Plan voor export Surinaams rivierwater

38

PARAMARIBO, 4 apr – Suriname gaat een deel van zijn rivierwater exporteren. Dit meldt de Ware Tijd. De export is in handen gesteld van een buitenlands bedrijf. Afnemers zijn ook al gevonden.

In het Caribisch gebied worden de eerste leveringen al afgewacht. “Barbados heeft interesse in het zoete water van Suriname. Onze planning is om eind 2015 de eerste twintigduizend kubieke meter daar naar toe te exporteren”, zegt directeur Cor de Ruiter van het Zwitserse Amazone Resources. Met de regering is overeengekomen dat samen een fonds wordt opgericht voor het financieren van drinkwaterprojecten.

Beide partijen stoppen elk tien procent van hun exportinkomsten in het fonds. Anders dan in de goudwinning, is geen Surinaams aandeel bedongen in het drinkwaterproject. Het bedrijf verwacht ongeveer de helft goedkoper te kunnen aanbieden. De export moet volgens plan in 2017 aanvangen. Eerst worden sociale en milieustudies uitgevoerd. “ook moet nog onderzoek worden gedaan naar de techniek van transport”, aldus De Ruiter.


38 REACTIES

 1. Nog meer luft …..

  – bouw 18.000 huizen – 8 flats van 250 wooneenheden (elk 2.000 wooneenheden) – bruggen – 6 baans flyovers – een weg naar brazilie – aanleg van een diepzee haven – 2e verhoging aov – betere openbaar vervoer – aanleg cruise terminal – de luchthaven zou fungeren als hub – verkeersveiligheid krijgt grote aandacht – voedselschuur Caricom – verhoging kinderbijslag – waslijst met nieuwe investeerders – goudenkerst – aanpak corruptie ambtenaren – aanleg spoorlijn in 2015 – aanleg en versteviging dijken – bouw van nieuwe ziekenhuizen – gratis laptop en schoolboeken voor iedere kind – aanleg snellere internetverbindingen – meer banen voor de bevolking – kwaliteitsverbetering onderwijs – aanpak criminaliteit – invoer waarheid en verzoekingscommissie – toegang schoonwater voor iedere surinamer – aanleg sportcentrum met zwembaden incl atletiekbaan – een open universiteit in Wanica – export water naar equatorial guinea.


  Maak melding

 2. 2010
  Su gaat 18.000 woningen bouwen, water exporteren, eigen mijnen krijgen, etc.
  2015
  Su gaat 18.000 woningen bouwen, water exporteren, eigen mijnen krijgen, etc.

  3010
  Su gaat 18.000 woningen bouwen, water exporteren, eigen mijnen krijgen, etc.
  =================================
  De geschiedenis herhaalt zich 🙁 🙁


  Maak melding

 3. Koos, Neus en consorten. Zielige losers. Alles wordt afgekraakt, alleen maar om hun gefrustreerde brein wijs te maken dat ze het gelijk aan hun zijde hebben. Nooit gehoord van visionaire mensen in Suriname zeker. Laat de honden maar los!!


  Maak melding

 4. wederom zo een zeepbel waarvan de plannen nog in embryonale staat verkeren…

  in afwachting…
  een fonds oprichten voor de financiering…
  geen surinaams aandeel…
  verwachten dat…
  in 2017 aanvangen, (zie belofte treinproject in 2015)…
  eerst nog sociale en milieu-studies…
  eerst nog onderzoek doen naar techniek van transport…

  we kunnen deze lariekoek toevoegen aan het rijtje mislukkingen,

  zie opsomming van Koos……


  Maak melding

 5. Aqua, aqua, aqua para mi, para voceis! Suriname zal er heus wel komen. Is het niet dankzij dan wel ondanks het doemdenken van gelukkig dat handjevol afvalligen. Er is water in overvloed.
  Marowijne;
  Cottica;
  Commewijne;
  Suriname;
  Saramakka;
  Coppename;
  Nickerie;
  Corantijn.
  Watra liki watra.


  Maak melding

 6. Geweldig nieuws ! Eindelijk een ondernemer die risico’s durft te nemen in plaats van op belastinggeld te teren zoals de doorsnee ondernemer in Suriname.


  Maak melding

 7. Een reden te meer voor ‘Ordening Goudsector’ om echt ordening te brengen in de goudmijnbouw in Suriname, want als dat niet gebeurt, krijgen de kopers van ons rivierwater bij iedere bezending een paar kilo kwik er gratis bij.


  Maak melding

 8. Ik zou eerst het kwikwater goed laten onderzoeken, voordat je de hele bevolking van Barbados bewust laat vergiftigen met dit giftige water.

  Anders komt er een megaclaim van hun, ben je nog verder weg van huis. Weet waar je aan begint.


  Maak melding

 9. 04 april 2015

  Krijgt (Michael?) De Ruiter volledige hegemonie over het water van de Surinaamse rivieren en dus volledige controle en zeggenschap over de bewoners die afhankelijk zijn van die rivieren?

  De Ruiter wordt toch geen ‘waterkolonist’ nieuwe stijl? Wat houdt de overeenkomst precies in? Hoe staat het met de rechten van de bewoners / burgers die afhankelijk zijn van deze rivieren en of hun landbouw terreinen daarop afwateren of van daaruit bevloeien ?
  In Bolivia en Ecuador zijn zulke taferelen nu wel aan de orde !!

  Wat hier in het item niet is opgenomen, is de rol van de Surinaamse organisatie Conservation International. Wat wordt straks hun rol voor deze waterkolonist?

  Burgers van het binnenland van Suriname en zij die hierbij belang hebben; Let op uw belang !!! Straks zult u van deze waterkolonist rechten (water) moeten kopen om zo de rivier ook te mogen gebruiken.

  Srika zegt altijd, dat stimuleren van economische activiteit en investering altijd positief is, maar dan moeten de spelregels en de eventuele consequentie daarvan voor de burgers ook heel duidelijk zijn!!!!

  @Neus, graag reactie??
  Srika


  Maak melding

 10. Neus
  2010
  Su gaat 18.000 woningen bouwen, water exporteren, eigen mijnen krijgen, etc.
  2015
  Su gaat 18.000 woningen bouwen, water exporteren, eigen mijnen krijgen, etc.

  3010
  Su gaat 18.000 woningen bouwen, water exporteren, eigen mijnen krijgen, etc.
  =================================
  De geschiedenis herhaalt zich 🙁 🙁

  2015 Houdt toch een keer je platte BEK dicht rare teef!


  Maak melding

 11. Lucien, jij bent ook vast zo een domme domme olie domme paarse pauper die gelooft dat je 3000 huizen per jaar kunt bouwen. Jonge wordt wakker en leer rekenen en leer logisch redeneren en je zal zien dat dit gewoon onhaalbaar is. Ten eerste waar haalt Su de dagelijkse nodige grondstoffen vandaan? Elke dag tussen de 50-80 vrachtwagens met grondstoffen zoals cement, nou er is geen cementfabriek in su die dagelijks deze hoeveelheden kan leveren daarbij komt nog dat een jaar 365 dagen heeft en Su 27 feestdagen per jaar heeft, 365-27= 338 dagen. 3000 huizen delen door 338 dagen is 8.87 wat wil zeggen dat men dan bijna 9 huizen per dag moet bouwen, dat is 1 huis per uur!!!! Nou dat heb ik nog nooit iemand zien doen! Dus….jij olie domme paarse pauper, tijd om over te stappen…nu moet jij toch ook inzien dat dit de grootste nonsens is die baas B uitkraamt…. En dan nu ook nog drinkwater, durf te wedden dat baas een waterleiding laat leggen van een paar miljoen naar Barbados….


  Maak melding

 12. srika heeft het helemaal bij het juiste eind de rivierdorpbewoners worden de dupe. Stop deze onzin anders heb je over 10 jaren een wateroorlog


  Maak melding

 13. @Lucien
  “Alles wordt afgekraakt”

  U ziet het verkeert. Er wordt vooraf aangegeven dat alle visionaire dagdromen niet goed doordacht zijn en niet realiseerbaar zijn.

  Het plan lanceren is simpel woordenspel. Het plan efficient realiseren is veel moeilijker en dat wordt bewezen door alle plannen die niet gerealiseerd worden of in rampen eindigen.


  Maak melding

 14. Laat ze snel dat water weghalen, dan zakt het waterpeil en hoeft de dijk bij weg naar zee ook niet opgehoogd! LOL

  in 2010 waren er plannen aan de andere kant van de wereld om ijsbergen de halve aardkloot over te slepen en zo S.A. van drinkwater te voorzien, nobel streven maar commercieel niet te verantwoorden. Ben bang dat dit plan eenzelfde vroegtijdige dood zal sterven.


  Maak melding

 15. Is ook weer een heel warrig verhaal, de planning is om eind 2015 de eerste export uit te voeren, terwijl later in het stukje te lezen valt dat de export volgens plan zal aanvangen in 2017!
  maar eerst moeten er nog studie’s gedaan worden!
  waar hebben we dit alles eerder gehoord!

  wat ga je verwachten van een NV met een kapitaal van 100.000 Zwitserse frank (oftewel een kleine ton euro).

  @Lucien
  Visionaire mensen? Je bedoeld zeker die zichzelf verrijkende kliek die alleen maar oog heeft hoe het land en zijn inwoners niet èèn maar twee poten uit te draaien!
  @paraman
  Water in overvloed? Jazeker, lucht ook! En ter uwer informatie, de term afvallige kan je ook op jezelf betrekken als jij willens en wetens een club ” bejubelt ” die, anders dan ze wil doen voorkomen, geen ene malle moer geeft om zijn “toeschouwers”.


  Maak melding

 16. @Peprewatra.
  Het doel is water te verkopen aan de eilanden in de Caribean die waterschaarste kennen.
  Dat is prima alleen als er een goede business-case onderligt en droomdenken uitgesloten wordt.

  Meneer de Ruiter is hon. consul van Suriname en daarmee weinig meer dan een verlengstuk van een regering die nog al wat droom-denk projecten promoot.
  Zo riep men dat in het Midden Oosten op sommige plaatsen meer betaald werd voor water dan men in Suriname voor benzine betaalt.
  Als dat het zakelijke denk niveau is zal ook dit project dood geboren worden. In het Midden Oosten betaald men voor flessen water net zoveel als in Suriname, waarbij het meerendeel van de opbrengsten gaat naar marketing, processing, vervoer en botteling. De dure waters worden gekenmerkt door natuurlijke mineralen en niet door Kwik.

  Dit project zal proberen een logistieksysteem op te zetten om per keer 20.000 m3 naar caribische eilanden te varen en dan zijn de opbrengsten heel wat lager en daarmee ook het voordeel voor Suriname.
  Het zal een heel knap zijn met Surinaams water geld te verdienen die investeerders over de brug zal halen.
  Het bedrijf uit Zwitserland is niet meer dan een brievenbus.


  Maak melding

 17. @ Para(noia)man…

  je reactie en taalgebruik geeft wel aan over welk LAAG IQ jij beschikt… Ik schat het op jouw penislengte in centimeters…dus 6 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 18. @ flyer
  Die Para(noia)man heeft een vergrootglas nodig om zijn plassertje te kunnen richten,hij heeft elke dag een natte broek.dus veel kleiner dan 6.


  Maak melding

 19. Suriname bezit heel veel zoetwater en dit water wordt door de grote rivieren naar zee gedragen. Tientallen miljoenen liters Surinaamse rivierwater gaan per dag naar zee en kunnen mijn inziens ook voor de export gebruikt worden. Dus waarom niet een deel van dit water opvangen en vervolgens exporteren naar landen in de regio (Caribische eilanden).

  De meeste Caribische landen inclusief Curacao, Aruba,Bonaire, Sint Maarten,enz. maken gebruik van een peperdure procedure om zeewater om te zetten in zoetwater. De ontziltingsinstallaties die men daarvoor gebruikt maken gebruik van veel energie om zoetwater te produceren.

  Maar het blijft niet alleen bij het zoetwater. Zoetwater kan men aanwenden voor de landbouw, het wassen van auto’s, het doorspoelen van de w.c.enz. Het omzettingsproces wordt nog duurder als men het zoetwater gaat raffineren tot drinkwater. De route zeewater – zoetwater – drinkwater is een kostbare aangelegenheid. De kosten zijn daarom zeer hoog.

  Met de import van zoetwater uit Suriname kunnen de Caribische landen, eventueel met deskundige hulp uit Suriname, het geïmporteerde rivierwater tegen minimale kosten raffineren tot drinkwater. Op jaarbasis zal het deze landen miljoenen besparingen opleveren.

  Ik vind het daarom een goed plan van de regering Bouterse om de waterexport van Suriname onder handen te nemen. Suriname kan hierdoor ook meer deviezen (vreemde valuta) verdienen. Goed voor de economische ontwikkeling van het land.


  Maak melding

 20. @Srika
  Goederen waar veel van is zien we vaak als vrije goederen. Alleen die bestaan niet echt. Kijk naar de zuurstof resp CO2. Jaren lang dacht iedereen dat iedereen daar naar behoefte gebruik van mocht maken. Recent zijn we er achter dat het toch wel belangrijk is om het CO2 gehalte te beperken. Vreemd genoeg hebben ze no steeds niet door dat voor elke liter Co2 ook een liter O2 opgeofferd wordt.

  In SU denken ze dat water gratis is. Wel als dat echt zo was zou niemand het kopen toch. De praktijk is dat geschikt water door allerlei vervuiling steeds moeilijker te vinden is. In SU zijn veel rivieren al vergiftigd. Het grondwater dat we op pompen wordt ook steeds schaarser. Door klimaat veranderingen (global warming) is het niet zeker dat SU over 10 jaar nog steeds zo veel neerslag zal hebben. Er zijn meerdere scenario’s die een drastische afname van de neerslag voorspellen. En daarmee van rivier- en grondwater.
  Komt nog bij dat we o.a. massaal suikerriet willen gaan verbouwen. Wel als er één plant is die veel water behoeft/verdampt dan is het riet.

  Kortom. Bij dit contract hoort vooraf een goede milieu effecten analyse gemaakt te worden. Niemand maakt mij wijs dat die is uitgevoerd want dan zouden nooit dergelijke grote hoeveelheden verpand zijn.
  Voor de goede orde. Als ik vandaag aan iemand ergens voor het alleen recht voor de komende 20 jaar verkoop dan ontvang ik een grote som geld van die monopolist die elke prijs kan vragen. Ook daarover horen wij niets. Welek onderhandelingen waren er, wie waren betrokken, welke bedragen zijn vooraf betaald??
  Volgens mij is dit niet in het belang van SU geweest, maar van een paar NDP-ers die weer flink wat miljoenen op hun rekening kregen. Er moet een gedegen onderzoek komen en mn van de financiële stromen. Mogelijk lopen die ook nu weer via het Midden Oosten waar de NDP blijkbaar over goede contacten beschikt.


  Maak melding

 21. lucien jij laat zien hoe dom ze zijn in su ik weet niet waar je woont maar volgens mij heb jij geen tv of radio of krant, je loopt erg achter in je leeg hoofd.Dit is het zelfde als,een oud Surinaams verhaal wat ik hoorde als kleine jongen.Twee bosnegers gaan ijs kopen,onderweg komen ze erachter dat de vissen het ijs hebben opgegeten.


  Maak melding

 22. @RobG
  De meeste posters hier zitten niet op een lang verhaal van het niveau 4-de klas lagere school te wachten. Zeker niet als het verhaal overduidelijk bedoeld is om de feiten die dit plan als een paars onzin verhaal en de zoveelste verkiezingsleugen ontmaskeren weg te drukken.

  Zoveel ongefundeerde dweperij met een dorpsidioot, DDB, is nooit goed voor land en volk.


  Maak melding

 23. @RobG
  Het water in het meer en deel van de Surinaamse rivieren is vervuild met kwik en slib (scalians).
  Daarom heeft men in Commewijne belgen in de arm genomen om geschikte grondwaterbronnen te boren etc. Indien het rivierwater schikt zou zijn haalde men het wel uit de commewijne en zou men het wel bewerken.

  Het businessplan behelst dan ook water uit de Copename te nemen die is het minst vervuild door goud winning en menselijke activiteiten.
  Men beoogd met grote waterzaken (20.000 m3 per transport = 20.000 ton) het water te verplaatsen naar de Caraiben. Sinds wanneer is er een boot, schip, platbodem of ponton die 20.000 ton kan vervoeren (totaalgewicht dus aanzienlijk hoger) volg geladen vertrokken vanuit Boskamp of omgeving.

  Een andere bijkomstigheid is de opbrengst. Op Curacao wordt het drinkwater (ontzilting of regenwater reservoir) geleverd voor ongeveer euro 7 /m3 in Nederland is dat euro 0,90/ m3.
  Om Curacao te bevoorraden zal er elke dag ongeveer 20.000 m3 moeten worden aangevoerd of wel men zal ongeveer 14 boten in bedrijf moeten hebben om de dichtst bij gelegen klant goed te kunnen bevoorraden. Dat vergt heel wat organisatie, kennis, kunde en vooral geld.

  Ik wil niet negatief zijn maar het zal heel moeilijk zijn deze business-case rendabel te maken aangezien het water ook als is het vrij schoon toch behandeld zal moeten worden om het in de waterleiding van Curacao toe te laten.

  Dit is niet negatief bedoeld. Check de feiten voor dat men te enthousiast achter marginale plannen aan gaat lopen. Welke ondernemer zal bereid zijn hier echt in te investeren.


  Maak melding

 24. En zie, de case study voltrekt zich hier op het forum van waterkant.net.
  De forum leden met een beetje denkvermogen dragen hun steentje bij in deze discussie.
  De pro’s en contra’s worden aangevoerd
  Onder andere RobG, JoJo, Neus laten hun licht schijnen op dit (oude) idee van water exporteren.
  Er zijn echter sommigen hier op het forum die nog steeds geloven dat alle waanzin ideeën die uit de poederkoker van onze regering komen gerealiseerd kunnen worden.
  Ooit kwam er ook zo een idioot idee van onze grote, nog steeds in zijn broek plassende beleidsmaker Bosje om een kerncentrale te bouwen in Suriname.


  Maak melding

 25. Lees dit bericht van mei 2006 van de hand van Armand Snijders:

  PARAMARIBO – Om aan de toenemende vraag naar energie te voldoen, kan Suriname in de toekomst niet heen om kernenergie.

  Dat stelt een groep wetenschappers en ondernemers.

  De plannen voor de bouw van de eerste reactoren liggen al klaar. Ruim een jaar geleden reageerde iedereen nog wat lacherig toen oud-president Jules Wijdenbosch in zijn verkiezingscampagne de bouw van een kerncentrale beloofde om aan het al decennia slepende energieprobleem een einde te maken.

  Wijdenbosch verloor de verkiezingen, aan de kerncentrale dacht niemand meer. Totdat eerder dit jaar een groep ondernemers en wetenschappers in Suriname en Nederland aankondigde serieuze plannen te hebben om in het district Commewijne, op een paar kilometer afstand van de hoofdstad Paramaribo, kleine gasgekoelde hoge-temperatuur-reactoren te bouwen.

  ,,Daarmee kan iedere behoefte worden gedekt’’, zegt professor dr. Theo Wong van de Universiteit van Utrecht. Volgens Wong, bijzonder hoogleraar geologie, is het opwekken van energie via waterkracht achterhaald. ,,Het rendement is te laag en bovendien werkt de natuur niet mee. De verdamping in reservoirs zoals stuwmeren is groter dan ooit werd gedacht.’’

  De vergevorderde plannen voor de aanleg van een tweede stuwmeer en waterkrachtcentrale in Suriname, moeten daarom wat hem betreft van tafel. De initiatiefnemers hebben, onder leiding van Chanderbosh Bisram, directeur van Suriname Industrial Engineering and Vehicle Service NV, een garagebedrijf in Paramaribo, reeds een vergunningaanvraag ingediend. Bovendien hopen ze 260 hectare grond op het terrein van een voormalige plantage te krijgen om hun plannen uit te voeren.


  Maak melding

 26. wie is de gelukkige uit deze huis n d p die de nodige vergunning heeft gekregen en een paar miljoen US$ om deze project uit te proberen op papier..

  want neemt nou van mij aan,,dat zal nooit gebeuren om water te exploiteren…


  Maak melding

 27. @Mi Dati

  Lees dit bericht van mei 2006 van de hand van Armand Snijders
  ==================
  CITAAT.
  ,,Daarmee kan iedere behoefte worden gedekt’’, zegt professor dr. Theo Wong van de Universiteit van Utrecht. Volgens Wong, bijzonder hoogleraar geologie
  REACTIE
  Bij mijn weten studeerde hij in Utrecht maar was hij daar slechts buitengewoon professor. Een buitengewoon professor is iemand die op grond van specifieke kennis is aangesteld. Vaak om enkele specifieke lessen te verzorgen. Een functie als ingehuurde zzp-er naast de docenten en echte professoren. En de kennis die hij bezit gaat over aardolievorming, etc. Op het gebied van energie, waterkracht en kernenergie is hij net zo’n leek als vele anderen.


  Maak melding

 28. Suriname moet eerst zorgen dat heel het land voorzien is van water. Dijken en meer aandacht besteden aan veiligheid van inwoners in gebieden die onder water lopen.ipv verkoop!!!zonder consessies..Betere irrigaties en maak wat stranden..verhoog de muren bij de waterkant..verkoop verkoop verkoop!!!straks hebben andere landen grote aandelen in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.