Oprakelen waarheidcommissie slecht getimed

26

PARAMARIBO, 3 jan – Too little, too late. Dit zegt parlementariër Carl Breeveld (DOE) van het idee van een waarheidcommissie. President Desiré Bouterse wil het initiatief weer oppakken tot instelling van een waarheid- en verzoeningscommissie. Dit ruim twee jaar na de wijziging van de amnestiewet.

Toen al zou de commissie worden ingesteld, maar er gebeurde niets. Er pas nu weer mee op de proppen komen, wekt minimaal bevreemding. “De waarheidcommissie is een noodgreep geweest, toen men tot aanpassing van de amnestiewet was gekomen. Tegenstanders moesten een gematigde benadering aan de dag leggen. De tijd dringt nu en deze poging lijkt mij onuitvoerbaar met het oog op de verkiezingen”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd.

De instelling van de commissie is eenvoudigweg niet haalbaar. Dat heeft de coalitie alleen maar zichzelf voor te verwijten. Er is te lang getalmd, daar met zoveel ophef beweerd was dat de commissie meteen na de wetswijziging in het leven zou worden geroepen. “”Dat is dus onwaar gebleken en plaatst vraagtekens bij de integriteit van de pleitbezorgers”, aldus Breeveld


26 REACTIES

 1. z.a. de moordenaar het zelf gezegd heeft,,,, het is een gepasseerd station,,,.

  net als de z.g.n. trein die zou komen.. weggegooid geld.

  .jammer voor de gever..het dombo volk zal het gelag betalen..

  alles wordt duurder..

  er is al meer dan 10 miljoen euro uit die pot van 130 miljoen opgenomen..vraag het maar aan de zoon van jo..,ddb weet er alles van..

  er gaan meer beer putten open..


  Maak melding

 2. De voormalige dictator van Guatemala Efrian Ríos Montt is te ziek om voor de rechter te komen, zegt zijn advocaat. De gezondheid van de 88-jarige is de afgelopen jaren verslechterd.
  De advocaat heeft de aanklager vrijdag (lokale tijd) gevraagd of Montt thuis kan blijven tijdens het genocideproces dat maandag opnieuw begint.

  Oud-generaal Montt wordt verantwoordelijk geacht voor het vermoorden, martelen en deporteren van duizenden Ixil-indianen tijdens zijn bewind van 1982 tot 1983.

  Hij kreeg in mei 2013 een gevangenisstraf van tachtig jaar opgelegd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid, maar het Constitutioneel Hof maakte het vonnis dezelfde maand nog ongedaan.

  Aanleiding voor het oordeel van het hof was onenigheid tussen de rechters in het proces over de vraag wie de leiding had in de zaak. Vanwege die onenigheid werd de rechtszaak in april tijdelijk stilgelegd. De verdediging verweet de rechters partijdigheid.
  bron: nu.nl,03-01-2015


  Maak melding

 3. Mischien is Bouterse de beste van de twee kwaden in Suriname. Maar dat zal de toekomst leren. Misschien moeten we de dingens eens accepteren zoals ze zijn en alleen vooruit kijken.


  Maak melding

 4. Carl de aanname van de Amnestiewet kan je niet meer goed pr aten. Carl stinkt naar bedorven vis.

  Er is één troost beste Carl: Amnestiewet is nietig. Het is in strijd wet de Grondwet. Dus volgens dezelfde Grondwet nietig.

  Baasje wil zijn huid nu redden met Waarheidscommissie met als argument er is een Amnestiewet.

  Dus Carl je kan je achterban voorhouden dat jij gezorgde hebt dat de december verdachten door de krijgsraad veroordeeld zullen worden.

  Overigens blijf Bouta steunen. Hij is de enige President die voor land en volk zoveel gedaan heeft. Zie maar de lijsten van Waterkant sympathisanten.


  Maak melding

 5. We hebben helemaal geen waarheidscommissie in opdracht van Baas nodig, zoals elke Surinamer weet, spreekt Baas altijd de waarheid en op 9 december, heet van de naald, vertelde hij ons dat de 8 december slachtoffers op de vlucht zijn doodgeschoten. We kennen zijn ‘waarheid’ dus al. Nu zouden we daarom de waarheid van iemand anders (een onafhankelijke rechter b.v.) willen vernemen. Het zou zielig zijn om de met zoveel zorg en moeite samengestelde waarheidscommissie van Baas zomaar af te schieten, daarom mogen ze als troost de waarheid van zoonlief in de V.S. gaan onderzoeken.


  Maak melding

 6. beste Armand,

  Mischien is Bouterse de beste van de twee kwaden in Suriname ?

  Hoe bedoel je ….

  – 25 februari 1980 staatsgreep
  – 8 december 1982 incl 15 moorden (minimaal)
  – Moiwana 1986, massamoord > 60 slachttoffers
  – Moorden op 12 inheemse mannen uit Bernharddorp in 1990
  – Kerstcoup 1990
  – Bij verstek veroordeeld in Nederland voor 11 jaar ivm drugssmokkel
  – In verband gebracht met wapenleverancies voor FARC

  Misschien moeten we de dingens eens accepteren zoals ze zijn en alleen vooruit kijken ? Je bedoelt je kop in het zand steken, nee dank je.

  Nee Armand, in een fatsoenlijke staat is er geen ruimte voor massamoordenaars en drugsbaronnen.


  Maak melding

 7. Wat een geleuter van DADA.Na de onthullingen van de mede verdachten,ligt de waarheid op straat.Alleen DADA ziet dat niet.Met 8 december 1982 heeft hij alle deuren tot verzoening dichtgedaan.Met een coup op zijn naam zou nog van enige verzoening sprake kunnen zijn.Maar niet van ’82 tot heden.Een lange rij van doden op zijn pad.Niet te vergeten;de oude Eddy Bruma,zijn adviseur heeft hij ook laten vermoorden om zo een getuige minder tegen zich te hebben.


  Maak melding

 8. Koosje blijft maar hangen in die oude rotzooi van hem. Het zijn de noordzee klaplopers die iedere keer su proberen te ontwrichten. Wij ekte suri’s trappen daar niet in. Wij staan achter deze rekering. Ook na mei 2015 blijft dada Bouterse president. Deze president staat voor ontwikkeling en hij is de bindende
  factor tussen de div. gemeenschappen.


  Maak melding

 9. @ parbo
  Koosje blijft maar hangen in die oude rotzooi van hem.

  Vraagje parbo:
  Wie blijft hangen in oude rotzooi?
  Zal ik het aangeven?
  – Nederland moet herstelbetalingen doen ivm leegplunderen
  – Nederland moet ere schuld betalen aan de slaven
  – Nederland moet excuses aanbieden voor geleden schade en schande

  Wie o Wie blijft in het verleden, meer dan 100 jaar gelden, hangen????????????????

  Koos je hebt gelijk door deze daden van dada op te sommen


  Maak melding

 10. @Parbo,

  Koosje blijft maar hangen in die oude rotzooi van hem ?

  Je aanbidt zelf een leider die ruim 35 jaar suriname gegijzeld houd. Daarnaast is Bouterse zo ongeveer 70 jaar oud. Voor Surinaamse begrippen hoog bejaard. En verder sluit ik me aan bij de woorden van forumlid Pokai Tongo.

  Have a nice day


  Maak melding

 11. Wat voor zin heeft een waarheidscommissie, als je al die jaren niet bereid bent geweest een keer de waarheid te gaan vertellen als hoofdverdachte, en nu zelf gaat komen met een zogenaamde waarheidscommissie en een zogenaamd instituut waar het volk alle informatie kan krijgen, allemaal afleidingsmethodes om tijd te winnen, en het volk te laten geloven dat er aan de zaak gewerkt word netals met die zogenaamde anti corruptiewet die nooit in behandeling zal komen bij deze corrupte bende.


  Maak melding

 12. @Parbo, lees goed wat er staat geschreven voordat je vind dat anderen het land ontwrichten!!!!!!!
  Blijf maar achter Brunswijk en Bouterse die jou niet verder zullen brengen dan waar je nu al bent of zit.

  == PARAMARIBO – “Als hij (Bouterse, red.) echt groot wil worden, moet hij de komende vier maanden al die boeven uit de NDP opsluiten. Hij weet precies wie het zijn. Als hij dat doet ga ik terug naar de NDP.” Duidelijke woorden van NDP-parlementariër Charles Pahlad die zaterdagavond een VHP-vergadering bijwoonde in ressort Houttuin.

  Pahlad, die volgens eigen zeggen als een verrassing de VHP-vergadering bezocht, werd met veel enthousiasme door de aanwezigen verwelkomd. Voorzitter Chandripersad Santokhi haalde hem op het podium waar hij kon toelichten waarom hij op de nieuwjaarsvergadering van de VHP aanwezig was. “De overstap is niet zomaar gedaan. Mijn grootste probleem is de corruptie. Mijn voorzitter en mijn president (Bouterse, red.) is daarvan op de hoogte”, aldus Pahlad die de laatste weken op verschillende momenten heeft duidelijk gemaakt dat hij weg gaat bij de NDP om terug te keren bij de Front-partijen.

  Tegen de Ware Tijd legde hij uit dat hij ‘rustig’ aan doet met het opzeggen van zijn NDP-lidmaatschap. Ook is hij niet van plan lid te worden van de VHP of een andere politieke partij. “Ik ben 72, ik word geen lid meer van een partij.”

  Pahlad wilde geen namen noemen van de ‘boeven’ die Bouterse volgens hem moet opsluiten. Ook was hij vaag over het aantal. Wel refereerde hij naar het verhaal van ‘Ali Baba en de veertig rovers.’ “Bouterse weet precies om wie het gaat. Ik heb het hem verteld. Hij heeft daar naar geluisterd, maar niks gezegd. Dus ik wacht af.”

  Hoewel Pahlad dus nog lid van is de NDP, zal hij de komende maanden wel kiezers gaan mobiliseren voor de VHP. Dat zullen zeker de ongeveer achtduizend mensen in Wanica zijn die bij de laatste verkiezingen in 2010 op hem hebben gestemd.


  Maak melding

 13. 2009 Binnenkort zal ik alles vertellen.
  2015 Binnenkort komt er een waarheidscommissie.

  Ach ja om het concept TIJD te begrijpen is een basale intelligentie vereist.


  Maak melding

 14. tijdperk bout is al voorbij,,na 25 mei is de ndp nock-douwn voor altijd..

  er is nu al een totale leegloop ,de komende dagen nog erger..

  die fram-bo is langzaam aan het uitdoven..

  baas gaat richting santo-boma met vakantie..


  Maak melding

 15. Als iemand over deze kwestie zijn mond moet houden als belangrijkste betrokkene bij de decembermoorden, dan is het Bouta.
  Ik begrijp niet, waar de man 2 jaar, nadat hij hetzelfde al eens heeft gezegd, opnieuw het lef vandaan haalt om over de instelling van een waarheidscommissie te spreken.
  Vlak na zijn aantreden had hij de kans om zo’n commissie in stellen, maar hij heeft die mogelijkheid om hem moverende redenen niet gegrepen.
  Om daar nu nog weer op terug te komen, getuigt van minachting voor de nabestaanden.


  Maak melding

 16. waarheidscommissie, net zoiets belachelijks als die amnestie, beiden heb je toch niet nodig als je geen schuld hebt, op deze manier geeft hij het tegenovergestelde toch toe


  Maak melding

 17. Judas was een voorganger?
  Militairen, burgers en gewezen militairen hebben grote behoefte aan de absolute waarheid! Het in het wilde weg oppakken en berechten van deze of gene geeft nog geen zicht op, “hoe de vork daadwerkelijk aan de steel zit”. Rond 8 December 1982 wees werkelijk NIETS erop dat er een tragedie van deze allure op komst was. Er is heel veel wat wij niet weten. I don’t think our soldiers are that crazy!


  Maak melding

 18. @Paramurderlover “Veel dat wij niet zouden weten” over 8 december MASSAMOORD, MAARRR ….toch
  moeten daders van de MASSAmoord wel berecht worden !

  Veel wat de DADERS zouden weten moeten zij bij de
  KRIJGSRAAD neerleggen, liefst IN PERSOON !

  Dat is de ENIGE PLEK voor WAARHEIDSVINDING volgens
  onze Grondwet en wetten !!

  Trouwens welke smoezen hebben u en de moordenaars
  voor het in KOELEN BLOEDE neermaaien van de bevolking
  van het dorp MOIWANA ?

  PS : Veel wat onze bevolking niet zou weten, komt aan het
  licht in de DINO/DESI MEGAstrafzaak in de USA, vanaf
  6 januari 2015 !


  Maak melding

 19. De Waarheidscommissie van de Kerk is er na zoveel tijd nog niet uit wie sterker is: God of de duivel. Vandaar ook dat er in het Vaticaan ook duivelverering plaats vindt.


  Maak melding

 20. Zolang onberechte misdadigers de macht uitmaken, zolang zal het duren voordat recht en wet voor een ieder zullen gelden. Ma kut, zeg het al die oliedomme paarse stommelingen niet, die hun onberechte misdadige lijders aanbidden…………..NEKS NO FOUT. Ook de valse paarse pastor van de Verl keizerstraat niet…….allen die tehen mr. I’m nasty zijn zijn staatsgevaarlijk..krijste Stef Anus zich paars tijdens de bermdienst ter ere van didibri……prijs onze paarse god.


  Maak melding

 21. Carl is bezig zich in het politieke midden te nestelen. Pas op, Carl, Suriname is daar nog niet klaar voor, je gaat geplet worden! Wacht tot je politiek echt iets voorstelt, bijvoorbeeld 6 zetels weet te behalen en behouden. Dan kan je meedoen met de boys!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.