VHP: werkloosheid in Suriname niet weg door ogen te sluiten

47

PARAMARIBO, 1 mei – “We kunnen het probleem van de werkloosheid niet oplossen door de gordijnen dicht te doen en de ogen te sluiten.” Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormings- Partij, VHP, naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. Daarom is dialoog tussen de overheid, de vakbeweging en het bedrijfsleven onontbeerlijk.

Voorwaarde is wel dat die dialoog constructief is en breed gedragen. Dat ontbreekt nu totaal. “Het is zeer betreurenswaardig dat de werkgelegenheid in ons land reeds geruime tijd zich negatief ontwikkelt. De werkloosheid neemt gestaag toe. Deze negatieve ontwikkeling is voornamelijk ingegeven door het slechte beleid van de huidige regering”, stelt de VHP. Sociale bescherming en zekerheid zijn zoek.

Wat nu nodig is, zijn duurzame oplossingsmodellen voor de huidige en te verwachten sociaal- economische ontwikkelingen. Wetgeving moet worden nageleefd en waar nodig aangepast. Ook wordt het tijd de Sociaal Economische Raad te activeren. “De sociaal- maatschappelijke problemen kunnen grotendeels voorkomen worden als een geïnstitutionaliseerde, brede dialoog tot stand wordt gebracht.”


47 REACTIES

 1. Werkloosheid kun je alleen succesvol aanpakken door tekorten te creeren. Dus als de vraag groter is dan het aanbod gaat er vanzelf meer werk ontstaan. Vervolgens moet je er voor zorgen dat er niet meer geproduceerd wordt dan er geconsumeerd wordt. Zo hou je die cirkeltje draaiende.
  Maar wanneer er concurrentie onstaat, dan gaat iemand efficienter en goedkoper willen produceren en gaat hij voor dezelfde prijs meer op de markt brengen. Hierdoor onstaat er verstoring in da balans van vraag en aanbod. Dus moet je concurrentie uitschakelen. Bovendien lijkt concurrentie goed en goedkoop, maar dat is het zeker niet. Want die nieuwe fabriek die de concurrent opent, vereist grondstoffen voor de bouw ervan terwijl de oude fabriek failliet gaat en daardoor een hoop investering (mens, kapitaal, grondstoffen, kennis) daardoor zomaar teniet gaat. Dus per saldo schiet je echt niks op met concurrentie.
  Wat dus nodig is is vooral rust en het rustig aan doen. Niet overproduceren, eerder zorgen dat er net altijd een kleine tekort is. Zo hou je consumenten en producenten scherp en de werkloosheid in de hand.


  Maak melding

 2. Santhoki denk jij dat men jou serieus neemt. Niemand staat te wachten om een VHP-er vet te mesten. Jou verhalen zijn fabels , bedoeld om de ontstane eenheid van bevolkingsproepen te elimineren. Jij bent en blijft etnisch. Ook binnen een V6. Het is geen V&.


  Maak melding

 3. VHP, jullie de laatste zijn die over werkloosheid gaan praten,
  als de geschiedenis terug kijk en tot heden, dan is het niet de VHP noach de NPS die voor werkgelegenheid heeft gezorgd, maar de in de REVO tijd, staatsolie, telesur, , kriengkondre actie voor jongeren in de vakantie,
  de tegelfabriek in de REVo tijd.
  wat heeft de VHP gedan in 15 jaar front? hebben ze toen gedach aan werkgelegenheid??
  het is altijd een grote smoel hebben als je aan de zijlijn staat, zit en allerlei leuzen roepen dat het niet goed gaat en dat jij het beter kan.
  sterker nog, 1970 tot 1973, wie had toen de hindoestanen opgeroepen suriname te verlaten doen omdat er geen werk was?? wie? was het niet te VHP.
  deze partij geef geen poot om op te staan met hun etnisch denken , vandaar dat ze samen met de andere etnisch denkende NPS zogenaam in front combinatie gaan om te voorkomen dan de NDP wint, maar in werkelijkheid houdt de NPS niet van de VHP , noch de VHP van de NPS.
  deze partijen houden het volk voor de gek en denken dat het volk van nu ook het zelfde domme massa is van aron tijd


  Maak melding

 4. Jacco,

  Welke eenheid is er dan onder de bevolkingsgroepen? Zelfs Marrons en Creolen (dezelfde afkomst) kunnen niet eens goed met elkaar opschieten.


  Maak melding

 5. Baka 1863,

  Ten allen tijde hebben de zwarten in Suriname het beleid bepaald. De VHP heeft vaak alleen als aanhangwagen gefunctioneerd. Dus jouw klacht is een klacht tegen de zwarten.


  Maak melding

 6. Door technische productie- exportondernemingen zal de werkgelegenheid in de republiek Suriname ontstaan. Het onderwijs en wetenschappen zal daarom een beleid moeten hebben die daarop gericht is op korte termijn, middellange termijn en langetermijn.

  Ook zal er een radicale ombuiging moeten plaats vinden mentaliteit van de Surinamers. Iedereen moet meedoen. Geen enkele leerling in het onderwijs mag uitvallen. Voor de techniek zijn vakken als wiskunde, fysica/natuurkunde, exacte vakken heel belangrijk. Voor zij die hierin niet goed mee kunnen komen moeten naar vakscholen gaan.
  Bij de de overheid moet men een stop laten zetten voor banen, tenzij in het onderwijs en wetenschappen, ziekenhuizen, politie, brandweer, openbare werken enige beperking, kleine leger of beter gezegd een kleine nationale een kleine nationale garde, verder politie, grensbewaking/zeegebied enz.

