Washington wil Suriname bij kwikverdrag

17

PARAMARIBO, 18 dec – De Verenigde Staten van Amerika heeft graag dat Suriname zich aansluit bij de conventie tegen kwikgebruik. De zogenaamde Minamata Conventie kan wat steun best gebruiken.

Tot nog toe behoort Amerika tot de weinige landen die getekend hebben. Ruim honderd en twintig hebben toegezegd te zullen meedoen, maar wachten nog. Tot deze grote groep behoort Suriname, waar kwikgebruik vooral in de goudvelden alsmaar toeneemt. “Ik weet dat Suriname aansluiting bij de conventie overweegt. Dat is een belangrijk onderdeel van het proces”, zegt Jane Dennison, milieudeskundige van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De conventie dwingt onder meer tot het terugbrengen van kwikgebruik. Nu al wordt in het binnenland gevreesd voor de gevolgen voor mens en milieu. Kwik wordt gebruikt bij het zuiveren van gouderts. Hoewel de handel van het vloeibare metaal al verboden is, is het gebruik nog nooit zo groot geweest. “Wij beseffen wel dat er ook een sociale kant aan kleeft, mensen hebben werk nodig”, aldus Dennison tijdens een bijeenkomst met natuurvriendelijke groepen.


17 REACTIES

 1. Kwik vergadering wil zeggen kwik vermindering,
  Uit Eigen belang en behoud van prive goudmijn gaan de ndp goudmagnaten deze lijst NIET willen tekenen of ze gaan een NIETSNUT uit Eigen gelederen ernaar sturen die voorlopig geen goudmijn op zijn naam heeft staan en niks over KWIK weet.


  Maak melding

 2. Het DNA leest kwi verdrag denkende dat er kwie kwie vangst word toegestaan in de Evergaldes.

  Geef Suriname geld en ze tekenen gelijk doch zullen hun handtekening, de huidige coalitie, niet nakomen. Vraag het aan DC Miranda het goudbedrijf te Maretraite niets in de weg legt.


  Maak melding

 3. @Bouserte

  Goed lezen ,er staat geschreven ‘;


  ‘Tot nog toe behoort Amerika tot de weinige landen die getekend hebben’;

  Vertaling,
  Amerika heeft wel getekend !


  Maak melding

 4. Bouserte, wanneer al je kinderen en kleinkinderen, net als alle andere Surinamers, vergiftigd zijn met kwik, zal je wel willen dat je getekend had, maar dan is het te laat, eenmaal vergiftigd met kwik is het onomkeerbaar, eenmaal ‘éméh’ blijf je tot je dood toe ‘éméh’ en wanneer je eenmaal ‘éméh’ bent, weet je het verschil tussen goud en drek niet eens meer.


  Maak melding

 5. Alles wat kan bijdragen om het kwikgebruik terug te brengen, is meer dan welkom, ook een kwikverdrag.
  Als Suriname niet oppast, gaat het hele binnenland naar de klote.
  Zal overigens nog een groot probleem worden om Suriname dit verdrag te laten ondertekenen, want er zijn teveel belangen van Bouta en Brunswijk – als grootste goudconcessiehouders in dit land – mee gemoeid.
  Onder deze regering wordt er helemaal niets ondertekend.
  Read my lips, mind my words.


  Maak melding

 6. Het heeft totaal geen zin om een verdrag te tekenen waaraan Suriname gebonden is, omdat Suriname al bewezen heeft zich toch niet te houden aan Internationale verdragen zoals kinderarbeid, mensensmokkel mensenrechtenschendingen waarbij een omstreden amnestiewet is aangenomen tegen alle Internationale regels.


  Maak melding

 7. Ray,

  Juist. VS hebben wel getekend. Maar omdat ze zelf niet zullen goudmijnen, kunnen ze makkelijk praten. Arme landen hebben geen geld voor dure technologien. VS kan het beste haar goudhonger beteugelen zodat wereldwijd de vraag naar goud afneemt en dus ook het winnen van goud met kwik.
  Anders moeten ze maar een wet maken dat de VS geen goud opkoopt waarbij kwik is gebruikt voor de winning of anders alternatieven voor kwik tegen dezelfde prijs als kwik aanbieden.


  Maak melding

 8. Bouserte,

  Ik begrijp, uit jouw posting, dat je het gebruik van kwik goedkeurt.
  Jammer, want juist het kwikgehalte is er de oorzaak van, dat veel Surinaamse vis en garnalen niet kunnen worden uitgevoerd naar het buitenland en dan hebben we het nog niet eens over het belangrijkste, namelijk de gezondheidsfactor bij het gebruik van kwik.
  Het gaat alleen om hebzucht mang.


  Maak melding

 9. Rudinho,

  Natuurlijk is kwik geen gezond goedje. Er is vooralsnog geen alternatief.
  Btw, waarom is kwik zo vrijelijk verkrijgbaar en in grote hoeveelheden? Belast het dan meer.


  Maak melding

 10. Bouserte, er zijn wel alternatieven, maar daar moet je een beetje meer geld en moeite in investeren. Er zijn echter te veel leeghoofden actief in deze sektor die snel en zo makkelijk mogelijk rijk willen worden en als wij met z’n allen eraan kapot gaan kan dat ze niets schelen.

  Tegenwoordig is het niet zo moeilijk om de alternatieven te weten te komen, Google maar eens op ‘kwikvrije goudwinning. Begin maar met:

  http://suriname.wedd.de/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=402


  Maak melding

 11. @Bouserte

  Hoe dom kun je zijn?
  Dat je arm bent geboren is geen keuze maar dat je arm sterft is wel een keuze.
  Evenzo
  Dat je bij de geboorte nog niets weet, en dus dom en niet ontwikkeld bent is geen keuze maar dat je dom blijft en dom sterft is een keuze die je zelf maakt.


  Maak melding

 12. Hoelang blijft men in Suriname deze problematiek voor zich uit schuiven! Onderstaand artikel (in 2008 gepubliceerd), waarin verondersteld werd dat Suriname aan struisvogelpolitiek doet! Suriname helpt zichzelf naar de donder op financieel-, milieutechnisch- en sociaal vlak. http://www.svss.nl/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=132

  beschadiging aan de zenuwen, hersenen en nieren, longirritatie, oogirritatie, huiduitslag, overgeven en diaree. Organokwik is veel schadelijker dan metallisch kwik. Bij langdurige blootstelling aan lage hoeveelheden* organokwik kunnen er bij volwassenen de volgende effecten optreden zoals: wazig zien en vermoeidheid, in ernstige gevallen kan er zelfs doofheid of verlamming optreden en in het ernstigste geval kan men in coma raken of overlijden. In de jaren 50 gebeurde er in Japan zoiets, beter bekend als Minamataziekte, dit gebeurde als gevolg van het eten van met kwik vergiftigde vis. In de jaren 72 en 73 kwam dit voor in Irak, waarbij na het eten van graan besmet met kwikverbindingen, mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Kwik is ook onaangenaam voor een zwangere vrouw, als zij zich blootstelt aan lage hoeveelheden* kwik kan het kind hierdoor een geestelijke achterstand krijgen en het leervermogen kan lager liggen.
  *0.05 mg/ dag

  Hoewel het verboden is kwik te importeren naar Suriname, vinden jaarlijks toch vele duizenden kilo’s hun weg naar ons land. Aangezien een garimpeiro twee à drie kilo kwik nodig heeft om een kilo goud uit de grond te halen, en er jaarlijks vele duizenden kilo’s van het edelmetaal het land verlaten – in 2010 waren het er 18.815, exclusief de goudmijn van het Canadese Iamgold; waar geen kwik wordt gebruikt – moet in de Surinaamse bodem, rivieren en kreekjes jaarlijks zo’n veertig ton kwik verdwijnen. (BRON: Parbode)


  Maak melding

 13. Laten we hopen op een gigantische natuurcatastrofe met vele doden , door hebzucht naar goud en de natuur te vernietigen.
  Exodus voor de Surinamers. Materialisme is beter voor ze.


  Maak melding

 14. Het tekenen van dit verdrag zal ten nadele zijn van de twee criminelen die het voor het zeggen hebben in het land. Ronny en Desi hebben met medewerking van de OGS het beheer over de goudvelden. Het is niet vreemd dat er doden vallen als buitenstaanders hun gebieden betreden terwijl porknokkers in gebieden waar er voor Desi en Ronny niets te halen valt (za de hulpdammen) met zijden handschoenen worden aangepakt. Uiteindelijk zullen vooral de bewoners in het binnenland in eerste instantie de dupe worden van de kwikvergiftiging. Maar ja, voor rijkdom is men tot alles in staat ook om de eigen gezondheid op te offeren.


  Maak melding

 15. @Pokai Tongo zegt: Hoe dom kun je zijn?
  Dat je arm bent geboren is geen keuze maar dat je arm sterft is wel een keuze. Evenzo Dat je bij de geboorte nog niets weet, en dus dom en niet ontwikkeld bent is geen keuze maar dat je dom blijft en dom sterft is een keuze die je zelf maakt.”””

  Dus beste Tongo,

  Begrijp je nu waarom de president niet als niemendalletje wil sterven? Hij handelt naar jou filosofie en toch ben je daar niet tevreden mee. Je spreekt jezelf tegen, man.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.