Geen geld voor opvang leeuwen uit Nederland

53

PARAMARIBO, 18 sep – Suriname kan na jaren weer over leeuwen beschikken. Maar het geld om de dieren onder te brengen is er niet. Uit Nederland komen binnenkort drie leeuwen. De dieren, een mannetje en twee leeuwinnen, zijn een geschenk van Diergaarde Blijdorp, in Rotterdam.

“De laatste leeuwen hebben we in de jaren tachtig in onze collectie gehad en sindsdien niet meer”, zegt zoodirecteur John Altenberg tegenover de Times of Suriname. Een leeuwenverblijf is er dan ook al lang niet meer. Het plan is een nieuw verblijf te bouwen. Dat moet zondanig dat het past in het biotopenbeleid van de Paramaribo Zoo.

“De dierentuin wil graag leeuwen, maar om ze te kunnen accommoderen heb je een geschikt verblijf nodig en dat hebben we nog niet”, aldus Altenberg. De biotoop voor de leeuwen, het zoveel mogelijk nabootsen van het natuurlijke leefmilieu, kost. De begroting geeft een bedrag aan van tweehonderd en veertig duizend Surinaamse dollar (ongeveer zestigduizend euro). Met behulp van telefoonbedrijf Telesur is een sms-actie opgezet.


53 REACTIES

 1. Ik zou zeggen vraag het geld maar aan de Wolf. Die heeft zich destijds verrijkt met smeergeld van Ballast Nedam. Desnoods verkoopt hij zijn Cadillacs maar.


  Maak melding

 2. Vraag het aan Dilip Sadjoe misschien wil hij van zijn snel verdiende miljoenen enkele tienduizenden terug geven aan het volk van wie hij gestolen heeft.
  Of vraag het aan de vele aannemers van OW die het vele geld hebben meegekregen door ook tjoekoes achter te laten voor deze of gene.
  Of vraag het aan de rijke coalitie leden (president, voorzitter Abop, alle adviseurs van de president etc)
  Ik zou zeggen probeer het neen heb je maar ja kun je krijgen


  Maak melding

 3. Tis toch triest gesteld in Suriname. Misschien moet de internationale gemeenschap voedseldroppings gaan doen in Paramaribo, met name voor de dieren. Hoor die Bouterse nog zeggen, een goudenkerst voor iedere Surinamer. Het land is skeer. Nog even en ze eten allemaal hun eigen drek.


  Maak melding

 4. Arme leeuwen.
  Alsjeblieft stuur ze niet naar Suriname; anders moet ik een beroep doen op de dierenbescherming om hier een halt aan tot te roepen.

  DIE BEESTEN GAAN DOOD HIER IN SU.
  Ik heb liever dat die beesten in de DNA dood neervallen.


  Maak melding

 5. ja, prachtig: laat ze maar ’s avonds loslopen in Paramaribo, zorgt voor een natuurlijk herstel van het biologisch evenwicht, als het niet voor iets anders zorgt.

  @Ram sing: goed idee.


  Maak melding

 6. Geef je ons leeuw, geef dan ook kooi.
  Zo niet voeg ze toe aan net wapen van NL.
  Daar kunnen echt wel 3 of meer leeuwen bij. Hoe meer leeuwen hoe bloeddorstiger ze worden.


  Maak melding

 7. Hopelijk hebben ze een goede domteur in Su om ze te temmen en wie wild doet, wordt voor de leeuwen geworpen. De leeuwen weten daar wel raadt mee, want het moet eens afgelopen zijn met die bermgrapjes. Er moeten doelen worden gerealiseerd in Suriname voor het volk en een bermclown heeft Suriname echt niet nodig, nee toch?

  Hongerige leeuwen, lusten wel een mals hapje. hmm! hoog bejaard hapjes, zie de zogenaamde adviseurs.


  Maak melding

 8. Handje maar weer ophouden en bedelen om het benodigde geld bij elkaar te halen.
  Het zal nooit anders worden in dit land.
  Krijg je een geschenk en daarover is absoluut gecommuniceerd, kun je de huisvesting niet betalen.
  Dat geloof je toch niet ?


  Maak melding

 9. Die Nederlanders toch. Hoe kun je een schenking doen van die leeuwen aan een land dat niet eens voor ze kan zorgen? Zit die Nederlandse zoo soms zelf in geldnood en wil ze van de leeuwen af?


  Maak melding

 10. @Rudinho, met je reactie raak meteen een open zenuw. Het is niet alleen deze leeuwen kwestie maar vb ook de overname van de stuwdam, Zanderij zou de hub worden van Zuid Amerika, Suriname zou ook de voedselschuur worden van Caricom etc etc… Allemaal bullshit. Suriname lijdt aan grootheidswaanzin. Van een haalbaarheids onderzoek heeft men nooit van gehoord.

  Indien men de financiering van het leeuwen verblijf niet rond kan krijgen. De man heeft zijn huiswerk niet gemaakt en zitten slapen tijdens de lessen. Voor mij ben je dan incompetent.


  Maak melding

 11. Net als altijd droomt menig kondre man alweer. Ik wil alles doen als ik maar niet hoeft te werken is doorgaands de motto van lokale kondre man. Een auto kopen die ze niet kunnen aflossen, een huis bouwen die ze niet kunnen onderhouden, beloftes maken die ze niet na kunnen komen.


  Maak melding

 12. Aan voedsel voor de leeuwen zal er absoluut GEEN GEBREK zijn. Het lijkt mij juist een OPLOSSING voor de OVERBEVOLKING (Criminele BOSNEGERS ) te Santo Boma.

  Elke ochtend en avond tijdens voedertijd een malse ” criminele Djuka bowtu ” lijkt mij een handige manier om korte metten te maken met een steeds toenemende LAST in de Surinaamse samenleving.

  Zullen die verwende leeuwen uit het Noorden het vlees lusten of trekken ze gelijk een vies gezicht en maken ze zich pijlsnel uit de voeten/poten na het zien van het HYPER DONKER AFVAL vlees uit de Surinaamse “Bush bush “???

  Het is het proberen waard als je het mij vraagt. Idi Amin, ex-president van Uganda gebruikte zijn tegenstanders als VOER voor KROKODILLEN.

  Waarom zou dit uitroeiingssysteem niet in Suriname waar ALLES mogelijk is toegepast kunnen worden ?????

  En trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 13. Gemiste kans voor Bouterse. Voedsel voor de leeuwen is er genoeg. Elke dag een tegenstander van Boutje voor de leeuwen gooien en het voedselprobleem is opgelost. Ik weet zeker dat Boutje hier geen problemen mee zal hebben.
  Dan rest nog de kwestie van behuizing van de dieren. Sardjoe heeft een grote huis. Talloze kamers staan er gewoon leeg. Zo, dit probleem is ook opgelost.
  Nu nog het poepopruim probleem. Wie gaat de poep van die leeuwen opruimen, want iedereen wil een overheidsbaan in een kantoor. Direct komt @pero in mijn geest op. @pero zal geen enkele moeite hebben om dit offer te brengen voor zijn fesiemang. Hij leeft voor zijn fesiemang. Zo, dit probleem is ook opgelost.
  Nu het laatste probleem. Hoe krijgen we de dieren van Sardjoe’s huis naar de zoo voor bezichtiging en weer terug. Ik denk nu aan Belly. Belfordje heeft resocialisatieplannen voor gevangenen. Enkele gevangenen hebbben geen geweten en zijn derhalve angstloos en voor de leeuwen niet bang. Zo, dit probleem is ook opgelost.
  Life is great!


  Maak melding

 14. Men kan nog geen eens behoorlijk kippenvoer kopen laatstaan voer voor de leeuwen. De leeuwen ”s nachts vrij laten rond lopen door Paramaribo vind ik een goede zaak. De leeuwen zijn gewend om in het wild te leven. Misschien daalt de criminaliteit naar o procent.


  Maak melding

 15. Vlees is erg duur in Su, daarom is het kweken van vleeseters ook duur…

  Ik denk dat het importeren van olifanten voor de dierentuin goedkoper gaat zijn omdat het planteneters zijn, wat volop te vinden is en goedkoop.


  Maak melding

 16. Hugo CHAVÉZ, ik zie dat ik me al die tijd in je vergist heb, ik dacht namelijk dat je een beetje meer niveau had, waarom stel je, als rasechte racist, in Zweden ook niet een paar opgezette mensen uit het binnenland van Suriname ten toon, net als El Negro uit het verhaal van Usha? Als je opmerkingen grappig bedoeld zijn, dan kan ik je vertellen dat ze dat helemaal niet zijn.


  Maak melding

 17. Toen ik hoorde dat de Zoo leeuwen zouden krijgen was het eerste wat ik dacht ”oh hebben we daar geld voor dan ?” En zie er is geen geld voor…. wat een prioriteiten worden er weer gesteld zeg…. want het is o zo belangrijk om gevangen leeuwen te hebben…. maakt ni uit of er geld is laten we het gewoon forceren…. hoe word je doodmoe…. nou zo dus. Geen nagels om je reet te krabbelen maar neem lekker leeuwen joh.


  Maak melding

 18. Zou dit niet een project kunnen zijn voor Max Ghazi ?

  Immers hij ondersteunt zowel Santhoki als Somohardjo en tijdens de binnenlandse oorlog ondersteunde hij zelfs de jungle-commando van Ronnie Brunswijk!

  Komop Max, gooi jezelf voor de leeuwen (uhh) en doe een flinke donatie voor de Surinaamse/Nederlandse leeuwen !

  Quote

  Max Ghazi ondersteunt Santokhi én Somohardjo

  19 Sep, 2014

  Ondernemer Max Ghazi ondersteunt de kandidatuur van VHP-voorzitter Chan Santokhi voor presidentschap met een cheque van euro 25.000. Hoewel hij gelieerd is aan Pertjajah Luhur en een van de adviseurs is van Paul Somohardjo, zegt Ghazi aan Starnieuws dat de steun aan Santokhi bedoeld is voor een voorspoedige democratische verkiezing in Suriname.

  Unquote


  Maak melding

 19. Ik wil best wel samen met andere mensen die dieren sponsoren, maar dan wil ik wel na hun dood de dieren hebben om ze op te kunnen zetten. Voor wat hoort wat.


  Maak melding

 20. “De leeuwen ”s nachts vrij laten rond lopen door Paramaribo vind ik een goede zaak.”

  @Djompo Djompo,

  Hoe wil je ze overdag dan weer in de kooien krijgen? Misschien dat ze ’s nachts na bij de waterkant een paar nachtwandelaars verorberd te hebben gaan uitluien bij het DNA of aan de Centrale Markt. Dan wordt heel Suriname een grote Zoo, of is het dat al?


  Maak melding

 21. Kijk eens naar de foto. Hoe vreedzaam liggen deze mooie dieren er niet bij? Waarom zijn er eigenlijk geen mensen te zien in kooien in de dierentuin? Sommige mensen gedragen zich toch ook als dieren. Dus het moet kunnen! Ik zou graag in 1 kooi een witte, een zwarte, een bruine, een gele en een rode zien. Het liefst helemaal naakt, zoals de dieren. En dan hun een rijstbal, een banaan, een appel en een krentenbol laten toewerpen door de kinderen. Hun poep laten opruimen door herdershonden. Die schijnen dol te zijn op mensenpoep. Natuurlijk mogen ze geen scheerbeurt krijgen en hun haren niet kammen, anders gaan ze er erg gewoontjes uitzien.


  Maak melding

 22. huh…….opdonderen die ambassadeur en zijn gezanten aan de roosevelt kade…! ambassade gebouw als dieren verblijf gebruiken..! elke suri-ned die hier komt zwerven voor de leeuwen gooien..! ze lusten die neppe beestjes wel..!


  Maak melding

 23. @ HENKES

  Beschouw mijn reactie maar als AVERSIEF gedrag tegen het criminele gespuis uit de Surinaamse binnenlanden. Betrof het Javanen, Hindoestanen, Chinezen, Joden of noem maar op, dan was mijn gevoel/gedrag/reactie HETZELFDE.

  Je weet NIET wat laatst een familielid van mij is overkomen. Trek dus niet in de wilde weg de conclusie ,racisme.

  @ SHE- SURI

  weet u wat SCHOKKEND is……..????? Antwoord; dat mijn GEBOORTE LAND wordt bestuurd door TOP CRIMINELEN en geboren INCAPABELE RANDDEBIELEN waaronder één uit het Surinaams OERWOUD op JUSPOL.

  Dat is pas SCHOKKEND !!!!!!!!!!!!!
  Voorts ,hebt u het over MARRONS !!! . Na de afschaffing van de slavernij in 1863 ( Suriname ) was er geen sprake meer van MARRONS( DAPPERE weggelopen slaven )

  Wat u met ” MARRONS ” bedoelt en hetgeen zich tegenwoordig MARRONS noemt is het ZEER SLAPPE AFTREKSEL van de HELDEN van VÓÓR 1863 !!!!!.

  Tegenwoordig bij het horen van het woord Marron leg ik gelijk een associatie met het woord ” ROVER, OCCUPANTEN,ARMOEDZAAIERS en LAST BEZORGER ” !!!!

  Onder de Surinaamse groep uit het oerwoud bevindt zich uiteraard een groep die natuurlijk weet hoe jij je in een NORMALE samenleving hoort te GEDRAGEN !!!!!!!!!!

  SHE-SURI, hier zal ’t mee moeten doen en de pseudoniem is ” CHAVÉZ ” . Let op de leestekens a.u.b.

  En trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 24. @ ARMAND

  bedoelt u mij ??? Nee toch !!! Want de ECHTE SUKKELS ( de CRIMINELE MARRONS ) zijn over vertegenwoordigd in de beruchte Surinaamse penitentiaire inrichting SANTO BOMA.
  Wat vindt u daarvan ” heer ARMAND ” ???? hebt u daar een duidelijke verklaring voor ???? Waarom zijn JAVANEN, CHINEZEN, HINDOESTANEN, LIBANEZEN bereid om hard voor hun GELD te werken al is het maar voor een habbekrats maar een OVERGROTE DEEL van de Criminele NEGER SUKKELS uit Moego Tapoe, Drie Tabiki, Baling Soela, Abena Stong etc etc die vertikt het.
  Die schijnen een LUXE LEVENTJE te willen leiden TEN KOSTE van ANDERE groepen. Wanneer gaan ze beginnen om hun EIGEN SOORT te beroven. Waarom ROVEN en OCCUPEREN alleen zij onroerend goed van anderen terwijl de Bush Bush VOLLEDIG tot hun beschikking staat.

  Waarom roven en occuperen de INDIANEN niet maar wel de SUKKELS ( om uw woorden te gebruiken ) met een DONKERE tint uit het binnenland ?????

  Waarom ?????? Leg mij dat in GODSNAAM haarfijn uit ” heer ARMAND. Behoort u ook tot de groep uit het binnenland ????

  Sov gott ! CHAVÉZ


  Maak melding

 25. Wat voel ik mij toch intens verdrietig na het bericht dat ik samen met mijn ouders ons vijfsterren onderkomen in Rotterdam moet verruilen voor een ‘geensterren’ verblijf in Suriname.
  Over de gemoedstoestand van papa en mama wil ik het liever niet hebben; die zijn een inzinking nabij.
  Vluchtplannen van papa – als we eenmaal zijn aangekomen in Suriname – schijnen nu in duigen te vallen. Van ene Bram Beer heeft hij namelijk te horen gekregen dat wij mogelijk op de vlucht kunnen worden doodgeschoten.

  Ik ben nu echt radeloos.
  Alsjeblieft; dierenliefhebbers wie helpt ons????????

  Verdrietige Leootje Leeuw


  Maak melding

 26. Dat zal ik u uitleggen meneer Chavéz.

  Ziet u, de marrons die het gelukt was te ontsnappen van de plantages, kregen een air van niemand kan ons iets maken, wij doen wat wij willen, zelfs de blanken met hun leger kunnen ons niks maken.
  Dit ging zo ver dat een Abaisa dacht dat zelfs kogels hem niet konden deren. Bovendien kregen ze weinig tegenstand van hun slachtoffers. Op het moment dat de slachtoffers hun berovers zouden neerknallen, zou de arrogantie van deze marrons direct een klap krijgen en zouden ze zich tweemaal bedenken eer opnieuw op roof- of bezettingstocht te gaan.

  Ziet u, het probleem is dat de slachtoffers slap zijn. Slapper nog dan het orgaantje van een impotente man. De slachtoffers hebben nog nooit gehoord van ‘oog om oog, tand om tand’.

  Dus ipv na een beroving door marrons massaal een marrongehucht binnen te vallen en er een paar neer te knallen, trekken ze zich terug in hun schulp en moedigen daarmee de overvallers nog meer aan. Ze zaaien en voeden dus de moordzucht en criminaliteit in de marrons. En wat gij zaait, zult gij ook oogsten.


  Maak melding

 27. @Hugo CHAVÉZ en De Waarheid is Hard noem mij KEIHARD,

  Suriname zal altijd een samenleving blijven waar de Saramaccaans/ Matawai cultuur dominant is met alle respect voor alle andere etniciteiten. Daar gaan jullie niets aan veranderen. Viezerikken !


  Maak melding

 28. 19 sept. 2014

  Ernst of luim !!

  Bij een Afrikaanse koning horen altijd luipaarden of leeuwen.

  Suriname heeft een ”Konung fu Marwina”. De leeuwen zijn daar zeker welkom. En aan bofru-metie, pingo’s en pakira’s is er daar ook geen gebrek.

  En als de leeuwen daarin geen trek hebben, kunnen @Ray, @Roy, @Henk Molenaar, @Paulus de boskabouter nog altijd in Marwina losgelaten worden. Esmerald wordt gespaard.
  Srika


  Maak melding

 29. Blanka,

  Volgens mij lijdt jij aan hoogmoedswaanzin.
  Dat je nu nog teruggrijpt naar iets wat heeeeeeeeeeeeeeeeel erg lang geleden is gebeurd, zegt van alles over jou zelf.
  Jouw posting slaat echt nergens op.
  Het artikel gaat over leeuwen weet je, niet over marrons en een leger, dat hen niet kon verslaan.
  Mang wordt wakker, we leven in de 21e eeuw !!


  Maak melding

 30. Velen hebben al gereageerd, maar dit moet ik echt kwijt. Ik wil geen leeuwen in de Paramaribo Zoo. Ik woon in de verl. Gonggrijpstr. en als klein kind van 7 of 8 jaar, was ik altijd bang als ik de leeuwen vroeg in de ochtend hoorde “schreeuwen”, zo benauwend en angstaanjagend. Als we naar de Zoo gingen, waren die leeuwen zo vel over been, je kon hun ribben zien. In hun hok zag je meestal een been zonder vlees eraan. ze lagen altijd zo lusteloos te slapen en in de ochtend hoorde ik ze, alsof ze honger/pijn hadden, zo klonk hun geschreeuw, zal het geen brullen noemen. Steeds als we een bezoek brachten aan de Zoo, hoorden we dat er een leeuw gestorven was. Het duurde niet lang of er was geen enkele leeuw meer.
  Later hadden ze buitenlandse tijgers. Een van ze, de bekende Biga genoemd. Hij liep altijd op en neer in zijn kleine hok. Zijn ogen zagen er altijd moordlustig uit.Biga wist twee keer te vluchten, het hele gebied was onveilig. Hij overleefde van honden, geiten die hij tegenkwam. Later werd hij weer gevangen helemaal op Tourtonne in een woning in aanbouw. Deze tijgers zijn er ook niet meer.
  Nu vind ik als de Zoo niet eens geld heeft om de leeuwen te accomoderen, hoe gaan ze dezen dan voeden met elke dag vers vlees en een goede verzorging? Wil NL deze leeuwen wegdoen vanwege de crisis? Dan maar niet naar Suriname, want wij kunnen nog minder voor ze zorgen. Ze komen verhongeren hier. Ik vind het ook triest voor de struisvogels, die je zo zielig aankijken en er is ook nog een gebrekkige erbij. Dieren met een kapotoog of die mank lopen, moet je niet aan het publiek tonen.Dit geeft een slechte indruk, dat het niet zo goed gaat met die dieren. Ik heb er meer plezier in om naar gezonde en flinke dieren te kijken. Dan om er medelijden van te krijgen als ik naar ze kijk.


