Kamervragen over racistische reacties op Oranje-foto

75

De PvdA wil dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt tegen mensen die zich via de sociale media racistisch hebben uitgelaten over een foto die international Leroy Fer op Twitter had gezet. Dat meldt NU.nl. Op de selfie zijn een aantal gekleurde internationals te zien.

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel hebben zondag aan de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gevraagd of het OM onderzoek naar de uitlatingen kan doen en eventueel vervolging instellen, ook als er geen aangifte is gedaan. Ze vinden dat op deze manier een signaal kan worden afgegeven dat de racistische reacties niet te tolereren zijn. Mensen verwezen onder meer naar Zwarte Piet, ook werden de negen voetballers voor apen uitgemaakt:

UPDATE: Ook aanvoerder Robin van Persie heeft geen goed woord over voor de racistische uitlatingen. “Daar word ik heel verdrietig van. Ik vind dat deze mensen als voorbeeld moeten worden gesteld. Het is al de zoveelste keer dat het gebeurt”, reageerde aanvoerder Van Persie. “Ze moeten op het hoogste niveau worden aangepakt. Dit gedrag moet afgelopen zijn.” Van Persie vervolgde: “Deze spelers vertegenwoordigen Nederland, waar het niet uitmaakt welke kleur je hebt. Bij ons is dat zeker niet zo, en zo hoort het ook in het leven niet te zijn. Ik vind het echt shocking.”

UPDATE 2: In navolging van Robin van Persie heeft ook Wesley Sneijder zich uitgelaten over de racistische reacties op de foto. “Dit soort idioten hoort niet in onze maatschappij thuis”, liet Sneijder doelend op de racistische reacties weten in gesprek met De Telegraaf. “Triest dat dit in 2014 nog gebeurt. Als je zulke racistische reacties durft te geven, is er iets goed mis.”

pietelftal


75 REACTIES

 1. Ik hoef eigenlijk niets meer hier aan toe te voegen.
  Na afloop van de gespeelde voetbal wedstrijd Nederland tegen Estland, heeft Robin van Persie het heel goed en duidelijk verwoord aan Rutte & BV. Nederland op de TV.


  Maak melding

 2. Noem ze hoe je wil maar zij kunnen aan elke vinger wel 100 geile bloedmooie witte Hollandse (en alle andere) meiden krijgen die tot ALLES in staat zijn om ook maar één nachtje met hen door te mogen brengen.
  Let maar op de reacties, allemaal mannen (met piepkleine
  l*lletjes) en één oude verlepte witte vrouw!
  Allemaal geen knip voor de neus waard.
  Mark, dick, jordi, mark, rens, bram, henne, johnny, dimitri, davy, aryda, lennard, kevin.
  “Alleen maar witte mannen” met pindal*lletjes.
  Gewoon jaloerzzzzz!


  Maak melding

 3. Reageerders, ik bedoelde Letland en geen (Estland).

  zondag 16 nov. 2014
  Racisme schokt Robin van Persie

  Van onze Telesportredactie:

  Robin van Persie heeft geen goed woord over voor de racistische uitlatingen op sociale media naar aanleiding van een foto die Leroy Fer op Twitter heeft gezet.
  Op de selfie zijn een aantal gekleurde internationals te zien.

  Foto: Twitter Leroy Fer via Voetbalzone
  “Daar word ik heel verdrietig van. Ik vind dat deze mensen als voorbeeld moeten worden gesteld. Het is al de zoveelste keer dat het gebeurt”, reageerde aanvoerder Van Persie.
  “Ze moeten op het hoogste niveau worden aangepakt. Dit gedrag moet afgelopen zijn.”

  Van Persie vervolgde: “Deze spelers vertegenwoordigen Nederland, waar het niet uitmaakt welke kleur je hebt.
  Bij ons is dat zeker niet zo, en zo hoort het ook in het leven niet te zijn. Ik vind het echt shocking.”

  PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel dienden zondag al bij de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) een verzoek in of het Openbaar Ministerie onderzoek naar de uitlatingen kan doen en eventueel vervolging instellen.
  Ook als er geen aangifte is gedaan.

  Het Nederlands elftal won zondagavond in de EK-kwalificatiereeks met 6-0 van Letland. Van Persie zorgde voor één van de zes doelpunten.


  Maak melding

 4. Hoezo kamervragen? Aan wie? Rutte heeft toch al partij gekozen door te stellen dat zwarte piet zwart moet blijven? Wat een hypocriete bende! De Nederlanders zijn zo racistisch dat ze het niet eens meer door hebben, het is cultuur geworden, zoals zij dat zelf zeggen.


  Maak melding

 5. Die Nederlanders hebben geen cultuur.
  Als ze vinden dat Sinterklaas hun cultuur is, dan is dit gestolen cultuur.
  Sinterklaas was een Turk . Zwarte piet een moor, dus Spanjaard.
  De Nederlandse cultuur is klompendans, meer hebben ze niet.


  Maak melding

 6. @blaka bakra,
  Als je niets doet pissen ze op je
  Als je iets doet pissen ze nog steeds op je.
  Wat maakt het verschil?

  Dat je met opgeheven hoofd kunt lopen en weten dat je tenminste iets hebt gedaan en niet laf en bang bent weggekropen!
  Waardigheid, daar gaat het om!


  Maak melding

 7. Daarom moet je ook als niet-blanke ook nooit een christen worden. Zie maar zelf hoe die blanke christenen die zwarte christenen voor alles wat slecht is uitmaken.


  Maak melding

 8. Ik weet nu al wat het antwoord van Rutte op deze hele kwestie zal zijn: “de jongens op de foto zijn nu eenmaal zwart, ik kan er niets aan veranderen”.


  Maak melding

 9. Allemaal stuk voor stuk Lady killers. Wat een kanjers,zeg!
  Ze pakken al jullie witte vrouwen van julle af als ze dat willen.
  En dat geeft jullie die grote angst!
  En daarom schrijven jullie die onzin in de hoop dat ze zullen verdwijnen van Twitter, want o wee als hun vriendin dit zou zien,
  voor zover ze er één hebben. Meestal hebben dit soort figuren een opblaaspop. Niemand wil ze.


  Maak melding

 10. Er zit er een tussen met een Italiaanse naam en een met een Griekse naam.
  In Italië schelden ze ook op zwarte voetballers tijdens de competitie.

  In Griekenland hebben ze een hele aparte politieke partij die op alles slaat wat zwart is.

  Dit heeft ook met de opvoeding van deze jongeren te maken. als hun ouders hun niet de normen en waarden leren.
  En hun van kleins af aan leren dat iedereen gelijk is.
  Maar wat wil je hun ouders zijn zelf racisten.

  Dit is water naar zee dragen.
  De zilvervloot draait nog op volle toeren in Nederland.

  Ik rust Djamoe


  Maak melding

 11. Deze reactie is precies zo Nederland zich verhoudt ten opzichte van de gekleurde mensen. Kamervragen? Zijn er tot nu toe Kamervragen gesteld over de ontspoorde rechtspraak in Nederland wat al enkele keren uitgebreid op de televisie is geweest? Zo is Nederland, dit is Nederland. Hier wordt je veroordeeld op basis van je huidskleur, ook door vele Nederlandse rechters. Mensen, er is een grote troost, onderling leven deze zelfde blanken als beesten. Dus met elkaar kunnen ze ook niet leven.

  Discrimineer ons om onze huidskleur, prima allemaal, ik word nog liever uitgescholden om mijn huidskleur dan uitgemaakt worden voor een pedo.

  Wereldwijd is de blanke gevreesd. Ze gaan naar landen waar kwetsbare arme mensen wonen, vooral Azië. En hier lopen ze minderjarigen te misbruiken of nemen ze een hoer mee naar NL omdat ze niets beters kunnen krijgen.

  Dus, alle gekleurde mensen, wees trots op uw kleur, en realiseer je: we zijn alles behalve een Pedo.

  Ik houdt ieder oudere dame en heer op afstand van mijn kids omdat Pedofilie ooit normaal was. Ik heb een Hollandse buurvrouw, nu bijna 70. Zij moest al op haar 13de met de directeur van een groot staalbedrijf in NH naar bed. En zo werd de hele familie omhoog genaaid en kregen zij leuke goed betalende functies. Kijk maar zelfs naar de rechter ( zie peterrdevries) die zich liet pijpen door een minderjarige in ruil voor geld, rijbewijs, auto etc. Iedereen wist ervan, maar niemand greep in.

  Kijken we naar de oude lelijke vrouwen in Nederland waar in Nederland geen vlieg op wil zitten. Ga naar bepaalde Afrikaanse landen en zult verbijsterd raken.
  Deze vrouwen komen daar jaren, ontfermen zich om vooral jongens die ze zogenaamd met 100 euro per jaar steunen voor hun school. Als deze jongens ouder worden, hebben deze gore Nederlandse uitgeleefde vrouwen seks met deze jongen. Over Pedo’s gesproken……


  Maak melding

 12. De foto bewijst enkel dat de Nederlanders zelfs niet in staat zijn goed te kunnen voetballen. Dus om Nederland hoger te laten scoren gebruiken we deze gekleurde mensen en die discrimineren we vervolgens??

  SAMSOM, jij bent de meest irritante man in de hele politiek, met je klote kamer vragen.


  Maak melding

 13. Bij het zien van zulke reacties, vraag ik mij af of zwarte piet nou een racistisch speeltje is van de Hollanders of is het een traditie!?

  En toch stug blijven volhouden dat sinterklaas een onschuldig kinderfeest is….

  Hier lijkt het mij toch dat er een racistisch randje aan zit..


  Maak melding

 14. He he, eindelijk laten de blanken ex slaven meesters en piraten zien wat ze waard zijn en wat zwartepiet voor ze betekend. De ware aard van de blanken.

  Samson:
  Heb je ooit kamer vragen gesteld n.a.v. de oneerlijke rechtspraak in Nederland? Nee want daar heb je geen kloten voor. Heb je kamer vragen gesteld over Demmink? Nee daar ben je te laf voor.

  De gewone blanke die is jullie uitlaatklep, die verklapt jullie denkwijze!

  Gewoon een klote racistische land waar hoererij door studenten, pedofilie en ontspoorde rechtspraak orde van de dag zijn!


  Maak melding

 15. Van mensen die tegen zwarte piet zijn vindt blank Nederland dat ze een stelletje apen zijn die niet
  geïntegreerd zijn en het land moeten verlaten.

  Maar deze voetballers zijn geïntegreerd tot en met en zetten zich voor de volle 100% in voor het Nederlands belang en dan nog worden ze een stelletje apen en zwarte pieten genoemd door blank Nederland. Voor blank Nederland zijn
  de woorden ‘zwarte piet’ dus duidelijk een scheldwoord.

  De conclusie is derhalve helder:
  zwarte piet heeft kennelijk dan toch te maken met racisme!


  Maak melding

 16. @big brother

  Natuurlijk heeft zwarte piet te maken met racisme. Nederland is ondankbaar dat zij dankzij deze spelers eer behalen. En toch is het nooit goed. Rutte met zijn gelul over kinderfeest verstoren…..is dit een kinderfeest?. Gaan we zo met elkaar om?

  Ja natuurlijk, dit is Nederland anno 2014 die het iedereen wil laten zien dat ze het altijd beter weten, niet dus. Wat mij betreft donderen ze ook uit onze land Suriname op. Daar gedragen ze zich ook zo. De arme kwetsbaren worden door de blanken all over the world gebruikt en veelal seksueel misbruikt!. Nederland is de trendsetter als het om racisme gaat in Europa!


  Maak melding

 17. Allen,

  Mensen om hun kleur of geloof zo behandelen betekent alleen maar de je je minder voelt, vandaar die racistiche opmerkingen.

  Zielig zijn zij die discrimineren !!!!!


  Maak melding

 18. Wat moet het toch FRUSTREREND zijn voor die jongens. Het zijn mensen uit hun eigen GEBOORTE LAND die hen dit aandoen. 5 maanden geleden tijdens de WK werden ze nog de hemel ingeprezen vanwege hun KEIHARDE inzet voor het GEBOORTE LAND !!!!! En nu krijgen ze dit voor hun kiezen !!!!

  Aryda Van de Brom heeft het over ” Klanten “. Nou, Aryda ( walgelijke naam trouwens) je lijkt mij iemand die reeds AFGESCHREVEN is om haar VAK, het OUDSTE BEROEP ter wereld te mogen uitoefenen maar in het geniep op 5 hoog nog zwart “bijklust ” naast de ArbeidOngeschiktheidsUITKERING.

  Lennard Janssen, lijkt mij zo een die vanaf zijn puber jaren een VASTE RELATIE onderhoudt met de ” dame ” bekend als ” Mieke VAN der HAND ” !!!
  If you know what i mean.

  @ LINGLONG

  over de Europese vrouwen die SPECIAAL voor SEX en AANDACHT in AFRIKA elke maand netjes hun spaarcentjes opzij leggen. Dat is 1000000000000% waar !!!!

  Getuige dit artikel; http://www.telegraaf.nl/reiskrant/20491501/_Oudere_vrouwen_als_sekstoerist_.html

  Hallo oma waar ga je van het jaar op vakantie ? Hallo mijn lieve kleinkinderen ! Oma gaat samen met jullie andere Oma naar Zambia in Afrika. Vergeet u het speelgoed voor de Afrikaanse kindertjes niet Oma . Nee mijn lieve kleinkinderen want OMA IS HET SPEELGOED !!!!!

  Hälsningar! CHAVÉZ


  Maak melding

 19. Ze willen een all-white elftal. Dus ongeveer hetzelfde als wat Hitler wilde.
  Toch wordt Hitler gehaat. Waarom?
  Hitler was (waarschijnlijk) de enige blanke die tegen de rest van de blanken zei: jullie zijn uitschot en derderangs. De enige echte blanken zijn het Herrenvolk en de blond haar blauw ogigen.
  Aangezien deze combinatie in een flinke minderheid is, werd automatisch 90% van de blanken door Hitler op de vuilnishoop gegooid. Vandaar ook de haat van de blanken tegen Hitler, terwijl ze intussen wel z’n politiek uitvoeren, een all-white elftal.
  Nu nog de blauwogige blondharige Arier aanvoerder maken van dit slap all-white stel.


  Maak melding

 20. waarom ontkennen de blanken dat zwarte piet een racistisch figuur is?

  waarom schelden ze anders de donkere spelers dan uit voor zwarte pieten?

  als dat geen racisme is dan weet ik het ook niet.


  Maak melding

 21. @Indra,

  Terwijl die voetballers zich vermaken met enkele witte vrouwen, vermaken steeds meer hindoestaanse vrouwen en meisjes zich met niet-hindoestanen. Misschijn jij ook? Getuige jouw naam ben je waarschijnlijk een hindoestaanse en kun je ons dus vertellen op wie je valt: een zwarte, een blanke of een hindoestaan?
  Hoeveel niet-hindoestaanse bedpartners heb je al gehad?


  Maak melding

 22. As die mense niet wille swarte foetballer in nasjonaal elftal, dang waarom sei wille wel swarte daame aan kassa in wingkel? Die swarte daame raak ook aan alles wat die wittie mang gaat eete. Hei geef haar ook gelt voor die boodsgap. Dang hei roep niet aap aap. Hei gooi niet sein banaan daar.
  Hei wil ook swarte assepoester die sgoonmaak sein weesee. Dan hei denk niet ik ga niet op die pot sitte want swarte sgoonmaakster heef aangeraak.
  Hei is so verwart in geest. Misgie hei moet naar psiegoloog. Swarte psiegoloog.


  Maak melding

 23. @ Kwaku,

  Ik snap wat je bedoelt. Maar laten we één ding niet vergeten: Door wie is die hele Zwarte Pietendiscussie aangezwengeld? Natuurlijk volgen er repercussies, op welke manier dan ook. Ik praat dit helemaal niet goed, maar het was te verwachten. Bovendien getuigt het niet van menswaardigheid om, zoals in Gouda, een kinderfeest te verstieren. Doodsbange kinderen kan toch niet de bedoeling zijn. Als een marron zich witkalkt met pimba is het cultuur, als een witmang zich zwart schminkt (voor een enkele dag) is het racisme. Ik bemoei me niet met een Zwarte Pieten-discussie omdat ik het niet zinvol acht. En ik ben geen racist, anders was ik wel in Alaska gaan wonen in plaats van in Suriname.


  Maak melding

 24. Strafrechtelijk is er waarschijnlijk niks aan te doen. De blanke racist is slim en kent de juridische grenzen. Bovendien wordt racisme door de bijbel ondersteunt. De staat gaat de bijbel toch niet verbieden? Dus verwacht in deze niks van de staat.


  Maak melding

 25. De wet van Oorzaak en gevolg!

  Jammer van die voetballers, die zijn helaas onterecht het slachtoffer geworden.
  Dat kinderachtig gedoe loopt nu de spuigaten uit.
  Ik vind het schandalig hoe volwassenen, van beide kanten, zich gedragen.

  In principe interesseert de ander kant mij niet, maar het is handig om na te denken in hoeverre deze kwestie jou echt raakt.
  Of ben je gewoon een kuddedier die meeloopt met de kudde.

  Ben je ooit gekwetst/gepest of doe je gewoon mee met de hype, want je bent nu effe ‘in between jobs’, cairo-look-alike of iets dergelijks.

  Zielig voor je kindjes/kleinkindjes, die zijn nu gedoemd voor de rest van hun leven, ze zijn nu eenmaal zwart, dwz, ze worden sowieso gediscrimineerd, geen stage, geen baan, geen carrière. Ze kunnen zich nu eenmaal niet aanpassen, alleen maar omdat ze zwart zijn.

  Sinterklaas bestaat niet, alle sprookjes zijn nep, maakt niet uit, het creatieve deel van hun hersenen hoeft nou eenmaal niet ontwikkeld te worden, visualiseren is overbodig, dromen zijn bedrog, ze zijn nu eenmaal kansloze paupers, want ze zijn nu eenmaal zwart, een verloren zwarte generatie.

  Phoehoehoe……………

  Een liefhebbende volwassen ouder, projecteert zijn problemen/trauma’s niet op zijn/haar kroost.
  Los je sores zelf op, en verpest de toekomst van je kinderen niet.

  Er zijn andere manieren om racisme op te lossen, begin bij jezelf.


  Maak melding

 26. Dus volgens blaka bakra en esmerald moeten we onze bek houden en dit feest maar eeuwig door laten gaan. Dat terwijl we in een multiculturele samenleving wonen. Onze kinderen die hier geboren zijn moeten het ook maar leuk vinden…

  Onzin….. We zeggen er wel wat van….


  Maak melding

 27. Als de zwarte pieten discussie voorbij is zullen de zwarte pieten activisten(aka blankenhaters met een slachtoffercomplex en blanke zelfhaters) wel weer iets anders vinden om de samenleving te polariseren. Dit droevige incident is een gevolg van de polarisatie veroorzaakt door deze activisten. Daarmee praat ik het niet goed.


  Maak melding

 28. Racisme/discriminatie was, is en zal altijd zijn! Het is de manier waarop een samenleving een bepaalde groep op z’n plaats wil zetten, of het nu zwarten, zigeuners of hugenoten zijn. It’s all about power! En wie waagt deel te nemen in de power van een bepaalde groep wordt door die groep gestraft. Power wordt niet gedeeld, maar uitgeoefend!


  Maak melding

 29. Er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Oerwoudgeluiden en bananenschillen gooien tijdens voetbalwedstrijden komt al meer dan tien jaar voor; langer zelfs. Is niets nieuws. Komt al tig-jaartjes voor. Dit fenomeen in de sportwereld deed zich al jaren voor de zwartepietendiscussie voor. Of vertel ik hier kinderverhaaltjes? De politiek kijkt ernaar, maar heeft er tot nu toe niets aan gedaan.


  Maak melding

 30. @ Konsensi,

  Dit feest is al eeuwen doorgegaan en nu wordt ineens de racismekaart getrokken. Waar waren die actievoerders tientallen jaren geleden? Als kinderen oud genoeg zijn om niet meer in Sinterklaas en Zwarte Piet geloven, denk je dat ze daarna iedere zwarte medemens gaan stigmatiseren? Kinderen worden niet racistisch geboren, het wordt ze aangepraat!


  Maak melding

 31. Ik heb een hekel aan sinterklaas en zwarte piet gekregen toen ik (en alle andere kinderen) een kind was en door enkele pieten in de schoolklas flink werd gemept met een bezem. Zomaar, alsof ik een misdadiger was. Die sadistische pieten leefden zich uit en die sinterklaas had geen ene moer te geven, zo armzalig was hij.
  Dus wat mij betreft, sinterklaasje rot maar op met je knecht naar waar je vandaan komt.


  Maak melding

 32. Esmerald,

  ‘Oorzaak en gevolg’, ‘wie wind zaait zal storm oogsten’. Zeer treffende woorden. Weet je dat dit exact de woorden waren die Bouterse hanteerde na de december gebeurtenissen in de jaren 80 om die daden enigszins te verzachten.
  Ben jij dan ook zo standvastig, volhardend en onverzettelijk om je aan bovenvermelde woorden te houden of gebruik je je die woorden nu alleen omdat het nu toevallig in jouw straatje past en de uitspraken van deze stelletje racisten wil proberen te verzachten?

  Het zou jou sieren die standvastige houding die jij tegen Bouterse etaleert ook tegen deze stelletje racisten ten toon te spreiden.
  Net als mensenrechtenschendingen moeten wij ons ten stelligste uitspreken tegen racisme en niet met halfslachtige en cliche-matige woorden racisme proberen goed te praten.


  Maak melding

 33. @ DJOEKA JOE

  bij jou in de klas kwam ” Piet ” met een gewone BEZEM .

  Bij mij ( toen 5 jaar oud ) in de klas kwam ” Piet” ,de EIKEL met een PRIENTA SIEBI ( bezem gemaakt van de nerven van kokos bladeren ) en sloeg erop los.

  Het waren toendertijd TRIS Millitairen die de scholen bezochten als de SINT en Piet die de kindertjes op de KLEUTERSCHOLEN in Suriname afranselden en LETTERLIJK in de zak stopten.

  Elk kind bij ons op school zat DOODANGSTEN uit in die tijd op de dag van 5 december kan ik je vertellen.

  Het afschuwelijke gekrijs van klasgenootjes herinner ik mij nog als de dag van gisteren.

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 34. En toch zijn hier mensen die denken zwartepiet onschuldig is.

  Al sinds de aankomst van de 1ste donkere mensen hier worden zij voor zwarte piet, sambo, sjimmi etc.etc. uitgemaakt.

  btw. de strijd tegen zwarte piet wordt al langer dan 60 jaar gestreden nu heeft het eindelijk de eindstreep gehaald.


  Maak melding

 35. @ Blaka bakra

  Al in een vroeg stadium van hun jonge leven, voelen onze kinderen dat dit niet hun feest is. Voor iedereen die dit gevoel kent. Je lacht en feest maar mee. Ondertussen voel je dat het wel een heel merkwaardige situatie is die je moet ondergaan. De pieten zijn zwart gemaakte blanken die plotseling met jou accent gaan proberen te praten en je moet voor ze oppassen. Het voelt alsof men de draak met je wilt steken, maar voor de goede gang van zaken. Laat je het maar bij meedoen. Terwijl het nooit goed heeft gevoeld.

  Voor onze kinderen moeten deze strijd dus ook voeren. Deze kinderen zijn hier geboren en hoeven zwarte piet niet meer te accepteren. Voor mijn part word het helemaal afgeschaft. Het is niet meer van deze tijd. Ook voor Nederland is het tijd te buigen. We zijn niet meer de jaknikkers die we altijd zijn geweest……


  Maak melding

 36. Van mij mag iedereen gelijk hebben in deze discussie.
  Ik word zo moe van deze voortdurende items over racisme, dat door de Waterkant helemaal tot op het bot wordt uitgemolken, dat ik even afhaak door deze overkill.
  Het heeft ook geen zin meer om te reageren, omdat dit thema voor- en tegenstanders kent, die niet meer voor elkaars standpunten zijn te vinden, sterker nog helemaal geen respect meer kunnen opbrengen voor elkaars standpunten.


  Maak melding

 37. Reageerders, odi odi.

  @Hugo CHAVÉZ, fawaka.

  Je hebt gelijk.
  Ik moest er zelf om lachen.
  Het waren daadwerkelijk die gasten van het TRIS als Sint verkleed
  En dan had je vervolgens de niet al te slimme (zwarte) broeders met hun (trauma’s) die je van langs gaven.
  Die hufters hadden gewoon plezier in.

  Ik dacht toen ook aan een Dominee Schouten van het Jeugdcentrum (EBG) aan de Dokter S. Redmondstraat.
  Wat een (Koloniale) periode zeg.

  Maar dit kunnen jullie eventueel ook nog raadplegen.
  Google even naar (Afbeeldingen van jan schenkman)

  Dat Sinterklaas een ‘knecht’ heeft, die bovendien ‘zwart is van kleur’, was voor het eerst te zien op de mooie illustraties in het boekje met versjes Sint Nikolaas en zijn knecht. Het verscheen in 1850 in Amsterdam en was geschreven door de oud-onderwijzer Jan Schenkman.
  Een naam gaf Schenkman de knecht, of het ‘knechtje’, niet.


  Maak melding

 38. @blaka bakra:
  “Doodsbange kinderen kan toch niet de bedoeling zijn.”
  -Doodsbang waren ze altijd al. Lees maar zelf de ervaringen hierboven. Aan het handje of op de arm van papa of mama durven ze het snoepje wel aan te nemen. Geen kind loopt spontaan naar een zwarte piet, uit angst voor zijn afschrikwekkende verschijning.

  “Als een marron zich witkalkt met pimba is het cultuur, als een witmang zich zwart schminkt (voor een enkele dag) is het racisme.”
  -blaka bakra, dit is appels met peren vergelijken, een marron dringt niemand zijn cultuur op middels een nationaal volksfeest. Het Sinterklaasfeest is een nationaal volksfeest, dat jou VERPLICHT mee te doen als je jonge kinderen hebt. Kinderen zijn leerplichtig, ook op 5 dec. Je mag ze niet thuis houden.

  “Ik bemoei me niet met een Zwarte Pieten-discussie omdat ik het niet zinvol acht.”
  -Toch doe je mee, dus bemoei je je er wel mee.
  Wie zich als zwarte mens hiervan distantieert, distantieert zich van zichzelf. M.a.w. je verloochent je afkomst, je soort en jezelf.
  Noem je jezelf daarom “blaka bakra” misschien?

  -Mijn commentaar is niet afbrekend bedoeld maar ik probeer je vanuit een andere invalshoek deze zaak te laten bekijken.
  Aan jou de keus!


  Maak melding

 39. Blaka bakra, : Als kinderen oud genoeg zijn om niet meer in Sinterklaas en Zwarte Piet geloven, denk je dat ze daarna iedere zwarte medemens gaan stigmatiseren?” je snapt er ook echt geen snars van he? Als je niets zinnigs in te brengen hebt dan het tot uiting brengen van je minderwaardigheidscomplex, wees dan stil en zoek hulp.


  Maak melding

 40. Ik ben heel BLIJ met de reacties van Henk Molenaar Soortgenoten de goodtime racisten. De Nederlanders zeggen dat zwarte piet niks met de donkere mens te maken heeft en het slechts een kinderen feest is. Ik heb de racisten reacties altijd onderuit gehaald en ik ben heel blij met de facebook reactie, het geeft aan wat wij altijd al zeiden hoe de Nederlanders denken. Nu willen ze dat de OM deze mensen gaat vervolgen omdat ze de gedachtegoed van 92% Nederlanders die voor zwartepiet zijn uiten. Dit BERICHT MOET HETEN NEDERLANDSE RACISME ONTMASKERD, ZWARTE PIRT HEEFT MET DE KLEUR VAN JE HUID TE MAKEN VERPAKT IN EEN ZOGENAAMDE KINDEREN FEEST. WAT WIJ NIET MOETEN DOEN IS DIT GOED PROBEREN TE PRATEN VERGEET DE CIJFERS LIEGEN NIET, 92% VAN DE NEDERLANDERS ZIJN VOOR ZWARTEPIET.


  Maak melding

 41. @ella

  Sorry hoor, maar jou conclaaf is en zware aanslag op mijn intelligentie!
  Jij maakt een vergelijking tussen die vijftienvoudige moordenaar, criminele, drugsdealer pres van je en ‘geschminkte’ personen, whahahahahaha.
  Wrong thinking, niet wanneer het mij uitkomt.

  Deze beweging is ontstaan sinds deze crimineel aan de macht is, de rechterhand van quinsy is de grootste paarse aanhanger op het forum.
  Sorry, ik trap daar niet in.

  Als jij vind dat je op een karikatuur lijkt als je in de spiegel kijkt, be my guest,
  ik zie er absoluut niet zo uit.

  Case closed, doe maar wat je niet laten kunt.

  Punt!!!!!!!!!


  Maak melding

 42. Vaak gehoorde opmerking over de discussie over zwarte piet is dat het een kinderfeest is en dat het kinderfeest door andersdenkenden wordt verpest. ja zeker, het is een kinderfeest. Het kinderfeest wordt niet door andersdenkenden verpest, nee, het wordt door volwassenen verpest.
  Gek genoeg wordt in deze hele discussie het perspectief van het kind daar vaak amper in meegenomen. Het zijn de volwassenen die de strijd aangaan en die houden aan hun zogenaamde tradities en die strijd.
  Zo’n jongetje of meisje van 3 of 4 jaar denkt niet in de termen van onderdrukking of racisme als hij nadenkt over pieten. Voor hem of voor haar is de piet zwart omdat hij door de schoorsteen moet. Dat de piet daardoor onmogelijk pikzwart, rode lippen, ringen door zijn oren en kroeshaar kan krijgen doet voor zo’n kindje niet ter zake. Simpelweg omdat bij kinderen fantasie en werkelijkheid nog door elkaar lopen. Kinderen zijn absoluut nog niet in staat om over oorzaak en gevolg na te denken. In de denkwereld van het kind kunnen tegenstellingen prima naast elkaar bestaan en sprookjes zijn echt. Daarom geloven kinderen hun vader en hun moeder wanneer aan de kinderen wordt verteld dat de piet zwart wordt omdat hij door de schoorsteen gaat. Dit heet het magisch denken van kinderen.
  Dit magisch denken bij kinderen biedt daarom ook een kans om de zwarte piet een andere kleur te geven. Als er maar een logische verklaring voor is. De piet is zwart omdat hij door de schoorsteen gaat kan evengoed worden; de piet is geel omdat hij misselijk is van al dat snoepen of de piet is oranje omdat hij de wortels van het paard eet. Geen probleem. Als wij als volwassenen dat aan het kind vertellen zal dat kind dat ook onmiddellijk geloven. Het magisch denken van kinderen.
  Kortom, voor het kind maakt het echt geen zak uit welke kleur
  piet heeft. Als de uitleg maar te volgen is voor dat kind.
  De volwassenen blijven volharden dat het maar een kinderfeest is maar het zijn de volwassenen die met elkaar een probleem in stand houden. Zou de discussie geen andere wending krijgen wanneer wij volwassenen werkelijk met kinderogen naar dit kinderfeest konden kijken en inrichten? Het is immers een kinderfeest.
  Het zou in elk een boel zinloze en oeverloze discussie schelen!


  Maak melding

 43. @ Esmerald

  Omdat jij vindt dat jij niet op een karikatuur lijkt dan is het jou toegestaan om uiting van racisme met cliche-matige en halfslachtige woorden te ondersteunen. Het is goed met je!
  Gelukkig zijn er genoeg mensen die niet op een karikatuur lijken maar die zich toch daadkrachtig uitspreken tegen deze vorm van racisme. En zo hoort het ook!
  Het zijn mensen zoals jij die in de 2e wereld oorlog met de nazi ’s collaboreerden. De zogenaamde NSB-ers. Deze NSB-ers voldeden ook niet aan het karikatuur van de jood. Dus werden de joden op alle fronten verraden door deze NSB-ers!


  Maak melding

 44. En paulus de boskabouter!
  O ja, die zou zich in een pietenpak steken, de straat op gaan en wachten op de eerste steen!
  Dan zou hij zijn roe pakken…….


  Maak melding

 45. Esmerald noemt zwarte piet een geschminkte persoon.
  Nu begrijp ik Esmerald haar standpunt pas goed want ze ziet zwarte piet, niet meer en niet minder dan gewoon een geschminkte persoon.
  Hoe simpel!
  En Esmerald, niet IK zie er als een karikatuur uit maar DE KARIKATUUR lijkt op MIJ!
  Ik was er eerst, toen kwam de karikatuur!


  Maak melding

 46. De oorzaak van deze ellende heeft zondermeer te maken met het feit,dat de actievoerders tegen ZP een verkeerd beeld hebben neergezet.Waardoor er zo’n boemerang effect is ontstaan.En op die foto lijkt het net,let wel!Lijkt het net dat zij zich bewust afzonderen met alsgevolg die ellende op twitter.Dus inplaats van een hoop emoties,rustig de zaak analyseren.


  Maak melding

 47. Rustig de zaak analyseren zegt Kaayman.

  Racisme op en rond het voetbal is niet nieuw en is niet het gevolg van de discussie rond ZP.

  Enkele jaren geleden was er ook veel ophef ontstaan rond de “kabel” ook toen waren sommige commentaren niet mals.

  Tijdens de perikelen rond Ajax niet zo lang geleden was ook het woord racisme gevallen rond de technische staf van het team.

  Als we de reacties lezen die men schreef rond het ZP debat dan staan je haren recht overeind; deze reacties waren ook gericht aan bekende NLers die zich tegen ZP hadden uitgelaten.

  Kaayman vertel eens wat is jouw analyse??


  Maak melding

 48. Je weet donders goed als je zo een selfie om social media plaatst dat je gedonder krijgt.
  Liever hadden ze een selfie gemaakt van gemixte spelers en op social media geplaatst.

  Als de blanke spelers een selfie hadden gemaakt en op social media geplaatst had je weer commentaar uit de andere groep dus wat is wijsheid in deze tijd?


  Maak melding

 49. Door de uitspraak van de grootste clown Rutte neemt niemand den haag serieus.Voor deze uitspraken was dit al het geval.Poetin nam hem ook al niet serieus na de ramp met MH 17.En zo zijn er meerdere voorbeelden waar je aan kan zien dat niemand in de wereld den haag serieus neemt.

  odi odi Mundo


  Maak melding

 50. @ Blanke Hollander,

  Als je niet weet waarover je het hebt, blijf dan stil. Je bent blank en in je kindertijd was je dat ook. Dus kom niet uitleggen dat de kinderen niets merken. Je bent nooit in de positie van een donker kind geweest…

  Probeer je racistisch feest niet goed te praten..


  Maak melding

 51. Een Surinamer die zichzelf Blaka Bakra noemt is een hopeloos geval; het prototype van een Bounty, zo’n figuur zal altijd en dan ook altijd de slachtoffers van discriminatie de schuld geven dat ze gediscrimineerd worden.

  Stel dat alleen deze zwarte Nederlandse jongens goals maken en Nederland wordt wereldkampioen, dan gaat hij ze uitschelden dat ze de witte Nederlanders geen kans hebben gegeven om ook een goal te maken, nu zien de meeste Nederlanders dit niet meer als een Nederlandse overwinning, ze worden boos en gaan eisen dat de zwarten uit het team worden gezet.

  Volgens Blaka Bakra is het de schuld van die zwarte jongens, ze hadden namelijk niet zo goed moeten zijn. En niemand moet me komen vertellen dat ik dingen loop te verzinnen, het is namelijk al eerder voorgekomen met Antilliaanse honkbalspelers die ervoor gezorgd hebben dat Nederland een belangrijk honkbal toernooi won.

  Blaka Bakra, als ik jou was zou ik de wijze woorden van ‘een echte blanke Hollander’ tot me nemen, misschien wordt je dan ook een echte Blaka Man i.p.v. een Blaka Bakra gedrocht.


  Maak melding

 52. Ook nu de verdeeldheid onder de Suri’s. De meeste volkeren hadden een eenheid gesmeed m.b.t. dit onderwerp. Dat een Hollander zich verdedigt en in allerlei bochten wring om dit goed te praten, tot daar aan toe.

  Maar mensen die hun eigen volk uitmaakt voor ongeschoolden omdat ze voor hun zaak demonstreren vind ik triest. Er is er zelfs1 die zich afvraagt waarom de tegenstanders nu pas ZP afkeuren en niet eerder? Simpele woorden als “natuurlijk” en “proces” komen niet in zijn vocabulaire voor. En die noemt anderen ongeschoold, het is toch lachwekkend, alleen de nick name spreekt boekdelen :-).

  Mij zal je niet in demonstraties zien en de discussie legt niet mijn leven stil, net zo min als het feest. Maar ik neem graag even de tijd om de tegenstanders te steunen d.m.v. een reactie op deze site. En nog steeds hulde aan de mensen die dit onder de aandacht van het Nederlandse volk hebben willen brengen. Ik vind hun actie in ieder geval intelligenter dan de zogenaamde voorstanders hier op dit forum, want die komen over het algemeen alleen met versleten dooddoeners. Met deze mensen valt er geen oorlog te winnen.


  Maak melding

 53. @ella,

  Het moet niet gekker worden, nu wordt ik effe voor nsbér uitgemaakt, whahahahaha!

  Ach ja, we weten allen wie de grootste nsbér is van suri, dat is die pres van je.
  Die heeft, in opdracht van, Surinamers vermoord…., zijn eigen volk, das nou een DieHard nsbér meid.

  Deze nsbér wilt ook geen terugbetalingen voor het slavernij verleden, heb je echt een goeie aan.
  Die heeft subliem de verdeel en heer tactiek toegepast, maar……………de best betaalde baantjes in suri worden bezet door Nederlanders.

  Wanneer gaan jullie demonstreren tegen het dictatoriale juk waaronder suri ten onder dreigt te gaan.


  Maak melding

 54. dit kan echt niet anno 2014 . deze gasten moeten zondermeer vervolgd worden . maar je had deze reacties ook kunnen verwachten ,gezien de anti ZP acties .in het verleden is het ook gebeurd toen een groepje (de kabel)zich afzonderde van de rest .

  dit soort reacties zullen ertoe bijdragen dat de ZP wordt afgeschaft en plaatst zal maken voor gekleurde pieten .


  Maak melding

 55. Konsensi, ga nogmaals GOED lezen wat ‘een echte blanke Hollander’ (‘Blanke Hollander’ kwam ik niet tegen) geschreven heeft, je hebt niet goed begrepen wat hij zegt, hij heeft het b.v. niet over de zwarte kinderen maar over de witte kinderen.


  Maak melding

 56. Eens met “echte blanke Hollander” !
  Verstandige reactie (met een denkbeeldig plusje) van iemand die de kern van het verhaal begrijpt.

  Dus gewoon de pietjes leuk schminken met een leuke verklaring naar de kinderen. Iedereen blij en we vierden nog lang en gelukkig Sinterklaas in goede harmonie.
  Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn? Maar ook dat wordt door de voorstanders niet getolereerd.

  Je gaat wel met een ander gevoel naar Bart Smit als je niet achter het feest staat maar je kind niets wil onthouden, terwijl de lieve wijze blanke Sint met de eer strijkt. Daarom is het op dit moment toch geen onschuldig kinderfeestje. De ouderen zijn wel degelijk betrokken.

  Misschien zijn dezelfde onbewuste kinderen van heden wel de tegenstanders van morgen. Ouders mogen hun kind beschermen tegen deze emotionele achtbaan die zij ieder jaar meemaken. Ik heb geen flauw idee hoe ze het ervaren maar heb begrip voor de tegenstanders. Weg met Piet in zijn huidige vorm dan ben je ook van alle gezeik af!


  Maak melding

 57. Mijn naam is Tjietra!
  Ik ben van Hindoestaanse origine.
  Helemaal gelijk met dat pieten-gedoe, weg met zwarte Piet.
  Ik wil graag meedoen met de actie, but what’s in it for me!

  Als ik mee doe, zal de wereld er morgen anders uitzien?
  Wordt ik niet meer voor koelie-meid, daleit, kerrie-vreter, gramaxoondrinker, etc uitgemaakt.
  Is de haat tegenover de Hindoestanen daarna opgelost?
  Wordt mijn geloof niet meer tij en ontij tegen mij gebruikt, of aap genoemd?

  Deze racistische gedragingen kwetsen mij enorm, ben er heel erg verdrietig over.
  Vroeger werd ik ook gepest omdat ik lang haar heb. Als kind dagelijks huilend naar huis, vanwege de hoofdpijn, door het getrek aan mij haar.

  Misschien moet ik een klacht indienen namens mijn soort bij de mensenrechten orga.

  dus………………

  Mijn naam is Amoefoe,
  Ik ben best wel een knappe boslandcreoolse vrouw.
  Ik vind het een goed idee, weg met zwarte Piet.
  Ik ben bereid om jullie half witjes te steunen. Mijn soort is naar de bossen gevlucht en we hebben niets van doen met die onzin,
  Maar.. what’s in it for me?
  Wordt ik niet meer uitgescholden voor pingo, pakira, blauwkop, of wathever.
  Wordt ik niet meer dagelijks teruggestuurd naar de bosjes. Wordt ik niet meer verweten dat mijn soort alles gratis krijgt? Wanneer houd het nou eens een keer op. Dit soort uitlatingen maakt ons soort erg verdrietig.

  Misschien moeten wij ook naar de mensenrechten-orga voor hulp.
  Etc..etc…

  Enne dit heeft alles te maken met het onderwerp.
  Whahahahaha, dat is internetlanguage voor een smiley.

  Jou waarheid is niet mijn waarheid.
  Das nou DE-MO-CRA-TIE, freedom of speech.

  Doe er mee wat je wilt!
  Ben er klaar mee…


  Maak melding

 58. Ook tijdens de slavernij, zal je wel zwarten gehad hebben die het niet zo slecht vonden, ze kregen tenslotte gratis eten, gratis drinken en gratis huisvesting dat je af en toe afgeranseld werd hoorde er maar gewoon bij, ja toch esmerald.


  Maak melding

 59. @afoe,

  Dacht ik het niet, de Batjauw commandant van bouwta, die is er als de kippen bij.
  Waar staat… dat ik, welke slavernij dan ook, goed keur?
  Beetje veel stompzinnig geblaat van jou ….

  Ach, had niet anders verwacht, na mijn bouwta opmerking.. zo voorspelbaar.

  Ik heb dus helemaal gelijk, zijn de bauta troepen, die deze oproer veroorzaken.

  Genoteerd!!!


  Maak melding

 60. Ach Esmerald toch! What’s in for me? Zo zit deze wereld toch niet in mekaar?Als anderen in het verleden er net zo over dachten zag de wereld er totaal anders uit, en vraag ik me af of je deze vrijheid zou hebben om gewoon vanachter je pc je mening te geven, genuanceerd of ongenuanceerd. Wat nu de normaalste zaak van de wereld is, had ook anders gekund.

  Het kost je helemaal niets om te supporten, dus hoef je ook niets te verwachten toch? Je hoeft niet in de regen te gaan demonstreren, want niet iedereen heeft die tijd en is zo fanatiek, ik ook niet :-). Maar gewoon een positieve reactie vanachter je laptop creëert al eenheid. Je hoeft er niet zwart, wit, bruin, geel of paars voor te zijn, en je hoeft je ook met niets of niemand te associëren. Wie is die Quinsy trouwens en dat hele Bouta gedoe moet je ook niet interesseren, maar wel het streven van een bepaalde groep Surinamers om af te rekenen met Piet in zijn huidige vorm, omdat er “luchtje aan zit”.

  Waarom moeten Surinamers of Nederlanders met Surinaamse roots elkaar altijd tegenwerken? Wat is er in godsnaam mis met een kleine aanpassing in Piets uiterlijk? Je weet wel beter en met jou ga ik geen “ruzie” maken.

  Copy/paste:

  Doe er mee wat je wilt!
  Ben er klaar mee…


  Maak melding

 61. @Zwakka,

  So wort je rasist.
  Als een hindoestaan langsloopt, schreeuw dan tegen hem koelie gwe na India.

  Als een chinees langsloopt, schreeuw dan tegen hem snesie, pe ie aai de, in ie gogo?

  Als een creool of marron langsloopt, schreeuw dan tegen hem eh mie bing soekoe wang slaaf da ie kong direct mang.

  Als een blanke langsloopt, schreeuw dan tegen hem eh griediemang, ie serie you oma? Mie wang baying.

  Als een javaan langsloopt, schreeuw dan tegen hem aai ie pa-e, o menie piettjal ie njang tide?


  Maak melding

 62. blaka bakra, esmerald en kaaymang,
  Is jullie schuld! Als jullie niet zwart waren geweest was er ook nooit een zwarte piet gekomen en zou er ook geen discriminatie op huidskleur bestaan en ook geen racisme.
  Waarom zijn jullie zwart? Doe er toch wat aan. Dan is alles in één keer opgelost!


  Maak melding

 63. Deze dommeriken hebben niet door dat ze ons, anti ZPers, juist onbewust steunen. Zij bevestigen door hun reacties dat het hele gedoe van ZP om Racisme gaat, hetgeen massaal wordt ontkend door de witte massa.
  Ze vallen allemaal door de mand en Rutte moet zijn grote smoel houden want hij was één van de eersten die schreeuwde dat Zwarte Piet zwart blijft omdat dat nou eenmaal zo is.
  Wel Rutte, Zwarte Piet is nou eenmaal zwart en jouw land is nou eenmaal racistisch! Doe daar wat aan, manneke!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.