Rust nodig in zaak kandidaat-rechters

27

PARAMARIBO, 6 aug – Het Hof van Justitie wil rust rond de zaak van de drie afgevoerde kandidaat-rechters. Volgens mr. Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het hof, is de door de regering getroffen maatregel niet uniek.

Voordrachten van het hof kunnen afgewezen door de regering. Die bevoegdheid heeft de uitvoerende macht. Het is uiteindelijk de regering die rechters benoemt. “Constitutioneel gezien gaat het om een gedeeld verantwoordelijkheid. Het Hof van Justitie is verantwoordelijk voor het opleiden en de regering benoemt. Vervolgens moet het hof de benoemde functionarissen inzetten”, zegt Rasoelbaks tegenover de Ware Tijd. Nu zijn maar liefst drie kandidaten afgevoerd.

Het betreft drie van acht rechters in opleiding. Onder het trio bevindt zich de levenspartner van oppositiepoliticus Chandrikapersad Santokhi. Dat heeft geleid tot een maatschappelijke polemiek, wat Roesoelbaks juist niet goed vindt. “Polemiek is vooral voor de betrokkenen niet goed. Maar ook voor de samenwerking die er moet zijn tussen de uitvoerende macht en het hof is een woordenstrijd ongezond.” Een gesprek met de regering over de afgevoerde kandidaten wordt niet uitgesloten.


27 REACTIES

 1. “Voordrachten van het hof kunnen afgewezen door de regering. Die bevoegdheid heeft de uitvoerende macht. Het is uiteindelijk de regering die rechters benoemt. “Constitutioneel gezien gaat het om een gedeeld verantwoordelijkheid. Het Hof van Justitie is verantwoordelijk voor het opleiden en de regering benoemt. ”

  Wacht effe waren het niet de fronters die beweerden dat de grondwet werd geschonden en dat er inbreuk werd gepleegd op de rechterlijke macht.

  Zelfs onze eigen domme jojo begon als een bezetene te gieren en te tieren, die arme ziel.

  Wat duidelijk is dat elke toekomstige rechter verheven moet zijn boven elke twijfel. Een rechter wordt nl voor het leven benoemd, als er twijfel is, mag die NOOIT benoemd worden, punt uit.


  Maak melding

 2. Onderstaand een artikel hier op waterkant.net, “vertrapping rechtsstaat”, nu kan je je afvragen als parlementariër Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front/VHP) weet wat de rechtsstaat precies inhoud. Hoe zouden deze mensen het land kunnen besturen als ze zelf niet weten waarover ze het hebben.

  En als je het niet weet dan laat je je toch eerst adviseren, als mens wil je toch wel serieus genomen worden?

  Sorry, maar het is onmogelijk de fronters serieus te nemen. als ze nou op waterkant.net zitten of de DNA, hetzelfde verhaal, heel laag IQ.

  —————————————————————-
  Protest VHP tegen ‘vertrapping rechtsstaat’

  23 juli 2014 | 105 reacties | Justitie en politie | Nieuws uit Suriname | Politiek
  105
  PARAMARIBO, 23 jul – De verwijdering van drie kandidaat-rechters is een regelrechte schending van de rechtsstaat. Dit stelt parlementariër Radjkoemar Randjietsingh (Nieuw Front/VHP). De regering moet de maatregel onmiddellijk intrekken.

  De drie zitten al jaren op de rechtsopleiding. Nu zijn ze weer door een selectieprocedure gehaald en is besloten hen af te voeren. Dit reikt naar willekeur. “Als de regering deze zaak niet terugdraait en de personen die deze opleiding gevolgd hebben, niet geeft waar zij recht op hebben, gaan wij mensen internationaal op de hoogte stellen’, zegt Randjietsingh tegenover de Times of Suriname.


  Maak melding

 3. @Sabidieri

  Hallo dom ding,
  De ex-partner van Santokhi werd afgevoerd omdat Belfort wraak wil nemen op Santokhi maar omdat hij Santokhi niet klein kan krijgen dus dan maar zijn wrokgevoelens afreageren op de ex- partner van Santokhi.Zo dom ben je ,alles liep naar behoren en plotseling draaide de kop van belfort door en moest die mevrouw het ontgelden. WAAR IS HET BEWIJS VAN BELFORT DAT DEZE MEVROUW NIET VOLDOET AAN GESTELDE EISEN !!!
  Wij zijn het BLAH ,BLAH van Belfort en zijn kudde al zat. We luisteren al lang niet meer naar de verhaaltjes die Belfort ht volk aan het verkopen is.

  Iwan Rasoelbaks vertegenwoordigd de rechterlijke macht…zoonlief is een crimineel.

  Lijder en crimineel bouta vertegenwoordigd de uitvoerende macht- zoonlief CRIMINEEL,
  http://www.srherald.com/suriname/2014/06/16/vs-geeft-fotos-van-dino-bouterse-vrij/
  Brunsie vertegenwoordigd de bankovervallers en de wetgevende macht.

  Het je het dan nog niet door dat de CRIMINELEN HET VOOR HET ZEGGEN HEBBEN IN SURINAME ?!!!


  Maak melding

 4. @sabidieri
  Er is nooit iets anders gesteld. De rechtelijk macht draagt de rechters voor en de regering benoemd.
  Minister Belfort is de regering niet en heeft nooit gesteld namens de regering te spreken of te handelen. Er heeft ook nog geen voordracht plaats gevonden omdat de opleiding nog niet afgerond is. De rechtelijke macht heeft zelf nog niet vastgesteld of voldaan is/wordt aan de door haar te stellen eisen.

  Wel is duidelijk dat de rechters in opleiding gescreend zijn en tot nu toe aan de eisen die de opleiding stelt schijnen te voldoen, anders waren ze zelf gestopt of afgevloeid.

  De rechterlijke macht verzorgd de opleiding en na succesvolle afronding van de opleiding volgt voordracht voor de benoeming. Dan is de regering aan de beurt om te benoemen of af te wijzen.

  De minister handelt te vroeg en zonder redenen. Aangezien de minister al eerder zijn eigen poep had moeten inslikken en hij ook nu geen echte redenen opvoert althans geen redenen waarom de gerechtelijke macht zijn machtswoord onderschrijft kan er weinig anders vermoed worden dan dat er sprake is van wraak en rancuneus handelen. Indien dat waar zou zijn vertrapt deze minister de rechtstaat.

  De minister is onduidelijk, laat de minister duidelijke taal spreken en met bewijzen komen in plaats van insinuaties.


  Maak melding

 5. Ok ray het is mij nu duidelijk

  Iwan Rasoelbaks vertegenwoordigd de rechterlijke macht…zoonlief is een crimineel, dus wat hij hieronder stelt klopt natuurlijk helemaal niet.

  En dat allemaal omdat zijn zoonlief crimineel is. Ze zijn hier op waterkant niet gewoon gek, maar knettergek. En ik dacht met jojo het ergste gehad te hebben.

  “Voordrachten van het hof kunnen afgewezen door de regering. Die bevoegdheid heeft de uitvoerende macht. Het is uiteindelijk de regering die rechters benoemt. “Constitutioneel gezien gaat het om een gedeeld verantwoordelijkheid. Het Hof van Justitie is verantwoordelijk voor het opleiden en de regering benoemt. “


  Maak melding

 6. Het blijft lachen op waterkant.net

  Ik was voor alle duidelijkheid vergeten die hele zin van onze dommie te copieren.

  “Minister Belfort is de regering niet en heeft nooit gesteld namens de regering te spreken of te handelen.”

  Volgens jojo moet een minister een besluit uit hoofde van zijn bevoegdheid duidelijk stellen dat hij namens de regering handelt.

  Minister van OW die een straat laat asfalteren moet duidelijk stellen dat hij namens de regering handelt.

  Maar jojo stel nou,( moeilijk voor jou natuurlijk om te begrijpen,) dat er een besluit in de ministerraad is genomen. Stel dat Minister belfort die het afvoeren van de 3 kandidaten in de ministerraad heeft besproken en men is daar mee akkoord gegaan.

  Weet je wat laat maar jojo


  Maak melding

 7. @Sabidieri

  PARAMARIBO, 23 mei – De recente uitlatingen van minister Edward Belfort van Justitie & Politie over rekrutering van rechterskandidaten, zijn meer persoonlijk ingegeven. Dit stelt mr. Ronald Kensmil, voormalig lid van de toelatingscommissie voor de Rechterlijke Ambtenaren in Opleiding, Raio. Het zou allemaal te doen zijn om de echtgenote van oppositieparlementariër Chandrikapersad Santokhi.

  Het zou ook de reden zijn waarom Belfort de kandidaten na hun opleiding weer wil onderwerpen aan een antecedentenonderzoek. “Ik kan u zeggen, het gaat slechts om één persoon, namelijk de echtgenote van meneer Santokhi, die ook op de opleiding zit. Maar die mevrouw is niet vanwege de politiek toegelaten. Ik heb voor haar gestemd en ik wist niet eens dat het toen de vriendin was van Santokhi”, zegt Kensmil tegenover de Ware Tijd.

  Belfort zei onlangs tegenover de Times of Suriname dat er ‘geen vrienden en vriendinnen toegelaten zullen worden.’ Het tweede antecedentenonderzoek zou moeten voorkomen dat de samenleving op gegeven moment met rechters zit die ‘ongeschikt’ zijn. Volgens Kensmil verkondigt Belfort ‘alleen maar leugens.’ Met de kandidaten is niets mis. Harish Monorath, parlementariër en deken van de Orde van Advocaten, vindt een extra antecedentenonderzoek ook zinloos.

  Wij zitten met een lijder die totaal ongeschikt is en die Belfort zijn baas is en Belfort merkt het niet eens op ..SOORT ZOEKT SOORT !
  Belfort is ook niet geschikt voor zijn job maar hij gedraagd zich als de wetgevende-uitvoerende en rechterlijke macht dus 3 in 1
  Jury , judge en executioner. Dus als ik Belfort goed begrijpt mogen vrienden ,vriendinnen van zijn vijand(en) niet meedoen aan alls wat hun recht is als burger van Suriname!
  De ex van Santokhi heeft niet gevraagd om een prive goudmijn,peperdure auto’s,grond enz…
  Ze wil gewoon haar studie als rechter afronden maar Belfort verblind door haat zegt nee en de rechterlijke macht in Suriname zwijgt want Belfort heeft gesproken. Zit je Belfort dwars of zeg dat hij ongelijk heeft dan rent hij naar zijn baas en als baas je thuis belt dan weet je hoe laat het is…dus HOREN ,ZIEN EN ZWIJGEN,


  Maak melding

 8. Harish Manorat is de voetveeg van de orde van advocaten die rat is opvallend stil ook omdat hij met een bijbaantje van bellie is beloond.

  Als bellie nou echt lef zou hebben moet hij iedereen die de cursus volgt afvoeren en al die mensen compenseren voor hun 4 jaren cursus volgen en en dan royeren.


  Maak melding

 9. @Sabidieri

  ‘Maar jojo stel nou,( moeilijk voor jou natuurlijk om te begrijpen,) dat er een besluit in de ministerraad is genomen. Stel dat Minister belfort die het afvoeren van de 3 kandidaten in de ministerraad heeft besproken en men is daar mee akkoord gegaan’…

  Zit je weer te fantaseren Sabidieri ?!!
  De gehele rechterlijke macht was geschokt door het besluit van Belfort en als bellie het besproken had me de ministerraad toon ons dan het bewijs !!!


  Maak melding

 10. De regering heeft het recht om rechters te benoemen, maar heeft de regering het recht iemand te verhinderen een opleiding, waar hij voor ingeschreven staat en collegegeld voor heeft betaald, te verbieden die opleiding tot het einde toe te volgen? Als deze drie kandidaten, waar overigens twee van nog steeds geheim zijn (ik ben hun naam nog niet tegengekomen), de opleiding willen afmaken en daarna besluiten om geen rechter te worden, maar, in willekeurige volgorde, drugsdealer, wapenhandelaar, putjesschepper (bronbereman) of president, hebben ze dan het recht om te besluiten om geen rechter te worden, zijn ze na het afronden van de studie automatisch voor het leven benoemd tot rechter? Belfort heeft misschien het recht, voor zolang hij deel uitmaakt van de regering, om ze niet te benoemen tot rechter, maar hij heeft niet het recht om ze te verbieden die opleiding af te maken.

  Als ik mevr. Mellisa Seenacherry en kandidaat X en kandidaat Y was, zou ik de cursus gewoon afmaken, Belfort kan zeggen en insinueren wat hij wil, over pakweg negen maanden is Belfort een gepasseerd station, waar niemand meer aan denkt of rekening mee hoeft te houden, het enige wat hem dan nog rest is dat hij aan zijn tigri barba en andere organen kan gaan trekken.


  Maak melding

 11. Beste Eerlijk, voor de mensen die de macht in handen hebben maakt het in de praktijk niet veel uit of Dino wel of niet in staat of moedig genoeg is om een aanslag te plegen, als ze DENKEN dat hij die aanslag wilde plegen is hij al de klos, net zoals 15 vermeende staatsvijanden in Suriname op 8 december 1982, zonder bewijs en zonder strafproces, de klos waren. Dino krijgt in ieder geval zijn proces, of het eerlijk is moeten we, net als zijn vader, nog afwachten.


  Maak melding

 12. Rechters dienen even als alle andere sleutelfiguren door alle tijden heen te worden geballoteerd, dus niet alleen bij de toelating. There is more to come.


  Maak melding

 13. -Dankzij Belfort. Ik vraag mij dan af of Brunswijk president van Suriname moet worden wat voor zooitje er gaat gebeuren.

  -Op de podium praat Brunswijk over gangster, en Belfort praat hem gewoon na dus beter zal Suriname echt niet worden.


  Maak melding

 14. @ Paraboy

  Start vandaag nog met de ballotage van de president of met een herballotage.
  Volgens jouw een geweldige en nieuwe rechtstatelijke praktijk !

  Go ahead ! Of valt veroordeelde en massamoordverdachte Desi buiten deze vernieuwingen ??


  Maak melding

 15. Belly heeft de schijn tegen dat hij in deze zaak onrechtmatig handelt en de rechtsstaat schaadt.

  Bekijk enkel maar zijn handelen van de laatste tijd :

  – zwijgt over het doodschieten van vier ongewapende verdachten

  – zwijgt over de misdrijven die Dino B tegen de staat Sranang heeft gepleegd. De handlangers van deze Dino lopen vrij rond in Sranang.

  – in de rechtsstaat Sranang wist niemand met welke kwalijke zaken Dino bezig was/is. Belly weet zogenaamd van niets en neemt geen ingrijpende maatregelen om de rechtsstaat wel goed te beschermen.

  – ondanks de toenemende zeer harde criminaliteit neemt Belly geen extra maatregelen. Bijvoorbeeld invoer van bijzondere en/of hardere straffen

  – Belly probeert vakbonden te negeren of aanbanden te leggen en beschadigt hierdoor de rechtsstaat

  -Belly heeft nooit zijn mond open gedaan toen de Grondwet werd geschonden met een Nep-amnestiewet

  -Erger nog Belly is bezig de rechtsstaat en de rechterlijke macht te ondermijnen door in opdracht van de President te werken aan een Constitutioneel Hof dat bemand zal worden met leken, zonder een academische juridische graad.
  Deze leken zouden dan wel de rechters in Sranang dwingende adviezen kunnen geven

  Hoe serieus moeten wij dan Belly met zo’n lijst met FAILS ten aanzien van rechtsstaat en recht nemen, wanneer hij zonder goedgekeurd gewijzigd screeningsbeleid, plotseling met herscreeningen komt ??

  PS : Belly start screening your president Bouta !


  Maak melding

 16. dit is allemaal de schuld van Dhoekie,zoals jullie weten zou chantal de dochter en tevens de poesie van dinootje ook de opleiding doen maar werd toen teruggefloten door santokie,dus zo is het begonnen en vriend bellie kan geen bal doen dan uitvoeren,want de tweede president heeft beslist.niet onderschatten die kerel.


  Maak melding

 17. Als ik naar deze rechter luister,moet ik gelijk aan zijn criminele zoon denken.Het is nu eenmaal zo in de wereld dat een kind een vader laag kan doen vallen of omgekeerd.Het zou niet zo moeten,maar ik ben maar een mens.


  Maak melding

 18. Rust is nodig? Dat kan snel en makkelijk verkregen worden. Laat een onafhankelijke commissie nagaan of Belfort juist heeft gehandeld en of de rechten van de afgevoerde cursisten zijn geschonden. Niet moeilijk dus. Moeilijker is het om tegenwoordig een onafhankelijke commissie (of onafhankelijk denkende mensen) te vinden.


  Maak melding

 19. Pico,

  Nee we gaan het andersom doen?

  Laat een onafhankelijke commissie nagaan of de afgevoerde cursisten uberhaupt aan de opleiding mochten beginnen.

  Het moet niet zo moeilijk zijn om na te gaan, als men voor de antecendentenonderzoek van een van de cursisten bijv. naar Guyana is geweest. Wie is er precies geweest en wie heeft men in Guyana gesproken.

  Mocht men niet naar Guyana zijn geweest voor de antecedentenonderzoek, dan is het case closed, want dan is het terecht dat die dame afgevoerd is.

  Heb je niet door dat de schreeuwers in Suriname al heel stil zijn geworden. Ze zijn inmiddels al geconfronteerd met de feiten.


  Maak melding

 20. @Afu Sensi

  Hallo AFU Ede,
  het is tijd dat Belfort en consorten aan een antecedenten onderzoek onderworpen moeten worden . Ze moeten onder de VERGROOT GLAS liggen !!
  Tot op heden heeft belfort geen bewijs geleverd dat de e-partner van Santokhi niet geschikt was voor deze studie.
  Belfort geeft de boeven wel een Ulo diploma en ze hoeven niet aan een antecedenten onderzoek te voldoen en bellie is dik tevreden met ze. Hier heb je een dame die wil afstuderen als rechter en bellie voelt zich bedreigd.
  Bellies wil is net als wet voor je,jaloerse en haatdragende bellie !!!WEG MET BELFORT.


  Maak melding

 21. Bellie komt ACHTERAF met nieuwe eisen aan aanstaande rechters, die hij zelf in zijn eentje heeft bedacht. Er is geen sprake van een vooraf bekend en gepubliceerd beleid. Maar een ad-hoc-streek van deze minister.

  Kandidaten die zes jaar geleden op de gebruikelijke wijze gescreend waren en door de speciale commissie akkoord waren bevonden zijn door justitie en rechterlijke macht toegelaten tot de opleiding.

  Zij moeten er daarom op kunnen rekenen dat zij de opleiding kunnen voltooien en op normale wijze mee kunnen doen aan de benoemingsprocedure tot rechter.

  Bestuursrechtelijk heeft Bellie geen poot om op te staan, hij schendt op zeer grove wijze het rechtszekerheidsbeginsel en ook het zorgvuldigheidsbeginsel.
  De Sranang overheid heeft verwachtingen gewekt bij de drie weggestuurde kandidaat-rechters.

  Daarom komt er een fikse veroordeling van de staat en van de minister.
  Maar Bellie raakt dat niet, de arme Sranang belastingbetaler/de arme staat , zal voor de schadevergoedingen moeten opdraaien !


  Maak melding

 22. de drie afgevoerde kandidaten worden vervangen door drie personen van marron afkomst.
  spring nu maar van de bosje brug , dan zijn we van alle gekken af hier op waterkant.

  natuurlijk kan die buiten hoer van tokkie geen rechter worden , net zoals dino geen hoofd van de ctu kon worden.
  straks wilt lonnie ook nog echt president worden .
  het moet niet gekker worden in suriname.


  Maak melding

 23. Wat mij opvalt is dat er op Waterkant heel wat tamtam wordt gemaakt over de verwijdering van de drie Raio kandidaten, terwijl de personen waar het daadwerkelijk om gaat opvallend stil zijn.
  Ik heb tot heden niet vernomen dat Mellisa Seenacherry een zaak heeft aangespannen tegen de, in haar ogen, onterechte verwijdering van de opleiding.
  Dhr. Santhoki vindt ik opvallend en teleurstellend stil in deze zaak.

  Heeft men misschien toch meer boter op kop hun dan de zaak nu doet vermoeden ?????

  Viva la Republica !


  Maak melding

 24. @Liberty, zou het kunnen dat ze een kogelbrief of een andere onaangename boodschap hebben meegekregen? Geen protest en geen media, anders ………….


  Maak melding

 25. Inderdaad “Viva la republica” met een gemankeerde Grondwet, moorden door CTU en politie van verdachte personen, willekeurige ad-hoc screeningen voor personen die niet in de bestuurstop van Sranang zitten, een Dino-zaak die in de repubica niet mag worden onderzocht,een Anti-corruptiewet die geen prioriteit heeft en de start van summiere proef-onderzoeken naar kwikgehalte bevolking !

  Viva la republica !

  Viva getuige Roger Khan in Dino-proces-USA !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.