Honderden nemen stuk land in

23

PARAMARIBO, 14 aug – Honderden burgers zijn neergestreken op een stuk land in het ressort Santodorp, in Wanica. De illegale bezetters beweren niet meer met twintig personen of meer in één huis te kunnen leven.

Het stuk land zou vrije domein zijn en wordt nu opgeëist, uit pure nood. “We willen geen huizen, maar een stuk grond”, zegt bezetter Regillio Bandison tegenover de Times of Suriname. Het stuk land zou al tientallen jaren onder wied staan. Nu wordt er vanuit gegaan dat anderen het harder nodig hebben. De groep is al driftig aan het ontwieden en wil zo snel mogelijk beginnen met bouwen. Ook wordt geëist dat president Desiré Bouterse langs komt.

Dat geldt ook zijn coalitiegenoot Ronny Brunswijk. Dan kunnen de noden worden aan gehoord. Aan vertrekken wordt sowieso niet gedacht. De politie heeft intussen wel aangedrongen op opbreken. Er zijn zo burgers die beweren legale aanspraken te maken. De regering en parlementsvoorzitter Jennifer Simons hebben kenbaar gemaakt geen nieuwe illegale land inname te tolereren. Alleen voor oude gevallen wordt een oplossing gezocht.

23 REACTIES

 1. We hadden gedacht dat geval Sunny point het ergste was. .Als eigenaar te Sunny point wordt je op een morgen wakker en je ziet een tent naast jou huis staan op je perceel met vreemde mensen erin wonen en ze noemen je buurman.
  En hier gaan we weer…….


  Maak melding

 2. wie wind zaait zal storm oogsten. ene misiekaba heeft deze mensen uitgelegd dat occuperen goed is en dat zijn regering alles in het werk zou stellen om hun geoccupeerde percelen te legaliseren. en ineens niet meer.


  Maak melding

 3. Dit is pure anarchie! Uit noodzaak? Ik denk het niet .Dit wordt gedaan in het licht van de naderende verkiezingen.Ik ben benieuwd wat de regering nu zal doen:de rug rechthouden of buigen zoals eerder.


  Maak melding

 4. ” Ook wordt geëist dat president Desire Bouterse langskomt. Dat geldt ook voor zijn coalitiegenoot Ronnie Brunswijk ”

  Dat is een TERECHTE eis !!!! 18000 woningen zouden gebouwd worden zei ” Desiderius, de djaffer “( opschepper ) !!!!

  “Santa Claus ” uit Marowijne strooit om de haverklap met poen dus kan hij de mensen steunen in de aanschaf van materiaal en is tevens BELEIDSMEDEWERKER ( laat mij niet lachen ) op het ministerie van Sociale Zaken en VOLKSHUISVESTING.

  Ik ben benieuwd naar de afloop. Het is in ieder geval GÉÉN positieve propoganda voor de ” Narco Desi Partij ” ( NDP ) zo vlak voor de verkiezing.

  Wat is het in mijn geboorte land toch een tyfus zooi. Een flink zootje ongeregeld !!!!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 5. Belly,
  daar is een schone taak voor je weggelegd.Pak wat uit je begroting en geeft het de occupanten.Het zijn toch allemaal noodlijdende mensen en is dan gerechtvaardigd om te stelen en hun te geven.Er zullen best wel kinderen onder de bezetters zijn.Die moeten toch leren van de ouders.
  De handelaren worden door de kinderen van MAO onder de voet gelopen en de blote kavels bezitters worden hun grond lichter gemaakt door de binnenland bewoners.Heerlijk chaotisch tropen land waar gezag ver te zoeken is.


  Maak melding

 6. Als je als verkiezingsstunt grondbriefjes uitdeelt, zoals minister Relyveld gedaan heeft, dan zal deze willekeur elders in de samenleving navolging vinden. Daarom willen de bezetters Bouta en Lonnie spreken om tot zaken te komen.


  Maak melding

 7. Ik begrijp niet waarom de mensen uit het prachtige binnenland wegtrekken naar de lawaaiige en overbevolkte stad. Ik kan maar 2 redenen verzinnen en dat is dat ze geen idee hebben hoe iets moois te maken van hun leven in de echte natuur van Suriname en dat de zgn luxe van de stad ze aantrekt. Maar daar aangekomen, blijkt het allemaal niet mee te vallen, integendeel, het blijkt juist erger te zijn dan thuis. Allleen willen ze dan niet terugkeren omdat ze dan zgn als mislukkeling gezien zullen worden. Ipv dan direct grond aan te vragen, blijven ze wel 20 jaar illegaal ergens wonen om vervolgens dat grond te bezetten en het te proberen zo toe te eigenen. Hoe zouden ze het vinden wanneer anderen dat met hun lapje grond (in het binnenland) zouden doen?


  Maak melding

 8. 14 aug. 2014

  Deze acties zijn in de toekomst vaker te verwachten. En Suriname moet oppassen dat er geen grote volksopstand uitbreekt t.a.v. het recht hebben op een stuk (bouw)grond. Hiervoor waarschuwt Srika als sinds 2008 !!

  Dat burgers nu overgaan tot inname van al uitgegeven domeingronden is een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid -Srika kan dit begrijpen -, maar ook een teken van een aankomende burgerlijk protest en opstand tegen dit verschijnsel van onrecht. En dat burgers van Suriname lijnrecht tegenover elkaar komen te staan!!

  Indien uitgegeven domeingrond niet binnen de gestelde tijd van ontwikkelen productief gebruikt wordt , moet de regering die durf, verantwoording en wijsheid nemen deze domeingronden terug te vorderen. Al gaat dit handelen zelf in tegen eigen(politieke) vrienden.

  Hieronder leest u nogmaals de posting van Srika van 20 mei 2014, betreffende soortgelijk onderwerp.
  Srika

  Srika
  20 mei 2014

  Het voorstel van Srika is dat in de toekomst, in de beschikking voor het uitgeven van domeingrond, het woord ‘maximaal’ als voorwaarde wordt toegevoegd.

  Bijvoorbeeld: Meneer/Mevrouw X krijgt maximaal 5 ha grond voor een bepaald doel, en deze 5 ha grond moet in 10 jaar volledig voor dat doel in cultuur zijn gebracht.

  Indien na deze tien jaren slechts 3 ha in cultuur is gebracht, mag de overheid de 2 ha, zonder enige kosten te betalen, terugvorderen.Het begrip ‘maximaal’ geeft de overheid/ regering daartoe de mogelijkheid.

  Het woord ‘maximaal’ is dus de stok achter de deur en geeft de overheid / regering een sterke juridische mogelijkheid tot terugvordering, van ten minste het deel dat niet in cultuur is gebracht.

  Grond in Suriname wordt voor een belangrijk deel als politiek middel en voor het (zelfzuchtig) economisch speculeren gebruikt. Te weinig als middel voor het economisch ontwikkelen van Suriname, als geheel.

  Het ontwikkelen van woningbouw projecten kost veel ruimte. En deze ruimte noemen wij grond. Grond is schaarst en moet dus strategisch ingebracht worden voor de totale ontwikkeling van Suriname.Woningbouw is zo een strategische ontwikkeling.Een eerlijke verdeling en een rechtmatig gebruik hiervan, moet in de ontwikkeling van Suriname passen.

  De regering van Suriname had grootse bouwplannen, die (nog) niet uitgekomen zijn.Volgens dezelfde regering zit het probleem bij het niet hebben van goede gronden om daarop te bouwen. De meeste van deze gronden zijn in handen van derden, verkregen vanuit domeinaanvragen.

  Indien deze gronden niet in cultuur gebracht zijn en alleen dienen om daarmee te speculeren, vindt Srika het vanzelfsprekend dat de regering tot terugvordering overgaat.

  Maar dan moet de overheid/regering objectief blijven door bij alle soortgelijke gevallen tot vordering over te gaan.Al treft dit ook de mensen binnen haar eigen regering, politieke partij of familie!!!

  Wie stuurt de posting van Srika door naar de politiek in Suriname? Mijn dank !! (Graag naar pres. D.D. Bouterse)

  En krijgt Srika voor deze posting minimale of maximale minpunten?
  Srika

  dinsdag 20 mei 2014 om 11:20 uur Beoordeel Thumb up Thumb down +8
  Srika


  Maak melding

 9. Daar gaan we weer. Deze mensen denken dat ze nog in de stenen tijdperk leven waar ze alles mogen occuperen (bezetten) zonder gevolgen..
  Ja in het bos boven het stuwmeer mag je dat want daar is voorlopig niemand.. Op de grens tussen Brasil en Suriname kan dat ook.
  Sjodemieter deng mars die kant op.

  En ja eenmaal zo opgevoed zal je dit altijd krijgen..
  Apen hoef je niet te leren kimmen en slingeren in bomen maar je kunt wel proberen de apen te laten luisteren naar verstandige mensen. Je kunt apen zels leren werken voor hun voedsel en het alfabet leren zonder dat de apen het hoeven uit te spreken.


  Maak melding

 10. Reeds enkele jaren krijgen wij dit verschijnsel in SU.
  Ook met medewerking van de Surinaamse overheid.

  Het steeds OCCUPEREN van een stuk grondgebied.

  En de voorganger in het DNA genaamd MIE-SI-KEBA, heeft het steeds over “Gij zult niet occuperen”.
  En nu zijn ze weer bezig.
  Afgelopen week was Sunny Point (Texas) in Paramaribo even in beeld met het verhaal, dat ze ook een school in hun wijk moeten hebben.
  Maar ze willen zelfs niets bijdragen om dit te laten realiseren.
  Straks gaan ze ook nog een basisschool ergens occuperen en overbrengen naar Sunny Point.

  Maar kan men nog het volgende verhaal herrinneren van minister Amafo over Sunny Point (Texas) in Paramaribo?

  Occupanten tegen Amafo: nieuw terrein of blijven op Sunny Point

  19 Jan 2011 (Bron-starnieuws.com)
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/4217

  En vervolgens kreeg je een ander verhaal te lezen over:

  Geen begrip voor illegale landbezetters (11 september 2012) Bron-waterkant.net

  http://www.waterkant.net/suriname/2012/09/11/geen-begrip-voor-illegale-landbezetters/


  Maak melding

 11. en straks komt madamme a movo nog met sociale hulp paketten aangelopen
  bow ta no man seki no so Lonnie o””””””””b”””””””i””””””’m
  mi zie kaba zit natuurlijk te gnuiven


  Maak melding

 12. Er wordt al jaren gesold met onze zeer grote grondrijkdom. Vele burgers krijgen GEEN KANS door politieke spelletjes. Politici moeten WAKKER worden en een grondbeleid voeren die aan de wensen van VEEL MEER burgers ten goede komt !

  Stop grondcorruptie en begin met invoeren strengere regels ! Verhoog de straffen voor grondmanipulaties zeer FORS !
  Ook voor administratieve manipulatie van de registraties.

  Zorg voor een goede veliige onafhankelijke GRONDREGISTRATIE ! (buiten bereik van POLITICI )

  Alla Sribi Srafu, a teng doro fu WIKI !!!


  Maak melding

 13. Waarschijnlijk heeft Winston Caldeira wat er in te brokkelen.Zo als het laat aanzien zijn de gronden van Dassasingh en deze had op de gronden van IDCS eens geplant zonder toestemming.Nu de rancune.


  Maak melding

 14. jammer dat het zo aan toe gaat,deze boslandbewoners moet je terug naar het binnenland sturen.Zet daar alle voorzieningen voor hun.binnenland kenden ze geen regels.Ze zijn wetteloosheid gewend.Ze kunnen zich niet gedragen tussen stadsmensen.Verkrachten dat is ook een van de specialiteiten,ik vind dit heel erg wat in suriname gebeurd.Hoop niet dat afrikaanse taferelen zich in suriname afspelen.


  Maak melding

 15. @ mi kondre
  Ik ben geen Marron maar ik zou me er echt niet voor schamen hoor. Verder een vraagje; waar gaan de stadsmensen voor genezing bij bepaalde ziekteverschijnselen? Jouw commentaar is niet alleen racial, maar het stinkt ook naar hoogmoed!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.