Drie Indiase helikopters voor Suriname

38

Minister Lamuré Latour neemt plaats voor een rondvlucht met een van de drie Chetak helikopters uit India. De Indiase ambassadeur, Subashini Murugesan, heeft vrijdag drie Chetak helikopters van de fabrikant Hindustan Aeronautics Limited overgedragen aan de Surinaamse defensieorganisatie. De overhandigingceremonie vond plaats op de luchtmachtbasis te Zorg en Hoop. De helikopters worden betaald uit een kredietlijn van ongeveer US$ 16 miljoen die in 2008 door India voor Suriname is geopend. De heli’s zullen in Suriname worden gevlogen door acht militairen van de luchtmacht die speciaal daarvoor zijn opgeleid in India. Acht andere collega’s zijn getraind om het onderhoud op zich te nemen.Heli-2Lamuré Latour doopt een van de Chetak helikopters uit India met wijwater.


38 REACTIES

 1. Zie je wel dat Surinamers parasieten zijn ? Aan de ene kant lees ik dat alle Indiërs terug moeten naar India (reactie van de zwaar verslaafde Frontliner) en nu lees ik dat India 3 helikopters aan Suriname heeft geschonken. Surinamers zijn een ondankbaar volk. Laat ik het ronduit zeggen; Suriname zonder China en India redden jullie het niet. Jullie zijn hard op weg om het allerarmste land van Zuid Amerika te worden. Een tip: blijf aub daar in Suriname.


  Maak melding

 2. Ik heb verschillende keren gelezen dat er ongelukken zijn gebeurd met de toestellen.

  Zijn de toestellen geleverd op de contract datum?
  Anders moet het een andere prijs worden.

  Ik ga ervan uit dat er genoeg slimme koppen op het ministerie werken om dat uit te vogelen?

  Zijn er ook afspraken op papier gemaakt wanneer de toestellen niet aan de ( contractuele) verwachtingen voldoen?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. Dan moeten de amerikanen nu maar oppassen en dinootje niet naar een straf inrichting in Miami te florida sturen want de Indiase apache heli’s staan klaar voor de bevrijding actie aangezien het zo dichtbij is. Ik zou liever voorstander zijn dinootje dichtbij canada op te sluiten je weet het nooit met deze slimme kerels gesteund door Maduro!


  Maak melding

 4. En dit soort dingen bedoel ik nou met India.Weet men hoeveel kinderen je in India naar school kan sturen voor zoveel geld.Maar dit is ook Suriname,zaken doen met landen die niet vies zijn van een beetje smeer geld.


  Maak melding

 5. De Chetak helikopters uit India zijn in licentie gebouwde Franse Alouette III helikopters. Met de Alouette III is – vanwege het gebrek aan een zogeheten “stabilisatie-platform” en vanwege het naar huidige maatstaven beperkte instrumentarium – vliegen op instrumenten (IFR) niet toegestaan.

  Deze helikopters kan men s’nachts niet vliegen. In Nederland mocht men alleen overdag vliegen met de helikopter bij minimaal zicht van meer dan 800 meter en een wolkenbasis van ten minste 50 meter.

  Deze helikopters zijn aangeschaft op basis van een kredietlijn uit India. Suriname had geen keus en was genoodzaakt deze lichte helikopters te nemen. De helikopters zijn door Venetiaan aangeschaft en Suriname zit met licht helikopters opgescheept en een schuld die afgelost moet worden. Het was beter als de regering van Suriname de MI-17 helikopter had gekocht.

  http://www.militaryaerospace.com/articles/2013/06/mi17-helicopter-buy.html


  Maak melding

 6. @Jan Willem

  Wij blijven graag in Suriname. Zorg jij dat je in Nederland blijft en sluit een deal met crimineel Teeven. En arm land zullen we nooit worden omdat we al tijden van jullie hebzuchtige bakras af zijn en er valt dus niets meer te halen voor jullie slavendrijvers.


  Maak melding

 7. Rob g, dat moet gezegd worden. Je hebt gelijk. Maar nu vraag ik mezelf af, voor wat gaan ze die heli s gebruiken. Ik bedoel su leeft niet in oorlog met niemand. Het zijn er maar 3 , en geloof me binnen een jaar tijd staan deze heli s aan de grond weg te roesten en zullen ze deze heli s niet meer kunnen onderhouden. Een heli onderhouden kost heel veel. Su heeft al moeite om een passagiers vliegtuig te onderhouden laatstaan 3 heli s die nota benen het land zouden moeten beschermen. Latour heeft de smaak al te pakken om zich te verplaatsen met een heli. Het zullen er alleen maar meer worden dat parlementiers zich met deze heli s overal zullen laten vliegen. Dineetjes , firtst lady , uitjes, etc etc. Houd het maar in de gaten.


