Geen Sinterklaas en Zwarte Piet naar Amsterdam-Zuidoost

107

De Sinterklaascentrale in Amsterdam gaat dit jaar niet meer naar het stadsdeel Zuidoost met onder meer de Bijlmer. Het besluit is het gevolg van de discussie over Zwarte Piet. Dat meldt de NOS. Volgens de omroep wil de centrale niet provoceren en is bang voor problemen.

“Al zou ik nog aanvragen uit Zuidoost willen aannemen, de teams durven er niet meer naar toe”, zegt voorzitter Henk van der Kroon tegen de NOS. Volgens hem waren er in de afgelopen jaren geregeld incidenten in Zuidoost. De Sinterklazen en Zwarte Pieten werden aangevallen, bekogeld en er werd tegen de auto getrapt.

De Sinterklaascentrale werkt alleen met de traditionele Zwarte Piet. “Dat is uit praktische overwegingen en heeft niets te maken met een politieke stellingname”, zegt Van der Kroon. Hij benadrukt dat er vooralsnog geen aanvragen uit Amsterdam-Zuidoost zijn binnengekomen.


107 REACTIES

 1. Heel erg dat het nu zo ver moet komen dat het vieren van een kinderfeest onmogelijk gemaakt wordt met een oneigenlijke discussie over rascisme door een groepje dat mensen in Nederland en België probeert hun cultuurgeschiedenis te ontnemen.


  Maak melding

 2. Henk Bongers
  Heel erg dat het nu zo ver moet komen dat het vieren van een kinderfeest onmogelijk gemaakt wordt met een oneigenlijke discussie over rascisme door een groepje dat mensen in Nederland en België probeert hun cultuurgeschiedenis te ontnemen
  ======================================

  Niemand probeert je jouw cultuurgeschiedenis te ontnemen.

  Wat een grote groep mensen wil is dat het stereotype koloniale beeld van de “domme geknechte Afrikaan” uit het feest wordt geschrapt.

  Jij moet je schamen dat anno 2014 dit stereotype beeld nog steeds onderdeel is van jouw cultuurgeschiedenis en wordt overgedragen aan de nieuwe generaties via dit zogenaamd onschuldig kinderfeest.

  Maar ja, net zoals in vele andere gevallen: je ziet “t of je ziet “t niet.


  Maak melding

 3. Abaisa,

  Die groep, die jij noemt, is niet zo groot als jij ons wilt doen geloven.
  Het gaat maar om een select groepje.
  Een deel daarvan heeft een oprechte mening, een ander is alleen maar aan het stoken.
  Ik zou de enquetes er nog maar eens op na lezen, die over dit item zijn gehouden.


  Maak melding

 4. Fantastische discussie. Aan de ene kant Surinamers met een minderwaardigheidscomplex en aan de andere kant Nederlanders die hun identiteit denken te ontlenen aan een kinderfeestje met racistische trekken. De amusementswaarde van deze discussie is bijzonder hoog en ik wil iedereen die eraan bijdraagt ontzettend bedanken. Smullen dit.


  Maak melding

 5. Is dat dus de mentaliteit van een gedeelte van een kleine groep (10 % , is dus RELATIEF EEN KLEINE GROEP Abaisa), gewoon molesteren en mishandelen als je het er dus niet mee eens bent, en dat er op andere plaatsen beveiliging in Zwarte pieten outfit mee moeten lopen om mensen eventueel te beschermen, lekker democratisch wel, gewoon mee doorgaan zo, escaleerd vanzelf wel een keer, als dit zo doorgaat


  Maak melding

 6. Rudinho
  Abaisa,

  Die groep, die jij noemt, is niet zo groot als jij ons wilt doen geloven.
  Het gaat maar om een select groepje.
  Een deel daarvan heeft een oprechte mening, een ander is alleen maar aan het stoken.
  Ik zou de enquetes er nog maar eens op na lezen, die over dit item zijn gehouden
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Begrijp jij je eigen onzin wel die opschrijft: “1 groep heeft oprechte mening; de ander is aan het stoken.”

  zulke onzin kan slechts voortkomen van iemand die geen binding heeft met .de groep.

  Ik hoef geen enquetes na te lezen omdat ik precies weet er speelt onder de doelgroep en dat weet ik al vanaf de 3de week na mijn aankomst, tig jaren geleden.


  Maak melding

 7. Het werd moslims verboden hun traditie – het dragen van de burqa – uit te voeren in Nederland. Dat was normaal, het verbieden van tradities van anderen, zgn omdat de identiteit van die persoon niet kon worden vastgesteld.
  Maar het is weer abnormaal om een Zwarte Piet, wier identiteit ook niet is vast te stellen en die eigenlijk niet veel verschilt in uiterlijk van de vrouw in de burqa, te verbieden. Want dan kom je aan een traditie!
  Lang leve de dubbele standaard!

  Krølle-Bølle


  Maak melding

 8. hans
  Is dat dus de mentaliteit van een gedeelte van een kleine groep (10 % , is dus RELATIEF EEN KLEINE GROEP Abaisa), gewoon molesteren en mishandelen als je het er dus niet mee eens bent, en dat er op andere plaatsen beveiliging in Zwarte pieten outfit mee moeten lopen om mensen eventueel te beschermen, lekker democratisch wel, gewoon mee doorgaan zo, escaleerd vanzelf wel een keer, als dit zo doorgaan
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Tja dit laat perfect jouw gedachtegang zien.

  Jij hebt liever een escalatie dan dat je iets aanpast,wat door ieder normaal denkend mens, als negatief wordt beschouwd.

  Aan de andere kant verbaasd deze opstelling mij niet.


  Maak melding

 9. Abaisa,

  Ik verkondig volgens mij geen onzin.
  Op dit forum is een aantal mensen actief, die er lol in hebben om in de pap te roeren om het zo maar eens te zeggen.
  Die mensen heb je ook in de groep, die van alles en nog wat tegen Zwarte Piet hebben.
  Sterker nog: bij elke discussie op maatschappelijk gebied of op fora heb je dit soort vuurtjesstokers.
  Uit je posting begrijp ik, dat je in Nederland woont en dat je al vanaf de 3e week na aankomst precies begreep, wat er onder de doelgroep speelde.
  Dat vind ik bijzonder knap.


  Maak melding

 10. De groep mondige anti-Pieten is inderdaad klein. En geen wonder. Deze discussie is zo fel dat niet iedere burger zich kan permitteren om openlijk zijn mening erover te verkondigen. Per slot van rekening wonen we niet allemaal in Amsterdam Zuid Oost. De meeste van ons wonen en werken naast pro-Pieten, en zijn op vele manieren van hen afhankelijk. Op school zijn zij degenen die onze werkstukken een beoordeling moeten geven, op kantoor bepalen zij of wij promotie krijgen. De meeste anti-Pieters behoren daarom tot de zwijgende massa, die anoniem op internet steunt betuigt aan de mondige voorlinie, maar die thuis, in de straat, op school en op werk zoetjes ja-knikt naar de pro-Piet.


  Maak melding

 11. Leuk voor die kinderen daar.

  Dit is echt een absoluut dieptepunt.

  En dat om een klein groepje zogenaamde intellectuelen die een onschuldig kinderfeest volkomen verzieken.

  Te ziek voor woorden.


  Maak melding

 12. Abaisa

  Tja… achteraf blijkt het toch niet zo’n “onschuldig” kinderfeest.

  Dat is wat de tegenstanders er van maken.

  Straks gaan de lilliputters protesteren tegen Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen . De roodharigen tegen Bassie van Andriaan….

  Echt volkomen doorgeslagen

  Politieke correctheid die de sfeer volkomen verziekt,.


  Maak melding

 13. Henk Molenaar,

  Helaas is het zo dat de Zwarte Pieten zich nogal agressief gedragen en daardoor kleine kinderen agressie associeren met zwarte mensen.
  De Zwarte Piet aanhangers hadden ook kunnen stellen dat ze juist via de Zwarte Piet kinderen willen uitleggen dat de blanke Sinterklaas en de Zwarte Piet gelijkwaardig zijn. Door bvb de agressie weg te laten, het bedreigende aan de Piet weg te nemen. Maar helaas.
  Btw, geen enkele kind houdt van de Zwarte Piet. Ze houden allemaal van de blanke Sinterklaas. Dus heeft eigenlijk die Zwarte Piet alleen maar een schrik- en angsteffect en is het zelfs totaal overbodig in dit kinderfeest. Zwarte Piet is de dissonant in dit kinderfeest!

  Krølle-Bølle


  Maak melding

 14. Als er echt Surinamers en Antillianen zijn die het Sinterklaas feest willen vieren (persoonlijk hoeft het van mij niet) dan kunnen ze daar in Zuid Oost die halsstarrige Bakra’s (waaronder Henk Molenaar) laten zien dat het feest voor ALLE KINDEREN even leuk is en blijft wanneer ze Zwarte Piet vervangen door Roetvegen Piet of Regenboog Piet. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat volwassen mensen zo halsstarrig kunnen reageren als een deel van de samenleving (terecht of onterecht maakt niet uit) aanstoot neemt aan het uiterlijk van Zwarte Piet, terwijl die volwassen mensen zelf het zwart zijn van Zwarte Piet verklaren door te zeggen dat hij door de schoorsteen gekropen is, waarom MOET, zelf met de dreiging van vuurwapengeweld op de achtergrond, Zwarte Piet per se het karikaturale uiterlijk van een Afrikaan hebben en mag daar niet, zelf niet een heel klein beetje, aan getornd worden?


  Maak melding

 15. En nog steeds zijn er zoveel ezels die ervan uitgaan dat zwarte piet een vorm van racisme is!!!
  Zwarte piet is NIET ZWART!!!!
  Het gaat om het verhaal: Sinterklaas ging met zijn knechtjes langs bij kinderen om via de schoorsteen kadootjes te bezorgen. In een schoorsteen heb je roet en daardoor ziet zwarte piet er zwart uit. Dus als ze door de schoorsteen gaan, worden hun gezichten zwart door het roet! Het is ROET en geen HUIDSKLEUR!!!
  Pfff….hoe vaak moet je dit nog aan mensen uitleggen?


  Maak melding

 16. Abaisa, dus jij vindt dat jij normaal denkt en de 90 % die er een andere mening heeft niet, en met het invullen voor een ander ben je ook al zo sterk bezig.
  Krulle bol, je vergist je nu toch behoorlijk die kinderen die bang waren voor de genen die jij zwarte piet noemt, waren bang voor de Surinamers die de Zwarte pieten belaagden, doe een beetje normaal, nu maak je er ook al van dat kinderen bang zouden zijn voor Zwarte Piet, jij slaat echt helemaal door he, gaat hij ook nog invullen voor 90 % van de Nederlandse bevolking hoe het Sinterklaasfeest gevierd moet worden


  Maak melding

 17. @hans,

  Jou kinderen houden van de zwarte piet omdat jijzelf er waarschijnlijk als een zwarte piet uitziet. Maar die kinderen met die blanke vaders, die houden echt niet van zwarte piet. Ze zijn er vang voor. Vraag het ze maar.


  Maak melding

 18. Laat ik me toch verleiden tot een reactie?

  Weg met Piet in z’n huidige vorm. Welkom Piet “nieuwe stijl”. Bepaalde ouders staan niet achter het feest maar kopen toch graag een cadeau voor hun kind, terwijl ze moeten liegen dat het van de wijze vriendelijke Sint komt. Zo een onschuldig kinderfeest is het dus niet, want de ouders zijn er ook bij betrokken. Ik kan me voorstellen dat het voor deze ouders emotioneel niet gemakkelijk is.
  Waarom niet zodanig wijzigen dat alle kinderen en ouders van alle rassen met plezier deze traditie kunnen voortzetten? Wat heb je aan een traditie die over 15-20 jaar maar door 60% van het volk gevierd wordt? En het zal steeds minder worden, kun je nu toch al voorspellen? De rechter heeft gesproken en zelfs de handel kiest al eieren voor hun geld. Nou leuke traditie he.
  10% of 60% tegenstanders vind ik trouwens niet relevant! Relevant is; hoe past dit in de hedendaagse maatschappij? Niet dus, anders was er geen discussie.

  Durf nou gewoon te wijzigen, wat maakt het nou uit? Maar die koppige bekrompen mensen begrijpen dit niet en doen alsof hun leven er van af hangt. Ze houden liever vast aan iets wat kwetsend is voor anderen, als zij en hun kindjes maar plezier hebben.

  En ik ben niet “donkerzwart” :-), heb geen last van een complex, voel me niet verbonden met de tegenstanders, heb geen kleintjes om me heen om Sinterklaas mee te vieren, woon lang in Nederland maar heb me nog nooit gediscrimineerd gevoeld en heb 3 echte goede vrienden waarvan 2 blank en 1 Surinaams.

  Dus als er iemand z’n kop moet houden en deze discussie helemaal aan zich voorbij moet laten gaan, dan ben ik het wel. Maar zo zit de wereld niet in mekaar.


  Maak melding

 19. Nu kun je dus zien wat voor een mannetje vol met vooroordelen en voorbarige conclusies een Verwardheid eigenlijk is want ik ben toch al zo’n heel dikke zestig jaar een kind van een blanke blauwogige blonde vader een een half Javaans/ half Hollandse moeder en zonder kinderen, du zoals gewoonlijk slaat de laatste posting van steenhard de waarheid nergens op zijn Nickname moet dus eigenlijk zijn halfzachte fantast


  Maak melding

 20. Ik daag elke blanke uit om z’n kind onbeheerd een uur met een zwarte piet alleen te laten. Als dat kind niet elke minuut schijt van angst en een levenslange trauma oploopt, verklaar me dan voor gek.


  Maak melding

 21. Zonnetje, ze geloven je niet, omdat ze je niet willen geloven,
  anders hebben ze toch geen reden meer om die slavernij troefkaart te spelen en zich lekker af te zetten tegen de Hollanders, en zich min of meer in een underdog positie te plaatsen, want kijk eens hoe zielig wij zijn met onze frustaties uit het slavernijverleden meer dan honderd jaar geleden, zij en hun ouders hebben er niets van meegekregen, maar toch, eigenlijk zijn ze wel zielig, geen zwarte pieten maar zielepieten


  Maak melding

 22. “De Sinterklaascentrale in Amsterdam gaat dit jaar niet meer naar het stadsdeel Zuidoost met onder meer de Bijlmer.
  De Sinterklaascentrale werkt alleen met de traditionele Zwarte Piet.”

  Zijn ze dan eindelijk wakker bij die centrale?
  Ze zijn al jaren niet welkom. Op het Bijlmerplein hangt er al zo lang als ik in NL heb gewoond een spandoek met de tekst: “Zwarte Piet is zwart verdriet”
  Als mensen je zo luid en duidelijk laten weten dat je niet welkom bent en je blijft toch komen met je ongenode gasten, wat wil je dan dat er gebeurt? Pleur die bende op, dachten de bewoners. Elk jaar diezelfde vernedering. Want zo wordt Piet ervaren in de Bijlmer. Schaamteloos liep de fanfare daar rond in gitzwarte, lelijke, afgrijselijke, kindonvriendelijke verschijning, allemaal met hun blauwe, grijze of groene ogen. Een schrikbeeld voor ieder kind. Afstotelijk en weerzinwekkend.
  Gaan jullie maar lekker naar Lutjebroek je zwarte pieten feestje vieren. Daar wonen nog mensen, met door inteelt en incest aangetaste hersenen, die nooit zullen begrijpen hoe een zwarte dit ervaart. Menig kind, zal een van angst uitbarstende huilbui bespaard blijven!


  Maak melding

 23. mooi Joy , ga dan lekker het sinterklaasfeest vieren op jullie eigen manier met welke kleur piet dan ook maar ga jij/jullie niet voorschrijven aan de over. over, overgrote rest van de Nederlandse bevolking hoe ze hun feest van jullie moeten vieren, maar houd eens op met je gezeik en gedram ontstaan uit de onverwerkte frustaties van een echt zwarte bladzijde uit de Surinaams/Nederlandse geschiedenis, maar waar jullie en je ouders part nog deel aan hebben gehad


  Maak melding

 24. De Sinterklaascentrale werkt alleen met de traditionele Zwarte Piet. “Dat is uit praktische overwegingen en heeft niets te maken met een politieke stellingname”, zegt Van der Kroon.

  Praktische overwegingen!!!???
  Welke dan?
  De kleding blijft hetzelfde, de zwarte schmink hoeft niet meer, evenals de rode lippenstift, de oorbellen en de kroesharige pruiken. Kwestie van opruimen en in de vuilniszak doen, voor eeuwigggg!!
  Wat een liegbeest is die Van der Kroon, toch!
  Net zo leugenachtig als het hele feest is.
  Schaam je man!


  Maak melding

 25. -Jammer dat een kinderfeest zo uit de hand is gelopen. Zoals ik al eerder heb aangegeven mag men best wel aanpassingen aanbrengen, maar het grootste probleem is de eenheid die er niet is onder de afro mensen.

  -Als een ieder die van afro creool afkomstig is en een brief ondertekent wie wel en wie niet de zwarte piet wil hebben, zullen de nieters deze zaak gaan verliezen. waarom????
  -onderling kraakt men elkaar af met de woorden zwart, neger etc. Als iemand anders met een ander cultuur hetzelfde zou doen, ben je een racist.
  -zie de films die gemaakt worden waar vaak de afro creolen als criminelen optreden, als drugsdealers, hier en daar vrouwen en kinderen hebben.

  -Ik zou pleiten voor een eenheid en goed erover na gaan denken wat men precies wilt hebben. vaak genoeg zijn er opgekropte emoties die een rol spelen.

  =Als men niet aan de mentaliteit gaat werken moet men ook niet blijven klagen in het leven. Hoe zit het dan met de opvoeding?????
  Ik hou mij buiten alle negatieve toestanden, omdat het leven te mooi is.


  Maak melding

 26. in sme zijn wij dol op sinterklaas pieter baas wat lullen ze dan in nedereland..

  zelf liggen die ned/suris in de zon te bakken om hun kleur op pijl te houden..


  Maak melding

 27. @hans,
  Hier in SU vieren wij geen Sinterklaasfeest. Enkele Nederlandse bedrijven zoals De KLM, de Ned. Ambassade en een enkele NL basisschool, vieren dat feest nog.
  De werknemers van die bedrijven, voelen zich verplicht mee te doen, bang voor repressailles.
  Dan is er nog een groepje donkerwitte mensen die menen dat zij trouw moeten blijven aan de overheersers van toen, omdat zij zich in Suriname eindelijk mens konden en mochten voelen (daarvoor waren het onaanraakbaren). Dat is alles wat Sinterklaasfeest viert, in Suriname. De rest viert Kinderdag!
  Hou jij nou eens een keer op met jouw gezeik en gedram over een facet van een feest dat geen bestaansrecht meer heeft?
  Het zet geen zoden meer aan de dijk. Zwarte Piet is vvt! Voltooid verleden tijd! Discussie is zinloos!


  Maak melding

 28. hans
  mooi Joy , ga dan lekker het sinterklaasfeest vieren op jullie eigen manier met welke kleur piet dan ook maar ga jij/jullie niet voorschrijven aan de over. over, overgrote rest van de Nederlandse bevolking hoe ze hun feest van jullie moeten vieren, maar houd eens op met je gezeik en gedram ontstaan uit de onverwerkte frustaties van een echt zwarte bladzijde uit de Surinaams/Nederlandse geschiedenis, maar waar jullie en je ouders part nog deel aan hebben gehad
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Als jij het nou leuk vindt of niet, feit is dat we deel uitmaken van deze samenleving. Feit is ook dat dit deel van de samenleving zal blijven groeien en steeds een groter deel zal worden.

  Dat jij jouw feestje hebt kunnen vieren zoals jij het leuk vind is je gegund, maar de tijden zijn veranderd. We live in a changing world and nothing ever remains the same.

  Toen ik voor 1st hier aankwam ging haast iedereen gekleed in zwart en grijs, hadden de vrouwen geen billen maar slechts heupen en wisten niet te dansen.

  Tegenwoordig is alles rood, geel en groen gekleurd, hebben de meiden de meiden een lekkere kont en kunnen ze goed swingen.

  Ik wil niet beweren dat dit alles door ons is bewerkstelligd, maar we hebben in ieder geval wel enige richting hieraan gegeven.

  Nu is het tijd voor het Zwarte Pieten gebeuren.
  Jij bent bezig met een uphill battle terwijl de tegenstanders bezig zijn om Zwarte Piet bergafwaarts te duwen. Dit hou je niet vol dus veeg je ogen maar goed uit en aanschouw de nieuwe realiteit.


  Maak melding

 29. Hier in Su vieren wij geen Sinterklaasfeest, woon jij op 2 plekken te geliik, nu nee je noemt het gewoon kinderfeest, wat er op 5 dec. aan de Waterkant plaats vind met een man verkleed als sinterklaas op een donker paard bij gebrek aan een schimmel met Pieten er om heen ze zijn zwart maar mag je geen zwarte Piet noemen, zo hebt ik het een paar keer meegemaakt als ik daar eens was, ongeveer hetzelfde verschil als kerstmis en kerstdagen, dus als ik het goed begrijp waren het alleen donkerwitte mensenkinderen die daar aanwezig waren, ik heb dan wel een brilletje op maar ik heb toch heel wat anders gezien, nl de doorsnee van de Surinaamse bevolking, je maakt je zelf op deze manier wel ongeloofwaardig., waarom zou ik niet mogen drammen en zeiken is gewoon aktie op reaktie, wat mij betreft dus de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, de discussie is pas over als minder dan 10% van de Nederlandse de overgrote minderheid van hun (on)gelijk heeft overtuigd, sterkte


  Maak melding

 30. Abaisa,

  Ik ben een democraat en accepteer de mening van de meerderheid van het volk of de kiezer.
  In Nederland is een overgrote meerderheid voor handhaving van het Sinterklaasfeest in zijn huidige vorm.
  Zelfs het Nederlandse jeugdjournaal heeft vanavond alles bij het oude gelaten.
  Ik vind, dat je als minderheid daarbij moet aanpassen.
  Ik zal je nog een ander voorbeeld geven.
  Toen Bouta in 2010 werd verkozen tot president kon ik mijn ogen en oren niet geloven, ik vond en vind het schandalig.
  Dat een man met zo’n verleden president van een land kan/kon worden.
  Niettemin is hij – weliswaar met steun van andere fracties – president geworden en gekozen door een meerderheid van het Surinaamse volk.
  Als democraat heb je dat te accepteren en dat doe ik ook, want ik behoorde in 2010 tot een minderheid van de kiezers.
  Na ruim 4 jaar zit de man er nog steeds.
  Begrijp je, waar ik naar toe wil ?
  Je kunt als minderheid een meerderheid zijn wil niet opdringen.
  Volgens mij is dat een democratisch uitgangspunt en Suriname rangschikt zich ook tot de democatische landen..


  Maak melding

 31. De traditionele Zwarte Piet aanhangers zijn zo ver doorgeschoten, dat ze andersdenkenden, die in eigen kring Sinterklaas zouden willen vieren met een aangepaste Piet, het liefst zouden willen lynchen, omdat een minderheid aan hun heilige traditie komt, zo’n aangepast feest zou van hen niet uitgezonden mogen worden op de nationale t.v. zenders want die zouden dan voor landverraders worden uitgemaakt. De meerderheid van de Nederlanders zou het niet erg vinden als je God zou uitschelden in het openbaar, niet voor niets zijn op zondag de meeste Nederlandse kerken haast leeg, zelfs in Limburg worden kerken gesloopt omdat ze er nutteloos bij staan, maar aan Zwarte Piet mag je, van 90% van de Nederlanders, niet komen. Nederlanders hebben niet eens door dat ze zich met hun aanbidding van Zwarte Piet onsterfelijk belachelijk maken in de ogen van de rest van de wereld.


  Maak melding

 32. Het bijzondere van deze discussie omtrent dit ‘kinderfeest’ is dat niemand de kinderen vraagt wat zij ervan vinden. Het zijn de ouders van de kinderen die de discussie aanvoeren, zo de kinderen hun mening opleggen en waarom? Omdat zij de cadeautjes kopen!
  Ik zou zeggen: vraag de kinderen eens wat zij van een zwarte of gekleurde piet vinden als je hun belang zgn op het oog hebt!


  Maak melding

 33. Ik weet niet wanneer jij hier in Nl kwam maar ik een tiener was midden jaren zestig was het toch echt wel een kleurrijk gebeuren in die hippy tijd met de flowerpower en psychedelische kleurtjes en vloeistofprojecties, of je moet toevallig ergens op de Veluwe in een zwaar religieuze gemeenschap o.i.d. terechtgekomen zijn, en heb jij een zwarte wel eens zien stijldansen, die billen waar jij het hebt hadden ze onder al hun rokken verstopt onder al hun rokken als ze naar de kerk gingen die kreeg jij waarschijnlijk niet te zien, maar ook jij sterkte in je gevecht tegen een overgrote (90%) meerderheid Abaisa Quichot


  Maak melding

 34. Aan alle kinderen: Sinterklaas en Zwarte Piet bestaan niet echt, zijn een verzinsel van volwassenen en die misselijke cadeaus die jullie al na 2 dagen beu zijn worden gekocht door jullie ouders!
  Dus wees flink boos op hen voor die flutcadeaus en eis van hen volgend jaar een goed geschenk!
  En mocht je dichtbij Sinterklaas komen, ruk z’n baard er dan vanaf en geef die Piet een schop in z’n kruis!


  Maak melding

 35. Rudinho
  Abaisa,

  Ik ben een democraat en accepteer de mening van de meerderheid van het volk of de kiezer.
  bla..bla..bla..
  =============

  Juist in een democratie heeft de meerderheid oog voor en houdt men rekening met uitlatingen en uitdossingen die als kwetsend of negatief worden ervaren een deel. Dat de groep die dit als zodanig ervaart een minderheid betreft doet geen afbreuk aan de plicht tot correctie hiervan.


  Maak melding

 36. hans
  Ik weet niet wanneer jij hier in Nl kwam maar ik een tiener was midden jaren zestig was het toch echt wel een kleurrijk gebeuren in die hippy tijd met de flowerpower en psychedelische kleurtjes en vloeistofprojecties, of je moet toevallig ergens op de Veluwe in een zwaar religieuze gemeenschap o.i.d. terechtgekomen zijn, en heb jij een zwarte wel eens zien stijldansen, die billen waar jij het hebt hadden ze onder al hun rokken verstopt onder al hun rokken als ze naar de kerk gingen die kreeg jij waarschijnlijk niet te zien, maar ook jij sterkte in je gevecht tegen een overgrote (90%) meerderheid Abaisa Quichot
  ===============
  Hahaha,
  geloof jij jezelf?


  Maak melding

 37. @hans:”ik heb dan wel een brilletje op maar ik heb toch heel wat anders gezien, nl de doorsnee van de Surinaamse bevolking”

  Oooooh……..was jij dat Hans?
  Met brilletje en neppe witte baard op een bruin vies uitgemergeld paard?
  Was jij die Sint die aan de Waterkant van Paramaribo aankwam?
  Met die versleten zwarte pieten die nog steeds een roe in de hand hadden?
  Nu begrijp ik het pas goed. Aan wal stonden 3 zwervers te zwaaien. Ze wilden graag meegenomen worden naar Spanje voor een beter leven.
  Dat feest bedoel je toch?


  Maak melding

 38. Abaisa,

  Dan is Suriname een heel slecht voorbeeld van wat jij voorstaat, want hier gebeurt van alles, wat je maar kwetsend kunt noemen, zonder dat er wordt gecorrigeerd.
  Wat dacht je bijv. van de criminaliteit en de traumatische ervaringen, die slaachtoffers ?
  Maar omdat je in Nederland woont, ondervind jij dat niet.
  Als je hier woont, praat je wel anders.
  Jij blaat op afstand mang en daarom neem ik jou niet serieus.
  Je weet niet, wat het is om met je poten in de modder te staan.


  Maak melding

 39. Het lijkt wel BV. Nederland!

  Zwarte Pieten bewapend bij intocht Sinterklaas.
  Geen Sinterklaas en Zwarte Piet naar Amsterdam-Zuidoost.
  Omdat die verjaagd zullen worden door het (beeld) van Anton de Kom.

  Maar!!!

  Rijksmuseum toont ‘geboorte van Zwarte Piet’
  11 november 2014 Bron: Door Yara Hooglugt, Dichtbijredacteur

  AMSTERDAM – Het Rijksmuseum sluit zich aan bij het nationale debat over Zwarte Piet.
  Het museum toont vanaf woensdag acht prenten en vier boekjes over het ontstaan van Zwarte Piet vanaf het midden van de negentiende eeuw.

  De presentatie ‘De geboorte van Zwarte Piet’ laat volgens het museum zien dat het beeld van Sinterklaas en zijn pieten door de eeuwen heen vaak is veranderd, ‘vanaf het moment dat Sint-Nicolaas voor het eerst in zijn eentje Nederland aandeed.’

  Pas vanaf de eerste helft van de negentiende eeuw kreeg de goedheiligman een helper naast zich, toen het Amsterdamse schoolhoofd Jan Schenk het populaire boekje ‘St. Nikolaas en zijn knecht’ schreef.

  ‘Daarmee veroorzaakte hij een radicale wijziging in het leven van de Sint’, zegt het museum.

  ‘Vóór 1850 moest Sinterklaas alles alleen doen, van cadeaus uitdelen tot kinderen in de zak stoppen.’
  De negentiende-eeuwse Zwarte Piet had soms een lichte, soms een getinte en soms een donkere huidskleur.

  ‘De ene keer was hij vriendelijk, maar zo nu en dan boosaardig en zelfs agressief, karaktertrekken die soms ook Sint werden meegegeven.’

  Op de prenten uit het begin van de negentiende eeuw leek de Sint bovendien meer op ‘een kruisridder, rijdend op een ezel of zwevend op een gevleugeld paard, die kinderen een flink pak rammel kon geven.’

  De tekeningen en boekjes zijn te zien in het Prentenkabinet tot en met 6 januari 2015

  En op woensdag 12 november 2014 zal er een uitspraak plaatsvinden in Den Haag.
  Dus even afwachten hoe BV. Nederland zal reageren.


  Maak melding

 40. Heb mij laten vertellen dat de Suri’s in Zuid-Oost bij de geboorte van hun kind een ooievaar aan de voordeur plakken om zo te bewijzen dat ze ge-integreerd zijn en dat het kind door de schoorsteen bezorgd is door een ooievaar.


  Maak melding

 41. Dus, @Fer Ei,

  Is die Jan Schenk de grote boosdoener. Niet alleen verkrachtte hij de Sinterklaastraditie (dus die traditie was al een aantal keer aangepast, waarom nu dan niet?), maar hij heeft ook gepoogd Sinterklaas uit de klauwen van de Kerk te halen. Wat hem vrij goed is gelukt.
  Het jammere nu is dat de atheisten vandaag de dag nog fanatieker zijn dan de gelovigen. Er heerst een atheistenplaag.


  Maak melding

 42. Even nog een korte aanvulling op bovengenoemd artikel.

  Het is slechts een verwijzing naar een uitgebreid artikel over sinterklaas & zwarte piet en natuurlijk over die Jan Schenk.

  Nummer 11-12: November-December 2009 –
  De zaak Zwarte Piet

  De zaak Zwarte Piet: Vraagtekens bij het hulpje van Sinterklaas
  Sinterklaas en Zwarte Piet: voor generaties autochtone Nederlanders was (en is) het een onlosmakelijk duo, met een heldere rolverdeling.

  Maar sinds ‘zwarten’ een belangrijke groep binnen de bevolking zijn geworden, ligt vooral de rol van Piet onder vuur.
  Bron: Ons Amsterdam.

  http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/105-nummer-11-12-november-december-2009?start=3

  En tot slot:
  Sint Nicolaas: een mop met een baard.
  Sint Nicolaas: de heilige van de middenstand.


  Maak melding

 43. De VRAAG is wat bedoelt waterkant met een kleingroepje die tegen pieterbaas is ,bedoelen ze alle mensen wonend in Nederland dan hebben ze gelijk want dan zijn de creolen van Afrikaans, Surinaams, Antilliaans in minderheid. Dit bericht is zo manipulerend ik denk wat ze bedoelen is een klein groepje binnen de creoolse gemeenschap van Afrikaans, Surinaams, Antilliaans dan is dit een GROTE LEUGEN. Meer dan 95% van alle creolen in Nederland zijn tegen PIETERBAAS die als de zwarte man en vrouw wordt geporteerd. We weten dat 85% van de hindoestanen voor zwartepiet is want ze denken dat ze DONKER WIT zijn zoals ze dat zelf zeggen terwijl sommige hindoestanen zijn HOUTS KOOL ZWART. De Nederlanders dreigen met geweld als er gekleurde pieten komen dat zegt heel veel over deze racisten en de creolen moeten voet bij stuk houden. In Zuidoost is zwartepiet niet welkom en dat is terecht. De LAFFE Nederlanders schuilen hun racisme achter een zogenaamde kinderfeest terwijl het de kinderen niet uitmaakt hoe de PIET eruit ziet zolang ze snoep en cadeaus krijgen zijn ze tevreden. Het wordt tijd dat alle creolen voet bij stuk houden en niet wijken voor deze racisten , als ze op de vuist willen gaan geen probleem een pakslaag kunnen ze krijgen net als de jaren 70 toen de eerste Surinamers naar Nederland kwamen en de Nederlanders dapper wilden doen was het pakslaag en ze waren bang voor de Surinamers, als men ons vrees dan dwing je RESPECT. Het wordt tijd dat we weer terug naar de goede jaren 70 gaan en de ze racisten de pakslaag van hun leven geven en wedden dat derest METEEN van gedachten veranderen als wij een paar racistische Nederlanders de pakslaag van hun leven geven dan kunnen ze weer een stille tocht gaan houden maar deze keer voor een zinvolle geweld!


  Maak melding

 44. Rudinho
  Abaisa,

  Dan is Suriname …bla..bla..bla..
  ……
  Je weet niet, wat het is om met je poten in de modder te staan.
  =====================================

  Pas maar op dat wanneer het erop aankomt jij de modder schuwt terwijl ik erin sta. 😀


  Maak melding

 45. hans
  @ Abaisa, Hans geloof jij jezelf, of wil jij nu ook al zeggen dat het niet zo was, fantast.
  =========================

  inderdaad ben je een goeie fantast.


  Maak melding

 46. Na Mi,

  Op dit forum worden mensen regelmatig verrot gescholden, verketterd en zelfs met de kogel bedreigd.
  Je grijpt een Nederlands Sinterkklaaskinderfeest om je gevoel ten aanzien van racisme te uiten.
  Op zich heb ik daar geen moeite mee, maar als de overgrote meerderheid van het Nederlandse volk het Sinterklaasfeest in de huidige vorm wil handhaven. moet je dat kunnen accepteren.
  Je hoort in Nederland geen Turken, Marrokanen, Curacao-ers of wie dan ook zeuren over Sinterklaas.
  Dat is blijjkbaar een typische Surinaams probleem.
  Dat hier in Suriname het Sinterklaasfeest inmiddels het kinderfeest wordt genoemd, accepteer ik ook.
  Als de meerderheid van een volk heel duidelijk kiest voor een bepaalde vorm van een kinderfeest, is dat belangrijker, dan wat een minderheid vindt.
  Ik heb mij in 2010 ook geschikt, toen een meerderheid van het Surinaamse volk koos voor een misdadiger als president.
  De man zit er nog steeds, hoewel grote delen van de bevolking hem vandaag liever kwijt is, dan morgen.


  Maak melding

 47. Na Mi,

  Nog even een nakomertje.
  Ik ben Surinaams staatsburger, maar geboren uit een Portugese vader en een Surinaamse moeder.
  Omdat de genen van mijn vader sterker waren, dan die van mijn moeder loop ik nu als een relatieve blanke door de Surinaamse samenleving.
  Je kunt mijn huidskleur vergelijken met die van Ronaldo van Real Madrid.
  Ik ben in het centrum van Paramaribo als “oude” man nog nooit zo vaak uitgescholden als vieze vuile Bakra als de laatste jaren, terwijl ik een Surinaams staatburger ben.
  Over discriminatie gesproken.


  Maak melding

 48. Rudinho, al probeer je nog zo realistisch te zijn en kom je met tientallen goede argumenten , het ketst gewoon bij ze af, ze moeten en ze zullen gelijk hebben, en, maar hebben niet in de gaten dat ze hierdoor steeds meer weerstand ondervinden, ze zorgen er op deze manier wel voor dat ze nog meer uitgekotst worden, alleen triest dat de ruimer denkende donkere mensen hier ook op aangekeken kunnen worden r


  Maak melding

 49. Je kan het ook omdraaien, al ben je nogal realistisch en met goede argumenten komt als gekleurde persoon wordt je toch vreemd aangekeken door ptata’s.
  Daardoor worden ze ook uitgekotst en krijgen meer tegenstand.
  Alleen triest dat de ruimdenkende ptata’s hierop aangekeken kunnen worden.


  Maak melding

 50. Rudinho
  Na Mi,

  Nog even een nakomertje.
  Ik ben Surinaams staatsburger,
  ………
  Ik ben in het centrum van Paramaribo als “oude” man nog nooit zo vaak uitgescholden als vieze vuile Bakra als de laatste jaren, terwijl ik een Surinaams staatburger ben.
  Over discriminatie gesproken.
  ========================

  Yu e kenki lek’ agama; van democraat naar ploeteraar in de modder en nu ouwe man die…..


  Maak melding

 51. Toch gek dan, als je de laatste cijfers van RTL4 mag geloven dat het aantal voorstanders voor zwarte piet toegenomen is tot 92 % en vor gekleurde piet mu 8 % is, teken aan de wand

  en jij was het toch zelf die zonodig alles moest herhalen bij gebrek aan steekhoudende argumenten, ik kan er per slot van rekening niets aan doen dat je een heel kleurrijke periode in Nl. helemaal gemist hebt of dat je zelf al in hogere sferen was of dat je nog in Su. zat en nog in de broek poepte, misschien zelfs nog vloeibaar was, en dat probeert hier dan een beetje in Nl de boel te regelen


  Maak melding

 52. Abaisa,

  Je draait om de hete brei heen en wilt er niet voor uitkomen, maar
  jij woont in Nederland en vertelt ons op afstand, hoe wij hier moeten leven.
  Als je een vent bent, dan emigreer je naar Suriname en lever je hier een bijdrage aan dit land.
  Niets is gemakkelijker, dan vanuit een heel ver land kritiek te hebben op mensen, die hier het leven van alle dag meemaken.
  Jij hebt misschien wel een Surinaamse achtergrond, maar daar houdt dan ook alles mee op.
  Zoals wij dat in Su zeggen: je bent gewoon een Bijlmer SuriNed.


  Maak melding

 53. Ray mijn vader is hindu en mijn moeder creoolse maar mijn vader is zwarter dan mijn moeder is mijn vader dan zwarte piet ik zie dat niet zo .Mijn vaders familie die zijn zwarter dan creolen maar wat maakt dat uit , jij schelt creolen vr alles uit wat negatief is, dan schelt jij mijn moeder ook uit, wil j daarmee stoppen aub, verweer j als een man, kom met goede tegenargumenten.


  Maak melding

 54. @ hans
  het aantal voorstanders voor zwarte piet toegenomen is tot 92 % en vor gekleurde piet mu 8 % is, teken aan de wand

  Teken aan de wand? Welke wand dan?
  8% heeft het voor elkaar gekregen dat Nederland op zijn kop staat en dat stomme volwassenen staan te schelden, vloeken en zelfs huilen. Dat zelfs de Hoge Raad in NL zich ermee moet bemoeien. Dat krijgt die 8% dus voor mekaar.
  Het gaat niet om een referendum of een wedstrijd. Het gaat om RACISME! 80 % van Nederland is wit, dus racistisch. Dat is wat aan het licht komt. En wie van de 80% niet racistisch is, heeft of een bord voor zijn kop, of heeft geen empathisch vermogen of is gewoon te dom of te koppig.
  Dát is een teken aan de wand. Maak je daar maar ernstige zorgen over hans. Want als je kinderen hebt die in Nederland wonen dan zijn het halfbloedjes, dus allochtonen. Nooit en te nimmer zullen ze autochtoon worden. Ook je kleinkinderen niet!
  Allemaal allochtoon!


  Maak melding

 55. Rudinho dat je geboren bent uit een Portugese vader en Surinaamse moeder, zal er niet extra toe bijdragen dat je in Suriname uitgescholden wordt. Hoe je vader eruit ziet, daar kunnen we ons een redelijk voorstelling van maken, maar in het geval van je moeder is dat niet duidelijk, is ze Chinees, Javaans, Hindoestaans, Indiaans, Creools of Buru? Als je in Suriname werkelijk zoveel wordt uitgescholden als je beweert, heeft dat volgens mij niet zoveel met je huidskleur te maken, maar ben je gewoon een kwal die het verdient uitgescholden te worden. Surinamers schelden elkaar ook uit en gebruiken dan vaak ook racistische taal, maar dat doen ze over het algemeen niet zonder aanleiding, alleen maar omdat je in vergelijking met hen een afwijkend uiterlijk hebt, als dat wel het geval was zouden we de hele dag niets anders doen dan elkaar constant uitschelden. En dat (vanwege je uiterlijk uitgescholden worden zonder dat je aanleiding gegeven hebt) heb ik, al de jaren die ik in Suriname woon, in tegenstelling tot in Nederland, nooit meegemaakt.

  Je hoort alleen Surinamers zeuren over Zwarte Piet?
  Gairo is geen Surinamer, de rechter die de uitspraak deed dat Zwarte Piet racistisch is, is geen Surinamer, maar een rasechte bakra, Rudinho, waar heb je het eigenlijk over? En waarom zouden Turken en Marokkanen zich even fel moeten uitspreken over Zwarte Piet, Surinamers maken zich ook niet druk wanneer Wilders boerka’s en hoofddoekjes wil verbieden, ze zullen wel een mening daarover hebben maar ze lopen er niet mee te koop, omdat zij er persoonlijk geen of minder last van ondervinden. Overigens maken niet alle Surinamers zich druk over Zwarte Piet, Prem en Usha zijn b.v. twee van de weinige Hindoestaanse Surinamers die zich druk maken over Zwarte Piet, zij zijn toevallig ook niet de minst ontwikkelden uit de Hindoestaanse groep, zij hebben door dat racisme vandaag vooral op Creolen gericht kan zijn, maar morgen kan het zich net zo goed richten op Joden of Hindoestanen, alleen naïevelingen denken dat zij geen slachtoffer van racisme of vreemdelingenhaat kunnen worden. Eigenlijk heeft racisme niet zo zeer met je uiterlijk te maken, het heeft te maken met het feit dat je als vreemdeling wordt gezien, de ene ‘vreemdeling’ heeft de pech dat hij aan zijn uiterlijk herkend kan worden als vreemdeling, de ander wordt pas herkend als hij zijn mond open doet (blonde blauwogige Polen b.v.), dat er Belgen zijn die België willen opsplitsen is daar een voorbeeld van, de ene Belg die sprekend lijkt op de andere Belg ziet de ander vanwege verschil in taal als een ‘vreemdeling’. Dus beste Rudinho, nu denk je wel dat Zwarte Piet niet jou probleem is omdat je een beetje ‘pirpiri’ bent , maar morgen kan ook jij gediscrimineerd worden door idiote bakra’s. omdat je een Surinaams accent hebt.


  Maak melding

 56. Het probleem waarom zwarte piet NIET in zuid-oost komt is omdat er geen Sinterklaas te vinden is daar.
  En zoals je weet is de Sint het opperhoofd niet de knechten.


  Maak melding

 57. Witte Piet, als bij de peilingen een toename is van 88 naar 92 % voorstanders is, kan dat betekenen dat in jouw ogen een toename is van racisme, of juist een toename van gekleurde landgenoten die inzien dat het Zwarte Piet fenomeen niets met practisch racisme te maken heeft, in beide gevallen is het toch een teken aan de wand.
  Toch vreemd dat ik noch mijn broer beiden kinderen van een Hollandse vader niet allochtoon voelen en een half Hollandse/half Javaanse moeder ons nooit als allochtoon beschouwd hebben en van discriminatie heel weinig gemerkt hebben, net zoveel al s een vriendje wat rood haar had, ons is geleerd gewoon je ding doen en niet te veel aantrekken van mensen met een negatieve instelling
  dus die laatste stelling gaat voor jouw misschien of anderen in je omgeving op , dus zou willen stellen lul voor je zelf maar niet voor een ander, je geeft hier je mening of zou het een axioma is, de arrogantie, jij hebt het over empatisch ik zie het meer als egocentrisch


  Maak melding

 58. De 92% pro-Pieten betreft een heel groot deel van de groep “minder, minder, minder”.
  Heeft dus niets te maken met de Piet traditie.
  Sinds wanneer in de geschiedenis heeft in Nederland 92% van de bevolking zich ooit zó ingezet t.b.v. en ter behoud van een “neger”????
  Dát zou pas het doorbreken zijn van een traditie!


  Maak melding

 59. net zo goed zal een “echte racist” zich waarschijnlijk ook nooit schminken als een “neger”, het laatste voor het gemak maar even van jou geleend, maar net zo goed als ik die “minder minder minder” groep, niet te serieus kan nemen, doe ik dat ook niet maar niet meer met die “8%”, beide knap ongenuanceerd en van weinig realiteitszin getuigende en min of meer doorgedraaide lui


  Maak melding

 60. Het laatste nieuws,

  De Raad van State heeft uitspraak gedaan, burgermeesters mogen geen uitpraak doen of Zwarte Piet discriminerend is of niet . de tegenstanders in Amsterdam hebben dus verloren


  Maak melding

 61. Henkes,

  Je doet alsof ik het begrip racisme in discussie heb gebracht.
  Dat hebben echter andere posters gedaan op dit forum en daarop heb ik gereageerd.
  Ik heb opgemerkt, dat ik de laatste jaren regelmatig ben uitgemaakt voor Bakra, maar daarvoor nooit.
  Misschien is dat een gevolg van de verloedering van de (binnen)stad.
  Op jouw opmerking, dat ik een kwal ben, reageer ik niet.
  Die uitspraak is helemaal voor jouw rekening.
  Wel heb ik vanmorgen op de radio gehoord – zie ook de posting van Hans – dat de beroepsrechter de burgemeester van Amsterdam in het gelijk heeft gesteld in de Zwarte Pieten discssie.
  Hij hoeft alleen maar te toetsen aan de openbare orde en veiligheid en dat zijn ook zijn wettelijke taken.


  Maak melding

 62. Zonnetje
  En nog steeds zijn er zoveel ezels die ervan uitgaan dat zwarte piet een vorm van racisme is!!!
  Zwarte piet is NIET ZWART!!!!
  Het gaat om het verhaal: Sinterklaas ging met zijn knechtjes langs bij kinderen om via de schoorsteen kadootjes te bezorgen. In een schoorsteen heb je roet en daardoor ziet zwarte piet er zwart uit. Dus als ze door de schoorsteen gaan, worden hun gezichten zwart door het roet! Het is ROET en geen HUIDSKLEUR!!!
  Pfff….hoe vaak moet je dit nog aan mensen uitleggen?

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Als dit volgens u de reden is dat Piet zwart is, wat is er dan tegen een ‘roetvegenpiet’?

  Het lijkt erop dat Zwarte Piet is geïntroduceerd in de 19e eeuw. Van de 16e t/m de eerste decennia van de 19e eeuw zou Sint geen helper hebben gehad. Maar met name in de jaren 1850-1860 wordt Sinterklaas steeds vaker vergezeld door een Zwarte Piet. Het zou kunnen dat dit een reactie was op de discussie die in die periode (vanaf enkele decennia daarvoor) in Nederland gaande was omtrent de afschaffing van de slavernij.


  Maak melding

 63. Rudinho
  Abaisa,

  Je draait om de hete brei heen en wilt er niet voor uitkomen, maar
  jij woont in Nederland en vertelt ons op afstand, hoe wij hier moeten leven.
  Als je een vent bent, dan emigreer je naar Suriname en lever je hier een bijdrage aan dit land.
  Niets is gemakkelijker, dan vanuit een heel ver land kritiek te hebben op mensen, die hier het leven van alle dag meemaken.
  Jij hebt misschien wel een Surinaamse achtergrond, maar daar houdt dan ook alles mee op.
  Zoals wij dat in Su zeggen: je bent gewoon een Bijlmer SuriNed.
  ===========================================

  En dat uit de mond van een Portugese Swa die naar eigen zeggen voor ouwe “bakra” in SME wordt uitgescholden.

  Het moet niet gekker hier op dit forum.

  btw. ik heb genoeg als vrienden en fam dus daar ligt ’t niet aan.


  Maak melding

 64. Het gaat niet om verliezen, snap het nou een keer!
  De bekrompen en kortzichtige menigte hier op waterkant die zich zo graag blank voelt snapt nog steeds niet dat cijfertjes en percentages hier onbelangrijk zijn, en dat het geen referendum of verkiezing is. Elke uitspraak van een rechter of raad van state of wat dan ook is belangrijk en valt niet te negeren, maar wordt in dit geval ondergeschikt gemaakt aan emoties. Want daar praten we over.

  Als een burgemeester geen uitspraak mag doen of Piet wel of niet discriminerend is, het zij zo. Dat wil niet zeggen dat de burgemeester of zijn vrouw of zijn kind of neef, of vriendin van zijn zoon geen eigen mening heeft!
  M.a.w, de maatschappij zal voor de ommekeer zorgen en niet een rechter of burgemeester. Dit is niet meer te stoppen en zwarte Piet hoe jij het graag zou willen zien heeft zijn langste tijd gehad, deal with it.

  Jouw oude afgezaagde mening en kortzichtigheid heeft ook zijn langste tijd gehad want het is een kwestie van tijd dat de nieuwe generatie (blank, zwart) dit feest gaat aanpassen of helemaal verwerpen. De handel past zich aan, 10% (zichtbare tegenstanders) zorgt voor zoveel commotie, In zuid Korea wordt de Ned. Koning om zijn mening gevraagd, de discussie heeft de internationale media gehaald, en de EU zowel andere internationale organen gaan in de nabije toekomst vragen stellen, en dit gaat zich ieder jaar herhalen. Dus als je zo bekrompen denkt door deze discussie alleen maar te vertalen naar cijfertjes en voorbij te gaan aan de kern, dan zou het nu 1-0 moeten zijn voor de voorstanders en toekomst 1-4 voor de tegenstanders.


  Maak melding

 65. @Ron Hubben, als zwarte piet niet zwart is hoe komt hij dan aan zijn kroeshaar, dikke lippen, oorrringen en praat hij met een ander accent??………Leg mij dat nou uit of overtuig mij of ben jij die ezel???

  Ben zelf in Nederland geboren en ben van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader……….als je me ziet lijk ik volgens velen die mij kennen op Ruud Gullit die ook dezelfde achtergrond heeft als ik.

  De laatste jaren sinds de opkomst van Pim Fortuin werd ik regelmatig uitgescholden zodra ik een beetje kritiek uit op autochtonen, voor buitenlander en rot op naar je eigen land terwijl ik hier geboren ben.
  Dan voel je je toch een buitenstaander.
  Zelfs door de familie van mijn moeder werd ik niet helemaal geaccepteerd, omdat mijn vader zwart is en werd ik telkens op mijn kleur verwezen waar ik overigens trots op ben.

  Zwarte piet zelf is niet het probleem dat hij zwart is, maar ik denk dat het de rol is die hij speelt.
  Daar gaat het volgens mij om bij de donkere mensen.


  Maak melding

 66. De gemeente Amsterdam hoeft de vergunningverlening van de Sinterklaasintocht niet over te doen omdat de figuur van Zwarte Piet discriminerend zou zijn. Dat oordeelt de Raad van State woensdag.
  De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank Amsterdam woensdag vernietigd. Tevens geeft de Raad van State geen inhoudelijk oordeel over het mogelijk discriminerende karakter van Zwarte Piet.

  De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hoeft volgens de hoogste bestuursrechter bij het verlenen van een vergunning niet te kijken naar eventuele stigmatisering of discriminatie.

  De Raad van State noemt het terecht dat de vergunningaanvraag alleen is getoetst aan de eisen van de openbare orde en veiligheid. Van der Laan is niet bevoegd om de vraag te beantwoorden of van de figuur van Zwarte Piet een discriminerend effect uitgaat.
  http://www.nu.nl/binnenland/3926244/raad-van-state-vernietigt-uitspraak-rechtbank-zwarte-piet.html

  Goed lezen wat de uitspraak is s.v.p.

  De Raad van State zegt nl. dat: niet de bestuursrechter maar de strafrechter een uitspraak moet doen over het al dan niet discriminerende karakter van Zwarte Piet.

  Geen winst en geen verlies dus.
  Wel een streepje voor, voor de tegenstanders want 1 rechter heeft ooit in hun voordeel beslist al dan niet buiten zijn.haar bevoegdheid.


  Maak melding

 67. Tarra
  @Ron Hubben, als zwarte piet niet zwart is hoe komt hij dan aan zijn kroeshaar, dikke lippen, oorrringen en praat hij met een ander accent??………Leg mij dat nou uit of overtuig mij of ben jij die ezel???

  – – – – – – – –

  Beste Tarra,
  In mijn reactie waarop u reageert, is het eerste gedeelte een quote van reageerder ‘Zonnetje’ (die zijn / haar reactie plaatste op dinsdag 11 november 2014 om 16:19 uur).

  Daarom begint mijn reactie ook met het woord ‘Zonnetje’. Ik had gehoopt dat u bij het lezen van mijn opmerking daaronder zou begrijpen dat dit dan weer een reactie mijnerzijds is op ‘Zonnetje’, die ik dus citeer in het eerste gedeelte.

  Mijn eigenlijke reactie is, dat ‘Zonnetje’ dus geen problemen zou moeten hebben met een ‘roetvegenpiet’, en dat er een mogelijk verband lijkt te bestaan tussen de afschaffing van de slavernij (en de discussie daaraan voorafgaand in de 19e eeuw) en de opkomst van Zwarte Piet (in de jaren 1850-1860).


  Maak melding

 68. Men zegt wel dat Sinterklaas een kinderfeest is, de praktijk is dat het een feest van volwassenen is geworden. Het zijn de volwassenen (of halfwassenen) die zich druk maken om Sinterklaas, die hun kinderen bedonderen met een schoentje dat van een cadeau voorzien zal worden, die kinderen opgeblazen Sinterklaasliedjes leren.
  Door de ontkerkelijking is men deels z’h heil gaan zoeken in Sinterklaas als de nieuwe God. Lofliedjes voor hem, de zwarte Judas de verrader erbij, straf en beloning, Spanje als de nieuwe Hel.
  De christelijke God dus in een nieuw jasje. Nu opgedrongen aan christenen, niet-christenen, atheisten.
  Straks volgt nog Heer Kerstman, daarna volgt Heer Bachus en de valse Prinsen Carnaval met carnaval.
  Blijkbaar waren de Hollanders zo ongelukkig dat ze steeds maar weer figuren verzonnen om te ontsnappen aan hun dagelijkse ellende. Twee keer cadeaus, 1 keer flink zuipen en neuken.
  Mannen paaien vrouwen met cadeaus om ze vervolgens dronken te voeren en te neuken. Hier is echt over nagedacht.


  Maak melding

 69. Nog 1 reactie van mij dan kap ik met deze vermoeiende discussie want er is nog meer te doen.

  Aan de tegenstanders van Piet: geweld tegen Piet zal nooit de oplossing zijn, maar maakt het alleen maar erger. De huidige Piet is gedoemd te mislukken, daar zal de tijd voor zorgen.

  Aan de voorstanders van Piet: joh, doe niet zo moeilijk en koppig want jullie noch de kinderen hebben niets te verliezen met een andere Piet. Doe water bij de wijn en stap af van de oude denkwijze want deze Piet past simpelweg niet meer in deze tijd. Heb er vrede mee dat een groep (die niet zo onbelangrijk is als wat jullie suggereren) hun standpunt kenbaar maakt aan de gemeenschap. Doe er iets positiefs mee i.p.v. de mensen af te schilderen als een stelletje debielen. Ik moet eerlijk zeggen dat juist jullie zo overkomen voor een ieder met een objectieve kijk en een beetje relativerings en belevingsvermogen. Veel Surinamers die koud blijven onder deze discussie zullen uiteindelijk, als het ze gevraagd wordt toch begrip kunnen opbrengen voor het vervangen van Piet. Daarom verwondert het me dat de pro-pieten op dit forum zo halsstarrig zijn. Het enige wat ze dwars zit en mee kunnen schermen is dat een (volgens hun) relatief kleine groep wil bepalen hoe hun traditie in hun “eigen Nederland” 😉 gevierd wordt. Als dat alles is, dan is de rest ver te zoeken. Fijne discussie verder en een fijne dag toegewenst.


  Maak melding

 70. Mee eens met Ron Hubben. Ik heb ook sterk de indruk dat de introductie van zwarte piet in 1850 een tegenreactie was op het (onder zeer grote druk door andere Europese landen op Nederland) afschaffen van de slavernij (uiteindelijk in 1863).

  Nederland is het laatste Europese land, zo niet westers land, dat met veel tegenzin instemde om de slavernij af te schaffen. Dit is niet door mij verzonnen, maar is de geschiedenis geweest tegen met name het einde van de VOC-tijd.


  Maak melding

 71. @ Mujrim,

  Ik denk niet dat de Hollanders zo ongelukkig waren dat ze steeds maar weer figuren verzonnen om te ontsnappen aan hun dagelijkse ellende.

  Ik denk eerder dat de Hollanders het economisch gezien, zo goed hadden, dat ze van gekkigheid niets zinnigs konden bedenken dan allerlei onzinnige en beledigende “feestjes” verzonnen om het gezellig te hebben.

  Je kunt het ook gezellig hebben zonder een ander te vernederen of te kleineren. Gezelligheid is een positieve emotie die haar doel mist zodra sarcasme, vernedering en weinig empatisch handelen erbij komt kijken. Dan is er eerder sprake van een negatieve emotie. Heeft dus niets met gezelligheid te maken, maar met bashing en ongecontroleerde geconditioneerde oppervlakkige emoties.


  Maak melding

 72. @ Steenhard de Waarheid,

  Aan alle kinderen: Sinterklaas en Zwarte Piet bestaan niet echt, zijn een verzinsel van volwassenen en die misselijke cadeaus die jullie al na 2 dagen beu zijn worden gekocht door jullie ouders!

  ==============================================

  Waarom ouders deze grote leugen in stand houden (en dat al jarenlang) is voor mij onbegrijpelijk. Vertel de kinderen gewoon de waarheid en stop gewoon met liegen. Dat maakt de samenleving gezonder en transparanter. Sinterklaas is een verzinsel en bestaat niet. Zwarte Piet is ook een verzinsel en een achterlijke karikatuur die door NL-ers is bedacht en verzonnen om een hele bevolkingsgroep te vernederen en belachelijk te maken.

  Al met al is het hele Sinterklaasfeest gewoon een (fake) commercieel feest dat alleen maar om materiële zaken draait, namelijk overbodige cadeautjes/troep kopen die na een korte tijd geen voldoening meer geven.


  Maak melding

 73. Abaisa,

  Jij preekt het evangelie vanuit het rijke Nederland.
  Zelfs als je daar een uitkering ontvangt, kun je daarvan in Suriname ruim leven.
  De meeste mensen kunnen dat hier niet, maar die feeling met het Surinaamse volk ben jij waarschijnlijk allang verloren.
  Meer dan 60% van de bevolking leeft hier op of onder het bestaansminimum !
  Niet voor niets wordt er ieder jaar voor 36 miljoen euro aan geld en pakketten opgestuurd vanuit Nederland.
  Ook als Sinterklaascadeautjes voor de kinderen hier, maar hoewel ik mij dat moeilijk kan voorstellen, ben jij wel een van die gulle gevers.


  Maak melding

 74. @hans,
  Het gaat niet erom of jij je allochtoon voelt of niet. Het gaat niet om jouw gevoel. Het gaat erom dat je het bent in de ogen van een Hollander. Elk halfbloedje is in de ogen van de Hollander een allochtoon. Als jij je anders voelt, doet er niet toe.
  Jouw gevoel interesseert die Hollander niet. Je kleur daarentegen wel.


  Maak melding

 75. De nieuwe zwarte Piet is tegenwoordig een undercover politieagent met een pistool op zak.
  De nieuwe gewapende kindervriend!
  Waar moet het naar toe?
  Een kinderfeest met echte moordwapens!
  Dat kiest de Hollander boven een kleine aanpassing aan het gezicht van Zwarte piet.
  Straks zien de onschuldige kinderoogjes nog dat een piet zijn pistool trekt voor iemand uit de menigte. Wat een afgang zal dat zijn. Wat een domme keuze. Hoe erg zullen onze kinderen zich later niet schamen voor ons vanwege deze hetze rond het racistische element van Zwarte Piet.


  Maak melding

 76. Witte jij ventileert hier alleen maar jouw mening gebasseert op vooroordelen in feite doe je dus precies hetzelfde wat jij “de Hollanders ” verwijt gewoon voor je zelf lullen en niet invullen, voor een ander, zoal jij het stelt zo dus ook mijn moeder en ons gediscrimineert hebben en alle gemengde relaties dit aan de hand zijn, nogmaals je kletst een eind uit je nek, zlelig


  Maak melding

 77. Babbeltjes : Zwarte Piet is cultuur, de schoorsteen geeft
  snel schmink, rode lippenstift, oorbellen en krompraatles
  aan de Pieten !!

  Uit historische gegevens blijkt dat Sint oorspronkelijk
  ALLEEN kwam zonder enige hulp. Blijkt ook uit een
  huidige tentoonstelling in Rijksmuseum te Amsterdam.

  Piet is een latere koloniale/racistische toevoeging aan
  het Sint-gebeuren.

  Ongelijkheid en racisme bevorderen is GEEN cultuur !

  Tenzij er sprake is in een land van een racistische cultuur !


  Maak melding

 78. als je je daar zo aan stoort het fenomeen racisme dat het de kwaliteit van het leven zo naar beneden haalt moet je vandaar vertrekken en een plek zoeken waar het niet heerst, ook ik stoor me mateloos aan bepaalde zaken in NL. daarom heb ik en mijn vrouw besloten over een paar jaar Suriname te vertrekken. maar ook daar heb je met racisme tussen de bevolkingsgroepen te maken, maar daar heb ik geen problemen mee, ook niet dat ik wel eens negatieve opmerkingen naar me toe gekregen heb, meestal als ze dachten dat ik het niet in de gaten had, trek ik me dus geen reet van aan , beschouw het dan maar als ,gewoon dom volk en ga mijn weg


  Maak melding

 79. Het is toch zielig voor woorden dat heel wat mensen met de dood bedreigd worden omdat ze een ander mening hebben voor een ander uiterlijk van piet!!
  Ik denk dat de meerderheid v/d mensen een verandering van piet willen, maar bang zijn voor represailles in hun directe omgeving.

  Dus eigenlijk is er een zwijgende deel die niet gehoord wordt en doodgezwegen door de dreigende minderheid.
  Op zo’n manier kom je op een heel andere conclusie dan tot nu toe werd aangenomen.
  Dat zegt toch al genoeg!!!


  Maak melding

 80. Sinds de blanken in Europa ontkerkelijken, zie je dat er geen enkele authoriteit meer is waar ze aan gehoorzamen. Hun domheid komt in volle glorie tot uiting en daar is moord-, doodslag en bedreiging en racisme het gevolg van. De kerk heeft ze jaren in toom gehouden en misbruikt voor haar eigen doelen en nu zijn ze als de geest die is ontsnapt uit de fles en er niet meer is in te krijgen. Helaas. Deze blanke barbaren gaan nog voor heel wat ellende zorgen in de wereld in de komende jaren.


  Maak melding

 81. @Hans
  Toch vreemd dat ik noch mijn broer beiden kinderen van een Hollandse vader niet allochtoon voelen en een half Hollandse/half Javaanse moeder ons nooit als allochtoon beschouwd hebben en van discriminatie heel weinig gemerkt hebben

  Als je van discriminatie weinig gemerkt hebt dan zou dat kunnen komen door je uiterlijk wat je Javaanse achtergrond niet verraad.
  Als je Javaanse achtergrond wel te zien is dan MOET je, zeker in de jaren 50/60, vaak genoeg zijn nageroepen met “Blauwe” of “Pinda poepchinees”.
  Zeg niet dat je dat niet zo is!


  Maak melding

 82. Natuurlijk viel er wel eens een opmerking, alleen werd daar thuis goed op gereageerd, met de woorden zijn domme mensen die niet goed weten wat ze roepen, gewoon niets van aantrekken en links laten liggen, dus niet in het minst door gefrustreerd hoor.
  Discriminatie wel op een andere manier gezien , vooral tussen de Indo’s en de Molukkers, en tijdens onze vakanties in SU. tussen de bevolkingsgroepen daar en hier op deze site waar een aantal hindostanen en creolen elkaar uitmaken voor rotte vis, maar dat is geen afspiegeling van de juiste verhoudingen, dat zijn nu juist die lui die je links moeten laten liggen niet te serieus moet nemen, meestal bezig zijn met het afreageren van hun frustraties, maak het allemaal niet groter dan het is


  Maak melding

 83. @Hans
  “Natuurlijk viel er wel eens een opmerking, alleen werd daar thuis goed op gereageerd, met de woorden zijn domme mensen die niet goed weten wat ze roepen, gewoon niets van aantrekken en links laten liggen”

  Precies. Dit is ook wat ik hoorde. Het verschil is dat jij Indo bent en ik donkerder gekleurd.
  Bij mij was dus de Sinterklaas periode geen leuke periode omdat ik als kind altijd nageroepen werd door zowel kinderen als ook volwassenen. “Roetmop” , ” Zwarte Piet”.
  Deze fase probeerde ik als kind altijd te vermijden en bleef dus ver uit de buurt van dit leuke feest.
  Probeer je dus ook eens te verplaatsen in een ander!
  Dus niet voor iedereen een leuk kinderfeest.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.