Surinam Aluminum Company ontkent vertrekplannen

38

PARAMARIBO, 17 mrt – Er zijn geen plannen om binnenkort uit Suriname te vertrekken. Dit stelt de leiding van de Surinam Aluminum Company, Suralco. Volgens VHP-leider Chandrikapersad Santokhi staat het bedrijf op vertrek. Moedermaatschappij Alcoa zou concrete plannen hebben om op te breken in Suriname.

“We hebben de informatie van Suralco-toppers. Ik kan geen namen noemen. Vraag hen of de regering of ze weggaan of niet”, zegt Santokhi tegenover de Ware Tijd. Op een recente publieke bijeenkomst van zijn partij, zei de politicus dat Suralco op vertrek staat. De plannen zouden het directe gevolg zijn van het foute beleid van de regering Bouterse.

Tijdens de bijeenkomst zei Santokhi de informatie te hebben verkregen van de ‘Suralco-top’. Intussen ontkent de leiding van het bedrijf in alle toonaarden. “Middels deze wil ik jullie aangeven dat de uitspraak gedaan door de heer Santokhi op een verkiezingsbijeenkomst in Commewijne als zou de Suralco sluiten in juli, niet op waarheid berust”, meldt directeur Ruben Halfhuid in een brief aan het personeel.

UPDATE 21.00u NL tijd:
De Surinaamse overheid neemt alle activiteiten van het bauxietbedrijf Suralco over. Dat maakte de huidige eigenaar, het Amerikaanse Alcoa, dinsdag bekend.


38 REACTIES

 1. Ja ja, Santokhie heeft dit verhaal van één of andere zwerver aan de Waterkant vernomen en gaat hij deze direct tjdens een massa meeting de ether in slingeren !

  Hij had het ook over fly overs voor Commewijne en moderne wegen naar ‘Europa’ (St Laurent, red.).

  Is deze man of wel copy cat nog wel geloofwaardig ? Deze man heeft helemaal geen visie hoe en wat te doen om het land vooruit te brengen. Heb nog steeds niet gehoord wat de VHM de komende 5 jaar voor Suriname wil & zal doen als ze mee mogen regeren.

  Negatieve, intimiderende en demotiverende berichten roepen is het enige wat hij kan, en verder niets. De man is gewoon een loser !


  Maak melding

 2. ZUURKOOL is geen SURALCO!

  We moeten “meneer” Santhoki dit niet kwalijk nemen.

  Dat komt ervan als deze “meneer” er een GEWOONTE van maakt om TE DIEP in het GLAASJE te kijken.

  De HOOLIGANS zelfs hier op de site weten hoe FUNEST misbruik van ALCOHOL vaak kan zijn. Nodeloos RUZIE maken, zaken ter plekke VERZINNEN enzovoort.

  Het verhaal doet de ronde dat Santhoki tijdens één van zijn VERWOESTE DRONKEN-BUIEN iemand hoorde vertellen dat er in juli waarschijnlijk op de markt geen ZUURKOOL te verkrijgen zou kunnen zijn, vanwege import en dergelijke.

  ZUURKOOL heeft DRONKEN Santhoki toen verstaan als SURALCO.

  Met deze “AANTEKENING” dacht “meneer” Santhoki, MUNT te kunnen slaan en zijn beroep als DWARSLIGGER te kunnen uitoefenen.

  Storm in een glas water noemen we dit.

  Het gaat hier domweg om ZUURKOOL en geen SURALCO.

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 3. Santi zegt ; ‘ Wij hebben informatie van Suralco -toppers gekregen , maar kunnen geen namen noemen ‘ !
  Santi bedrijf alleen maar leugens , paniek – zaaien bij de bevolking en bang – makerij !!!
  VHP verkiezings – retoriek of is het soms een info , doorgespeeld door de CIA of welliswaar op instigatie van de CIA ???
  De VHP misleid zijn partners in de V6 en is hard bezig , ongegeneerd , het surinaamse electoraat te bedonderen !!!
  SURINAMERS ONTWAAKT !!!


  Maak melding

 4. @Jimmy ie tofoe, jim
  jim jo kiiiiieeeeer mie. Mie ééééée barie ding lafoe dja dat mie é krong, aibaja..

  Jij. Koos, Henk en anderen oeng mang jereh; jullie kunnen ze echt aan. Een enkele keer kan ik op iets reageren
  ( ik laat ze liever in hun sop gaar koken) maar niet zo vaak als jullie. Maar als jullie ze hebben gemokerd
  (mokro/hamerslag) mie no é kong bij van het lachen. Jullie zijn heel erg droog , koud en kil; en dit is precies de reden waarom ik zo geniet/lach om jullie reacties op de NDP adepten ha ha.ha haai, wnneer gan ze doorhebben dat ding ede no dé so zuiver.. Terwijl ze hier van alles en nog wat roepen Su é pina go doro. Zie nu een paar problemen{ AZ kwestie, , EBS, Dollar en Euro(schaarste) hoe zal DiDiBrie en Co dit oplossen? Odiiiiii.
  Glenny.

  j


  Maak melding

 5. ja he omdat mij reactie tegen santhoki is is het door de moderator verwijderd. geen paniek hoor. want riool jaournalistiek wordt toch niet beloond laagstaand plagiaat!!!

  Admin:
  ?? Je reactie staat er toch??



  Maak melding

 6. Waarschijnlijk een scenario van “NDP liever nu niet want anders verliezen wij zo wie zo” en dus is de totale coalitie richting Alcoa / Suralco langs geweest om de te houden meeting even te stollen tot na 25 mei.
  Hierna barst de bom letterlijk en figuurlijk


  Maak melding

 7. Breaking News:
  Het Kabinet van de President heeft iets na 13.30 uur vanmiddag in een gezamenlijk persbericht van de Regering van Suriname en de Alcoa de plannen voor een eventuele overname van de Suralco bevestigd.

  A de keba wie is een leugenaar????????????
  Santokhi in ieder geval niet want hoe je het keert of draait Suralco vertrekt uit Suriname.
  Dus aan de posters:
  alleen
  milton
  freedom2u
  etc
  Kunnen jullie nog inkomen met een verontschuldiging richting Santokhi????


  Maak melding

 8. Hebben jullie gezien hoe de Suralco plant erbij staat? Als de Suralco niet dit jaar juli vertrekt, dan vertrekken ze vast wel in juli 2016. Een bedrijf dat van plan was nog langer in Suriname te blijven, zou de boel niet tot een hoop oudroest laten verloederen.


  Maak melding

 9. Achteraf blijkt Santhoki toch gelijk te hebben. Alcoa vetrekt dus op 1juli 2015. A Keti koti. Waar staan die popelende investeerders? Of waren het colombiaanse “investeerders” die zaken wilden doen met de beste van de besten?


  Maak melding

 10. @ Milton/ Alleen etc.

  Zie aub de ingevoegde link http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28101

  Volgens het bovenvermelde is de kogel door de kerk en draagt Alcoa per in juli over en zit Suriname met de gebakken peren en de kool die Sardjoe deze president gestoofd heeft.

  Chanthoki is niet zo stom en achterlijk als jullie durven te verkondigen.

  By The Way de president heeft weer een rechtszaak van Canthoki verloren door niet ontvankelijk verklaard te zijn in zijn kort geding.
  Weer een vernedering van de president omdat hij eerst doet en dan pas gaat nadenken.


  Maak melding

 11. Het is duidelijk dat santokie niet het Surinaams belang dient.

  Het is in ieder geval een blunder en een flater van jewelste, als politicus ben je beschadigd.


  Maak melding

 12. deze paria gaat altijd bezig blijven leugens te verkondigen .
  wat hij moet doen de ontwikkelings gelden weer terug geven aan de surinaamers , inplaats van hoog van de toren te blazen ..
  de ontwikkelingshulp ging naar de auto handelaren en de ijzerhandelsbedrijven o.a kuldipsingh ,jokohama ,kirpalanie , enz enz , er moet een grondig onderzoek komen naar de praktijken van deze schurken .


  Maak melding

 13. @flyer & voor jou info, ik kom uit een heel zorgzaam en lief gezin en hebben mijn (hard werkende)ouders, ons vele normen en waarden bijgebracht waar wij (kids) nog steeds profijt van hebben en we zijn allen goed terecht gekomen.

  Probeer dit eens ook voor jou kids na te streven beste flyer en dan kunnen we verder praten. Die Santokhie van jou is helemaal van het pad af of is hij zelf een zwerver en junk geworden, want deze dingen zeg je toch niet aleer je eea goed heb onderzocht.

  Santokhie is gewoon nog niet ready for president dus willen jullie weer iemand die at the job de skills van een good president gaat leren !
  Come on and give me a big brake !


  Maak melding

 14. booster , je begint toch altijd met het opruimen van de meest recente vervuiling, beter nog is preventie, dus waarom wordt er nog steeds met kwik gerotzooid en niet tegen opgetreden.


  Maak melding

 15. @ ALLE PAARSE POSTERS,

  Waar blijft jullie reactie op het BREAKING NEWS VAN 13.30,

  VAN HET KABINET?????????????????

  NU ZIJN JULLIE OP JE BEK GEVALLEN. BRAAKSELS WEER INSLIKKEN

  SCHOREMS.


  Maak melding

 16. om 21.31 trek ik mij ongefundeerde ongenuanceerde reactie naar de admin toe weer in. ik biedt mijn oprechtelijke excuses aan. ik ben niet te groot om SORRY te zeggen.


  Maak melding

 17. En daar staan ze dan met een bek vol tanden. Wie is er nu de grote misleider! Wie is er nu de paria! Wie is nu de blunderende politicus!! Santhoki is één van de weinige MET verstand en kennis, anders dan die paarse aanvoerder die het land naar de verdoemenis leid!! Het gaat toch zo goed volgens de paarse kliek!! Tjakka, straks 700 man op straat. Wie gaat dat betalen? DDB met al z’n ” geroofde” goud dat al klaar ligt in de drie helikopters?


  Maak melding

 18. Wederom zijn er mensen hier die de lagere school zelf beledigen met hun onzin hier.
  Santhoki heeft aangekondigd dat Alcoa vertrekt uit Suriname. Alcoa gaat niet weg uit Suriname maar draagt alle mijnbouwactiviteiten over aan Suriname. Met andere woorden Alcoa blijft een rol spelen in Suriname zei het dat het eigenaarschap van Suralco overgaat van Alcoa naar Suriname.
  Hoe de rol van Alcoa ingevuld gaat worden na 1 juli zal in de Letter of agreement worden vastgelegd. Suriname kan Suralco niet zelfstandig runnen. Dat houdt in dat Alcoa met Suriname een transitieplan zal opstellen waarbij Alcoa Suriname expertise aanbiedt zodat Suriname na misschien 5 jaar voldoende know how heeft om dit groot bedrijf zelfstandig te runnen.

  Zelf al was Alcoa van plan te vertrekken zoals Santhoki heeft vermeld dan nog vraag ik mij af hoe iemand die president van Suriname wil worden zo uit de school kan klappen dat het zijn ontboezemingen schade aan Suriname en de deal kunnen berokkenen. Tevens vraag ik mij af of Santhoki Hindoestanen afraadt om aandelen Suralco te kopen. Hij scheldt vaker op Bouterse maar Hindoestanen staan op de eerste rij als het gaat om het vergroten van economische belangen.
  Mij dunkt dat Bouterse er nu voor zorgt dat geen enkele VHP gelieerde Hindoestaan ooit 1 aandeel van Suralco in handen krijgt. Als er geen capabele creolen, indianen en Javanen zijn dan verkoopt Suriname liever de aandelen aan de Chinezen en andere buitenlanders maar niet aan de Hindoestanen. Laten ze maar aandelen Facebook gaan kopen waar ze hun haat tegen Suriname ten toon spreiden.


  Maak melding

 19. Wie doet er aan misleiding:

  In het persbericht wordt gesteld dat de productie MET ongeveer 450.000 metrische tonnen per jaar terug gebracht wordt, terwijl vorig jaar juni al gemeld werd dat de productie TOT ongeveer 450.000 metrische tonnen per jaar terug gebracht moest worden om nog enige tijd door te kunnen.

  Liegen is een tweede natuur voor sommige mensen die het land leiden.

  Sabidirie, Seng Sang, Armand, Milton, Freedom4U, Sempa wees eens een keer zo groot toe te geven dat Chantoki geen ongelijk had.
  Wees meteen zo groot toe te geven dat de president in zijn kortgeding tegen Chantoki ook verloren heeft net als in de voorgaande zaak waarin hij wel uitspraken moest intrekken


  Maak melding

 20. Meneer Halfhuid zou toch moeten weten dat Alcoa de deur achter zich dichttrekt? Dat Suralco, als onderdeel van Alcoa, MAG blijven voortbestaan, maar dan als staatsbedrijf, is gewoon een gegeven. Suralco zal dan ook niet weggaan uit Suriname. Dus meneer Halfhuid, zeg gewoon waar het op staat en verkoop geen onzin. De feiten zijn allang bekend, ook bij de heer Santokhi. Hij had het over het vertrek van Alcoa, niet over Suralco. Bovendien bent u binnenkort directeur van een staatsbedrijf, dus transparantie is wel gewenst.


  Maak melding

 21. @ Milton,

  Zijn je ogen nog niet opengegaan? Raaskal geen onzin, kerel, de feiten zijn al bekend. Je kunt ontkennen wat je wilt, en naar anderen wijzen wat je wilt, feit is dat jij, je kinderen, je kleinkinderen en zelfs je achterkleinkinderen zullen moeten boeten voor dit zoveelste debacle van de door jou zo opgehemelde regering. Fijne gedachte, he? Jouw regering zal naarstig op zoek moeten naar de zoveelste kredietlijn om dit allemaal te bekostigen Het failissement van Suriname komt steeds dichterbij. En dat is het gevolg van vijf jaar wanbeleid. Slaap lekker.


  Maak melding

 22. Beste Milton,

  Suriname is het Griekenland van Zuid Amerika. Het land leeft al 5 jaar boven zijn stand en zit tot over zijn oren in de schulden.

