vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Oppassen met export Surinaams water'

‘Oppassen met export Surinaams water’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jul – Het exporteren van zoet water mag dan een miljardenhandel lijken, voorzichtigheid is absoluut geboden. Dit stelt hoogleraar klimaat & water Sieuwnath Naipal. Milieuorganisatie Conservation International Suriname, CIS, vindt de export juist een machtige inkomstenbron.

Suriname zit in de top van landen met de meeste hoeveelheid drinkwater. Het land heeft een reserve van ruim tweehonderd miljoen liter per hoofd van de bevolking. Per gezin wordt ongeveer duizend liter per dag verbruikt. Export van drie procent van het zoetwater dat per jaar in zee wordt geloosd, zou Suriname al ruim vier miljard dollar opleveren. “Toch kleven er ook nadelen aan de plannen voor waterexport”, zegt Naipal tegenover de Ware Tijd.

Het water dat in zee terechtkomt heeft ook een natuurlijke functies. “Het is onderdeel van het ecosysteem aan de kust. En daar mag je niet mee experimenteren”, aldus Naipal. Er zou tenminste behoorlijk wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd moeten worden. CIS-directeur John Goedschalk zei tijdens een discussie over de exportmogelijkheden van water dat het kan meevallen. Het water kan dichtbij huis verkocht worden, namelijk het Caribisch gebied.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

27 REACTIES
  1. gewoon doen, en het water bottelen in de petflessen van o.a. Whaha zijn de chinezen weer blij en kunnen de watergangen all over the World nog verder volgedumpt worden en de zeeen nog verder vervuild


    Maak melding
  2. Suriname is een land met de grootste voorraad zoetwater ter wereld. En een deel van zijn volk komt bijna om van de dorst omdat ze geen water hebben, men is niet in staat om ze van schoon drinkwater te voorzien…

    Een van de rijkste landen ter wereld en een deel van zijn volk lijdt honger en leeft in armoede…

    Deze taferelen komen me ook zeer bekend voor op een ander werelddeel…


    Maak melding
  3. “Het land heeft een reserve van ruim tweehonderd miljoen liter per hoofd van de bevolking”

    Als de reserves inderdaad zoveel zijn, begin als staat ervoor te zorgen de reserves toegankelijk te maken voor het volk. Daarna kan men denken aan export. Men zegt de hemd is nader dan de rok. Maar er zijn lieden die dit anders interpreteren n.l. het geld is nader dan de noden van het volk. Zolang de reserves op papier staan heeft bepaalde lagen van de bevolking niks aan.

    En La Sombra Del Arbol


    Maak melding
  4. De ecologie kan inderdaad verstoort raken. Want dat zoetwater wat de zee instroomt zorgt ervoor dat het zoutwatergehalte van de zee niet verder stijgt. Wat voor gevolgen gaat het hebben voor vissen en andere dieren die in de zee leven wanneer het zeewater zouter wordt, dat moet eerst onderzocht worden.

    Dus eerst onderzoek, dan een beslissing.


    Maak melding
  5. Zin of onzin/ Water naar de zee dragen.
    Om water te kunnen verkopen moet er wel een markt zijn en een gecertificeerd productie proces dat garandeert dat het water voldoet aan de eisen die de food safety autoriteiten van de ontvangende landen er aanstellen.

    Ofwel de kosten gaan stevig voor de baten uit.
    stap 1 Wat is er zospeciaal aan Surinaams water dat men het elders zou willen kopen “KWIK”
    stap 2 Als er een markt gevonden wordt die “Kwik”water wil en mag kopen dan zal er een productie en logistiek systeem opgezet moeten worden voor een relatief goedkoop product met lage marges en heel grote volumes.

    Landen rondom Suriname hebben ook genoeg water, Tropisch afrika heeft ook genoeg water.

    Export naar koopkrachtige markten zal niet goedkoop zijn ofwel droom lekker door. Wie gaat in zo’n onzin verhaal investeren.
    Surinamers kopen liever buitenlands gebotteld dan Surinaams gebotteld (eigen product zal gewantrouwd worden).


    Maak melding
  6. CIS-directeur John Goedschalk zei tijdens een discussie over de exportmogelijkheden van water dat het kan meevallen. Het water kan dichtbij huis verkocht worden, namelijk het Caribisch gebied.

    het kan meevallen, zegt hij. en wanneer het straks falikant misgaat, dan konden zij dit niet weten en hadden zij dat niet voorzien. je wordt zo moe van deze mensen.


    Maak melding
  7. Voorlopig hoef je je niet druk te maken over de miljarden die we er aan zouden kunnen verdienen, je hoeft je niet druk te maken over de gevolgen voor het ecosysteem, je hoeft je met betrekking tot waterexport nergens druk over te maken want net als onze grote vriend en ereburger Teodoro Obiang Nguema Mbasogo uit Equatoriaal Guinee, kan je er nog lang op wachten voordat Suriname één druppel drinkwater gaat exporteren.

    Als je je druk wilt maken over iets met betrekking tot ons drinkwater en onze ecosystemen, dan kan je beginnen met de kwikvervuiling van ons kostbare water en de vernietiging van onze bossen die nu onder onze neuzen plaatsvindt, terwijl we ons blindstaren op het goud dat we daarmee verwerven. Straks hebben we geen bossen meer, het goud is straks ook op en geen hond wil ons met kwik vervuilde drinkwater nog hebben.


    Maak melding
  8. Reageerders, odi odi.

    ‘Oppassen met export Surinaams water’

    Is er voldoende drinkwater voor de totale Surinaamse bevolking in alle districten reeds aangelegd?

    Reageerders, raadplegen jullie voorgaande berichten hierover.
    En natuurlijk ook over het voornemen om lekker Bronwater vanuit Switi Sranan te exporteren.

    ‘Suriname hoeft niet aan export water te denken’
    13 december 2012 | 57 reacties (Bron-waterkant.net)

    Belgische expertise voor drinkwaterprobleem Commewijne
    14 januari 2014 | 47 reacties (Bron-waterkant.net)

    Suriname naarstig op zoek naar drinkwater
    1 mei 2014 | 45 reacties (Bron-waterkant.net)

    http://www.president.gov.sr/sr/kabinet-van-de-president/actueel/archief/2012/president-bouterse-warm-onthaald-in-equatoriaal-guinea.aspx

    President Obiang en zijn vrouw, Constancia Mangue de Obiang van EQUATORIAAL-GUINEA, wachten nog steeds op hun flessen Bronwater van DADA uit SU.

    En het zou ook afkomstig zijn uit de geheime (waterbronnen) van Panka uit het district Para.


    Maak melding
  9. Ik zou zeggen: gewoon exporteren !
    Onderzoek heeft uitgewezen, dat Suriname 3 bronwateren heeft, die behoren tot de beste 10 van de wereld.
    Dat is een knappe prestatie.
    In ben geen ecoloog, maar zo langzamerhand kun je helemaal niets meer exploiteren en uitvoeren zonder, dat er wel iemand is, die daartegen op de een of andere manier bezwaren heeft.
    Advies: maak geld van de bronwateren, die je kunt exporteren.
    Het binnenlandse waterprobleem is volgens mij een heel ander en vooral politiek en financieel probleem.
    Iedereen in ons land heeft recht op water, maar dat schijnt gemakkelijker gezegd te zijn, dan tot uitvoer gebracht en dat is eigenlijk anno 2014 een heel trieste zaak.


    Maak melding
  10. ‘Oppassen met export Surinaams water’.

    Maar volgens DADA is er veel geld aan te verdienen.

    http://freelance-in-suriname.blogspot.nl/2014/04/surinaamse-producenten-gebotteld-water.html

    Woensdag 30 april 2014
    Surinaamse producenten gebotteld water zwijgzaam over herkomst water
    Waar komt het ‘bron- en natuurlijk mineraalwater’ in flesjes vandaan?

