A’dam gaat negatieve stereotypering Zwarte Piet afbouwen

74

De gemeente Amsterdam gaat de negatieve stereotypering van Zwarte Piet bij de Sinterklaas intocht langzaam afbouwen. Dat zegt Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vandaag. Hoe de gemeente dat precies gaat doen, is nog niet duidelijk maar Zwarte Piet zal wel een bepaalde vorm van een geschminkt zwart gezicht houden omdat hij door de schoorsteen is geklommen, aldus Van der Laan.

Begin juli oordeelde de rechter dat de intocht van Sinterklaas niet discriminerend is, maar dat Zwarte Piet wel leidt tot negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur. Van der Laan had de vergunning van de intocht moeten toetsen aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Doordat Van der Laan de vergunning niet heeft getoetst, heeft hij volgens de rechter niet met alle belangen rekening gehouden. Amsterdam moet daarom de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw bekijken De burgemeester gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter en stapt naar de Raad van State.

74 REACTIES

 1. Is het voor Nederland niet voldoende dat honderdduizenden nog altijd rondlopen met de lasten uit de slavernij.Het is alsof ze totaal geen zin hebben in vormen van arbeid die door de slaven werden verricht.Zij wachten nog steeds op de herstelbetalingen.Wanneer zal Nederland eindelijk over de brug komen?


  Maak melding

 2. Zwarte Piet, die dus een blanke is, komt zwart (van het roet) geschminkt het land binnen, zonder nog in maar één schoorsteen te hebben gedoken . Wat een logica!
  De blanken worden steeds ongeloofwaardiger in hun poging om de piet als zwarte te handhaven.


  Maak melding

 3. Hans, dat je achterlijk bent hoeven wij niet te weten, maar omdat je het toch duidelijk gemaakt hebt, wil ik je geruststellen; niemand zal je in de toekomst verbieden bruin brood te eten.

  Was dat nu zo moeilijk om in te zien dat Zwarte Piet, zoals hij tot nu toe opgevoerd werd, een caricatuur is van een Afrikaan?
  Dat wisten de racistische voorstanders van Zwarte Piet dondersgoed, vandaar dat flutverhaal over Piet die zwart geworden is omdat hij door de schoorsteen gekropen is. In ieder geval heeft de rechter nu beslist dat dat achterlijke gedoe afgelopen moet zijn. Om het ‘leed’ een beetje te verzachten voor de racisten zegt de burgemeester dat het negatieve stereotype beeld langzaam afgebouwd gaat worden, Ik voorspel dat het niet langzaam zal gebeuren, maar meteen drastisch gewijzigd zal worden.


  Maak melding

 4. @hans, waar slaat je banale opmerking op? Je mag jezelf ook roetzwart of lelieblank verven en op straat lopen hoor. Alleen, misbruik dan geen heilgen, zoals Sint Nicolas, daarbij. Een echtige heilge zal en zou nooit aan discriminatie doen, dus is het de vraag of de christelijke kerk wel ‘heilgen’ voortbrengt. Wel een heleboel schijnheiligen, zoals die genoemde Sint Nicolas, die bezig was met zwarte kinderarbeid en die kinderverkrachtende priesters en bisschoppen.


  Maak melding

 5. 14 aug. 2014

  Beste @Jesse,

  Jouw posting van 14.07u is helder. Srika kan zich daarin vinden.

  Nu maar afwachten wat de burgemeester van Amsterdam wel of niet van plan is te doen.

  Een traditie is niet (nooit) in beton gegoten !!!
  Srika


  Maak melding

 6. Eigenlijk is het juist puur racistisch om te stellen dat Zwarte Piet er NIET uit mag zien als een zwarte, hij GEEN kroeshaar mag hebben, GEEN dikke lippen moet tonen, LICHTGEKLEURD moet zijn, NIET zwart mag overkomen, NIET op een neger lijken, etc…

  Nu spelen de negers eindelijk een hoofdrol in de samenleving, is het weer niet goed en willen ze dat alle zwarte aspecten verdwijnen en ze puur als blanke getoond willen worden…


  Maak melding

 7. Als al die reageerders hier dan zo verstandig zijn hoe komt het dan dat een mogelijk trauma wat hun voorouders opgelopen hebben, nog steeds niet in staat zijn dat geestelijk te verwerken, zo lijkt het, of is het alleen maar een excuus om wat te zeiken te hebben over herstelbetalingen, of hun grote zwarte hand op te houden gelijk een bedelaar in de Maagdenstraat, die ook niets beters te doen heeft


  Maak melding

 8. Gaap…. en nu over naar belangrijke zaken…..

  “Jako
  Is het voor Nederland niet voldoende dat honderdduizenden nog altijd rondlopen met de lasten uit de slavernij.”

  Beste Jako:

  Noem eens zo’n last dan…….


  Maak melding

 9. @Hans en @Henk Molenaar, indien jullie tegen schadevergoeding zijn, dan neem ik aan dat jullie geen enkele verzekering tegen wat dan ook hebben lopen? Immers, als je schade oploopt, dan kom je er toch weer bovenop door hard te werken?!


  Maak melding

 10. Hans, dat je achterlijk bent weten we intussen wel en dat je slechts in staat bent onsamenhangende, met vooroordelen doorspekte onzin van anderen te herhalen, weten we nu ook. Wanneer vertel je een keer iets dat je zelf hebt bedacht? Het heeft er veel van dat jij een trauma oploopt omdat je geliefde Zwarte Piet, net als de slavernij, wordt afgeschaft, pas op dat je dat trauma niet doorgeeft aan je nakomelingen. Straks gaan, door dat trauma, je nakomelingen zich niet alleen rond 5 december zwart schminken en als imbecielen gedragen, maar het hele jaar door.


  Maak melding

 11. gelukkig ben ik dan niet zo achterlijk dat ik blijf wonen in een land waarin ik het gevoel heb dat ik het gediscrimineerd wordt en de draak met mij gestoken wordt, ik zou in zo’n land niet willen wonen, helaas heeft Henk Molenaar wel gelijk soms wordt je onderhand wel schijtziek van het eindeloze gezeik en gedram van een aantal zwaar gefrusteerde en obsesievelingen, en wat mij betreft kunnen die zelfde minkukels op die herstelbetalingen wachten tot ze een ons wegen, maak gebruik van de terugkeer regeling (heb je toch geld waar je niets voor hoeft te doen) en ga lekker protesteren op 5 dec. tegen de Zwarte Pieten op de Waterkant in Paramaribo, want ook daar komen ze voor


  Maak melding

 12. @Henk Molenaar
  Merk dan niet dat de afstammelingen geen land- en tuinbouw meer willen bedrijven na de afschaffing van de slavernij?
  Zelfs in Coronie is het zo dat men wacht totdat de noten zelf uit de bomen zijn gevallen.
  Er wordt elke keer weer heel veel geld gepomp in de rijstcultuur in Coronie en elke keer mislukt het weer.
  Kijk maar naar Para :er wordt haast niets geplant.Wat men langs de weg verkoopt zijn uit het bos verzamelde produkten.


  Maak melding

 13. Zet een witte tussen een paar miljoen zwarten dan nog gaan de zwarten zeggen dat ze gediscrimineerd worden door de witte.Ook al laten de zwarten hem links liggen.Het is nu eenmaal het aard van dat beestje.De witte werkt zich omhoog door noeste arbeid en de zwarten blijven verzamelaars en rappers en voelen zich gediscrimineerd.
  Zie het voorbeeld van de stedelingen en de djoeka’s.


  Maak melding

 14. Die Nederlanders kunnen niet zonder dat gevoel van saamhorigheid en eenheid. en dat voelen ze
  Als ze strijden voor de zwarte piet traditie.

