maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieLeningen onbetaalbaar door gedrag bank en cliënt

Leningen onbetaalbaar door gedrag bank en cliënt

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jul – Leningen die cliënten opnemen blijken vaker achteraf niet te betalen. Cliënten komen tot hooguit drie maanden aflossen. De banken beginnen zo zoetjesaan strenger te worden. De Consumentenkring wijt het euvel aan misbruik.

Misbruik door de algemene banken. Die spelen onbewogen op begerigheid in. “De banken hebben misbruik gemaakt van situaties waar mensen boven hun stand willen leven. Het gaat om mensen die dingen willen kopen, die zij in feite niet kunnen betalen”, zegt voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring tegenover de Ware Tijd. Mensen nemen meerdere leningen op, soms bij meerdere banken. Uiteindelijk redden ze het niet meer.

De Consumentenkring heeft vaker aan de bel getrokken. “Deze situatie speelt al een tijdje en heeft zich onlangs nog voorgedaan. Wij hebben de zaak bekeken en verschillende brieven geschreven naar de banken met kopieën naar de Centrale Bank van Suriname, om ons misnoegen te uiten. Een reactie bleef echter uit”, aldus Alleyne. Inmiddels begint het erop te lijken dat de banken wat strenger worden. Menige cliënt wordt aan de tand gevoeld bij het aanvragen van een lening.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. Eerder werden er leningen genomen en de aflossing gebeurde soepel,ach ja de goeie oude tijden van toen ,en heden, heden moet je God danken dat je aan het eind van de maand je salaris in ontvangst mag nemen, MONEY no De.


  Maak melding
 2. Nooit op geen enkel wijze heeft welke regering dan ook in Su….ooit zorg kunnen dragen om de burger te beschermen…tegen oplichters v.b….. advo’s… notarissen , geldschieters, autohandelaren te veel om op te noemen nooit financieel maar ook niet tijdens werkzaamheden en ook niet in het verkeer men doet maar dat is het motto.in het land suma bar bari suma didi ..didi.


  Maak melding
 3. Wij Suris zijn steeds hebberiger geworden.vroeger leefden velen van ons in een huisje met slechts een of twee slaapkamers en zonder tv met een kleine radio.Toen kwam de tv: de meeste mensen konden de alleen de aan-en uitknop bedienen.Er was maar een zender [STVS].Tegenwoordig moet iedereen meer dan een auto brzitten,een tv met een heel groot scherm,een groot huis enz.,zonder na te gaan of dat alles finan ciëel haalbaar is.


  Maak melding
 4. Jako,
  is dat ook niet voor een deel gekomen door hun familieleden uit Nl. die met vakantie overkwamen en foto’s lieten zien van hoe zij woonden en wat ze allemaal in huis hadden?
  Zonder er bij te vertellen dat voor veel spullen, afbetaald moet worden en om het ticket te kopen geld moesten lenen of afbetalingsregelingen, bij de reisbureau’s moeten treffen en ook nog eens extra geld leenden om geweldig te spelen in Su. die mogelijkheden beataan toch nog steeds, vandaag afreizen naar Su en pas gaan betalen in termijnen bij terugkomst.
  Op deze manier stak en steek je nog steeds de ogen uit bij de familie in Su, en wek je de hebzucht in de hand, (hebben jullie dat allemaal, dat willen wij ook) niet allen de banken , maar ook de winkelbedrijven, kijk de advertenties van o.a. Kirpalani er maar op na.
  Ik zeg niet dat bovenstaande voor alle vakantiegangers geldt, maar heb het net vaak te vaak gezien om het als een uitzondering te beschouwen, hoe vaak hadden ze niet het idee dat in Nl. het geld aan de bomen groeide, gelukkig begint daar de laatste jaren dat idee minder geworden, door Surinamers die hier met vakantie komen en zien hoe de verhoudingen in NL. liggen tussen inkomsten en uitgaven, de tering naar de nering zetten is voor veel mensen moeilijk hier in Nl. maar evenzo goed in Suriname en daar ligt volgens mij ook een verantwoordelijkheid bij de overheid en de geldverstrekkers, maar het meest bij de consument zelf


