Parlementariër Asabina: geen hoera ondanks groei

14

PARAMARIBO, 4 nov – Van een hoerastemming kan geen sprake zijn, ondanks de geconstateerde groei van de Surinaamse economie. Dit stelt parlementariër Ronny Asabina (BEP). Van economische groei is wel sprake, maar de grote bedreiging komt van elders.

In de samenleving is er sprake van een ongelijke verdeling van welvaart. De armoedekloof wordt alleen maar groetr. “De economische groei is geconcentreerd bij een klein deel van de bevolking. De regering moet beseffen dat groeiende ongelijkheid sociale stabiliteit bedreigt”, zegt Asabina tegenover de Ware Tijd. Een dergelijke ontwikkeling is dan wel opmerkelijk. President Desiré Bouterse zegt in principe hetzelfde als Asabina.

Bouterse vindt economische ontwikkeling zonder sociale welvaart voor iedereen, geen ontwikkeling. Toch ziet Asabina het steeds meer krom trekken onder het huidige beleid. “De arbeidsmarkt trekt niet aan. Integendeel, de jeugdwerkloosheid is zorgwekkend toegenomen. Dan praat ik niet eens over de sociale wetten die ongetwijfeld diep zullen ingrijpen in de sociale en economische bedrijvigheid.”


14 REACTIES

 1. Iedereen wil groei. Niemand beseft dat er ALTIJD groei is. Je nagels en haren groeien altijd, wat inhoud dat aan pedicure en kappers altijd behoefte zal zijn. Graan groeit, dat mangoplantje groeit, kinderen groeien (op), de maan groeit van donker naar licht, alles groeit, behalve de mens. Waarom? Omdat de mens kiest voor economie ipv de natuur. Kies je voor de natuur, dan groei je vanzelf mee met de natuur, er zal geen achteruitgang zijn. Kies je voor de economie, dan zul je vanalles moeten bedenken om kunstmatig de natuur – en dus de groei – te belemmeren met als gevolg dat er scheve verhoudingen en een soort economische slavernij ontstaat. We zien dit toch dagelijks?
  De meest gelukkige samenlevingen zijn de agrarische samenlevingen waar er geen complexe technologieen zijn en de mens niet ten prooi is gevallen van gevaarlijke, iedereen en alles exploiterende economen die de macht centraal in handen van enkelen leggen (zgn een regering).


  Maak melding

 2. Assabina en Bouta maken zich zorgen over de steeds groter wordende kloof tussen rijk en arm?

  Waarom protesteert Assabina dan niet tegen het exorbitant hoge salaris dat hij als assembleelid toucheert en waarom was een van de eerste maatregelen, die Bouta trof, nadat hij president was geworden, ervoor te zorgen dat zijn first lady een extra inkomen van SRD 6000,-/maand op de gezinsrekening van zijn familie kan bijschrijven, dat zal er zeker niet voor zorgen dat de kloof tussen rijk en arm kleiner wordt in Suriname. Deze twee profiteurs zeggen begaan te zijn met het lot van de armen, maar in werkelijkheid kan het ze niets schelen of de ‘mofinawan’ stuk voor stuk creperen in Suriname.


  Maak melding

 3. Is dit niet zoiets als een open deur intrappen?, als zoiets geconstateerd word, moet er dan niet aan gedaan worden?.
  en het spijt me Agoe Dagoe vaak heb je het bij het rechte eind, maar jou zienswijze op de agrarische samenleving lijkt me niet helemaal de juiste, kijk maar wat er aan de hand was met de prijzen in de rijstsector, toch ook agrarisch, dat de paddy beneden de kostprijs verkocht moest worden, word je als paddyboer nou niet bepaald gelukkig van, ik heb ze vorige maand tijdens mijn verblijf in Nickerie behoorlijk en terecht horen kankeren, is daar de handel ook niet in handen van een paar grootmachten, en geldt ook niet min of meer hetzelfde voor het oude Surland, want de bananenteelt is toch ook agrarische sector, en zijn dat nu net de bedrijfstakken waar in feite door toe doen of liever gezegd nalatigheid van de overheid /regering teloorgang in plaats vind


  Maak melding

 4. @hans,

  Die padieboeren hebben de pech dat ze moeten concurreren met landen die hun boeren heel sterk subsidieren. Bovendien moeten die padieboeren tegenwoordig zoveel investeren!
  Vroeger had je de kleine landbouwers wier hoofdbestaan bestond uit het verbouwen van padie. Ze hadden geen dure machines nodig, de stier deed het ploegwerk, de handen van de mensen deden al het zaaien, oogsten, verwerken enz. waardoor ze geen grote en dure leningen hoefden aan te gaan.
  Deze kleine landbouw is inmiddels haast gestorven en heeft plaats gemaakt voor de machinale rijstbouw waar je dus dure machines voor nodig hebt en erg afhankelijk bent van geldschieters en bovendien opgescheept zit met hele grote oogsten die snel verwerkt moeten worden. Zo niet, dan zit je als moderne rijstbouwer al gauw met een financiele strop.
  Alles moet tegenwoordig zonodig grootschalig zijn waardoor de rampen en mislukkingen ook grootschalig zijn. Dat zien we thans in de rijstsector in Suriname.
  Hoe grootschaliger des te inhaliger. Gierigheid (een soort onverzadigbare ontevredenheid) is de bron van al het kwaad.


  Maak melding

 5. als opperhoofd van een missie moet je niet alleen constateren wat er loos is,,

  maar je moet maatregelen treffen in het belang van het land,anders moet je opdonderen,waardeloos ben je dan..

  je moet niet zeggen,,wang njang mekie ,,maar je moet die mensen die die njang gemaakt hebben oppakken en opsluiten en die njang terug halen,,dat is belijdt..

  niet lullen,maar doen.. weg met al die boeven..

  als dit volk nu niet wakker wordt en op straat komt,wanneer dan..


  Maak melding

 6. Groeiende Economie??!!!!
  Waar,hoe , Wat, wanneer!!!
  Zijn de luchtkastelen er al,de 4 banen weg, weg naar Brazilie,tram en trein?!!!! De 18000 woningen?
  Hahahaaaaaahahaaaaaaaa……alleen bouta en asabina geloven in hun Eigen sh*t !!!


  Maak melding

 7. @Ray,

  De economie groeit wel degelijk. Aangezien er meer is uitgegeven (verhandeld) dan vorig jaar is er dus een economische groei geweest. Wat niet wil zeggen dat er meer geld is overgehouden.


  Maak melding

 8. @M
  Hhahaaaaaaa…….
  Meer uitgeven dan ontvangen betekent VERLIES !!
  En dit is precies wat de ndp regering aan het doen is !!
  Echt ons land draait op VERLIES !!!


  Maak melding

 9. Mujrim, in grote lijnen heb je helemaal gelijk, maar wel met deze aantekening dar de kleine landbouwer wel mee moet doen anders wordt hij gemangeld, en mag hij blij zijn dat hij zijn paddy kwijt kan bij de pelmolen, het grootste probleem is dat de landbouwers hun zaaigoed, en bestrijdingsmiddelen duur bij dezelfde ondernemers moeten kopen, waar ze later hun paddy tegen lage prijzen weer kwijt moeten, was het niet bij de laatste oogst dat Mangli (een oud vriendje van DDB) als enigste nog een prijs betaalde die boven het gemiddelde lag, maar wel het vuur aan zij schenen kreeg en toch iets zakte, had Bouterse niet de toezegging gedaan daar iets aan te doen en wat is daar van terechtgekomen, deze beheersing van de markt kan alleen maar bestaan, als de overheid de regering deze boeven praktijken toelaat, met het mogelijke gevolg dat de rijstsector ook om zeep geholpen word, hoezoo. Suriname voedselschuur van Zuid-Amerika


  Maak melding

 10. Was het niet enkele maanden geleden dat Asabina tijdens de poclamatie van het mammoet blok samen met zijn partners in koor riep dat het al vier jaar berg afwaarts gaat met de ontwikkeling van het land? Hij heeft intussen door dat het volk niet meer voor de gek gehouden kan worden en nuancee zijn uitspraken. Ben benuwd wat zi rectie zalzijn straks als de rafinaderij gaat draaien, dat het een Fron idee was,dat zij dat ook wilden doen, dat zij het allemaal hebben bedacht en voorbereid?


  Maak melding

 11. Damn, ik moet een andere toetsebord kopen,dee heeftzo te zie ijn langst tijd gehad. Touwens Ray, rustig, je begint in paniek te raken, denk aan je pllen, houd ze bij de hand voor het geval dat…..je weet wel!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.