Regering blijft bij investeren in goud

36

PARAMARIBO, 6 aug – De regering wijkt niet af van het standpunt dat investeren in grootschalige goudwinning voordelig is voor Suriname. Dit zegt minister Andy Rusland van Financiën. Weliswaar wordt tot voorzichtigheid gemaand vanuit de bancaire sector. Deelname is riskant.

Bovendien is Suriname slechts een stille vennoot met zijn aandeel van vijf en twintig procent. “Ik denk dat als een land een keuze maakt voor een stukje ontwikkeling op welk gebied dan ook, het eerst inspanningen aan de dag zal moeten leggen. Die keuze heeft de staat gemaakt”, zegt Rusland tegenover de Times of Suriname. Het blijft dus bij de ruim drie honderd miljoen dollar aan investeringen in de operaties van multinational Newmont.

De regering wil sowieso meer halen uit de goudwinning. Daarom is vijf procent extra bedongen op de twintig die de regering Venetiaan al had veilig gesteld. Vanuit de oppositie wordt ook veel kritiek geleverd op de overeenkomst met Newmont. Volgens Rusland moet ergens de knoop worden doorgehakt. “Meningen mogen er zijn en dat zullen we respecteren, maar ook meenemen in onze meningsvorming. Maar op een bepaald moment kan je niet blijven jongleren tussen meningen.”


36 REACTIES

 1. Ik ben er zeker van.
  Binnenkort mag deze Rusland zich EIGENAAR noemen van een prive goudmijn netals de rest van zijn ndp parti genoten!
  Zoveel moeite doet hij toch niet voor zomaar ?!
  Alleen de ndp minister en hun lijder zien voordelen hier ,wij de rest helemaal niet want wij ,de rest dus,hebben geen Eigen prive goudmijn !
  Miesjiekaba die loopt met een goudmijn in zijn bek, hij investeerd het in zijn bek al die goud.


  Maak melding

 2. Raar dat ze nog steeds niet weten wat er geïnvesteerd wordt. Dat is toch wel het minste wat men moet weten om te kunnen bepalen of de investering riskant, neutraal of rendabel is.
  Iedereen roept maar wat.

  Hok beweert dat het binnen een paar jaar terug verdiend zal zijn. Hij heeft geen benul waar hij het over heeft want niet Hok bepaald de terug verdien termijn maar de onderneming. De republiek Suriname brengt aandelen kapitaal in, harde cash die in de onderneming blijft zolang de aandeelhouders dat bepalen tot dat zij tot liquidatie of inkoop van aandelen overgaan.

  Als ik met dit soort sufferds zaken zou kunnen doen wist ik het wel. Dat geld is net zo lang weg als ik er mijn voordeel mee kan doen en dividend betalen zou wel heel erg dom zijn.


  Maak melding

 3. Jojo zit in een van de onderhandelingsteams, of van de regering of van de ondernemingen.
  Jojo weet veel, jojo weet precies hoe en wat er onderhandeld wordt. Of Jojo heeft een grote glazenbol, dus is jojo helderziend.

  Jojo ga lekker met je calculator spelen, de nullen die eruit vliegen hebben je duidelijk verward, je dom geleuter hier kan ons daarom gestolen worden.


  Maak melding

 4. Jojo beweerd het volgende.

  ‘De republiek Suriname brengt aandelen kapitaal in, harde cash die in de onderneming blijft zolang de aandeelhouders dat bepalen tot dat zij tot liquidatie of inkoop van aandelen overgaan.”

  Een serieze vraag aan Jojo.

  Hoe heb jij bovenstaande verzonnen, uit welk deel van je brein is deze rommel ontsproten

  maar misschien kan je ons het volgende vertellen, je bent toch zo goed in verzinnen, dus haal je hart maar op.

  Op welk punt is de regering contractueel verplicht alle aandelen kapitaal (Harde Cash) in te brengen. Is het vanaf dag 1 (een) of is het een later tijdstip? En moet alles in 1 keer ingebracht worden of wordt dat opgedeeld?

  Het wordt lachen zo meteen.


  Maak melding

 5. Ze zullen wel moeten !

  Haast 60 procent van de beroepsbevolking is ambtenaar en gaat met 60 jaar met pensioen. Dat moet betaalbaar blijven.

  Eigenlijk zijn er slechts 2 soorten Surinamers: die ene groep is te lui om zijn handen uit de mouwen te steken (de profiteurs) en de andere groep is ambtenaar (lizzie-mang) die kijkt slechts uit naar zijn pensioengerechtigde leeftijd.

  Ondanks alle medische vooruitgang waardoor de mens langer gezond blijft is de pensioengerechtigde leeftijd in Suriname nog steeds op 60 jaar gebleven. Dit kan makkelijk worden verhoogd naar 65 jaar, zoals in haast alle landen thans het geval is.

  Dit scheelt de schatkist miljoenen aan uitkeringen en je houdt de mensen langer actief.

  Zie onderstaand artikel omtrent de pensionering van Surinamers

  Quote

  ‘Zestigplussers krijgen gegarandeerd pensioen’

  06/08/2014 09:16 – Redactie dWT Online

  PARAMARIBO – De aov-uitkering wordt voorlopig niet aangepast. Het bedrag wordt “bevroren” op SRD 525,- per maand.” Dit zei vicepresident Robert Ameerali, dinsdag in het parlement. De beoogde pensioenwet is er niet op gericht de oudedagvoorziening op te trekken. De regering introduceert een regeling waardoor zestigplussers naast hun aov-uitkering een gegarandeerd pensioen krijgen.

  Ameerali ging in de eerste ronde in op vragen en opmerkingen van het college bij de behandeling van drie sociale wetten: Algemeen Pensioen, Nationale Basiszorgverzekering en Minimumuurloon.

  Hij legde het verschil uit tussen het huidige Ambtenarenpensioenfonds en de vernieuwde opzet. Nu wordt de pensioenpremie van ambtenaren nog door de overheid ingehouden, die daarnaast het pensioen betaalt. In de nieuwe situatie komt er een Algemeen Pensioenfonds waarin de premie rechtstreeks gestort zal worden en van daaruit zal het pensioen worden betaald. Verder komt er een transparant beheers- en controlesysteem met openbare zittingen voor belanghebbenden.

  De vicepresident zei verder dat de instapdrempel zodanig laag wordt gehouden dat vrijwel iedere loontrekker en kleine zelfstandige in staat geacht moet worden de premie te betalen. Deze wordt drie procent van het loon en kan later eventueel aangepast worden. Personen in loondienst betalen de helft van de premie, de andere helft wordt door de werkgever betaald.

  Unquote


  Maak melding

 6. Al die negatieve reacties van de economen en weldenkenden op deze site BAH!

  Geeft deze economen en wedenkenden een rotishop en alles gaat kapot.Bijvoorbeeld de Bijstandtrekkers en poepruimers van de gemeenten. Ze moeten toch wat doen voor hun geld?

  LAAT SURINAME MET RUST DEGENEN DIE DAAR ZIJN GEBLEVEN MOETEN VOOR HET LAND ZORGEN>

  EN DEGENEN DIE EEN BIJDRAGE WILLEN LEVEREN ZIJN WELKOM.

  Want te je kong baka. Ie no moe pit ie koko en je sidong.


  Maak melding

 7. “Eigenlijk zijn er slechts 2 soorten Surinamers: die ene groep is te lui om zijn handen uit de mouwen te steken (de profiteurs) en de andere groep is ambtenaar (lizzie-mang)”

  Simplistischer en dommer dan dit zal je het waarschijnlijk NOOIT MEER voorgeschoteld krijgen.


  Maak melding

 8. Jammer als Suriname niet zou participeren in deze gouddeal.Sommigen kunnen suggereren dat participeren levensgevaarlijk is voor ons land.Maar stel voor als we niet participeren en de Amerikanen maken de winsten, dan hoor je ze weer gillen en schreeuwen dat ons land geen voordeel heeft uit de overeenkomst.

  Het doet me denken aan het verzoek van Frans Guyana aan de Surinaamse staatsolie om mee te doen met de olieboringen voor de Frans Guyanese kust. Ba bobo super sombololie Venetiaan zei nee.Wat zien we nu wat er gebeurd is.Ze hebben voor de kust van Frans Guyana een van werelds grootste olievoorraden ontdekt en Staatsolie/Suriname heeft het nakijken.

  Frans Guyana wordt thans overstroomd door honderden werkers uit Amerika, Canada,Europa en Azië.Het is een gigantische drukte en bedrijvigheid dat zich aan het ontwikkelen is. Het is goed voor de Frans Guyanese economie.Jammer dat Staatsolie niet mocht participeren in de grote rijkdommen die gehaald gaan worden in Frans Guyana.BEDANKT MENEER VENETIAAN.


