donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Surinaams bedrijfsleven te weinig ondernemend’

‘Surinaams bedrijfsleven te weinig ondernemend’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 mrt – Het bedrijfsleven legt te weinig initiatief aan de dag. Dit stelt vicepresident Robert Ameerali. Nieuwe ideeën blijven uit en er wordt weinig ondernomen. Dat is niet wat beoogd werd vier jaar geleden.

Het had zoveel mooier moeten zijn met een vicepresident die zelf ondernemer is. En die ook jarenlang voorzitter is geweest van de Kamer van Koophandel & Fabrieken. “Wij hebben in feite geprobeerd om dingen voor elkaar te rkrijgen de afgelopen vier jaar. Maar wij hebben gefaald om de particuliere sector uit het Kabinet van de Vicepresident te halen en om ze zover te krijgen te komen met voorstellen. En we hebben steeds dure consultants betaald”, zegt Ameerali.

Die consultants moesten voorstellen bedenken voor een vlotter verloop van het private bedrijfsleven in Suriname. Volgens de Ware Tijd deed Ameerali zijn uitspraken tijdens een seminar over verbetering van het concurrentievermogen van de Surinaamse economie. Ameerali noemt het kenmerkend dat veel landbouwgrond wordt omgezet in woongebied. Dit verlies van productiegebied zegt alles van de gemakzucht bij veel ondernemers.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
  1. Hoe kan je ondernemer zijn in Suriname? Er is geen venture capital, banken willen 20% rente per jaar en minstens tweemaal zoveel onderpand. En over landbouwgronden verkavelen wanneer gaat dezelfde overheid niet tot bindende wetgeving. Ik heb aan verschillende feasibility studies gewerkt tot 100 miljoen USD investering in Suriname en niets beweegt want de Suri’s werken Suri’s ten eerste zwaar tegen.


    Maak melding
  2. Ach de vp weet toch ook wel hoe het werkt in su.
    De bestaande kliek spelen elkaar de bal, en laten geen ruimte voor nieuwe ondernemers. En als je dan wel doorbreekt staat er gewoon een paar lui voor de deur die je duidelijk maken dat het zo niet werkt in su. De beste starters zijn nog altijd de buitenlanders die wat durven op te pakken.
    Helaas blijft het vinden van betrouwbaar personeel een probleem.


    Maak melding
  3. Ik kan wel enkele redenen aangeven waarom dit nooit van de grond zal komen tenzij de attituden van de Surinamers verandert.
    1 – De overheid geeft nagenoeg geen positieve boodschap om het ondernemersklimaat te bevorderen
    2 – Het kraboe mentaliteit
    3 – Winti wai lanti pai mentaliteit
    4 – Geen dienstbaarheid tonen aan stake holders
    5 – Eigen zak eerst en dan pas de rest
    6 – Nutsbedrijven tonen weinig of geen begrip om de innovators te bemoedigen
    7 – Lanti doet niets om het aantrekken van ondernemers te bevorderen noch faciliteren van deze ondernemingen. Tenzij je de machthebbers aan je zijde hebt.

    Voorbeelden van mislukkingen
    1 – Cassave fabriek
    2 – Aluminium fabriek (Liesdek aan de higway)
    3 – Tegelfabriek


    Maak melding
  4. Wat had deze man dan verwacht ? Surinamers staan niet bekend om hun creatieve geest. Liever zitten ze de hele dag lui onder de boom met een stout naar vrouwen te lonken of te hosselen. Maar vooral loert de Surinamer naar een prooi om die te beroven. Behalve lui is die Surinamer ook wantrouwend naar anderen die wel het initiatief nemen om vooruit te komen. De Surinamer kan het maar niet begrijpen waarom bevolkingsgroepen als Chinezen en Hindoestanen het wel goed doen. Overal waar deze twee bevolkingsgroepen aanwezig zijn floreert de economie van dat land. Suriname is een geval apart. Daarom begrijp ik er geen moer van dat het goed gaat met de Surinaamse economie, zoals Bouterse en zijn jaknikkende rokkendragers beweren. Kinderbijslag is met een tientje omhoog geschoten. Alleen wordt de Kinderbijslag nooit uitbetaald. Pensioen wordt maanden later uitbetaald. Ziet u de lange rijen voor de pinautomaat ? Die komen om het uur kijken of hun pensioengeld overgemaakt is. En medelijden met Suriname kan ik niet hebben. Je hoort overal dat Suriname zich op China moet richten. Lachwekkend dat een land onafhankelijk is (op papier) maar toch zo afhankelijk is van andere landen.
    Waar blijft de ’trots’ van de Surinamer ?


    Maak melding
  5. Heeft de regering wel een open oor naar de ondernemers.
    Er wordt vaker geklaagd dat het verkrijgen van oa een vergunning een hell of a job is.
    Extra tarieven op nutsvoorzieningen tov de gewone huishoudens. De vele onnodige nationale feestdagen die zorgen voor inkomstenderving.
    Het is makkelijk voor Ameerali om de schuld van zich te schuiven.


