‘Corruptie en bevolkingspolitiek zuigen economie plat’

53

PARAMARIBO, 6 feb – Corruptie en een verkeerde bevolkingspolitiek zuigen de Surinaamse economie plat. Dit stelt parlementariër en econoom Guno Castelen. Zolang deze basisproblemen niet worden aangepakt, blijft het hakkelen.

En erger nog, dweilen met de kraan open. Het laatste is zeker het geval met de maatregelen van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. “Men is al ruim een jaar bezig vanuit de monetaire reserves op de valutamarkt te interveniëren. Dat is altijd maar een lapmiddel. Dat is een middel dat eigenlijk de economie niet zal wijzigen als je de structuur van de economie niet wijzigt”, zegt Castelen tegenover Dagblad Suriname.

Maar de regering blijkt niet in staat de juiste maatregelen te nemen. Corruptie blijft een groot probleem en dan is er ook nog de bevolkingspolitiek. “Aantrekken van investeerders is goed, maar als je totale investeringssector wordt beheerst door buitenlanders, betekent het dat de investeerders hier de dollar uit de economie zuigen om dat weg te sturen”, aldus Castelen.


53 REACTIES

 1. Guno Castelen heeft groot gelijk Ondersteunen van de koers door de valuta reserves te gebruiken s eitelijk niets anders dan:

  Je spaargeld gebruiken omdat je elke maand t veel uitgeeft in verhouding tot je inkomsten. .

  En nog dit jaar is de spaarpot die ooit mee dan 1 miljard bevatte LEEG !!!!!!!!!!!!! WAT DAN !!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 2. Dit krijg je indien kennis wordt vervangen door kennissen die amper het verschil weten tussen een awarra en een knippa…

  Geef een aap een scheermes dan denkt hij dat hy kapper is..
  Geef de aap een pak dan denkt hy dat hy minister is….

  Een land geleid door criminelen is altijd gedoemd te mislukken…
  Alleen profiteurs en idioten hebben er geloof in..
  Triest maar waar…


  Maak melding

 3. Zonder niets iets worden in de surinaamse maatschappij denkt men alleen maar naar een ding grab-tekie en ik denk dat dit probleem genetisch bepaald is hoe je het keert of draait. Een totale omwenteling is hard nodig anders wordt het niets ongeacht wie of welk regering wij kiezen.


  Maak melding

 4. is dit nieuws . iedereen weet het al maar men kijkt als tamme lammetjes toe . corruptie is verworden tot cultuur in Su.

  trouwens hoeveel functies heeft of had Castelen zelf ?

  er zijn zoveel afgestuurde jongeren die aan de zijlijn staan en sommige hebben 3 a 4 betaalde functies en die willen het volk iets uitleggen over corruptie .

  BELACHELIJK !!!


  Maak melding

 5. Kijk hoelang Castelen mee loopt……….dus zijn verhaal is belazer………….aandacht trekken en de boel weer misleiden.(zwaarder belazeren)


  Maak melding

 6. Er wordt gezegd dat Bouterse zeker een wassie gaat doen om weer president te worden en dat de Amerikanen hem niet te pakken krijgen.

  ‘Bouterse niet linken met spookvliegtuig’

  Voorzitter Carlo Grootfaam van de Stg. Sabcop( Sabenda en Copie, twee Inheemsen dorpen) hoopt niet dat kwaadwilligen president Desi Bouterse zullen willen linken met een vliegtuig dat hoogstwaarschijnlijk donderdagochtend landde in het Cassewinica gebied in de omgeving van Joden Savanne.

  Volgens een sos-signaal is er een vliegtuig in het gebied geland, echter hebben politieautoriteiten ter plaatse niets kunnen waarnemen.

  President Bouterse komt uit dat gebied.

  Grootfaam was vanmiddag te gast in Bakana Tori. Tegenover presentator Cliff Limburg, die het nieuws bracht als breaking, liet Grootfaam die familie van Bouterse is, zijn bezorgdheid merken.

  De bewoners hebben wel kunnen waarnemen dat een vliegtuig in het gebied is geland. Grootfaam hoopt dat het politieonderzoek spoedig zal uitwijzen wat er aan de hand is.

  De verkiezingen staan voor de deur en al gauw zal men een link willen leggen met Bouterse.


  Maak melding

 7. Elke chinees die 3 maanden of langer in Sur.heeft gewoond,mag met $15000,het land verlaten zonder vergunning.En er vertrekken meer dan 10 chinezen dagelijks uit het land met medeneming van dat bedrag.Zo blijft Schroefdraard dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 8. castelen joe na so so boto .jij bent niets anders dan gehoorzamen of opkrassen .jij hebt geen steun ,jij vecht om te overleven.
  die stemmen die je hebt wil ik wedden dat je nog geen 20 mensen hebt die achter jou staan ,zelfs jou eigen familie steunt jou partij niet .
  die partij van deze man heeft geen recht van bestaan opdoeken dat ding mang je wil ook bij die jam pot .


  Maak melding

 9. Sranan maniri : weer wordt de boodschapper “gekilled”, terwijl iedereen met HERSENS kan zien dat onze NOODZAKELIJKE
  Monetaire reserves worden VERNIETIGD door het NDP-
  regeringsbeleid/NON-beleid.

  Al veel langer zijn Drastische BEZUINIGINGEN onvermijdbaar,
  maar Desi en handlangers WEIGEREN !
  “Monni de” is hun Dong-Dong-Ikko-slogan !

  Nu het land financieel is klemgezet worden de
  boodschappers van dit slechte nieuws aangevallen !
  Financiele nood is helaas bewaarheid geworden !

  Verdere ondersteuning SRD uit de staatsreserves is dom en betekent op naar de financiele afgrond !

  Dus start zsm met BEZUINIGINGEN, zet meer mensen aan
  het werk en diversificeer de economie !

  Directe bezuingingen zijn oa Grote stofkam door overheidsapparaat halen, sluiting totaal onnodige
  ambassades, vermindering van het aantal duurbetaalde adviseurs, bevries grote sociale zekerheidsoperaties totdat
  er aanzienlijk meer Srananmans een baan hebben, waarbij
  er afdrachten plaatsvinden aan de overheid.

