Eerste ontvangers van PSA document

34

Gayetrie Lohmann – Jhinkoe (41) en haar kinderen Julius (4), Caitlynn (6) en Arun (12) bewonderen woensdag hun PSA-documenten in de vergaderzaal van het Minister van Buitenlandse Zaken nadat ze die hebben ontvangen uit handen van minister Winston Lackin. Ze zijn de eerste ontvangers van het document dat bijzondere privileges verschaft aan Personen van Surinaamse Afkomst (PSA), gebaseerd op de gelijknamige wet.

De vrouw liet onlangs een huis in Suriname bouwen, en keerde eerder deze maand terug naar haar geboorteland, nadat ze 20 jaren in het buitenland heeft gewoond; eerst 10 jaren in Nederland, gevolgd door 10 jaren in Duitsland.

34 REACTIES

 1. Die hele PSA-wet is een lacher! Eenzijdig uitgeroepen door de Republiek Suriname omdat men zich niet wil confirmeren met de Toescheidingsovereenkomst. Heeft geen enkele meerwaarde. Je mag wonen en werken in Suriname, en vooral je geld afgeven! Daar gaat om. De PSA-aanvraag kost al 100 euro. Daar komt nog een evenredig aantal eurootjes bij voor het verzamelen van b.v. geboortebewijzen e.d. NIEMAND, maar dan ook niemand, kan je uitleg geven over die PSA-wet. Zowel het consulaat in Nederland niet als BuZa in Suriname. Je mag wonen en werken in Su, maar verder heb je geen geen enkel recht. Ik ben permanent ingezetene van Suriname en ik heb dezelfde rechten en plichten als de mensen met een PSA-certificaat. Dit is zuiver moneymaking business, niets meer en niets minder. Het is gewoon een schaamteloze manier om de staatskas te vullen. Na een half jaar sta je weer met lege handen, want dan moet je verlengen. So what, PSA-wet! Overigens is dit slechts een INITIATIEF-wet en nog niet geimplementeerd in de DNA, Maar als mensen zo dom zijn dat ze dat niet begrijpen, dan houdt het op! Het is HUN geld! Geluk ermee, en als je wilt gaan stemmen: NO WAY! Dus, weer kort door de bocht en een ondoordachte regeling. Waarom denken jullie dat er ruim 1300 aanvragen zijn afgewezen wegens het gebruik van ‘selfies’? Om een statement te maken. Bezint eer gij begint!


  Maak melding

 2. Zo te zien geen armlastig SuriNed gezin.
  Ik wens dit gezin heel veel succes in Suriname en hoop, dat ze geen spijt krijgen van hun beslissing.
  Zo jong en dan na 10 jaar Nederland en 10 jaar Duitsland verruilen voor Suriname is niet niks.
  Ik hoop in ieder geval, dat ze niet zo worden behandeld als veel andere SuriNeds in Suriname, want die worden nog steeds door veel autochtone Surinamers aangezien voor verraders.


  Maak melding

 3. Blaka Bakra,

  Ik ben het met je eens, dat de PSA-wet een moneymaking business is.
  Meer dan 80% van de aanvragen is afgewezen, omdat de aanvragers of önvernogend waren of voor de fun een aanvraag hebben ingediend.
  In ieder geval is wel duidelijk, dat deze Surinaamse regering alleen de welgestelde mensen via de PSA-wetgeving toegang geeft tot Suriname.


  Maak melding

 4. Ramon Lafu

  NEEE de kleine indiaan is helemaal niet meer trots op zijn zoon.Hij wil Seedorf nu als zijn zoon.hihihihihi
  ———————
  Als mens zijn jullie de vreselijkste soort, die er bestaan.
  Wil ook jij in de schoenen van God gaan staan?
  Jou beurt komt nog! Bouterse heeft zijn deel gehad!
  Mens wikt en God beschikt!


  Maak melding

 5. lackin ;ik denk dat de psa documenten beter passen bij de hezbhola,hamas en de i.s. leden,om je baas en jullie beter te beshermen en niet te vergeten er zijn dallas te verdienen en vooral niet gierig doen.maar ja jou kennende je bent slimmer dan dina.bewaar een broko dotie voor hem hij is de voorloper van deze truc.


  Maak melding

 6. Wie gaat er nou voor 6 maanden naar Suriname??????
  Volgens mij niet de werkende Diasporen.
  Mijn advies; wanneer je na een paar weken vakantie in Suriname de chaotische toestanden van het land als normaal begint te ervaren, dan moet je heel snel wegwezen.


  Maak melding

 7. Maar waarom zou je als surined een psa aanvragen om Suriname te helpen opbouwen?

  Suri heeft 40 % werkelozen, waar vind je een ‘normale’ baan?
  Van de overgebleven 60% werkt 40% bij de overheid, rest 20% bedrijfsleven, is er werk?
  Al die surineds willen een business starten, zoals gewoonlijk zonder gedegen vooronderzoek.
  Hoeveel suri’s zijn in staat om jou producten af te nemen?

  Is er genoeg huisvesting? Oeps sorry, eerst een eigen osso.
  Als al die surineds besluiten terug te keren, is er voldoende elektra?
  En hoe zit het met telefonie/elektra, draagvlakte? Kunnen we a la seconde op Internet?
  En scholing, het beste voor je kindjes?

  Nou iedereen zijn meug!
  Ploeteren en zwoegen terwijl de ‘achterblijvers’ je continu een grote bek geven.
  De ‘achterblijvers’, zij die niets van het land hebben gemaakt en die nu zitten te bedelen om surineds euro’s om ‘het land te helpen opbouwen’.
  Hartstikke bedankt, doe het lekker zelf.
  Jullie ‘achterblijvers hebben ons surineds laten vallen, door op de vijtienvoudige criminele moordenaar en drugsdealer te stemmen.

  Los je zooi zelf op!


  Maak melding

 8. Noem mij maar een vluchteling; windeieren heeft het me absoluut niet gelegd.
  Heb m’n schaapjes op het droge en geniet thans (niet in Nederland, noch in Suriname) van een welverdiend pensioen.

  I love Su, but no more than myself.


  Maak melding

 9. Zolang het droog is als de afgelopen week,gaan deze mensen het heerlijk vinden.Maar het gaat beginnen als de eerste tegenslagen zich aandienen.Muskieten,manpiera’s en makoe plagen.Dag en nacht regen,onbegaanbare wegen,wadden door stilstaand water,je WC niet kunnen doorspoelen en misschien is intussen je dak weggewaaid.En dan de alom loerende djoeka’s.
  En als gereden kan worden, zijn de wegen overvol.Overal claxonneerde bestuurders en de scheld woorden zijn niet uit lucht.
  Geen medicijnen te vinden overvolle poli’s ,overvolle scholen enz.


  Maak melding

 10. -Beste Surinamers in het buitenland, het lijkt mij verstandig om momenteel niet naar Suriname te verhuizen of het land te helpen opbouwen. Redenen:::
  -Als je kritisch bent heb je met het volgende te maken::::::::
  Lees maar een stukje van de tekst:::::

  – PARAMARIBO – Na ruim veertig jaar van verwoede pogingen een minimumloon, pensioenstelsel en ziektekostenverzekering voor iedereen in Suriname op te zetten, zouden burgers trots mogen zijn dat het eindelijk is gelukt. Dat vindt benadrukt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa). Hij reageert op de goedkeuring van de ‘sociale wetten’ vrijdagochtend door het parlement.

  “Iedereen die kritiek hierop heeft zou uit het land verbannen moeten worden, omdat zij het niet met het volk menen”, vindt Bilkerdijk.

  Ook Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, is blij met de wetten die vooral in het voordeel van de werkende klasse zijn. Hij maakt zich wel zorgen over mogelijke fouten die binnen kunnen sluipen “doordat de wetsproducten afgejast zijn.”


  Maak melding

 11. PSA wordt een doodgeboren kind nog net geen abortus gebeuren.
  Ja zoals door anderen eerder gezegd “het is een money making gebeuren bedoeld om een land die bijna bankroet is even weer wat lucht te geven”.
  Ik zal er geen gebruik van maken. Het is omdat mijn schoonmoeder er nog leeft en dat ik er jaarlijks voor haar ben alsook vor enkele familieleden.
  Is mijn schoonmoeder er niet meer, ze is thans 92, dan is het over en out en ga ik mijn geld uitgeven aan andere vakantiebestemmingen zoals Australië, New Zeeland, Canada, Hawaiï, en andere landen waar het goed vertoeven is en waar je nog de behandeling krijgt omdat je ervoor betaald.
  Geen corrupte agenten geen corrupte overheid etc.
  Dus PSA is dus
  Poepe – Salade – Aftreksel


  Maak melding

 12. Na 15 jaar veramerikanisering zal Dino – de gedwongen diasporees – misschien die PSA nog nodig hebben.

  Hoe zit het trouwens indien je zolang – door eigen schuld – buiten het land verblijft in de gasthuis van een ander land? Vervalt je paspoort dan niet? Blijkbaar niet, want Boerenveen e.a. keerden terug als Surinamer. Geen flauw idee of ze om de zoveel jaar hun paspoort hebben laten vernieuwen.


  Maak melding

 13. Uit de namen van de kinderen van deze mevrouw maak ik op dat haar eerste man een hindoestaan was en haar tweede (of zoveelste) man een blanke Nederlander of Duitser.
  Zal wel bekeerd zijn door de Herrnhütters.


  Maak melding

 14. 30 aug. 2014

  Beste @Paraman,

  Door te generaliseren betrek jij Srika ook in jouw uitspraak een vluchteling te zijn. Srika’s vluchten niet, maar verplaatsen zich naar andere habitats om die ecosystemen te leren begrijpen. Echter keren zij vaak terug naar het oude en houden zo contact met hen die zich nog niet bewust zijn wat de wereld te bieden heeft.

  In vele van jouw postings heeft Srika kunnen begrijpen dat jij niet zo open staat dat leden uit de diaspora, dus ook Surineds, terugkeren naar Suriname. Maar jij bent niet de enige. Srika kent nu honderden – een aantal uit het bedrijfsleven en uit belangrijke politieke partijen – die ook zo denken en handelen.

  Ben jij misschien ook bang dat de Brokopondolaan en omgeving vol zal raken, of dat jij jouw geliefde sport van auto’s en door de savannes te rijden niet meer zal kunnen uitoefenen ?

  Srika heeft in het verleden in zijn posting zijn mening gegeven over PSA en alle mannen boven de 45 jaar geadviseerd hun PSA te laten controleren. Want het kan levensbedreigend zijn.

  Wel typisch de eerste overhandiging van een PSA document in Suriname. Wat voor boodschap gaat daar schuil?

  En @Esmerald, praat toch niet zo negatief over jouw eigen geboorte land Suriname. Vind je het eilandje waarop jij nu woont beter?

  Misschien moeten wij samen, Esmerald en Srika, onderzoek in Suriname doen over bijvoorbeeld de haalbaarheid van wonen en investeren – voor Surineds – in Suriname en beginnen met een advies- en begeleidingsbureau.
  Is alleen maar een voorstel, dus val Srika niet aan.
  Srika


  Maak melding

 15. Srika,

  Ben het helemaal met je posting eens.
  Niet alleen met de inhoud van je posting, maar ook met het idee om een adviesbureau op te richten.
  Als je de postings van bepaalde mensen op dit forum leest, blijven SuriNeds vluchtelingen.
  Triest om te lezen, omdat het wel de SuriNeds zijn, die jaarlijks voor tientallen miljoenen vanuit Nederland naar Suriname sturen, zodat wij het hier wat ruimer hebben.
  We moeten er met zijn allen voor oppassen, dat ons land niet alleen een NDP- of MC-staat wordt, zoals een aantal posters dat graag zou zien.
  Dan leven we niet meer in een democratisch Suriname, maar in een dictatuur.


  Maak melding

 16. Marokkanen en Turken en anderen gaan met behoud van pensioen, uitkering enz. terug naar hun geboorteland en worden daar door die regeringen minimaal belast.
  Surinamers moeten ook deze mogelijkheid krijgen. Op hun inkomsten moet niet worden gekort (door Nederland) en Suriname moet maximaal 20% belasting over hun inkomen heffen en niet de bijna 40% zoals nu. Die mensen gaan toch al hun geld in Suriname spenderen, dus de Surinaamse samenleving wordt er alleen maar beter en rijker van. Harde Euro’s die Suriname nu dus misloopt zou daar erg welkom moeten zijn, lijkt mij. Ik hoop dat de nieuwe regering van 2015 hier werk van maakt.


  Maak melding

 17. @Rudinho, je schrijft:::We moeten er met zijn allen voor oppassen, dat ons land niet alleen een NDP- of MC-staat wordt, zoals een aantal posters dat graag zou zien.
  Dan leven we niet meer in een democratisch Suriname, maar in een dictatuur.

  -Ik ben het 1000% met jou eens en dit zien vele niet in, omdat er zand in hun ogen worden gestrooid.

  -Men heeft geklaagd dat de vele miljoenen van de SuriNeds die richting Suriname gaat , de belastingen veel te hoog zijn. De regering heeft al laten weten deze niet te verlagen, anders ontstaat er een financieel gat.


  Maak melding

 18. Beste Rudinho,

  Bedankt voor de inhoudelijke reactie.

  Srika heeft wel een opmerking op jouw posting.

  In Suriname worden internationaal gezien de verkiezingen zeer eerlijk gehouden. Daar Staat Suriname bekend om.

  Als het volk van Suriname bij de aankomende verkiezingen een keuze heeft gemaakt, dan is dat de democratische keuze van het volk. Als bijvoorbeeld dan de NDP van Bouterse de meerderheid krijgt, dan is dat de wil en wijsheid van het volk van Suriname. Als dat Santokhi wordt, even zo. Want het volk heeft altijd gelijk !!! Vergeet dat niet !!!

  @Esmerald, waarom een minpunt? Ben jij nu samen met Henk Molenaar in Suriname? Wat een gedoe !!! Srika wacht op antwoord t.a.v. zijn voorstel. Dag Esje !!
  Srika


  Maak melding

 19. Srika,

  Ben het met je eens, dat alleen de stem van het volk telt tijdens de verkiezingen, hoe die ook uitpakken.
  Ik heb inhoudelijk willen reageren op een aantal posters, die alleen in de NDP en MC een soort van heilstaat zien.
  Alles wat Hindoestaans of Javaans is, wordt voor rotte vis uitgescholden en aan de andere kant de zogeheten paarse paupers eveneens.
  Er wordt in ons land enorm gepolariseerd en dat is jammer, omdat de democratie in de Assemble niet alleen bestaat bij de gratie van de regeringspartijen, maar evengoed bij de oppositie.
  Ik blijf het sowieso als Carribean onvoorstelbaar vinden, dat mensen op dit forum elkaar zo naar het “leven” kunnen staan.
  Ik heb dat nog nooit op zo’n manier meegemaakt en zal dat ook nooit kunnen begrijpen.
  Surinamers kunnen wel met elkaar samenleven, hoewel dat ook steeds moeilijker gaat, is mijn indruk, maar kunnen niet met elkaar samenwerken en dat is een groot gemis.


  Maak melding

 20. Zijn de PSA documenten voor de hezbollah en de isis ook al klaar??? Is er al huisvesting geregeld zijn de wapens al ingekocht..
  Ook al zit de toekomstige president in de bajes business must go on.


  Maak melding

 21. @Srika,

  Wat jij beweert klopt voor geen meter. Want dan zou jij voor de afschaffing van de huidige zeteltelling (districtsmeerderheden) zijn en er voor gaan dat elke stem exact dezelfde waarde heeft en evenveel telt.

  Want, hoe kan het dat de stemmen van een handjevol mensen uit het binnenland een paar zetels opleveren terwijl die van het vijfvoudige aantal mensen uit de stad misschien maar 1 zetel oplevert? Dus de ‘stem van het volk’ is hier niet helemaal de stem van het volk.


  Maak melding

 22. Wat duidelijk is dat er in Nederland heel wat LANDVERRADERS van Surinaamse afkomst wonen. Wat dino doet heeft niks met Bouterse te maken de enige fout die Bouterse heeft gemaakt is zijn zoon bij de CTU plaatsen en velen hier kunnen de oude reacties nalezen wij waren allemaal tegen Dino benoeming bij de CTU we zeiden allemaal hij hoort in de gevangenis thuis. Bouterse liep in de Voetsporen van Santhoki die zijn ex vrouw plaatste om rechter te worden terwijl met haar geschiedenis zakendoen met criminelen het niet verstandig was. We hebben allemaal kunnen zien vanaf dag 1 dat Bouterse president is geworden zijn de VHP een hetze begonnen tegen Bouterse en de Creolen die Bouterse steunen en hun hetze bestaat uit leugens en haat zaaien. De Santhoki VHP zaait haat tussen de 2 groepen alleen om de VHP hindoestanen te laten terug keren naar de VHP en op waterkant zijn ze met wat hulp van een paar creoolse Verraders en een paar albino kakkerlakken zoals hans molenaar en koos de jong een hetze begonnen tegen iedereen die regering Bouterse steunen. Eerlijk is eerlijk de VHP is een etnische racistische partij die hun eigenbelangen behartigen. Anno 2014 is nog niks verandert alle poppetjes zijn hindoestanen ze hebben alleen de chinezen partij een aparte status gegeven binnen de VHP alleen voor de chinezen stemmen. de VHP is geen haar verandert behalve dat ze de afgelopen 4 jaar niet hebben kunnen stelen en roepen steeds corruptie maar wanneer men ze om bewijzen vragen gillen ze we mogen het roepen en hoeven niks te bewijzen met andere woorden de VHP kijkt in de spiegel en schreeuwt corruptie. Voor de haatzaaiers op waterkant die samen met de VHP een oorlog tussen de hindoestanen en creolen willen creëren en hopen dat ze Suriname kunnen overnemen net als hun landgenoten in GUYANA moeten 1ding goed begrijpen het staat vast dat als er een oorlog tussen hindoestanen en creolen komt dat de hindoestanen in Suriname massaal voor hun leven gaan rennen en Suriname massaal zullen moeten verlaten. Voor de stichters op waterklant beloven we jullie 1ding de oorlog blijft niet in Suriname, in Nederland gaan wij massaal met die ophitsende hindoestanen afreken en jullie hoeven niet te smeken om met elkaar te praten wanneer de dood voor de deur staat telaat is telaat dus denk aan wat jullie doen Nederland gaat niet alle hindoestanen kunnen beschermen. . Voor dat je de goddelijke creoolse geest uit de fles laat ontsnappen onthoudt 1ding jullie gaan verliezen en de hulp die de Javanen, chinezen en indianen jullie zullen geven is met het helpen inpakken van jullie koffers voor de terug reis naar India.


  Maak melding

 23. @ Na Mi LPI

  Een van de landverraders van het moment is ene DINO die terreurgroep Hezbollah wil faciliteren met van alles. Dino verraadt de rechtsstaat Sranang en de bevolking ! Brengt de veiligheid van allen in gevaar !

  Een wonder is het niet, aangezien Dino’s vader onze rechtsstaat Sranang al eerder heeft vernietigd ! Deze vernietiging gaat nog steeds door.

  Voorlopig hebben de hnidostani-Sranangman geen ongewapende Sranangmangs uitgemoord !

  Jouw NDP-rassenwaan slaat nergens op !

  Troost : U bent niet de enige met LPI-waandenkbeelden. Ronnie Brunsie heeft ook dezelfde wanen.
  Hij wil NDP-Dino als next-president !


  Maak melding

 24. @Rudinho over democratie gesproken. Out off topic; ik ga bijna op Henk lijken, maar geef niks,; Henk we trappen ze gewoon in hun kruis, en soema wang dede mag dede ’t doet ons niets. .Rud; Bimbo heeft elke middag zijn gaten vol van/over democratie bij de SRS, hoe iedereen zijn zegje mag doen, en dat je kunt zeggen wat je wilt, want dat is democratie, bla bla, bka….. hmmmm , maar afgelopen week moest je bimbo horen, toen Romeo Hoost vanuit Ned naar de SRS belde aiiiiii a pa go zoooo tekeer . Een fatsoenlijk snapt dat optreden niet van zo’n dombo als bimbo. En zo dom als ze in Ned zijn dan wordt dat bandje afgedraaid. en er is niemand dan ook niemand die hen erop wijst dat bimbo in deze vaja is . hebben ze zo weinig verstand in de NDP club van DiDiiiBrie. In een democratie mag/moet iedereen vrij zijn om te spreken. In deze is Romeo een echte DEMOCRAAT hij spreekt en hij schrijft overal naar toe en vertelt precies vat er gebeurt is op 8 december’82 that’s it niets meer en niets minder. Suries willen weten wie hiervoor verantwoordelijk is. Dus ze mogen juichen in Ned, omdat bimbo dit gedrag heeft vertoond, maar dat verandert niets aan de situatie van de 8 december zaak. Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.