  Maak melding
 5. De commercie, de gierigaards zoals banken en MNC’s maken het onmogelijk dat mensen simpel kunnen en willen leven. Ze spannen samen met regeringen en houden mensen vast in een wurggreep waar moeilijk tot onmohelijk uit is te komen. Wanneer die banken dan failliet gaan, dan is hun meester, de regering, er als de kippen bij om ze te bailen en nieuw leven in te blazen. Vervolgens gaan deze bloedzuigers met nieuwe elan verder in het uitzuigen van de mensen, die steeds meer hun verstand verliezen en voor een leven vol afhankelijkheid van koelkast, auto, tv, stereotoren, wasmachine, stofzuiger, dure kleding enz. kiezen.
  Degenen die het niet lukt om dit alles te verkrijgen worden arme sloebers genoemd, de geslaagden worden succesvolle mensen genoemd. Terwijl beiden in de mallemolen van hebzucht draaien. De een droomt van wat hij niet heeft, de ander van wat hij nog meer moet hebben. Jezus kijkt toe en vindt het allemaal best.


  Maak melding
 6. Ben het geheel eens met Hans. Ik werk en woon in Nederland en probeer daar zo zuinig mogelijk te leven, als dat mogelijk is, om de vakantie in Suriname door te brengen met vrouw en kind. Wij doen altijd gewoon als wij er zijn en ook eind december 2014 willen wij er weer zijn en dan geld voor ons ook de tering naar de nering zetten, dus gewoon doen en vooral genieten. Voor alle duidelijkheid ik ben een “bakra” die al een aantal keren is komen genieten in Su van het heerlijke eten, het lekkere weer en de vriendelijke bevolking, en wat dat betreft kan de hollander daar heel veel van leren.


  Maak melding
 7. Ik heb in de jaren 50 in de getto van Suriname gewoond. Het grote verschil tussen toen en nu is de term “tevreden”. Ondanks het feit dat wij, materialistisch gesproken, niets hadden waren wij tevreden met onze leefomstandigheden. Tegenwoordig is niemand meer tevreden met zijn leefomstandigheden waardoor ze allerlei gekke dingen gaan doen. Zelfs de weg van de misdaad wordt nu bewandeld. Vergeet niet dat een heleboel van die jongens uit de getto, ook ik, het ver hebben geschopt. Tegenwoordig gooien zij de handdoek in de ring.


  Maak melding
 8. In de VS is onder andere de bankencrisis ontstaan, omdat Amerikanen zonder probleem meer dan 10 leningen konden afsluiten.
  Er werd niet gecontroleerd of ze de aflossing ook konden betalen, want alles kon in de VS.
  Het is goed, dat de Surinaamse banken strenger zijn geworden om zodoende tegelijk de Surinaamse leners beschermen.
  Lenen kost geld, maar heel veel mensen hebben dat niet in de gaten en storten zich in een financieel avontuur, waarvan ze de afloop niet kennen.
  Heel vaak loopt dat slecht af.
  Prima actie dus van de banken, al dan niet ingefluisterd door de Centrale Bank Suriname !!


  Maak melding
 9. John en M
  Ik ben het eens met jullie.Het is jammer dat velen de betrekkkelijkheid van alle weelde niet begrijpen.Ga eens op les bij de vele miljonairs die zwaar op dieet zitten.Zij hebben als het ware goud in huis ,maar kunnen daarvan geen gebruik maken.En hoe staat het met de miljonairs die nooit in hun leven hebben genoten.Er zijn nog steeds mensen die hele mooie gasforniuzen in huis hebben,maar wiens vrouwen op houtvuur moeten koken.Ik wil het volk oproepen om een zeker evenwicht te zoeken:je hoeft niet alles te bezitten om gelukkig te zijn.


  Maak melding
 10. Laatst maakte een familie een aanmerking op mijn 10 jaar oude Passat,omdat hij een nieuwe BMW had, heel zachtjes zei ik tegen hem, no mek spotie, dat ding is al lang afbetaald, en als jij een paar belalingen mist is je auto weg. Dat gebeurde 2 maanden later. Sari torie maar je moet nooit meer uitgeven dan dat je verdient. En mijn Passat wil ik blijven rijden tot het een miljoen kilometers heeft.


  Maak melding
 11. Klinkt een beetje raar, maar alle grote aankopen doe ik gewoon contant middels een pinbetaling (en uiteraard ook kleine aankopen). Ben een voorstander van sparen en cash betalen; is altijd veel goedkoper want is bijna rentevrij. Rente is altijd verdisconteerd in elk artikel dat je koopt, echter, door cash te betalen ligt het rentepercentage veel lager en is dus voordelig.


  Maak melding
 12. Is ook beetje volksaard geworden, liever een D-max dan het huis netjes inrichten. Of jaren klagen dat je geen grond heb om te bouwen. Dan krijg je gratis grond die direct met hypotheek belast word. Maar niet bouwen, alleen verbrassen en niet aflossen. vervolgens zet de bank het perceel in verkoop.
  De “bewoner”gaat dan weer klagen dat die geen grond heeft om te bouwen.
  oplossing: ga lekker werken voor je geld


  Maak melding
 13. Misselijke @blanke,

  Vertel mij de naam van de uitzendburo die jij draait. Misschien schrijf ik me dan in.
  Wat zeg je, het is alleen voor racisten?
  Sorry, dan ben ik verkeerd bij jou.
  Wat zeg je? Dat ik het had kunnen weten omdat de naam is KKK-travaille?
  Nee, KKK kan van alles betekenen.


  Maak melding
 14. in nederland kun je tegen 3 % rente geld lenen om je huis te kopen..

  in sme betaal je daar en tegen meer dan 13 % voor een hypotheek..

  vind je het vreemd,dat moesje niet kan kopen laat staan de movinas..


  Maak melding
 15. Ik ben toch van mening dat hier ook de eigen wil een grote rol speelt en niet zozeer wat de familie in nederland bezit. En niet iedereen in nederland met een grote tv of auto koopt op afbetaling, er zijn ook mensen die van huis uit geleerd hebben zuinig aan te doen en te sparen in plaats van geld uit te geven wat er niet is (lening dus)! Je eigen verstand gebruiken zou ik zeggen. En als het te duur is om elk jaar naar su op vakantie te gaan, dan spaar je een paar jaar om dan 1x te gaan. Niets mis mee!


  Maak melding
 16. Shasha, als iedereen die zelfde instelling had als jou, was die maatregel van de banken dus niet nodig, helaas blijkt het tegenovergestelde de trieste waarheid, de tering naar de nering zetten is er bij velen niet meer bij


  Maak melding
 17. @ hans, dat Geldt toch niet alleen voor de surinamers, kijk in nederland hoeveel mensen schulden hebben omdat ze “groot” willen leven. Hoeveel mensen in de schuldsanering “faillesement” terecht komen door dit soort shit. Mijn vader heeft me 1 ding goed geleerd “rek je benen tot hoever je deken gaat, niet daarbuiten!”


  Maak melding
 18. Shasha, dat klopt, ook in Nl. leven ze op te grote voet waardoor ze in de problemen komen, maar het ging over de banken in Suriname en daar reageerde ik op


  Maak melding
 19. @blanke, Holland heeft de grootste particuliere schuld in de wereld. Ze leven daar dus allemaal op krediet, dus ga niet dom zitten kletsen.


