donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname te mild bij aanpak illegale goudwinning

Suriname te mild bij aanpak illegale goudwinning

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 27 okt – Suriname stelt zich veel te mild op als het aankomt op de aanpak van illegale goudwinning. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector Suriname, kan dit op den duur fout uitpakken.

In buurland Frans Guyana gebeurt veel meer en sneller. Onlangs nog zijn kampen van illegale goudzoekers, meer Brazilianen, vernietigd. Werktuig en vuurwapens zijn in beslag genomen. “Wij mogen wat harder eraan gaan trekken”, zegt Dompig tegenover de Ware Tijd. Suriname loopt immers groot kans dat de illegaliteit komt overwaaien. Waarschijnlijk gebeurt het al. Voor illegalen is het makkelijk de uitgestrekte grens over te steken.

Als het het te heet onder voeten wordt, is Suriname een voor de hand liggend alternatief. “Als de buurman zijn erf schoonmaakt en wij niet, dan gaan de slangen bij ons komen”, aldus Dompig. Aan de andere kant zijn de Fransen veel alerter. Onlangs is een Surinaamse baggerschuit in beslag genomen. De zogenaamde Skalian krabt erts van rivierbodems. De schuit koos op gegeven moment de Franse kant van de Marowijnerivier, maar ligt er nu vast.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

17 REACTIES
 1. Dompig, je vertelt iets wat ALLE uitgemergelde STRAATHONDEN van Suriname reeds weten !!! Stop met het SLAP OUWEZEIKSTRALEN !!! Steek de handen uit de mouwen en doe net als de FRANSEN iets aan dit MAJEUR probleem !!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding
 2. Off Topic.

  Na Dors ook Mohamed Doekhi weg bij de Ndp.

  Mohamed Doekhie, voorzitter van de NDP-subafdeling Rainville, stapt over naar de Pertjajah Luhur van Paul Somohardjo

  Bron S.Herald


  Maak melding
 3. Aanpakken? terwijl driekwart van de militairen toppers hun aandeel hebben in deze sector.!! Wie zijn hoofd op een schotel geserveerd wil hebben moet zich ermee bemoeien.


  Maak melding
 4. Tune,

  Ben het volledig met je eens.
  Er zijn teveel – ook politieke – belangen om de illegale goudwinning aan te pakken.
  Suriname heeft wel een leger, maar dat komt nooit in actie.
  Of het nu gaat om de Tigri-kwestie of om de aanpak van illegale goudwinning, het is om het even.
  Dat is ook het grote verschil met Frans Guyana.
  Fransen weten van aanpakken, Surinamers moeten dat nog leren.


  Maak melding
 5. Waarom illegale goudwinning aanpakken wanneer je die illegale mensen kunt afpersen en een deel van de rijkdom in eigen zak kunt steken? Want anders moet dat geld naar de staatskas.


  Maak melding
 6. Hij is zelf van die illegale goudwinning rijk geworden en nu zeurt hij, verkiezing stunt. Bedoeld om het straat arme volk zand in de ogen te strooien.


  Maak melding
 7. @Dompig, grotere ONZIN kun jij niet uitkramen ! Zorg ten
  eerste en onmiddellijk dat ALLE scalians in Sranang worden vernietigd !
  Zogenaamd ken jij de eigenaren van de scalians,dieven en
  milieuvervuilers niet ?
  Ga lekker op het dak zitten onnozele eend !

  Jouw job is illegale goudwinning uitbannen en niet politieke
  vrienden beschermen.

  Er zijn nog steeds 30 (DERTIG) scalians die opereren in
  Sranang, op het stuwmeer en op de rivieren !
  Dus saka yu djunta ! Jij bent niet geschikt voor deze job !

  Jij laat jouw programma schrijven door belanghebbende
  dieven in de goudscene !!!

  Sranang volk wiki, jaggi den jepimang fu a gowtu-maffia !!!


