Centrale Bank Suriname in valutaswap met China

12

PARAMARIBO, 19 mrt – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, gaat een valutaswap aan met de People’s Bank of China. Dit meldt de CBvS. De bedoeling is zonder andere vreemde valuta zoals dollars, handel met elkaar te kunnen drijven.

En dat voor de komende drie jaar. De twee banken hebben intussen een bilaterale valutaswap overeenkomst gesloten. Via het akkoord worden Surinaamse dollars aan de Chinese bank beschikbaar gesteld. Aan de andere kant worden Chinese Yuan/Renminbi beschikbaar gesteld. Het bedrag dat Suriname ter beschikking krijgt is één miljard yuan of ruim vijfhonderd en twintig miljoen Surinaamse dollar.

Het afhandelen van transacties via een andersoortige valuta tussen beide landen werd ervaren als onrendabel. Als aanleiding wordt genoemd de toename van de handel en investeringsstroom tussen beide landen. Volgens de centrale bank moet de swap verder inhoud geven aan de bilaterale handel. Ook moeten investeringen loskomen voor de economische ontwikkeling in beide landen.


12 REACTIES

 1. “Dit is goed om de wisselkoers te helpen stabiliseren (door een lagere vraag naar US dollars,…red.). Maar als de handel tussen Suriname en China niet in evenwicht is, kan Suriname straks een schuld bij China hebben aan het einde van de swap deal”, zegt Waddie Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES) in gesprek met de Ware Tijd.

  Zeker weten dat aan het einde van de swap deal Suriname met een heel heel grote schuld zal zitten.
  Alleen maar de vraag van “wat exporteert Suriname naar China en wat importeert Suriname uit China?”
  Niet alleen de chinezen zullen gebruik maken van de mogelijkheid om valuta nog makkelijker uit Suriname te brengen maar het vergroot nog meer de fraude mogelijkheden die Suriname niet kan tegenhouden.


  Maak melding

 2. Dit is niet meer dan SRD’s bij drukken aangezien China meer levert aan Suriname dan Suriname levert aan China.

  Weer heel listig weg werken van een geld probleem. Overleven middels bedrog


  Maak melding

 3. Peprewatra en Pokai Tongo,dit is toch wat jullie willen.Nu schrijven jullie anders,het is toch jullie oom die aan de macht is.Dit is wat men vooruitgang noemt in Su.En jullie ezels geven ze macht.


  Maak melding

 4. is wel een goede deal de RMB is stabieler dan de USD. Geldovermakingen in USD lopen altijd over NY met de nodige kosten en vertragingen. Nu nog zien hoe dit in de praktijk loopt. Niet te hopen dat de ene kosten wordt gewisseld met de andere kosten (CbvS). Ook niet alle leveranciers in China zitten hierop te wachten die hebben liever USD!


  Maak melding

 5. Suriname neemt de juiste maatregelen. De euro keldert steeds meer en in tegenstelling tot China is Europa ten dode opgeschreven. De euro is straks alleen maar waardeloos papier.


  Maak melding

 6. Perfecte stap zo’n swap van de Surinaamse munt SRd en de Chinese Yuan.

  Altijd beter af dan met de Amerikaanse Dollar.

  DON’T FORGET ONE THING, YOU’RE STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 7. Dit is de nieuwe realiteit in de wereld!

  De US $ wordt steeds verder weggedrukt van het wereld toneel, de landen zijn het zat om de VS economie die te blijven financieren middels het verplicht aanhouden van grote reserves aan $ om hun importen te betalen.

  The big bang komt steeds dichter bij!!


  Maak melding

 8. @ Moni
  een kelderende euro is juist fantastisch voor Suriname. Met minder SRD’s kan er meer gekocht worden/

  Een sterkere USdollar en Yuan en een zwakke SRD zijn veel problematischer


  Maak melding

 9. Het grootste deel van de reacties hier boven is te dom om op te reageren.

  Deze hele deal is slechts een boekhoud truuk om valselijk aan de vereiste van “3 maanden import aan valuta” te voldoen.

  Zoals Pokai Tongo terecht opmertk. Over drie jaar hebben wij alle Yuan opgemaakt en moeten we de SRD’s van China terug kopen. Dan zal blijken dat er geen valuta is om dit te doen en mogen we onze kroonjuwelen voor een appel en ei overdragen. Het nieuwe kapitalisme van China gaan we aan de lijven ondervinden. Ga maar vast Hak Ka leren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.