Parmessar: noodmaatregelen tegen natuurgeweld

29

PARAMARIBO, 20 feb – Het beste dat de regering nu te bieden heeft in het kielzog van het natuurgeweld, is noodmaatregelen treffen. Dit zei minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, OW, tijdens een ontmoeting met bewoners van Weg Naar Zee. Het door binnenkomend zeewater getroffen woongebied heeft zwaar te lijden.

Niet alleen staan de huizen en het crematieoord blank. “We hebben ook groenten en fruit op het veld staan en dat is allemaal vernietigd door het zoute water”, zegt een landbouwer. Of er een schadevergoeding komt, is nog niet duidelijk. Behalve directe noodhulp, is er volgens Parmessar vooral technische inzet beschikbaar: “We hebben de situatie goed doorgenomen en machines gemobiliseerd naar het gebied.”

De graafmachines moeten noodvoorzieningen opzetten. Die moeten de gevolgen beperken van de aankomende springvloed. Tijdens de ontmoeting toonden verschillende burgers hun misnoegen. Er is te lang getalmd met het treffen van afdoende maatregelen. Parmessar belooft dat er binnen een jaar begonnen wordt met de aanleg van een betonnen dijk. “Het heeft geen zin te praten over wat had moeten gebeuren. We moeten naar de toekomst kijken.”


29 REACTIES

 1. Er is te lang getalmd met het treffen van afdoende maatregelen. Parmessar belooft dat er binnen een jaar begonnen wordt met de aanleg van een betonnen dijk.

  Hopelijk wordt hij weggestemd, want soso k. a mang disi e kong verkondig, binnen een jaar beloven, het moet per direct. Maar nee, het geld zal waarschijnlijk misbruikt worden voor de duistere paarse propaganda, want wie is hij om te beloven binnen een jaar? Of zijn de paarsen zo zeker van een overwinning, geef me nog vijf Jaren foe njang dringi paarse ka? Hoogmoed zal vele paarsen afstraffen, ook hun lijder.


  Maak melding

 2. Ja ja weer een verkiezing issue voor de N.D.P. wel beste gedupeerden over een paar dagen zakt het water weer weg en denk niet dat het door de n.d.p. komt hoor ,maar moeder natuur doet zijn werk en over de dijk van (Rabin) gesproken vergeet het maar!


  Maak melding

 3. Deze zaak is al zo vaak aan de order geweest. En steeds wordt er vergaderd, van alles beloofd, etc.

  Inmiddels heeft het volk enorme schade gelopen, moet er veel meer betaald worden om het te herstellen en worden miljoenen uitgegeven voor een slechts tijdelijke oplossing.

  En wie wordt er rijker van?? Wel o.a. de Fam Abrahams die onderhands weer van alles mag doen tegen een blanco cheque.


  Maak melding

 4. de minister van Openbare smoesjes. Hij heeft oplossingen aangekondigd. Dan mag je verwachten dat er over nagedacht is en niet dat men nog plannen moet maken. Als je een oplossing aankondigd is er een plan en zijn de milieu consequenties bekend.

  Nu worden er smoezen op gehangen dat de financiering van de (betonen) dam afhankelijk is van milieustudies etc. Net of men zich in Suriname druk maakt over milieu studies en denkt dat de meest desastreuze oplossing (een betonnen dam) dan de instemming van de milieu deskundigen zal krijgen.
  Een betonnen dam wordt milieu technische gezien soweiso nooit als een goede oplossing gezien.
  Milieu technisch zal een zachte oplossing (mangrove of een aarden dam de oplossing zijn.

  Helaas wordt weer gegokt met de veiligheid en is men niet bereid de kennis van Boskalis.MNO Vervat te mobiliseren.
  Of is het zodat deze bedrijven niet voor O&W willen werken of alleen als er gegarandeerd geld is.

