Padieboeren hangt faillissement boven het hoofd

16

PARAMARIBO, 27 okt – Tientallen padieboeren hangt een faillissement boven het hoofd. Volgens de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zetten handelsbanken hun cliënten onder steeds grotere druk.

Het is betalen of eigendommen kwijt raken. De boeren kunnen de leningen voor de inzaai niet terug betalen. “De banken veilen al enkele weken landbouwmachines van de boeren en soms ook percelen”, zegt SPBA-voorzitter Harrynarain Oemraw tegenover de Ware Tijd. De boeren zijn ten einde raad. De banken gaan zo driest te werk dat soms niet eens gewacht wordt op een rechterlijk bevel. Normaal hoort dat aan het eind van een wanbetaling.

Volgens Oemraw wordt al jaren tegen veel te lage opkoopprijzen aangekeken. Leningen en bedrijfskosten zijn zo niet te dekken. Vanuit het bankwezen is er wel vaker op gewezen dat de boeren niet altijd even efficiënt investeren. Soms wordt het geleende geld zelfs besteed aan andere dan bedrijfsdoelen. Oemraw wil een gesprek met de bankiersvereniging om toch nog een uitweg te kunnen vinden.


16 REACTIES

 1. “Vanuit het bankwezen is er wel vaker op gewezen dat de boeren niet altijd even efficiënt investeren. Soms wordt het geleende geld zelfs besteed aan andere dan bedrijfsdoelen.”
  =============

  Eigen schuld, dikke bult!
  En nu vooral niet de gemeenschap proberen op te zadelen met jullie probleem.


  Maak melding

 2. Rijst gaat er toch geplant worden op de velden.Als het niet deze boeren zijn dan door chinezen.Deze hebben geld zat en kunnen de vroegere eigenaren in dienst treden bij de chinezen.Komen er paar arbeids plaatsen bij van de beloofde 25000.


  Maak melding

 3. De padie boeren geef ik het advies om hun stem uit te brengen op de VHP -combinatie. bij de komende verkiezingen. De huidige NDP regering is bezig jullie jullie de grond in gte boren!!
  Mijn advies…doe je ogen en oren open padie boeren ,stem VHP- EN combinatie !


  Maak melding

 4. Echt het werk weer van banken. Banken zijn de meest onbetrouwbare handelspartners in deze wereld. Gaat het goed betaal je je blauw. Gaat het slecht moet er door regeringen worden bijgesprongen. En betaal het volk weer. En op microniveau, spreek uit ervaring,: Als de zon schijnt krijg je een paraplu. Gaat het een beetje regenen pakken ze deze snel weer af. Mijn advies doe geen zaken met banken. Je kan beter direct van een crimineel lenen dan van een officiële criminele bank.


  Maak melding

 5. sinds jaar en dag hoor ik dit probleem .ook bij de vorige regeringen. waarom kan men onderling geen goede afspraken
  maken over de opkoopprijs. is dat zo moeilijk. als ze het onderling niet eens kunnen worden dan dient de prijs bij overheidswege vastgesteld te worden . want ik denk dat de opkopers hier een smerig spelletje spelen .ik denk ook dat het niet lang meer zal duren voordat de Chinezen de branche hebben overgenomen en zij zullen zich zeker niet onder druk laten zetten door de opkopers w.o. Manglie.

  misschien is men nu al bezig om dit plan gestalte teven waarbij de banken en rijstmagnaten een duistere rol spelen .


  Maak melding

 6. ik denk niet dat Front dit probleem kan oplossen want voorheen
  hebben ze het ook niet gekund. dit is een probleem tussen padie
  boeren -opkopers -verkopers/exporteurs.

  je ziet dat NDP dat probleem ook niet kan oplossen.

  trouwens in elke branche zie je dat zwakkelingen uiteindelijk het
  veld moeten ruimen omdat ze niet efficient werken of moderne
  managementtechnieken toepassen .

  ook in de landbouw zie je het hetzelfde probleem. het kassenteelt-systeem heeft haar voordelen laten zien maar toch schakelt men niet masaal over .


  Maak melding

 7. chinezen hebben niet geplant tijdens de 1e immigratiegolf, zij zijn gaan winkelen. zij gaan echt niet planten in deze tweede neokolonisatiegolf. Echt niet.


  Maak melding

 8. @Rocky

  ik begrijp niet waar jij het over hebt, maar misschien kun je het uitleggen. keulen en aken zijn niet in een keer gebouwd.

  mijn idee is dat als allereerst (first and foremost) getrokken moet worden aan”Behoorlijk Bestuur” wanneer dat in place is, dan moet de rest daaraan opgehangen kunnen worden.

  dieven en rovers zul je altijd hebben en krijgen. maar nu heb je ook een wet waarin je hun kunt inpakken. en desnoods rechters die rap kunnen werken en misschien zelfs advocaten die kundig zijn. ergens moet je kunnen beginnen. Breng het vertrouwen terug.


  Maak melding

 9. Hoor bouterse nog zeggen, suriname wordt de voedselschuur vd caricom. Ook hier weer kan Bouterse een streep doorzetten. Su is te klein om dit probleen op te lossen


  Maak melding

 10. De padieboerenvereniging had moeten zorgen dat boeren andere gewassen gaan telen indien het niet lukt met het rijst. Deze vereniging doet wel erg weinig voor haar leden, lijkt mij.


  Maak melding

 11. laat die klootzak v e algoe nu met een antwoord komen

  wanneer ga je boeren betalen

  abrahams zou de governement take toch terugbrengen
  de export v rijst naar venezuela was toch ook al in kannen en kruiken

  de ndp leidt naar totale vernietiging rijst boeren weet op wie je deze keer stemt
  een crimineel en moordenaar met een ulo school kan nooit dit land tot ontwikkeling brengen

  ronnie brunswijk is rasistisch bezig want zegt hij de bep bezig een hindoestaan tot president te maken maar zelf probeert hij wel hindoestaanse stemmen binnen te halen en zijn mensen zet hij aan om percelen v hindoes te occuperen en te beroven
  dus hindoes geef je stem niet aan deze crimineel uit het bos
  stem massaal vhp santokhie


  Maak melding

 12. Rockey, we hebben het hier over rijstboeren, kun je ons aangeven waar in de wereld men rijst in kassen teelt?

  Het probleem is niet dat onze boeren geen rijst weten te telen, het probleem is dat de regering de randvoorwaarden voor het goed laten functioneren van onze boeren niet op orde heeft. Vaak wordt Surinamers verweten dat ze niet hard genoeg werken (daarom gaat/ging het slecht met de cocos, suiker, cacao, bananen, oliepalm enz.), dat is beslist niet zo. Nu gaat het toevallig om een groep binnen de Surinaamse samenleving die erom bekend staat heel erg hard te werken en toch komt deze hardwerkende groep in de grootste problemen omdat de overheid haar deel van het benodigde werk niet doet. Eerst duwt de overheid ons met z’n allen een ‘government take’ door de strot, de boeren wordt vervolgens subsidie op brandstof beloofd, de boeren wordt goedkope kunstmest beloofd, al deze beloften komt de overheid vervolgens niet na. De overheid bepaald de lage opkoopprijs van padi, want rijst mag niet te duur worden zodat de bevolking in opstand kan komen, de overheid haalt de irrigatiekanalen niet op en zo kunnen we nog een poosje doorgaan. Hieruit blijkt dat het zeker niet aan de boeren ligt dat ze hun schulden bij de banken niet kunnen aflossen. Van banken mag je ook niet verwachten dat ze zich als filantropische instellingen gaan gedragen, banken zijn zakelijk bezig, als je je schulden aan hen niet kan aflossen, dan verkopen ze je bezittingen, ze kunnen misschien wel een tijdje rekening houden met de problemen van hun cliënt, maar dat kan niet eindeloos lang doorgaan.


  Maak melding

 13. @Henkes

  ter verduidelijking,ik bedoel met de landbouw andere gewassen zoals groente en fruit . iedereen weet dat rijst niet in kassen wordt geteeld.

  worden de rijstboeren in andere landen (o.a. China,India,Thailand )ook gesubsidieerd ? ik lees nooit iets over problemen .


  Maak melding

 14. Rocky, de (rijst)boeren in Europa en de V.S. worden wel gesubsidieerd. Daardoor komen de boeren in de arme landen (ook in Suriname) in de problemen, omdat ze niet kunnen concurreren tegen de boeren uit de rijke landen. Katoen is b.v. veel goedkoper te verbouwen door de boeren in Egypte maar zij kunnen toch niet concurreren tegen de katoentelers in de V.S.. Suikerrietteelt zou het, zonder subsidie van de bietsuikerteelt in de rijke landen, zeker winnen op de wereldmarkt. Hoe het zit met de boeren in Azië weet ik niet, maar het zou me niet verbazen als ook zij gesubsidieerd werden door hun overheid. Onze overheid zou best wat meer mogen doen om onze agrariërs te beschermen, waarom denk je dat in Suriname geteelde kip het verliest van Amerikaanse en Braziliaanse importkip?


  Maak melding

 15. Rocky, een rijstboer kan niet zonder meer overschakelen op een ander gewas. Jij hebt vast wel gehoord van herscholing en omscholing als men arbeiders uit een bepaalde branche moet laten overschakelen op een ander product of arbeidsproces. Een rijstboer kan niet op een willekeurige morgen opstaan en besluiten voortaan aan fruit en groenteteelt te gaan doen in kassen, hij weet misschien wel alles over rijstteelt, maar hij weet nog niets over kassenteelt en om dat onder de knie te krijgen kost het een hele tijd, om maar te zwijgen over het kapitaal dat hij zal moeten investeren om de kassen en de hele infrastructuur daaromheen te bouwen en aan te leggen. De overheid moet er maar voor zorgen dat het goed blijft gaan met de rijstteelt en daarnaast mag ze er natuurlijk voor zorgen dat andere teeltmethoden en gewassen ook van de grond komen in Suriname, door b.v. de invoerrechten op inputs te verlagen of desnoods (tijdelijk) af te schaffen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.