  Maak melding

 9. Een regering dient te BESTUREN en niet te ONDERNEMEN. Met gemeenschapsgeld gaat men buitensporige risico’s aan. Als om een of andere reden de investering van driehonderd miljoen US dollar na enige tijd zijn waarde met een derde verliest, is Andi Rusland dan bereidt het verlies van honderd miljoen US dollar voor zijn rekening te nemen? Heeft Andi Rusland nog steeds stoere praat, als het parlement hem hoofdelijk aansprakelijk stelt voor mogelijke toekomstige verliezen in het Merian project?


  Maak melding

 10. @Sabidieri
  Nee ik zit niet in bij een van de partijen. Ja ik heb wel gesproken met Newmont en met onderhandelaars (daarbij was ik niet alleen) van de regering en de minister in het kader van het traject dat gerelateerd is aan deze deals. Ik verzin niets.

  Er moet in 2 termijnen ingekomen worden met US dollars, verhouding ongeveer 60%/ 40%. SRD’s worden niet aanvaard. Deze getallen zijn gepresenteerd in een bijeenkomst van de stichting COS.

  Harde Cash. Heel simpel Sabidieri met obligatie leningen en fiancieringsconstructies haal je geen zachte Cash op maar harde Cash (echte dollars die je terug moet betalen). En om u uit de droom te helpen hoe kan men aandelen kapitaal storten anders dan in harde valuta of een financieringsdeal met Surgold. Alleen in het laatste geval zal men ergens mee in moeten komen en wel het afruilen van Royalties en te innen belasting. Ofwel dat is ook harde Cash plus rente.

  @RobG.
  Hoewel. Door net als veel andere landen te bepalen wat een mijnbouwer moet betalen per gram goud die uit de grond gehaald wordt. Het goud zit in Surinaamse grond dus Suriname bepaald wat er voor betaald moet worden. Vraagt Suriname te veel dan laten de mijnbouwers het liggen, Vraagt Suriname te weinig dan staat iedereen klaar om het te komen halen. Andere landen investeren niet zelf ze weten wat ze doen en veilen/ verkopen rechten. Het risico ligt altijd bij de markt en de overheid lift mee.

  Het is niet de taak van de overheid te ondernemen en zeker niet in het buitenland. Als er in Frans Guyana olie gevonden is dan is het aan Staatsolie te participeren als het daar de middelen voor heeft.
  Nu achter af stellen dat er niet geprofiteerd is is crying over spiled milk. Het is niet correct hier over Venetiaan achteraf iets te verwijten.

  Andersom wees trots dat Ventiaan minimaal geregeld heeft dat de goudmijn ondernemingen hun winst belasting in Suriname af moeten rekenen en ze hun winsten niet ergens op de Kaaiman eilanden of in Zwitserland kunnen nemen. Wees trots dat hij in een nog slechte goudmarkt (20 jaar geen beweging in de prijs) kans gezien heeft 5% aandeel gratis te krijgen. Wees trots dat hij ook Newmont aan tafel gekregen heeft etc. Wees trots dat hij vanuit achteruitgang en stagnatie het land weer op de poten gekregen heeft (BNP in 2000 $ 1,5 miljard,in 2010 $ 4,8 miljard).
  Venetiaan was geen gokker en geen bluffer. Venetiaan heeft zich niet laten kleineren door Newmont door voor 5% meer aandeel het dubbele in te gaan brengen. De bluf van de president (meer dan 50%) gaat het land heel wat kosten en vooral rente aan buitenlandse banken etc.


  Maak melding

 11. En zoals ik al had gedacht is het weer lachen geblazen met jojo.

  Jojo beweerd eerst het volgende

  “‘De republiek Suriname brengt aandelen kapitaal in, harde cash die in de onderneming blijft zolang de aandeelhouders dat bepalen tot dat zij tot liquidatie of inkoop van aandelen overgaan.”

  Wat jojo ons wil doen geloven met bovenstaande en in zijn laatste reactie over 60% en 40% in acht nemend is heel simpel. Alleen een simplist zou dit kunnen verzinnen, iemand met een beetje gezond verstand was daar nooit opgekomen.

  Nu het simplistische beeld die uit jojo brein is ontsproten.

  Suriname wordt aandeelhouder, maar niet echt. Want eerst stort Suriname 60% harde cash US dollars, jojo heeft wijselijk niet aangegeven wanneer dat zou moeten gebeuren. maar goed, de onderneming neemt het geld (harde cash, US dollars, geen SRD zoals jojo beweerd) aan, laat het ergens op een rekening staan en pas wanneer de onderneming tot liquidatie of inkoop van de aandelen (die harde cash) zou overgaan is Suriname aandeelhouder.

  Ik zou jojo bijna willen vragen hoe hij het voor zich ziet, hoe een onderneming (60% harde cash US Dollars) tot liquidatie of inkoop van die harde cash zou overgaan.

  Maw de onderneming zou het ontginningsgebied operationeel moeten maken (wegen aanleggen, werknemers aantrekken en betalen, inkoop en invoer van marteriaal) maar dat gaan ze doen met eigen kapitaal, en de 60% harde cash laten ze lekker op een bankrekening liggen totdat ze ooit besluiten met liqidatie of inkoop aandelen dat Suriname aandeelhouder mag worden.

  Een andere dommigheid van jojo, wat kunnen we anders verwachten.

  ‘Het is niet de taak van de overheid te ondernemen”,

  Weet je wat jojo de gebieden waar goud ligt gaat de overheid overdragen aan particulieren en die mogen dan met newmont gaan onderhandelen.

  Jojo weet blijkbaar niet eens dat de overheid de enige aandeelhouder is van Staatsolie. Staatsolie die kan en mag nooit een besluit nemen zonder goedkeuring van de enige aandeelhouder, DE OVERHEID.

  Jojo weet ook niet dat de overheid Grassalco of waarschijnlijk een nieuw te vormen bedrijf gaat laten functioneren als aandeelhouder van de goudondernemingen.

  Jojo je weet niets, je klets maar in de ruimte en probeerd indruk te maken op de leken hier op waterkant, ja want daar zit het vol van, een stelletje dombo’s bijelkaar zijn jullie.

  Ga maar lekker met je calculator spelen.


  Maak melding

 12. Ja mensen, lees mee wat jojo ons te vertellen heeft.

  “Wees trots dat hij in een nog slechte goudmarkt (20 jaar geen beweging in de prijs) kans gezien heeft 5% aandeel gratis te krijgen.”

  Bovenstaande beweerd die charlatan met zijn droge poepe ogen.

  5% voor Suriname en 95% voor IAMgold en we moeten trots zijn als Surinamer.

  We moeten trots zijn op die 5% die Gerogory Rusland (de ex-minister die zelf had onderhandeld) achteraf niet zo’n goede deal vond. Zijn nieuwe deal van 20% met Newmont zou beter zijn.

  Wat erger is aan die 5% deal, is dat Suriname voor heel weinig een optie had op 49%, IAmgold moest weg uit Guyana en had geen andere optie. Maar daar durfde Venetiaan zich niet aan te wagen. Hetzelfde hebben we ook gezien met het verhaal van Rob over boringen in Frans Guyana. Venetiaan durfde zich ook niet aan te wagen.

  Kijk jojo, het is dat ik weet, dat je zwakbegaafd bent.


  Maak melding

 13. @Sabidieri
  U komt met wel een heel erg onsamenhangende diarree.

  Voor u informatie. Indien men zich inkoopt in een onderneming stort men geld op de rekening van de onderneming en ontvangt men een papiertje (kan ook digitaal) dat aangeeft hoeveel aandelen u bezit met een nominale waarde tegen koers van de dag. Althans dat staat er op mijn beleggingsrekening X aandelen van nominaal Y tegen een koers van Z.

  In het onderhavige geval ontvangt Surgold (nu 100% bezit van Newmont) in 2 termijnen bij elkaar ongeveer $ 240.000.000 waarna Suriname een papiertje krijgt U bezit 25% van alle uitstaande/geplaatste aandelen. Ergo Newmont bezit nog 75% van de aandelen (waarvan niemand weet wat Newmont daar voor betaald heeft/ of geïnvesteerd heeft. In een aandeelhouders vergadering bepaald de meerderheid van stemmen en die meerderheid van stemmen is in handen van Newmont en niet van Suriname. Suriname is aandeelhouder maar heeft geen bal te vertellen. Suriname kan als het vindt dat Surgold iets niet goed doet naar de rechter en uiteindelijk naar London (angelsaksisch rechtssysteem) om haar recht te halen.

  Dat gestorte geld staat natuurlijk niet op een rekening. U bent wel heel erg simpel. Newmont gaat dankbaar met dat geld overal waar het kan met dat geld, meer geld verdienen. De meerderheids aandeelhouder bepaald immers wat er met het geld gebeurt. Pas op het moment dat er geen redenen meer zijn om Surgold LLC (het is een buitenlandse rechtspersoon) te laten door bestaan wordt het geliquideerd. Waarom zou men Surgold LLC liquideren zolang er gratis geld van Suriname in het bedrijf zit dat men aan kan wenden naar eigen wel bevinden. Desnoods in Mongolie via een of andere leenconstructie.

  Beste Sabidieri het is zaak dat u iets van ondernemingen, financiering en bedrijfseconomie leert voor dat u uit uw nek zwetsen.

  U bent niet op de hoogte en gooit alles door elkaar naar uw eigen waanidee.
  Niet IAMGold is naar Suriname gekomen. Gambior was sinds medio 1990 actief in Suriname middel Rosebel Goldmines NV. Toen de tent liep heeft IAMGold Gambior wereldwijd gekocht dus ook haar 95% deelneming in Rosebel Mining NV de Surinaamse onderneming.

  U geeft aan ongefundeerde uitspraken te doen. U kunt niets weerleggen omdat u niet begrijpt waar het overgaat. Eigenlijk bent u uitstekend gekwalificeerd om minister van Natuurlijke Hulpbronnen te worden.


  Maak melding

 14. Iedere keer als een gouddeal artikel hier wordt geplaats, springt jojo als een zombie met zijn calculator en al om aan te tonen dat het een zeer slechte deal is.

  Het gaat bij jojo duidelijk niet om die slechte deal, want laten we eerlijk zijn jojo ontbreekt nu enenmale de kennis en vermogen om zo’n deal te kunnen beoordelen, bij jojo zit het dieper. Hij heeft zichzelf in dit artikel verraden.

  Lees mee wat jojo dus schrijft

  ” kans gezien heeft 5% aandeel gratis te krijgen.”

  Deze laatste zin zegt dus alles over jojo en zijn drijfsveer, “kans gezien 5% aandeel gratis te krijgen,”. kans gezien …… 5% gekregen, Suriname had daar volgens jojo niet eens recht op.

  Je kan je nu voorstellen hoe het jojo dus als een djindjamaka steekt als hij steeds moet lezen dat Suriname kans heeft gezien 25% aandeel te bemachtigen door te onderhandelen, DUS NIET GEKREGEN jojo.


  Maak melding

 15. @Sabidieri
  Wat staatolie met dit topic te maken heeft is onduidelijk.

  Tot slot en dan is de humor op.
  U vergeet het tijdsaspect.
  Tussen 1981 en 2005 lag de goudprijs rond de $ 400 en $ 500/ troy ounce in 2010/2011 was deze op haar top bijna $ 2,000/ troy ounce en nu ongeveer $ 1.250.

  Het maakt een heel verschil als men over een concessie onderhandeld in 2004 of in 2009/2010. Ofwel Rusland heeft beide keren maximaal resultaat geboekt.
  5% aandeel gratis, 7% royalties en 35% winstbelasting.
  20% aandeel tegen ongeveer $ 120.000.000 waar DDB nu 25% aandeel koopt voor $ 240.000.000 incl. rente tot eerste dividend uitkerings momeng $ 300.000.000.

  Ik hoop dat u het verschil kunt begrijpen.


  Maak melding

 16. jojo weer met een kletskoek verhaal, die zijn gebrek aan kennis nu helemaal verraad.

  Heel simpel jojo,

  Wanneer Suriname na het storten het papiertje heeft gehad en Newmont zelfs in Mongolie met het Surinaams geld meer geld gaat verdienen.

  Wie gaat voor het opstarten van het bedrijf betalen (ik had een paar zaken opgenoemd zoals wegen maken, importeren en inkopen van materiaal, betalen van werknemers enz), voor zo’n grote operatie kan dat in de honderden miljoenen lopen, Newmont zelf heeft het over bijna 1 miljard die ze gaan investeren, waar komt het geld vandaan? Niet vergeten die 240 miljoen van Suriname of 60% daarvan heeft Newmont zelf in Mongolie geinvesteerd.

  Het wordt weer lachen geblazen.


  Maak melding

 17. @Sabidieri
  Wellicht heeft u wel eens van Afschrijvingen gehoord.
  De exploitatie periode van de mijn is ongeveer 11 jaar. ofwel alle investeringen die gedaan zijn $ 900.000.000 tot $ 1.000.000.000 worden door Surgold LLC afgeschreven in die periode.
  Elk jaar valt er ongeveer $ 90.000.000 vrij middels deze afschrijvingen. Ofwel na 11 jaar heeft Surgold alle geld weer terug op haar bankrekeningen. Het zou stom zijn het op een rekening te laten staan dus men zal binnen de keten van ondernemingen iets met het geld gaan doen. Of investeren in uitbreiding van de concessies of binnen de beherende moeder uitlenen.
  De aandeelhouders vergadering bepaald wat er met de winst gebeurt. Als het besluit om welke reden dan ook geen dividend uit te keren ontvangt Suriname niets en heeft het wel de rente lasten of rente derving voor haar rekening.