  De minister van Openbare Smoezen kan maar beter de waarheid gaan vertellen. Als er met man en macht een oplossing gewerkt is etc. dan moet de dam naar Weg aan Zee deels opgevoerd zijn op de begroting van 2015. Zo niet dan zwets deze minister weer eens uit zijn nek


  Maak melding

 5. Beste gedupeerden hierin is de N.D.P. heel goed in. Die stelletje paarse idioten hebben lak aan de mensen in nood.

  Doekhie (NDP): ‘Tjin-A-Tsoi heeft geen case, omdat pg prullenbakpapieren NPS’er naar minister van Financiën heeft gestuurd’


  Maak melding

 6. Als het kalf al verdronken is gaat de NDP de put dempen !!
  Helaas te laat !!!

  De NDP gaat zijn indianen verhaaltjes niet langer aan het volk verkopen. The people is not buying it !!


  Maak melding

 7. Waren we maar nooit onafhankelijk geworden!!
  Als we nog bij Nederland zouden horen was dit beslist niet voorgekomen.
  Ook de rest van de infrastructuur ( wegen, electriciteitsnetwerk, waterleiding) zou in veel betere staat zijn als nu!


  Maak melding

 8. Fufuru Brampie, de voorganger van begi begi Parmesar vond tijdens een vorige dijkdoorbraak dat het niet de taak van de overheid was om de particuliere gronden van landbouwers te Weg naar Zee te beschermen, ze moesten, net als Van Alen in Commewijne, zelf maar dijken aanleggen om hun gronden te beschermen. Vervolgens stopte men het geld, dat door de vorige regering gereserveerd was voor de aanleg van dijken, in eigen zak. Als we het geld dat achterovergedrukt is door Brampie terug vorderen, kunnen we daarmee de acht kilometer lange dijk aanleggen zonder geld te hoeven lenen bij de Islamitische Ontwikkelingsbank.


  Maak melding

 9. Jona, jij moet je Kleppen houden! De dam is bezweken omdat de Front regering heeft verzuimd het te onderhouden. Wil je mij zeggen dat de dam in goede staat was en in 4,5 jaar regering NDP dat zij verantwoordelijk voor zijn, ik dacht het niet! Nieuw front heeft tijden hun regeerperiode geen Moer gedaan, geen bruggen gebouwd of onderhouden, geen huizen gebouwd, wat zij wel gedaan hebben is zicht zelf 3000 vierkante meter Commewijne land roven en aan alle leden partijleden van nieuw front uitdelen, vraag maar aan VHP Jogi hij heeft meer dan 9000 vierkante meter grond. Dat dijken die niet onderhouden worden stuk gaan kan je regering Bouterse niet kwalijk neme, hij is bezig de reparatie achterstanden die door regering nieuw front is nagelaten met man en macht terepareren en te vernieuwen waar nodig is. nieuw front had het moeten onderhouden en geld weg zetten om de boel te vernieuwen. Nieuw front heeft geen toekomst plannen zoals Bouterse die een trambaan wil zetten en meer projecten. Nieuw front toekomstige plannen zijn stelen en nogmaals stelen!


  Maak melding

 10. Het vraagstuk van de dijken bij WEG NAAR ZEE speelt zich al jaren af in Suriname.De regeringen Venetiaan en Sardjoe hebben nooit een vinger uitgestoken om dit vraagstuk op te lossen omdat het geen prioriteit heeft gehad. Het is belangrijk voor deze regering om goede dijken in dat gebied te realiseren tegen minimale kosten.Buitenlandse deskundigheid kan ingehuurd worden om deze plannen te realiseren. Suriname heeft alle grondstoffen en materialen in huis om de dijken te bouwen. Met buitenlandse adviseurs kan dit gerealiseerd worden.


  Maak melding

 11. @Kaiser, waar komt al dat water vandaan?

  dat is van het huilen van God en zijn engelen, omdat het mooie Suriname opgescheept zit met geboefte dat er alleen maar zit voor zelfverijking en het land naar de verdommenis laat gaan, de dam van Weg naar Zee willen en kunnen ze niet onderhouden en verbeteren


  Maak melding

 12. Suriname: Het land van de noodmaatregelen. Iets structureels komt nooit van de grond. Als de zogenaamde beleidsmedewerkers van OW hun huiswerk hadden gemaakt, had dit voorkomen kunnen worden. Prutsers!


  Maak melding

 13. Whaha, frontliner, hou op hor met je trambaan.
  Terwijl burgers verzuipen en hun huis dreigen te verliezen, gaat er een trambaan komen.
  Een schande is het!
  Maak eerst de basis goed, repareer alle putgaten in de wegen zodat je zonder zigzag en schade thuis kunt komen.


  Maak melding

 14. Citaat van Parmessar:
  Het beste dat de regering nu te bieden heeft in het kielzog van het natuurgeweld, is noodmaatregelen treffen. Dit zei minister Rabin Parmessar van Openbare Werken, OW, tijdens een ontmoeting met bewoners van Weg Naar Zee. Het door binnenkomend zeewater getroffen woongebied heeft zwaar te lijden.Er is te lang getalmd met het treffen van afdoende maatregelen.

  Vraag aan Parmessar:
  Wordt het menselijk geweld tegen de natuur onderschat waardoor de natuur een payback periode kent.
  Dan denk ik aan het geweld in het binnenland op zoek naar delfstoffen en het vernietigen van de natuur en denk aan het kaal plukken van het oerwoud door bijvoorbeeld 100 bomen om te hakken om alleen 1 boom te kunnen bemachtigen voor de houtindustrie.


  Maak melding

 15. @RobG, je weet zelfs wat toen in het land is gebeurd onder deze groep mensen die een regering vormen. ER WAS GEEN GELD en geld is toen weggehaald voor andere zaken.

  Er was al een begroting gemaakt voor die dam en men zocht naar geld. Er was geen geld voor die dam, maar wel geld om velen voor niets maandelijks een salaris te geven. Zie de vele adviseurs van Bouterse.

  Bouters had ook de salaris van zijn vrouw kunnen inhouden die zij gratis ontvangt.

  Dit noemt men GEEN GOED BELEID!!!!!!!


  Maak melding

 16. @RobG
  Zeker onder de vorige regering zijn er prioriteiten gesteld Zeewering Coronie en Commewijne.
  Deze regering heeft geld aan de Commewijne dijken onttrokken om Waterkant te Pimpen.

  Het verschil tussen de vorige regering en deze is dat zij planmatig te werk gingen en deden wat het land zich kon permitteren. Nu worden er shows gemaakt met projecten die de vorige regering reeds op gang gebracht had zoals staatsolie, brug over Saramacca kanaal, energie centrale staatsolie, energie centrale saramacca straat, oost west verbinding, Mijnbouw ontwikkeling, etc.

  Naast het showen met projecten van de vorige regering komt men met eigen showprojecten zoals de trein verbindingen, ziekenhuizen, woningbouw, bruggen naar de buurlanden, snelweg met flyovers naar Pengel international, diepzeehavens, verbinding met Brazilie en een vaste oever verbinding Leonsberg/ Nieuw Amsterdam, etc, etc. Showprojecten zonder basis en zonder urgentie.

  Beste RobG adhoc gedoe van smoezen verkopers. Nu haalt de president de urgentie plotseling weg bij de trein en geeft die aan een overbescherming van 8 km. Net als of de energie die in de ene gestoken is nu plotseling resultaat op levert in de ander.

  Allemaal fabeltjes voor de goedgelovigen.


  Maak melding

 17. @RobG

  Het vraagstuk van de dijken bij WEG NAAR ZEE speelt zich al jaren af in Suriname.De regeringen Venetiaan en Sardjoe hebben nooit een vinger uitgestoken om dit vraagstuk op te lossen omdat het geen prioriteit heeft gehad.
  =========================
  Als jij een zweepslag kreeg bij elke leugen die je verkondigd was je binnen 6 maanden dood. PAARSE BEROEPSLEUGENAAR.

  Er was een plan en een budget om de dijk te verzwaren. Maar jouw vriendje Abrahams heeft al het geld gestolen en DDB heeft de BBQ aangestoken met het plan. Die man kon het niet lezen. Was te ingewikkeld voor onze laag geschoolde president.


  Maak melding

 18. Planeten zorgen voor bijzonder hoogtij Britse kust

  De Britten moeten dit weekend vrezen voor overstromingen aan de kust. Een combinatie van factoren zorgt voor een bijzonder hoogtij en dus moeten kustbewoners zich opmaken voor wateroverlast, aldus Britse media.

  In de lente komt het aan de Britse westkust regelmatig tot springtij, wanneer de zwaartekracht van de zon en de maan gezamenlijk het water opstuwen. Dit jaar doen ook de planeten nog eens hun duit in het zakje, waardoor de vloed nog hoger wordt. Dat komt slechts eens in de achttien jaar voor. De Britse autoriteiten waarschuwen om voorzichtig te zijn op paden langs de kust en promenades, en niet door overstroomde gebieden te rijden.

  Dit effect is dus ook in Suriname merkbaar dus geen onzin AUB.


  Maak melding

 19. @Know How
  Ja dat soort effecten kunnen overal optreden en komen om de zoveel jaar terug. Komt nog bij dat de zeespiegel al gestegen is doord e global warming. Vandaar dat er onder de regering Veni plannen gemaakt zijn en geld gereserveerd is.

  Maar ja Abrahams vondt het beter om dat geld voor zijn plannetjes te gebruiken zodat hij dubbelop kon stelen: uitlaten voeren door familie tegen een te hoge prijs en extra facturen goedkeuren zodat na 6 maanden al het geld dat O&W in een jaar mocht uitgeven al over de balk gegooit was en de dijken nooit verhoogd en verstevigd werden/worden.


  Maak melding

 20. er was ooit ook zo’n overstroming in Oost Suriname . er is veel geld ingezameld in Nederland ,ook door bekende voetballers als Davids en Seedorf , nog steeds geen dijk maar
  geld is met het zeewater verdwenen .

  Nu verwachten ze op 20 maart a.s. een nog grotere springvloed ,een soort Surnami waarbij heel Kwatta
  onder water kan komen te staan . en de minister gaat een nooddijk aanleggen van tokko tokko . ook Front heeft hierin verzaakt en nu gaat
  NDP volgend jaar een betonnendijk aanleggen .
  men zit het belang of de ernst van de zaak nog steeds niet in .

  typisch Su .

  Nederlanders zijn meester in dijkenbouw en infra werken . huur ze in en binnen een paar maanden staat een goede dijk want ze hebben de equipment daarvoor.


  Maak melding

 21. @Rocky
  Je haalt zaken door elkaar en weet duidelijk niet wat er gebeurde.

  Een paar jaar terug waren er overstromingen doordat er bovenstrooms ongelofelijk veel regen viel. De rivieren die het water afvoerden traden buiten hun oever. Het had dus totaal NIETS te maken met dijken maar was een onverwacht en onvoorspelbaar fenomeen. De mogelijke oorzaken van die ramp waren toen.
  -1- Wereldwijd veranderende neerslag patronen waardoor er plots meer neerslag kan vallen op onverwachte lokaties.
  -2- De ontbossing door goudzoeker waardoor de waterhuishouding van de bodem veranderde. Het is algemeen bekend dat in bossen de regen pas na enige tijd de rivier bereikt. Bij ontbossing en het uitgraven van kreken wordt het water veel sneller, bijna direct, naar de hoofdstroom afgevoerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.