  Ook het innen van belastingen en heffingen op goud en houtexploitaties kan verlichting brengen voor de vrijwel
  lege staatskas.

  Stop het idiote partijpolitieke gezwam en zorg er in
  landsbelang voor dat er DIRECT een Anti-corruptiewet
  van kracht wordt, alsmede een Screeningswet !

  Sranan heeft er in de eerste plaats belang bij dat de
  corruptie wordt ingedamd en dat de criminelen de toegang
  tot het landsbestuur wordt ontzegd !

  PS : Het kan niet zo zijn dat de zoon van de president
  ernstige misdrijven tegen Onze Staat en tegen de Veliligheid
  van de staat Sranan aan het plannen is en dat de Sranan president en de overheid GEEN ACTIE ondernemen !


  Maak melding

 10. Sang castelen is nu econoom, sinds wanneer ik dacht dat deze man iets anders had gestudeerd in Belgie.

  Dat hij geen economie gestudeerd kan hebben is overduidelijk in dit artikel af te lezen, deze man gooit alles doorelkaar maakt er een hutspot van en wat krijg je eruit, een hoop dom gelul van een aan lager wal geraakte politicus die nu moet bedelen om een zetel in de DNA, terwijl je helemaal geen achterban heb. Een voorzitter van een politieke partij die om zijn eigen zetel zit te bedelen.

  Trouwens wie zijn we weer shit slikken als zoetekoek gek huilebalk neus.


  Maak melding

 11. castelen joe kroejara soengoe keba .wang pikieg skwala dang joe soengoe helemaal , jou korjaal is zinkende castelen het is overleven .je bent aan het verzuipen ,de enige die jou nog een beetje recht van bestaan geeft is dat je een blok hebt gevormd maar dan nog mag je niet hardop praten .de kruimeltjes die mogen jij en da91 hebben .
  jullie worden door de mangel gehaalt door de vhp. zelfs de nps heeft geen poot om op te staan ze moeten mee hupelen met de vhp ,pl anders van vier zetels naar 2 .jullie allemaal weten dat de ndp de partij van het volk is .het gaat.het gaat gaan tussen onaghankelijk zijn of afhankelijk zijn ,het gaat tussen opbouw of afbouw en je weet de fronters g7 kennen geen opbouw maar leunen op anderen die voor de gaan bepalen .


  Maak melding

 12. Hallo ndpers,
  Castelen draagt geen SMET,OOK GEEN AMNESTIE EN OOK NIET DE TITEL VAN MOORDENAAR !!

  Castelen was directeur van de Dienst Havenbeheer toen hij in 1998 door de toenmalig minister Dick de Bie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) op staande voet ontslagen werd. Hierop werd gespeculeerd dat dit verband zou houden met een toespraak over de vakbeweging in een globaliserende wereld die Castelen kort daarvoor had gehouden als kaderlid van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA). De politicus Atta Mungra gaf aan dat achter het ontslag ook zou kunnen zitten dat de zakenman Dilip Sardjoe zijn invloed zou hebben gebruikt om Guno Castelen weg te krijgen bij Havenbeheer

  Bravo meneer Castelen, wij van V7 zijn trots op jou !!


  Maak melding

 13. Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van Castelen want na 25 Mei 2015 zal de SPA niet meer zijn zoals het was.
  Misschien houdt deze politieke partij op te bestaan want het is allang geen partij van en voor de arbeiders meer, maar een ordinaire vrienden club van vele (ex) ADEK mislukten.

  Deze lieden noemen zich zogenaamd ‘kader’ van Suriname want ze hebben ooit 1 week in de college banken van ADEK mogen toeven !

  Wat heeft Castelen al de afgelopen jaren voor de arbeiders gedaan behalve dat hij constant in de clinch was met Marica op Siegie (Siegfried Gilds) op te volgen.

  Castelen was tot voor kort; parlementslid, vakbondsman en (commercieel)directeur NV Havenbeheer waar hij naast Def (Defares) maandelijks US$ 4000,– toucheerde om ca 2 uur per week aanwezig te zijn !

  Deze man heeft de Surinaamse economie ook plat gezogen want waarom maandelijk 4000 USdollar ontvangen incl 4 wheeldrive en mobieltje van de zaak (NV Havenbeheer) terwijl hij nauwelijks aanwezig was.

  Guno, go and take a hike !


  Maak melding

 14. Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB), roept de samenleving op om op haar hoede te zijn. Relyveld zegt informatie te hebben dat politieke tegenstanders bezig zou zijn om stichtingen op te richten om gronden van mensen in beslag te nemen, indien ze regeermacht krijgen. Relyveld zegt harde informatie te hebben dat dit in elkaar wordt gezet door mensen die zich volksleiders noemen.

  Dit is lager bij de grond dan op de knieën gaan om te bedelen voor stemmen.

  Ik denk dat Relyveld zelf degene is wiens toegekende grond word onteigent wegens oneigenlijke toekenning.

  Hoe dom kun je zijn om een eenmaal toegekende, door de staat getekende, en op papier notarieel hebt laten bevestigen kwijtraken aan een stichting????????
  Er is toch een datum van oprichting en inschrijving bij de KvK en de beschikking van de grond is toch ook gedateerd.