  Afgestudeerden van de techische opleidingen moeten in de gelegenheid gesteld worden op productieondernemingen op te zetten in de landbouw, veeteelt, bosbouw, visserij, bloemen, autoindustrie, bouwondernemingen, doe het zelfzaken, land-en tuinbouwondernemingen, kortom gericht op de natuurlijke hulpbronnen van het land. Hierdoor ontstaat er werkgelegenheid en ook exportondernemingen. Voor degenen die van de vakscholen komen kunnen talrijke kleine zelfstandigen ontstaa, die als timmerman, metselaar, leidinge oa gasleidingen, lassers, elektriciteit, monteurs, fietsenondernemingen, bromfietsen, motoren en machines, lopende bandwerkzaamheden, enz, enz ontstaan. Zeer jammer dat men niet zwaar inzet op technische vakken in het onderwijs en dat er ook door handel en industrie, de regering hier niet zwaar wordt ingezet.
  Verder ook in de eco-toerisme, enz.

  Surinamers moeten zien dat exporteren van Surinaamse producten daarmee geld verdient wordt en dat daarvoor vaklui nodig is, die deze scholing hebben en deze ondernemingen kunnen opzetten.

  Surinamers moeten warm gemaakt worden voor de industrie en zal de voordelen van inzien naar haar buurlanden Guyana, Frans-Guyana, het Caribischgebied. Er zijn heel veel waardeloze opleidingen in Suriname, ook op de Adek, waar mensen titels halen, maar weinig of niets opleveren voor het land. Al die opleidingen moet men stop zetten.

  Surinamers moeten gaan leren om ketelpakken te gaan dragen en echte werkschoenen en met hun handen en voeten in de modder staan, achter machines staan, machines, lopende banden in elkaar zetten enz, en onderhouden.

  Surinamers hebben veel woorden nodig, maar inhoudelijk stelt het niets voor. Ze kunnen niet eens behoorlijk beargumenteerd praten. Zaken goed onderbouwen, dit komt ook omdat ze het Nederlands niet goed beheersen en ook hun vak niet goed verstaan. Hierdoor staan ze vaak voor aap. Zie maar de politici, vooral de huidige van de coalitie, ook de zogenaamde journalisten is slappe watersoep met balletjes.

  Technisch onderwijs, technisch onderwijs dat is de sleutel voor de oplossing van werkgelegenheid, opzetten van productie-en exportondernemingen en zie hoe er werkgelegenheid komt en er valuta het land binnen komt. Zie hoe ondernemingen met allerlei namen van mensen ontstaan. zie de bedrijfsauto’s die overal naar toe rijden met technische mensen die zaken komen onderhouden en opzetten, enz. enz.

  Stree Def Stree, Wi No Sa Frede.
  Er moet een industriële revolutie in Suriname komen, zowel jongens als meisjes, mannen en vrouwen.

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 7. Alle partijen binnen de V7 of V^6, ik weet ook niet het is.
  alle partijen binnen de Front, Nieuwfront of V7 zijn etnisch of zijn er mee bezig.
  PL, etnisch partij, javaans ( javaans belang)
  VHP etnisch partij, hindoestaans( hindoestaans belang)
  NPS etnisch partij, creools( eigen protemonee)
  Bep etnisch partij, maroons( maroon belangen)
  Spa, etnisch ,creools( eigen belang)
  DA91, etnisch creools(eigen belang)
  Als al deze partijen het echt met elkaar goed hebben, waarom heffen ze niet de SPA, DA91 NPS op en vromen dan eeen parij? nee omdat ze allemaal ego’s zijn en vechten voor hun eigen belang en eigen protemonee.


  Maak melding

 8. Nou, vandaag weer gelachen om S..

  Een herhaling van zetten, en een westers beleid gericht op de hollanders en onderdrukking van het volk. Hoe kan je iets doen als je het uitstelt. Klaar met alles wat hij zei.

  De VHP weigert gewoon een actieve houding, participatie van vrouwen, andere rassen, nee laat ik het zo zeggen een niet etnische benadering. Democratie en zeggenschap is daar ver te zoeken, lees het bericht goed, het is het opzetten van een systeem om slechts enkele ja knikkende VHPers te accomoderen,

  Ik vind het eigenlijk een schande om hindoestaanse mensen zich zo te zien misdragen.

  Een weigering om een actief beleid te voeren naar de burgers toe, ze te behandelen alsof ze dom zijn is altijd en door iedereen te doorzien.
  Het gaat juist heel goed soc-ec in het land, kom met de ware cijfers, en dan het liefst niet volgens een westers model.

  De peilingen geven het ook aan, wij krijgen een herhaling van de belangrijkste spelers in dit kabinet, hoe het wordt vanwege de neiging van de NDP om door angst in gegeven toch een brede coalitie te vormen, dat weten wij niet.
  Ik had het liefst een niet etnische regering, de NDP met een of twee niet etnische partijen. Wij krijgen dan het eerste niet etnische kabinet in Su, en weten jullie hoe het land dan tot rust zal komen en nog verder vooruit zal gaan.

  NPS, VHP, PL en de andere etnische partijen gaan zeer zwaar verliezen. Het kwade wordt altijd afgewisseld door het goede.

  MVRGR.
  Mr. Roy Siwpersad


  Maak melding

 9. Een ieder die het recht van de Hindoestanen om Hindoestaans te zijn ondermijnt, zoals de heer Roy Siwpersad dat poogt, is zelf een assimilatie-fundamentalist.
  Starks gaat de heer Siwpersad pleiten dat Hindoes in hun ceremonien Allah en Jahweh moeten aanroepen. Dit gaat echt te ver hoor!
  Omgekeerd zie je nooit een christen of een moslim Heer Vishnu of Heer Shiv aanroepen. Integendeel, ze noemen de Hindoegoden demonen, duivels en valse Goden. Zolang deze situatie zich in stand houdt, zal elke vorm van serieuze toenadering gedoemd zijn te mislukken, want dit is niets anders dan het miskennen van de ander.
  De heer Roy Shivpersad moet in de realiteit leven en niet in z’n eigen gecreeerde theoretische virtualiteit.


  Maak melding

 10. zolang lantie die luilakken herbergt,zal het land nooit tot ontwikkeling komen..

  lantie moet verplicht afgeslangt worden tot minimaal 10000 duizend personen,waarbij alle parastatale bedrijven zelfstandig worden met eigen budgets….

  zolang dat niet gebeurt,zal ons land een begie begie kondre blijven..

  die blakas moeten uiteindelijk leren arbeidt te verricht en zich zelf te ontwikkelen niet blijven hangen in de sfeer van 1863..

  hart maar waar..,,kijk maar in de spiegel..


  Maak melding

 11. Ik snap nu waarom de mensen om Santokhi lachen. Die man verkondigd maar iets in het luchtledige over werkeloosheid maar hij weet zelf niet hoe men dit probleem moet aanpakken. VHP en de NPS zijn altijd vaag geweest bij het aanpakken van dit soort vraagstukken omdat ze het niet aandurven om de problemen bij de nek te pakken.

  In Suriname heeft men te maken met een STRUCTURELE WERKELOOSHEID ( o.a. onvoldoende arbeidsplaatsen terwijl de beroepsbevolking toeneemt ) en CONJUNCTURELE WERKELOOSHEID ( o.a. koopkracht van een groot deel van de bevolking is nog onvoldoende om een grotere effectieve vraag.

  VHP en NPS zijn bang om dit soort problemen te benoemen. Ze zijn bang dat de bevolking hen daarop direct gaat aanspreken over hun lakse houding in het verleden om dit soort vraagstukken op te lossen. LAFAARDS ZIJN HET.

  De regering Bouterse is niet bang om dit soort vraagstukken(werkeloosheid, gezondheidszorg, onderwijs, koopkracht minder draagkrachtigen, huisvestingsvraagstukken,enz) op te pakken.Daarnaast zien we dat de regering met oplossingen voor de dag komt om de problemen op te lossen.

  Ik ben daarom zeer blij dat bij de komende verkiezingen de NDP als grote overwinnaar uit de bus zal komen en dat er weer een regering gevormd zal worden met de Abop. Beide partijen willen de sociale en maatschappelijke problemen in het land benoemen en oplossen.


  Maak melding

 12. @Mujrim, je komt met ongefundeerde beweringen voor de dag. Er zijn genoeg christenen die ook elementen van de Hindoe Godsdiensten in hun geloofsbeleving opnemen.Daarnaast zijn er ook veel Hindoestanen die christen zijn of het christelijk geloof aannemen.

  Jouw bewering zegt veel meer over hoe negatief je bent t.a.v. andere geloofsgroepen en misschien ook andere bevolkingsgroepen.Ik denk dat je moeite heb met de Surinaamse multiculturele samenleving.

  Gelukkig maar dat vele Hindoestanen, vooral mensen van de jongere generaties ook multicultureel denken en niet meer etnisch gebonden willen denken en handelen.


  Maak melding

 13. Een land dat bijna 6 x groter is dan Nederland, met een bevolkingsaantal gelijk aan de helft van Amsterdam, praat over werkloosheid? WERKONWILLIGHEID zullen ze bedoelen!


  Maak melding

 14. @RobG,

  Wat voor elementen hebben christenen dan opgenomen van het Hindoeisme? Kun je een paar (of zelfs maar een) voorbeeld geven?

  Waarom hebben Hindoes zich bekeerd tot het christendom? Niet omdat ze Jezus zo aardig vonden, maar omdat de missionarissen achter hun ziel aan zaten en met allerlei verlokkingen en geldelijke en materiele hulp de mensen ompraatten! Ja, het klopt dat de onderlinge behulpzaamheid bij moslims en christenen veel sterker is dan bij de Hindoes, dat Hindoes soms in termen van kasten denken. Hier maken de christenen en moslims sterk misbruik van. Maar dit heeft niks met godsdienst (zoek naar God, naar de Waarheid) te maken, maar met de sociale cohesie of het gebrek daaraan bij de Hindoes!

  Ik heb moeite met een ding: dat christenen beweren dat als je niet in Jezus gelooft, dat je dan een gemankeerde mens bent, een heiden en dat moslims beweren dat als je niet in Allah gelooft, je een kafir (verdorvene) bent. Daar heb ik moeite mee en ik snap niet dat zoiets nog steeds niet strafbaar is.

  Hindoes beweren nooit dat alleen de Hindoegoden iemand kunnen verlossen en beschermen en dat dus daarom alleen de Hindoegoden aanbeden moeten worden en dat alle andere goden demonen en duivels zijn en dat alle andere mensen heidenen en kafirs zijn. Christenen en moslims kunnen wat dat betreft heel veel leren van onze tolerantie en openheid. Misschien dat dat het is wat ze voor een deel overgenomen hebben van de Hindoes?

  Wat jij doet is dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. De omgekeerde wereld dus.

  De reden waarom Hindoes en de Hindoestaans sprekenden een partij als de VHP nodig hebben is omdat ze niet gehoord worden binnen de andere partijen, zelfs niet binnen de NDP, waar het christendom superdominant is.


  Maak melding

 15. Ik wil na 25 mei 2015 op terug blikken beste mensen met de beslommeringen van nog en wat ff geduldig afwachten en alles hoe de ontwikkelingen nu momenteel voorst gaan de tegen scala partij hebben altijd 1 strijd bijl d8 bhaai en geen intrinsieke motivatie op bepaalde zeer gangbare relevante accommodaties!Straks na 25 mei 2015 is zo ver,dus precies over 24 nachten nog ahaaaaa..

  V.H.P soso lobi nanga onmisbare karakter!!!


  Maak melding

 16. Ontsla 50% van de ambtenaren, want die zijn boventallig, en ook 50% van het personeel bij de SLM en alle overige overheidsbedrijven dan zie je dat Suriname een werkeloosheid kent van zeker 60%.
  Hosselen als interieur verzorger/ster en als tuinman en als losse kracht binnen de bouw etc dan nog is de werkeloosheid 50%.
  Hoe wil je dit oplossen als je nagaat dat de jeugd circa 40% uitmaakt van de huidige bevolking waarbij de geboorte golf onder de mensen in gebieden als Sunny Point, Texas, Latour etc nog aan komt rollen al een tsunami.
  Kijken hoe dit word opgelost. Geen enkele politieke partij kan dit probleem oplossen. Is een probleem van landen waar corruptie en fraude hoogtij viert.


  Maak melding

 17. RobG, zoals gewoonlijk kom jij weer met twijfelachtige argumenten om je gelijk weer eens te halen en te kokketteren met je schijnwijsheid, juist de Christelijke geloven en de Islam zijn het meest intolerant naar andere overtuigingen, want zij zijn volgens beide het enige waarachtige geloof, bewijzen genoeg in het verleden en het heden.
  Was het niet Sai Baba, die de woorden sprak. “Het maakt niet uit of je Jood, Christen, Moslim, etc. bent je moet zorgen dat je een beter mens wordt”,
  dat heb ik van een rabbi, dominee, imam nog niet gehoord of vernomen


  Maak melding

 18. Njang driengie presierie gaat hij nooit kunnen openbreken. Mag met de beste zet komen, bouterse heeft het allang achterhaald.
  De beste mensen van zijn partij hebben hem verraden om een betere leven ( werk of niet, je jang ) meneer santokie.


  Maak melding

 19. Over 24 dagen zal V7 verandering brengen in de situatie van de arbeiders, is de boodschap tijdens de kranslegging bij het standbeeld van ex-NPS voorzitter en premier Johan Pengel en ex-VHP en parlementsvoorzitter, Jagernath Lachmon. ( in dit artikel kan je duidelijk zien dat de mis-leiders van V7 in hun droomen leven dat ze gaan winnen, in 2010 hebben ze verloren.
  zie :verkiezing 1987::: Frront 40 zetles….. NDP 3 zetels.
  zie verkiezing 1991;;;; Front 30 zetels……NDP 12 zetels
  zie verkiezing 1996;;;;Front 24 zetels…….NDP 16 zetels
  zie verkiezing 2000;;;;Front 33 zetels…….NDP 10 zetels
  zie verkiezing 2005;;;;Front 23 zetels:::::;;NDP 15 zetels
  zie verkiezing 2010;;;;Front 14 zetels;;;;;;;NDP 18 zetels
  te verwachten en de werkelijkheid al zege vieren op 25 mei 2015.
  Front of V7 (SPA, NPS, DA91, VHP, BEP en PL) samen 19 zetels, maar het kan ook minder worden.
  NDP haalt minimaal 29 zetels en dit kan oplopen tot 34 zetesl.

  Ondervoorzitter van de VHP, Radjkoemar Randjietsingh, voegt er aan toe dat de armoede met 40 procent is gestegen tijdens de huidige regering,

  Ik vraag mijn ag als deze heer van de VHp eerlijk met zich zelf bezig is, sinds wanneer kom de VHP op voor arme mensen?? sinds wanneer?
  waar zijn al die stukken van al die gronden gebleven??
  wat hef de VHP in de regeer periode gedan met grondbeleid? hoevel VHP,er heben grond gestolen voor zich elf en familie leden??
  De VHP beweerst dus dat tijden 15 jaar Front het volk rijk, of rijker is geworden en daarom het volk op mei 2010 massaal vooe de NP geeft gekozen, want nee, het volk wilde nie meer rijk zijn en die wilde in armode gaan leven hahahaaa


  Maak melding

 20. En dat zegt de partij, die contrair de personeelswet GB1962 #195 ambtenaren en staatsmiddelen privé aanwendt althans heeft aangewend?
  Dat heeft de gewezen minister Baliser onlangs luid en duidelijk verklapt


  Maak melding

 21. Maar Mujrim, jij leeft ook in een eigen gecreëerde virtuele werkelijkheid want je maakt vaak reclame hier voor je goden, die eigenlijk veels teveel zijn om op te noemen. Het verschil is dat het christelijk geloof (of het moslim geloof) bevrijdend werkt terwijl het hindoegeloof bindend werkt door de exorbitante hoeveelheid aan goden. Je ziet door de bomen het bos niet meer.


  Maak melding

 22. @ NA 1863 Deze slaaf noemt andere politieke partijen
  behalve NDP etnisch. Wat deze slaaf niet begrijpt is
  dat bij NDP sprake is van een soort fascisme !

  Bouta, de zogenaamde president, noemt alle niet-
  NDPers STAATSVIJANDEN !

  Als gevolg van deze fascistische filsofie benoemt Bouta
  zonder met het oog te knipperen de besmette schoonzoon
  van Prof Abrakadamski tot directeur van een energiebedrijf !

  Prof Abrakadamski was diegene die het HELE BUDGET
  van OW binnen no time heeft WEGGECHOOGELD !

  De clan met fascistische trekjes ZIET geen enkele andere Srananman, met papieren, die geschikt voor deze
  directiefunktie, alleen een lid van de familieclan is goed !

  Dat is op dit moment de stand van zaken in Sranan,
  niet-NDPers moeten geen baan hebben, krijgen geen
  perceel en tellen niet mee !

  Maar Desi wil wel zogenaamd als president optreden,
  ongeacht zijn straflijst en zijn duiken voor verdenkingen
  meerdere massamoorden op ons Volk te hebben gepleegd !

  Maarrrr 1863, de staatsschuld van 6 MILJARD is
  NIET-Etnisch doch NDP-achtig, paars !

  De weggemaakte goud- en deviezenreserves tot een
  bedrag van ongeveer 625.000 US-dollars, zijn
  niet etnische dollars, weggemaakt door NDP-dombo’s !

  Dus 1863, blijf maar babbelen over etnisch terwijl het land
  door NDP naar de financiele niet-etnische-NDP-afgrond
  wordt gebracht !

  Het wordt helaas voor de arme bevolking van ons land een
  NIET-ETNISCHE-MEGA-DEVALUATIE !!


  Maak melding

 23. @ 1863-slaaf, er is ondanks de MEGA-staatsschuld
  die door NDP is veroorzaakt en de MEGA-graai in de
  goud-en deviezenreserves (bedrag van 625.000 US
  Dollars), NIET geinvesteerd in enige baan voor de Jeugd !

  A heri monnie disi Desi nanga NDP-clan lassi nanga
  soso “poptji pattoe” uitgaven !

  Den srbi srafu, so leki Na 1863, na teng doro fu wiki !

  Desi nanga clan o meki yu njang brede nanga YUAN !


  Maak melding

 24. VHP lijkt alsof ze een show aan het promoten zijn. op alles hebben ze kritiek maar tot op een oplossing en antwoorden komen ze nooit.
  Hebben zij onder hun regeer periodes voldoende werkgelegenheid gecreëerd??? Door de malaise in het land hoeveel Surinamers zijn het land niet weggevlucht. Ze hebben werkgelegenheid gecreëerd door hun partij loyalisten in dienst te nemen bij de overheid.


  Maak melding

 25. Flexara-Ikko : Desi waar zijn de banen, jij hebt de
  honderden MILJOENEN uitgegeven, Niet de VHP !

  Desi waar zijn de belastingopbrengsten, ook de
  heffingen van de scalian-eigenaren !

  Desi waar zijn de Pensioengelden van de EBS-
  werknemers, Desi kom snel met antwoorden,
  sma no e bribi yu moro !

  Desi waar zijn de gestegen goudopbrengsten als
  gevolg van de inzet/controles door Commissie de
  Goud-ordening ??

  Desi hoe ga je de door jouw en clan weggehaalde goud-
  en deviezenreserves (625.000 USA-Dollars)
  TERUGZETTEN ???

  Desi hoe ga jij de MEGA-staatsschuld van ruim
  ZES MILJARD inlopen ??

  Desi krabita-anu, ga de antwoorden brengen naar de
  DNA, publiceer de cijfers ook openlijk tbv het Volk, zet
  ook de betalingstermijnen vd achterstand op papier !

  PS : Desi, Zoek op in het woordenboek BEZUINIGEN !


  Maak melding

 26. Dat racistisch gezeik (uit paarse hoek) over hindostanen moet toch een keer ophouden. Uit onderzoek is gebleken dat deze groep het minst etnisch stemt vergeleken met andere etnische bevolkingsgroepen.

  Ja, en zo is de NDP groot geworden dankzij stemmen uit de hindostaanse bevolkingsgroep, is Parmessar als schijnpresidentskandidaat in Nickerie gepresenteerd etc..

  Wat een dom volk zich zo te laten n….n. Bouta’s kabinet vormde geen afspiegeling voor dit deel van het Su volk.
  Gaandeweg echter wel en puur uit strategie naar gelang de verkiezingen naderde (parmessar, adhin, algoe). Hij heeft immers weer dit goedkope stemvee nodig bij de a.s. verkiezingen.

  En jawel daar trappen en stinken deze opportunistische gasten er voor de tweede keer weer in.
  En dat ondanks het land naar de kloten is/ wordt geholpen door de ndp boevenbende.

  Zo zal geschieden dat ‘dit volk de president krijgt die het verdient’.
  Dat is dan ook de tot op heden meest corrupte en criminele president die het meeste gemeenschapsgeld spendeerde met het laagst behaalde rendement ooit (cit)..
  Volk, wees daar vooral trots op!


  Maak melding

 27. @Smatje,

  Dat is de vooroordeel die bij veel niet-Hindoes en zelfs Hindoes leeft: dat wij vele Goden zouden hebben. Het Hindoeisme heeft maar een God, die echter vele verschijningsvormen heeft. Net zoals de ochtendzon in onze beleving niet hetzelfde is als de middagzon en de avondzon, echter ze zijn alle drie dezelfde zon en er is helemaal geen verschil tussen ze. Het verschil zit alleen in onze waarneming. Zo ook laat die Ene Universele God, het Brahm, zich in diverse vormen waarnemen en ervaren. En naar gelang een mens een bepaalde vorm nodig heeft op een bepaalde tijd(stip), vereenzelvigt hij zich met die verschijningsvorm en vindt er steun en troost aan.
  Helaas hebben we niks aan kinderachtige opvattingen dat Jezus de enige ware god is of Allah de enige ware god is en dat zonder hen we allemaal verloren zouden zijn.
  Ja, Jezus heeft z’n waarde en Allah heeft z’n waarde, maar niet voor iedereen. Het bijzondere is dat noch Jezus noch Allah zich opdringen aan de mensen, het zijn hun aanhangers die opdringerig zijn. En het als hun opdracht zien hun god op te leggen als de enige ware aan alle anderen (ten koste van alles).
  Bovendien ben ik het niet eens met je stelling dat het christendom bevrijdend werkt. Hoeveel bevrijde christenen ken jij? Je kent vast wel vrome christenen, maar of die bevrijd zijn? Ze gaan koppig door met hun opdringerigheid en hebben zichzelf nog niet kunnen bevrijden daarvan. Hoe zijn ze dan vrij?
  De Hindoe is echter niet gebonden aan een bepaalde God, zoals de christen aan Jezus is gebonden of de moslim aan Allah. De Hindoe mag zelfs ophouden (een) Godsvorm (van God) te aanbidden als hij dat wil, zolang hij maar de weg van de Dharma bewandelt. Dus is hij in theorie veel vrijer dan de christen en de moslim die direct als ketter en als kafir zullen worden bejegend wanneer zij ophouden hun god te loven.


  Maak melding

 28. @Marcel
  zolang lantie die luilakken herbergt,zal het land nooit tot ontwikkeling komen..
  Lantie moet verplicht afgeslangt worden tot minimaal 10000 duizend personen,waarbij alle parastatale bedrijven zelfstandig worden met eigen budgets….
  zolang dat niet gebeurt,zal ons land een begie begie kondre blijven..
  die blakas moeten uiteindelijk leren arbeidt te verricht en zich zelf te ontwikkelen niet blijven hangen in de sfeer van 1863..
  hart maar waar..,,kijk maar in de spiegel.

  Marcel, maak eerst je lagere school af en kom dan terug!


  Maak melding

 29. de bedrijven in suriname willen geen menswaardige salaris betalen en zeker vooral geen sociale lasten; laatstaan pensioen premie. dat ze in paramaribo een schoenen verkoopster 30 srd betalen als dagloon; wat overeenkomt als 600 srd als maandsalaris..hoe kom je dan nog vooruit.. als werknemer. logisch dat surinamers niet willen werken voor zulke salarissen en dat chinezen worden gehaald….of haitianen in de jaren 80…


  Maak melding

 30. @mujrim en Hans, lees mijn posting hel goed. Ik heb het over christenen, dus individuen, die in hun geloofsbeleving ook Hindoe elementen in hun geloofsbeleving opnemen. Ik ben slechts een boodschapper van wat ik geconstateerd heb. Maar laten we ook eerlijk zijn. In alle geloven komen radicale elementen boven drijven die ellende veroorzaken. De Christenen met de kruistochten, slavernij,enz, Islamieten met hun ISIS, Alqaida,enz, en Hindoe radicalen. Al deze mensen gaan tegen de basis van geloofsgrondbeginselen in. Ook de Hindoe radicalen zondigen tegen de fundamenten waarop het Hindoe geloof. Kortom, in alle geloven zijn er mensen die afwijken, een andere interpretatie geven aan de beginselen van het geloof.

  Maar @Hans, het lijkt erop dat je haat tegen de NDP/ABOP regering in Suriname genetisch is. Je sluit de ogen voor de werkelijkheid.De vorige NieuwFront regeringen hebben nooit voor enige verbetering in het welzijn van de bevolking gezorgd. Ze hadden een volle bak met Nederlands ontwikkelingsgelden en toch hebben ze het gepresteerd om niets te presteren.Hans jij zit aan de verkeerde kant te stoken tegen deze uitstekende regering van Suriname.


  Maak melding

 31. Wat een gedoe allemaal om een land dat er nauwelijks toe doet.
  Su is in vergelijking qua aantal inwoners en begroting niet groter dan de stad Rotterdam. Rotterdam heeft een grotere begroting, een wereldhaven, internationaal vliegveld, Universiteiten, Hogescholen, meerdere grote ziekenhuizen, een infrastructuur in volle breedte zoals wegen-, water-, bouw, politie, brandweer, administratie enz. waar SU een puntje aan kan zuigen. En ze doen het met een Burgemeester, een paar wethouders en effectieve structuren daaronder. De staatstop van Su zou misschien stage moeten lopen in Rotterdam.
  Noem een sector in Su die het goed doet. We zijn al blij als we anderhalve cassave produceren en voor de rest is het alleen maar List & Bedrog. Het land is verworden tot een clan waar men te pas en te onpas zodra het moeilijker wordt de etnische-, racistische-, religieuze-, koloniale- en andere negatieve kaarten tegenover elkaar trekken. En de huidige bewindvoerders praten hun eigen plundergedrag goed door te wijzen naar hun voorgangers want die hebben het ook gedaan. Dit is het gedrag dat je hebt bij kleine kinderen maar je verwacht dit niet van “grote leiders / visionairs” zoals we ze nu mee maken.
  Ook in de regionale Caraibische politieke arena is Su niet meer welkom. Dat wil zeggen formeel wel welkom maar liever niet fysiek aanwezig.
  Per jaar gaan er 200.000 mensen uit Ned. naar Su en ze laten minimaal €1000 achter. Dat maakt €200.000.000. is maar een ruwe schatting want werkelijk zijn de bedragen en aantallen hoger. Deze inkomsten houden het land een beetje stationair aan de gang.
  Het wordt de komende tijd weer veel Cocaïne invoeren en doorvoeren om deviezen te verkrijgen. En dan komen de ca. 100 casino’s weer goed van pas als geld-witwasserijfabrieken.
  Kijk, hoeveel mensen zijn in de afgelopen periode niet afgestudeerd op HBO en Universitair niveau in Su. Wat gaat er van deze mensen terecht komen als zij zien dat juist de mensen die niet hebben gestudeerd het juist heel goed hebben door betrokken te zijn bij allerlei vormen van een Njang maken.
  In deze is DDB de slimste van allemaal want hij speelt het goed en maakt optimaal gebruik van de situatie. Het is hard maar we moeten het zien zoals het is.
  Arm Su. We schelden op iedereen behalve op onze eigen mensen.


  Maak melding

 32. Racistisch geleuter over de hindoestanen en meer. Waren de hindoestanen maar qua cohesie maar bij elkaar gebleven dan hadden ze op elk terrein elke andere bevolkingsgroep kunnen out performen. Het zou de grootste bevolkingsgroep zijn. Traditioneel domineerden de hindoestanen op onderwijs, financiën, economie, landbouw, rechtspraak, handel en ga zo maar door. Maar ook de hindoestanen hebben zich uit elkaar laten spelen door DDB. Het zijn de rijke hindoestanen die DDB op verschillende manieren ondersteunen. Dat in de laatste periode ook de creolen het spel hebben geleerd en nu spelen samen met de rijke hindoestanen is een gegeven. De hindoestaan wil maar twee zaken hebben en dat is GELD en STATUS. Hypocriet volkje. Jammer dat doordat de hindoestanen op drift zijn geraakt het land sneller afglijdt. De weg omhoog voor Su is vanaf de bodem gezien VOEDING en OPVOEDING. Gevolgd door scholing en vooral goede voorbeelden maar OUDERS en OUDEREN. Helaas ontbreekt het in Su. Ik hoop dat het gejatte vermogen van DDB, zijn kornuiten maar ook van alle anderen die Su als land, dus van haar bevolking hebben bestolen binnenkort worden internationaal worden bevroren. En als er geen goede tekst en uitleg komt hoe men het vermogen heeft verkregen het ook verbeurd wordt verklaard ten gunste van de Surinaamse samenleving. En als nodig onder internationaal toezicht.


  Maak melding

 33. =Velen klagen over Santhoki, maar heeft men niet door dat juist bij de Hindoestanen zij zo ondernemend zijn en vaak eigen bedrijven hebben?

  -Hoeveel Hindoestanen zie je naar de sociale zaken gaan om hun hand op te tillen.
  -Hoeveel Hindoestanen kraken huizen en nemen gronden van anderen?????

  Geef Santhoki maar een kans dan zie je op het klopt wat hij beloofd. Ik hoef niet in de rij te gaan staan voor olie die gemengd wordt met urine wat toen ook gebeurde in de jaren 80.


  Maak melding

 34. RobG,

  Ik weet niet wie of wat je bedoelt met Hindoeradicalen. Hindoes leren niet van hun geschriften, ouders, Goden of priesters/heiligen om andere godsdiensten te haten en hen te bekeren omdat alleen de eigen godsdienst heerlijk is.
  Maar ze hebben wel het recht zich te verdedigen wanneer ze aangevallen worden, want anders blijft er niks van hen over aangezien de bekerende aasgieren constant boven hun hoofd rondcirkelen.


  Maak melding

 35. Triest dat nog steeds etnische politiek voering bij de vhp is terwijl ze in v5,5 verband de verkiezing ingaat.
  Pahlad, gajadin, gangabisoensing,randjietsing zijn op bedel toer om vlaggen te planten, echter zonder enige waardering door de gemeenschap. Er wordt zelfs inmenging gepleegd wat betreft politiek en relegie door de voorzitter van Arya Dewaker.
  Voorzitters van sub afdelingen bedanken zelfs door deze inmenging.
  Schaamteloze mensen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 36. @ Waarheid- en Verzoeningscommissie
  ik vind u vergelijking met Rotterdam leuk en inspirerend om even verder te kjken.
  Rotterdam heeft giga werk en inkomen problemen, achterstandwijken en heel veel culturele dilemma’s maar weet met een goede burgervader en wat wethouders de stad te laten functioneren en een min of meer sluitende begroting van Euro 3.600.000 ofwel een paar maal meer dan Suriname te besteden en te financieren. voor 2015 moet men euro 300.000.000 uit de reserves halen voor het meer en deel incidenteel.
  Beter gezegd de gemeente Rotterdam besteed nagenoeg evenveel als de hele Surinaamse economie groot is. Met 1/3 van het aantal ambtenaren.

  Nu de sponsoring van Suriname door Nederland en Nederlanders met Surinaamse achtergronden.
  Het zijn niet slechts de vele bezoekers die veel geld naar het land brengen u berekend pakweg euro 200.000.000. Het zijn ook pensioengelden en spaargelden die die kant op gaan van Nederlandse Surinamers die zich groot en deels in Suriname vestigen of er huizen op na houden. Die groep zal groter worden naar mate de SRD zwakker wordt en er met een Euro meer gekocht kan worden.
  Er is ook nog steeds een stroom van familie ondersteunend geld met een omvang van euro 200.000.000.
  Al met al kan gesteld worden dat pakweg 205 van het geld dat vrij in de economie omgaat haar oorsprong heeft in Nederland of bij Surinamers die buiten de grenzen van Suriname verblijven.

  U kunt wel raden wat er gebeurt als de kasstroom opdroogt.


  Maak melding

 37. @JoJo,

  Uiteraard werkt Rotterdam efficienter dan Suriname. Maar vergeet niet dat ze een heleboel potjes krijgen van Den Haag en Brussel. Dat ze centraal gelegen zijn, een goede haven en infrastructuur hebben, een grote oliemaatschappij in de buurt hebben, universiteiten hebben e.d.
  Mijns inziens gaat de vergelijking Suriname – Rotterdam dan ook mank omdat er veels te veel zaken anders zijn. Enkele jaren geleden was Rotterdam zelfs een van de armste en meest criminele gemeente van Nederland. Bezuinigingen en fanatisme en een afkeer tegen buitenlanders (Fortuyn. LPF, LR) hebben ertoe geleid dat de gemeente een keihard beleid voert tegen armen en sociaal zwakkeren (vooral allochtonen) en hen vaak dwang oplegt. Vroeg of laat gaat ook Rotterdam merken dat al die dwangmatigheid z’n keerzijde heeft.
  Natuurlijk kan Suriname het veel beter doen. Momenteel heeft Suriname meer baat bij wijze (en eerlijke) mensen in het bestuur van het land dan heel hoog opgeleide mensen. De wijze mensen kunnen dan de experts en hoog opgeleide ambtenaren aansturen en aan het werk zetten en een bepaalde mentaliteit meegeven. Geleerden kunnen dan experts zijn op hun gebied, maar hoeven niet per se wijs te zijn. De combanitaie expertise-wijsheid-eerlijkheid is wat m.i. meer nodig is dan wat dan ook om het land vooruit te helpen. Want momenteel zitten de wielen van de kar Suriname vast in het modder en wie krijgt ze eruit?


  Maak melding

 38. @JoJo,
  Ik probeer niet te overdrijven bij mijn beweringen. Natuurlijk is Rotterdam niet 100% te vergelijken met Su. Rotterdam is veel complexer. In Rotterdam wonen 180 nationaliteiten met de bijbehorende culturele, sociaal maatschappelijke, religieuze & financieel economische uitdagingen. Su heeft permanent 17 ministers in dienst. Om maar eens iets te noemen. Op ca. 35.000 km2 (even groot als Nederland) woont de totale bevolking van Su. Hieronder de lijst zoals gepubliceerd door CVBvS.
  Agriculture, Animal Husbandry and Fisheries – Suresh Algoe
  Defense – Lamuré Latour
  Education and Community Development – Ashwien Adhin
  Finance – Andojo Rusland
  Foreign Affairs – Winston Lackin
  Home Affairs – Edmund Leilis
  Justice and Police – Edward Belfort
  Labour, Technological Development and Environment – Michael Miskin
  Natural Resources – Jim Hok
  Physical Planning, Land and Forestry Management – Steven Relyveld
  Public Health – Michel Blokland
  Public Works – Rabindre Parmessar
  Regional Development – Stanley Betterson
  Social Affairs and Housing – Alice Amafo
  Sport and Youth Affairs – Ismanto Adna
  Trade and Industry – Don Tosendjojo
  Transport, Communication and Tourism – Falisi Pinas
  Volgens mij kennen ze begrippen als Efficiency en Effectiviteit niet. Ik zou zo de ministersportefeuille & ploeg rationaliseren en harmoniseren. Er zijn teveel eters voor een veel te kleine taart. En dan praten we nog niet over accountability. Elke minister wijst naar een andere zodra het gaan om financiën, rekeningen betalen en verantwoordelijkheid nemen. Men zou met de helft al kunnen volstaan. Laten we niet vergeten dat DBB in 5 jaren meer dan 100 ministers heeft verbruikt. Dus er zitten minstens 83 thuis met een riante wachtgeldregeling. OK, er zijn enkele die niet uitbetaald worden maar reken maar uit. Ik vind het hartverscheurend om te zien hoe de arme bevolking wordt misleid en bedrogen. En men zegt niet voor niks “visbederf begint altijd in de kop”.


  Maak melding

 39. @ JoJo, en vergeet de comedianten in het parlement niet. zijn er ook nog 51 met bijbehorend ondersteunings apparaat. laat alle grote handelaren / importeurs hun tax arrangements die ze hebben lopen openbaar maken en je weet gelijk waarom er zo weing importbelasting wordt betaald en daarmee wordt de staatskas zwaar benadeeld. in Pakistan om maar eentje te noemen heeft de minister president de bijnaam van “MISTER 10%”. DDB is de surinaamse variant van “MISTER 10%”. O ja en ze geloven nog allemaal in een rechtvaardige almachtige. Deze figuren staat heel wat te wachten als ze eenmaal voor hun almachtige zullen staan.


  Maak melding

 40. De VHP – de Valse Hoop Partij. Deze Valse Hoop Partij heeft alleen maar oog voor het etnische. Waarom gaat de VHP niet gewoon terug naar hun eigen waarheid en heten ze gewoon weer: de Verenigde Hindostaanse Partij.

  Ik zou de VHP willen zeggen: verbeter de wereld, begin bij jezelf en ontdoe je van het belachelijk etnisch denken. Verbroederingspolitiek is geen praatjes verkondigen. Begin duidelijk ermee binnen jou eigen partij.

  VHP: werkloosheid in Suriname niet weg door ogen te sluiten. De VHP heeft nooit ogen gehad voor de werkloosheid, dus zelfs ogen sluiten kunnen ze in dit specifieke geval niet.

  De kiezers raad ik aan om nooit op deze etnische partij te stemmen. Het is ook binnen een V6 een verloren stem en een stem voor achteruitgang.


  Maak melding

 41. @Jacco Special,

  Ben je soms een oelewapper?
  Feiten:
  Alleen marrons stemmen op de ABOP: ABOP is een etnische partij.
  Vooral Javanen stemmen op de PL: ook een etnische partij.
  Vooral Creolen en Marrons stemmen op de NDP: ook een etnische partij.
  Vooral Creolen stemmen op de NPS; een etnische partij.
  Christenen stemmen op DOE: een religieuze partij.
  M.n. Hindoestanen stemmen op de VHP: een etnische partij

  Dus volgens jou zijn alle bovengenoemde etnische partijen niet-etnisch, behalve de VHP. Die zou als enige partij op een bepaalde bevolkingsgroep steunen.

  Man, ik vraag me af wat jij eet dat je alleen de VHP ziet. Dag en nacht. Je droomt zelfs in je slaap van de VHP. Alleen stem je er niet op. Je bent zwaar gehersenspoeld, alleen heb je het zelf niet door. Dat is triest!!


  Maak melding

 42. @Mudjrim
  Je hebt gelijk, maar de VHP spant toch echt de kroon als het gaat om voeren van een ethnische agenda.

  Gezien de grote invloed van deze partij mede door de economische kracht van de achterban had de VHP het voortouw kunnen nemen om te veranderen, een gemiste kans.

  Just my two cents.


  Maak melding

 43. BadSanta,

  Het probleem is dat Hindoestanen altijd gevraagd wordt zich aan te passen en de gewoonten en gebruiken van anderen over te nemen terwijl die anderen dat omgekeerd niet willen doen. Zolang dit het geval blijft zal er in Suriname een partij moeten blijven bestaan die m.n. voor de Hindoestanen opkomt. Zie je de NDP, NPS, PL, ABOP voor de Hindoestaanse identiteit opkomen? Integendeel, ze willen het liefst dat Hindoestanen assimileren terwijl ze wel zelf de eigen eigenheid willen behouden en opleggen aan anderen. Daarom is het dus belangrijk dat er een partij moet zijn voor de Hindoestanen zodat ze politiek en maatschappelijk gezien sterk komen te staan. Ik heb er totaal geen moeite mee dat VHP die rol wil vervullen. Indien niet, dan wordt er gewoon een andere partij opgericht daarvoor. De meeste Surinamers willen gewoonweg niet assimileren, want je kunt in het dagelijkse leven prima met elkaar samenwerken. Daar moet respect voor zijn. Het is aan de anderen om die samenwerking, die uitgestoken hand van de VHP, te aanvaarden en mogelijk te maken en niet te zeuren over assimilatie. Zoals een creool en een marron, een indiaan en een javaan, een chinees en een boeroe hun eigen identiteit op prijs stellen, zo stelt de Hindoestaan de eigen identiteit ook op prijs. Alleen vindt men het om eoa reden vreemd dat Hindoestanen de eigen identiteit bewaken, mbv de VHP terwijl men dat heel gewoontjes vindt indien de anderen dat doen met hun ABOP, PL, NDP, NPS etc. Waarom misgunnen sommigen dit de Hindoestanen?


  Maak melding

 44. @Mujdrim
  Dank voor je reactie.
  Het bewaken van de eigen identiteit is het probleem niet denk ik.
  Er wordt eerder een gevoel gekweekt dat anderen niet bij de partij kunnen horen ook al zijn de ideeën heel goed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.