Angst voor ‘economische macht’ Chinezen

78

PARAMARIBO, 14 aug – Binnen het bedrijfsleven wordt serieus gevreesd voor de groeiende economische macht en invloed van Chinese ondernemers. De Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Asfa, is bezorgd. Aanleiding is niet zo zeer de trend van overname van soms hele branches.

Kapsalons en autowasserijtjes blijken steeds meer gerund te worden door Chinezen. Er iets dreigender aan de hand, dat subtiel knaagt aan he Surinaamse ondernemerschap. Met maffia-achtige trekjes. “Al de kleine jongens werken voor een groep van grote jongens. Die regelen noodzakelijke papieren en dergelijke. En zij werken weer voor grotere jongens die het geld hebben en het hier mogelijk komen witwassen”, zegt Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk tegenover de Ware Tijd.

De rappe toename in het aantal ‘Chinese verengingen’ versterkt de indruk dat er syndicaten aan het werk zijn. “Het zijn volledig gesloten netwerken van hun eigen mensen, maar hun invloed wordt steeds groter. Het neemt vormen van infiltratie aan”, aldus Bilkerdijk. Hij pleit voor meer controle door de overheid om het concurreren zo eerlijk mogelijk te houden.

78 REACTIES

 1. meer controle door de overheid? de overheid werkt dit toch in de hand? in ieder geval deel ik die angst en ben ik blij dat anderen ook angstig worden van de chinezen, een niet ongegronde vrees, lijkt mij.

  wat zullen wij eraan doen?


  Maak melding

 2. Ha,eindelijk begint het hun te dagen.De kinderen van MAO hebben zoveel geld ter beschikking dat een gewone Suri geen enkele kans tegen ze maakt.En de chinezen kennen het fenomeen van steekpenningen en omkoperij al eeuwen waardoor zij het veel geraffineerder kunnen doen dan de Suri.Deze kennen corruptie amper dertig jaren.Kasto zag dat ze niet te stoppen zijn.Want die kan ook de verleiding van het grote geld niet weerstaan.En laatst zei Geerlings-Simons ook in het geval van de Boerbuiten hun huizen maar te verkopen aan de groot bouwer.


  Maak melding

 3. Als het in de landen zoals Maleisië, Thailand, Filippijnen en straks Afrika de Chinezen is gelukt om de economische macht in handen te hebben, wat is dan zo’n dwergland als Suriname?


  Maak melding

 4. Bilkerdijk heeft volkomen gelijk,maar niet alleen bedrijven worden bespeeld door de chinese maffia,maar ook de regering is een speelbal van ze.De regering handelt veelal in opdracht van “hoger hand”.


  Maak melding

 5. De Ass. voor Sur. Fabrikanten wordt wel erg laat wakker. De Chinezen zijn maar net begonnen en gaan straks winkeltjes en fabriekjes beginnen in elke sector, met eigen mensen. Dan krijg je in Suriname de goedkope Chinese producten en diensten en de duurdere niet-Chinese waren en diensten, die allemaal de poort gaan sluiten. De Centrale Markt wordt straks onaantrekkelijk, want er komt misschien een Chinese Markt.
  Bovendien gaan de Chinezen e-commercen. Je bestelt via internet wat je wekelijks nodig hebt aan boodschappen, echt alles, van melk en brood tot auto en koelkast en de Chinezen bezorgen het bij je thuis. Elke Surinamer in de keten wordt overgeslagen. Zo dan. Dat is de toekomst van Suriname?


  Maak melding

 6. Ah..noem het maar gewoon de CHINESE INVASIE in Suriname.En we weten allemaal door wie het gesponserd wordt…juist ja Bouta en co.
  De surinaamse ondernemers worden stiefmoederlijk behandeld door bouta en co !China lijkt net een kind van bouta te zijn !China moet dinootje vervangen en daarom houdt bouta China dicht bij zijn hart die tevens aan de verkeerde kant van zijn lichaam ligt. Iedereen draagt zijn hart aan de linkerkant van zijn borst en bouta aan de rechterkant, niet verassend dat hij zo raar doet.


  Maak melding

 7. Ach dit krijg je als de zgn Surinaamse ondernemers alleen investeren in het bouwen van nieuwe auto verkoopzaken.

  Neem onze landbouwers die zitten en wachten alleen op de Overheid subsidie.

  Wat mij betreft mogen we wel een paard honderd Chinezen importeren om aan rijstbouw te doen. Laten wij Wageningen en Coronie tot een groot rijstplantage maken.


  Maak melding

 8. Natuurlijk weten we allemaal aan wie wij deze Chinese invasie mogen danken.

  Die ene Mevr. op Juspol moest voor haar leven vluchten toen ze had bekend gemaakt dat Tokkie massaal rijbewijzen en paspoorten had verkocht aan de nieuwe Chinezen.


  Maak melding

 9. Dit is nog maar het begin, over een x aantal jaren ga je hier een Chineese president hebben, doordat namelijk de grootste bevolkingsgroep de chinezen zijn, en zijn de Surinamers ondergeschikt , doordat ze naar de pijpen van de Chinezen Mogen dansen, het proces van overname is reeds ingezet, en is is nog maar een kwestie van tijd dat het land Suriname ook word overgenomen, want die paar Surinamers die hier in Suriname wonen, zijn straks de minderheid.


  Maak melding

 10. Oneerlijke concurrentie door de Chinezen was de doodsteek voor vele winkelieren. De ASF of een dergelijke belangenvereniging had toen moeten ingrijpen, maar ze waren niet alert.
  Venetiaan wilde de economische positie van de Hindoestanen breken door ze te vervangen met Chinezen. Dat is hem gelukt. Alleen heeft deze medicijn ook zijn bijwerkingen. De nieuwe Surinamers hebben respect voor niemand en zijn uit op dominantie, iets waar de Hindoestanen nooit op uit waren. De zwarten zullen de eerste slachtoffers worden. Dit had Venetiaan kunnen weten. Niet voor niks werd hij ‘racist’ genoemd.


  Maak melding

 11. Afu Sensie schrijft,

  Natuurlijk weten we allemaal aan wie wij deze Chinese invasie mogen danken.

  Die ene Mevr. op Juspol moest voor haar leven vluchten toen ze had bekend gemaakt dat Tokkie massaal rijbewijzen en paspoorten had verkocht aan de nieuwe Chinezen.

  @Afu Ede
  Heb je te lang aan de fles gezeten of gewoon te veel witte poeder ingenomen ?!!


  Maak melding

 12. ik dacht dat wijdenbosch de chinezen en de auto’s en de brug geimporteerd had? en venetiaan betaald had?

  maar goed. het probleem is er en dient te worden opgelost.

  misschien nu nog een paar nederlanders importeren?


  Maak melding

 13. @Afu Ede

  mensenhandel.
  Het Hof heeft zich in de zaak tegen de minister niet ontvankelijk verklaard. Santokhi werd beschuldigd van medewerking aan mensenhandel, valsheid in geschrift en corruptie.

  De beschuldigingen komen van een oud-medewerkster van het ministerie van Justitie, Diante van de L’Isle, die naar Nederland vluchtte. De zaak wordt in Suriname verdedigd door haar Nederlandse raadsman Frank King en diens Surinaamse collega Stanley Marica.

  King zegt rekening te hebben gehouden met de mogelijkheid van de niet-ontvankelijkverklaring omdat De L’Isle niet persoonlijk aangifte heeft gedaan. “De advocaat generaal had daar op aangedrongen.” Omdat het Hof niet inhoudelijk op de zaak is ingegaan blijft er ruimte om de zaak opnieuw voor te leggen aan het Openbaar Ministerie. “Ik zal het er in ieder geval niet bij laten zitten.”

  Politieke uitspraak
  De uitspraak van het Hof noemt de jurist ‘politiek’. Hij vindt de zaak te belangrijk om nu te laten zitten. “Hij moet inhoudelijk worden beoordeeld door de rechtbank.” King gaat daarover overleggen met Marica en zijn cliënte.

  Minister Santokhi is het niet eens met de zienswijze van King. Hij zegt tegen Starnieuws dat het Hof de zaak wel degelijk ook inhoudelijk heeft bekeken en de vorderingen niet serieus neemt. “Het is niet alleen een technische kwestie. Ook inhoudelijk is er niks aan de hand”, aldus Santokhi
  .

  Waar is deze mevrouw nu Afu Ede,
  boi jullie ,het paarse volk, proberen van alles om Santokhi te breken. Wel het gaat jullie niet lukken !!!


  Maak melding

 14. @Afu Ede

  De onderdirecteur van Vreemdelingenzaken in Suriname, Diante van de L’Isle heeft in Nederland aangifte gedaan tegen haar hoogste baas, minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi. Volgens rechtsdeskundige Harold Munneke maakt de aangifte weinig kans.

  In de aangifte wordt Santokhi het faciliteren van mensensmokkel verweten. Juridisch adviseur Frank King van Van de L’Isle vindt dat het op illegale wijze verkopen van verblijfsvergunningen aan Chinezen ook in Nederland moet worden onderzocht.

  Santokhi was volgens King in de positie om op te treden tegen de illegale verkoop van visa, maar heeft dat nagelaten. Eerder deze week was er in de Nationale Assemblee in Suriname ook al ophef over de kwestie van Chinezen die illegale visa kopen.

  Schiphol
  King vindt dat Nederland verplicht is de aangifte van zijn cliënt – en dus de rol van Santokhi – te onderzoeken. Hij wijst in dat verband op het feit dat de Chinezen op Schiphol zijn overgestapt op doorreis naar Suriname. Nederland moet volgens hem maatregelen nemen tegen de mogelijke mensensmokkel. Van de L’Isle is beschikbaar voor het onderzoek, zegt haar adviseur.

  Deskundige Caribisch recht Harold Munneke zet vraagtekens bij de stap van King en Van de L’Isle. Hij noemt het ‘bijzonder’ om in een ander land aangifte te doen van een strafbaar feit dan het land waar dat gepleegd zou zijn. “Dat maak je niet vaak mee.”

  Niet strafbaar
  Of er volgens het Nederlands recht sprake is van een strafbaar feit is volgens hem ook nog niet zeker. Het gebruiken van Schiphol als overstapplaats is in ieder geval niet strafbaar. “Ik zie niet dat er voor de Nederlandse rechtsorde iets strafbaars aan de hand is.” Hij ziet ook weinig kansen voor vervolging naar aanleiding van de aangifte in Nederland


  Maak melding

 15. @Afu Ede

  Wat had jij gedacht?Dat je met losse flodders hier gaat schieten en dat men jou gaat geloven?
  Boi je vergeet hoe nuttig het INTERNET kan zijn .
  AL IS DE LEUGEN NOG ZO SNEL DE WAARHEID ACHTERHAALD ZE MET DANK AAN HET INTERNET!


  Maak melding

 16. Als Wilgo Bilkerdijk zijn huis voor het drievoudige aan de zogenaamde ‘chinese maffia’ kan slijten, dan trekt hij een ijskoude djogo uit zijn ijskast, besprenkeld de grond voor de poort en dankt de boze geesten voor zoveel goedheid.


  Maak melding

 17. ‘Afu Ede zegt
  Neem onze landbouwers die zitten en wachten alleen op de Overheid subsidie.

  Wat mij betreft mogen we wel een paard honderd Chinezen importeren om aan rijstbouw te doen. Laten wij Wageningen en Coronie tot een groot rijstplantage maken
  ,
  Hallo Afu Ede wat denk jij dat de chinezen in werkelijkheid zijn ?Tovenaars en goochelaars misschien?!!
  Wat denk jij dat de chinezen gewoon met blote handen de rijstvelden gaan bewerken?! Hebben ze bovennatuurlijke krachten misschien?!
  Schaam je Afu Ede !!

  En als de chinezen wageningen en coronie tot rijstplantages gaat maken waar denk jij dat voor hun de SUBSIDIES gaan komen ?!
  Je baasje ja je baasje zal ze subsidieren, hij subsidieerd liever de chinezen uit China dan de surinamers !!
  Je baasje houdt van alles dat een Chinees is of chinees voorsteld.


  Maak melding

 18. Dank zei de chinezen is suriname een belangrijk land aan het worden de grootste probleem is de roofmoorden die suriname naar zijn ondergang leid
  de heer bilderdijk is geen supermarkt houder of ondernemer dat kan hij niet kijk 100 jaar terug geen bilderdijk onderneming
  maar zet wel de surinamers tegen de surinaamse chinezen op
  mijn advies de heer bilderdijk moet niet mensen tegen elkaar opzetten maar als hij van suriname houd dan aan de veiligheid van suriname werken en het ondernemen echt aan de chinezen overlaten werk aan de winkel heer bilderdijk


  Maak melding

 19. Er moet een wet komen die regelt dat de Chinese verenigingen ook niet-Chinezen als leden moeten accepteren. Was dit eerder geregeld, dan waren veel winkeliers niet failliet gegaan, want dan hadden ze tegen dezelfde prijs hun inkopen kunnen doen als de Chinezen en eerlijk kunnen concurreren.


  Maak melding

 20. @johan idoe,

  Waarom het ondernemen alleen aan de Chinezen overlaten? Iedereen die wil ondernemen, moet dat kunnen. De Chinezen zijn succesvol vanwege oneerlijke concurrentie. Hun verenigingen verkopen alleen aan Chinezen en aangezien ze op heel grote schaal importeren uit China kan de niet-Chinese individuele winkelier daar niet tegenop.
  Bovendien hebben de Chinezen nog weinig bijgedragen aan de ontwikkeling van Suriname. Er is nog steeds geen Chinees fabriek dat wat dan ook fabriceert, Surinamers te werk stelt en inkomen verdient voor het land dmv export. Tot nu toe gaan alle winsten naar China en wat de geelhuiden aan belasting betalen is waarschijnlijk niet naar verhouding van hun inkomsten.


  Maak melding

 21. Mijn Chinese buurvrouw had een restaurant, daar werkte ze zeven dagen per week. Nu heeft ze ook een hotel en nu werkt ze zeven dagen en zeven nachten per week. Als ik ’s avonds om half elf mijn hondje uitlaat dan zie ik vaak haar dochter de administratie bijwerken op de computer. Dat is het verschil. Welke Surinamer is daartoe bereid?

  Chinezen zijn met 1,3 miljard, een wereld in een wereld. Eigen kranten, eigen satelliettelevisie, te ontvangen in elk land waar ook ter wereld, alles maken ze alles verkopen ze. Andere mensen dan Chinezen hebben ze niet nodig anders dan als klant en als leverancier van grondstoffen.

  In Suriname zijn ze niet direct om geld te verdienen of om het land te ontwikkelen maar om weg te halen wat ze nodig hebben. Dat is nu eenmaal het lot van landen met een zwakke eigen identiteit en een zwakke incompetente corrupte overheid. Door het Chinese deel van de Surinaamse bevolking te vergroten maken ze hun positie sterker zodat Suriname straks geen keuze meer heeft dan een satelliet van China te zijn. Chinezen zijn schakers, ze kijken vele zetten vooruit.


  Maak melding

 22. Zaterdag ga ik mijn nagels laten knippen door een chinees. Dan nog even kijken bij de chinese juwelier. Daarna ga ik noedels eten bij een ander chinees. Om vervolgens te kijken naar een kung fu film. Daarna wat accupunctuur. Dan is het weer tijd voor gezouten hondenvlees met mie. Daarna boodschappen doen bij de chinese supermarkt. Dan met een chinese taxichauffeur naar huis en thuis lekker de chinese makelij tv aanzetten. Who needs Surinamers?


  Maak melding

 23. Op deze wijze zal de Surinaamse consument in de toekomst haar inkopen moeten doen. Via ” Alibaba.com “. De computers die door ” het gele volk ” aan Ingrid B worden overhandigd hebben natuurlijk een bepaald doel.

  Het zal mij niet verbazen indien een grote mate van Chinese e-commerce door de strotten van Suris wordt geduwd.

  http://www.nu.nl/beurs/3777411/alibaba-wereldberoemd-in-china.html

  http://www.alibaba.com

  moeder; ” eeeh Winston ! Surf even naar de website van ALIBABA en bestel voor mij 2 Maggi Blokjes.

  Winston; oké ma ! Zal ik gelijk doen. Even mijn Ipad pakken. 2 Maggi Blokjes. Goed, de bestelling is geplaatst en koerier ” Long kong Gaw ” komt ze gratis bezorgen.

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 24. als je te lui bent of te weinig initiatief toont om dingen te ondernemen, buiten de primaire levensbehoeftes om, moet je niet gek opkijken als anderen, in dit geval de chinezen het wel doen, en daar over lopen te klagen, dat heet je zelf de kaas van het brood laten eten


  Maak melding

 25. Hoe is het zo ver gekomen? Probeer die vraag maar te stellen en het goede antwoord op te vinden.

  Tip! zie maar hoe het Suriname vergaan is de afgelopen 34 jaar en zie wie hierin hebben ingespeeld en wie daaraan hebben meegewerkt.


  Maak melding

 26. @hans, je hebt het steeds over lui.

  Ik wil daarom enkele dingen van jou weten:

  – neem jij vakantie, ja of nee
  – accepteer jij vakantiegeld, ja of nee
  – werk jij elke week meer dan 40 uur per week, ja of nee
  – doe je aan fysieke beweging, ja of nee
  – doe je aan geestelijke ontwikkeling (je schijnt vast te blijven hangen in ‘luiheidstheorie’), ja of nee
  – sta je elke ochtend rond dezelfde tijdstip op, ja of nee
  – ga je elke dag op dezelfde tijd naar bed, ja of nee
  – doe je vrijwilligerswerk, ja of nee
  – heb je spaargeld, ja of nee
  – baal je van je werk, ja of nee
  – doe je fysiek werk, ja of nee
  – heb je een kantoorbaan, ja of nee
  – ben je wel eens oververmoeid, ja of nee
  – loop je wel eens bij de pschycholoog, ja of nee
  – heb je hoge bloeddruk, ja of nee
  – erger je je snel aan dingen, ja of nee
  – ben je vaak relaxed, ja of nee
  – snauw je je kinderen of iemand anders wel eens af, ja of nee
  – slaap je goe, ja of nee
  – heb je genoeg seks, ja of nee
  – herstel je binnen 1 dag van je seksuele insppanning, ja of nee
  – heb je een goede relatie met je vader, ja of nee
  – laat je je wel eens afsnauwen door je vrouw, ja of nee
  – gehoorzamen je kinderen je, ja of nee
  – draaf je wel eens door, ja of nee
  – eet je veel suiker, ja of nee
  – eet je veel zout, ja of nee
  – douche je elke dag, ja of nee
  – maak je de badkamer wel eens schoon, ja of nee
  – kook je wel eens voor allen thuis, ja of nee
  – doe je de boodschappen, ja of nee
  – stofzuig je wel eens, ja of nee
  – doe je vaak stoer, ja of nee
  – schep je wel eens op, ja of nee
  – heb je een grote ego, ja of nee
  – heb je wel eens de neiging iemand te moorden, ja of nee
  – heb je thuis een wapen met ammunitie, ja of nee
  – scheldt je wel eens uit, ja of nee
  – vloek je wel eens, ja of nee
  – vindt je anderen wel eens dom, ja of nee
  – vindt je jezelf bijzonder intelligent, ja of nee
  – heb je wel eens een affaire gehad, ja of nee
  – val je op dezelfde geslacht, ja of nee
  – gebruik je drugs, alcohol, ja of nee
  – lieg je vaak, ja of nee
  – rook je, ja of nee
  -dans je wel eens, ja of nee
  – ga je wel eens naar de bioscoop, ja of nee
  – luister je naar muziek, ja of nee
  – kijk je veel televisie, ja of nee
  – ben je levensmoe, ja of nee
  – enz

  Graag zien we allemaal jouw antwoorden!


  Maak melding

 27. hulde aan deze klote lijders
  wij gaan richting slavernij op en deze is vele malen erger dan hetgeen de blanken met ons hebben gedaan wij worden opgezadeld met alleen maar chineze laagwaardige producten
  en hetgeen ons verteld wordt door bepaalde lijders dat ze werkgelegenheid gaan scheppen voor de sur is een grote leugen ga maar even kijken op de de diverse projekten die door de chinezen worden gerund
  diegenen die daar wel werken worden gemanipuleerd of gechanteerd en dit zeg ik uit Eigen ervaring geef mij dan toch liever de blanken volk wordt wakker anders is het straks met ons afgelopen kijk wat er in afrika en andere landen gebeurt

  deze regering heft ons alleen uit Eigen belang aan de chinezen verkocht voor een apel en een ei sta op sur anders hebben de chinezen ons heel gauw in hun slaven bestand

  er gaan zelfs geruchten dat er 100000 paspoorten zijn verkocht aan deze lui
  weg met de chinezen waarvan 50 procent gewoon criminelen zijn


  Maak melding

 28. Als jij kennis niet in huis hebt haal je het van buiten, vb een consultant voor jou project.
  Als jij geen tijd hebt om iets te doen haal je de mankracht van buiten, vb de tuinman die jou erf schoon maakt.
  Niets mis mee, want het doel is een bevredigende oplossing voor alle partijen ( prijs/kwaliteit van de dienst)

  Wat nu zien is: de regering stelt (weer) een wurg contract/intentieverklaring op. ze maken snel wat doekoe. de rekening leggen zij neer bij het volk, want het overgrote deel snapt er toch geen hol van..geef hun alles (behalve de basis behoefte zoals voeding, scholing, sociale zekerheid, persoonlijke ontwikkeling) en beloof ze vooral gouden of diamanten bergen…DE garanties voor nog een regeer termijn. De groep die het wel snapt is niet opgewassen tegen dit Monster…Dit moet nog blijken op/na 25-05-2015…Voor u geldt: Keep on thinking about our future!!!


  Maak melding

 29. @hans,

  Luie donder. Gan eens werken. Ga aan de slag en kom eens met je antwoorden. Goede oefening voor je om jezelf te kennen en eens actief te worden, luie donder!


  Maak melding

 30. Ik kijk er echt naar uit wanneer de chinezen SLM gaan overnemen of in ieder geval deze trans Atlantische lijn, een chinese lijn van peking-amsterdam-Paramaribo…

  Dan kunnen de prijzen eindelijk omlaag…

  Dat de chinezen economisch in de wereld gaan domineren wist ik allang niet alleen in Amerika maar ook in Europa. Ze zijn gewoon te goedkoop en niet beconcurreerbaar…

  China wordt met zijn 1.3 miljard mensen een economische wereldmacht…


  Maak melding

 31. “Mujrim”

  Voor de goede orde.

  Niet de heer Venetiaan, maar de zuiplap Wijlenbosch
  (ook ndp) met zijn “ambassadeur” Henk (Herrie) Herrenberg
  (ook ndp), zijn hiermee begonnen!
  Er was toen ter tijd in Beijing een bloeiende handel
  in Surinaamse paspoorten.


  Maak melding

 32. ik vind dat die chinezen groooot gelijk hebben..

  wij suris lopen de kantjes vanaf en lopen weg..

  we weten niet wat werken is,we stelen,rover ,moorden liever,dan arbeidt verrichten voor lange tijd..

  we zijn arts lui ,dat moeten we eerlijk bekennen..

  straks gaan we weer lullen over pieter baas..

  maar wat is de tegen prestatie van de pit het alternatief..


  Maak melding

 33. Iemand heeft zijn zakken behoorlijk gevuld. Nog even dan krijgen wij deze kreet. “willen jullie meer of minder van die lui in Suriname?”Minder! minder!!!! Oke; dan ga ik het effe voor jullie regelen.


  Maak melding

 34. Ray Ik lees

  “King zegt rekening te hebben gehouden met de mogelijkheid van de niet-ontvankelijkverklaring omdat De L’Isle niet persoonlijk aangifte heeft gedaan. ”

  “De uitspraak van het Hof noemt de jurist ‘politiek’. Hij vindt de zaak te belangrijk om nu te laten zitten. “Hij moet inhoudelijk worden beoordeeld door de rechtbank.” King gaat daarover overleggen met Marica en zijn cliënte.”

  Het zou ook handig zijn de achternaam van die rechter hier te plaatsen, dan kunnen we de objectiviteit van deze rechtsspraak direct meten.


  Maak melding

 35. De Chinezen. China is groot en deinst niet terug voor diefstal. Denk eens aan het inpikken van Tibet, aan de claim op gebieden van Vietnam, Fillipijnen in de Zuid-Chinese zee.
  Bovendien bestaat er niet één China, maar diverse China’s, die echter door het dictatoriale communistisch-kapitalistische bewind, onder bedreiging van leger en politie bij elkaar wordt gehouden.
  Wanneer het op geld verdienen aan komt, denken de Chinezen kapitalistischer dan zelfs de VS. Wanneer het aankomt op het in toom houden van de eigen bevolking denken ze communistischer dan Stalin.
  Ik weet niet uit welk gebied van China de Surinamegangers afkomstig zijn, maar ik kan niet zeggen dat ze erg geciviliseerd zijn.
  China bedreigt enkele buurlanden met militair geweld zoals India, Japan, Taiwan, Vietnam, Fillipijnen. Ze zijn hun militaire apparaat in snelvaart aan het opbouwen en roven en kopieren wapentechnologie overal waar ze dat kunnen.
  De meeste mensen denken dat China vooral geinteresseerd is in de grondstoffen van andere landen en hen als markten voor hun producten zien. Maar hier houdt het niet op. China probeert de aankomende vergrijzing (éé-kind politiek) te omzeilen door Chinese burgers te exporteren naar het buitenland. Hier mogen deze Chinezen zich dan naar hartelust vermenigvuldigen en wanneer China de jonge krachten nodig heeft, worden ze teruggeroepen naar het moederland. Anderzijds gaan ze proberen hun bejaarden te dumpen in deze landen zodat ze een (rot)zorg minder hebben.
  De Chinezen hebben uit ervaring ondervonden dat kwantiteit belangrijker en doorslaggevender is dan kwaliteit. Daarom is het enige land dat China echt vreest….India. Omdat de Indiers een heel jonge bevolking hebben dat bijna net zo groot is als de Chinese. De komende 3 decennia wordt daarom India even belangrijk als China, want het land heeft potentieel meer soldaten, wetenschappers, arbeiders dan China vanwege de jongere bevolking.
  Daarom probeert China alle buurlanden van India op te zetten tegen dit land en ze militair te dicteren zodat ze als hun medestrijders kunnen fungeren.
  De VS heeft ook door dat India de enige macht in Azie is dat China zou kunnen weerstaan en probeert haar weg te lokken uit de Rusland-India-China as waarvan ze vrezen dat die in de maak zou kunnen zijn. De komende 3 decennia wordt India dus een zeer belangrijk land die de overheersing door China in balans zou kunnen houden.
  Het zou daarom heel verstandig van Suriname zijn om India en China evenveel kansen te geven in Suriname zodat er geen Chinese overheersing gaat plaatsvinden. Chinezen zijn gevoelig voor concurrentie en daarom zou de Surinaamse regering meer concessies en betere voorwaarden van hen los kunnen krijgen indien ze ook India toelaten in Suriname, als teken dat men nog een stok achter de hand heeft.
  Laten we afwachten en zien of de Surinaamse politici wijs genoeg zijn.


  Maak melding

 36. Vanaf dag 1 heb ik keihard geroepen op waterkant en andere forums we moeten die Chinese invasie in Suriname INDAMMEN en ja hoor ik werd uitgemaakt voor RACIST. Natuurlijk ben ik mans genoeg om toe tegeven dat ik gezegd heb dat we die VHP Koelies samen met de chinezen op 1 Boot terug naar AZIE moeten schoppen maar dat was niet persoonlijk bedoelt naar hindoestanen toe, ik wilde Suriname bevrijden van zijn ratten. Maar eerlijk is eerlijk de Chinese vormen de grootste gevaar die we ooit gekend hebben voor Suriname. Denk aan Madagaskar die was een zwart Afrikaanse land tot de Indonesische invasie nu hebben de Indonesiërs alles overgenomen en zijn ook nog de grootste bevolkingsgroep en dit staat Suriname te wachten als ze blijven slapen. De Chinese nemen alles en dan ook alles over en binnenkort gaan ze nog illegaal land roven of kopen om nog meer chinezen te plaatsen. Veel Surinamers slapen maar hun sneeuwwitje slaap zal slaap wreed verstoord worden wanneer de nieuwe Chinese machthebbers de Surinamers op Chinese taalles sturen. De Chinezen komen met bakken geld naar Suriname kopen alles wat ze in handen kunnen krijgen en we vragen ons niet eens af hoe komen de chinezen aan hun geld want de chinezen die ik in Suriname zie lopen zijn echt geen rijkers het lijken wel zwervers die en 2de kans hebben gekregen. Die corrupte BEESTEN in Suriname moeten zich aan de grondwet houden en geen sinterklaas spelen, de chinezen krijgen bij aankomst binnen een maand alle benodigde papieren inclusief paspoort.de Surinaamse Nederlanders die in Suriname voor lang tijd willen verblijven moeten van de ene naar de andere instantie rennen met oponthoud om moet van te worden, ze worden als niet welkom behandeld. De SURUNAAMSE regering zowel de VHP, NPS, NDP zijn RACISTEN, de chinezen krijgen en hebben meer rechten dan de Surinaamse Nederlanders en die corrupte beesten zullen hun cadeau krijgen wanneer alle assemblee parlementariërs regering inclusief president van chinezen afkomst zijn dan krijgt de regering hun cadeau . de VHP heeft de Verenigde Chinese Partij onder hun hoede genomen maar je zult zien de chinezen zijn slim ze zullen de VHP van binnen uit vernietigen. Wanneer Suriname voor 100% in chinezen handen zijn rest ons slechts 1 ding een NIEUWE STAATSGREEP en we moeten ALLE chinezen zowel de OUDE als de Nieuwe met ORKAAN snelheid Suriname vrijwillig laten verlaten desnoods gestimuleerd door het kijken naar de loop van een geweer!


  Maak melding

 37. MUJRIM
  De Chinezen. China is groot en deinst niet terug voor diefstal. Denk eens aan het inpikken van Tibet, aan de claim op gebieden van Vietnam, Filipijnen in de Zuid-Chinese zee.
  >
  >
  Ouwe koelie kop ik ben helemaal eens met jou stuk. je heb het grondig geanalyseerd alleen ben je INDIA en China vergeten die vechten om een stuk land. De LAFFE INDIERS hebben zich in bunker begraven en de chinezen hebben duizenden raketten op de Indiërs gericht. Als ik een leger gaat beginnen neem ik jou aan als verkenner of stormtroepen. Jou lelijke kop zal voldoende zijn om de chinezen te laten rennen. http://www.globalresearch.ca/military-stand-off-between-china-and-russia/5333900

  Nog een fijne avond!


  Maak melding

 38. Vanaf dag1 heb ik keihard geroepen we moeten die Chinese invasie in Suriname INDAMMEN en ja hoor ik werd uitgemaakt voor racist. Natuurlijk ben ik mans genoeg om toe tegeven dat ik gezegd heb dat we die VHP Koelies samen met de chinezen op 1 Boot terug naar AZIE moeten schoppen maar dat was niet persoonlijk bedoelt naar hindoestanen toe, ik wilde Suriname bevrijden van zijn ratten. Maar eerlijk is eerlijk de Chinese vormen de grootste gevaar die we ooit gekend hebben voor Suriname. Denk aan Madagaskar die was een zwart Afrikaanse land tot de Indonesische invasie nu hebben de Indonesiërs alles overgenomen en zijn ook nog de grootste bevolkingsgroep en dit staat Suriname te wachten als ze blijven slapen. De Chinese nemen alles en dan ook alles over en binnenkort gaan ze nog illegaal land roven of kopen om nog meer chinezen te plaatsen. Veel Surinamers slapen maar hun sneeuwwitje slaap zal slaap wreed verstoord worden wanneer de nieuwe Chinese machthebbers de Surinamers op Chinese taalles sturen. De Chinezen komen met bakken geld naar Suriname kopen alles wat ze in handen kunnen krijgen en we vragen ons niet eens af hoe komen de chinezen aan hun geld want de chinezen die ik in Suriname zie lopen zijn echt geen rijkers het lijken wel zwervers die en 2de kans hebben gekregen. Die corrupte BEESTEN in Suriname moeten zich aan de grondwet houden en geen sinterklaas spelen, de chinezen krijgen bij aankomst binnen een maand alle benodigde papieren inclusief paspoort.de Surinaamse Nederlanders die in Suriname voor lang tijd willen verblijven moeten van de ene naar de andere instantie rennen met oponthoud om moet van te worden, ze worden als niet welkom behandeld. De SURUNAAMSE regering zowel de VHP, NPS, NDP zijn RACISTEN, de chinezen krijgen en hebben meer rechten dan de Surinaamse Nederlanders en die corrupte beesten zullen hun cadeau krijgen wanneer alle assemblee parlementariërs regering inclusief president van chinezen afkomst zijn dan krijgt de regering hun cadeau . de VHP heeft de Verenigde Chinese Partij onder hun hoede genomen maar je zult zien de chinezen zijn slim ze zullen de VHP van binnen uit vernietigen. Wanneer Suriname voor 100% in chinezen handen zijn rest ons slechts 1 ding een NIEUWE STAATSGREEP en we moeten ALLE chinezen zowel de OUDE als de Nieuwe met ORKAAN snelheid Suriname vrijwillig laten verlaten desnoods gestimuleerd door het kijken naar de loop van een geweer!


  Maak melding

 39. Reageerders, odi odi.

  Ze komen en er komen nog meer.

  Wirtschaft und Gesellschaft:
  Met hulp en migranten breidt China zijn aanwezigheid uit in Suriname.
  geschrieben von: pewed am Sonntag, 24. April 2011

  Quelle: De Ware Tijd v. 13.04.2011

  Paramaribo – Het elegante ministerie van Buitenlandse Zaken is een geschenk van de Chinese regering.
  Chinese uithangborden op honderden zaken, van casino’s tot supermarkets en meubelwinkels lonken naar de inwoners van de hoofdstad.
  Chinese werkploegen asfalteren wegen die dwars door de jungle lopen.Verankerd door een immigratiegolf naar dit land vanaf de jaren negentig, en gladgestreken door geschenken en lagerenteleningen heeft China langzaam maar zeker vaste voet gezet in Suriname, een klein hoekje van Zuid-Amerika dat vaak genoeg beschouwd wordt als een o­ndergeschoven kindje, zelfs door zijn buren.

  Zo schrijft de New York Times.
  De Chinese markt in Suriname. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times heeft China langzaam maar zeker vaste voet gezet in Suriname.
  China zou zich – nadat de geldkraan uit Nederland werd dichtgedraaid – geprofileerd hebben als voornaamste hulpverlener aan Suriname.-.

  Lees het volledig artikel verder maar via:

  http://suriname.wedd.de/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=649


  Maak melding

 40. ik gaf laats mij mening maar suriname is nooit voor uit gekomen met het rassen haad tegen elkaar en nu is tijd dat de chinees maffia suriname gaat over nemen en surinamers gaan niks tegen de maffia kunnen doen maar chinees heb altijd in suriname gewwoond en had winkels en mensen kocht en nu nog nazie tjauwmin nu straks kunnen we meer eten en dat bedrijf kom en dat hun in regering kom en te zeggen hebben dit is nu al alle domkoppen we hebben te maken met een maffia land de grootse maffia land is japan en de sterkste die zit over al ook in amerika dan volg rusland en dan china dus wat ga je tegen deze landen kunnen doen niks en dit nog al die dieven in de regering bouta bruinswijk santoki somohardjo santokie en die venicaan heb nooit suriname voor uit kunnen brengen nooit al geld ging in hun zak en feest en de volk kon de pot op nu mag china over nemen goed ook want nederland werd altijd afgekraakt de gedoe slaaf tijd mang ga dan ook naar spanje en portugal engeland want hun was erg en door hun kwam de slaaf naar zuidamerika en amerika en antilen nee altijd holand die zijn het nee ga ook naar deze landen domme sukkels nu is goed dat china alles over neem en zet straks boot klaar om al de surinamers op te donderen en geloof mij ik ben geen rasist maar iedereen weet dat de marons en criools in suriname veel geweld uit haal en roof verkrachting dit is voor bij de chinees maffia gaat dit aan pakken en maak gehakt van de marons en stad criools hak jullie in stukken en want hun gaan zen mensen in bescherming nemen en het zijn zwaar getraind vechters baas en killers de maffia groetjes


  Maak melding

 41. 14 aug. 2014

  Heeft Santokhi recent nog een grote chinese groep met open armen ontvangen binnen zijn partij en nog gestimuleerd tot meer en betere samenwerking in Suriname?

  Bilkerdijk heeft mogelijk gelijk als hij zegt dat de opkoop van huizen, winkels, kantoren etc. door Chinezen oncontroleerbaar wordt en de overheid mogelijk geen controle-organisatie heeft deze handelingen van Chinezen goed in kaart te brengen.

  Maar ja, Santokhi protesteert niet. Hij is ook wel een favoriet van een goed geroosterde Chinese ‘doksi’ die eerst goed witgewassen is geworden.
  Srika


  Maak melding

 42. keihard

  hopelijk zien ook onze landgenoten ook in dat hetgeen je zegt de naakte waarheid is
  als we van ons land houden moeten we grote schoonmaak houden
  beginnen met onderzoek van waar het geld komt waarmee al die kollosale gebouwen worden gefinancieerd
  werk voor alata barba mini-ster laat zien dat je geen las watra bent een big mouth zoals de jouwe moet je eerst bewijzen
  laat zien dat er iets in je zit


  Maak melding

 43. Even nog een aanvulling op mijn vorige reactie van 22:18 uur.

  http://www.ipsnews.be/artikel/latijns-amerika-ziet-vrijhandel-met-china-niet-zitten

  ECONOMIE
  Latijns-Amerika ziet vrijhandel met China niet zitten.

  BUENOS AIRES , 9 augustus 2012 ( IPS ) —
  Het is onwaarschijnlijk dat het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur in zal gaan op het Chinese voorstel een vrijhandelsovereenkomst te sluiten, althans op korte termijn.

  Experts en de industrie zijn bang voor oneerlijke concurrentie en een invasie van goedkope Chinese producten.


  Maak melding

 44. @ Ray
  So wang kun’ kun’ mang lek’ joe. waarom verspil je zoveel tijd aan een idioot. Vraag aan die NDP’r wie paspoorten en visa verkocht op de Surinaamse ambassade in Beijing. Vraag ook aan die Boutist wat die (revolutionaire) culturele delegatie in Tripolli, Lybie heeft uitgehaald om in hun onderhoud te voorzien. Vraag hem ook hoe Dino aan al die wapens en die dope komt? De Auditeur-Fiscaal in Manhattan wacht op vader en zoon. Ik hoop dat ze die Afu-Sensi ook een plaats geven in de verdediging, want Kandhai is hier kansloos!


  Maak melding

 45. worden onze hindostaanse broeders opeens bang voor concurrentie?
  tja voor die chinezen zijn wij allemaal bruine apen.
  terwijl de hindostaan de creool zit te bekladden , zit de chinees de krenten uit de pap te vissen van de hindostaan.
  van de meeste creolen mogen er meer chinezen het land binnen komen .
  wij zijn niet zo racistisch ingesteld.
  importeer ook gelijk meer blanken dan krijgen we een echte multiculturele samenleving.
  afgelopen met het etnische stemmen.


  Maak melding

 46. ” Hij pleit voor meer controle door de overheid om het concurreren zo eerlijk mogelijk te houden. ”

  Voor elk proces in een systeem geldt: Men dient het proces te beheersen om in staat te het te beheren(lees: controleren).

  De vraag is nu: Beheers de overheid het probleem? Als de overheid deze vraag met ja beantwoord, kan het probleem worden aangepakt. Zo niet blijft het bestaan.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 47. Onder NDP annexatie door China
  Onder VHP annexatie door India
  Onder Pertjaja Luhur annexatie door Indonesia
  Onder ABOP annexatie door Ronnie Brunswijk

  Just the same shit.

  Viva la Republica !


  Maak melding

 48. @openn your eyes

  ik heb meer keuzes nodig! dit is niet zoveel!

  india; verschrikkelijke verkrachtingen zonder adequate straffen;
  china: rupsenpolitiek/sprikhanengeloof
  Indonesie: vreemde structuur
  Ronnie Brunswijk: rover, en dan beledig ik hem niet eens!


  Maak melding

 49. HAHAHA! ik hoop dat men nu inziet hoe het land verkocht wordt door al die zakkenvullers.En wat ik al vaker heb geschreven,hoe kan een chinees een winkel in een indianen of marron dorp openen.Kan alleen in Suriname.


  Maak melding

 50. @Eduard Lupson

  Hahahaaaaaa…..
  Deze Afu sensie die denkt dat wij niet in staat zin info’s te winnen en denkt dat wij hem/haar blindelings gaan geloven..
  Deze Afu Sensie weet bliksemsgoed wat voor een barbaar zijn ‘held’ bouta is maar liefde en aanbidding laat Afu Sensie anders zien.


  Maak melding

 51. In 1975 werd Suriname onafhankelijk. Een deel van de bevolking stond te juichen, maar met name de Hindostanen zagen er niets in. Er was aanvankelijk niet eens een meerderheid in de Staten, maar door omkoping van de verrader Hindorie kwam het er toch van.

  Een paar jaar later namen de militairen de macht over van de incompetente Arron en toen begon de ellende pas goed. Nederland trok zijn handen van Suriname af en toen bleek dat de Nederlanders niet weggehaald hadden maar juist gebracht hadden. Geen gratis geld meer, Suriname verzonk in armoede. Bouterse begon in drugs te handelen en kreeg verkeerde vrienden. Tenslotte werd hij een moordenaar en een internationaal gezochte crimineel. Die man kozen de Surinamers tot president, vooral zij die stonden te juichen bij de onafhankelijkheid en bij de staatsgreep. Hoe dom kunnen mensen zijn!

  Fatsoenlijke landen wilden niets met Bouterse te maken hebben, Bouterse was boos op Nederland, dus Suriname moest ook boos zijn op Nederland. Wat nu? Wel een land als China heeft altijd oog voor slecht geleide landen met rijke grondstoffenvoorraden, dus Bouterse, blij met zijn nieuwe “vrienden” werd ingepalmd. Nog even, en Suriname heeft nieuwe meesters.

  De Nieuwe Chinezen vinden het niet nodig om Nederlands te leren. Waarom ook? Onderling spreken ze Chinees, internationaal Engels, en met hun nieuwe personeel Sranang, net zoals de Nederlanders in de plantagetijd. Bouterse moet elke week de Chinese ambassadeur ontvangen om zijn instructies in ontvangst te nemen.

  Chinezen zijn harde werkers, dus over niet al te lange tijd zijn zij de nieuwe elite met de grootste huizen en de duurste auto’s. En de Surinamers? Ach er zijn altijd dienstmeisjes, tuinmannen, chauffeurs, straatvegers, landarbeiders en noem maar op, nodig.

  Naast Suriname ligt Guyana, vroeger ook Nederlands bezit. Wellicht dat Suriname en Guyana onder Chinese leiding op termijn samengevoegd worden, al kan het een probleem zijn dat Guyana bij het Britse Gemenebest hoort. Als dat probleem wordt opgelost en Guyana en Suriname worden samen Chinees Guyana dan heeft Suriname Tigri weer terug, een voordeel bij een nadeel moet men maar denken. Het Nederlands kan dan ook voorgoed worden afgeschaft.
  Frans Guyana willen de Chinezen misschien ook wel hebben, maar dat gaat niet lukken, vinden de Fransen en de rest van Europa niet goed.

  Ach onafhankelijkheid, wat een mooie droom was dat! Bouterse en zijn vriendjes heeft het veel welvaart gebracht, maar voor de rest???
  De meeste lezers van deze website zullen dat vanuit een veilige Nederlandse huiskamer doen. Zij zijn uiteindelijk degenen die de juiste keuze gemaakt hebben, helaas.


  Maak melding

 52. Die chinese clubhuizen zijn allemaal maffia clubhuizen van georganiseerde criminelen met een doel overname van een hele land van domme luie mensen die alles gratis willen.

  Afgelopen jaar had ik een gesprek op mijn iphone opgenomen tussen twee ondankbare chinezen die surimamers letterlijk voor alles uitscholden dit gesprek had ik later laten vertalen en het was niet mooi wat wat ze over ons denken. Voor mij zijn die nieuwe mainland chinezen ratten met de pest.


  Maak melding

 53. Ik las vorige week op Waterkant dat VHP gaat samenwerken met de Chinezen. Nu begrijp ik waarom men wil samenwerken. De toenemende macht van de Chinezen is een bedreiging voor de tanende economische macht van de hindoestanen. Dus zou samenwerken in ieder geval ertoe moeten leiden dat er niet een economische oorlog tussen hindoestanen en Chinezen ontstaat. Het doet mij een beetje denken aan de film Godfather.. De maffia bazen verdeelden de koek op een manier waardoor er geen maffia oorlog ontstond.
  Hindoestanen hebben een streepje voor op Chinezen omdat ze al ruim 140 jaar in Suriname zijn. Echter zullen ze hun arrogante en neerbuigende houding jegens zwarten moeten wijzen als ze op den duur niet gemarginaliseerd willen worden. Ze moeten beseffen dat ze geen monopolie meer hebben op de Surinaamse economie. De wereld is veranderd dus moet jij je aanpassen wil je economisch van betekenis zijn en blijven.


  Maak melding

 54. Wat doen wij zelf ertegen? Waar is het wachten op om foute- en indringerige Chinesen de wacht aan te zeggen?
  Sommige sleutelfiguren zijn zo staple op sopi dat het algemeen belang er letterlijk bij in schiet.


  Maak melding

 55. Hoezo Angst ?

  Die economische macht hebben ze al verworven dankzij die lelijke diklip ex-president Venetiaan.

  Die wou ten koste van alles de economische macht van de hindoestanen breken.

  Als Venetiaan, die lelijke Baboen, een project goed heeft uitgevoerd is het breken van de hindoestaanse economische macht !

  Wel, de creolen zullen nu zuchten onder het juk van de economische overheersing door de Chinezen. Dwangarbeid oftewel de moderne slavernij zal welig tieren in Suriname. Niet alleen chinezen uit China zullen dit voelen, ook de creolen die zo blij zijn met de komst van de Chinezen.

  Met weemoed zullen de NPS’ers en de PNR’ers terugdenken aan de tijd dat de hindoestaan hun van voedsel kon voorzien. Maar alle agrarische bedrijven zijn ten onder gegaan door de creoolse vakbondsleiders, die willens en wetens de economische vooruitgang van de koelies wilden dwarsbomen.

  Je oogst wat je zaait en dit is de oogst van 50 jaar strijd tussen de creolen en de hindoestanen in Suriname.

  Uiteindelijk zijn beide bevolkingsgroepen de verliezers en de winnaar is een CHINEES !


  Maak melding

 56. Land te koop,land te huur,spotgoedkoop en niet duur.Suriname is door een stel zelfverrijkende ratten te koop gezet.De rest slaapt én denkt het zal niet zo’n vaart lopen.


  Maak melding

 57. @basmati

  wat je zegt begrijp ik niet, wat een zelfhaat: de chinezen zien alleen maar bruine apen en wat de creolen betreft mogen ze komen?

  spreek voor je eigen achterlijke zelf en stel je voor dat witte mensen dat zien; bijvb nederlanders, dan is het rascisme en belediging van de hoogste graad.

  beslis je zelf door wie je wilt worden beledigd?, maar spreek voor jezelf.


  Maak melding

 58. @ van Randwijk
  Ik wed erop dat je nog nooit in Afrika bent geweest. Die onzin die jij bezigt komt uit de monden van mensen die geen flauw benul hebben waar ze het over hebben. Ga je goed verdiepen in Afrika – China relaties voor jij je nog een keer belachelijk maakt. Vergeet niet te checken in China hoeveel Afrikanen daar gelukkig wonen. Het beeld wat je hebt van China is het beeld die je in de Telegraaf leest. Ik wed wederom erop dat jij een volgevreten Nederlander bent die geen raad weet met zijn leven nu het economische tij in Europa keert.


  Maak melding

 59. Bang dat is wat Surinaams volk is.Nog nooit heb ik ze zien protesteren.Ga eens met zijn allen bij Bouta voor de deur staan of leg het land plat. Voor de dood hoef je niet bang te zijn want dat heeft hij al keer laten doen,want zelf had hij niet de ballen ervoor.Daarom wat die bakra HANS schrijft komt hard aan bij velen.


  Maak melding

 60. @ Jimmy

  Het Surinaaamse volk is niet bang maar laat zich niet via internet opjutten door een paar verwaarloosde steuntrekkers die Suriname niet goed genoeg vonden om te blijven, en zeker laten zij zich niet opjutten door een paar afgunstige blanken die Bouterse de maat willen nemen terwijl de geschiedenis leert dat blanke Nederlanders de laatste moeten zijn die lullen over Bouterse. De geschiedenisboeken staan vol van hun wandaden en hun misdaden tegen de menselijkheid. In Hoorn staat een standbeeld van zo een Nederlander. Hij heeft hele dorpen in Indonesië uitgemoord en krijgt als dank daarvoor een standbeeld in Hoorn. Ook dat is vastgelegd in de geschiedenisboeken.


  Maak melding

 61. @Tak Fi Fosie,

  Bouterse is het resultaat van de afgunst van Aaron en Bruma. Na de verkiezingswinst van de NPK in 1973 zei Bruma dat ze nu de koelie’s eens een lesje zouden leren (een kopje kleiner zouden maken). Versneld gingen ze de onafhankelijkheid in, want dan konden ze de koelie’s achterstellen zonder dat Nederland kon ingrijpen in een onafhankelijk land. Nederland greep echter wel in, via Bouterse. Bouterse verrastte echter ook Nederland. Hij was de geest die niet meer de fles inging. Heel Suriname zit nu met Bouterse in de maag. Dank zij Nederland, Aaron en Bruma.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.