Suriname neemt activiteiten bauxietbedrijf Suralco over

35

NEW YORK/PARANAM, 17 mrt – De overheid van Suriname neemt alle activiteiten van het bauxietbedrijf Suralco over. Dat maakte de huidige eigenaar, het Amerikaanse Alcoa, vandaag bekend in een persbericht.

De bauxietindustrie in Suriname zit al lange tijd in zwaar weer. Door de lage prijzen op de wereldmarkt zag Suralco zich vorig jaar al gedwongen de productie fors te verlagen en drong Alcoa al langer aan op steun van de Surinaamse overheid om de industrie voor Suriname te behouden.

Suralco en de Surinaamse overheid hebben afgesproken dat een staatsbedrijf de activiteiten van Suralco overneemt. Die transactie wordt naar verwachting voor 1 juli afgerond. Het is nog niet bekend hoeveel Suriname voor Suralco zal betalen.


35 REACTIES

 1. Dan had je nog de idioten op deze site die beweerde dat Santhoki het allemaal uit zijn duim zoog. 1 ding weet ik nu: tegen domheid valt niet te strijden.


  Maak melding

 2. Als een multinational het al niet lukt om het hoofd boven water te houden en daarom de Surinaamse overheid vraagt bij te dragen!
  Hoe in godesnaam wil het land het nu allemaal zelf gaan doen zonder de broodnodige kennis, materieel maar bovenal de financiële middelen! Hebben we het nog niet over de erfenis van de verziekte milieu, het achterstallig onderhoud aan installaties, de perikelen rondom de generatoren van de dam, etcetera!! Ze hebben echt de kolder in de paarse kop!


  Maak melding

 3. Het gaat deze roversbende alleen maar om te laten zien dat zij dat voor elkaar hebben gekregen. Maar dat op te richten bedrijf zal net als pemba doti heeft snel failliet gaan.
  Deze roversbende zadel ons alleen met heel veel schulden die we tot 2060 nog te betalen hebben. Suriname gaat letterlijk weer het dal in waaruit we in 2008 volledig uitgeklomen waren met dank aan de regering Venetiaan.


  Maak melding

 4. Hoe gaat Bouterse betalen? Met zijn balharen? Met de bladeren van de Surinaamse bomen? Suriname is helemaal blut, reserves slinken met de dag, maar DDB beloofd God en hemel aan de paarse massa zolang ze maar op hem stemmen op 25 Mei. 26 Mei eet met gebakken lucht in Suriname.


  Maak melding

 5. Alleen volgens de paarse paupers heeft Santokhi gelogen. Maar als je tegen hen zegt dat de wereld plat is, geloven ze het ook. Alcoa brengt zijn aan het infuus liggende kindje Suralco onder bij de Staat Suriname, die vervolgens voor de ‘verzorgingskosten’ moet opdraaien. Dus niet janken als de eerstvolgende regeringsmaatregel een verhoging van de belastingen zal zijn. Daar kun je niemand anders de schuld van geven dan deze niet voor zijn taak berekende regering!


  Maak melding

 6. Amerikanen zouden zeggen: between a rock and a hard place. Dat is precies waar de Surinaamse regering zich in bevind.

  1) Suralco gewoon laten vertrekken zou een immense strijd met de almachtige vakbonden hebben opgeleverd en de media zouden overal de “zielige” medewerkers hebben opgetrommeld die hun brood niet meer zeker waren
  2) Deze oplossing waarbij de staat, het bedrijf overneemt

  Ik hoop met alles dat dit goed gaat want een exit strategie (a la Nederland die tijdens de kredietcrisis de bank ABNAMRO heeft genationaliseerd en nu denkt aan een IPO) zie ik niet echt in Suriname

  Opeenvolgende regeringen hebben plechtig beloofd de economie te diversificeren en zijn na de verkiezingswinst gestaag doorgegaan met het vullen van hun eigen zakken en die van familieleden en vrienden. Typisch Surinaams dat dit ons dan overvalt ipv dat we er in onze meerjarenplannen rekening mee houden.