    Waterexportplannen president Bouterse komen niet van de grond.

    Paramaribo – Waar komt het Surinaamse ‘bron- en natuurlijk mineraalwater’ in flesjes vandaan?
    Alleen de producenten kennen het antwoord.
    Suriname is rijk aan, zoet, drinkwater.

    Dusdanig rijk, dat president Bouterse tijdens zijn nieuwjaasrrede in januari 2012 zei, dat het land grote kansen ziet voor de export van drinkwater.
    De regering zou daar zelfs prioriteit aan geven in haar beleid.
    Maar wij met z’n allen wat DADA hiermee bedoelt!


    Maak melding
  11. Mijn neef wilde zij wel voor water voorzien, tenzij mijn neefje 15000,– srd neer zou tellen!! Ik zou tegen SWM zeggen!! Stik in je eigen stront!! en verdrink erin!!

    Wat een lachertje zeg!! Het land heeft een reserve van ruim tweehonderd miljoen liter per hoofd van de bevolking.

    Hun eigen mensen zonder water laten stikken!!


    Maak melding
  12. Geachte Heer Naipal,
    Goedschalk is een revolutionair die uitspraken doet zonder de nodige research. Please, don’t blame him. Zie maar de voorbeelden van Ir. Richard Kalloe die tijdens de vorige regering zoveel over het team Venetiaan-Sarjoe te lullen had. Nu zijn eigen revo-regering aan de macht is, probeert hij nu, met nog geen jaar te gaan, een oliepalm project op te zetten. Wie houdt wie voor de gek?


    Maak melding
  13. Miljarden…Hmmmmmm

    aha,.. het water loopt DADA nu in de mond, hij voelt zich nu al als een vis in het water, want hij gaat geld verdienen als water, maar ik zeg dat er nog heel wat water door de corantijn moet stromen eer het gebeurd, want dat voel ik gewoon aan mijn water


    Maak melding
  14. 5 tot !0 % van onttrekking uit het ecosysteem verandert niets op zichzelf. En de Amazone met de noord oost passaat blijven water gratis leveren als een rivier uit de hemel. Maar wie wilt water kopen met opgelost kwik erin?


    Maak melding
  15. Dit is echt goed nieuws- Ik begrijp niet waarom mensen hiertegen kunnen zijn als die zouden weten wat voor goede vooruitzichten dit kan hebben voor onze MUNT. U weet dat elke munt soort gewaardeerd word op verschillende manieren- Goud reserves- vreemde valuta..

    Wat denkt u dat gaat binnenstromen als deze markt begint?

    IMPORT is slecht voor onze SRD want wij zenden die vreemde valuta naar buitenland Zodat goederen binnenkomen- maar wij ontvangen SRD’s in de winkel….hoe helpt dat onze munt hoog te houden?? Die euro is voorgoed weg…en zodoende krimpt onze munt elk jaar in waarde- ook het verlies van waarde vanwege corruptie is aanwezig en wordt ook terug gerekend naar onze munt. (als je het wil ontkennen of niet, het gebeurd op t achtergrond elk jaar)

    Met export produceren wij iets in het land zonder aan die vreemde valuta te komen en dat is de situatie dat suriname wil zien…ongeacht die Blinde koeien die hier tegen zijn. Er is een oplossing voor alle problemen die er zouden komen, maar risico is laag voor ons land en volk en levert zoveel op.

    DIRECT BEGINNEN

    Je praat later anders wanneer je werkt dat de koers 1-1 is en een winkelbediende die 1000srd verdient een ticket van 300us kan komen en nog 700 us over heeft voor die maand. ja lees goed…dat is mogelijk! droom scenario ja, maar is theoretisch mogelijk bij een markt van 4 miljard op een nationaal kapitaal van 7-8 miljard


    Maak melding
  16. @WATER-Export.
    Hoe kan iemand tegen zinnige export zijn. Men moet echter wel realistisch zijn en zich eerst een en ander afvragen voor dat men het heeft over een miljarden business met een omvang van 80%van het Surinaams Bruto Nationaal product.
    Het is niet zo dat een fles water van het merk SPA die 1$ op brengt maar zo vervangen kan worden door TAPAHANONY voor een zelfde bedrag. Ook krijgt een slimme marketeer het voor elkaar om TAPANAHONY water in de Caribean voor $ 1/liter te verkopen dan is dat niet wat Suriname ontvangt. Suriname krijgt dan ongeveer $ 0,25 /liter (dat is meer dan een huismerk in Nederland in de winkel kost).

    Even rekenen betekend dan dat om $ 4.000.000.000 binnen te hengelen voor Suriname er 16.000.000.000 flessen geproduceerd moeten worden, gevuld en verschept moeten worden. Heeft u en die grappenmaker die er een miljarden business in ziet dat bedacht.
    Natuurlijk het kan ook per voedselcontainer tank verscheept worden om locaal afgevuld te worden. Edoch dan nemen de inkomsten extreem af en zal men pakweg 40.000.000.000 liter ofwel 40.000.000 ton moeten verschepen uit Suriname. De nieuwe haven doet nog geen 1.000.000 ton per jaar.

    Rekenen is een kunst die de praatjesmakers niet beheersen.


    Maak melding
  17. In principe een positief idee, maar… ja er is een maar. Het Carabisch gebied is hetzelfde gebied waar Sur ook onderdeel van is. De rivieren worden gevuld door dezelfde wolken (bij wijze van). De vraag: aan wie gaan wij dit water verkopen? De rivieren van bijv. Guyana wel eens bekeken? Is dit een taak van de/een overheid en niet van een bedrijf? Beter is om de middelen voor ondernemers makkelijk verkrijgbaar te maken, zodat zij dit oppakken. Bovendien hebben mensen (huishoudens) in sur ook water nodig. Trouwens 1000 liter per dag is wel erg veel jongens, zuinig aan!


    Maak melding
  18. Voordat we water gaan exporteren laten we eerst ons eigen volk van goed en betrouwbaar drinkwater voorzien.Tal van de bewoners in het binnenland gebruiken met kwik vergiftigd water.Zoals we weten tast kwik de hersenen aan.Wat gaan we doen als in het binnenland duizenden debiele Bokito’s rondlopen? Heleboel mensen in Para,Wanica,Commewijne ,Saramacca,Coronie en Nickerie hebben geen of nauwelijks kraanwater tot hun beschikking.
    Waarom maakt de geldhaai Goedhart geen plannen om deze problemen eerst op te lossen?


    Maak melding
  19. een ander gek idee is natuurlijk om te zorgen dat alle woningen en alle nieuwe woningen die gebouwd zullen worden, een geschikte aansluiting op het waternet krijgen. ik weet dat er scholen zijn net buiten paramaribo die geen waternet aansluiting hebben. zou het niet beter zijn eerst voor jouw eigen huis te zorgen voordat je mooi weet gaat spelen buiten? is de nood echt zo hoog?


    Maak melding
  20. @Dre, dit zijn 2 aparte vraagstukken. Een leidingnet aanleggen is wat anders dan water dat de zee instroomt exporteren.

    Ideaal is om per district, in het meest bevolkte gebied, een waterleidingnet op te zetten. Zo kan ook de druk op het net verminderen en misschien zijn hydraforen niet meer nodig.

    Het gaat echter geld kosten. Wie gaat voor dat geld zorgen? Misschien een beroep doen op de WHO?


    Maak melding
  21. Ik lees hier veel klaagzangen over hoe slecht men het wel niet heeft.
    En natuurlijk licht dat dan weer aan de regering.
    Ik zeg kom met je luie reed van je stoel en ga werken in plaats van huilie huilie te doen .


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES