Hof van Justitie te soft in zaak kandidaat-rechters

26

PARAMARIBO, 24 jul – Het Hof van Justitie laat een gelaten houding merken in de zaak rond de afgevloeide kandidaat-rechters. Dit zegt Ronald Kensmil, advocaat en voormalig lid van de toelatingsmissie voor de rechtersopleiding, Raio. De afstand die het Hof nu houdt, is niet correct.

De indruk ontstaat makkelijk dat de rechterlijke macht over zich heen laat lopen. Kensmil zegt tegenover de Ware Tijd uit te kijken naar een ‘definitieve reactie’. Een duidelijke verklaring is tot nog toe uitgebleven. Drie kandidaat-rechters is de wacht aangezegd door minister Edward Belfort van Justitie & Politie. De drie zouden een tweede antecedentenonderzoek niet succesvol hebben doorstaan. Onder hen bevindt zich de levenspartner van Belforts voorganger Chandrikapersad Santokhi.

Kensmil vindt het vreemd dat het Hof geen behoorlijke reactie geeft. Hofpresident Iwan Rasoelbaks houdt het erop dat de Raio-raad al geruime tijd niet functioneel is. De raad ziet toe op een vlot verloop van de rechtersopleiding. Kensmil vindt het niet kunnen. De president van het Hof is vanwege zijn functie lid van de raad. Dit geldt ook de procureur-generaal. “Tenminste die twee functies zouden ingevuld moeten zijn”, aldus Kensmil.

26 REACTIES

 1. Blijkbaar bevalt het de moderator niet, maar beste moderator, niet jij zegt het, maar ik zeg het. Jij bent niet verantwoordelijk voor wat ik zeg, dus hoef je mijn commentaar ook niet weg te halen.

  Ik, Mujrim zeg dat het erg opvallend is hoe zoveel geletterde moslims van Suriname zich lenen voor de onfrisse zaakjes van de NDP en Bouterse. Ze moeten zich schamen!


  Maak melding

 2. Het Hof van Justitie laat zich misbruiken door een paar criminelen.als Belfort die uit is op een wraakactie tegen de heer Santokhi.
  Jammer maar we kunnen rustig zeggen dat DE Rechtsgang in Suriname niet in WERKING is.


  Maak melding

 3. Het zijn alleen een vaste groep NDPERS die aan onze GRONDWET en RECHTSGANG blijven sleutelen. en het aanpassen in hun voordeel.
  De een vindt dat hij AMNESTIE verdiend en vertrapt recht en wet om het gedaan te krijgen,
  De ander vindt dat 1 bepaald persoon geen rechter mag worden uit jaloezie en haat en hij krijgt zijn zin.
  Hoelang gaan wij de grapjes van deze 2 nog tolereren?
  Aan de heren van Justitie ,Recht en Wet wanneer treedt onze Rechtsgang in werking ?! Hoelang gaan julien je no laten misbruiken ?!


  Maak melding

 4. Zo werkt het RECHTSGANG elders in de wereld,en ik kan bijna zeggen…HET EINDE VAN BOUTA EN ZOON IS NABIJ,

  De preliminaire verweren die het verdedigingsteam van Dino Bouterse indiende bij de rechtbank in Manhattan, New York, stonden gisteren op de rol voor behandeling, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 24 juli 2014. De hoorzitting stond voor 15.30 uur (lokale tijd) gepland.

  De verweren houden onder andere in de bevoegdheid van de rechter om kennis te nemen van de nadere toegevoegde klacht inzake terrorisme. De soevereiniteit van Suriname en Panama, waar Bouterse jr. op 29 augustus werd aangehouden, zou geschonden zijn door de werkwijze van de Amerikaanse autoriteiten, stellen de advocaten in hun verweer. Geen van beide landen was op de hoogte gebracht van de ‘under cover’ operatie van de DEA (Amerikaanse Drugsbestrijdingseenheid).

  Ook zou Panama vanwege verkeerde informatie de uitlevering hebben toegestaan. Aan Panama werd voorgehouden dat de aanwezigheid van Bouterse een gevaar voor het land was, omdat Hezbollah hem zou komen bevrijden.

  Bouterse werd na zijn arrestatie uitgeleverd aan de Verenigde Staten, die hem beschuldigen van drugs- en wapenhandel. De aanklacht werd op 7 november uitgebreid met de verdenking dat hij wilde samenwerken met de Libanese terroristische organisatie Hezbollah. Omdat het bewijs daarvoor pas later is toegevoegd, mag Bouterse hiervoor volgens zijn advocaten niet worden aangeklaagd. De verdediging vraagt dat de openbare aanklager, Preet Bharara, niet ontvankelijk wordt verklaard voor de aanklachten over terrorisme.

  De advocaten vragen ook uitsluiting van de verklaringen die Bouterse na zijn arrestatie heeft afgelegd, omdat ze op een ‘dwangmatige’ manier zouden zijn verkregen. Aan Dino Bouterse was toen niet medegedeeld waarvoor hij was aangehouden. Ook was hij gedurende zijn transport naar de VS continu geboeid.

  In de zaak tegen Dino Bouterse worden er voorbereidingen getroffen om getuigen te horen. Een der topgetuigen van de openbare aanklager is Shaheed Roger Khan. Roger Khan is door de Amerikaanse Justitie veroordeeld tot 40 jaar celstraf voor wapen- en drugshandel. In de zaak contra Dino Bouterse zal hij optreden als getuige. Verwacht wordt dat hij detailzaken naar voren zal brengen over de betrokkenheid van Dino Bouterse en vader Desi Bouterse in criminele activiteiten.

  July 24,2014


  Maak melding

 5. In ruil voor strafvemindering gaat ROGER KHAN ZINGEN ALS EEN KANARIE.

  Thank you Preet Bharara.
  Dankzij jou zaql Suriname bevrijdt worden van bouta en de NDP.


  Maak melding

 6. Belfort heeft dringend een psychologisch onderzoek nodig. Wanneer personen benoemd worden tot minister doen we alleen een antecedentenonderzoek. Maar Belfort heeft echt een psychologisch onderzoek nodig. Er is structureel iets mis bij hem’, aldus VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vandaag, donderdag 24 juli 2014, in het Dagblad Suriname.

  Het afvoeren van drie personen van de RAIO (Rechterlijke Ambtenaren In Opleiding) gaat zijn verstand te boven. Jogi zegt, dat Belfort de procureur-generaal een verzoek moet doen voor het laten afnemen van een psychologische test bij hem. ‘Want straks volgt het ontslag van een rechter of een officier.’ Er moet dringend een halt worden toegeroepen aan het wangedrag van Belfort, vindt de parlementariër. ‘De president moet de afvloeiing van de drie RAIO-studenten terugdraaien. Belfort is zijn boekje te buiten gegaan, hiermee geeft hij zichzelf een brevet van ongeschiktheid.’

  Jogi stelt dat de Justitieminister bezig is om de rechterlijke macht te degraderen tot een bacovenwinkel. ‘Wat hij gedaan heeft, is allesbehalve fatsoenlijk. Hij moet op het matje geroepen worden.’

  Door zijn handelen zou de Justitie-bewindsman het totaal rechtssysteem in de war hebben gebracht, is de VHP-politicus van oordeel. ‘Hij denkt dat hij een Godheid is, hij heeft de bevoegdheid niet om zich te mengen in aangelegenheden van de rechterlijke macht. Het is een vorm van anarchie. Hij moet met zijn klauwen afblijven van de rechterlijke macht.’

  De politicus vindt dat de Justitieminister gekweld wordt door arrogantie en haatdragendheid. ‘Anders zie ik geen enkele reden waarom hij die personen heeft afgevloeid.’ De personen zitten immers al meer dan vier jaren op de RAIO-opleiding. ‘En dan komt opeens een minister die zegt dat persoon A of B niet verder mag gaan. Wat voor gekheid is dat?’ Volgens Jogi moet het duidelijk zijn dat niet de Justitieminister bepaalt wie deelneemt aan de RAIO.

  Zo’n vijf jaren geleden hebben verschillende instituten, waaronder het Hof van Justitie, de Orde van Advocaten en de departementsleiding van Justitie, de selectie van de personen afgehandeld. ‘En niet alleen de Justitieminister, zoals Belfort denkt.’
  July 24, 2014


  Maak melding

 7. Ik heb begrepen dat de vraag naar de diensten van ons Bakroe’s is gestegen. Mensen willen weten hoe ze moeten ons oproepen. Daarom ik geef procedure voor oproepen hier.

  Op dag van donkerste maan, ga naar een begraafplaats. Neem een grote lepel (geen eetlepel, maar groentelepel) mee.
  Zoek de graf die het laatst is gedolven.
  Graaf met die lepel totdat je de kist kunt zien. Moet wel houten kist zijn, anders moet je andere graf zoeken met houten kist erin. Tik 3 keer met de lepel op de kist en zeg luid: Pé Bakroe dé! Doe dit 3 keer. Door de klap op het houten kist voelt Bakroe aan zijn houten been dat iemand hem roept.

  Dan Bakroe gaat verschijnen. Maar schrik niet, want Bakroe is klein en heeft benen van hout (dat thans is gecoat met dik laag goud, tegen ziektes). Bakroe gaat vragen wat zijn jouw wensen. Je moet je wens zeggen tegen Bakroe. Dan Bakroe gaat jou ook iets vragen. Jij moet de mooiste vrouw in jouw huis of familie voor Bakroe beschikbaar stellen. Als jullie gaan akkoord, dan Bakroe treedt in dienst voor minimaal 1 jaar. Maar als vrouw niet wil zijn beschikbaar voor Bakroe, dan Bakroe ziet dat als schending van akkoord en hij vernietigt alle bezitting en personen van jouw familie. Dus wees zeker dat je hebt gewillige vrouw in familie. Huur anders een mooie vrouw.

  Wij Bakroe’s eten en drinken niet. Wij krijgen ons energie van de gezelschap van mooie gewillige vrouwen. Daarom, mooie en gewillige vrouw is erg belangrijk voor Bakroe’s.

  Als akkoord klaar is, dan gooi weer zand op graf, maak dicht en ga naar huis. Vertel niemand iets, behalve die mooie vrouw.

  Als iemand dan jouw terrein opkomt, dan Bakroe gaat hem hypnotiseren en ondervragen. Is het een beetje brutale dief, dan Bakroe gaat hem ook verlammen. Hij gaat niet kunnen bewegen of schreeuwen. Bakroe gaat dan jou roepen en jij mag dief straffen of naar politie brengen na hem flink pak rammel te hebben gegeven.

  Zo is in kort en in detail hoe je maakt contact met Bakroe’s. Vast wel zullen ouderen onder jullie dit allemaal gehoord hebben van jullie grang mamma’s en grang pappa’s.


  Maak melding

 8. Een van de eerste dingen, die de nieuwe regering in 2015 moet doen, is Iwan Rasoelbaks op non-actief stellen wegens het in diskrediet brengen van de rechterlijke onafhankelijkheid. Zulke lafbekken dienen ontslagen en hun opgebouwde pensioenrechten verbeurd verklaard te worden. Misschien zal hij dan gaan beseffen, wat de funktie van rechter inhoudt, als hij de rest van zijn leven dient te hosselen.


  Maak melding

 9. De Surinaamse trias politica wankelt. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie voelt er niets voor de rechterlijke macht volledig onafhankelijk te maken, terwijl president Desi Bouterse het parlement nog nauwelijks serieus neemt.

  Minister Belfort zorgde onlangs voor de nodige ophef door te stellen geen voorstander te zijn van de verzelfstandiging van de rechterlijke macht. Hij vindt het ook niet nodig dat die een eigen budget krijgt. Hij zegt de onafhankelijkheid wel te respecteren, maar is bang dat daardoor de onafhankelijkheid juist in het gedrang komt. “Want,” zo beweert hij, “het gevaar dat we riskeren is dat de rechterlijke macht een dependance wordt van het buitenland.” Hij weigerde toe te lichten waar hij die onzin vandaan haalt. Maar het is typerend voor de regering waarvan hij deel uitmaakt.


  Maak melding

 10. Het recht is al geruime tijd GEEN recht meer maar vormt een onderdeel van een criminele organisatie…

  Wie durft mij tegen te spreken !!!!


  Maak melding

 11. goedzo mr belfort , ga zo door .
  het gaat te ver dat de ex buitenhoer van chan rechter gaat worden.
  enne bellie nu je toch bezig bent , jaag die nietsnut van een punwasie ook gelijk weg.
  die voert toch geen bal uit.
  de enige mensen die vinden dat die ex buiten hoer ,en tegenwoordig binnen vrouw van tokkie ,in de opleiding moet blijven zijn vhpers.
  ik zie het al gebeuren dat tokkie weer met coca word aangehouden en hij moet voor de rechter verschijnen .
  dan word het of zn vrouw of een collega van zn vrouw die de zaak gaat behandelen.


  Maak melding

 12. Als Roger 25 jaar strafvermindering gaat dingen gaat hij boeken schrijven over precie deci en zijn handlangers. Met of zonder amnestie deci zet nooit meer een poot buiten Suriname. En natuurlijk komt dat allemaal voor de verkiezingen. Als deci had gedacht dat royeren van kandidaat rechters een meesterzet was dan weet hij nog niet wat Preet Bharara voor hem in petto heeft.


  Maak melding

 13. Basmatie, heeft die “Tokkie” die coke dan van de grootste dealer van Suriname betrokken, die zelfde man die zijn zoon die voor praktisch de zelfde handel in een gevangenis in Amerika vast zit, niet durft te bezoeken, jouw fantasie neemt de loop met je.


  Maak melding

 14. het wordt spannend in new-york,een belangrijke collega van dinoo erbij,

  Aruba arresteert voor VS Venezolaans topfiguur
  25 Jul, 01:00
  12ecbc32c8b719cd02d7f551df88f421.jpg___general.jpg
  Hugo Carvajal
  Oud-generaal Hugo Carvajal (54), voormalig hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst, is donderdag opgepakt in Aruba. De autoriteiten op Aruba melden dat dit op verzoek van de Verenigde Staten is gebeurd. Carvajal staat al bijkans zes jaar op de zwarte lijst voor drugshandel en steun aan de Colombiaanse terreurbeweging Farc. Carvajal is een topfiguur in het machtscentrum van Venezuela.

  Carvajal was vertrouweling en een van de topadviseurs van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez. Hij was van 2004-2011 chef van de inlichtingendienst en onderhield nauwe banden met Farc. Hij wordt beschuldigd van onder andere drugsexport naar de Verenigde Staten. President Nicolás Maduro heeft hem enkele maanden geleden benoemd tot consul op Aruba. Intussen is de arrestatie scherp veroordeeld door Venezuela. De Nederlandse regering heeft zich nog niet publiekelijk uitgelaten in deze kwestie.

  Venezuela eist dat de diplomaat onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld en noemt de aanhouding illegaal. Het zou hier om een ernstige schending van het internationale recht gaan. Aruba meent dat zijn diplomatieke paspoort hem niet onschendbaar maakt, omdat hij officieel nog niet is aangemeld als consul van Venezuela.


  Maak melding

 15. De hele opleiding moet tot nader order worden opgeschort. Het kan niet zo zijn dat een toevallige minister ingrijpt in de rechterlijke macht.


  Maak melding

 16. Paulus de boskabouter
  Een van de eerste dingen, die de nieuwe regering in 2015 moet doen, is Iwan Rasoelbaks op non-actief stellen wegens het in diskrediet brengen van de rechterlijke onafhankelijkheid. Zulke lafbekken dienen ontslagen en hun opgebouwde pensioenrechten verbeurd verklaard te worden. Misschien zal hij dan gaan beseffen, wat de funktie van rechter inhoudt, als hij de rest van zijn leven dient te hosselen.

  >
  >
  Hahaha wat een fantasie een nieuwe REGERING loop je niet een beetje hard van stapel, ik verheug mij op jullie gejank in 2015 wanneer Bouterse voor de 2maal word herkozen. let op mijn woorden het gaat niet lang duren voordat Somohardjo kruipen terugkomt maar wij hoeven hem niet.


  Maak melding

 17. Mujrim
  Blijkbaar bevalt het de moderator niet, maar beste moderator, niet jij zegt het, maar ik zeg het. Jij bent niet verantwoordelijk voor wat ik zeg, dus hoef je mijn commentaar ook niet weg te halen.

  Ik, Mujrim zeg dat het erg opvallend is hoe zoveel geletterde moslims van Suriname zich lenen voor de onfrisse zaakjes van de NDP en Bouterse. Ze moeten zich schamen!
  >
  >
  Mujrim,
  Je hebt geen recht van klagen want mijn berichten worden zonder reden stelselmatig verwijderd. Ik plakte gisteren een link waar je de Surinaamse grondwet kon lezen. De grondwet is te machtig voor de MODERATOS, men wilt hier geen WAARHEID of INFORMATIEF. De gebrabbeld en leugen van doorgedraaide RAY is het standaard hier maar er komt verandering let op http://www.suriname.nu/101alg/grondwet16.html
  Artikel 141
  2. De benoeming van de leden van de Rechterlijke Macht met rechtspraak belast en de Procureur-generaal bij het Hof van Justitie geschiedt door de Regering, na advies van het Hof van Justitie. Deze benoeming zal voor de President, de Vice-president, de leden van het Hof van Justitie en de Procureur-generaal voor het leven geschieden.


  Maak melding

 18. Roy
  Het recht is al geruime tijd GEEN recht meer maar vormt een onderdeel van een criminele organisatie…

  Wie durft mij tegen te spreken !!!!
  >
  .
  Misschien heb je wel gelijk ik raad je aan om naar de poppetjes van het gerecht te kijken en kijk hoe scheef de samenstelling van het gerecht is. Het gerecht is geen AFSPIEGELING van de samenleving maar een CORRUPTE ethische Dominantie van een bepaalde groep in mijn geliefde Suriname. Mijn advies alle rechters en officiers van justitie ontslaan en opnieuw een rechtssysteem bouwen met de juiste afspiegeling van de samenleving.


  Maak melding

 19. Melisse Seenacherie,was stagiaire bij Santokhi

  Een Schandaal in wording?

  Heeft iemand meer info over deze zaak?

  Onderstaand de bijdrag van een van onze lezers en burger-journalisten;

  Melisse Seenacherie,was stagiaire bij Santokhi, en is zijn minnares, dat staat vast.
  Die dame kan het niet ontkennen omdat haar ex vriend er ook van op de hoogte is, door angst blijft hij stil.
  En voor wie is die ex bang ban, voor de mannen van Santokhi, als dit balletje gaat rollen zullen de bewijzen binnen komen rollen.


  Maak melding

 20. Mujrim,
  Je hebt geen recht van klagen want mijn berichten worden zonder reden stelselmatig verwijderd.

  @jouw naam is keihard,

  Weet jij wat de waarheid is?
  De waarheid is dat veel Surinamers in angst leven omdat de veiligheid in het land zoek is. Veel mensen worden overvallen, beroofd, verkracht en gedood. Anderen krijgen kogelbrieven en worden met langsrijdende zwarte auto’s geintimideerd. Weer anderen worden van hun positie beroofd door Mr Gorilla.
  Er wordt door de ministeries gefraudeerd als nooit tevoren. Gelden verdwijnen en niemand kan of wil verantwoording afleggen.

  Wat wil jij doen om deze wantoestanden aan te pakken? Kom eens met een voorstel.


  Maak melding

 21. “Misschien heb je wel gelijk ik raad je aan om naar de poppetjes van het gerecht te kijken en kijk hoe scheef de samenstelling van het gerecht is. Het gerecht is geen AFSPIEGELING van de samenleving maar een CORRUPTE ethische Dominantie van een bepaalde groep in mijn geliefde Suriname. Mijn advies alle rechters en officiers van justitie ontslaan en opnieuw een rechtssysteem bouwen met de juiste afspiegeling van de samenleving.”

  @kleizacht,

  Je hebt het over dominantie en geen afspiegeling van de maatschappij. Kijk eens naar de ministersposten. De zwarten domineren, dus geen afspiegeling van de maatschappij. In sport, idem. In misdaad, idem. In het leger en politie: idem. Dus ik neem aan dat je een hoop zwarte militairen en politiemannen wil ontslaan en vervangen door Javanen, Chinezen, Hindoestanen en anderen? En ook de ministers en ambtenaren natuurlijk! En meer Chinezen, Javanen, Hindoestanen en blanken in de misdaad! Meer djoeka’s moeten worden beroofd, want zij worden nauwelijks beroofd.
  Gezien jouw stelling, moet je het hiermee eens zijn! Zo niet, dan deugt jouw stelling niet.


  Maak melding

 22. beste hans

  ik heb geen idee waar tokkie zijn coke vandaan haalt , misschien bij de chinees op de hoek.
  je moet het hem zelf maar vragen en als hij antwoord geeft , vraag hem dan ook waar punwasie zijn coke vandaan haalt en wat hij ermee doet.
  in suriname lijkt het een mode te zijn dat je pas meetelt als je je bezig houd met strafbare feiten.
  je insinueerd dat bouterse weet waar tokkie zijn coke vandaan haalt .
  de lijst van politieke leiders met een bedenkelijke reputatie is ontzettend lang.
  het word tijd om ze te vervangen zonder aanziens des persoon.
  na het dino hezbollah debacle moeten we schoon schip maken.
  we ondergaan al een 100% controle als we in ned aankomen. straks zijn we nergens meer welkom.


  Maak melding

 23. @jouw naam is hard,

  Ik ben niet onder de indruk van kogelbrieven en zwarte auto’s. Mijn stelling is: geef ze keihard terug wat ze jou geven! Waar en wanneer, die keuze is dan aan mij!! Ik wil graag voor Rambo spelen! Hopelijk word ik uitgedaagd!


  Maak melding

 24. @keihard,

  Je wordt van alle kanten gepakt man. Sla eens keihard terug! Vertel de mensen dat Suriname aan wateropvang doet. Bijvoorbeeld als het regent, dan zijn de sloten zo verstopt dat het water de erven in loopt. Dat is nieuw beleid van de regering, mensen moeten direct de beschikking krijgen over zoet water op hun erf. Gaaf toch?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.