  Maak melding

 31. @Srika,

  Ernst of luim !!

  In de dierentuin van Paramaribo hebben ze nog geen krabben. Wil jij daar aub heen? De kinderen moeten toch ook weten dat een krab geen hoofd en dus geen hersenen heeft?


  Maak melding

 32. @Rudinho,

  Een klein beetje geschiedenis is toch mooi meegenomen. Ik heb je verteld waar die crimi mentaliteit van menige nazaat van de plantageontvluchter vandaan komt. Jammer dat je het niet begreep.


  Maak melding

 33. 20 sept. 2014

  Beste @Jesse,

  Als je door de Letitia Vriesde straat ( voormalig Cultuurtuin laan) loopt richting de dierentuin, zie je aan weerskanten de afvoerkanalen, richting Sommeldijkse kreek, met aan de zijkanten gaatjes gemaakt door krabben.

  Als je het geduld kan opbrengen en een langzaam langs deze kanalen loopt kan je ook wel Srika zien langszwemmen.

  In principe heb je gelijk dat krabben geen (echte) hersenen bezitten. Srika moet je wel informeren dat krabben wel over ganglia bezitten, een soort zenuwstelsel bij ongewervelde dieren.

  Dus Jesse, je kunt de kinderen in Suriname voor een biologie les meenemen naar de brug in de Letitia Vriesde laan, die over de Sommeldijkse kreek gaat, en vandaar, richting dierentuin, die kinderen dan over het wel- en – wee van krabben vertellen.Leer ze daarbij direct te tellen!!

  En als je Srika ziet langszwemmen, denk toch aan dat leeuwen daarin nooit trek hebben. @Ray en vrienden lusten wel een Srika, klaargemaakt met een heerlijke masala.

  En na het tellen evenveel minpunten geven.
  Srika


  Maak melding

 34. Als deze leeuwen in su belanden worden ze met de tijd ingezet als bolletjesslikkers voor dada en co om zo de 100% controle te vermijden.Een kat in het nauw kan rare sprongen maken.


  Maak melding

 35. Dierentuinen zijn een achterhaalde vorm van entertainment van de vorige millenium. Dieren horen niet thuis in kooien. Als kind heb ik ook de leeuw horen brullen en die arme dieren, die meer vel over been waren van ondervoeding bezichtigd. Als wij echt een dierentuin nodig hebben voor onderzoek moet het onder professionele toezicht komen van een groep van dierenartsen en de ADEK.
  We moeten niet vergeten dat er al een volle functionerende dierentuin bestaat met hun eigen jungle wetten en deze is onze eigen DNA, en deze functioneert ook maar zo zo, net als de dierentuin maar met een verschil de beesten in de DNA zijn allemaal vetgemest en meestal te lui om uit hun kooien te komen om enig geluid te maken. Soms lusten ze zelfs elkaar zoals je op youtube kan zien hoe lonnie die doekhie wilt afmaken en somo die aap niet wilt toegeven hoeveel bacoven hij heeft gestolen.


  Maak melding

 36. Hugo CHAVÉZ, als één bepaalde Marron je familie schade heeft berokkend en je wil die bepaalde Marron aan de leeuwen opvoeren, dan is dat begrijpelijk, maar als je daarom ALLE MARRONS aan de leeuwen wil opvoeren, dan ben je een racist. Wil je vanwege het gedrag van Anders Behring Breivik dat alle Scandinaviërs vergast worden? Waarom verliet je Noorwegen niet meteen de volgende dag nadat hij al die tieners op het eiland Utøya had vermoord?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.