  Ik ga ff kijken of in Vision2020 van de VHP er iets over staat want die gast beweert dat hij een visie heeft dus zal het daar zeker in moeten staan.


  Maak melding

 7. @pipa America

  Sherrif heeft daadwerkelijk gelogen, omdat wat hij gezegd heeft niet op waarheid berust.
  Volgens deze gifpisser vertrekt alcoa vanwege het slecht beleid van de regering, terwijl er daar helemaal geen sprake van is..Ik weet niet als jij begrijpend leest ,maar ik raad jou nogmaals aan het artikel goed te lezen . Die man liegt dat hij barst en probeerde paniek te zaaien bij de arbeiders,maar gelukkig heb je gasten zoals Limbopersad die hem altijd betrapt op zijn leugens.. Zelfs ik geloofde het , totdat ik het artikel van de direktie van suralco las op starnieuws. Dankzij Limbopersad gaat V6 weer een groot nederlaag lijden..Je kan zeggen wat je wil van Limbo maar je zal hem niet betrappen op een leugen. Hoewel ik het soms ook lastig vind dat hij openlijk propoganda voor de ndp voert bij de srs , heb ik hem nog nooit op een leugen betrapt zoals je dat dagelijks bij de andere media bedrijven meemaakt.
  Ik hoop dat de NDP en de VHP of de ndp en de Doe samen een regering vormen.


  Maak melding

 8. Nemen Bruynzeel als voorbeeld.
  Weer zo een actie die Su heel veel geld gaat kosten.
  Is de overname inclusief de stuwdam. Ik benne benieuwd
  Is er wel know how om dit multi national bedrijf te runnen?
  Populitische politiek…..


  Maak melding

 9. Het is een ramp voor het land als Suralco uit Suriname vertrekt.
  Mensen die daar werken zullen het voelen.Ik ben benieuwd wat ze in Suriname daar met dat bedrijf gaan doen.Die Amerikanen zijn de politiek situatie daar al moe.Daarom vertrekken ze.Dat is mijn conclusie.


  Maak melding

 10. @Maro Sardjoe
  Als Alcoa het bezit met lusten en lasten overdraagt en nog wat jaren technische support overdraagt dan gaan ze weg. Dat Suralco als entiteit blijft bestaan is slechts voor de vorm. De verliezen van Suralco worden dan door de nieuwe eigenaar gedragen als er geen enorme bruidsschat achter gelaten wordt.

  Als je alles op een rijtje zet zal Alcoa en de mede aandeelhouder om Suralco los te koppelen een mega Bruidsschat moeten achter laten om:

  1) De Brokkopondo overeenkomst af te handelen zoals beoogd. (vervangingsreserves/ achterstalling onderhoud).
  2) De afbouw van de huidige exploitatie alleen kost $ 10 tallen miljoenen omdat 3 jaar geleden de regering (Hok) heeft zitten slappen.
  3) Herstel van alle milieu en ecologische schade vergt nog 10 tallen jaren terwijl er nog niets onderzocht is.

  De regering roept dat met de overname van Brokkopondo er jaarlijks $ 50.000.000 bespaart wordt. Wat denkt u dat Suralco met de $ 50.000.000/jaar deed . De hele rootzooi over eind houden.

  De regering laat zich een kat in de zak verkopen alleen dat vertelt niemand. Dat zult u te zijner tijd gaan ervaren als de energie tarieven gaan stijgen en de milieu schade slachtoffers gaat eisen.


  Maak melding

 11. maro sardjoe : “Je kan zeggen wat je wil van Limbo maar je zal hem niet betrappen op een leugen”

  Ik pies in mijn broek van lachten. Volgens jou is InfoAct dus een volkomen objectief voorlichtingsprogramma voor de Surinaamse bevolking waarin niets anders dan de waarheid wordt verkondigt door Brulaap/Goebels Limbo?

  Deze duurbetaalde beroepsleugenaar moet na de verkiezingen voor het gerecht worden gesleept vanwege zijn opruiende paarse propaganda.


  Maak melding

 12. Hij zei dat zijn informatie toch niet ver naast was. Hij deelde in Commewijne tijdens een massameeting van de VHP mee dat hij met de Alcoatop gesproken had en dat Suralco zou sluiten. Dit blijkt niet het geval te zijn. Santokhi zei hierna dat hij met toppers van Suralco had gesproken. “Nu blijkt dat in juli het bedrijf door Alcoa overgedragen wordt aan Suriname, maar wij weten niks over de condities”, voert de VHP-voorzitter die ook Assembleelid is, aan.


  Maak melding

 13. Dan mag je met woorden spelen hoeveel je wilt,maar feit blijft dat de Amerikanen zich terug trekken uit Sur.Dan doet het niet meer toe welke woorden Santhokie gebruikt heeft.


  Maak melding

 14. -Venezuela heeft ook vele bedrijven tot staatsbedrijven gemaakt en ze zijn failliet gegaan. Ook hebben zij bijna al alle buitenlanders de deur uitgeschopt, omdat zij het zelfs kunnen.

  -Nou, Bouterse doet nu precies hetzelfde in Suriname. De vraag is of het bedrijf ook draaiende gehouden kan worden met de economische situatie in het land. Hoe zit het met de mentaliteit en corruptie???

  Ik wacht op de naam aan wie Bouterse het bedrijf heeft toegewezen. Dit weet men al alleen wordt het nog niet bekend gemaakt.


  Maak melding

 15. 18 maart 2015

  Mensen, mensen, mensen, houdt toch op met steeds maar gelul te posten !

  Sinds 2007, zie verder internationale jaarstukken van ALCOA, is deze moedermaatschappij bezig met het afbouwen van een aantal internationale activiteiten. Srika heeft op dit forum vaker naar verwezen.

  In de tijd van Venetiaan had toen minister Rusland het al aan de stok met Suralco/Alcoa. Maar deze minister durfde het gesprek niet diepgaand en gericht te voeren op het afbouwen van internationale activiteiten van Suralco/Alcoa.

  Want Suralco wilde wel uit Suriname vertrekken, maar wilde het stuwmeer en stuwdam behouden. Tevens zou de regering van Suriname verantwoordelijk moeten worden voor de ontslagen arbeiders en zou verder geen herstel van het milieu plaatsvinden.

  De regering DD. is die discussie met Suralco/Alcoa wel aangegaan en wij weten nog dat Suralco nog geëist had dat de Surinaamse regering jaarlijks voor tientallen miljoenen us dollars zou instaan, indien zij (Surinaamse regering) niet eens zou zijn met dit vroegtijdige vertrek uit Suriname. En wilde het stuwmeer en de stuwdam toch behouden. De Surinaamse regering weigerde dat ! Hierna volgden de stille onderhandelingen tussen Suralco/Alcoa en de Surinaamse regering.

  Het resultaat is nu duidelijk: Suralco/Alcoa vertrekt uit Suriname, zal wel langzaam afbouwen, en Suriname neemt over.

  Wat tot de komma de inhoud van de overeenkomst tussen Suralco/Alcoa en de Surinaamse regering is, is nog niet duidelijk. Maar dat Suralco/Alcoa haar vertrek uit Suriname nu duidelijk bekend heeft gemaakt, zeg al genoeg over de plannen die sinds 2007 bestonden om uit Suriname te vertrekken.

  Ja, want Suriname is al door Alcoa leeggeplunderd : niet alleen bauxiet is uit de grond gehaald, maar ook andere voor de Surinamers toen nog onbekende mineralen en gesteenten.

  Srika denkt jullie zo voldoende te hebben geïnformeerd,
  Srika


  Maak melding

 16. Ira: “Ik wacht op de naam aan wie Bouterse het bedrijf heeft toegewezen. Dit weet men al alleen wordt het nog niet bekend gemaakt.”

  Dat zal wel weer een bejaarde paarse revo broeder zijn met 2 jaar lagere school die zijn zakken gaat vullen en her bedrijf binnen 3 maanden naar de kloten helpt.

  Wat heeft Bouterse betaald voor deze failliete boel eigenlijk?


  Maak melding

 17. @ pipa americana

  Never underestimate the power of stupid people in large numbers.

  Nieuwe naam wordt boualco = bouta aluminum co. Met de geleende chineze yuans gaan ze de dam kopen die wordt omgedoopt tot de prof dr ir (eredoctoraten etc) Bouterse dam van Suralco en dan gaan de chinezen ook nog de prijs van electriciteit voor jullie bepalen.


  Maak melding

 18. Hoe gaat Su dit betalen.
  Gewoon door SRDs te drukken. De governor van de Centrale Bank heeft er net SRD 520.000.000 bijgedrukt door een valutaswop met China


  Maak melding

 19. @ Srika

  “De regering DD. is die discussie met Suralco/Alcoa wel aangegaan en wij weten nog dat Suralco nog geëist had dat de Surinaamse regering jaarlijks voor tientallen miljoenen us dollars zou instaan”

  Volgens mij is de regering niet het gesprek aangegaan maar werden ze door Alcoa overvallen en werd het mes op de keel gezet.
  Gevolg is dat Alcoa zich goedkoop kan terig trekken en Suriname met de failliete boedel en schade zit


  Maak melding

 20. 18 maart 2015

  Beste JoJo,

  Laten wij de officiële inhoud van de overeenkomst tussen Suralco/Alcoa en de Staat Suriname afwachten. Ook de kijk van de regering in hoe de bauxietsector levend te houden, en hoe het stuwmeer effectiever te gebruiken, zullen belangrijk zijn in de verdere discussie.

  Pas dan kunnen wij gericht verder posten !
  Srika


  Maak melding

 21. Henk Molenaar
  Ira: “Ik wacht op de naam aan wie Bouterse het bedrijf heeft toegewezen. Dit weet men al alleen wordt het nog niet bekend gemaakt.”

  Dat zal wel weer een bejaarde paarse revo broeder zijn met 2 jaar lagere school die zijn zakken gaat vullen en her bedrijf binnen 3 maanden naar de kloten helpt.

  Wat heeft Bouterse betaald voor deze failliete boel eigenlijk?

  suriname kent den term “allochtoon” niet.


  Maak melding

 22. Kiezers denken jullie goed na om niet meer op de partij van Bouterse te stemmen want die vullen alleen maar hun zakken en het land en bevolking gaat naar de kloten.Die man heeft geen verstand van economie en kan het land niet goed besturen.Suriname moet afscheid nemen van zulke domkoppen en aanhang.


  Maak melding

 23. @Srika
  helemaal mee eens dat er gericht gepost kan worden zodra de inhoud bekend is.
  Mijn mening is slechts een voorspelling / net zoals u wel eens terug komt op een voorspelling.

  Het vervelende is dat er zelden iets inhoudelijks bekend wordt van deals/ overeenkomsten/ concessies etc.

  Neem nu een voorbeeld aan het met veel tamtam aangekondigde overleg met Noorse consultants over Kabalebo waterkracht (nodig voor de Bauxiet mijnbouw in west Suriname). Niets meer van gehoord.

  Heel veel is gebakken lucht en is al overleden voor dat het idee gelanceerd wordt. Denk aan het treinproject of de waterkant van Domburg of de brug tussen Leonsberg en Nieuw Amsterdam (zie ontwikkelingsplan).


  Maak melding

 24. Suriname staat op ramkoers maar men wil dit niet geloven.
  Zet 500.0000 hardwerkende mensen neer in het mooiste land ter wereld en zie wat er gebeurt.

  Mvg
  Wendell


  Maak melding

 25. |Ze hebben op het gebied van almunium voor 99 procent uitgezogen en nu valt niks te halen en dan verkopen de witte bloedzuigers met grote winst de materialen aan domme Surinamers, daarom kom de derde wereld landen niet vooruit, dat hebben de meeste witte bloedzuigers altijd gedaan en ze zullen altijd blijven doen,groetjes


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.