  Wanneer zij zich verheerlijken met de herinnering dat hun huidskleur eeuwen bij koninklijke rede meer waard was dan die van elk gekleurde mens om hen heen. Je moest je zo voelen en het was verplicht je als zodanig te gedragen. Jullie land accepteert democratisch een politieke partij als van Wilders, de PVV. Dit geeft aan hoe stevig de invloed van deze racistische gevoelens zijn in jullie land.

  Net een vrouw hoort de minderheid bescherming te hebben- maat dit kut volk voelt zich alleen maar bedreigd


  Maak melding

 15. T gebeurd en het bewijs is aanwezig, maar ver te zoeken, omdat het gebeurt met mensen in een zwakke onderhandelingspositie. Er gaat een dag komen dat een blanke chap de verkeerde te pakken heeft en de uitspraak van de laatste rechter de basis zal vormen opdat hij de nacht in de gevangenis moet doorbrengen denken aan wat hij fout heeft gedaan.

  Maar de discussie eindigt natuurlijk als de blanke man niet gestraft mag worden voor het praktiseren van dit rascistisch gedrag( met voordelen in vele gevallen)


  Maak melding

 16. Ik ben en blijf voor zwarte Piet.
  Het Sinterklaasfeest bestaat al meer dan een eeuw, maar sinds een paar jaar zijn er – overigens maar weinig – mensen, die zich keren tegen zwarte Piet.
  Meer dan 75% van de Nederlandse bevolking is voor handhaving van het Sinterklaasfeest in zijn huidige vorm, 20% heeft geen mening en 5% is tegen.
  Als dat geen overduidelijke meerderheid is, weet ik het niet meer.
  Straks wordt dfe Kerstman nog vervolgd, omdat hij zijn rendieren met een zweepje slaat.
  Naar mijn mening schieten we helemaal door.


  Maak melding

 17. Jacobus en Hans, wat jammer dat die witten van vroeger niet doorhadden dat zwarten, genetisch bepaald, lui zijn en dat ze de van klaplopen houdende zwarten, helemaal in Afrika gingen rekruteren, om voor hen, die zo van hard werken houden, meer dan 300 jaar te dwingen, om voor hen te gaan werken, zonder betaling, op de plantages van diezelfde zo arbeidzame witten. Als dat allemaal niet was gebeurd hadden jullie witten nu helemaal geen of veel minder last van zwarten in jullie witte land. Wat jammer toch, dat witten driehonderd jaar lang niet op het idee zijn gekomen om zelf hun poten uit de mouwen te steken op de plantages.

  Als witten zich altijd omhoog werken door noeste arbeid, hoe moeten we dan de arme blanken verklaren die na de beëindiging van de apartheid in Zuid Afrika plotseling als paddenstoelen uit de grond omhoog kwamen, terwijl tijdens het apartheidsregime een arme blanke in Zuid Afrika een onbekend en ondenkbaar verschijnsel was? Als Surinamers (van alle etnische groepen) succes hebben in Nederland en zelfs een heleboel Nederlanders voorbijstreven, hoe moeten we dat dan verklaren, als Surinamers altijd hun hand ophouden voor een aalmoes? Toen ik nog in Nederland woonde, omdat ik er studeerde, ben ik veel Surinamers op de universiteit tegengekomen en ik kan me niet herinneren dat een van hen Nederlanders om gunsten of aalmoezen vroeg.

  Hans en Jacobus, in plaats van je bezig te houden met vooroordelen zouden jullie er misschien goed aan doen eens onderzoek te doen naar de achtergrond van de verstokte Zwarte Piet aanhangers, ik kan nu al voorspellen dat de minst ontwikkelde groepen uit de Nederlandse samenleving de fanatiekste aanhangers van Zwarte Piet zullen blijken te zijn, het is niet voor niets dat een hoog ontwikkelde rechter en een burgemeester er openlijk voor durven uitkomen, tegen de wil van de domme massa in, dat Zwarte Piet racistisch is. Alleen minkukels, zoals Hans ze noemt, kunnen of willen niet inzien dat Zwarte Piet racistisch is; stel je voor dat zo’n zwarte me in mijn eigen witte land op de maatschappelijke ladder voorbijstreeft en ik niet meer de mogelijkheid heb om hem voor Zwarte Piet uit te maken, waar blijf ik dan met mijn vermeend superieure witte smoel?


  Maak melding

 18. Henkes zie de posting van Rudinho waarin hij een paar percentages noemt, en ook mijn vrouw geboren en getogen surinaamse haar eerste opmerking, op deze posting was begint het gezeik al weer van die lozers, zij hoort dan blijkbaar ook bij die 75 % net als vele andere Surinamers, blijkbaar horen die dan in jouw optiek ook bij de minst ontwikkelde groepen uit de Nederlandse samenleving, de arrogantie, en dat van iemand die er prat op gaat gestudeerd te hebben, ik kan je wel vertellen dat ook hoog ontwikkelde mensen die wel relativerend kunnen denken, ook het Sinterklaasfeest met zijn Zwarte Pieten kunnen waarderen, maar zoals eerder gezegd, ga lekker lopen protesteren rond 5 dec. op de Waterkant in Paramaribo


  Maak melding

 19. Hans, ik blijf erbij dat je niet goed over het probleem hebt nagedacht (dat je achterlijk bent is te sterk uitgedrukt), of je nu een Surinaamse vrouw hebt of niet, daar verandert niets aan, waarschijnlijk heeft je Surinaamse vrouw ook niet echt over het probleem nagedacht. Hans, het grootste deel van een bevolking is niet bijster hooggeschoold en in het gunstigste geval zijn ze eenzijdig geschoold, dat geldt ook voor de Nederlandse bevolking, dat deel (de gewone mensen) houdt zich niet bezig met ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken, zij houden zich bezig met voetbal, de prijs van aardappelen en koffie en met waar ze deze zomer en winter op vakantie zullen gaan, verder interesseert niets hen en vooral niet dat wat voor anderen kwetsend kan zijn. Het grootste deel van een bevolking bestaat gewoon uit na-apers en meelopers (daar reken ik mezelf ook toe, ik ben namelijk nergens in gepromoveerd), je moet niet komen doen alsof de meeste Nederlanders zo geweldig diep over maatschappelijke vraagstukken nadenken, de percentages van Rudinho, die waarschijnlijk zomaar uit de lucht gegrepen zijn, zeggen me daarom niets.

  Ik ga in Suriname niet protesteren tegen Zwarte Piet, het kan 99,9% van de Surinamers die het Sinterklaasfeest willen vieren geen moer schelen of Piet zwart, wit of groen of geel is, voor hen MOET Piet niet een karikatuur van een Afrikaan zij. Het uiterlijk van Zwarte Piet in Nederland is een probleem waar zwarte en witte Nederlanders maar gezamenlijk uit moeten zien te komen. Als ik in Nederland zou wonen zou ik protesteren (ik reageer slechts op wat jullie hier posten), jullie witten moeten het maar oplossen met die zwarten, die door jullie toedoen, nu ook in Nederland wonen en er nooit meer allemaal uit zullen vertrekken, tenzij jullie witten de zwarten gaan ‘auslöschen’ in gasovens (dat hebben ze niet zo lang geleden ook met de Joden geprobeerd en het is niet helemaal gelukt, zoals je weet), lossen jullie het probleem van Zwarte Piet niet op, naar tevredenheid van ALLE betrokkenen, dan verpesten jullie Nederland voor jezelf , zowel voor zwart als voor wit. Gelukkig voor Nederland hebben ze verstandige rechters in dat land.


  Maak melding

 20. “Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft afgesproken dat het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast bij de Sinterklaasintocht en daarmee het ‘negatieve stereotype’ Zwarte Piet langzaam wordt afgebouwd.”

  De burgemeester heeft in navolging van de rechter gesproken!
  Dan is elk woord hiertegen teveel!
  Sorry slaapwandelaars, zwarte Piet is RIP!!!
  Thanks to Quinsy Gario!!


  Maak melding

 21. met het afbouwen van de nagatieve stereotypering van zp gaat er weer een stukje van het nederlandse racistische verleden verloren.
  mijn vader legde me altijd uit dat elke 5 december er een demonstratie gegeven werd en word van de nederlandse inborst.
  we hebben altijd sinterklaas gevierd maar met een andere gedachte
  zwarte piet is dood , die tijd komt niet meer .
  die mpp van jullie is over.


  Maak melding

 22. Natuurlijk mag Zwarte Piet gerust een aanpassing, want hij ziet er gewoon uit als een zeventiende eeuwse huisslaaf.

  Als mensen nog steeds uit zijn op herstelbetalingen dan word ik daar wel een beetje moe en verdrietig van.
  Deze mensen hebben slechts zicht op een beperkt deel van de geschiedenis en een bepaald deel van de wereld: de transatlantische slavenhandel en Europa.
  Gaan dus ook voorbij aan alle andere actoren: Afrikanen, Arabieren, Turken, enz.
  Bovendien is wat het heeft gekost óf opgeleverd mijns inziens niet te berekenen.
  Tenslotte is de afschaffing juist vanuit Europa en Amerika geïnitieerd.


  Maak melding

 23. Zwarte Piet lijkt helemaal niet op een slaaf.
  Eeen slaaf heeft geem mooie kleding aan en geen mooie oorringen.
  Bovendien moet een slaaf regelmatig slaan anders doet hij niets.
  Zwarte Piet slaat blanke kindertjes en stopt ze in de zak.

  Nee zwarte piet mag van mij verdwijnen.
  Ik wil helemaal geen zwarte meer zien.


  Maak melding

 24. Ze zoeken weer geld van het uitzendburo.Volgens mij moet je bij de Arabieren en Afrikanen zijn die hun eigen soort hebben verkocht aan die blanken.en dit is weer een reden om zielig en zonder te werken aan geld te komen.Het lijkt mij beter om jullie in te schrijven bij TEMPO TEAM.


  Maak melding

 25. Van alle domme en achterlijke reacties hier, springt er eentje wel bovenuit.

  Hans vraagt

  “Mogen we straks nog wel bruin brood eten?”

  Ja hans de simpele achterlijke ziel, jij mag altijd bruin brood blijven eten.

  Deze arme kneus probeerd de zwarte piet typering discussie te devalueren naar het wel of niet eten van bruin brood.

  Ja dit is het niveau van waterant, dit is wat die kneuzen van hebben gemaakt.


  Maak melding

 26. 15 aug. 2014

  Nogmaals mijn posting van 03 juni 2014.

  Srika
  03 juni 2014

  Eindelijk begint de dag te gloren voor het begrip en de verschijning van “zwarte piet”.

  De wetgeving van de EU,overgenomen door de Nederlandse rechter, is duidelijk: zwarte piet is een belediging voor de gekleurde mens!!

  Let wel op, dat Sinterklaas hier niet in het geding is. Die is nooit aangeklaagd en die is ook niet door de rechter gevonnist. Dus Sinterklaas – de gebaarde man uit Turkije en nu wonend in Spanje – mag blijven. Alleen zal hij nu ander soort assistenten moeten zoeken.

  De voorgestelde grijze piet kan ook niet. Die kleur lijkt meer op zilver en de Spanjaarden hebben al een grote hekel aan die Piet (Hein), die van de Spanjaarden de zilveren vloot veroverde. En nu piet – alle pieten wonen en komen uit Spanje – een zilveren kleur aansmeren ziet Srika als oorlog zoeken met de Spanjaarden. Een zilveren piet uit Spanje! Hoe komt hij dan aan dat zilveren (grijs) gelaat? Dat pikken de Spanjaarden niet!!!

  Oplossing:

  Een traditie is niet in beton gegoten.(En toch is tegenwoordig beton makkelijk te verpulveren)

  Dus een traditie is te vernieuwen en te veranderen in de sfeer van de nieuwe werkelijkheid.

  Nederland is multicultureel. Laat Sinterklaas de zwarte pieten met dikke rode lippen met pensioen gaan en kies voor pieten die een afspiegeling zijn van de Nederlandse bevolking.

  Kies blanke pieten en getinte allochtone pieten, zoals Turken,, Marokkanen,Chinezen, Javanen, Creolen en Blakamangs, Hindoestanen enz., als medewerkers. En houdt het geheel ”naturel”.Geen schmink, maar wel vrolijke en gekleurde kledij.

  Koos de Jong en anderen, Srika verwacht op zijn posting een inhoudelijke reactie. Niet alleen qua minpunten!!
  Srika

  donderdag 3 juli 2014 om 14:01 uur Beoordeel Thumb up Thumb down +24
  Srika


  Maak melding

 27. Sabidieri, vergeet vooral jezelf niet, want de hand in eigen boezem steken is nu niet de sterkste kant van veel Surinamers, het ligt vooral aan de anderen


  Maak melding

 28. En jouw hand, hans?? Hoe vaak steek jij jouw hand in eigen boezem?? NOG NOOIT!
  Ga lekker je bruine broodje opeten met massala kip.
  Lik intussen lekker aan je etterende wonden.


  Maak melding

 29. Pas rond 1852 kreeg Sinterklaas een zwarte piet, net zo uitgedost als de Egyptische zoeaven die toen de paus moesten beschermen. Had dus niets met de slavernij te maken.
  Laten we die zwarte piet of welke kleur dan ook, maar weg, in de VS heeft santa Claus, een overblijfsel van de 17e eeuwse Nederlandse Sinterklaas, ook geen knecht.
  het moet toch een kinderfeest blijven.


  Maak melding

 30. @Gert
  “Zwarte Piet lijkt helemaal niet op een slaaf. Eeen slaaf heeft geem mooie kleding aan en geen mooie oorringen”

  Jij hebt dus echt het historisch besef van een pepernoot.
  Huisslaven moesten goed bij het sjieke interieur passen en hadden dus mooie kleding.
  Je hebt een toetsenbord onder je vingers en toch ben je niet in staat om met een simpel googlezoekje te ontdekken dat ze er wel degelijk als slaven uitzien:
  http://estherschreuder.files.wordpress.com/2011/09/cupido-of-cedron-2.jpg?w=545

  en Srika, wat bezielt jou in vredesnaam om je reacties in de derde persoon te schrijven? Net zoals een reactie in kapitalen zijn die slechts het negeren waard.


  Maak melding

 31. Al dat geklaag over de blanken dit of dat.Zodra een creool of Afrikaan het een beetje gemaakt heeft, neemt hij of zij een blanke partner.Al dat gezeik over slavernij.Kijk! Afrika nog steeds kan men het niet zonder de blanke mensen,want het werkt niet.Uiteindelijk moet die bakra het toch weer komen doen.


  Maak melding

 32. Van der Laan zegt dus eigenlijk dat hij en met hem het grootste deel van de Nederlandse bevolking van plan is langzamerhand minder racistisch te zullen worden. So bung de dosis racisme die elk jaar weer wordt gebotvierd rond de maand december gedodeerd zal worden afgebouwd. Wat een belachelijke stelling. De man is en blijft een vuile racist! De hele wereld verfoeit het gedrag van Nederland in deze, maar hun genetische afwijking, racisme, verhindert ze om het in te zien en los te laten. Er is geen volk ter wereld zo racistisch als deze mensen!


  Maak melding

 33. Kind: papa waarom heeft Zwarte Piet zwarte vegen op zijn gezicht?
  Vader: dat komt van het roet van de schoorsteen.
  Kind: Schoorsteen?? Wat is dat papa?


  Maak melding

 34. bl@k@hans,
  “wat dacht je van de dwergen die de cadeautjes in moeten pakken voor Santa Claus”

  Wat dacht jij van dwergen met zakbreuk – zoals jij – die algauw op de bres staan om het blanke ras te verdedigen zodra zwarte piet ter sprake komt?
  Jullie, die er prat op gaan Surinaamse vrouwen te hebben en het land al meer dan 30 keren hebben bezocht.
  En dan toch nog in kleuren en hokjes denken?
  Wat dat betreft, blijf dan zo ver mogelijk met je Surinaamse vrouw uit de buurt.

  Ik heb jullie in de smiezen.
  Hollands-klinkende nicknames.

  Btw bl@k@hans, vraag voor me aan je vrouw of zij de betekenis weet van; ‘k@k@ ini bakra magasin’? En vraag hoe dat voelt.


  Maak melding

 35. 18 aug. 2014

  Beste @Billie,

  Wat maakt schrijven in de 3e persoon uit? Het gaat bij Srika om een objectieve inhoud van de posting. En dat al 8 jaren op deze site en altijd in de 3e persoon.

  Misschien zou jij dat ook moeten proberen om zo te ontdekken dat jouw persoonlijke aanvallen uiteindelijk loze postings zijn.
  Srika( in de 3e persoon)


  Maak melding

 36. Door in beroep tegen de uitspraak van de rechter te gaan en de stap naar de Raad van State te maken heeft burgemeester van der Laan duidelijk laten zien en getoond niet de burgemeester te zijn van alle Amsterdammers. Ondanks dat gekleurde Amsterdammers een groot gedeelte van de bevolking uit maken!

  Hoe zou burgemeester van der Laan hebben gehandeld als het om een Joodse vraagstuk ging!?! Ondanks dat Joodse Amsterdammers nauwelijks nog in procenten zijn uit te drukken!


  Maak melding

 37. Heel wat statige herenhuizen of grachtenpanden zoals ze genoemd worden zijn aan de wereldberoemde grachten in Amsterdam dankzij winsten uit slavenarbeid gebouwd.
  Deze profitabele winsten werden in de koloniën Nederlands-Indië, Ceylon, Suriname, Guyana, Curaçao en Zuid-Afrika gemaakt.

  De Amsterdamse burgemeester van der Laan wil desondanks dit verleden een feest koste wat kost in ere houden waarbij de Amsterdamse nazaten van slaven worden geconfronteerd met de onderwerping van de ”Zwarte Mensch” in de vorm van een zogenaamde kinderfeestje!


  Maak melding

 38. Burgemeester van der Laan geeft een verkeerd signaal af door in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter en de stap te maken naar de Raad van State.
  Hij heeft zichzelf nu als eerste burger van Amsterdam gebombardeerd tot burgervader van enkelen en niet van allen!


  Maak melding

 39. Meeste woningen in Nederland hebben helemaal geen schoorsteen anno 2014, waarom men in Nederland fanatiek bij het idee blijft hangen dat Zwarte Piet zwart is omdat hij door de schoorsteen is geklommen is een raadsel!!

  De beste Piet is al zwart als hij in kinderfilms afspelend in Spanje geportretteerd wordt, hij is al zwart als hij op de boot aankomt, hij is al zwart als hij op de kade staat en hij is als zwart als de Sinterklaas intocht begint!?!

  Lijkt er meer op dat fundamentalistische Zwarte Piet aanhangers zoals burgemeester van der Laan in Nederland lijden aan afkickverschijnselen die blanke Boeren in Suid-Afrika hadden toen het Apartheidsregime op zijn laatste benen liep!


  Maak melding

 40. Een land als Nederland dat zichzelf graag portretteert als voorhoede natie tegen het toenmalige Apartheidsregime vecht nu even hard als de Boeren Afrikaners deden in Rhodesië en Suid-Afrika om de onderwerping van een zwarte man in een eigen folklore in stand te houden!!


  Maak melding

 41. Billie, het in de 3e persoon praten van Srika komt voornl. voor bij mensen die lijden aan sterk egocentrisch gedrag en narcisme, hun daar op aanspreken is bijkans onbegonnen werk, ze vinden zichzelf zo geweldig dat de mening van een ander er niet toe doet in hun ogen


  Maak melding

 42. Sai Tan hoor jij bij die plunderaars uit een van die reportages of bij die vrouwen die min of meer oproepen, net als Obama, tot verzoening, de eerste groep maakt het er namelijk niet beter op


  Maak melding

 43. @ Kaaskop

  Nergens in de wereld dan in Europa zijn mensen in hoogovens gestopt en op industriële schaal uitgeroeid op basis van geloof!
  Nergens dan in Europa wordt op basis van ras een ideologie erop na gehouden, zie Nazisme en Fascime, zie het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Tot in een zwart continent deden afstammelingen van Europeanen zich voor alsof ze beter waren dan de oorspronkelijke bewoners van het land en continent.
  Nergens dan in Europa voelen volkeren zichzelf verheven boven elkaar!
  Nergens dan in Europa wil men de grenzen afsluiten voor vreemdelingen!

  Als je als vreemdeling in Europa aankom ben je niet welkom, zie de Afrikaanse vluchtelingen in Lampedusa.
  Kom je in een gekleurd land, krijg je vreten ook als de persoon zelf weinig heeft, je krijgt een slaapplek, je krijgt vriendelijkheid, zie de vele Europese reisprogramma’s op tv!

  Altijd een glimlach in een gekleurd land en openheid.
  In blanke landen altijd grimmigheid en afwijzing! USA, UK, Europa, Rusland, Australie en Nieuw-Zeeland!

  Leef jij maar verder in je kleine fantasiewereld want er wordt nergens zoveel gediscrimineerd als in Europa!

  Het rascime waarnaar jij verwijst in Suriname is door Europeanen oftewel Nederlanders in Suriname geinstutionaliseerd, zie de regeerperiode van gouverneur Kielstra als voorbeeld!


  Maak melding

 44. Jesse, ik liep al in Suriname rond toen de taliban nog niet bestond en jij nog vloeibaar was dus mag jij nog wel een poosje doorgaan met dat kinderlijke gebrabbel van jou, en straks weer om van mijn pensioen te genieten. Die NDP technieken van jou hebben geen vat op mij, eerlijk gezegd heb ik volledig schijt aan “mensen” zoals jou, veel lawaai en weinig wol, ik veeg mijn billen er mee af


  Maak melding

 45. Kaasbal, in weinig andere landen dan in Nl wonen zoveel verschillende rasse en nationaliteiten dan in Nl. in o.a.de randsteden Den Haag en Rotterdam wonen meer allochtonen dan autochtonen, en het gekste is dat de meesten daarvan hier helemaal vrijwillig zijn, en/of gevlucht zijn voor hun eigen volk/landgenoten, en heel veel uit het Afrika, de roots van veel Surinamers.


  Maak melding

 46. @hansworstje, luilak,

  De blanke Taliban is al eeuwenoud. Waarom probeer je dat te verbergen? Denk je dat we niks weten? Je bil afvegen is een, je bil wassen is twee. Ik zie dat je voor de onhygienische manier kiest, voor een dus. Waarom verbaast mij dat niet? Want zo denk je ook!


  Maak melding

 47. @hansje,

  Maak toch een dansje. Denk je dat we hier op Waterkant zitten om respect te krijgen? Behalve @Srika zoekt volgens mij niemand respect hier. Die Srika schrijft in de derde persoon omdat hij geslachtsvrij is. Hij heeft geen behoefte om zich te binden aan een geslacht. Soms wil hij boeler zijn en soms loeder. Die keuzevrijheid heeft hij en dat laat hij telkenmale blijken in de derde persoon, oftewel in de persoon die er niet toe doet. In elke relatie is de derde persoon er een te veel, net als Srika dus.


  Maak melding

 48. Hans ze zoeken weer geld op de makelijke manier.Dat ze nu moeten werken valt vies tegen.ik vind jammer dat slavernij is afgeschaft. Nu krijgt Holland de schuld van dat ze zelf een mooi,rijk land niet kunnen opbouwen.En als er geen hindoestanen, en javanen waren dan hadden ze niks te eten.Dan was Suriname 3e wereld land.Op de boot en allemaal terug.En kitty kotty afschaffen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.