  Maak melding
 20. Armand, jij lult ook naar dat je verstand hebt, of je bent verkeerd ingelicht, of fantaseert het, ik wil het nog geen liegen noemen, maar ik zou de cijfers van de V.S. met zijn doorgenipte en geblokkeerde creditcards en Nl. maar eens naast elkaar, dan kom je ineens tot een andere conclusie, waarom jij deze pertinente onwaarheid hier rond bazuind laat zich raden, als notoire Hollandhater


  Maak melding
 21. Armand de cijfers waar jij je op baseert komen voort uit de hoge hypotheek lasten die een gedeelte, (zal om en nabij de helft zijn) van de huiseigenaren op moeten brengen de verhouding kopen versus huren is 52 tegen 48% dus globaal kun je stellen dat 1/4 van de Nederlanders op dat vlak een te hoge hypotheekschuld zit, maar hoe problematisch is dat helemaal nu de huizen markt weer aantrekt, en door de licht stijgende prijzen de hypotheekschuld in verhouding weer daalt, dus de door jouw aangekaarte schuld is niet de schuld waar de gemiddelde Nederlander last van heeft


  Maak melding
 22. @koekebakker.
  Jij doet je naam eer aan
  Ik heb het niet over een bepaald deel van het volk, maar een volksaard. Blijkbaar ben jij wel iemand die zich hierop aangesproken voeld en zich stereotype voeld voor de rest.
  Iemand dan gelijk voor racist uitmaken is volkomen buiten de orde en eigenlijk racistisch.


  Maak melding
 23. Ik vindt de argumenten van alle posters hier op dit forum zeer redelijk overkomen. Ieder heeft een eigen verantwoording voor wat betreft het indelen van zijn eigen levenssfeer, en daarbij maakt het niets uit wie wel of niet debet is aan de bank. Ieder heeft een eigen mening. Feit blijft echter wel “geniet van de lusten des levens maar wees ook consequent tegenover de lasten van deze”. Bij de een gaat het prima en diens aflossingen lopen zij aan zij waardoor het voor ze best toeven is, maar bij een ander kan het wel es vaker mislopen ontsproten door allerlei omstandigheden.

  Ieder mens heeft zijn eigen sores en niemand heeft het recht om iemand op diens tekortkomingen te veroordelen noch te beoordelen. De mens dient in het algemeen zich met zijn eigen zaken te bemoeien. Echter moet wel met zekerheid gesteld worden dat degenen die zich een luxe kunnen permitteren waarbij de ander het nakijken heeft niet in verlegenheid gebracht mogen worden door de armoe van een ander. Ieder mag leven volgens eigen wilskracht en naar vermogen.

  Bijvoorbeeld, in mijn garage staan diverse gewone en unieke voertuigen gestald waaronder een Hummer en een Lamborghini (afbetaald) waarin ik mij geregeld laat zien op de Nederlandse en Duitse autobanen, ik bezit 2 villa’s waaronder 1 in mijn geboorteland Suriname (afbetaald), ik ben er vaker op vakantie zonder maar een cent om te draaien, en bovendien bezit ik een aantal gronden (eigendom) in de binnenlanden van Suriname en een handelsimperium in de Hoofdstad Paramaribo, ….maar omdat ik familieleden heb die zo arm zijn als Job zou ik mij ervoor moeten schamen?? …en nog erbij gelovigen die niets voor een ander over hebben dan alleen maar hypocrisie, jaloezie en misgunning.

  Ik mag toch vertellen wat ik bezit en hoeft hierom niet te gaan jokken door met een priti bruku rond te bonjouren in Suriname of elders om de schijn te wekken dat ik geen rooie cent bezit om zodoende kwaadwillende mensen op een afstand te houden en om armoedzaaiers niet voor het hoofd te stoten? Wat van mij is is toch van mij en niet van een ander.

  Ik ben er simpel in, ga en vraag God om een zak vol met euro’s vanuit de 7de Hemel naar beneden te gooien zodat zijn volgelingen zich een prima en luxueuze leven kunnen leiden hier op aarde, of vraag God om rijst en andere voedingsmiddelen te leveren zoals een behoorlijke God betaamt te doen. Maar nee…, Gado gridi no ka, maar wel krijgen gelovigen over de gehele wereld genomen van “Hem” alleen maar sorrows en ellende.

  Ik heb mijn rijkdommen verkregen door hard te werken en door mijn eerlijkheid en door steun te vragen aan mijn ongelovige maar goedgeaarde medemensen mondiaal gezien die mij ook jarenlang sponsoren met heel veel euro’s en nu nog steeds zodat ik niet afhankelijk hoeft te zijn van religieuze regeringsorganen. Mijn sponsors hebben hun hart verpandt aan iemand die de Goden en Duivels alle hoeken van de wereldellende en hun gesponsorde wreedaardigheid en misere laat zien op hun religieuze aanhang.

  Dat ik op basis van menslievendheid af en toe goedgeaarde Surinaamse en andere burgers wat euro’s toestop en ze voorzie van behoorlijk onderdak zonder woekerwinsten te maken zoals de rechtgeaarde burgerij betaamt te doen, staat buiten kijf. Maar als een gelovige iets voor een ander doet, tja dan mag heel Suriname weten middels Apintie tv, dat de Lions club weer eens wat goederen heeft geschonken aan arme bejaarden of een school heeft voorzien met wat lekkers of gebruiksmogelijkheden.

  Of de een of andere stichting die mooi weer speelt met een doos vol boodschappen om reclame te maken opdat men ze geld schenkt zodat ze drie kwart van de schenking zelf kunnen consumeren en met de restjes dat overblijft wederom mooi weer kunnen gaan spelen voor een volgende ronde??….ohhh wat geweldig hypocriet zeg en de regering die feitelijk verantwoordelijk is dat haar onderdanen goed boeren en worden voorzien van het hoognodige en geen armoede hoeven te lijden vullen liever hun eigen zakken middels allerlei wetsartikelen!!

  En…nadat de arme sloebers de eetbare schenking van de quasi hulpstichtingen hebben opgegeten komen er meerdere dagen van armoe en terugval. Waarom geen mogelijkheid voor ze creëren zodat hun geldsores tot het verleden gaan behoren, geen al te hoge huishuur hoeven te betalen en werk hebben zodat ze zichzelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien, dan alleen maar somtijds ze een doos boodschappen schenken bij mooi weer?

  Als standaard help ik geen enkele gelovige ook al creperen ze voor mijn voeten, immers daar hebben ze een God voor die ze dagelijks aanbidden om brood, die feitelijk verantwoordelijk is voor hulp en voor ze dient te zorgen, toch?! Bij gelovigen valt geen eer te behalen, want wat je ook voor ze doet schrijven ze altijd eerst toe als “Dankzij God” in plaats van Dankzij mijn goede buur of Dankzij mijn hulpvaardige medemens die zijn best voor ze heeft gedaan.

  Dus gelovigen zijn in het algemeen de meest ondankbare mensen op aarde, die hun fantasie God bedanken voor dingen die hij nooit voor zijn aanhangers heeft gedaan, maar degene die alle eer toekomt en dankbaarheid verdient komt meestal op de tweede plaats terwijl voor God geen eerste noch tweede plaats in het verschiet ligt. En voor wat betreft religieuze hulpvaardigheid doet mijn familieclan niet onder voor God noch voor Satan, want de menslievendheid die wij toepassen op inbrekers, rovers en kwaadaardige gelovigen die ooit een nietszeggende poging hebben gedaan tot inbraak en roof van onze goederen en dierbaren kunnen helaas niet navertellen op welke wijze zij van ons een gratis ticket enkele reis hebben verkregen. Goede wijn behoeft geen krans.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES