Kruisverering op Goede Vrijdag in Suriname

7

Pater Estaban Kross (l) leidde op Goede Vrijdag de Kruisverering in de Sint Petrus & Paulus Baseliek in Paramaribo. Christenen herdenken op die dag het lijden en kruisiging van Jezus Christus. De kruisverering of kruishulde is een gebruik onder de Rooms Katholieken, dat teruggaat op een heel oude traditie in Jeruzalem. Centraal in de verering stond oorspronkelijk het Heilig Kruis, het originele houten kruis waaraan Jezus was gestorven. Met de geleidelijke overname van deze traditie in de rest van de wereld, wordt niet meer de originele kruis of een replica daarvan meegenomen in het ritueel. Voortaan gebruikte men een gewoon kruis met een gebeeldhouwd lichaam van Christus, een zogeheten ‘Corpus Christi’. Een voor een komen de aanwezigen naar voor en brengen hulde aan het kruis met een kniebuiging of een kus. Kruisverering-2(Foto: Pater Estaban Kross kust de voeten van het Jezusbeeld)

7 REACTIES

 1. Goed beschouwd is dit een heel vreemd gebruik; een kruis is een werktuig dat men in de oudheid gebruikte om veroordeelden te martelen of te executeren, gelukkig heeft men Jezus niet met behulp van een galg, een guillotine of een elektrische stoel omgebracht, want dan zaten we nu met een heilige galg, een heilige guillotine of een heilige elektrische stoel opgescheept.


  Maak melding

 2. En dat is juist datgene wat de Here Jezus Christus heeft verboden, namelijk de kruisverering met het beeld van Christus erop, zie gebod 4 en gebod 5 uit de Tien Geboden: ”Gij zult u geen gesneden beeld maken noch enige gestalte van wat boven in de hemel, noch van wat beneden op de aarde, noch van wat in de wateren onder de aarde is”. “Gij zult u voor die niet buigen, noch hen dienen…..”.

  Christus is al lang van het kruis gegaan en is na 3 dagen (Pasen) weer opgestaan. Op zich is het katholiek geloof een heel mooi geloof met mooie rituelen en mooie tradities. Dat katholieken Christus’ kruisiging en dood, op een dergelijke tastbare wijze herdenken, om hun geloof te concretiseren, is hun eigen beleving, terwijl het geloof een ”abstracte” belevenis is, zie Hebreeën 11:1. “Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen die men niet ziet.” Ach, ieder z’n ding. Echter, door Hem met beeld en al op een kruisje te vereren, wordt Hij opnieuw gekruisigd. Daarom was de profeet Mozes boos doordat zijn volk een gouden kalf ging vereren. Mozes ontstak in hevige toorn en gooide de Torah (de stenen tafelen oftewel de wetboeken/de Tien Geboden) van de berg Sinaï naar beneden.

  Zelf ben ik tijdens mijn vakanties een paar keertjes met mijn ouders en grootouders in de Sint Petrus & Paulus Basiliek in Paramaribo geweest. Ik vond het best wel cool om de mis daar bij te wonen, mede vanwege de serene stilte die daar heerst, ondanks het feit dat er buiten zoveel reuring om de basiliek is (veel verkeer, veel mensen, veel lawaai, etc.) kom je er helemaal tot rust vind ik. De paters zijn super aardig en de overige medewerkers die daar in de bediening zijn, hebben een open spirit vind ik. Het is voor mij dan ook vaste prik om de Basiliek te bezoeken omdat het een vet mooi gebouw is en ook de Joodse synagoge in SME is een super fijne plek om te vertoeven.


  Maak melding

 3. @ Peprewatra,

  Meye is geen pater. Hij strijkt maandelijks ONZE centjes op om zogenaamd advies te geven aan DDB. De basiliek is een ‘no go zone’ voor Meye. Ik heb meer respect voor Esteban Kross dan voor die verpersoonlijking van de duivel zelf. Bishop, my ass!!


  Maak melding

 4. Alleen een dwaas zal redetwisten om het geloof.
  Voor een gelovigmens is het kruis een waar symbool van verlossing en bevrijding.
  Men weet niet wat een gelovige voelt bij de aanraking van het kruis,
  Er gaat altijd eerst een meditatie aan vooraf.


  Maak melding

 5. De kruis was het symbool van de Romeinse ISIS-barbaren van 2000 jaar geleden. Het Vaticaan, die andere Romeinse ISIS, heeft deze ISIS-symbool, de kruis, toen overgenomen en dreigt heden ten dage nog een ieder ermee: als je niet bekeert tot christus, dan kom je aan de kruis te hangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.