  Lees aub ook even iets over de Amerikaanse ondernemingsvorm. Als er geen onderliggende Surinaamse onderneming is kan het maar zo zijn dat de winst ergens in het buitenland genomen wordt. Rosebel Goldmines NV is een Surinaamse onderneming en betaald 35% winst belasting in Surimane.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Limited_liability_company

  Sabidieri ik ben niet alwetend maar weet onder tussen wel dat u en uw medestanders niet echt op de hoogte zijn hoe de wereld in elkaar zit.


  Maak melding

 18. Sorry ik ben hier niet mee eens. Suriname is genaaid door Amerikanen neem je nederlaag als een man en loop weg en zegt sorry tegen de Surinaamse bevolking dat de regering zich liet naaien door de MEESTER naaier op de wereld. investeren niet doen, de Amerikanen hebben al plan B in werking waardoor Suriname meer verlies gaat lijden want de meester NAAIER wint altijd.


  Maak melding

 19. @Ray
  Volgend week ga ik weer aan de bak, nu eerst lekker van mijn vakantie genieten.

  Ik raad iedereen aan een keer Suriname over te slaan, ga lekker Europa in!


  Maak melding

 20. Als er onderhandelt moet worden dan weet je bij voorbaat dat Suriname met een kluitje het riet in wordt gestuurd.
  Dit is normaal, want de onderhandelaars krijgen natuurlijk wat toe geschoven.

  Er zijn talloze voorbeelden te noemen:
  – onafhankelijkheid van Suriname
  – de bekende spoorlijn van ergens naar nergens
  – bosje bruggen
  – MUSA en Berjaya
  – Waterkrachtcentrale
  – Suralco
  – goud deal
  – etc

  Wie nog gelooft dat het goed komt met Suriname spoort niet..
  Check de ranglijsten van de VN, Wereldbank of IMF maar.

  Zo, ik ga nu weer lekker in de zon zitten.


  Maak melding

 21. Waarom kan Suriname net als staatsolie zelfstandig het staatsbedrijf Sranan Gowtu runnen? of is die steekpenning van newmounth en Goldstar toch belangrijker? Laat die criminelen van Santo BOma beginnen met hun handen te graven. en kan werkloosheid ook zo worden bestreden.


  Maak melding

 22. @Tune
  Dat doet Suriname al met Grasalco. Het dilemma is dat er veel mensen mee praten zonder inhoudelijke kennis. Mensen met meningen en mensen die gefaciliteerd moeten worden. Zie Dompig een politie inspecteur die een sector moet ordenen waarin Duurzaamheid/ Geologie/Technologie/Civieletechniek/ Marktrisico/Regelgeving/Financiering het wel een heel complexe materie maken. Dat kun je niet met cowboys runnen en ordenen.

  Het goed ordenen is heel simpel houdt iedereen aan de wet die er is en begin op nieuw. Alleen dan verdienen heel wat grote jongens in de stad morgen heel veel minder dan gisteren. De grote jongens op de achtergrond verdelen pakweg $ 2.000.000 week en dat laten ze zich niet maar zo afpakken. Zeker niet door Dompig en co.

  Het gaat niet om de buitenlandse ondernemingen maar om de locale ondernemingen die in een grijs gebied heel meer goud verwerken dan de buitenlandse ondernemingen en daar ook nog eens heel weinig van afdragen.
  Als de kleine mijnbouw net zoals de grote mijnbouw belast werd kan Suriname morgen haar eigen grote mijnbouwbedrijf beginnen en de kleintjes helpen meer te verdienen.

  Alleen zullen al die praters eerst moeten leren horen/luisteren naar hoe het elders in de wereld gaat.


  Maak melding

 23. Ik vind dit een rikante onderneming:inverteren in misschien goed,maar hoe houden we controle op alles.Deze multinationals kunnen hun boekhouding zodanig regelen dat het lijkt alsof ze geen winst maken en de staat dan ook nooit winstuitkering zal krijgen.
  Hoe gaan we dat voorkomen?


  Maak melding

 24. @Paulus de boskabouter, hoe kom je erbij dat een regering dient te besturen en niet te ondernemen? Moet een regering alles overlaten aan de werking van de vrije-markt? Reken erop dat er maar weinig van de grond zal komen. In Nederland bijv. heeft de overheid in het verleden heel veel ondernomen om de ontwikkeling van het land opgang te krijgen.Kijk maar naar de Gasunie en de Nederlandse Aardolie Maatschappij.De grootste aandeelhouder is de overheid.Jij wil graag naar de Amerikaanse toestanden waar de rol van de overheid beperkt is. Als de grootverdieners/mega kapitalisten er een puinhoop van hebben gemaakt mag de overheid bijspringen met miljarden steun voor de grote banken en bedrijven.

  Een overheid die niets onderneemt is dodelijk voor een land. Het is belangrijk voor Suriname dat de overheid meer onderneemt desnoods i.s.m. het bedrijfsleven (jointventures).

  Een grote kans voor Suriname zijn de ontwikkelingen in het kader van de boycot import boycot door Rusland. Chilie levert aan Rusland per jaar 53000 ton vis en visproducten.De Chilieense ambassadeur in Moskou heeft met de Russen afgesproken dat ze nu 3 tot 4 keer 53000 ton vis aan Rusland per jaar gaan leveren.

  De Chileense overheid gaat investeren in de uitbreiding van de vissersvloot.Brazilië en Argentinië zijn al begonnen met de levering van honderdduizenden tonnen rundvlees, kippenvlees en varkenvlees aan Rusland.Afrikaanse landen als Egypte, Kenia, Ethiopië,enz. staan al in de rij om duizenden tonnen, groente,fruit,vis,bloemen,enz. te leveren. Wat kan Suriname leveren?


  Maak melding

 25. Dat is dus een investering in de zakken van Brazilianen, die na het binnenhalen met volle zaken met de noorderzon vertrekken. Weer extra investering voor de spelen in Rio erbij.

  Maar blijven jullie vooral lekker Brazilië-supporters. Helemaal niks aan de hand….


  Maak melding

 26. @RobG
  De overheid moet voorkomen dat particulier initiatief er een rotzooitje van maakt. Dat is al moeilijk genoeg.

  Uw voorbeeld met betrekking tot Gasunie en NAM is niet correct. Het zijn ondernemingen waarin alle grote Oliemaatschappijen en de overheid participeren. Ondernemingen waarin de overheid voor het beheer van de nationale bodemschatten de vinger aan de pols houd en een eerlijk deel van de opbrengsten en winst incasseert.

  Wellicht een oplossing voor Suriname (51% staat, 49% mijnbouwers) waarbij de staat inkomt met het exploitatie recht en niet meer.

  De staat heeft als taak voor de maatschappelijke voorzieningen te zorgen (onderwijs, zorg, infrastructuur, solidariteit (basis pensioen)). De staat kan ook zorg dragen voor in eerste instantie niet rendabele investeringen die noodzakelijk zijn of tijdelijk bijspringen in ondernemingen die van groot belang zijn (denk aan SURland). Kort gezegd maatschappelijk te verantwoorden taken en functie.

  De staat moet niet ondernemen omdat aan ondernemen markt risico’s verbonden zijn maar ook dat de staat vanuit maatschappelijke overwegingen (werkgelegenheid) kan gaan subsidiëren en daarmee de concurrentie vervalst en eigen onrendabele activiteiten instandhoud ten koste van de veel doelmatiger commerciële bedrijven. Staatsondernemingen ervaren de druk van de markt en concurrentie niet. Dat is de reden waarom de overheid in principe niet moet ondernemen en juist middels ordening er op moet toe zien dat ondernemers er geen zooitje van maken.

  Ten aanzien van kansen als gevolg van de import boycot van Rusland. Niemand kan investeren in een zo grote capaciteit verplaatsing als binnen afzienbare tijd de boycot opgeheven kan worden. Het dilemma lost zich als volgt op. De Katwijkse rederij brengt haar vloot onder in Chili en brengt per trip 18.000 ton vis in Chili aan de wal en verpakt het in dozen met Chileense opdruk. Het kan ook zijn dat zij in Urk de dozen een Chileense opdruk geven en de diepvriescontainer langs Chili laten varen en in Wladiwostoc lossen. Investeren duurt te lang productie verplaatsen kan sneller.


