Yad Vashem-prijs voor Surinamers in Den Haag

4

De kinderen van de in Suriname geboren William Egger krijgen vandaag voor wijlen hun vader de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt. Hun vader, wiens grootvader nog slaaf is geweest, groeide vanaf 1900 op in Paramaribo. Hij kwam voor studie naar Nederland en heeft in de Tweede Wereldoorlog Joden helpen onderduiken in Den Haag.

William Egger woonde tijdens de oorlog in Den Haag en groef een schuilkelder onder zijn huis. Hier verbleven Joden in het geheim een aantal dagen totdat hij voor hen een vaste schuilplaats had gevonden. Zijn zoon Wim Egger schreef over deze Haagse geschiedenis het boek ‘Surinaamse Rug, Joodse Buik’.

Hij en zijn zus krijgen donderdag uit handen van de Israelische ambassadeur Chaim Divon de Yah Vashem-onderscheiding. Deze onderscheiding, postuum voor hun vader, is bedoeld voor mensen die zelf niet-Joods zijn, en die met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, in de Tweede Wereldoorlog Joodse medeburgers probeerden te redden.(Via Jonet.nl)

4 REACTIES

 1. Een beetje laat.
  Ik zou het niet accepteren van een land dat eigen volk nu uitmoord en grootste gevangenis van de wereld heeft genaamd Gaza strook, waar men oefent om op vrouwen en kinderen te schieten.
  Accepteer de prijs niet.


  Maak melding

 2. Is een teken van erkenning van de goede daden van een groot Surinamer. Goed dat Egger het leven van een aantal joden heeft gered. Dit is een mooi gebaar van de Israelische ambassadeur. Ere wie ere toekomt. Chapeau!!


  Maak melding

 3. William Egger is terecht een Surinaamse held.Dat zijn kinderen nu een postuum voor hun dappere vader een hoge israelische onderschijding krijgen is prachtig en de kroon op zijn werk.Maar er zijn ook Surinamers die hebben gevochten aan de zijde van de gealieerden in Korea hebben gevochten die jammer genoeg bijna nooit het nieuws hebben gehaald.Ik hoop van harte dat dit soort nieuws over onze Surinaamse broeders en zusters het nieuws zullen halen.Leo Snel.


  Maak melding

 4. @Smatje en @Leo – dank, kijk op surinaamserug.nl en zoek daarna op Facebook. Op deze Surinamer mogen wij allemaal trots zijn. @Mike heeft er niets van begrepen. Het is nooit te laat. Ik vond het nu een goed moment, en dat heeft zijn redenen. Het is iets moois. Lees mijn boek, en het hele verhaal wordt duidelijker.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.