Buren protesteren tegen multinational Surgold

22

PARAMARIBO, 30 apr – Marrons in het gebied waar Newmont goud wint, zijn ontevreden. De multinational zou zich niet hebben gehouden aan afspraken met deze goudzoekers. De weg naar Langatabiki is geblokkeerd.

De goudzoekers uit dorpen van de stam der Paramaccaners eisen gerechtigheid. Hoewel politie, lokaal bestuur en bedrijfsfunctionarissen met hen hebben gesproken, willen ze van geen wijken weten. Tot voor kort werden de goudzoekers gedoogd op de concessie van Newmont te Merian, in Marowijne. Het bedrijf wil uiteindelijk niemand in het gebied ten zuidoosten van Paramaribo. De goudzoekers zijn dan ook verwijderd door de politie.

Dit blijkt kwaad bloed te hebben gezet en de ruim honderd actievoerders eisen gerechtigheid. Door de actie kan het verkeer naar de verschillende Marron- en Inheemse woongebieden niet door. De actievoerders verlangen niets minder dan dat ze weer toestemming krijgen te delven op de concessie. De overheid neemt voor dertig procent deel in de operaties van Surgold.

22 REACTIES

 1. Wat is gerechtigheid? Illegaal goud delven op de concessie van een ander? Deze mensen moeten eens leren dat er rechten en plichten zijn. Ze denken dat heel Suriname van hun is.


  Maak melding

 2. Deze gasten willen alleen goud delven in gebieden van een ander.
  Het zijn net meeuwen, rondvliegen bij de vissers en pikken wat ze pikken kunnen.
  Ze willen goud delven zonder enige risico’s te lopen. Zoeken naar goud is zoiets als trial and error, proberen en als er niets te vinden is vertrekken naar een ander plek.
  Zo wil ik ook goudzoeker worden want je weet dan zeker dat je in korte tijd goud zult vinden.


  Maak melding

 3. De slimmere marrons ‘delfen’het goud pas wanneer dit verwerkt is tot een ketting. Zo hoeven deze dieren het alleen van iemands nek af te trekken. Desnoods met geweld.

  De marrons trekken hiervoor naar het centraal gelegen paramaribo, waar deze dieren zich tevens kunnen voortplanten.


  Maak melding

 4. Marrons ? lijken zij niet op Afrikanen….waar komt de marron vandaan … jullie zijn duidelijk koloniaal bezig
  ……… jullie spelen differentiatie met mensen.


  Maak melding

 5. Alle delfstoffen/mineralen zijn des overheids, waar praten wij over?
  Als morgen op mijn woonerf olie/gas naar boven “borrelt”, is de vraag niet als, maar wanneer ik en met mij de buren gaan verhuizen naar één door de staat aangewezen lokatie. Zo simpel is dat.


  Maak melding

 6. Wat dat betreft hebben de families Bouterse en Brunswijk altijd “legaal” aan goudwinning gedaan. Op de door hun op illegale en slinkse manier verkregen goudconcessies.
  Waarom doet het leger/de regering niets? Oh ja de verkiezing naderen en het zal zeker stemmenverlies betekenen.


  Maak melding

 7. Raar Volk dat niet in deze tijd leeft.

  Overal ter wereld zijn de delfstoffen en concessies tot mijnen eigendom van de staat. De gebruiker en/of eigenaar van de grond moet gecompenseerd worden voor het verlies van waarde zodra deze niet meer vrijelijk kan beschikken over het gebied dat opgeofferd wordt aan de mijnbouw.

  De staat heeft de concessie uitgegeven en moet dan ook (vonnis Suriname Samakka) rekening houdende met de rechten van de locale inheemse bevolking voorzieningen treffen voor deze mensen.
  Op de een of andere manier kennen deze mensen een hun rechten niet, worden ze fout voorgelicht of laat de overheid of Surgold hun in de kou staan.
  Heel raar dat in verkiezingstijd hun voormannen er niet zijn om het eerlijke verhaal te vertellen.

  Heel triest omdat er 2,5 jaar geleden plannen aan de president voor gehouden zijn om middels een regionale ontwikkelingsmaatschappij de belangen van de lokale bevolking te kanaliseren. Helaas geen interesse omdat er dan geen heel hoge percentages afgeroomd konden worden maar men tevreden moest zijn met loon naar werken plus een fee.

  Een andere reden was dat het hout van de Surgold concessies ingezet zou worden voor de lokale ontwikkeling en dat was niet gunstig voor de lokale politieke leider.


  Maak melding

 8. Wat doen de ambtenaren van Regionale Ontwikkeling, hele dag op hun kantoor zitten, laatst zijn er nog zoveel bijgekomen. De Commissie Goudordening is ook een grote geld verkwisting gebleken.


  Maak melding

 9. Een multinational houdt geen rekening met regeringen en denkt aan haar aandeelhouders of beter gezegd aan de top van de top van deze privaat rechterlijke rechtspersoon, cq Newmont. Deze top van de top hebben de beste aandelen.

