Protest tegen ‘brutale’ Guyanese buschauffeurs

11

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 3 jan – Brutaal, zo typeren bushouders aan de Surinaamse kant van de grens met Guyana hun collega’s uit het buurland. Ze hebben met een kortdurige wegbarricade hun protest laten merken. De Guyanese chauffeurs nemen geen genoegen met het beëindigen van hun rit aan de Guyanese zijde.

De Corantijn wordt ook nog overgestoken per veerdienst en wordt de rit rustig voortgezet richting Paramaribo. Doorgaans konden Surinaamse chauffeurs de passagiers overnemen aan het eind van de veerdienst. “Als zij op Surinaams bodem aankomen, nemen zij de passagiers mee naar de plaats van bestemming. Hierdoor raken wij ons brood kwijt”, zegt Sergilio Troenodjojoto tegenover Dagblad Suriname.

Volgens Troenodjojoto wordt al zo’n vier jaar aangekeken tegen deze concurrentie. Voor elke route in Suriname is een vergunning nodig van de overheid. De Guyanezen hebben die niet en het is ook de vraag of de passagiers verzekerd zijn. Protest bij de autoriteiten lijkt aan dove man’s orden gericht. Recent nog is een smeekbrief gericht aan minister Falisie Pinas van Transport Communicatie & Toerisme.


11 REACTIES

 1. “Volgens Troenodjojoto wordt al zo’n vier jaar aangekeken tegen deze concurrentie.”

  Waarom is het nu pas een probleem ? Spelen er andere zaken ?


  Maak melding

 2. “Ik word de moderne minister met daadkracht en ga ervoor om problemen op te lossen. Ik ben minister die met de tijd meegaat en veranderingen als een uitdaging ziet. Een minister die geen problemen kent, maar ertegen aan gaat. Elk probleem is een uitdaging.” Deze woorden werden geuit door Falisie Pinas, de man die de komende vijf jaren de scepter zal zwaaien op het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), in een exclusief interview met Starnieuws.

  Aldus vertelde dhr. Pinas dit 4,5 jaar geleden!
  Ook deze minister hobbelt nog steeds regelmatig achter de feiten aan. Daar waar het klaarblijkelijk in Guyana wel geregeld is kan dat in Su niet? Het lijkt mij volkomen logisch dat voor het geregelde personenvervoer een vergunning vereist is en dat het dus niet zou kunnen en mogen dat een Guyanese onderneming dit zo maar doet, al helemaal niet zonder Su vergunning. Dit werkt oneerlijke concurrentie in de hand! Hier verwacht je dus een snelle en adequate reactie van de verantwoordelijk minister die pretendeert problemen als een uitdaging te zien!


  Maak melding

 3. die smeek bede hebben wij allen te danken aan onze geweldige president,die partij kiest voor de guyanezen en letterlijk schijt heeft aan het volk van sme de vergunning houden om zijn brood te verdienen.

  wanneer is deze pres. opgekomen voor het volk,de belangen van de mensen in het land eerder voor zijn partij genoten,,die hij heeft verrijkt zie maar de de talloze partij bonzen..allen multie miljoenairs.

  dus op 25 mei goede keuze maken..,,anders kom je weer in het zelfde stront..


  Maak melding

 4. Er moet een vergunning zijn en de passagiers moeten verzekerd, zijn en er moet ook belasting betaald worden. Anders is de overheid weer als domoor, corrupte ezel bezig.


  Maak melding

 5. @ astaman
  Elk probleem is een uitdaging.” Deze woorden werden geuit door Falisie Pinas, de man die de komende vijf jaren de scepter zal zwaaien op het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), in een exclusief interview met Starnieuws.

  Zoals het geschied in Suriname is dit aan “dovemansoren” gezegd.
  Zoals altijd zijn de mini-sters en hun achterban alleen maar bezig eerst eigen belang na te streven en zoals altijd worden de waarden en normen van beloftes niet nagekomen.

  Verbaasd mij niks dat de wetten van de jungle nog steeds zegeviert in Suriname namelijk “zweef tekie want te joe misie na fadong joe e fadong en dang na neks joe no abi” .


  Maak melding

 6. eveneens net als doekhie rashied,,zijn,, zijn dagen al geteld de tijd van overdracht is komende..

  ik denk niet dat een nickeriaan zit te wachten op deze meneer,,hij kan de eer aan zich zelf houden en de zinkende schip op tijd verlaten,voordat het volk een oordeelt velt..

  het zal een schande zijn op deze figuur je stem uit te brengen..


  Maak melding

 7. Als de Guyanese bushouders geen passagiers in SME oppikken is er niets aan de hand. Dit horen de bushouders te weten. Waarschijnlijk voelden deze chauffeurs zich eerder niet veilig in SME en durfden ze de overtocht niet te maken. Zo zie je het maar weer ,ook in onze buurlanden is het niet onopgemerkt gebleven dat het de laatste 4 jaar stukken veiliger is geworden in SME. 😀


  Maak melding

 8. @Abaisa

  Suriname en veiliger geworden sinds de NDP bende middels verraad de boel in Suriname gegijzeld houdt?!
  Op welk planeet woon je dan kan ik gelijk de dagelijkse criminele activiteiten in Suriname ,voor je mailen!!


  Maak melding

 9. @abaisa. Je beddoelt natuurlijk ” suriname is stukken minder onveilig dan guyana”.
  In tweede instantie zie ik hier groeikansen. En het is prettiger voor de passagiers om niet van bus te hoeven wisselen. Hoe vaak zien wij hier niet toerbussen vanuit andere landen en hoe vaak gaan er niet toerbussen vanuit nederland? Ik bedoel je kunt vanaf amsterdam met dezelfde bus naar london, parijs, noem het maar. Wellicht kan de minister beleid ontwikkelen op groeimogelijkheden en misschien moeten surinamers leren dat zij ook kunnen concurreren en niet direct hoeven stukmaken. Die klanten zijn van die guyanees, ik neem het hem niet kwalijk dat hij ze nIet zomaar laat gaan. Concurreren is niet een vrouw de taxichauffeur laten opgeilen en daarna dit in het nieuws brengen. Dat is vals. speel eerlijk – level playing field-, groei door.


  Maak melding

 10. In feite is er helemaal geen probleem en is het net zo als Dre ook stelt de bussen gewoon toestaan het andere land zonder problemen in en uit te laten rijden, van beide kanten gelegaliseerd.
  Aan 1 ding wordt hier voorbij gegaan, de dienstverlening aan de passagiers vaak toeristen, afgelopen sept. een trip naar Guyana geboekt met een goedbekend staande toeroperator uit Nw. Nickerie, met een taxibusje naar Southdrain gebracht, waar je (onnodig) lang kunt wachten op de paspoorten afwikkeling, om na de overtocht met je bagage maar in de juiste daar klaarstaande bus te stappen, chaos over en weer , maar waarom zul je het ook makkelijk doen als het moeilijk kan.
  Een eventuele volgende keer gewoon via de Backtrack en met een bekende Guyanees naar Georgetown laten brengen.
  Door onwil/gemakzucht/nalatigheid wordt dit soort illegale praktijken in de hand gewerkt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.