  Bouterse probeert de boel te rekken tot na de verkiezingen door met de toch al geslonken goudvoorraad de surinaamse dollar kunstmatig hoog te houden. Per dag stromen miljoenen nieuw gedrukte SRD’s het land in. Suriname staat op instorten en Paarse Paupers staan te klappen….

  Het is te zot voor woorden.

  Milton,

  Wanneer ik mijn kaartje kopen voor de nieuwe spoorlijn die voor de verkiezingen zou gaan rijden?

  Wanneer word je wakker!!!!!!!


  Maak melding

 23. @Milton je schrijft:::::::Santokhie is gewoon nog niet ready for president dus willen jullie weer iemand die at the job de skills van een good president gaat leren !
  Come on and give me a big brake !

  =Was Bouterse dan al geschikt om president van Suriname te worden met zijn ervaring en mulo sport schooldiploma?????????

  -Santhoki is naar vele landen gereisd voor zaken en kan vrij de wereld rondreizen, maar dit kun je niet zeggen van Bouterse en Brunswijk.

  Zelfs vele Zuid-Amerikaanse landen zien Bouterse liever gaan dan komen, dus volg de berichten heel goed.


  Maak melding

 24. Ik heb de ndp stemmer zo vaak gewaarschuwd eet geen bedorven zoutvlees met bruine bonen en rijst. Zie het resultaat.
  Deze mensen/stemmers kunnen hun huis niet behoorlijk runnen laatstaan het land Suriname. Het enige waar ze goed in zijn bedelen giro 111 giro 222 giro 333 giro 444 giro 666 giro 1975 giro 1982 enzzz.

  Deze stemmers hebben vanaf 2010 last van aambeien vanwege de hoge druk gassen.
  Het leven bestaat niet uit feesten en beesten. In de hangmat liggen betekent niet land opbouwen.

  Waarom heeft Amerika het land liberia in afrika gesticht? Niet zomaar !!!


  Maak melding

 25. Due Ruben Halfhuid heeft de boel verdraaid door het te hebben over het sluiten van Suralco per 1 juli a.s.
  Het sluiten volgt nog, waarschijnlijk over 1 a 2 jaar.


  Maak melding

 26. De Santokhi haters snappen het duidelijk niet – per 1 juli zet de Amerikaanse eigenaar van Suralco (Alcoa) na honderd jaar een punt achter zijn activiteiten in Suriname. Ze gaan weg, deng gwe. Dat melden ze zelf. En dat zegt Santokhi ook, dus wat snappen die haters niet….???


  Maak melding

 27. Een leugenaar is een leugenaar.

  Die leugenaar heeft duidelijk aangegeven dat hij de top van Alcoa had gesproken en direct van hun het verhaal had vernomen, ja mensen het staat duidelijk op de band, dat waren zijn letterlijke woorden.

  Later was het niet de top van Alcoa die hij had gesproken, maar de top van Suralco ook dat bleek niet waar te zijn.

  Zelfs zijn hele verhaal blijkt nogsteeds na dagen niet waar te zijn.

  Maw deze man heeft met zijn verhaal de onderhandelingspositie van Suriname ondermijnd door zijn lulverhaal. Dit hebben ze ook al eerder gedaan bij de onderhandelingen die Hakrinbank voerde met een bank uit Trinidad.

  Suralco was genoodzaakt een email te sturen naar alle werknemers dat de zaken die deze leugenaar heeft verteld niet op waarheid berusten, men was genoodzaakt alsmede de regering vroegtijdig zaken naar buiten te brengen ondanks men nog niet uitonderhandeld is. Dit is de schade die de leugenaar heeft berokkend, in een woord amateuristisch en verraderlijk.


  Maak melding

 28. @Sabidirie.
  Natuurlijk ontkennen Alcoa en Suralco alles. Natuurlijk hebben zij gelekt om de onderhandelaars van Suriname in de hoek te zetten en er voordeel mee te halen.

  Het is niet de boodschapper die de schade berokkend maar de regering die alles in het geniep doet om als het hun uit komt er goed sier mee te maken.
  Goed sier de na de verkiezingen heel wat minder positief zal blijken te zijn en na een paar jaar als een molensteen om de nek van Suriname zal blijken te hangen.

  U veroordeeld de boodschapper. Kijk aub eens zonder oogkleppen naar deze deal.

  Allereerst mist deze regering 3 jaar geleden het point of no return. 3 jaar geleden was voor Suralco al duidelijk dat zij weg zouden gaan. Als ze hadden willen blijven was de productie toen reeds gereduceerd zodat men doelmatig door kon tot dat de nieuwe mijn locaties geopend zouden zijn.

  Beste Sabidirie de regering heeft mooi weer gespeeld en te veel in de hangmat gelegen met dag dromen en de nachten door gebracht in een roes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.