  Maak melding

 27. Die Rusland ken ik wel hij is een paar keer op bezoek geweest bij een vriend van mijn vader. ik heb tegen mijn vader gezegd kijk pa dit is nou 1 van die duivels die het land plunderen.Tuurlijk lekker makkelijk het goud plunderen, denken jullie nou niet dat die Rusland al lang een paar ton geld heeft gekregen op een mooie rekening.Ikheb zelf gezien hoe hij enveloppen kreeg met geld.En niet dat alleen zoek maar eens goed uit en kijk hoeveel grond hij heeft laten stelen langs het water in SU.en jullie geloven in jde regering,succes ermee zal je heel ver mee komen.


  Maak melding

 28. i RAY met jou kan ik praten ik ken die klootzak kontelikker van Desi.daarom is hij zeker zo aan het lobbyen want het geld gaat verdeeld worden toch.hahah


  Maak melding

 29. Zo ik ben er weer en dat zal jojo merken, die domkop.

  Waar waren we gebleven.

  Ja dus jojo beweerd het volgende:

  “De exploitatie periode van de mijn is ongeveer 11 jaar. ofwel alle investeringen die gedaan zijn $ 900.000.000 tot $ 1.000.000.000 worden door Surgold LLC afgeschreven in die periode.
  Elk jaar valt er ongeveer $ 90.000.000 vrij middels deze afschrijvingen. Ofwel na 11 jaar heeft Surgold alle geld weer terug op haar bankrekeningen.”

  So bun. Afschrijvingen.

  Newmont gaat elk jaar 90 miljoen afschrijven, ja mensen 11 jaar lang omdat ze 900 miljoen hebben geinvesteerd. Suriname investeert 240 miljoen maar krijgt alleen een papiertje.

  Maw de onderneming verdient bijv. per jaar zeg maar 200 miljoen minus de afschrijving 90 miljoen, blijft dus 110 miljoen over, newmont betaald royalties, belasting enz. enz. a 60 miljoen dan houden ze dus 50 miljoen per jaar over wat winst heet, de aandeelhouders gaan bepalen wat hiermee gebeurd.

  De aandeelhouders kunnen 11 jaar langen besluiten geen dividend uit te keren en dus krijgt Suriname 11 jaar niets, nada, notie, legi anu.

  Intussen hebben ze die 240 miljoen van Suriname in Mongolie geinvesteerd. Suriname kan naar zijn geld fluiten want eigenlijk hebben ze geen aandeel totdat de aandeelhouders lees Newmont het willen verzilveren, dat zou als je jojo simplistische beredenering volg ook na 11 jaar kunnen zijn, dus ook wanneer de onderneming bijna niets meer waard is.

  Het zou net zo goed dus kunnen volgens jojo dat de Staat Suriname uit die 240 miljoen maar 1 miljoen terugkrijgt.

  De strekking van jojo rommel is dus heel simpel.

  De staat Suriname koopt zich in voor 25% a 240 miljoen. De andere partij heeft 75% a 900 miljoen. Er wordt afgeschreven en winst gemaakt maar alleen de partij die 75% heeft geinvesteerd zal gaan verdienen, want ondanks je je voor 25% heb ingekocht heb je eigenlijk geen aandeel, pas wanneer de aandeelhouders bepalen dat zij tot liquidatie of inkoop van aandelen overgaan.

  Jongens ik weet niet precies wat voor genotsmiddelen jojo gebruikt, maar die shit moet wel heel goed zijn.


  Maak melding

 30. @Sabidieri

  Heeft u wel eens van risico reserveringen gehoord of ingehouden winst om toekomstige investeringen te kunnen doen.
  Heeft u wel eens stilgestaan bij het feit dat Surgold een Amerikaanse rechtsvorm heeft en dat de aandeelhouders op de plaats van de statutaire zetel afspraken maken conform het daar geldende recht over de winst bestemming en het belasting regime waar zij de winst gaan nemen (wellicht in Nederland of Zwitserland).

  Verdiept u zich eens in deze materie en zie hoe een bedrijf als Glencore in Zwitserland de winst neemt van haar mijnen in Zimbabwe ofwel Zimbabwe krijgt $ 1 terwijl Glencore in Zwitserland $ 20 bijschrijft.

  In een aandeelhouders vergadering waar de stem verhouding 25 voor Suriname en 75 voor Newmont weet u ook dat Suriname niets in te brengen heeft.

  Heeft u het hoofdkantoor van Newmont wel eens gezien. Het heeft de bijnaam “The cashregister” of wel de Kassa. Het ziet er ook als een KASSA. Niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk.

  Natuurlijk krijgt Suriname wel wat kruimels maar Newmont bepaald wat er gaat gebeuren en dat heeft het de regering van Suriname heel duidelijk gemaakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.