Schuldeisers Surinaams bananenbedrijf onzeker

8

PARAMARIBO, 26 feb – Schuldeisers van bananenbedrijf Surland voelen zich in de steek gelaten. Ruim tien jaar na de liquidatie, herstart en privatisering is er nog steeds geen geld op tafel gelegd. Ergens klopt er iets niet.

Het bedrijf is nu in Belgische handen en de overgang is niet gratis geweest. “Er is geld ontvangen toen het bedrijf werd verkocht. Volgens mij worden wij bewust aan het lijntje gehouden. Wat gebeurt er met de rente die het verkoopbedrag ondertussen opbrengt”, zegt schuldeiser Etienne Koenders tegenover de Ware Tijd. Meerdere schuldeisers hebben tevergeefs deuren plat gelopen voor vereffening. Nu wordt overwogen een website te lanceren.

Via de website zullen schuldeisers worden opgeroepen om meer druk te kunnen uitoefenen. Volgens regeringsfunctionarissen zou het verkoopbedrag worden gebruikt voor onder meer het betalen van schulden. Het bedrijf met emplacementen in Nickerie en Saramacca is voor ruim dertig miljoen dollar van de hand gedaan. Er is wel een commissie ingesteld die de schulden moet vereffenen. Volgens de commissie moet veel administratief werk worden verzet.


8 REACTIES

 1. Citaat Bouterse:

  De president merkte op dat er best zware financiële tijden meegemaakt worden. De inkomsten zijn met SRD 1 miljard afgenomen door de zware terugval van de prijzen van goud en olie op de internationale markt. Minister Andy Rusland van Financiën heeft op de rem getrapt. Niet alle grote ondernemers kunnen worden betaald, maar gezorgd zal worden dat de ‘kleine man’ wel aan zijn geld komt. Hij haalde aan dat ondanks alle problemen, Suriname het goed doet. De economie is gegroeid met 3.6%. Dit is volgens hem de allerbeste prestatie in heel Zuid-Amerika. In 2016 zal de economie weer aantrekken.

  ————————————————————————————

  Niet alle grote ondernemers kunnen worden betaald ? Suriname kan zich schrap zetten. Afwaardering ratings dreigen, rentes zullen oplopen, een ware ramp voor Suriname. Bouterse heeft te lang Sinterklaas gespeeld en schuldeisers willen tzt wel hun centjes zien.


  Maak melding

 2. Triest dat de regering en president, naast het feit dat er
  al een MEGA-begrotingstekort is (uitgaven die uitstijgen
  boven de “prasi oso” begroting) geen enkel initiatief neemt
  om UITGAVEN drastisch te reduceren/te bezuinigen !

  Integendeel, om de bevolking nog verder op achterstand
  te zetten verhoogt de president de kinderbijslag, zonder
  over geld te beschikken !
  De bevolking zal namelijk lijden onder de inflatie en de
  devaluatie waarop nu wordt afgekoerst !

  Affaires als Surland duiden er op dat er een totale
  HERZIENING moet komen van de financien van
  Suriname met bijbehorende staatsbedrijven en
  ex-staatsbedrijven ! Waarbij een zuivering onder de
  betrokken ambtenaren en deskundigen dient plaats te
  vinden ! Allemaal screenen, moeten over competenties
  beschikken, politieke katvangers weren etc, anders deze
  rommelaars direct weghalen bij zaken die met financien
  van het land te maken hebben !


  Maak melding

 3. Het trage betaalgedrag van de overheid komt vooral door de malafide schuldeisers. De overheid wordt jaarlijks voor tientallen miljoenen opgelicht door valse facturen. Vinden ze het dan gek dat de overheid heel bureaucratisch is als het om betalen gaat ?


  Maak melding

 4. @Armand

  Het trage betaalgedrag van de overheid komt vooral door de malafide schuldeisers. De overheid wordt jaarlijks voor tientallen miljoenen opgelicht door valse facturen. Vinden ze het dan gek dat de overheid heel bureaucratisch is als het om betalen gaat ?
  ==================
  Elke accountant zal beamen dat jij onzin zit uit te kramen. Als de overheid een goede administratie heeft dan is snel duidelijk welke facturen vals zijn en/of onterecht. Het probleem is dat Ministers en hun vriendjes het betaalproces direct kunnen beïnvloeden. Zo zagen we dat Abrahams:
  -1- onderhands projecten tegen te hoge bedragen aan familie gunde.
  -2- Die familie veel meer declareerde dan in het contract was overeengekomen en dat Abrahams hier goedkeuring aan kon geven en dit ook deed.
  -3- Er allerlei zaken die buiten de orde waren gedeclareerd werden en dat Abrahams ook daar goed keuring aan gaf.
  -4- Politieke tegenstanders kregen bewust niet betaald.

  Het moet in SU onmogelijk gemaakt worden dat politici zich nog direct met het operationeel proces kunenn bemoeien. Zij horen regels op te stellen en zich niet direct te bemoeien met wie betaald krijgt, wie een vergunning krijgt, wie een perceel krijgt, etc. Zij stellen regels op en controleren met de DNA de naleving van de regels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.