Werkgevers willen geen vrije dag meer

24

PARAMARIBO, 11 nov – Het hangt werkgevers de keel uit. Het vooruitzicht op nog een nationale vrije dag is niet waarop werd gewacht. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Asfa, heeft minister Edmund Leilis een boze brief gestuurd.

Het voornemen om Sasi Sura, Nieuwjaar bij de javanisten, te verklaren tot nationale vrije dag, wordt ervaren als productieonvriendelijk. En dat al helemaal als het op vierentwintig november is, een dag voor Onafhankelijkheidsdag. “De maatregel voor nog een vrije dag in de al korte week, zien we dan ook als een onverantwoordelijk besluit”, stelt Asfa in de brief.

Ook bij ondernemers zelf komt het voornemen onaangenaam over. “Als ondernemer laat het je de wenkbrauwen fronsen, omdat het de zoveelste verrassing is van de regering Bouterse – Ameerali. Persoonlijk betekent deze vrije dag voor mijn bedrijven sowieso extra kosten voor afdelingen die wel open zijn, door de dubbele uitbetaling (van het dagloon, red.) die moet plaatsvinden”, zegt ondernemer en parlementariërs Arthur Tjin Atsoi tegenover de Ware Tijd.


24 REACTIES

 1. Bouta en Bravo zullen nog meer vrije dagen geven want ala san sa de kratis is welkom ondro deng (zoals door Cedric van Samson) HOUSE NEGRE.
  Ai want deng mang wan ala san kratis. Brunsie e prat monie Kratis.
  Dus waarom geen 180 vrije dagen want a salaris dang de kratis


  Maak melding

 2. Wederom een financieéle ramp voor de ASFA. Het bedrijfsleven moet inleveren. De javanen de klootjes volk van hier, heeft al nationale dagen. Gaan wij in de toekomst ook een vrijdag eisen van terug gekeerde NedSurs. Het wordt steeds erger.

  Tj


  Maak melding

 3. Khan ik heb je een – gegeven omdat je zomaar Javanen klootjesvolk noemt hee ga je mond spoelen suma na yu fu taigi disi… Heb een beetje respect en noem onze Kondreman geen klootjes volk je hele mond lijkt op klootjes, abun grabu mooi….

  Ai die vrije dagen moetne afgelopen zijn… van mij mogen ze een hele hoop terug draaien, het was allemaal grappig maar onze economie gaat eraan KAPOT, ik dacht dat ondernemers gesteund zouden worden, dit is geen steun maar ondernemers met hoge lasten opzadelen in een dure maand als Dec. nog wel te verstaan… doe ff lekker normaal, en dat bedoel ik met DEZE REGERING denkt niet na… ”ze werken en het werkt” hee yere no zowel ”ze” als ”het” werkt noh maar er gebeurt geen MOERRRR ja sorry hoor…. idd alles gratis, hoe verpest je je burgers, anderen hebben 10-tallen jarengeknokt om een bestaan op de bouwen en de andere krijgt het KRATIS toch.. Laat brunsie wan bigi brik krijgen hoor, wat is dit voor komedie, wel de jongeren zijn teleurgesteld, de leerkrachten zijn dat ook, eveneens de Binnenlandbewoners, en de velennnnnn ondernemers, ik kijk uit naar de verkiezingen en ben voor FRONT/VHP/CHAN ech wel

  STEM FRONT
  anders beland Su
  op zijn KONT….
  of zelfs in de stront

  a no spotu


  Maak melding

 4. Vanity
  STEM FRONT
  anders belandt Su
  op zijn KONT….
  of zelfs in de stront

  a no spotu

  [ 😉 ]
  ++++++++++++++++++++++++++++

  stem op front;
  en je krijgt Stront!!
  😀


  Maak melding

 5. ach wat maakt een dag meer of minder vrij nu uit, volgens een ander topic wordt er toch haast niet of slecht gewerkt door een groot aantal Surinamers, dus zal het niet veel uitmaken..


  Maak melding

 6. Productieonvriendelijk, korte werkweek, extra kosten.

  Een handige bedrijf stelt een verplichte vakantieopname (en bedrijfssluiting van bv 1 of 2 weken) in die samenvalt met de week met de meeste vrije dagen. Indien dit mogelijk is natuurlijk.

  Gelukkig (of niet) is er niet zo veel industrie en productie in Suriname, dus valt het e.e.a. wel mee.


  Maak melding

 7. Ik begrijp de werkgevers wel.
  Op Turkije na is Suriname het land met de meeste nationale vrije dagen in de wereld.
  In Turkije gaan ze nu snijden in de nationale feestdagen, omdat men daar wel door heeft, dat dit ten koste gaat van enorm veel productieverlies.
  Suriname zou misschien ook eens kunnen nadenken over de vraag of een aantal nationale vrije dagen moet worden afgeschaft of moet worden gebundeld.
  Zou voor de Surinaamse economie heel erg goed zijn.


  Maak melding

 8. We hoeven de grote wereld niet altijd na te apen, maar in de USA staan handelszaken vrij om hun business te openen op nationale vrije dagen. De overheidsinstellingen zijn wel gesloten, maar particuliere bedrijven openen normal hun deuren voor business. Vandaag bijvoorbeeld, is Veterans Day. Ik zit als leerkracht lekker thuis, be banken en de overheidskantoren zijn gesloten, maar de supermarkets, de grote handelszaken zijn normaal open. Soms is afkijken niet koloniaal.


  Maak melding

 9. BREAKING NEWS FROM GUYANA!
  President Ramotar van Guyana heeft de wetgevende macht (Parlement) opgeschort om een motie van wantrouwen tegen hem vanuit de oppositie te voorkomen. Deze situatie loert aan de vooravond van de verliezingen in Suriname. Het Parlement in Suriname functioneert niet, en ik heb het vaker gezegd: er komen in mei 2015 geen verkiezingen. Mark my words.


  Maak melding

 10. Vanity,

  Het is de opgekropte ellende innerlijk,die soms de rode draad kwijt raakt in zijn verhaal. Su vergelijkt zich met de G7. Zelfs de landen uit de G7 zijn huiverig voor de millioenen weggegooide valuta op zo’n dag. Als wij zo door gaan in su zal er nog maar een dag in het jaar gewerkt worden.

  Tj


  Maak melding

 11. As fabrikant ik sou juist blei sein met ekstra frei dag. Dang op die dag gaan mense ekstra gebruike spulle die jij maak. Dang of die spulle gaan sneller kapot dang moete mense weer niewe koope of sei koope meer van jou spul op die dag.
  Dus dat fabrikant worde dankbaar, nee, sei worde bang.
  Sei denke alleen aan inkoome die sei misse, maar niet aan toekomst inkoome dat is daardoor gesaait.


  Maak melding

 12. GIGO, Garbage In, Garbage Out is een begrip uit de computer wereld, in Suriname hebben we DINO, Desie in, Nonsense Out. Als jullie je les nog niet geleerd hebben, mogen jullie nogmaals op Desie stemmen, krijgen we nog vijf jaar lang alleen maar nonsens te verwerken.


  Maak melding

 13. terecht: dit land wil alleen feesten en feesten alleen op echte feestdagen en niet de hele jaar door. wil je vrij dan vraag je een snipperdag. wil je veel vrije dagen in een jaar, dan moet je dat regelen in je cao overeenkomst.. zo duidelijk is dat. ik weet waarover ik praat, want ik weet hoe ik mijn inkomen in een maand moet verdienen, en als ik vrij wilt, dan krijg ik dat.


  Maak melding

 14. werk gevers willen vooral weten welke dagen ze nog open zijn en dan kunnen ze berekenen hoeveel gewerkte dagen ze moeten uitbetalen..

  alleen betalen op gewerkte dagen voor de rest maakt het niet uit..


  Maak melding

 15. De verkiezing nadert.waarom dan geen gebruik van maken.bouterse zegt;luister mensen,5 jaar heb het besluit niet genomen om nog eens in sur.een dag vrij te geven.maar dit doe ik omdat er over 6 mnden gestemd moet worden.dus dit is een boodschap naar d javanen toe om op mij( bouterse)mij te gaan stemmem.leuk bedacht!zulke mensen zijn gewoon Zkelig


  Maak melding

 16. “Waarom heeft een religie meeste vrije/feestdagen?”

  Omdat die God eerst opgepakt moet worden, dan aangeklaagd en berecht moet worden, vervolgens gekruisigd, dan weer gedragen naar het graf, dan wordt graf gesloten, dan volgt mysterieuze ontsnapping uit graf, dan weer verschijning aan volgelingen, dan de gang naar de hemel. Een heel proces. Dat kost vele dagen natuurlijk.
  Tel daar nog een birthdayparty bij en je komt op een behoorlijk aantal dagen voor slechts 1 God, die niet eens een echte God is, maar zoon van.


  Maak melding

 17. Laten wij een feestdag inleveren als geschenk voor de werkgevers laten we massaal stemmen om PHAGWA af teschaffen als nationale feestdag! Als men phagwa wilt vieren kan men naar India gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.