vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEx-minister Kalloe: Staatsolie moet bezuinigen

Ex-minister Kalloe: Staatsolie moet bezuinigen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 dec – “Staatsolie financiert veel van haar exploitaties met geleend geld.” Dit zegt voormalig minister van Handel & Industrie Richard Kalloe. Van een bloeiend, zichzelf bedruipend bedrijf is geen sprake. Het huidige financieel beleid is niet uit te houden.

“De productiekosten zijn vijf en zeventig dollar per vat. Dat is ruim boven de wereldmarktprijs. Dit betekent dat als Staatsolie niet snel gaat saneren en haar uitgaven niet drastisch terugbrengt, zodat haar kostprijs gaat dalen, het niet langer dan zes maanden stand zal houden”, zegt Kalloe tegenover Dagblad Suriname. De nieuwe raffinaderij van ruim een half miljard dollar alleen al is een overbodige luxe. Vergooid geld haast.

Dat heeft te maken met de hoge kosten voor verwerking van de Surinaamse stookolie. Vanwege de dikte is de verwerking intensiever, dus duurder. “Deze raffinaderij van vijftienduizend barrels per dag is drie maal te duur en hij is niet gemaakt om alle oliën te verwerken”, aldus Kalloe. Olie importeren om die zelf te verwerken, gaat niet. De raffinaderij kan alleen de stookolie aan. Om het toch nog te redden, zal dus flink bezuinigd moeten worden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

11 REACTIES
 1. les 1
  Hoe ontstaat een financiele crisis?

  men lene kapitaal en gaat daarmee speculeren. in het jammerlijke geval dat men dit kapitaal met speculaties kwijt raakt, kan de schuld niet worden terugbetaald, omdat er geen kapitaal voor is ontstaan.

  tijdens de huizenmarkt crisis is hetzelfde principe ontstaan, maar daar waren meer partijen bij betrokken, wat het spiraaleffect gegeven heeft:
  de huizeneigenaren konden niet betalen, aan de bank,
  de bank had de hypotheken verkocht,
  aan investeerders die deze met geleend geld hadden betaald,
  hiervan kwam er niets terug.
  en ga zo maar door…. @Paraman…
  waarom zou hij het niet vertellen? wil je dat het volk dom wordt gehouden?


  Maak melding
 2. Natuurlijk moet Staatsolie bezuiningen. Dankzij Bouterse moet Staatsolie ook investeren in goud. Met andere woorden, de kip met de gouden eieren wordt geslacht. Staatolie is ook geen aantrekkelijke overname prooi voor buitenlandse bedrijven. Su heeft een probleem.
  Bouterse had met zijn poten van Staatsolie moeten afblijven


  Maak melding
 3. Meneer de president,
  meneer Kalloe is toch een vriend. Hij zegt schijnbaar beargumenteerd dingen die voor u en de regering nieuw zijn en afbreuk doen aan alle halleluja verhalen.

  Het kan natuurlijk niet zo zijn dat u vandaag het succes claimt en morgen toch de schuld geeft aan de vorige regering.

  Gegeven is dat Staatsolie voor haar uitbreidingsplannen etc. ten tijde van de planning $ 235.000.000 moest lenen voor een periode van 5 jaar en de rest met eigen geld (vrije cashflow) ging financieren. Nu heeft Staatsolie een de zaak geherfinancierd met een lening van $ 700.000.000 zonder dat iemand er veel ruchtbaarheid aan gegeven heeft.
  Het laatste betekend dat de woorden van Kalloe wel eens een vervellende waarheid kunnen verbergen en aantonen dat de staat een te grote greep in de kassa van staatsolie gedaan heeft.

  Dat kan door:
  1) te veel dividend uit te laten keren zodat er minder geld voor aflossingen en investeringen vrijviel.
  2) Staatsolie te laten investeren in Surgold terwijl het niet tot haar kernactiviteiten behoort maar tot die van Grasalco (was eerst de bedoeling).
  3) Door de verhoudingen tussen EBS en Staatsolie troebel te maken en EBS investeringen door Staatsolie te laten financieren en niet adequaat te vergoeden (gat van EBS van Srd 1.500.00000 (= $ 400.000.000).

  Hoeveel verborgen schulden zijn er.

  De schulden bij de ziekenhuizen, de AOV in het binnenland, de aannemers en alle plannen die niet gerealiseerd kunnen worden.

  Laatstelijk dat een directeur meld dat de gevangenis in deplorabele staat is. Wellicht opzet zodat de president makkelijk kan ontsnappen indien men hem in augustus 2015 zal moeten opsluiten vanwege leiding geven aan een misdadige organisatie of zo iets.


  Maak melding
 4. Ook hier blijkt weer dat Suriname geen lange termijn plannen heeft en alleen maar een korte termijn politiek hanteert. Korte termijn politiek wordt vaak gehanteerd om gedane investeringen zo snel mogelijk terug te verdienen met vaak desastreuze gevolgen. De investeringen kunnen vaak niet meer terugverdiend worden en men dient draconische maatregelen te nemen. Suriname heeft een kapitale investering gedaan door een raffinaderij te bouwen die nu blijkt niet geschikt te zijn voor de verwerking van ruwe olie en dus wordt het geïnvesteerde kapitaal niet terugverdiend. Weggegooid geld, aldus de weledele heer Kalloe. Ja, kind op stal en paard in de wieg maar dit had een brugklassertje van de MULO u kunnen vertellen !
  En dan het advies om over te gaan tot saneren. Nu de economische tegenwind aanhoudt, hebben de saneerders weer het hoogste woord. In plaats van te saneren stel ik voor om vooral slimmer te werken, omdat dit op de lange termijn meer oplevert.
  Besteed werk waarvan men geen verstand heeft gewoon uit en laat de ’trots’ maar varen.


  Maak melding
 5. Hopelijk worden de lage olie prijzen en de enorme onkosten bij staatsolie de company niet fataal.
  Ze zijn opgestart met olie prijzen van $20/barrel of minder. Ze zijn zodanig gaat uitbreiden en hun kosten plaatje is zodanig omhoog gegaan dat ze nu niet levensvatbaar zijn bij $50/barrel? In gedachte houdende dat de wereld markt prijs van WTI nu all $55/barrel is en de Surinaamse Olie veel minder waard is…Dus we zullen zien wat er nu gaat gebeuren.


  Maak melding
 6. Gebruik maken van zonnepanelen en laat de natuurlijke hulpbronnen met rust. Waterkracht, windenergie en zonnepanelen zijn de toekomst. De vervuiler betaalt.


  Maak melding
 7. @Jojo

  Goed verhaal. Precies wat ook ik vermoed. Na Mei zal blijken dat de staatskast leeg is, er een grote stapel schulden ligt en daarnaast een enorme stapel verplichtingen. Er zal geen geld meer zijn voor naschoolse opvang, voor de ziektekosten, voor AOV en KB, etc.
  De geschiedenis herhaalt zich. Ook in het verleden bleek na een regering van DDB dat er veel onvermelde leningen waren. O.a. een lening van 200 miljoen voor Braziliaanse wapens die DDB toen heeft doorverkcot aan de FARC


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES