Suriname dichtbij productie diesel en gasoline

21

PARAMARIBO, 31 mrt – Suriname is niet veraf maar van zichzelf voorzien van diesel en gasoline. Volgens Rudolf Elias, die binnenkort de leiding overneemt bij Staatsolie, is de nieuwe raffinaderij al gestart. Er wordt al productie geleverd.

De producten die er vervaardigd worden zijn olie voor de scheepvaart, asfalt bitumen en Staatsolie diesel. Het betekent dat de raffinaderij al voor ongeveer zestig procent in productie is. “Ik verwacht dat we eind deze maand beginnen met de productie van waterstof. Als je dat onder hoge temperaturen combineert met fuel oil, krijg je diesel en gasoline. En dat is waar het om gaat”, zegt Elias tegenover de Ware Tijd.

Het is ook waarom de raffinaderij is opgezet. Het project heeft ongeveer driekwart miljard dollar gekost. Uiteindelijk moet de hele Surinaamse markt zelf worden voorzien. De leiding verwacht dat het aanloopschema in alle rust kan worden afgewerkt. “Alles wordt stap voor stap en voorzichtig in bedrijf gebracht. Het gaat om een heel grote investering. Daarnaast wordt rekening gehouden met de veiligheid van de mensen die er werken”, aldus Elias.

21 REACTIES

 1. Staatolie zit tot haar nek in de schulden. Suriname kan dan straks zichzelf voorzien van diesel en gasoline MAAR het zal dan tegen conforme prijzen op de markt moeten brengen. De Surinaamse consument schiet daar niets mee op.

  Exporteren zet ook weinig zode aan de dijk. De komende 10 jaar kan men net iets meer dan 16.000 barrels per dag uit de grond halen. Olie raffineren voor andere landen zie ik ook niet snel gebeuren. Infra structuur van Suriname is daar op niet berekend. Zelfs met kleinere tankers wordt het lastig. Concurrentie in de Cariben en Zuid Amerika is moordend.


  Maak melding

 2. Weer zo’n verkiezing stunt vlak voor de verkiezingen, waarom de amerikanen niet op hun donder geven i.v.b. dino dat zo maar opgesloten zit in Amerika.


  Maak melding

 3. Weer is men warrig met getallen maar wat wel weer duidelijk geworden is dat de staat in tijden van voorspoed te veel van Staatsolie genomen heeft.

  DWT online meld het volgende “Staatsolie is sinds 2004 bezig met voorbereidingen om de eerste raffinaderij uit te breiden. Vanaf 2010 is ruim achthonderd miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd in de uitbreiding van de faciliteit.”

  Als men weet dat het oorspronkelijk plan was ongeveer $ 300.000.000 te lenen en nu is er $ 700.000.000 geleend terwijl er $ 800.000.000 geinvesteerd is weet men dat de overheid in deze jaren naast de overwinst $ 400.000.000 meer genomen heeft dan plan matig was begroot.
  Bij goed beleid waren met de extra inkomsten per 2015 alle schulden afgelost en behoefd staatolie per jaar $ 50.000.000 minder rente te betalen aan haar Zwitserse bankiers.

  De regering rekent zich weer rijk door te stellen dat zodra de rafinnaderij draait er jaarlijks $ 200.000.000 minder geïmporteerd wordt. Ofwel op de deviezen houd men $ 200.000.000 over droomt men. Echter men moet wel rente en aflossing betalen terwijl er dagelijks ook minder vatten crude geëxporteerd worden.

  Weer wordt het volk geen volledig beeld voor gehouden. Alleen de up side


  Maak melding

 4. JoJo
  Weer is men warrig met getallen maar wat wel weer duidelijk geworden is dat de staat in tijden van voorspoed te veel van Staatsolie genomen heeft.

  DWT online meld het volgende “Staatsolie is sinds 2004 bezig met voorbereidingen om de eerste raffinaderij uit te breiden. Vanaf 2010 is ruim achthonderd miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd in de uitbreiding van de faciliteit.”

  Als men weet dat het oorspronkelijk plan was ongeveer $ 300.000.000 te lenen en nu is er $ 700.000.000 geleend terwijl er $ 800.000.000 geinvesteerd is weet men dat de overheid in deze jaren naast de overwinst $ 400.000.000 meer genomen heeft dan plan matig was begroot.
  Bij goed beleid waren met de extra inkomsten per 2015 alle schulden afgelost en behoefd staatolie per jaar $ 50.000.000 minder rente te betalen aan haar Zwitserse bankiers.

  De regering rekent zich weer rijk door te stellen dat zodra de rafinnaderij draait er jaarlijks $ 200.000.000 minder geïmporteerd wordt. Ofwel op de deviezen houd men $ 200.000.000 over droomt men. Echter men moet wel rente en aflossing betalen terwijl er dagelijks ook minder vatten crude geëxporteerd worden.

  Weer wordt het volk geen volledig beeld voor gehouden. Alleen de up side

  wanneer is er in uw ogen een positieve ontwikkeling in su??????


  Maak melding

 5. Koos,…Mr pakro,..jo jo,..masra Alleen,jullie zien Suriname liever ten gronde gaan ipv positief over het land te praten,,,doem denkers.jullie zijn de ingredieenten voor mislukking.Suriname heeft geen mensen als jullie nodig…jullie soort vormen een duivelse PACK against your own country.jullie soort moeten samen een destructie bedrijf gaan beginnen het liefst productie van septingtanks daar heeft Su behoefte aan.jullie kraken alles af,..alleen om het afkraken.echte Hooligans gedrag.adios hombres.


  Maak melding

 6. @koos
  Je lult uit je nek. Kan er ook iets positiefs uit jou komen. Laat me raden, je hebt geen moer te doen, bent werkloos, heb een enorme bierbuik en geen enkel vrouw houd het met je uit. Je bent kortom een zuurpruim!


  Maak melding

 7. @ Koos
  Staatsolie zit tot haar nek in de schulden.

  Ik zou eerder zeggen dat staatsolie tot haar ogen in de schulden zit en met een rietje, DDB en coalitie, in het leven word gehouden.

  Grootheidswaanzin, een lening van 1 miljard om investeringen te financieren, tegen een gemiddelde rente van 6% (?).
  Dat is een jaarlijks terugkerend rentebedrag van 60.000.000 ja zestig miljoen.


  Maak melding

 8. PARAMARIBO – Ondanks kinderziektes verloopt het opstarten van de nieuwe olieraffinaderij van Staatsolie naar tevredenheid van de directie. Het hoogtepunt, de productie van gasoline en diesel, conform Europese normen, is in zicht. “Wij produceren reeds fuel oil (voor de scheepvaart,… red.), Staatsolie-diesel en asfaltbitumen”, zegt aankomend Staatsolie-directeur, Rudolf Elias.

  Hij zegt verder dat een belangrijke stap, die vooraf gaat aan de productie van gasoline en diesel, eind april wordt bereikt: “Ik verwacht dat we eind deze maand beginnen met de productie van waterstof. Als je dat onder hoge temperaturen combineert met fuel oil krijg je diesel en gasoline. En dat is waar het om gaat.”

  Elias, leider van het raffinaderij uitbreidingsproject onderstreept dat de huidige kinderziektes te verwachten waren. “Deze raffinaderij is speciaal ontworpen voor Surinaamse olie. Alles is dus nieuw en wordt voor het eerst gebruikt. Sommige dingen werken nog niet, maar de grote dingen werken wel. In deze fase zijn wij voor zestig procent operationeel”, legt Elias uit.

  Staatsolie is sinds 2004 bezig met voorbereidingen om de eerste raffinaderij uit te breiden. Vanaf 2010 is ruim achthonderd miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd in de uitbreiding van de faciliteit. “Alles wordt stap voor stap en voorzichtig in bedrijf gebracht. Het gaat om een heel grote investering, en daarnaast wordt er rekening gehouden met de veiligheid van de mensen die er werken. Niets mag dus verkeerd gaan.”


  Maak melding

 9. @Alleen
  De degelijk geplande ontwikkeling van de raffinaderij is positief. Recent heb ik onderliggende informatie geabsorbeerd en ben ik zelfs positiever als ooit over de vernieuwing en uitbreiding van de raffinaderij.

  Wat echter negatief is dat:
  1) men van allerlei successen claimt die niet op naam staan van deze regering alleen.
  2) het financieringsplan van 2009, ondanks dat het meezat, niet vastgehouden is maar dat er meer dan 2 maal meer geleend is terwijl dat niet nodig was gezien de stijging van de olie prijzen.
  3) er creatief en leugachtig zaken gepresenteerd worden die niet waar zijn of kunnen zijn.
  4) er voordelen geschetst worden (minder import) maar de rente plus de extra rentelasten en aflossingsplicht niet als keiharde lasten vergeten worden.

  Beste alleen ik volg de lifestream van de begrotingshandelingen. Doet u dat ook eens.
  Hoe keihard staat de regering te liegen, hoe ernstig is het ontwijkken van het geven van antwoorden.

  Neem een voorbeeld van de gronduitgifte aan NV Cactus. Er was geen bezwaar met betrekking tot monumenten zorg. Logisch er is nooit iets gevraag.
  Neem een voorbeeld aan de vraag omtrent de uitwerking van de rijstlevering onder Petro Caribe. De minister van BUZA praat er om heen door naar de algemene overeenkost uit 2008 te verwijzen en niet naar de overeenkomst omtrent de rijstlevering die hij of de president met veel Poeha geregeld zullen hebben.

  Beste Alleen Suriname is een heel kansrijk land. Ik heb het tussen 2005 en 2012 tot 2011 omhoog zien komen. Na die tijd is het in verval. Ik kan uit directe ervaring spreken over de normeloosheid van de mensen rond de regering en het amateurisme van de regering.


  Maak melding

 10. Suriname zit momenteel in drijfzand en zonder hulp van derden is het bezig zichzelf aan haar eigen haar uit het drijfzand te trekken.

  Het ziet er niet best uit.

  Brandend zand en een verloren land.. Sranan skeer.

  Corruptie, criminaliteit, een een heel kleine kliek die zich verrijkt heeft.

  Sarie (s)torie!

  Stem V7 voor een andere koers
  Chan4Pres!
  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding

 11. Waarschijnlijk zijn er in JoJo’s ogen positieve ontwikkelingen in Su,waneer deze paarse zakkenvullers op sodemieteren come 25 mei. Lets keep hope alive,en weg met de schurken.


  Maak melding

 12. de komende 5 generaties zullen nog hier aan mee moeten betalen; tegen die tijd is men allang overgeschakeld op elektriciteit. in 1996 werd hierover gesproken, nu pas is dat langzaam een feit….schildpad denktank.


  Maak melding

 13. BRAVO BRAVO……Dat is een goede stap in ontwikkeling in SURI.
  Zo kan je zien ,de Pres DDB goeie bedoelingen heeft met de Surinaamse Gemeenschap. “””Keep On “””


  Maak melding

 14. @Mando
  In mijn ogen kan het goed gaan met Suriname als de rationele mensen van beide zeiden van het Parlement de rede laten zegevieren en verstandig worden.

  Dat kan pas als het persoonlijke belang naar de achtergrond gaat en list en bedrog vervangen wordt door gezond boeren verstand en feiten kennis.


  Maak melding

 15. @wijna1,
  Juist dit is mijn opzet als zij een grote bek hebben en het volk voor gek houden dat die smeerlap (dino) voor niets zit opgesloten in de V.S.! So so lee nanga bigi mofo foe N.D.P.


  Maak melding

 16. Doordat de overheid al het geld van Staats toe-eigend zijn er grote problemen met de liquiditeit. De kans dat Staats voor een appel en ei verkocht gaat worden zijn steeds groter.

  – Staats heeft om winst te maken het ethanol project nodig maar moest dit stoppen van de regering. De miljoenen die er in gestopt zijn moeten groten deels als verloren beschouwd worden.
  – Staats heeft geld nodig op de raffinaderij af te bouwen maar dit is allemaal door de regering in gepikt. Gevolg hoge kosten voor instandhouden van de huidige investeringen, aflossen van schulden en interest betalingen zonder dat de raffinaderij ook maar iets op levert.
  – Staat moet nieuw olie velden aanboren voor de continuïteit maar heeft daar geen geld voor.
  – Staat moet een nieuwe lening uitschrijven tegen 7,7% waar de meeste bedrijven minder dan de helft betalen.
  – Staat moet 100-de miljoenen gaan ophoesten voor het goud bedrijf want als ze dat geld niet heeft vervalt de deelname. De kans dat dit gebeurt is buitengewoon groot. Al het geld wat daar tot dusver aan is uitgegeven is dan verloren.

  En dan komen ze met een zoveelste leugenachtige onzin verhaal. De producten die ze noemen hebben niets maar dan ook niets met raffinage te maken. Het gaat gewoon om teerproducten die al gemaakt worden en de brandstof voor de schepen is gewoon de zgn stookolie, de afvalolie, want die schepen verbranden alles zonder probleem. Zelfs de ruwe olie.


  Maak melding

 17. Positieve ontwikkeling ! In Suriname moeten alle ontwikkelingen van de regering komen.

  Rijke particulieren willen of kunnen geen grote projecten starten die ontwikkeling in het land brengen. Maar profiteren het meest van deze ontwikkelingen.

  En de arme man komt ondanks deze ontwikkelingen maar niet vooruit en legt dan de schuld bij de regering.


  Maak melding

 18. Geweldig mw Wonnie, door het NDP-MEGA-uitgavenbeleid
  voor ON-productieve zaken en door het starten van sociale projecten zonder meerjarige begrotingen, is het wachten op
  de tweede NDP-devaluatie van de SRD !

  PS : Binnenkort broodje Yuan en broodje prefab-kartonnen-
  woning in de winkels !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.