  De marrons e/o inheemsen die in die gebieden leven en wonen en met andere Surinaamse etniciteiten daar actief zijn in de goudsector, zijn Surinamers en hebben i.m. wel degelijk recht dat men met alle Surinamers rekening houdt. Suriname voor alle Surinamers, ook voor de Surineds of waar ze in andere buitenlanden wonen, ongeacht de hoeveelste graad en miljoenste mm druppel Surinaamse bloed, is mijn motto.

  Multinationals zijn gewoon uitbuiters en denken aan hun eigenbelang. De regeringen die contracten met multinationals sluiten nemen genoegen met een heel klein korreltje van de opbrengsten, de top van de top van de multinationals lachen ze gewoon uit. Als het goud weg is uit Suriname gaat het een andere leven leiden en wordt het spel gespeeld en groot geld mee verdiend. Het grote geld wordt op de goudbeurs in Londen verdiend en verhandeld over de hele wereld. Goud is een metaal dat nooit haar waarde verliest crisis, oorlog, hongersnood, droogte rampen of what ever of als het goed gaat met de wereld/westerse economie/Japanse, enz. Het moet alleen gewonnen worden in Suriname in periode als het rendabel is en als de opbrengsten laag zijn, op een zeer laag pitje. Niet zo eenvoudig om te ondernemen in de goudsector voor een (nationale) onderneming.

  Het is niet goed om eigendom van anderen te occuperen en daarop te gaan wonen, zoals de marrons dat doen of gedaan hebben in Paramaribo en omgeving, maar als het om multinationals gaat in Suriname hebben alle Surinamers wel degelijk recht op als Surinamers een heel klein gedeelte van de koek/niets zeggende aandeel in hun eigen gó-zakka te willen hebben, waar ook in Suriname.

  Stree Def Stree Wi No Sa Frede

  Stemt u massaal op V7.
  Chan4Pres!
  YesWeChan!
  Hoera, Hoera, Hoera!

  Suriname heeft technici nodig! Vele hangjongeren/hosselmannen op hoeken van straten moeten gewoon op vakscholen een vak gaan leren en hun eigen onderneming opzetten als ZZP, lagerberoep kleine zelfstandige ondernemers, timmeren, metselen, loodgieters, elektricien, in enz, Verder moeten leerlingen en Studenten voor technische studies gaan voor MTS, HTS/ing, Technische Faculteit/Ir.

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 10. Zoals het er nu voor staat stemmen 99% op Lon. Ndp krijgt geen enkele zetel. Ook bij de overage marrons geld hetzelfde. Stem ndp na soso ka. Wiens soortoe peilig sorie datie ndp sa wini, djie oenoe tapseesma, ndp na soso edatie.


  Maak melding

 11. Decennia’s lang heeft men geinvesteerd in het binnenland voor de marrons. Miljoenen en nog eens miljoenen maar er komt geen productie op gang. Feit is zo dat dit volk gewend is om te ontvangen maar niet om te produceren. Dit volk wil de lusten maar niet de lasten. Beter had men in de districten geinvesteerd daar weet men wat productie is. Ontwikkeling begint bij je eigen niet bij een ander soepkip!!!!

  Als je niets te doen hebt ga niet rondhangen pak een hengel en ga vissen. Als een paar vissen heb gevangen heb je wat te vreten voor die dag in plaats van te gaan stelen.


  Maak melding

 12. @M.Karrel
  ja er zijn wetten alleen weet de uitvoerende macht ze niet te handhaven.
  erger de uitvoerende macht overtreed vrijwel permanent de wet.


  Maak melding

 13. Geachte Moderator,

  Vind U dat onderstaande reactie = toegestaan?

  banaba
  De slimmere marrons ‘delfen’het goud pas wanneer dit verwerkt is tot een ketting. Zo hoeven deze dieren het alleen van iemands nek af te trekken. Desnoods met geweld.

  De marrons trekken hiervoor naar het centraal gelegen paramaribo, waar deze dieren zich tevens kunnen voortplanten.

  donderdag 30 april 2015 om 09:34 uur


  Maak melding

 14. Sabidirie, jouw reactie, komt van een minderwaardige ndp aanhanger zeker?

  De door Abaisa aangehaalde posting kan i.d.d. Voor geen meter en is denigrerend en racistisch!

  Waarom het dan op voorhand een ” minderwaardige” VHP ‘ er zou moeten gaan ontgaat mij totaal!
  Laten we het er vooralsnog maar op houden dat het gaat om een posting van iemand met een raciaal-minderwaardigheidscomplex.


  Maak melding

 15. Sabidirie = boeng kopoe sabie je bent weer bezig met een hoop strontje gild weer wat in de ruimte als je niks zinvol,s te melden hebt ga dan weg gooi je pc weg of verkoop het ik snap niet wat je op het net komt doen

  laat me


  Maak melding

 16. Suriname moet een pakket verkopen aan de buitenlanders. Wie (zoals bvb Newmont) het goud wil hebben, moet ook jaarlijks x ton bananen, rijst, cassave e.d. afnemen. Zo vergroot je de export en krijg je een buitenlandse markt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.