‘Zwangeren buiten zorgsysteem is ondoordacht’

17

PARAMARIBO, 15 jul – Het uitsluiten van zwangere vrouwen van zorg via de algemene verzekering is ondoordacht. Dit stelt Asha Mungra, arts en voorzitter van de Vereniging van Vrouwen in Suriname, VVS. De recente aankondiging dat zwangeren buiten de boot vallen, zou moeten worden herzien.

Het kan nooit zo zijn dat zo gediscrimineerd wordt tegen vrouwen in hun reproductieve fase. Met name de zwangere vrouw verdient beter. “Als de regering een besluit neemt en bepaalde doelgroepen prioriteit geeft, vind ik het erg dat zij deze vrouwen nalaat”, zegt Mungra tegenover de Ware Tijd. Opmerkelijk is wel dat ongeboren kinderen wel verzekerd zijn. De aanstaande moeder hoeft alleen maar een sms of e-mail te verzenden voor zo een verzekering.

Het heeft er dus veel van dat de moeder zelf niet in ogenschouw wordt genomen. Mungra vindt dit minstens frappant. Jaarlijks sterven nog aardig wat vrouwen rond de periode van hun zwangerschap. Aan kraamzorg mag dus veel meer aandacht worden besteed. “Medische hulp is noodzakelijk om de nationale sterfte te verminderen”, aldus Mungra. Ze ziet nog financiële ruimte, omdat bepaalde patiënten nu dubbel verzekerd zijn met het nieuwe systeem erbij.

17 REACTIES

 1. Zwangere vrouwen zijn een last op de begroting. Ze eten meer, doen minder en vragen om veel meer aandacht en zorg. It’s too much! Daarom willen we dat voortaan kinderen verwekt worden in grote reageerbuisjes. Dan heeft niemand last. De Aliens doen dit al. Nu nog de Surinaamse regering!


  Maak melding

 2. Ik schrik bij het lezen hiervan. Wat wil de Surinaamse regering?
  Meer of minder kinderen. Als ze zo doorgaan zullen zeker minder kindertjes worden gemaakt. De Surinaamse vrouw verdient wel een beetje meer respect.


  Maak melding

 3. @M. en jouw president Bouterse is gebaard door een varken. Waarschijnlijk door het plaatsen van een ei cel bij dat beest.
  Stel voor dat het paarse electoraat standaard deze behandeling krijgt. Dat scheelt in de kosten, met name voeding. Weet in ieder geval zeker dat mijn bak bami op komt.


  Maak melding

 4. Nee hoor de ndp regering geeft liever prioriteit aan de nietsnutters met honderden kinderen en schenkt ze liever TV’s zodat zij WK kunnen volgen en dit alles dankzij de belastingbetalers van Suriname !


  Maak melding

 5. Rijke zwangere vrouwen, kunnen geen gebruik meer maken van min vermogen Kaart .
  Zwangere vrouwen met weinig geld krijgen alle zorg betreft zwangerschap gratis
  gewoon bellen , en vragen naar een min vermogen Kaart.


  Maak melding

 6. @Biga,

  In welk geval dus de meest arme vrouwen (binnenland) geen rem zullen voelen op het maken van heel veel kindertjes.

  Beter zou zijn geweest indien de regering voorgesteld had dat vanaf de vijfde kind, mensen alle kosten zelf moeten dragen.


  Maak melding

 7. Wat about de 13 kids op papier van Onze Lieve Dinootje, Hoeveel ongeregistreerde dinoootjes lopen nog in SU. Vorstelijk betaald door de ijverige belasting betaler.

  En als je niet betaald komen zij het bij je Halen, deze arme rampzalige Dinoooootjes

  Lang leve Bouta (JR) in NEW YORK


  Maak melding

 8. We zijn een unieke samenleven en delen hiernaartoe gebracht. een voorbeeld voor de wereld hoe we hier als natie en eenheid samenleven.
  Alleen jammer als je zwanger bent…
  Dan ben je schijnbaar even geen onderdeel van die unieke gemeenschap. Er moeten juist veel babies komen hier. gewoon te weining mensen hier.


  Maak melding

 9. Er is genoeg anti conceptie in de handel, dus wat is het probleem ? Ik ben ook een geboren en getogen een Sranan man maar ik heb principe, ik zal nooit een vrouw misbruiken !
  Ik neem aan dat de meeste dames die nu zwanger zijn, nog geen eens weten wie de verwekker is van dat ongeborene kind is. Maar dat neemt niet weg dat ze verstoten moeten worden
  en vooral helemaal niet, van de verzekering maatschappij.


  Maak melding

 10. @Law mang.Dja,

  Zaadjes stort je in vruchtbare grond om ze tot bloei te laten komen. Waarom vang jij je zaadjes op in een ballonnetje en wat doe je er daarna mee? Stop je het in de vriezer?


  Maak melding

 11. Voorzorg en Nazorg is zeker een groot gegeven voor een zwangere vrouw. Men weet niet wat er allemaal mis kan gaan. En om af te gaan op ouderwetse vroedvrouw uit de wijk torie dat gaat tegenwoordig ook niet helemaal meer op. Er zijn zoveel Verborgen ziektes wat een kind kan hebben of een moeder kan overkomen tijdens de zwangerschap, met de juiste zorg kunnen de meeste punten getackeld worden. Hoe meer gezonde kinderen, hoe sterker de toekomst, hoe meer gezonde Moeders na de bevalling hoe groter de kans dat ze weer aan het werk gaan. Vaccineren van ouder en kind is ook belangrijk…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.