  Maak melding

 8. Het is waar dat de helikopters in 2009 bestelt zijn door Venetiaan.
  Wat je vergeet te vermelden is dat de helikopters in 2010 geleverd zouden worden! Uiteindelijk stonden de helikopters (pas) in 2012 klaar voor verzending. Dan valt er een “radiostilte” van twee jaar en duurt het vervolgens tot februari 2014 dat er werd gezegd dat ze dan toch echt zouden komen en dan duurt het nog weer ruim een jaar voor dat de helikopters daadwerkelijk arriveren! zes jaar na de bestelling! Als ik een nieuwe auto bestel dan zou ik die graag zo snel mogelijk hebben en maak daar dus goede en bindende afspraken over met de leverancier. Krijg ik die auto pas na zes jaar dan is dat model al twee keer vernieuwd in die periode! Ik snap dat een helikopter langer mee moet gaan dan een auto en dus minder snel aan vernieuwing toe is maar zes jaar tussen bestellen en daadwerkelijk geleverd krijgen is bizar!
  Wat zou daar de reden van zijn, daar ben ik benieuwd naar! Financieel onvermogen ondanks de “kredietlijn”? Of was het krediet al gespendeerd en moest er uit andere “bronnen”geput worden!


  Maak melding

 9. Als je geen staatsapparaat, geen internationale betrekkingen, geen rechterlijke macht en ook geen mensenrechten kunt onderhouden, dan zal het inderdaad moeilijk worden om deze 3 helicopters in goede en legale staat te houden. – Helaas –


  Maak melding

 10. @RobG & Kolibri
  Ik ben het helemaal eens met de stelling dat een MI 17 heel wat geschikter is voor gebruik in Suriname.
  Het is echter de vraag wat is het doel. Een MI 17 kan 32 mensen vervoeren en heel wat langer in de lucht blijven. Daarnaast als je het UN gebruik in Afrika ziet schijnbaar onverwoestbaar.

  De Chetaks lijken mij met een prijs van ruim $ 5,5 miljoen ook heel erg stevig betaald al hoewel niet duidelijk is hoe lang de service en training etc. door gaat.
  Het is een beetje banaal maar er is door het leger/luchtmacht voor gekozen en men is er blij mee.

  Het is echter wel zo dat je voor de prijs van 1 MI 17 wel 3 Chetaks kunt aan schaven. Als je inzetbaarheids eisen stelt (een leger moet natuurlijk wel kunnen vliegen) heb je aan 1 MI 17 niet genoeg en daar komt nog bij dat het onderhoud en beheer heel wat ingewikkelder en kostbaarder zal zijn.

  Ofwel de kans is groot dat de luchtmacht over een jaar aan de grondstaat te verroesten omdat er niet goed nagedacht is en er geen nut en noodzaak discussie plaats gevonden heeft.

  In mijn ogen is het gezien de vervoersbehoefte naar het binnenland wenselijk robuuste (failsafe) middelen te hebben die heel breed inzetbaar zijn. Dus niet alleen militair maar ook voor gezondheidzorg, veiligheid en inspectie op milieu en mijnbouw.

  Dan zijn deze Chetahs niet meer dan militaire taxies en een verspilling.


  Maak melding

 11. @administrator.

  Kunt u nagaan of @Vogelman ook zo een type is als Frontliner.

  Dus dat hij aangeeft dat hij in suriname woont. Maar dat hij meschien hier in nederland Patat eet en in de koude zit te rillen.

  Want hij zegt: WIJ BLIJVEN GRAAG IN SURINAME.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 12. @ Kolibri,

  Je hebt gelijk. Het woord ‘onderhoud’ komt niet in de Surinaamse woordenboeken voor. Kijk maar naar de totale infrastructuur. En je weet toch wat er standaard in de toolbox van de ‘luchtvaarttechnici’ in Suriname zit? Paperclips, binddraad, duct tape, elastiekjes en secondenlijm…..


  Maak melding

 13. Deze helie´s kun je echt met een katapult uit de lucht halen.
  Wat ik mij afvraag is dat india geavanceerde gevechtsvliegtuigen bouwt, waarom dit speelgoed voor Su. O ja is voor dibrie bestemd omdat men helemaal in india weet dat deze duivel een heel slechte jeugd heeft gehad en nooit van speelgoed heeft kunnen genieten vandaar de Chetak en hierna komt de Tiger dus nu kan hij lekker poor fadong uit de lucht spelen met zijn maten, vergeet brunsi niet a.u.b. hij houdt ook van zulke spelletjes.


  Maak melding

 14. @kolibri en @jojo, ik vind het jammer dat men heeft gekozen voor de Cheetak omdat deze heli’s naast de piloot maar drie passagiers kan vervoeren. Ik denk dat het met het onderhouden van de heli’s kan meevallen als men zich echt aan de onderhoudsprotocollen blijft houden. Daarnaast moeten de commandant, de piloten en het onderhoudspersoneel op hun strepen gaan staan als het gaat om het veilig operationeel houden van de toestellen.

  Maar het blijft een risico om te vliegen met de eenmotorige Cheetak. In Nederland en in heel veel andere landen mogen eenmotorige helikopters niet boven steden bewoond gebied vliegen. Als de motor uitvalt heeft men een groot probleem.

  Ik had ook liever gezien dat men bijv. de KA-226 zou nemen. Dit is een kleine tweemotorige Russische helikopter dat tot maximaal 9 passagiers naast de piloot/twee piloten kan vervoeren.Daarnaast heeft deze heli een afneembare compartiment. Dit compartiment kan men gebruiken voor ambulance vervoer, vervoer van passagiers, vracht,apparatuur,enz.Deze kleine heli is ook in staat om aan twee lieren machines, kleine voertuigen,enz. te vervoeren.

  https://www.google.nl/search?q=kamov+226&espv=2&biw=1706&bih=829&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=KaUFVaX9EdSR7AafxID4Ag&ved=0CCAQsAQ&dpr=1.13


  Maak melding

 15. @Parbo

  Oud schroot. Opa Vene heeft weer eens een kat in de zak gekocht
  ============================
  Dus daarom mocht Paraman bij de montage zijn. 🙂

  Dommer dan paars kan niet toch


  Maak melding

 16. Jan Willem, het is toch treurig dat ik, als Surinamer, je moet komen uitleggen dat er in je moedertaal, het Nederlands, geschreven staat dat India de helikopters niet geschonken heeft aan Suriname, India heeft voor Suriname een kredietlijn van USD 16 miljoen geopend, dat wil zeggen dat India het geld voorschiet of garant staat bij de leverancier van die helikopters, Suriname moet dat geld terugbetalen aan India, Suriname heeft de helikopters dus gekocht en niet gekregen. Om het in eenvoudig Nederlands aan iemand met een boerenverstand uit te leggen; als je een wasmachine of auto gaat kopen op krediet bij een winkelzaak, heeft die winkelzaak je dat apparaat niet geschonken, je moet er wel degelijk voor betalen als het niet aan de winkelzaak zelf is, dan aan de bank die je krediet verleend heeft.


  Maak melding

 17. @Vogelman, je kletst uit je nek. Jullie zijn al het armste land van Z-Amerika en het enige dat jullie nog overeind houdt zijn de Chinezen. Maar die trekken zo meteen ook hun handjes af. Ja, Teeven is een crimineel die dit ook ingezien heeft en daaruit zijn conclusies trok. Dat doen echte kerels. Wanneer ziet de door jou zo adoreerde crimineel Bouterse in dat hij de grootste schurk is en daaruit zijn conclusies trekt ? NOOIt want hij is een miezerig onderkruipsel


  Maak melding

 18. @RobG
  Helemaal mee eens.

  de moraal van het verhaal is mijnsinziens; Dat men eerst zakelijk moet nadenken over wat het probleem is dat opgelost moet worden om daarna rationeel tot een oplossing te komen.

  Dat is in de Chetak deal duidelijk niet gebeurt. Wellicht niet met opzet maar domweg door gebrek aan kennis en ratio.
  Te veel beslissingen worden op basis van misplaatst gezag en opportunisme gedaan.

  Zie het zwembad in Wanica dat Ziekenhuis moet worden. De ratio in de plannen is geheel weg.
  Het is niet van de ene of de andere regering het is de scoringsdrang van Politici die een positie krijgen en hun authoriteit willen doen gelden.


  Maak melding

 19. Vergeet de jaren tachtig niet dat bouterse een aantal auto´s van h.j. de vries op afbetaling kocht en nooit heeft terug betaald. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de directeur van de vries een hart infarct kreeg, maar jammer genoeg hij het niet meer kan navertellen.


  Maak melding

 20. Ik doe een beroep op Suriname koop geen troep uit China en India deze machines zijn na een maand niet meer bruikbaar.

  Ik wil Suriname adviseren om helikopters van afrikaanse makelij te kopen deze zijn degelijk en met de modenste technieken gebouwd. Een afrikaanse helicopter kan 1000 km heen en weer vliegen op 1 liter brandstof (bi-fuel, ook op witte poeders). Vraag maar aan brunswijk, hij heeft zelf ook eentje aangeschaft.

  Zoals je weet waren de eerse mensen afrikanen dus kan maar 1 volk zulke high tech helikopters fabriceren.


  Maak melding

 21. Hans, ik zou deze aankoop misschien ook niet gedaan hebben, maar is het jouw probleem hoe de Surinaamse regering die helikopters gaat afbetalen? Zolang ze niet bij jou aankloppen voor hulp heb jij er niets mee te maken.


  Maak melding

 22. Hans, ga je er maar in de materie verdiepen, dan zal je merken dat jullie, uit de rijke landen, er meer voordeel aan hebben dat de arme landen en de rijke landen relaties onderhouden, de zogenaamde ontwikkelingshulp (daar doel je waarschijnlijk op met je ‘indirecte’ opmerking) die jullie geven aan de arme landen levert uiteindelijk meer op voor jullie, ik weet daarom zeker dat jij geen cent eraan bijdraagt dat Suriname deze helikopters van India koopt. Integendeel is het hoge salaris en de hoge consumptiegraad die jij in Nederland hebt, voor een groot deel mogelijk omdat jullie de arme landen nog steeds uitbuiten door ze te weinig te betalen voor hun producten. Ik denk eerlijk gezegd dat door de grote vinger die jullie, in de rijke landen, hebben in het wereldeconomische gebeuren, deze helikopters ons meer kosten dan ze eigenlijk waard zijn, omdat jullie ook India een paar poten uitdraaien, waardoor deze helikopters duurder uitvallen dan ze werkelijk waard zijn.


  Maak melding

 23. Henkes, ik en mijn vrouw zouden wel eens meer tijd in Suriname door kunnen brengen dan jij dacht en een redelijk groot gedeelte van het jouw fout ingeschatte inkomen wordt op het moment gebruikt om aannemer en bouwmaterialenbedrijven te betalen, noem het maar investeren in een oude dag voorziening, over niet al te lange tijd zal ons volledige relatief lage inkomen besteed worden in Su. dus wat dit betreft sla je de plank behoorlijk mis, voor de rest van je verhaal heb je in grote lijnen best gelijk, maar dat geldt ook in mindere mate voor Suriname en zijn bevolking, veel kleding en andere producten komen toch uit India en het verder oosten waar ze tegen belachelijk lage lonen ten koste van de mensen daar geproduceerd worden, iedereen doet er in meer of mindere mate aan mee, je ontkomt er niet aan


  Maak melding

 24. Ik vraag me af waarom ik geen antwoord krijg van mijn artikel.
  Volgens mij word ik niet seriues genomen?
  Wacht maar totdat abop aan de macht komt dan gaan de helicopters retour naar India.


  Maak melding

 25. de Vogelman heeft alleen grote smoel.dus grote bek
  jullie surinaamers zijn groote luiaard
  jullie vreten de nederlanders op maar jullie zijn niks waard
  als nederlandse surinamers op zandrij aankomt
  beginnen jullie als varkens rond te lopen en te vreten
  als surinamse nederlander er niet waren zouden jullie in krot
  wonen .Surinamers zijn grootste idioot ter wereld.
  meneer vogelman gelukkig heb je geen vleugels anders zou ik je neer schieten


  Maak melding

 26. Aan herman,

  Beste herman nee aub vogelman niet neerschieten, hij kan ook als vogelverschrikker worden gebruikt. Dus ergens is hij toch nuttig voor zijn land.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.