    Maak melding
  6. @PokaiTongo
    Je kan gerust onze nieuwe kaolien fabriek Mungo Minerals aan de lijst toevoegen. Het is al een paar.maanden gesloten, de werknemers zijn afgevloeid.
    Dit is uit zeer betrouwbare bron.


    Maak melding
  7. Als je weet dat de overheid het je lastig maakt met papierwerk, dat licht en wateraansluitingen eeuwig nodig hebben (ook overheidsbedrijven), dat Suriname een van de slechtste landen is om te handelen (Ease of Business Index), dat het twee! jaar duurt om een bedrijf te openen, dan ga je toch niet ondernemen in Suriname?

    NDP lult weer, ze hebben niks gedaan, om ondernemen makkelijk te maken kan de overheid zoveel doen maar Ameraali betaald liever “consultaaties” aan z’n matties zonder resultaat.

    Meneer Ameraali wilt dat ondernemers rennen voordat hun kruipen geleerd word, en in het process legt de Surinaamse overheid ook nog eens obstakels op de atletiekbaan. Ga toch weg grappenmakker.


    Maak melding
  8. @Leo zegt “De Surinamer kan het maar niet begrijpen waarom bevolkingsgroepen als Chinezen en Hindoestanen het wel goed doen. Overal waar deze twee bevolkingsgroepen aanwezig zijn floreert de economie van dat land. Suriname is een geval apart.”

    Vicepresident Robert Ameerali heeft het Surinaams bedrijfsleven. Wie zijn volgens jou Surinamers en wie niet ?

    Het ontbreekt ze trouwens ook aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Velen zijn pure individualisten die alleen willen profiteren van het land.


    Maak melding
  9. Ik geef een Surinamer een klus,en zeg dat als hij maandag komt! ik een klusje hebt die hem 100 euro kan opleveren.Wel meneer zegt dat hij op donderdag een klus heeft voor 150 euro dat verdient meer, dus hij kan niet op maandag hahahaha.


    Maak melding
  10. Ik ben een fronter en geen stronter, wat ik wil meegeven is dat Surinamers dank zij Jopie Pengel (N.P.S.) nu in deze staat is waar ze nu zijn daarvoor waren de meeste Suries productief bezig ongeacht de situatie en hierover kan ik meepraten.


    Maak melding
  11. Een volk dat trots kent had al lang korte metten met het dictatoriaal regime van Bouterse, de drugssmokkelaar en moordenaar gemaakt. Niet Surinamers !


    Maak melding
  12. Luiheid en laksheid staan centraal in deze profiteurs-maatschappij. Liever lui dan moe…maar dat is reeds jaren een bekend verschijnsel in Suriname.


    Maak melding
  13. Amerali zou eerst in de spiegel moeten kijken voordat hij komentaar levert op anderen.Of ziet hij de balk in zijn ogen niet?Er zijn er zovele voorbeelden.Het land waavan hij de vice president is mede door zijn wanbeleid in grote financiele problemen komen te verkeren.De ziekenhuizen zitten met een groot tekort aan essenteile medicamenten.Dienstverleners naar de overheid toe kunnen niet worden uitbetaald.enz.enz.Amerali,s politiek is die van de struisvogel.


    Maak melding
  14. @Ram Singh
    Helaas heeft u 1.000% gelijk. Iets groots tot stand proberen te brengen geeft alleen maar aasgieren.

    Je weet vooraf dat je in ontwikkelende landen Fee’s moet afdragen. Echter in Suriname willen ze de Fee vooraf om daarna je plan/initiatief aan anderen te verkopen.

    De mensen op de “besluitvormende” posities beloven voor je de wet aan te passen terwijl de volgende bezoeker jouw plan voorgelegd krijgt als opportunity.
    Men vergeet dat voor plannen die forse investeringen vereisen er pas fee’s betaald kunnen worden na de prestatie en nadat alles draait en functioneert en er zekerheden zijn voor de toekomst.

    Men heeft liever $ 1.000.000 vooraf dan $ 10.000.000/jaar waar voor men diensten moet verlenen en de zaak draaiende houden.


    Maak melding
  15. Het is zeker erg als je zakelijk iets wil ondernemen. Ik zelf heb consumtie uien aangeboden tot de haven van paramaribo voor rond de €0″29 per kilo aan 2 zakenmensen in su. Zij hebben nieteens de moeite genomen om mijn mail te beantwoorden. Wat wel gaande is in su is dat een nederlandse bedrijf genaamd Superuni de winkels bevoorraad met levensmiddelen,waarbij de su,volk ook nog opgelicht wordt. Een en het zelfde product gemaakt op een dag en gecodeerd met verschillende etiketten en verschillende prijzen in de schappen plaatsen bij de chinees. Deze domme volk is altijd al genaaid door de hollanders. Maar ik krijg de vergunning niet om te handellen omdat ik onder tafel niets schuif.
    Dus moet amirali zijn mond dicht houden en de bakraas speken.