  Maak melding
 8. -In deze wil ik meneer Dompig wel gelijk geven. Ik begrijp wel welke toestanden er gaan gebeuren in het binnenland als men hard zou optreden.
  Er is al bedreigd wat men van plan is te doen als de jongens weg moeten gaan. Men is van plan de stad te gaan vernietigen!!!!!!!!!!!!!!!!!, omdat men zonder inkomen komt te zitten.
  -Pokie gaat wel lekker slapen

  -Wat ik niet begrijp is het feit dat die gasten helemaal niet in het binnenland wonen en dat er ook Afrikanen tussen zijn.
  Ik vind het belachelijk dat dit soort toestanden worden toegelaten en de leiders maar bang zijn voor het feit dat zij stemmen kunnen gaan verliezen. Bah.

  =Ik hoop ooit dat er leiders zullen opstaan die keihard zullen optreden en vooral dat een ieder zich aan de wetten en regels gaan houden. incl, de overheid ook.

  =Wie laat het nou toe dat het binnenland vernietig wordt?????
  =Hoeveel van hen betalen belasting????
  =Wie gaat er straks verzuipen als die dam kapot gaat???

  -Ik kan alleen maar bidden voor een ieder—


  Maak melding
 9. Reageerders, odi odi.

  @Hugo CHAVÉZ!
  Het klopt wat daar geschreven hebt.
  Want deze Gerold Dompig van C.O.G.S, weet reeds enkele jaren wat er gaande is in SU.
  En regelmatig grijpen de Fransen met de harde hand tegen de illegale goudzoekers in hun land.

  En aangezien ik maar (1) één item per reactie mag verwijzen naar 1 site, zal ik het volledig verhaal waar over onze Dompig het heeft vermelden.

  50 ARRESTATIE EN 94 HUIZEN VERNIETIGD.
  http://www.fransinsuriname.com/website/frans-guyana/50-arrestatie-en-94-huizen-vernietigd

  FRANS GUYANA
  Posted on Saturday, October 25th, 2014 at 7:43 AM by Raymond Xaverius van Hemert

  Een nieuwe operatie ter bestrijding van illegale gouddelvers is van 21 tot 23 oktober uitgevoerd in de Inini gebergte, en wel in het gebied van “Eau Claire” in Frans Guyana.

  De operatie die als naam “cactus” kreeg heeft geleidt tot de arrerstatie van 50 garimpeiros, het vernietigen van 94 huizen en het in beslag nemen van veel goederen.

  Het is de Franse gewapende machten in Frans Guyana en de grens politie (PAF) gelukt om een zeer zware slag toe te brengen aan de illegale gouddelvingsactiviteiten in het gebied van Eau Claire dicht bij Maripasoula.
  De uitgevoerde operatie leek eentje die in 2013 werd uitgevoerd.

  In dit gebied waren de activiteiten niet alleen intensief maar het water gebruikt bij het ginnen van goud vervuilde ook enkele drinkwaterbronnen. De Goudzoekers waren verspreid over een gebied van 6 vierkanten kilometer.
  Genoeg was genoeg voor de Fransen die al jaren een strijd leveren tegen deze vernietigende sector.
  Bij de uitvoer van de operatie zijn de militairen overgegaan tot het vernietigen, van 94 huisjes, en 7 zware motorblokken. Daarnaast zijn nog eens 50 Brazilianen aangehouden omdat die illegaal verbleven in Frans Guyana.
  Ze zijn allemaal teruggestuurd naar de grens. Een van hen wordt echter voorgeleid naar de rechter omdat die in het bezit was van 105,5 gram goud.
  Het bezit van goud is strafbaar en kan leiden tot directe arrestatie.
  De gewapende machten boeken steeds meer succes in de strijd van illegale gouddelving.
  Eerder dit jaar verklaarde de Prefet dat de natuurreservaten weer vrij waren van gouddelvers na het uitvoeren van dit soort operaties.
  Het doel van de operaties is om de gouddelvers te ontmoedigen door hen economische schade aan te richten.
  Het duurste zijn de investeringen die de goudzoekers plegen; machines, voedsel, brandstof etc… door die in beslag te nemen of te vernietigen wordt hun werkcapaciteit verlamd.
  Om de strijd te verbeteren worden de in beslag genomen goederen weer doorverkocht of gebruikt om beter te kunnen strijden tegen illegale gouddelvers.
  Tijdens deze cactus operatie zijn de volgende goederen vernietigd of in beslag genomen:
  94 huizen, 2 quads, 1 steenvermaler, 360 liter brandstof, 950 m2 aan zeil, 2 automatische wapens,
  1 jachtgeweer, 4kg explosieven, 2 satelietschotels, 1010 kg aan eten, 300 liter alcohol,
  2 kettingzagen, 11 generatoren, 23 koelkasten, 100 kg gereedschap en 7 zware motorpompen.

  En is onze grappenmaker Gerold Dompig & co. ook zo zijn werkzaamheden uit te voeren als de Fransen?


  Maak melding
 10. Suriname gaat failliet aan corruptie.
  In dit kleine landje heeft iedereen (politieke) belangen bij van alles en nog wat en er wordt van de kant van de overheid geweigerd om in te grijpen.
  In de laatste 4 jaar zijn het aantal moorden, berovingen, verkrachtingen, illegale gouwinning, enz. enz. toegenomen en niemand, die er wat tegen doet.
  We hebben een minister van JusPol, die vooral de daders van misdrijven beschermd en niet de slachtoffers, een politiecorps, dat zo corrupt is als maar mogelijk is en een leger, dat zich vooral zit te vervelen in de kazernes.
  En iedereen iedere keer maar klagen.
  Ik zou zeggen tegen de minister van JusPol en Defensie: treedt ni eindelijk eens een keertje op, maar die oproep is waarschijnlijk hetzelfde als water naar de zeer dragen.
  Weg met deze regering !!!
  Chan fot pres en Ray for vice-pres !!
  It’s time for a change.


  Maak melding
 11. @ FER. E

  Fa waka ! Thanks voor het artikel. Die RATTEN zijn behoorlijk KAALGEPLUKT door de FRANSEN en zo hoort het. Geen woorden maar DADEN.

  @ Rudinho ; volkomen mee eens dat het leger in de kazernes uit de neus zit te vreten.

  Het Surinaams leger wordt merendeels gebruikt om de woning van ” Desiderius “, zijn Saloon en de woning van compagnon ” Abraham de ZAKKENVULLER ” te bewaken.

  Niet te vergeten de vaak MILITAIRE aanwezigheid in GEVECHTSTENUE tijdens verkeersongevallen. Waarom ??? Joost mag het weten !!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding
 12. Gerold Dompig heeft 4 jaar lang gedaan alsof hij de goudsector ordende en steeds geroepen dat dit geweldig gaat en dat hij de beste is. Nu opeens is alles anders en weet hij nergens van ??? Clean Sweep deugde niet, en Dompig deed het zo goed.

  Gerold Dompig geef gewoon eerlijk toe dat je alleen maar bezig bent je zak te vullen met vele miljoenen en dat je verder geen FUCK doet anders dan wat roeptoeteren.

  Straks blijkt de stuwdam ondermijnd en wordt Parbo weggevaagd.


  Maak melding
 13. vier jaar praatjes en nog geen enkel gat gedicht.

  Alleen maar escalatie en vernietiging van natuur en natuurlijke hulpbronnen.

  Men vergeet dat de informele goudwinning na veel vernietiging van natuur/ ecossytemen slechts 30% van het aanwezige goud uit de grond haalt dus 70% laat zitten of weg spoelt.
  Men vergeet dat formele goudwinning voor de staat tot heel veel meer inkomsten leidt en veel minder natuurschade berokend.
  Men vergeet dat formele ondernemingen gedwongen kunnen worden schade te herstellen (duur meer dan 60 jaar voor dat het een en ander een beetje hersteld is).

  De ordening heeft met alle grote woorden enorm gefaald. Alles is geëxplodeerd in plaats van geordend.

  Men kan terecht zeggen dat de vorige regering geen optimaal track record had (ook weinig gedaan) maar slechter als Dompig en co is helaas onmogelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES