‘Rechten inheemsen waarborgen’

18

PARAMARIBO, 7 aug – Suriname moet meer doen om de rechten van inheemsen te waarborgen. Dit stelt de Amazone Partij Suriname, APS. De rechten zijn nog niet bij wet geregeld. Toch zijn er internationaal afspraken gemaakt.

Suriname is medeondertekenaar van de VN Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken. “Het is een taak voor de lidlanden van de VN om de rechten van Inheemse volken op nationaal niveau wettelijk te erkennen zodat zij in hun land ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van hun rechten. In Suriname zijn de rechten van Inheemse volken nog niet in wetgeving geregeld”, stelt de APS. Rechten worden dan ook genegeerd.

“Vandaag de dag ervaren dorpen bedreigingen van bedrijven die grondstoffen uit hun gebieden (willen) halen. Hout- en goudconcessies en grondbeschikkingen worden aan derden verstrekt zonder dat Inheemsen daar enige zeggenschap over hebben. Inheemsen hebben het recht om te kiezen voor een toekomst gestoeld op hun cultuur en traditie, waarbij bescherming van hun natuurlijke omgeving hoog in het vaandel wordt gedragen. De politiek kan hierin een belangrijke bijdrage leveren, door doelen te formuleren zoals onder meer het tegengaan van discriminatie van inheemsen”, aldus de APS.


18 REACTIES

 1. bel Lonnie… oeps, die zit met zijn zoon in de maag
  bel Belly…. maar die zit met Randjietsing in de maag
  bel Rasoelbaks…ook die zit met zijn zoon in de maag
  bel DADA…die zit met Dino in de maag
  bel tante Jenny…die zit met een Quorum in de maag

  zo U ziet beste Inheemsen…voorlopig zitten wij met een “volle buik”, probeer het dus op een latere tijdsstip!!

  bij hoge nood…bel Amofo


  Maak melding

 2. Niet alleen de rechten van Inheemsen moeten worden gewaarborgd. Ook de plichten zoals belasting betalen voor die gratis brandstof die uit Paramaribo komt, Electra, Voedsel bonnen etc. Suriname moet niet praten over inheemsen, hindustanen, creolen, Javanen of chinezen, maar over één Natie en één volk. Het volk van Suriname met gelijke rechten en plichten aan een ieder.


  Maak melding

 3. Ik vind dat de inheemsen een waardige plaats moeten krijgen als oorspronkelijke bewoners van ons land.Laten we ervoor zorgen dat ze in hun eigen land weer helemaal thuis voelen.


  Maak melding

 4. Kan ik een eigen stam beginnen in Suriname? Wat is daarvoor meer nodig dan 10 mannen en 10 vrouwen? Krijg ik dan de beschermde stam status? Gratis subsidie voor dit en dat? Ik wil me best wel verkleden als Indiaan of Marron, mocht dat een vereiste zijn.


  Maak melding

 5. @Jacko

  Zo wordt dan het bestaan van de inheemsen bedreigd ?!Waaarmee?!Uitroeing msschien?!
  Komen de indianen uit een andr planet?!Welke rechten hebben ze dan niet die de rest vande bevolking wel heft?!
  En hun plichten ?!Hebben ze alleen rechtenen geen plichten ?!
  @Tune heeft de plichten van de indianen netjes voor ons neer gezet hier,moeten de indianen zich niet houden aan hun plichten?!
  De indianen zijn geen BOVENAARDSE wezens maar gewoon aardse wezens en burgers van Suriname.In de geschiedenis van Suriname staan ze alleen bekend als de eerste bewoners van Suriname en hiermee eindigd hun geschiedenis.Ze moeten hun plicht als burgers vervullen netals de rest van ons..WERKEN EN BELASTING BETALEN.
  Het binnenland van Suriname is van een ieder en niet van de indianen alleen !!!! .erken willen ze niet e lven van de jacht en visvangst en SUBSIDIES die wij de belastingbetalers helpen financieren !!!!


  Maak melding

 6. Rechten voor alle Surinamers moet gewaarborgd zijn en gelijkwaardig zijn.

  De hoogste tijd dat inheemsen en marrons als alle Surinamers worden behandeld.

  Discriminatie moet hiermee voorkomen worden.

  Alle burgers zijn gelijk

  Maar sommige burgers zijn meer dan andere burgers volgens de grondwet. Geldt niet alleen voor Su.


  Maak melding

 7. De indianen zijn opgenomen in het Suri.wapen.Een grotere erkenning is niet denkbaar.Daarnaast hebben ze ook nog een nationale vrije dag.En als het om gronden gaat dan zijn niet alleen zij de slachtoffers maar ook grote delen van het Suri volk.Suriname heeft geen grond meer om te geven.Alles is op mysterieuze wijze in handen gekomen van particulieren.En als iemand kan bewijzen dat het diefstal is kan hij met Doekhie naar de PG om een klacht in te dienen.Hierbij roep ik Doehkie op om de occupanten aan te klagen.Die hebben immers grond van particulieren toegeeigend.Kom op Doekhie.Dien het volk en laat dat likken eens achterwege.Zorg dat de grote ingi boi’s ook wat grond krijgen.


  Maak melding

 8. 07 aug. 2014

  Dit hebben de Inheemsen aan zichzelf te danken. De APS, als zoveelste politieke partij, zal aan de toestand geen verandering kunnen brengen. Het probleem zit intern bij de Inheemsen.

  Zie verder een posting van Srika van 2007 !!!

  srika
  Ik had al enkele weken terug gewaarschuwd dat er kapers op de loer liggen. Zelf binnen de inheemsen in Suriname zouden, deels, die fremoesoes en awiriedomries zitten. Ik zei nog, dat ik ze bij naam en toenaam ken.

  Als mijn informaties kloppen, zit er een zekere organisatie met de naam Moshiro achter. Voor zover ik dit weet, en ik ga er vanuit dat het dezelfde oude organisatie Moshiro is( die ik ken),is deze stichting zowel in Nederland als in Suriname actief(geweest).

  De behandeling van de inheemsen van Maho geeft alleen maar aan, hoe respectvol deze awariedomries omgaan met het historisch recht van deze groep Surinamers.
  Het is nu de taak van de waarachtige en overgebleven inheemse leiders dit probleem voor Maho, en straks ook van andere inheemse dorpen, op te lossen.

  Sinds eindjaren 80(vorige eeuw)was dit probleem van Maho al aan de orde. Dus het kan ook niet zo zijn, dat deze inheemsen door derden misbruikt worden. En wie heeft die grondbeschikking van toewijzing aan Moshiro ondertekend?

  Ik voorspel dat als zulke situaties zich vaker voordoen in Suriname,er daar burgerlijke ongehoorzaamheid zal volgen.
  Het resultaat hiervan mag u maar zelf invullen.
  Srika

  zaterdag 17 november 2007 om 20:26 uur
  Srika


  Maak melding

 9. Ik ben voor gelijkheid voor iedereen, ongeacht kleur, ras of etnische entiteit, maar dan niet alleen wat betreft de rechten, ook wat betreft de plichten.
  Het is al door meer posters aangehaald en juist daar zit het probleem in ons land, in meerdere opzichten.
  Zonder te discrimineren durf ik rustig te stellen, dat de Indianen in ons land worden ontzien.
  Maar waarom uitzonderingssituaties scheppen ?
  Indianen zijn een cultuur, net als alle andere culturen in ons land, die zich niet alleen moeten beklagen om het gemis aan rechten, maar zich ook mogen verheugen in de nodige voorrechten.
  Daar hoor ik deze groepering nooit over.
  Granmans geven toestemming voor de uitgifte van concessies uit en zijn zo mede schuldig aan de problematiek rond de goudwinning.
  Waarom horen we daarover nooit iets ?
  Alleen de zakken van de gramnans worden daarmee gevuld.
  Waarom heb je in het binnenland maar een “paar” stemmen nodig om voor een zetel in de Assemble in aanmerking te komen en voor de rest van ons landen duizenden stemmen ?
  Ik hoor over die voorkeursbehandeling nooit iets.
  Nogmaals, ik ben voor gelijkheid van alle Surinaamse culturen, maar dan wel op een uniforme manier en niet zoals nu gebeurt met tal van uitzondering voor de inheemsen.
  Dat heeft met gelijkheid niets te maken.


  Maak melding

 10. Beste mensen,

  Internationaal staat dit bekent en het komt door de VN. Dit is heel anders dan de “boslandcreolen” en alle andere culturen en vooral in Suriname.
  Zodra zij werken zijn zij inderdaad verplicht belasting te betalen.

  =Ik gun de indianen dit en ben ook blij voor ze. Gelukkig zitten de indianen niet in een slachtofferrol.


  Maak melding

 11. Zo!!!! suriname komt er achter van wie het land is.Men heeft het over rechten voor de inheemse bevolking.Volgens mij zijn zij de enige mensen met alle rechten in Suriname, de rest is import.En wordt het niet tijd om naar de inheemse bevolking te praten, en ze te geven wat al jaren van hun is,en dat is de rijkdom van suriname.De rijkdom van Suriname is zijn bevolking en niet het goud.We hebben een dictator die zegt dat hij indiaans bloed heeft, maar volgens mij heeft hij meer indiaans bloed verlogend en vergoten.


  Maak melding

 12. Tune je moet geen ka schrijven.donder allemaal uit het land en laat het aan indianen en marrons.de rest rooft alleen het land leeg.wat nou met je ka gratis benzine uit paramaribo waar je stroom mee opwekt van 19u tot 24 uur dat is wat mijn bevolking wordt aangedaan. jij hebt zeker fam die vast ambtenaar zijn hahaha.pice of shit.


  Maak melding

 13. @Jimmy je kan zien dat je onder ontwikkeld bent, Los van het feit dat je brein een structuur heeft van een bamboe stok ben je blijkbaar niet op de hoogte van de feiten in Suriname.


  Maak melding

 14. Bergen zijn de toekomst van de mensheid. Hoe meer en hoe hogere bergen men bouwt, des te beter is men beschermd tegen watervloed en orkanen e.d.
  Men kan wel kunstmatige bergen (opgehoopte aarde) van wel 1 km hoog bouwen. Hierop kunnen duizenden mensen wonen en er kan landbouw en veeteelt op bedreven worden.
  Suriname kan hierin een pionier worden.


  Maak melding

 15. beste mensen ik vind dit allemaal slap gepraat dat inheems volk indianen rechten hebben in suriname want heel zuid amerika was van hun en is van hun maar dat hindustanen en javanen minder recht in suriname zou hebben omdat ze inport zijn uit azie ?? hee maar kijk heel lang vroerger terug de wetenschap heb bewezen dat de wereld aarde was verschuift dus de inheems waren in stuk van azie en behoor ook tot de volk van azie hindustanen indonesia javanen die daar ook van komen molukkers en nog meer azie bevolking dus dat men praat over dat nu pas kom de inheems van we heb recht in suriname omdat er goud is en nu word de inheems wakker ja hun heb recht maar de land suriname en paar ander land zijn een stuk van azie die door verschuif van de aarde kwam deze stuk in zuidamerika maar het is een wereld deel van azie dus alle azie landen hebben recht op het goud en veel meer en niet de marons die stuk bleef in afrika wat de naam afrika nu heb was vroeger ook ander naam maar wie in suriname geboren is heb even veel recht nu maar als je goed ga kijken dan heb alle azie bevolking de recht op alles in zuidamerika en suriname samen met de inheems wil je recht en verandering dan moet veel gedaan worden eerst moet bouta aangepakt worden en dan meteen bruinswijk maar dit kom nog samen met de eenheid van de azie volk kijk maar in de wereld maar iedereen die in suriname zijn geboren of het marons zijn of blanke allemaal heb recht in het land suriname groetjes


  Maak melding

 16. Beide delen van Amerika behoort de indianen toe, namelijk Noord-Amerika en Zuid-Amerika en ook Mexico en Canada en Alaska. Dit zijn gebieden die de indianen rechtens toekomen omdat ze er eeuwen lang hebben gewoond, totdat de Europeanen kwamen en de inheemsen naar reservaten werden verbannen.


  Maak melding

 17. Maar wie waarborgt de rechten van de stedelingen?
  Ze zijn vogelvrij verklaard door de bekende binnenland bewoners en worden verdedigd door hun voorzitter van de ABOP


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.