    Papi khan


    Maak melding
  16. @Leo

    Jij erkent tenminste dat Hindustanen geen Surinamers zijn en ik ben het met je eens. Wat mij betreft kunnen ze gratis vertrekken naar India. Ik zal me daarvoor inzetten na de verkiezingen gewonnen door de NDP. Jij blij, ik blij en de Surinamers blij. Soso lobi lieve Leo.


    Maak melding
  17. Je zou gek zijn om als particuliere ondernemer te investeren in een land dat geleid wordt door schurken, die de rechterlijke macht uitgeschakeld hebben.


    Maak melding
  18. PEPREWATRA, Jou opa PENGEL,behoort tot de groep vieze vuile klootzakken die het land van indianen hebben verkocht! vanaf onafhankelijkheid is er geen moer in Suriname gebeurt,alles wat er door Holland is achter gelaten is vernietigt of geplunderd.Nu zijn jullie afhankelijk van China.WHAAAAA HAHA.


    Maak melding
  19. @Henkes
    Niet allen investeren maar er ook iets kopen dat geëxporteerd moet worden.
    Een bevriende houtspecialist heeft ooit een speciale partij hout uit Suriname laten komen. Fantastisch spul en goed geproduceerd echter hij heeft erg moeten zweten om de spullen op tijd geleverd te krijgen. Hij werd voor de verzending van de laatste container bijna gechanteerd en gedwongen zwarte betalingen te doen zonder bewijs van ontvangst.

    Zijn reactie was eens maar nooit meer. Mooi spul, veel mogelijk maar de zakelijke attitude stinkt.


    Maak melding
  20. Surinamers zijn wij allen. Als er een groep is die zou kunnen spreken dat de andere groepen geen Surinamers zijn dan zijn dat de Indianen. Zij die niet willen inzien dat wij allen Surinamers zijn hebben meestal niet eens een mulo doorlopen.
    Misschien steekt het die mensen dat onze Surinaamse hindostanen de grootste groep is van de bevolking, na hen heb je de boslandcreolen en dit is de realiteit op demografisch gebied.
    Het is nergens voor nodig om op politieke gemotiveerde grond een groep in een slecht daglicht te willen plaatsen. Suriname is een falende staat en dit soort verwijten richting een groep geven des te meer aan hoe falend de staat is.
    Persoonlijk verwacht ik niet anders van een land dat een moordenaar, drugsbaron, rover van de centrale bank en verkrachter president is. Suriname is a fail state en het zaad hiervan werd gezaaid vanaf 25 febr 1980.


    Maak melding
  21. @khan…

    nogal logisch dat men met jou geen zaken wil doen. Gezien je schrijfstijl, kom je over als een, nogal domme, paranoïde, geindoctrineerde analfabeet. Je hele verhaal staat vol met fouten….dus ga eerst eens iets aan je taalachterstand doen voordat je in zaken gaat. Ga hulp zoeken in de geciviliseerde wereld, NEDERLAND bijvoorbeeld.


    Maak melding
  22. Ik verwijs even naar de padi-exportafspraak, onderdeel van de PetroCaribedeal tussen Venezuela en Suriname. De padi is op 8 maart al ingeladen op een schip dat door Venezuela is afgekeurd en de haven(s) niet in mag. Er staat NIETS op papier, de autoriteiten weten niet wie er betrokken is bij deze exportdeal. Ook over de uiteindelijke prijs wordt nog gesteggeld, omdat er vermoedt wordt dat er een broker bij betrokken is die zowiezo 1 tot 2 procent in zijn zak steekt. Het is toch onbetamelijk dat hier niets op papier staat!! Meneer de vieze-president, heb ik hiermee genoeg gezegd? Dit is een antwoord op uw statement. Daarom gaat Suriname niet vooruit!


    Maak melding
  23. @njang njang…..

    iedereen erkent dat jouw megalomane ndp-president een corrupte coupe-pleger, dictator, mensenrechtenschender en meervoudig moordenaar is. Dus zo spoedig mogelijk levenslang opsluiten in Santo Boma. Eerlijke mensen blij, fatsoenlijke mensen blij, alle mensen met normen en waarden blij……de hele wereld blij.


    Maak melding
  24. Ben het helemaal eens met leo.
    Heel goed verwoord Leo.
    Als je als buitenlander wilt investeren in Suriname, wordt je van alle kanten ook tegenwerkt totdat je zegt joh bekijken jullie het hier? Zelfs als je naar een overheidsinstantie gaat voor een document,man man je zou niet willen weten wat ik heb meegemaakt, onbeschofte asso medewerkers die nooit een cursus sociale vaardigheden hebben gevolgd. Het land is nog steeds hetzelfde niveau gebleven. Gevangen zitten de achter de tralies, vakantiegangers zitten achter de tralies in hun vakantiewoning. Klote zooi.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES