Meeste werklozen kieskeurig bij zoeken baan

13

PARAMARIBO, 18 sep – Het overgrote deel van bij de overheid geregistreerde werkzoekenden is kieskeurig. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Een baan bij de overheid geniet verreweg de meeste voorkeur.

En dan moet het nog liefst een baan achter het bureau zijn. Bij ATM stonden vorig jaar ongeveer achthonderd werklozen geregistreerd. Nog niet eens een kwart kon uiteindelijk aan een baan worden geholpen. Toch zijn er zat arbeidsplaatsen. “Er is een schaarste aan personeel voor een baan in bijvoorbeeld de beveiligings- en de bouwsector. Maar mensen willen die jobs niet”, zegt minister Michael Miskin tegenover de Ware Tijd.

Dergelijke banen vereisen lange werktijden. Ook moeten werknemers bereid zijn soms weken van huis te blijven. In vakbondskringen wordt de kieskeurigheid eerder geweten aan het lage niveau van de lonen. “Zolang er goede lonen worden aangeboden, kijken de meeste mensen niet naar andere zaken. Dat is het geval bij bedrijven als Staatsolie, Iamgold en Suralco”, zegt vakbondsleider Robby Berenstein.

13 REACTIES

 1. Tja het vb is al gegeven hoe zonder een diploma ,zonder enige CV’s,zonder een schooling lijder te worden van een land,
  Crimineel zijn brengt je op zekere hoogte zie vb bouta en brunsie….
  En ach ,nu wil iedereen een TOP JOB…..niemand die zich druk maakt om CV’s,diploma’s etc…etc…


  Maak melding

 2. de juiste man/vrouw op de juiste plaats;
  de juiste opleiding voor de juiste plaats;
  de juiste opleiding en ervaring op de juiste plaats;

  kieskeurig???!!

  Het gaat om opleiding, ervaring en psychologischonderzoek.
  Ook belangrijk is of de persoon past in het bedrijfsprofiel/leeftijd, ervaring, cultuur van de overheid/onderneming, enz, enz.

  profiel voor elke functie
  functieeisen;
  kwaliteitseisen;
  persoonlijke eigenschappen;
  ervaring;
  goedgedrag!
  pschygologischonderzoek!

  De overheid is geen commerciele instelling en omgekeerd.

  Waar heb je gestudeerd en gewerkt? Suriname/buitenland. combinatie?

  Je ben (on)geschikt!


  Maak melding

 3. -Als men nu niet wilt gaan werken kan iemand mij dan vertellen wie deze kosten gaat betalen????

  Moeten de jongeren zich nu al in grote problemen brengen? Deze groep studenten zullen het heel zwaar krijgen, omdat zij geen inkomsten hebben, maar moeten studeren.

  -Een kleine AOV van SRD 450 gaat op aan premie alleen. Waarvan moet deze mevr. haar water en licht nog gaan betalen???

  -Men moet niet vergeten dat in het buitenland je recht hebt op een uitkering, ook zelfs als je werkloos wordt.

  Suriname voorwaarts:::

  Wat houd het basispakket in??????

  ””

  Iedere ingezetene (ongeacht nationaliteit) is verplicht zich te verzekeren. De maximale premie per maand is:
  – 0 tot 16 jaar SRD 55
  – 17 tot 20 jaar SRD 75
  – 21 tot en met 59 jaar SRD 165
  – 60 jaar en ouder SRD 240.

  Er is een voorziening getroffen voor het geval er personen zijn die de premie niet zullen kunnen betalen. De regering heeft eerder al besloten de premie te betalen voor de categorie 0 tot 16 jaar en 60 jaar en ouder. De Nationale Basiszorg dekt een minimum pakket aan zorgvoorziening. Het staat een deelnemer vrij om een ruimer pakket bij de zorgverzekeraar af te sluiten.


  Maak melding

 4. Zij zijn niet kieskeurig ,maar te lui om te werken.Dit komt omdat ze erg verwend zijn en op andere manieren gemakkelijk aan geld kunnen komen(roven,stelen,drugshandel enz.)


  Maak melding

 5. Wellicht realiseren zij zich niet dat niet alle banen die zij zouden willen geschikt zijn voor hun. oh ja, ze willen allen bij de overheid werken. daar zijn wel alle banen geschikt voor hun. zeker die van president, waarom worden ze dan geen president wanneer de recht van de banen niet goed genoeg is? er zijn genoeg anderen dei het geprobeerd hebben en die het proberen? what have we now?

  en verder is het het voorrecht van een luie om een baan te zoeken waar hij hem zeker niet gaat vinden.

  volgend jaar komen er in ieder geval weer presidentsbanen vrij, nieuwe ronde, nieuwe kansen.


  Maak melding

 6. Parlementsvoorzitter, vice-parlementsvoorzitter, voorzitter van Kiesbureau zijn ook niet helemaal geschikt gebleken voor hun baan. Hoe zijn ze eraan gekomen?
  President des lands bakt er ook weinig van. Evenals menige minister. Blijkbaar zijn de nieuwe redders van Suriname de HR-managers. Maar helaas voor hen, ze worden niet verkozen door het volk.


  Maak melding

 7. @Ira,
  De tijd dat iedereen recht heeft op een uitkering is bijna verleden tijd. Recht op een werkozen uitkering hangt af hoelang je gewerkt hebt met een max van hooguit 3 jaar. En voor die uitkering heb je ook premie betaald.

  Ik had me laten vertellen dat voor surinamers de medische zorg en medicijnen gratis was.


  Maak melding

 8. ” Een baan bij de OVERHEID geniet verreweg de meeste VOORKEUR ”

  Dat is een niet zo moeilijk te snappen gegeven ! Bij de SURINAAMSE overheid hoeft men bitter weinig te presteren. Zo eenvoudig is het.

  Winti wai LANTI pai , 7 even ,de ” jij hebt mij nodig dus ik ben belangrijk MENTALITEIT en een werktempo gelijk aan dat van een jong kind dat pas leert lopen zijn schering en inslag bij de OVERHEID.

  Deze vier belachelijke werk attitudes gekoppeld aan de status van ambtenaar levert bovendien extra legale voordelen op. Dus de aantrekkingskracht is ENORM !!!!

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 9. Maandelijks wordt ca. 20 miljoen Euro door Surineds overgemaakt naar familie in Suriname.

  Dit is ca 250 miljoen Euro op jaarbasis. Over 40 jaar (1973-2013) is ca 10 miljard Euro’s overgemaakt naar Suriname door Surineds, die heel hard moeten werken voor hun geld, danwel moeten zien rond te komen van een karige uitkering.

  Desondanks is er geen enkele vooruitgang te bespeuren in Suriname. Het enige wat men heeft bereikt met deze goedgevigheid is een generatie luie mensen, die liever hun familieleden in Nederland lastig blijven vallen om hun geld toe te sturen voor levensonderhoud dan zelf de mouwen uit te steken.

  Vorige week was Chan Santhoki op de bedeltoer in Nederland . Met geld bijeengesprokkeld door zijn Nederlandse achterban heeft hij inmiddels 100 landen bezocht (tenminste dat wordt beweerd door zijn naaste medewerkers !).

  Ook hij kijkt begerig naar de pensioenen van de gepensioneerde Surineds. Deze heerschap leeft in de veronderstelling dat de bomen tot aan de hemel blijven groeien en dat de Surineds geboren in Suriname en hun in Nederland geboren kinderen tot in lengte van dagen hun aartsluie broeders in den vreemde financieel zullen blijven onderhouden.

  Dream on mr Santhoki, de oude generatie gelooft misschien in uw sprookjes, maar de jongeren hebben geen enkele binding met dat criminele zooitje in een land waar hun ouders en grootouders zijn geboren. Na 40 jaar knippen we de navelstreng voorgoed door en mogen jullie je eigen troep opruimen en voor je eigen hachje zorgen.

  Want denk nou eens goed: welke tegenprestatie hebben de opeenvolgende regeringen na 1975 geleverd aan de honderdduizenden Surineds, die maandelijks een deel van hun zuurverdiende geld naar hun “behoeftige” familie overmaken?

  GEEN ENKELE !

  Van mij mag elke Surinaamse politicus, ongeacht ras en politieke partij, die het presteert om in Nederland de bigshot uit te hangen, massaal worden uitgejouwd en verkettert.

  Van mij mogen ze dat land van 160 duizend km2 in stukjes opeten, maar mijn geld krijgen ze niet. Geen eurocent ! !


  Maak melding

 10. @michael, vele partijen doen precies hetzelfde wat Santhoki ook doet, maar het valt mij op dat deze man steeds wordt aangevallen, terwijl 10x beter is dan Brunswijk.

  -Het verschil is dat Santhoki vrij kan reizen en naar alle landen kan gaan om te doen wat hij zelfs wilt. Zie ook de gelden die voor hem zijn opgehaald.

  -Brunswijk en Bouterse blijven in eigen land en niemand haalt geld voor ze op.

  -Velen zijn naar Nederland vertrokken om geld op te halen voor een slavernij monument, maar tot heden is dit niet gebeurd, omdat men elkaar niet ondersteund en ze vertrouwen elkaar gewoon niet.
  Ik weet zeker dat als het een ander cultuur was er allang een monument stond in Paramaribo.

  -Dat geld vanuit Nederland wordt al gebruikt om kinderbijslag en AOV te verhogen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.