al hun rechten ontnemen en ga dan in luxe leven. Dat doen jullie toch?

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding
 3. elke oorlog is door en door intriest.
  zo is in Surinamerivier nog een souvenier te zien van de Duitsers.

  wanneer wordt de Goslar geborgen??


  Maak melding
 4. Natuurlijk terecht dat Bevrijdingsdag wordt gevierd. Vele soldaten en burgers zijn gestorven voor onze vrijheid. Die mensen moeten we altijd blijven eren. Helaas krijgt de jeugd van Suriname niet mee dat ook in Suriname machtswellustelingen uit de eigen gemeenschap, en dan heb ik het over Bouterse cs, heel veel verdriet en ellende hebben veroorzaakt. Ik heb gisteren een elfjarig meisje een gedicht horen voordragen met als titel “Wat als”. Prachtig. Ik denk dat het gros van de huidige Surinaamse jeugd niet in staat is om zo te reflecteren op het verleden. En daarom kan de crimineel en moordverdachte Bouterse president worden van dit land. Jammer … Jammer …


  Maak melding
 5. Volgens mij heeft heel de wereld gevochten voor de bevrijding van Europa die door de Europeanen zelf bezet werd. En toch zijn de blanken alleen de Canadezen, Polen, Amerikanen en Britten dankbaar voor de bevrijding. De rest van de wereld kan hen geen moer schelen. Terwijl het de Europeanen zijn geweest die de wereld twee maal in een wereldoorlog hebben gestort. De derde dreigt. Europeanen en Amerikanen zijn enorm oorlogszuchtig.


  Maak melding
 6. @ Chu Ha,

  Een klein lesje geschiedenis leert dat niet alleen in Europa (Hitler) oorlog werd gevoerd, want in 1937 viel Japan China binnen, na een jarenlange machtsstrijd. Japan maakte deel uit van de ‘As van het Kwaad’, samen met Duitsland en Italië. Door de aanval op Pearl Harbor werd Amerika door Japan in deze oorlog meegesleurd. Op 4 mei worden ook de slachtoffers in dat deel van de wereld herdacht.


  Maak melding
 7. weer een paar domme zieke geesten die af willen geven op suriname en zijn inwoners . laten jullie suriname me rust als jullie niets beter over het land te zeggen hebben ,een ieder leefd gelukig in dat land ,geloofd het of niet maar het is de waarheid ,


  Maak melding
 8. @ Prof. Misababoi,

  Kwestie van geld. Er wordt al jarenlang gesteggeld over wie de kosten van de berging dient te betalen. De Duitsers hebben al aangegeven daar niets voor te voelen.

  Tweede punt is dat eventuele berging het stroomgebied van de Surinamerivier zodanig zal veranderen dat grote delen van Paramaribo onder water zullen lopen. Beekhuizen en Livorno bijvoorbeeld.

  Laat maar liggen dat ding. Niemand schijnt er last van te hebben.


  Maak melding
 9. Ze vieren bevrijdingsdag, maar aanvalsdag vieren ze nooit. Terwijl je juist die aanvalsdag probeert te voorkomen in de toekomst. De bron van alle ellende is de aanvalsdag, dus daar moet je meer bij stilstaan dan bij bevrijdingsdag. Bevrijding is een reactie, aanval is een gemene actie.


  Maak melding
 10. @blaka bakra,

  De Europeanen en blanken hebben de laatste 1000 jaar constant oorlog gevoerd, als het al niet de laatste 3000 jaar was.
  Naast fysieke oorlogen voeren ze ook koude oorlogen, economische oorlogen, resources oorlogen, oorlogen betreffende techniek, wetenschap en technologie enz.
  Het is dus geen wonder dat anderen, zoals de Japanners en Chinezen, zich gaan wapenen en ook dezelfde mentaliteit gaan aanleren.
  Zie hoe Willempie met z’n Latina handelsdelegaties leidt. Hij doet er alles aan om te zorgen dat de 3 blondines Ahalia, Akalia en Azalia het zeer goed zullen hebben straks.
  Zolang de grondstoffen maar in Europa belanden. Want stel je voor dat die arme landen eindproducten zouden exporteren ipv raw materials! Dus die landen mogen bepaalde kennis en techniek nooit krijgen en bepaalde wetenschappen nooit ontwikkelen! Doen ze dat toch, dan worden ze geboycott en volgen er sancties, zoals tegen Iran en Noord-Korea.
  Bovendien hanteren ze de ijzersterke wapens van patenten, octrooien enz. Hierdoor is iets namaken volkomen verboden, Dus al kun je iets (na)maken, je mag het niet!
  Die domme 3e wereldlanden zouden hun grondstoffen heel duur moeten verkopen als tegenreactie. Maar ze worden geleid door domme dictators als Bouterse enz die alles voor een habbekrats weggeven. Zo blijf je eeuwig dom en afhankelijk.


  Maak melding
 11. @ Jesse,

  Bedankt voor je reactie, maar hier kan ik absoluut niets mee. Het gaat over het herdenken van de slachtoffers (zowel burgers als militairen) die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en gewapende conflicten daarna. Daarbij tel ik (persoonlijk) ook de slachtoffers die gevallen zijn in de smerige burgeroorlog in Suriname, Met de leiders van die oorlog zitten we hier nog steeds opgezadeld. Die hebben er dus na al die jaren nog niets van begrepen. En je kunt er alle wereldconflicten van de afgelopen honderden jaren bijhalen, dat heeft geen enkele zin.


  Maak melding
 12. @black whity,

  Die Europeanen en Amerikanen herdenken nooit de slachtoffers die ze gemaakt hebben buiten Europa en Amerika. Blijkbaar zijn blanke slachtoffers verhevener dan niet-blanke slachtoffers. Van Duitsland eisten ze excuses voor de moorden, zelf kan er geen excuses af voor hun moorden tijdens de kolonisaties. Dat noem ik nou dubbele standaarden hanteren.


  Maak melding
 13. Jessie…

  heeft die criminele, corrupte, drugsveroordeels, coupe-pleger, mensenrechtenschender, dictator en meervoudig moordenaar DDB ooit het fatsoen op kunnen brengen om nederig zijn daden op te biechten aan de nabestaanden van de 15 door hem persoonlijk gemartelde, verminkte en standrechterlijk vermoordde onschuldige landgenoten, evenals de slachting op 39 vrouwen en kinderen in Moiwana. Dat noem ik nou selectief uit je nek lullen.


  Maak melding
 14. @zwakke,

  het is niet gebruikelijk om aanvalsdagen te VIEREN. Nergens ter wereld kennen ze dit fenomeen, behalve in Suriname…daar wordt jaarlijks met veel bombarie en uiterlijk vertoon 25 februari GEVIERD. De dag dat het land werd AANGEVALLEN door een levensgevaarlijke, megalomane randdebiel en dorpsidioot.


  Maak melding
 15. Juist, ja. Men herdenkt nooit de 1,2 miljoen gesneuvelde Brits-Indiase soldaten die in WOI + WOII hun leven hebben gegeven voor de bevrijding van Europa, naast de honderd duizenden gewonden.
  Men herdenkt nooit dat de Britten tijdens WOI en WOII uit India heel veel voedsel roofden en wegvoerden naar Europa waardoor veel Brits-Indiers de hongersdood stierven.
  Zonder de inbreng van Brits-Indiase soldaten zou Engeland niet hebben kunnen winnen van Nazi Duitsland. Deze soldaten vochten overal, tegen de Duitsers in Afrika, tegen de Japanners in Azie, tegen het leger van Mussolini in Italie. Ik zag zelfs zwart-wit beelden van de bevrijding van Duitse concentratiekampen waar soldaten in tulband de Britse tanks bemanden.
  Deze mensen worden gewoon weggemoffeld onder de noemer ‘allen die gestorven zijn voor de bevrijding’, terwijl andere (blanke uiteraard) groepen wel met naam en toenaam naar voren worden gehaald. Ik herdenk ze en bedank ze bij deze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES