‘Het gaat niet goed met onze jongeren’

25

PARAMARIBO, 4 nov – Het gaat niet goed met onze jeugd en jongeren. Teveel van ons jong volk, dat onze toekomst vertegenwoordigt, beland in gevangenissen of eindigt als drugsverslaafde, drughandelaar, of lid van een criminele bende. Dit stelt de politieke partij voor Duurzaam en Rechtvaardig Samenleven, DRS.

Haast elke dag worden jongeren aangehouden wegens criminele daden. “In het jeugdopvanghuis “Opa Doelie” zitten er 13- en 14-jarigen die zich schuldig hebben gemaakt aan kapitale delicten als moord, doodslag, roofmoord en zware mishandeling. Dit probleem dateert niet van vandaag maar het lijkt met de dag erger te worden”, stelt de politieke partij van voormalig minister Clifford Marica. De huidige regering heeft een ministerie voor Jeugd en Sport ingesteld.

Maar met zowel de sport als met de jeugd gaat het alleen maar bergafwaarts. “Agressiviteit en zedeloosheid worden dagelijks door sommige media verspreid. Integriteit, idealisme, normen en waarden zijn ouderwetste begrippen geworden. Het hedendaags (moderne) devies schijnt te luiden: money talks, ‘neks no fout’!”, aldus DRS. Het is tijd voor herstel van normen en waarden, integriteit en eerbiediging van wet en recht.


25 REACTIES

 1. De effecten van het project Second Chance, een sportproject met jonge gedetineerden in Santo Boma in 2009, heeft jammer genoeg nooit de kans gehad om zich verder te ontwikkelen.


  Maak melding

 2. Het gaat niet goed met de jongeren. Geen wonder. De moeders verblijven buitenshuis (om te werken) en de kinderen krijgen niet genoeg liefde en aandacht en mogen vanalles zelf gaan bedenken en worden in negatieve dingen meegesleept door anderen die uit zijn op hun eigen belang.

  Dus aanpak: alle moeders naar de huishoudschool (opvoedkunde is onderdeel van het lespakket, naast hygiene en lekker koken, huismanagement, babyverzorging, ouderenverzorging, sexueel genotskunde, efficient omgaan met geld, kleding maken en repareren, lichaamsverzorging, basis gezondheidskunde, ethiek en moraliteit, kleine huishoudindustrie enz) en daarna thuis blijven en voor de kinderen, man en ouderen in huis zorgen. De vaders MOETEN dan de kostwinners worden en zo ontstaat een stabiele situatie voor iedereen.
  Zo creeer je een gezonde samenleving!


  Maak melding

 3. Met een massamoordenaar en drugsdealer als president hebben de jongeren een fantastisch voorbeeld…NOT !! Hier hadden we al voor gewaarschuwd. Onder Bouterse is het land naar de klote geholpen.


  Maak melding

 4. Agoe Dagoe,

  60% van de Surinaamse kinderen groeit op in een eenoudergezin.
  De helft daarvan kent zijn of haar vader niet eens.
  Hoezo, alle vaders kostwinner worden ?


  Maak melding

 5. De jongeren hebben een goed voorbeeld moordenaars, drugdealers,
  gangsters,ongeschoolde hufters die dikke salarissen toucheren wat wil je.
  Neks noh fout.


  Maak melding

 6. Ik denk dat er een degelijk onderzoek zou moeten plaats vinden naar het “hoe en waarom”. De achtergronden van deze jonge criminelen zal ook een rol spelen. Wat zeker ook een rol speelt, zijn de huidige voorbeeldfiguren aan de top van de maatschappij. Zoals het aan de top is, zo sijpelt het door naar beneden. Maar zolang parlementarieers als Panka, Bouva. Misikaba etc. etc. deze feiten weerspreken en aangeven dat deze zaken door de oppositie worden opgeblazen, zal er vanuit de overheid geen aandacht aan besteed worden. Deze heren m.n werken hard om hun bemachtigde zetel te behouden; zijn ziende blind. Wat op dit moment telt is terugkomen op hun troon, regardless of wat dan ook. Ook de minister van justitie geeft aan dat de situatie wel meevalt. En als er kritiek komt, probeert hij het te verdoezelen met dooddoeners als…..”omdat ik een marron ben”. Belachelijk. Open de ogen en oren en doe je werk naar behoren. De dievenijzers zijn er nog en er komen steeds meer. En steeds terugwijzen naar regeringen daarvoor die volgens hun zeggen niets hebben gedaan. In 1987 werd door de puinhoop die er gemaakt was, Front als her ware verzocht om over te nemen. De staatskas werd leeeeeg aangetroffen door Front
  Onder die omstandigheden moest Front opereren om toch ook, vooral de democratie terug te krijgen waarbij in feite de uzzi’s nog lichtelijk gericht waren op de president (toen). Deze omstandigheden zouden door de mensen die vinden dat Front niets heeft gedaan meegenomen moeten worden. En toch heeft Front doorgezwoegd en ervoor gezorgd dat de srd kwam en het gaandeweg sterk gemaakt is. Hoe staat het nu met ons munt eenheid? Al deze zaken hebben er toegeleid dat ons land vooral nu weer helemaal naar af is en onze jongeren door de bomen het bos niet meer zien en grijpen naar drugs met criminaliteit als gevolg. Ik heb nog een lange lijst van de verworvenheden van de frontregeringen. Zo ze het willen, kunnen ze het krijgen. In elk geval hebben de toenmalige minister van financieen Hildenberg en de gewezen governor wijlen hr Telting een vette pot bij elkaar kunnen puzzelen (ze werden beiden zienderogen grijs) die door deze regering werd overgenomen in 2010 en binnen no time leeggeplunderd. De jongeren aan wie zoveel beloofd was, zijn kaal en berooid achtergebleven.


  Maak melding

 7. Jongeren willen niet gehoorzamen, dan moeten ze het maar zelf uitzoeken. Als je tegen een jongere zegt dat hij niet moet stelen dan gaat hij met je discussieren ipv het gewoon te accepteren. Jongeren worden steeds vroeger dommer. Zal wel komen door de genotscultuur die thans overheerst en die de help-je-medemens cultuur onderdrukt.
  Bovendien zien ze ook dat met bedreigen en bedriegen heel wat te halen valt en aangezien je dit niet hoeft te leren, maar alleen maar hoeft toe te passen, is de keus snel gemaakt.


  Maak melding

 8. @agoe dagoe,

  Wat ben jij een hele aardige jongen zeg!
  Maar…goed plan, ik blijf wel thuis, zorg jij voor de inkomsten?

  Heerlijk hoor, effe de kids op school droppen in mijn SUV, effe chillen(roddelen) met andere moedertjes over de aanbiedingen bij de Action en vervolgens op naar mijn manicure, phoehoe…

  Natuurlijk ben ik op tijd thuis, de kids zijn opgehaald door de aupair, die ondertussen het huis heeft opgeruimd en een 4 gangen-maaltijd heeft klaar gemaakt.
  Als jij thuis komt zijn de kids gewassen en in bed, en ik heb mijn nieuwste negligé aan.
  De avond mag beginnen!
  Wakker worden………………………………….


  Maak melding

 9. @Esmerald,

  Vier-gangen maaltijd? Je wilt toch niet ziek worden?
  Je bedoelt vast een maaltijd samengesteld uit de schijf van 4:
  1. Granen en peulvruchten
  2. Groenten en fruit
  3. Melk en zuivelproducten
  4. Een portie Gita en Ramayan wijsheid

  Meer heb je niet nodig om gezond en vervuld te leven.


  Maak melding

 10. Wat gaat niet goed? En met wiens jongeren? De marronjongeren, de javananjongeren, de chinezenjongeren, de hindoestanenjongeren, de creolenjongeren, de indianenjongeren, de puppies, de kalveren, de kuikens?

  Gaat het wel goed met de oudjes? Met de armen? Met de rijken? Met de intellectuelen? Met de gehandicapten? Met de vrouwen? Met de mannen? Met de vogels? Met de krokodillen? Met de artsen? Met de politici? Met de rovers? Met de politieagenten?


  Maak melding

 11. @Esmerald schat,

  Kan je niet koken? Ben je niet geweest naar de huishoudschool? Wat een gemis in je leven. Liefde gaat door de maag toch? Hoe moet jij je liefde dan verdienen? Pas op dat de au-pair er niet met de liefde vandoor gaat! Dan helpt die negligé ook niet.
  Lekker in huis op je gemak alles doen ipv uitgekafferd worden door een chef op je werkplek of door lastige klanten lastiggevallen worden: waar kies je voor? Die stress breng je dan thuis en draag je over op je huisgenoten? Zo maak je zelfs de gezonde huisgenoten ziek, toch?
  Liever baas in eigen huis dan slaaf in het werkhuis! Of niet?
  Veel liefs en blijf af van de cola en de wijn.


  Maak melding

 12. We klagen nu: Het gaat niet goed met onze jongeren. Waarom ging het vroeger wel goed met onze jongeren, toen er sociale kontrole was van de buurt, de school, die toen mochten optreden tegen het kind dat normen en waarden moet aanleren? Het staat ook in bijbel. Onthou de tucht niet aan de knaap. Dit staat er niet zomaar.
  Maar nee. De zogenaamde psychologen/pedagogen, die denken het beter weten, alleenmaar omdat ze uit Nederlandse boeken gestudeerd hebben, beseffen niet dat ze zodoende de Surinaamseopvoeding en cultuur verziekt en in de war geschopt hebben. Sinds Suriname alles en nogmaals alles zo letterlijk van Nederland overneemt, gaat het mis met onze Surinaamse jeugd. Er bestaat geen tucht/straffen meer aan de koppige jeugd, die niet wil luisteren. Het begint al als een kind pas begint te kruipen en alles begint aan te raken. Het kind is onschuldig, gaat alles uit proberen. wij als volwassen/ouders moeten het kind richting geven en dat gaat ook gepaard met straffen, zodat het kind weet wat mag en wat niet. Straffen heeft niets te maken met mishandelen. Men zegt vaak dat de tijd is veranderd. Dat klopt niet, de tijd is het zelfde gebleven, de mens is veranderd. Men denkt dat ze knapper geworden zijn, omdat ze in Nederland gestudeerd hebben. In Nederland ziet men dat hun theorieen niet gewerkt hebben en willen terug naar hun oude aanpak, vooral in het onderwijs. Maar intussen dan ons systeem verstoort, door het hunne.
  Ik vind dat Suriname, Suriname moet blijven, in cultuur en in opvoeding, niemand moet ons komen corrigeren dat het volgens Nederlandse standaarden moet, want dit is bederven van onze jeugd. Surinamers moeten ook uit Surinaamse boeken leren wat normen en waarden precies zijn, want de nederlanders weten er niets van. Zij denken het beter te weten, maar vergis je niet ze komen juist van ons leren hier.
  Wordt vervolgd

  .


  Maak melding

 13. Kelly,

  Ik zou zeggen: ga snel psychologie studeren en pas jouw denkbeelden toe op de Surinaamse jeugd.
  Ik waag te betwijfelen op dat helpt.
  Waarden en normen hebben niets met landen of topografie te maken, maar alles met hoe je wordt opgevoed.
  Aangezien de meeste Surinaamse kinderen alleen maar een moeder hebben, is dat een lastig verhaal, zeker als je ook nog eens geacht wordt het geld binnen te brengen.
  Jouw verhaal klinkt aardig, maar is helaas veel te veel theorie, omdat de praktijk een heel andere is.


  Maak melding

 14. @Elfriede Tol nnnnnniets aan toe te voegen. U heeft helemaal gelijk. Er zit geen woord spaans in uw verhaal. Daarom zeg ik steeds weer dat, dat Su volk nnnnniet meer op de NDP moet stemmen, maar massssssaaal weer op het FRONT. En zeker weten wie a FRONT o winnie ding op 25 mei 2015; wi no é fredé. So we go for it. Stem op de NPS en partners. Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 15. Hoezo het gaat niet goed met de jeugd? Van de NDP mogen jongeren kritisch zijn.
  Hoe is deze zin eigenlijk bedoeld? Mogen jongeren kritischer zijn of is het jongeren toegestaan kritisch te zijn?


  Maak melding

 16. Niet lullen mensen, ik heb het altijd gezegd : het surinaamse volk heeft gekozen, boontje komt om zijn loontje. En trouwens waarom zegd men niet bij welke bevolkings groep dit probleem het meest voorkomt!!!!!!??????


  Maak melding

 17. @Kolibri

  heel goed gezegd . men zo moeten inventariseren waar en bij welke soort Suri’s dit probleem bovenmatig voorkomt . analyse maken van de oorzaken en een plan van aanpak
  erop loslaten . lijdzaam toezien of het
  probleem goedpraten want het is een ver van mijn bed show ,zal nog meer
  ellende over het land brengen vooral als ze zo vroeg het verkeerde pad opgaan . ook later als ze een werk zoeken zal hun strafblad ook belemmerend kunnen werken .


  Maak melding

 18. @Rudinho

  je reacties zijn ook heel goed en weergeven idd de realiteit en de grootste oorzaak van het probleem .

  “het gezin is de hoeksteen van de samenleving ” citaat ex min.president
  Ruud Lubbers.


  Maak melding

 19. @agoe dagoe,

  Whahahahaha, eruggggh grappig hoor..
  Maar, een slimme meid ……..

  Liefde gaat door de maag, helemaal mee eens.
  Wist je dat de beste koks mannen zijn.

  Je denkt ervan door te gaan met de aupair.
  Wist je dat ‘onze’ aupair een lieve grootmoeder is van 15 kleinkinderen.

  Liever baas in eigen huis.
  Geen baas maar een situationele leider, m.a.w. veel vrijheid.

  Slaaf in het werkhuis.
  Werk, waarbij ik naar harte lust mijn creativiteit kan botvieren.

  Doeiiii. Ik ga nu koken 🙂 🙂


  Maak melding

 20. het gaat uitstekend met de jongeren,ze zijn alle dagen allemaal haai en genieten van het dronken leven..

  verloren generatie de komende honderd jaar..


  Maak melding

 21. Met wat gaat het dan wel goed?? uchhhh, hmmmm oh, jawel hoor!! met roven, verkrachten, moorden, oplichten, corruptie, grond pikken, valse beloften, de burgers in de zeik nemen gaat wel goed!


  Maak melding

 22. Vervolg van dinsdag 4 november 2014
  Dat is het nou, juist waarom het slecht gaat. De waarheid aanhoren is altijd hard en dan heeft men kritiek.
  Je hoeft geen psychologie te hebben bestudeerd om precies te weten wat mag en wat niet. Zo simpel is dat. Door veel levenservaring zie je ook het verschil tussen vroeger en nu mbt de jeugd die over te schreef gaat en voor een groot deel de samenleving onveilg maakt. Vroeger waren er ook allenstaande moeders en die hebben het prima gedaan, want deze moeders werden geholpen door genoeg sociale kontrole( dat hoef ik niet meer uit te leggen).
  Het kind van nu is aangeleerd dmv de bekende Westerse psychologische theorieen, die het in Suriname hebben verspreid onder vooral ouders die denken het beter te willen doen dan hun eigen opvoeding. Het kind mag nu bijna alles doen en de ouders lachen in het begin erom, als het klein is, vinden het geweldig, maar later merken ze watvoor wurgslang ze gekweekt hebben en kunnen het zelfs niet meer aan. Deze opvoeding gaat al een tijdje zijn gangetje. Als jeugdige is hij nu opstandig, praat terug als hij/ zij terecht gewezen wordt door volwassenen en in het ergste geval trekken ze een scherp voorwerp, want hij/zij heeft geleerd rechten te hebben. Over de plichten daarop wordt er nooit gewezen, vandaar dat de jeugd opstandig gedrag gaat ontwikkelen en vertonen, want er werd op zijn weg naar jeugdige toe nooit gewezen op de plichten, die gepaard gaan met waarden en normen.
  Dit is dan het gevolg van onze opstandige jeugd.
  Wordt vervolgd: voor evt. oplossingsmodel


  Maak melding

 23. De school en de kerk meer autoriteit geven om jongeren, die dat nodig hebben harder aan te pakken, om ze te corrigeren en te vormen. Deze taken hadden deze instellingen vroeger en er zijn vele goede repectvolle burgers afgeworpen.
  Ouders moeten vertrouwen hebben in deze instellingen en meewerken, zodat hun kind een beter mens wordt naar volwassenheid toe.
  Kortom we moeten terug naar straffen, wanneer het nodig is, maar wel verantwoord. Het heeft niets met mishandeling te maken, maar slecht met het doel om gewenst gedrag af te dwingen wanneer het echt moet. Belonen en straffen horen bij het opvoeden, zodat er evenwicht is en het hoofddoel uiteindelijk bereikt wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.