  Maak melding

 15. Praten over normen en waarden bij de NDP ,lees maar hoe de ndpers een les nodig hebben over normen en waarden

  Afgelopen zondag heb ik een interview afgestaan aan Asha Bhagwat van Dagblad Suriname over het district Para naar aanleiding van de zogenaamde overloop van de VHP’ers naar de NDP’ers.
  De “politieke zwerver Keshopersad is bezig in alle ressorten waar Hindostanen wonen, mensen te bewegen over te lopen naar de Paarse partij. In dat licht moet je dat artikel over Para van Asha Bhagwat lezen. Dit artikel is op maandag 2 februari in Dagblad Suriname gepubliceerd.
  De interviewster wilde de etnische samenstelling van de bevolking van Para weten. Die gegevens (van het ABS) heb ik doorgegeven. Meneer Rijssen wil mij eventjes de les komen voorlezen over etniciteit.
  Meneer Hardeo Ramadhin krijgt direct een etnische stempel van deze meneer, de ex-journalist van Dagblad Suriname. Hij publiceert in zijn artikel dat de VHP alleen Hindostanen voordraagt op de kandidatenlijst. Het gemene van hem is dat hij de volledige lijst van de kandidaten in de diverse districten niet publiceert, waardoor de lezers een totaal beeld kunnen krijgen.
  Gelukkig leven wij in een tijdperk waar wetenschappers een groot aantal zaken op basis van etniciteit onderzocht hebben. Het kiezersgedrag heb ik de afgelopen 15 jaren goed gevolgd per district, per ressort, per stembureau en ook per etnische groep. Ik kan nu haarfijne analyses maken over het kiezersgedrag per district, per ressort en ook per etnische groep, omdat het ABS ook de gegevens per etnische groep, per ressort publiceert.
  Meneer Rijssen kan ik niet kwalijk nemen, omdat hij niet over die gegevens beschikt en daarom kan hij geen diepgaande analyses maken. Men moet meer kennis van de statistiek hebben. Ik ken meneer Rijssen heel goed en ken ook zijn politieke reikwijdte en zijn analytisch vermogen, omdat hij in het verleden ook gegevens bij mij is komen halen. Met plezier heb ik hem het gevraagde gegeven.
  Uit een zin maakt hij een artikel
  Meneer Rijssen pakt een zin uit het artikel van Asha Bhagwat waar ik duidelijk gemaakt heb dat het voor de VHP niet haalbaar is om een zetel in Para te behalen, maar VHP heeft zeker een toegevoegde waarde binnen de V-7 combinatie in dat district.
  Ik wil meneer Rijssen, die toch behoefte heeft om over etniciteit te praten in de politiek, vragen om de IDOS-peiling van september 2008 op te vragen bij de wetenschapper/onderzoeker drs. John Krishnadath. Als hij die IDOS-peiling van september 2008 gelezen heeft, zal hij tot ontnuchtering komen en dan zal hij in het vervolg geen onzinnige reacties geven die kant noch wal raken.
  Een reactie geven zonder een goede wetenschappelijke onderbouwing is vergelijkbaar met een “losse flodder” in de lucht. Meneer John Krishnadath heeft duidelijk gemaakt in zijn IDOS-peiling van september 2008 dat de Hindostaanse kiezers in alle districten het minst etnisch stemmen, terwijl de anderen etnische groepen het meest etnisch stemmen. Ik zal niet dieper op deze materie ingaan. Een bekende gezegde luidt: “Pak de dief, terwijl de dief daar staat en schreeuwt”.
  VHP kan in elk district alle etnische groepen kandideren
  De VHP en ook de Pertjajah Luhur, de BEP, de NPS, de NDP, PALU, ABOP en BVD zijn in staat overal in Suriname, Hindostanen, Marrons, Inheemsen, Javanen en Creolen te kandideren als je alleen de verkiezingen ingaat.
  Als je alleen de verkiezingen ingaat, heb je op DNA-niveau de mogelijkheid op 51 kandidaten te plaatsen in de tien districten. De VHP zou zeker drie Marronkandidaten in Brokopondo plaatsen en in Para zou de VHP zeker een Hindostaan, een Javaan, een Creool of een Marron plaatsen.
  Wanneer je in combinatieverband de verkiezingen ingaat, dan ga je moeten onderhandelen voor een plaats op de lijst. In het district Para heeft de VHP historisch een kleine achterban, terwijl de NPS en de Pertjajah Luhur veel sterker zijn dan de andere partners van de V-7 in dat district en daarom krijgen die partijen een plaats op de lijst.
  Meneer Gregory Rijssen, u moet geen open deur intrappen en mij eventjes een college komen geven. Als de BEP geen kandidaat plaatst in V-7 verband in Commewijne, Coronie, Saramacca, Para of Nickerie, wil dat niet zeggen dat de BEP etnisch bezig is en geen achterban heeft in bovengenoemde districten.
  U probeert met uw reactie de gemeenschap uit te leggen dat de VHP een zware etnische partij is en alleen Hindostanen kandideert. Wij moeten met de politieke realiteit rekening houden en een strategie ontwikkelen om het hoogste rendement te behalen bij de verkiezingen van 25 mei 2015 voor V-7 om de huidige machthebbers naar huis te sturen vanwege het desastreuze financiële beleid welke de regering Bouterse/Ameerali de afgelopen vijf jaar gevoerd heeft.
  Wanneer de VHP geen kandidaat in Para eerder geplaatst heeft, heeft dat te maken met de strategie die het Nieuw Front toegepast had. Ook in 2015 gaat de VHP geen kandidaat plaatsen, omdat de strategie van V-7 is om het hoogste politieke rendement te halen op 25 mei 2015.
  Meneer Rijssen, u hebt uw best gedaan om mij een “politieke rode kaart” te geven met uw etnisch verhaal, maar uw oppervlakkige benadering over etniciteit in de Surinaamse politieke is niet correct en ligt buiten de politieke realiteit.
  De “huurlingen” zijn aan de gang
  De grootste politieke partij in Suriname (de paarse partij) zegt altijd dat zij de grootste nationale partij is en bij hen etniciteit geen rol speelt. Het is juist deze politieke partij die op dit ogenblik een zware etnische campagne voert onder de verschillende etnische groepen.
  Ik heb van mijn vriend drs. Benjamin Mitrasingh een ding goed onthouden. Hij zegt vaak: “Als je een picolet wilt vangen, dan moet je dat met een picolet doen, als je een rowti wilt vangen, dan moet je dat met een rowti doen”. Ik lachte over zijn opmerking, maar achteraf bekeken had hij volledig gelijk.
  De paarse partij heeft ook een strategie ontwikkeld (dat mag binnen de politiek), om overgelopen VHP’er(s) zoals Kesho, in te zetten om andere VHP’ers te ronselen en over te brengen naar de Paarse partij.
  Meneer Keshopersad, Wim, Rabin, Amzad worden speciaal ingezet om de VHP’ers te ronselen. Deze heren zijn niet etnisch bezig, meneer Rijssen; zij zijn nationaal bezig?
  Meneer Kesho gaat naar Para om Hindostaanse kiezers te ronselen, maar hij gaat niet naar het ressort Bigi Poika waar 2 Hindostanen wonen; meneer Kesho gaat niet naar het ressort Carolina (waar 6 Hindostanen wonen); meneer Kesho gaat niet naar ressort Para–Zuid (waar 67 Hindostanen wonen), maar hij gaat naar ressort Para -Oost waar 1.162 Hindostanen wonen.
  Zie daar het nationaal karakter van de paarse partij. Meneer Rijssen, u moet in het vervolg goed nadenken en zelf in de spiegel kijken voordat je een persoon of een politieke partij een etnische stempel geeft.
  Hardeo Ramadhin


  Maak melding

 16. Hoe stom kun je zijn te ontkennen als de bewijzen van corruptie evident zijn en daar liggen.

  Gaat het paarse gesuis hier ook ontkennen dat Su in de afgelopen 4 jaar op de corruptie-indexlijst met stip gestegen is.
  Het Front daarvoor verantwoordelijk of de zittende paarse boevenbende-regering?

  En zelfs dan zullen de paarse ratten in alle toonaarden ontkennen en de vinger wijzen naar het Front.

  Het is net je moeder te ontkennen die je gebaard heeft.
  Paarse overlevingskunst, liegen tot kunst verheven.
  Geloofwaardigheid nihil.


  Maak melding

 17. Bouterse kan niet eens zijn kinderen opvoeden, hoe wilt hij een natie leiden. Ja op het podium stoere praat en de zanger uithangen kan hij wel. Suriname heeft managers nodig met een academische bagage.
  Mannen met een bewijs van goed gedrag. Dang pas a kondre kang drai!


  Maak melding

 18. -Zie wat voor ellende deze NDP Bouterse regering zal achterlaten voor de nieuwe regering als hij niet meer aan de macht komt. Lees het zelfs maar:::::

  =PARAMARIBO – De overheid heeft een totaalrekening van meer dan SRD 3 miljoen bij Roy Boedhoe Enterprises (RBE) openstaan. De rekeningen zijn over de jaren 2012, 2013 en een groot deel van 2014. Omdat de bank druk heeft uitgeoefend op de ondernemer, was deze twee weken terug genoodzaakt om geen bestelbonnen van de overheid meer te accepteren voor het tanken van brandstof voor onder andere dienstauto’s. “Voorlopig werken we alleen met de overheid als ze cash betalen.
  Nadat de bank mij heeft medegedeeld dat zij mijn cheques niet meer gaan aannemen omdat ik superrood sta bij hun, was ik genoodzaakt deze maatregelen te treffen”, zegt Roy Boedhoe de directeur eigenaar van RBE…


  Maak melding

 19. iedere criticaster van elke Surinaamse regering heeft wel voor een groot gedeelte het gelijk aan het zijne.

  Helaas veranderd dezelfde criticaster zodra ze ook in het centrum van de macht zitten en maken ze ook deel uit van hetzelfde systeem dat men voorheen bekritiseerde!!


  Maak melding

 20. LEES CORRUPTIE NDP STYLE!!~!!

  Gearresteerde chauffeur truck reed nu en dan ladingen voor politicus naar binnenland

  Een drie ton pick-up, die gisterochtend werd ingezet voor het transporteren van gestolen hout, is door de politie van het bureau De Nieuwe Grond in beslag genomen. Dit voertuig blijkt eigendom te zijn van het NDP-Assembleelid Hugo Jabini, zo bericht vandaag, vrijdag 6 februari 2015, het Dagblad Suriname.

  De politie ontving rond vier uur ’s morgens een melding over een diefstal bij een houtbedrijf aan de Abigaelslustweg. De politie ging erop af en trof een pick-up aan geladen met hout.

  Van vier verdachten zagen twee kans te vluchten. De bestuurder en een helper konden werden aangehouden. De 37-jarige bestuurder H.K. en de 18-jarige helper J.Z. zijn hangende het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

  In een gesprek met de krant zegt Jabini, dat hij vanaf de eerste dag de contactsleutel aan de bestuurder had overhandigd. H.K. had die truck bij zich en reed af en toe ladingen voor Jabini naar het binnenland.

  De parlementariër zegt dat hij geen kennis droeg van het handelen van de verdachte en het strafbare feit. ‘Ik ga naar het politiebureau om mijn wagen, na afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie, af te halen’, aldus Jabini.

  Hij zegt verder de verdachte man te hebben geholpen om in zijn levensonderhoud te voorzien. De politie werkt aan de aanhouding van de twee voortvluchtige verdachten. Ook de helers worden nog gezocht.

  Dus Jabini gaat SCHOTVRIJ !!!

  De kleine jongens gaan gearresteerd worden en maffia baas Jabini is ‘ONSCHULDIG’.
  Welke handel doet deze
  Jabini!!!? Wat is de inhoud van zijn lading ?!~!


  Maak melding

 21. Off topic

  Is er wel een drugsvliegtuig in Casewinica in Suriname geland?
  Zo ja!, wie is de hoogste persoon in rang, president in Suriname die belast is met de beveiliging van het Surinaamsgrondgebied en van de Surinamers?

  Zo nee!, wie hoort hierover een verklaring aan de Surinamers te geven?

  Wie is de persoon in Suriname die hierover een duidelijke verklaring aan de Surinamers moet geven?

  Wie houdt wie voor de gek?


  Maak melding

 22. Guno, zeg gewoon, er zal minder te graaien zijn voor ons als we uberhaupt mochten winnen. Jij bent er in elk geval niet bij want je staat buitenspel. 15 plaats of zo. Hindostanen geven geen kans. Eigen zak eerst denken zij. Ben benieuwd wat de racisten hier gaan doen als NDP mocht winnen op 25 mei. Mochten ze er niet meer zijn, ik ga ze niet missen. Was wel leuk hun frustratie en machteloosheid te lezen. Soema bari boe.


