‘Meer openheid nodig over beheer economie’

34

PARAMARIBO, 18 dec – Er is meer openheid nodig wat betreft het beheer van de economie. Dit stelt voorzitter Waddie Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname, Ves. Er komt te weinig informatie naar buiten. Dit leidt tot speculatie, wat al te merken is.

De wisselkoers van vooral de dollar heeft steeds de neiging omhoog te schieten. Het kan allemaal voorkomen worden en zelfs beter gecontroleerd. “Je hoort de minister (van Financiën, red.) aangeven dat de regering zich ervan bewust is dat er op de centjes gelet moet worden, maar er moet meer openheid worden gegeven over de cijfers, opdat deskundigen de zaak kunnen toetsen”, zegt Sowma tegenover de Ware Tijd. Die openheid ontbreekt dus.

Beseft moet worden dat het verkeerd kan lopen. “Als er geen transparantie is, hebben kapitaalkrachtigen de ruimte om te speculeren”, aldus Sowma. Wat de speculanten in de kaart speelt, is de geruchtenmachine. Het heet dan dat de regering blut is en haar schulden daarom niet kan betalen. De regering reageert er niet op. “Paniek wordt hierdoor gekweekt. We kunnen het niet alleen hebben van woorden, mensen willen feiten zien.”


34 REACTIES

 1. Dit is niets nieuws, want het is al langer bekend dat de waarde van SRD al enkele jaren kunstmatig hoog worden gehouden.Dit hoeft op zich niet verkeerd te zijn tenzij het niet jaren duurt.

  Ik vrees dat de SRD allang haar waarde heeft verloren en hierdoor is Suriname de laatste jaren een duur vakantieland geworden.

  Regering, doe aub wat aan, we kunnen geen verhalen in elkaar timmeren en iedereen voor de gek houden.

  Om een land als Suriname vooruit te helpen hebben we allen openheid van zaken nodig. Dit betekent dat Suriname van deze onzekere speculatie verlost, al dan niet terecht/onterecht, bevrijd moet worden.

  Er is werk aan de winkel.


  Maak melding

 2. Linglong : Ik vrees dat de SRD allang haar waarde heeft verloren en hierdoor is Suriname de laatste jaren een duur vakantieland geworden.

  Je bedoelt het tegenovergestelde….


  Maak melding

 3. Ik bedoel dat ik meer voor dezelfde euro in NL krijg ( kan kopen), maar minder in Suriname. Het zijn ook woekerprijzen voor een land als Suriname moet ik zeggen. NL bier €2,50 per glas en Suriname precies hetzelfde? Dan klopt er iets NIET!


  Maak melding

 4. ‘Komt u na de verkiezingen terug’

  18 Dec, 10:00

  271447d3c46285abc3459743785fae00.jpg___ingezonden.jpg
  In een tijd waarin eenieder hard bezig is zich voor te bereiden op een mooie kerst en een sfeervolle afsluiting van het jaar, zijn er mensen en organisaties die zich samen met particulieren en bedrijven extra inspanningen getroosten om de behoeftigen te voorzien van onder andere een kerstpakket. En terwijl we zo bezig zijn, zijn er ook behoeftigen die structurele hulp behoeven. Het is dan een enorme schande dat wij geconfronteerd worden met het relaas van behoeftigen die aankloppen bij het ministerie van Sociale Zaken aan wie wordt gezegd dat zij ‘na de verkiezing’ moeten terugkomen. Het lijkt erop alsof dit ministerie met zovele latten meet. De minister verzorgt wel drielingen (mooi gegeven) doch schijnt geen geld te hebben voor mensen die ziek zijn, niet tot werken in staat zijn en zonder de hulp van buitenaf niet zullen kunnen overleven.

  Welke criteria hanteert het ministerie? Of wordt sociale zorg toebedeeld op basis van names and faces en/of politieke kleur? Of wordt de zorg toebedeeld op basis van etniciteit? Waarschijnlijk is het doorslaggevende feit, dat je van de ABOP moet zijn om in aanmerking te komen voor de ‘zorg’ die dit ministerie te bieden heeft. Althans dat doet het relaas van velen, vermoeden. Want terwijl ABOP-leider Ronnie Brunswijk strooit met gelden, waarvan de afkomst niet vast te stellen is en vele morele en juridische bezwaren oproept, zijn er enorm behoeftige mensen in de samenleving die zich geen maaltijden kunnen permitteren en die weinig op hebben met de politiek of etniciteit doch die de weg naar Sozavo bewandelen in de hoop op een eerlijke behandeling van hun verzoek. Wanneer het ministerie deze behoeftigen wegstuurt met de mededeling om na de verkiezing terug te komen, is dat een verfoeilijke daad die in strijd is met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur waarbij transparantie zoek is en de hulpbehoevende mens overgeleverd is aan de grillen van een vuile politiekvoering.

  Voor reacties: de_goudenkraan@yahoo.com

  Mr.drs.Sharmila Kalidien-Mansaram


  Maak melding

 5. Openheid en transparantie????????????? Deze woorden komen niet voor in de ons ongeletterde paarse dievengilde. Maak een onderontwikkelde junk, president van een ontwikkelingsland. Dan is het resultaat niet moeilijk te voorspellen.


  Maak melding

 6. “Je hoort de minister (van Financiën, red.) aangeven dat de regering zich ervan bewust is dat er op de centjes gelet moet worden, maar er moet meer openheid worden gegeven over de cijfers, opdat deskundigen de zaak kunnen toetsen”,

  De minister heeft geen tijd voor het uitvoeren van analyses met cijfers. Hij is meer bezig met contant geld. Bezig zijn met hoe het te verdelen onder verschillende “aanhangers”.

  We kunnen het niet alleen hebben van woorden, mensen willen feiten zien.

  De feiten van het beloofde is duidelijk, veel gezegd weinig uitgevoerd. Een feit is : holle vatten klinken het hardst.

  En La Sombra Del Arbol.


  Maak melding

 7. De regering reageert er niet op. “Paniek wordt hierdoor gekweekt. We kunnen het niet alleen hebben van woorden, mensen willen feiten zien.”

  Vraag:
  Welke feiten willen de mensen nog zien? Er zijn feiten genoeg die zichtbaar en voelbaar en voorspelbaar en meetbaar zijn waardoor er voorzieningen hiertegen moeten worden getroffen (accountants terminologie).
  Genoemd kunnen worden:
  – Leveranciers worden niet uitbetaald
  – Wettelijke uitkeringen dreigen keer op keer niet te worden uitbetaald
  – Vooruitschuiven van betalingen aan de bushouders, boothouders etc
  – De goudovereenkomst word overgenomen door Staatsolie
  – De vele nieuwe leningen waarvan de besteding niet duidelijk is
  – Veel beloven en weinig uitvoeren (18.000 huizen, ziekenhuis Wanica, Fly over richting Zanderij etc etc etc)
  – Betaling aan SLM voor privé gebruik blijft achterwege
  – Stopzetting cassave project
  etc etc etc

  “Als er geen transparantie is, hebben kapitaalkrachtigen de ruimte om te speculeren”

  Dat is toch datgene wat deze rijke speculanten willen. Vraag het maar aan Sardjoe, Dassasingh, Brunswijk, Bouterse, Boereveen, Wijdenbosch, Somohardjo en de vele anderen en zij zullen beamen blij te zijn met de huidige situatie.

  18 dagen Newyork / Miami / Orlando kost inclusief auto en benzine en ticket en verblijf in een villa voor nog geen 1600 euro.
  Probeer dat eens in Suriname
  Ik denk dat je bedrogen uitkomt.
  – Zoutvlees duurder dan in Nederland (24 srd per kilo = circa 6 euro)
  – Rundvlees duurder dan in Nederland (16 SRD per kilo = circa 4 euro)
  – Water 1,5 liter duurder dan in Nederland (14 SRD per fles = circa 3 euro)
  – Mobiel internet duurder dan in Nederland (100 SRD voor 1 maand met een max van 500 gb = circa 23 euro = gelijk aan een telefoonabonnement inclusief 1000 gb internet).

  Ik ga niet verder met de opsomming want dan doen je ogen je pijn en je hoop vervliegt gelijk dat Suriname het beter heeft.


  Maak melding

 8. Neks no fout, wederom wordt paniek voetbal gespeelt door de front aanhangertjes. Onze president heeft de zaak goed onder controle. Er hoeft geen openheid te komen. Dat is alleen maar voer voor de aasgieren. Redimusus die proberen het land te destabiliseren. Het gaat goed met de SRD. Bouterse moet proberen de Amerikaanse Dollar uit te bannen. De SRD zou dan leading moeten zijn. Het volk gelooft in deze president, lang leve Bouta, lang leve sranang


  Maak melding

 9. Ray, jij domme behaarde tjoetia, laat nederland eerst beginnen die coupe dossiers vrij te geven. We weten allemaal dat Nederland achter de coupe zit. Waarom hebben ze die dossier 60 jaar achter slot en grendel gezet ympp.


  Maak melding

 10. “Vooral als zij de aandelen onder de bredere samenleving uitzetten, zal het een positief effect hebben op de waarde van de SRD, omdat de gewone burger zijn geld zal sparen in plaats van het op te maken aan consumptieve zaken”, verwacht de VES-voorzitter.

  Indien teveel sparen leid tot vermindering van besteding is het gevaar van een nog meer stijgende werkeloosheid omdat bedrijven minder investeringen zullen plegen wegens een verminderde vraag als gevolg van minder uitgaven en toename van sparen


  Maak melding

 11. Openheid is mooi, maar kan gewoon niet. Op het moment dat de regering de cijfers bekend gaat maken, gaat de druk op het social contract worden opgevoerd. Dat is ongewenst. We hebben allen samen gekozen voor het sociaal contract. A sanie HEILIG!


  Maak melding

 12. Meer openheid zal ongetwijfel leiden tot supersnelle inflatie, anarchie…
  Het opzet is om het volk zo langmogelijk dom te blijven houden en intussen flink te profiteren van staatsgelden/eigendommen.

  De wolf zal elk bruikbare senario mis/gebruiken om uit handen van de oranje leeuw te blijven..maar vergeet dat hij niet voor eeuwig kan “dokken”


  Maak melding

 13. @Parbo Neks no fout, de staatskas is leeg ! Staatsschuld
  meer dan 5 MILJARD ! En wj gaan de dollar boycotten ?
  Klein Duimpje babbelt !

  Zie wat met jullie Venezuelaanse Anti-Amerikaanse bloodbroeders gebeurt :
  “For every dollar that the price of oil declines, the Venezuelan government loses $800 million in export receipts, according to a recent report from the Institute of International Finance.”
  (Quote CNN Finance)

  Helaas stevent ook Sranan af op een staatsfailissement !

  Economische wet eerst verdienen en dan uitgeven, kan ook
  door een massamoordenaar/drugsveroordeelde niet worden
  genegeerd !

  De Centrale Bank geeft veel geld uit om een Sranan dollar te ondersteunen. Helaas een zinloze bezigheid indien de
  president en de regering steeds onproductieve, onzinnige en nodeloze uitgaven doen !

  PS No spang, Dino krijgt maar 30 jaar jail !
  En, zegt de president ik ken hem niet, hij is volwassen, hij had zichzelf benoemd tot Hoofd CTU ! Hoofd Terreurbestrijding !

  De Hezbollah-terrorist Dino als Hoofd terreurbestrijding ,
  kan alleen in de Cassave-Republiek Sranan !


  Maak melding

 14. @Parbo.
  Jij domme UILSKUIKEN, ga revo dossier aan je baasje vragen. Hij zal een kopie met zich hebben.
  Het is je baasje geweest samen met 15 medeplichtigen die de boel verstoorde in 1980 en heden nog aan het verstoren is. Begin alvast je baasje te vragen zijn Amnestie dossier vrij te geven en Dino dossier ook en Dec ’82 dossier ook graag erbij !!
  Domme Tjoetia Parbo,..


  Maak melding

 15. Parbo
  Ray, jij domme behaarde tjoetia, laat nederland eerst beginnen die coupe dossiers vrij te geven. We weten allemaal dat Nederland achter de coupe zit. Waarom hebben ze die dossier 60 jaar achter slot en grendel gezet ympp.

  Jezus blijf je bij elk onderwerp zeiken over die coupe dossiers


  Maak melding

 16. Bouserte
  Openheid is mooi, maar kan gewoon niet. Op het moment dat de regering de cijfers bekend gaat maken, gaat de druk op het social contract worden opgevoerd. Dat is ongewenst. We hebben allen samen gekozen voor het sociaal contract. A sanie HEILIG!

  Jezus wat zijn die Paarse Paupers dom…..

  Operatie geslaagd… patiënt dood.

  Wie heeft volgens jou ‘samen’gekozen voor het sociaal contract?


  Maak melding

 17. Bouserte,

  Het sociaal contract is onbetaalbaar met een staatsschuld van 5 miljard en leningen, die elkaar blijven opvolgen.
  Daar hoef je niet voor te hebben doorgestudeerd.
  Er is sinds 2010 geen enkele begroting meer verantwoord in de vorm van sloten of jaarrekeningen.
  Niemand weet, hoe het geld wordt gebruikt.
  Dat is de policy van deze regering, omdat je dan niet hoeft te verantwoorden, waaraan je het geld hebt uitgegegen.
  Noem mij 1 westerse democratische staat, waar zoiets kan gebeuren.
  Zelfs vooraanstaande NDP-ers vinden, dat het zo niet langer kan doorgaan, omdat Suriname op zijn failliet aanstuurt, maar volgens mij wil je dat niet zien of zie het het gewoon niet, omdat je geen verstand hebt van economie.


  Maak melding

 18. Rudinho,

  Dit is een geweldige wapen. Alle rijke landen gebruiken het, alleen verhuld. Laat niemand precies weten hoeveel geld er omgaat en waarin en je kunt naar gelieven geld bijdrukken. Ook de rijke westerse landen doen dit. Dus waarom zou men deze strtegische voordeel weggeven? Zolang de preciese cijfers bekend zijn bij de beleidsmakers, no problem.


  Maak melding

 19. “Wie heeft volgens jou ‘samen’gekozen voor het sociaal contract?”

  De meerderheid van de bevolking, met wiens steun deze regering een groot zitvlak heeft. Ze zitten stevig in die stoel en gaan echt niet omvallen.


  Maak melding

 20. Bouserte,

  Je draait om de probleemstelling heen.
  Een sociaal contract is alleen betaalbaar als er geld is en dat is er niet in Suriname.
  Waarvan moet in hemelsnaam dat contract worden betaald.
  Je vergelijkt Suriname met andere landen, die hun zaakjes financieel veel beter oop orde hebben, dan Suiriname.
  Dit land staat door alle leningen en renteverplichtingen aan de rand van het faillissement.
  Je hebt in de vorige eeuw waarschijnlijk nooit tijdenlang in de rij gestaan voor een winkel om de meest noodzakelijke levensbehoeften te kopen.
  Ik wel en ik verlang niet meer terug naar die tijd en …………….. voor alle duidelijkheid, dat was ook onder Bouta, alleen in een heel in een andere rol.
  Als Suriname niet oppast, wordt het een 2e Venezuela, waar ook steeds minder te verkrijgen is.
  Ik pleit voor openheid in de vorm van het afleggen van verantwoordelijkheid, hoe een regering met staatsgeld omgaat, ongeacht om wat voor regering het gaat.
  Ik concludeer, dat deze regering alle grondwettelijke verplichtingen op het gebied van staatsfinancien naast zich neerlegt.


  Maak melding

 21. -Sins wanneer geeft deze regering openheid van zaken???
  Zie al die fraude gevallen die nooit zijn onderzocht.
  Transparantie is een scheldwoord voor Bouterse en Co.

  -NDPérs, dit heeft niet de gewone man onderzocht, maar deskundigen. Hebben jullie dit al gelezen::::::::::::::

  -PARAMARIBO – De monetaire reserves van Suriname zijn wederom gekelderd en lijken in een vrije val te zijn gekomen. Voorts is de binnenlandse staatsschuld fors opgelopen met SRD 208 miljoen. Dit blijkt uit de maandag geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname, alsook het webportaal van het Bureau voor de Staatsschuld. Er heeft vorige maand een verdere …

  inkrimping van US$ 16,3 miljoen van de monetaire reserves plaatsgevonden, hetgeen een voortzetting van de dalende trend is van de laatste maanden. De internationale reserves zijn per ultimo november bepaald op US$ 604 miljoen, terwijl het in oktober, september, augustus en juli nog om respectievelijk US$ 621 miljoen, US$ 662 miljoen, US$ 739 miljoen en US$ 794 miljoen ging.

  Per ultimo oktober werd reeds vastgesteld dat de internationale reserves ten opzichte van een jaar eerder met 19,6% waren gedaald en dat die geldhoeveelheid toen werd ingeschat op 3,1 maanden importdekking. Het IMF rapporteerde recentelijk in het kader van de artikel IV-consultaties, dat vanwege de dalende gouden olieprijzen, onze export daalde, externe saldi en reserves waren verslechterd en het begrotingstekort was opgelopen tot 6,8% van het BBP.

  Het is evident dat de monetaire reserves zwaar onder druk staan en dat er een dalende trend waarneembaar is, omdat er regelmatig op de valutamarkt geïntervenieerd moet worden door de moederbank. Het is algemeen bekend dat er een laag aanbod van Amerikaanse dollars is, wat te verklaren is door de heersende schaarste en grotere vraag bij handelaren, de prangende onzekerheid die er heerst en het verkwistend beleid van de regering.

  Per ultimo 2012 bedroegen onze monetaire reserves nog ruim US$ 1 miljard, maar uit de tabellen valt af te lezen, dat vrijwel elke daarop volgende maand er een drastische afname daarin werd opgetekend. Als de definitie van de Wet op de Staatsschuld in acht wordt genomen, is voorts per ultimo oktober de stand van de buitenlandse schuld circa US$ 1067 miljoen, oftewel SRD 3,6 miljard, terwijl de binnenlandse schuld is aangezwollen tot boven de SRD 2 miljard. Per ultimo september ging het om respectieve schulden van SRD 3,6 miljard en SRD 1,8 miljard. De totale staatsschuld die ultimo september werd bepaald op SRD 5,4 miljard is per ultimo oktober gestegen naar SRD 5,6 miljard.


  Maak melding

 22. Je hoeft geen deskundige te zijn in de economie, in principe zou elkeen, elke leek tot dezelfde conclusie komen. Het resultaat van deze beunhazen vertaalt zich in de wisselkoers op de zwarte markt dat men met miljoenen U$ stabiel probeert te houden. Ze kunnen het niet vanwege de vele populistische beloften. Venezuela de grootste olie exporteur van Zuid Amerika kan zich ook niet staande houden, vanwege soortgelijke populistische maatregelen. Men zal het nooit en te nimmer leren.


  Maak melding

 23. Art 1 van Sociaal Contract : IEDEREEN houdt zich aan de wet,
  IEDEREEN is gelijk voor de wet !

  Art 2 Sociaal Contract : Massamoordenaars krijgen een onvoorwaaardelijke straf van tenminste DERTIG jaar

  Was getekend, de presidentiele commissie Sociaal Contract

  PS : Misschien krijgt de bevolking als baksis een
  spookspoorlijn ! Want, “secret” moni de , volgens de
  NDP-tovenaars !!!

  PS : Toevallig krijgt Dino ook DERTIG jaar !


  Maak melding

 24. @Parbo

  “Het gaat goed met de SRD. Bouterse moet proberen de Amerikaanse Dollar uit te bannen.”

  Waar kun je buiten Suriname iets kopen met een SRD. Men zal u adviseren het als behangsel te gebruiken want het is per vierkante meter ongeveer evenveel waard.

  De SRD is kunstmatig verbonden met de USD en daardoor kan men er nog iets mee. Als Bouterse in staat zou zijn de USD uit te bannen is Suriname op het zelfde moment helemaal geïsoleerd van de rest van de Wereld.


  Maak melding

 25. ‘Als Bouterse in staat zou zijn de USD uit te bannen is Suriname op het zelfde moment helemaal geïsoleerd van de rest van de Wereld.’
  ===
  Weer zo’n top econoom – politicoloog aan het woord.


  Maak melding

 26. Abaisa, is in ieder geval wel een ware stelling van iemand die WEL zijn GEZONDE verstand gebuikt, iets waar bij jou steeds meer aan getwijfeld moet worden


  Maak melding

 27. @Abaisa

  Geen top econoom maar iemand met een beetje gezond boeren verstand.
  Met SRD’s kun je niks kopen buiten Suriname. Niemand kan er iets mee. Neem ze mee naar Nederland en ze hebben de zelfse waarde als Monopolie geld.
  Je kunt er je kamer goedkoop mee behangen maar geen brood kopen.


  Maak melding

 28. “Wat de speculanten in de kaart speelt, is de geruchtenmachine. ”

  En van wie komt die geruchtenmachine, van de frontjes natuurlijk, ze maken nog liever het land kapot als ze niet in het machtscentrum zitten, vroeger branden ze gebouwen plat, nu hebben ze het op het land zelf gemunt.

  25 mei 2015 zal het volk van Suriname deze anti-Surinamers behoorlijk afstraffen.


  Maak melding

 29. Een onverlaat zegt
  ‘Zie al die fraude gevallen die nooit zijn onderzocht.”

  Ze zijn nog gekker hier dan ik dacht, de regering hoeft niets van die geruchtenmachine te onderzoeken. Mochten er fraudegevallen zijn met duidelijk bewijs hoort men naar de PG te stappen en die stelt dan een gerechtelijk onderzoek in, de daders zullen voor het gerecht moeten verschijnen.

  Totnutoe hebben we geen enkele zaak met of zonder bewijs voor de PG gezien. Rara hoe kan dat, zoveel fraude en corruptie en niemand heeft enig bewijs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.