  Maak melding

 23. Beste meneer Castelen, vertel aan iedereen wie heeft de Fundering van corruptie en verkeerde bevolkingspolitiek gecreëerd ? juist nieuw Front die altijd heeft gereageerd. NDP heeft te maken met de Nieuw front creatie. En over corruptie gesproken vertel ons hoe jij 5 jaar geleden samen met Jogi, Santhoki, Somohardjo, Brunswijk, en de rest van de Nieuwfront 3000 vierkantmeter Commewijne grond cadeau kreeg. Toen de NDP aan de regering Nieuw front vroeg waarom waren hun antwoordt het is volgens de wet niet verboden wat wij doen , maar het was moreel onjuist! Guno Castelen en jou fraude als directeur havenbedrijf zijn we niet vergeten jij moet heel snel zwijgen want jij zal zeker 0 zetel behalen!


  Maak melding

 24. NPS en normen en waarde partijleider Rusland vertel ons meer over je 3 huizen in Miami, vertel ons waarom je partij genoten jou van corruptie beschuldigde tijden de NPS leiderschap verkiezing. Vertel ons wat jou normen en waarde inhoud wanneer je als regeringsleiders jezelf 3000 vierkantmeter Commewijne grond cadeau schenk. De NPS normen en waarde bestaat uit woorden gelukkig zijn ze met 1 been in hun graf nu wachten op 25 mei wanneer ze 0 zetels krijgen zijn dan hebben ze de boodschap van de bevolking begrepen. RIP NPS!


  Maak melding

 25. De grote pot verwijt het keteltje…..
  Moet je horen @ Frontliner : NPS met 1 been in het graf.

  En de lijder van die gore paarse bende en zijn even criminele zoon. Met hoeveel benen staan die in het graf dan?
  Een toontje lager zingen mie boi. Keep waiting.


  Maak melding

 26. What about kunnen we de plantage Suriname niet te koop aanbieden.Ik denk wel dat China interesse heeft.Dan krijgt ieder Surinamer een kleinigheid en een dubbele paspoort.we zijn toch op de dubbelle paspoort tour.We kunnen het echt niet zelf en maken een troep van dit mooie land.


  Maak melding

 27. What about met pensioen en naar de bajes voor de oude
  vermoeide Baas, die er toch weer voor heeft gezorgd dat
  de schatkist LEEG is en dat al ONZE reserves nutteloos
  wegvloeien, want er wordt NIET bezuinigd !


  Maak melding

 28. Bron GFC Nieuws
  Verkiezingen, politieke partijen en loyaliteit
  Wie aan verkiezingen denkt, denkt aan zijn of haar politieke partij, die de op handen zijnde verkiezingen zal gaan winnen. Veelal is de loyaliteit van de leden van een politieke partij, gelieerd aan de belangen van de partij.
  Politieke voorkeur
  De politieke voorkeur wordt gedurende een regeerperiode in Suriname bepaald. De leden van hun partij blijven niet uitputtend trouw aan de partij. Een eensluidend gehoor is vaak dat leden uit een partij stappen, uit onvrede, scheve machtsverhoudingen en teleurstellingen.
  De vragen die dit oproept zijn, wie zijn deze mensen die in een politieke partij stappen en met welke intentie doen ze dat? Verderop in dit stuk, zal ik nader ingaan op deze vragen. Het lijkt voor de hand liggend, dat de partij waar men zetelt hem of haar tijdens de verkiezingen hard nodig heeft en dat loyaliteit een absolute vereiste is.
  Hoe komt het, dat deze partijleden dan hun partij tijdens de verkiezingen de rug toekeren en overstappen naar een rivaliserende partij? Het antwoord is niet eenvoudig van aard, nu karakters, machten en emoties botsen, met elkaar en vooral tegen elkaar.
  Zelfs prominenten binnen een partij schuwen een overstap niet naar een andere politieke partij. Alle eer en trouw en andere verworvenheden hebben geen meerwaarde om de loyaliteit binnen de partij te handhaven. Louter wordt er inhoudelijk ingegaan om de reden(en) van de breuk met hun partij.
  Dikwijls dreigt het verlaten lid van de partij de vuile was buiten te hangen, als ex-leden van de verlaten partij inhoudelijk ingaan op een breuk met het verlaten lid.
  Hoop en idealen
  Waarop had een verlaten lid van een politieke partij op gehoopt en welke idealen streefde hij of zij na? Het antwoord moet worden gezocht in veronderstellingen en aannames, nu de leden van de verlaten partij geen duidelijk scheppen, wat de breuk(en) teweeg hebben gebracht. Om te voorkomen dat er wordt gespeculeerd zal ik louter op veronderstellingen ingaan, hetgeen mij de weg van pluralisme, de veiligste en wijze manier van benaderen lijkt.
  Kan het niet zo zijn dat leden van een politieke partij in de politiek stappen om hun wensen en idealen te verwezenlijken. Naar uiterlijke verschijningsvormen lijken de beweegredenen onschuldig te zijn. Echter is de politiek niet louter op wensen en idealen gestoeld. Een meer complexiteit is dat Suriname door meerde etnische groepen, met hun eigen geschiedenis en identiteiten worden bewoond.
  Elke etniciteit heeft zijn plek in de maatschappij verworven en is ook als zodanig erkend door de overheid. Kijkend naar de hedendaagse politiek, dan is te zien, dat deze wordt bedreven in het belang van de partij en etnische achterban, de goede niet te na gesproken.
  De huidige president is zowat de enige politieke leider binnen de Surinaamse gemeenschap, die in landsbelang handelt. Daar waar politieke partijen zich bundelen om de huidige regering opzij te schuiven, is er voor het volk geen eensluidende boodschap.
  Waar zal de Surinaamse gemeenschap beter van worden? Welke thema’s komen aan de orde tijdens de campagne en waar kunt als burger zich mee identificeren tijdens de campagne van de V7.
  De burger en de macht
  Het is niet vanzelfsprekend dat een politieke partij de macht heeft. U als burger bepaalt wie u als leider en volksvertegenwoordiger wilt hebben de komende vijf jaar. Uw stem is goud waard. Laat u het volk, niet op een dwaal spoor zetten, door macht wellusten individuen, die niet het land en volk willen dienen, maar slechts oog hebben voor partij en achterban belang. U als volk heeft 15 jaar lang voordat deze regering aantrad veel moeten incasseren.

  Armoedebestrijding was geen prioriteit, gezondheidszorg was niet voor iedere burger toegankelijk, de pensioenen waren schrikbarend laag, het lesgeld voor schoolgaande kinderen was geen onderdeel van de toenmalige regering.
  De goudconcessies die aan buitenlandse groepen werden gegund, waarvan de overheid slechts met een kluitje in het riet werden gestuurd, is door deze regering naar een respectabele hoogte gebracht.
  U heeft nu vijf jaar deze huidige regering meegemaakt, die met een solide sociaal plan is gekomen. De pensioenen zijn verhoogd, het schoolgeld voor schoolgaande kinderen is een feit, toegankelijker gezondheidszorg voor jong en oud, groei van de economie met 104 procent, een stabielere munteenheid (SRD), afname van geweldsmisdrijven, dankzij de samenwerking met politie en militairen, het zelf produceren van benzine, diesel aan het begin van het jaar.
  Aan u de keus, als u continuïteit wil, of dat u aan een nieuw avontuur wenst te beginnen zonder doelstellingen en onzekerheden.
  Welke leider kiest u, die alle talen spreekt van de bevolking ( Sranantongo) en die iedereen kansen bied en etniciteiten bij elkaar brengt en probeert te houden?
  Of kiest u voor een leider die zijn of haar eigen etnische taal spreekt tijdens een toespraak, omdat hij of zij de Nederlandse taal niet machtig is?
  Welke volksvertegenwoordigers kiest u, degene die hun werk willen blijven doen in landsbelang om u als burger te dienen en duidelijkheid te geven over uw rechtspositie in het land of volksvertegenwoordigers, die uit partij belang geen quorum verlenen om te vergaderen en uw land onbestuurbaar maken? Uw land is op tal van gebieden leidend in de regio (Caribisch gebied). De infrastructuur in delen van uw binnenland zijn goed ontwikkeld, de bruggenbouw heeft zich in vijf jaar vermenigvuldigd en belangrijke gebieden op elkaar aan laten sluiten.
  U, het volk, heeft het heft in handen. Laten we leren vergeven en leren verder te kijken.
  Laat u niet meeslepen met emoties die u terugvoeren naar het verleden. Het zal uw land tot stilstand brengen en doen verzanden in verdeeldheid en etnische spanningen.
  Kies voor daadkrachtig leiderschap, kies voor een leider die groepen in de samenleving verbindt, kies voor sociale zekerheid, kies voor continuïteit en kies vooral voor stabiliteit.
  Aan u de bevolking de keus.


  Maak melding

 29. De Schatkist is NU leeggemaakt met NONSENS-NDP-
  uitgaven die ONRENDABEL zijn ! Neks NPS, V7 of
  wat dan ook, het is DEZE NDP-REGERING die zelfs
  ONZE RESERVES laat verdampen !

  Toekomst met Desi/Ronnie betekent NIEUWE MEGA-DEVALUATIE SRD en faillissement van de Gratisstaat !

  Gratiswoningen, gratis-elektra en water, gratis Ziektekosten-verzekering , gratis-goudzoeken, gratis-houtkappen,
  Gratis-grond-occuperen, BESTAAT NERGENS OP
  DE WERELD !

  Dussss………EIS….een ANTI CORRUPTIE Taskforce direct onder de PG met Nieuwe Anti-corruptiewet, plus strenge Screenings-wet voor ALLE topfuncties in het bestuur van het Land !

  Sranan maak een nieuwe start, HERSTEL de Democratie
  en de Rechtsstaat,verdrijf ALLE criminelen uit het lands-
  bestuur !

  PS :
  De GratisChavezstaat en de GratisCubastaat zijn ook faiilliet !


  Maak melding

 30. @Frontliner
  Straks ga je ons nog komen vertellen dat dinootje een ‘engeltje’ is.
  Laat de amerikanen je niet horen ,straks gaan zij jou ook komen ophalen of jou in een val lokken netals je ‘engeltje’ dinootje !!
  Hezbollah en engel gaan niet samen ,okay!!!


  Maak melding

 31. @Frontliner

  Zop,jij denkt dat wij ERREL BURLESON , broodjeschrijver van de NDP serieus gaan nemen ?!!

  Hij is wel vergeten te schrijven dat bouta je baas de enige lijder in de wereld is met Amnestie !!
  Staat bovendien met zinj kop te prijken op de Euro en Interpol lijst.
  Hj bouta je baas, praat sranang tongo omdat hij het nederlands en engels niet machtig is !!
  Bovendien schrijft Burleson dat hij,bouta, de taal praat die iedereen in Suriname praat…hahahaaaaaa hoeveel van deze mensen die geen NEDERLANDS PRATEN …dragen bij aan de economie van Suriname?!
  Precies geen 1, wij ,wij mensen die het nederlands,javaans,hindostaans ,chinees praten ja wij dragen bij aan de economie van Suriname !!

  Laat deze Burleson mijn mars eten !!!


  Maak melding

 32. @pero en alle purple devils

  Onderstaand een stukje van GFC nieuws onder de kop “Cambiowezen is constante kritiek beu en laat van zich horen”

  Tot overmaat van ramp namen de geldovermakingen aan familie in Suriname, het reizen, de investeringen en bestedingen van de Euro-Surinamers in Suriname aanmerkelijk af in 2014.

  http://www.gfcnieuws.com/2015/02/cambiowezen-is-constante-kritiek-beu-en-laat-van-zich-horen/

  Zie hier hoe belangrijk de Surinamers in het buitenland zijn voor de economie. De objectieve Surinamers in Suriname zijn zich daar bewust van. Alleen de paarse geïndoctrineerden met oogkleppen op willen of kunnen dat niet zien.
  Ook de paarse devils in het buitenland die de huidige regering ophemelen kunnen het tij niet keren. Enige wat ze doen op deze site is paarse propaganda maken, maar ze gaan die broodnodige euro’s niet sturen.

  Pero, jouw slogan voor de nadere verkiezingen is: “dat er moet worden gekozen voor afhankelijkheid of onafhankelijkheid.
  Ik ben het helemaal met je eens, met dien verstande dat Suriname nu afhankelijk is en dus nog onafhankelijk en zelfstandig moet worden onder leiding van een andere regering.


  Maak melding

 33. @Frontliner, ik luister regelmatig naar de radio en hoor vaak de moeders vertellen hoe ze blij zijn dat ze geen schoolgeld meer hoeven te betalen en dat ze meer kinderbijslag ontvangen. Ook dat zij vrij gebruik kunnen maken van hun zorgpas om naar de doctor te gaan.

  -Wel het is deze groep die NIET werkt en de kinderen ZONDER een vader opgroeien. De hardwerkende moeten een deel voor deze groep komen betalen.

  -Een particulier ziekenhuis is NIET verplicht een ieder te helpen. De staat weet niet wat betalen is en denk je dat ze een ieder zullen toelaten voor zorg!!!!!!!!

  -Enige leider die het land naar de klote brengt en amnestie heeft voor zijn verschrikkelijke daden.

  ==Ik heb het een en ander van Bouterse gelezen en kan jou vertellen dat hij een verschrikkelijke man is die jou met een mes in de rug kan steken. Volg het zelfs maar.


  Maak melding

 34. @pero en vele hypocrieten NDPérs het volgende:::

  Lakin is niet meer naar Nederland vertrokken, omdat hij zich moest bezig houden met de “begroting” van Suriname. De mensen zijn via Skype toegesproken.

  Vandaag roept Lackin de Surinamers uit diaspora op::::Suriname heeft een tekort aan deskundig kader en heeft de diasporagemeenschap hard nodig, zei de minister.

  ==Hypocriete NDPérs::::wanneer Santhoki hetzelfde in Nederland gaat doen dan krijg je gelijk te lezen dat hij het land Suriname aan het verkopen is voor Nederland.


  Maak melding

 35. Het stikt van de (onbekwame) djoeka’s in deze regering en toch durven sommigen hier beweren dat de NDP niet etnisch bezig is! Nadat de dwazen zichzelf bedwaast hebben proberen ze anderen te ‘foolen’.


  Maak melding

 36. Moet je die aartsbedrieger horen. Hij moet de laatste zijn die het over corruptie heeft. We zijn niet vergeten hoie hij in zijn periode bij Nieuwe Haven de staat heeft uitgezogen met zijn riante salaris dat hij elke mand toucheerde en er niets voor deed, onder het excuus van parlementair werk, waar hij ook 10 jaar riant voor is beloond. Daar bovenop heeft hij middels een wurgcontract getracht de staat te bestelen. Tevens heeft al die tijd ONTERECHT in het parlement gezeten, daar hij niet het vereiste aantal stemmen heeft behaald maar zich als een koeparie had vastgezogen aan het corrupte zootje dat zich HET FRONT noemde. Need I go on??? De man is een aardsbedrieger!!


  Maak melding

 37. Ray, ga je pillen slikken. Je leutert weer een frak uit je nek. Is er dan echt niets zinnigs uit jou te halen? Lever een zinnige bijdrage of ga liggen in je mand!


  Maak melding

 38. Ira ben je dom of kan je niet helpen, alle moeders van alle etnische groepen in Suriname zijn blij dat hun kind naar school kan gaan en dat ze zich niet zorgen hoeven te maken over schoolgeld . ja moeder en ouderen zijn blij dat hun pensioenen en kinderbijslag na 20 jaar met een paar dollar zijn gestegen. Je schrijft dat deze moeders niet werken ,het is bekend dat de Surinaamse vrouwen 2 a 3 banen hebben in Suriname en werken harden dan jou, ze hebben het zo druk met werken dat ze geen tijd hebben om onzin op waterkant te schrijven en zijn blij met dat beetje geld die ze over houden dank zij deze VOLKS regering. Ira ga eens google welke etnische groep Surinamers de grootste uitkeringGENIETERS zijn in Nederland volgens de Nederlandse onderzoekrapporten. De resultaten zijn bekend Ray kent ze hij hoort erbij. Je hoort mij niet schreeuwen dat deze etnische groep Nederlandse Surinamers lui zijn en dat ze derest een slechte naam geven door de grootste uitkering trekkers tezijn! Ira voordat je iets schrijft doe iets wat je niet kan, DENK eens NA!


  Maak melding

 39. Ray

  @Frontliner
  Straks ga je ons nog komen vertellen dat dinootje een ‘engeltje’ is.
  Laat de amerikanen je niet horen ,straks gaan zij jou ook komen ophalen of jou in een val lokken netals je ‘engeltje’ dinootje !!
  Hezbollah en engel gaan niet samen ,okay!!!
  <
  <
  Ray we weten ondanks alles wat je zegt dat Bouterse een Volkspresident is en in zijn regering zijn alle volken vertegenwoordig. Ray kun je me zeggen of Santhoki ook een volks president wordt, en waarom zou het hem een volkspresident maken. Kun je me vertellen waarom de VHP opeens voor alle Surinamers zijn? komt dat omdat ze hun naam hebben Hervormd en de poppetjes zijn hetzelfde gebleven of denken ze dat slimmer dan de stemgerechtigde Surinamers zijn.


  Maak melding

 40. Ray
  @Frontliner
  Zop,jij denkt dat wij ERREL BURLESON , broodjeschrijver van de NDP serieus gaan nemen ?!!

  Hij is wel vergeten te schrijven dat bouta je baas de enige lijder in de wereld is met Amnestie !!
  Staat bovendien met zinj kop te prijken op de Euro en Interpol lijst.
  Hj bouta je baas, praat sranang tongo omdat hij het nederlands en engels niet machtig is !!
  Bovendien schrijft Burleson dat hij,bouta, de taal praat die iedereen in Suriname praat…hahahaaaaaa hoeveel van deze mensen die geen NEDERLANDS PRATEN …dragen bij aan de economie van Suriname?!
  Precies geen 1, wij ,wij mensen die het nederlands,javaans,hindostaans ,chinees praten ja wij dragen bij aan de economie van Suriname !!

  Laat deze Burleson mijn mars eten !!!

  <
  <
  @RAY
  Zop,en jij denkt dat wij de ETNISCHE VHP JONGERENRAAD , broodjeschrijver van de ETNISCHE VHPserieus gaan nemen ?!!

  Laat de ETNISCHE VHP JONGERENRAAD mijn mars eten !!!


  Maak melding

 41. @Frontliner

  Je mag de VHPers best wel geloven, Zij hebben geen AMNESTIE (BEWIJS VAN LIEGEN en BEDRIEGEN ),zoals je baasje bouta die met amestie bezig is te pronken. !!
  Nogmaals de ndp broodjeschrijvers Mogen mijn mars eten omdat zij geen haar beter zijn dan hun baasje bouta!


  Maak melding

 42. Srananman kijk wat met Bouta’s ZusterGratis-staat
  Venezuela gebeurt : Infaltie van ruim 63 % en lege
  schappen, Maduro heeft de politie vrijbrief gegeven om
  op demonstranten te schieten !

  Maduro heeft nu ook een grote supermarktketen met geweld
  laten overnemen door het leger, in een poging de MEGA-
  schaarste aan de meest normale goederen te maskeren en zogenaamd op die manier te werken aan oplossingen !

  Maduro geeft het bedrijfsleven de schuld van alle ellende en weigert zijn weggeef/gratisbeleid bij te stellen !

  Ook weigert Maduro drastisch te bezuinigen nadat de
  inkomsten uit olie vele miljarden dollars lager uitvallen !

  Zie hierna een artikel uit BBC News over de misdadige
  acties van het regime :

  “The Venezuelan President, Nicolas Maduro, has ordered
  the takeover of a private supermarket chain by the state
  food agency.

  Speaking on television, he accused Dia a Dia of hoarding
  food during huge shortages in the country.

  This week, soldiers and government workers were sent to branches of a large supermarket and pharmacy chain to supervise sales.

  Venezuela’s economy has been heavily affected by the
  drop in oil prices.

  Analysts also say currency controls that restrict the
  availability of dollars for imports has played a key role
  in creating the scarcity of many items.

  Directors and executives from both Dia a Dia and
  pharmacy chain Farmatodo were arrested on charges of destabilising the economy.

  Speaking on television, President Maduro did not say
  that the takeover of the Dia a Dia chain would be permanent.

  He said the chain “was waging war against the population”
  and the national food distribution agency would take over its running.

  Mr Maduro has said many businessmen are conducting an “economic war”, colluding with the political opposition to oust
  his government.

  In late January, thousands of Venezuelans joined an
  opposition march in Caracas.

  They voiced dissatisfaction with high inflation, crime and the shortage of many staple goods.”

  PS : Ook DESI weigert in Sranan drastisch te bezuingen waardoor de val van de SRD aanstaande is !


  Maak melding

 43. Srafu, Out of the box thinking!!
  Er is ook een grote schaarste aan toiletpapier en de Venezuelanen schijten bij de vleet.
  Pahlad weet waar er toiletpapier te halen is.
  Zou niet slecht zijn olie-toiletpapier deal met Maduro.


  Maak melding

 44. NDP-topper Rabin Parmessar stoort zich niet aan de losgebarsten kritiek op zijn knieval te Land van Dijk. “Ik kan nog een miljoen keer op mijn knieën gaan om het volk op te roepen opdat dit land in onze handen blijft,” deelt Parmessar mee. Hij heeft opgeroepen interne ruzies bij te leggen, de gelederen te sluiten en de V7 geen kans te geven aan de macht te komen. Volgens Parmessar zijn bij die politieke combinatie de handlangers van het buitenland verenigd.

  Zullen de vele paarse aanhangers die in 2010 moordenaars een kans gaven dat weer doen………..Neen…….ze willen niet oliedom en idioot meer blijven…………soso ka………..ndp tja gi oenoe…….we ka foe dja te na noordpool.terwijl a lijder nanga eng gang verrijk deng srefi….foefoeroe en legi a staatskas………na srd 1.000.- 99% foe a paarse aanhanhers e verdien, soso ka we ka.


  Maak melding

 45. Dat NDP-topper Rabin Parmessar op zijn knieën gaat voor het volk is nederigheid en zo hoort het alle regeringsleden van de NDP gaan en moeten op hun knieën voor het volk want ze zijn de dienaars van het volk, behalve bij regering Nieuwfront daar is het volk de dienaars en de frontschurken de baas en zakken vullers!


  Maak melding

 46. De politiek in Suriname is altijd corrupt geweest en doen altijd aan zakkenvullerij tot dat het land bankroet gaat.Ze hebben geen visie geen economische kennis om het land te besturen.Vine was de enige president die Suriname goed heeft bestuurt zijn periode.De rest maakt een potje ervan.Ook Bouterse verrijkt zichzelf en zijn vrienden.Dat is ,ijn mening.


  Maak melding

 47. Plantage toestanden zijn aan de orde van de dag in SU, omdat deze massa te dom is om schoonschip te maken met deze schurken, wie zijn de volgende schurken V-7 groep, tuurlijk ze willen ook en hun familieleden willen ook Suriname leeg zuigen, met hun achterlijke politiek, oeng doeng, we moeten accepteren dat alle huidige en toekomstig politieke figuren curupt zijn, het stam af van de slaventijd, zit in de genen, ook stelen en oplichten zitten in hun DNA., ik heb gezegd en daarmee moeten jullie het doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.