Surimep-conferentie moet mijnbouwkader verrijken

5

PARAMARIBO, 17 jun – De internationale Surimep-conferentie over de mijnbouw in Suriname moet ook het lokale kader gaan verrijken. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De conferentie brengt meer dan alleen investeerders naar Paramaribo.

Ook de kennisoverdracht, zo vitaal voor de overleving van de industrie, moet worden gestimuleerd. Het is ook waarom een ‘training on local content’ wordt gehouden. De training is opgenomen in het programma van de tweedaagse conferentie en is bestemd voor management van lokale bedrijven. Buitenlandse deskundigen zullen de vaardigheden bijbrengen voor het herkennen en ontwikkelen van technisch talent. Het laatste moet de duurzaamheid garanderen.

De kwaliteit van het Surinaams technisch kader krijgt zo een boost. Door de jaren heen is dit aspect van de mijnbouwindustrie in Suriname nogal verwaarloosd. Er blijft te weinig kennis en ervaring achter om eventuele voortzetting va n mijnbouwactiviteiten te garanderen. “Surinaamse ondernemers kunnen nu hun voordeel halen door het opzetten van kleine bedrijven en te investeren. Als multinationals besluiten te vertrekken, is er nog altijd de kennis die beschikbaar blijft.”

5 REACTIES

 1. ‘training on local content’,… geef mij een brik, ,,,… wij zijn altijd geweest een ***plantagearbeider***, zo was immers het convenant opgesteld, zeer tot tevredenheid van destijds Pengel en durende tot heden, expertise oftewel leiding was a l t i j d in handen van het buitenland!

  een sari tori ,want na een eeuw blijkt dat;

  * ook heden zijn wij plantage arbeider

  * wij geen moer rijker geworden zijn ondanks de 17 rijkste

  en DADA maar dromen over Singapore en ook over de WK 🙂


  Maak melding

 2. Op zich vind ik deze ontwikkeling een goede zaak.
  Probeer in de mining-industrie zoveel mogelijk kennis in eigen land te houden, want dat is wel een groot probleem.
  Maar dan zal de Surinaamse regering niet alleen actief moeten meedenken, maar ook – ons Surinamers kennende – met geld over de brug moeten komen en dat is niet de sterkste kant van onze achtereenvolgende regeringen.
  Daarnaast is de particuliere mining-industrie ontzettend gevoelig voor corruptie.
  Afhankelijk van de politieke kleur die je hebt, krijg je wel of geen subsidie voor het opzetten van een klein bedrijf en zo is het altijd geweest.
  Bij elkaar opgeteld, vind ik het niettemin een goede zaak om een poging te doen meer know how in eigen land te ontwikkelen.


  Maak melding

 3. Mini ster HOK zwetst in de ruimte. Om kennis te kunnen inzetten moet er wel voldoende volume zijn om de kenniswerkers bezig te houden en er moet vooral een cultuur zijn dat men de kennis wil opnemen en er mee wil groeien. Hoeveel goud gaat er door slechte methoden verloren in de kleine mijnbouw. Met een beetje geld en een paar trainingen kan men meer goud met minder natuurschade winnen met minder mensen. Men doet het niet omdat men het al jaren zo doet en omdat de grote verdieners in de stad niet willen investeren in betere methoden. Op deze wijze komt de 20% toch ook binnen.

  Suriname is voor echte kenniswerkers niet interessant omdat men zelf alles beter weet en er altijd wel iemand is die de koloniale tijde er bijhaalt etc. en je onmogelijk maakt. Of men nu Surined of Bakra is.
  Het is zelfs zo erg dat een nationalistische zoon van een vriendin na afronden van het Natin de gelegenheid kreeg in Nederland zijn HBO te doen. Hij heeft het in Nederland heel erg moeilijk had door zijn wijze denken en leven (er was zelfs een Psycholoog nodig). Hij heeft het met werken nog veel moeilijker gehad omdat hij (te) veel leiding verwachte. Hij wil nu niet meer terug omdat hij ziet dat ze hem in Suriname niet meer zullen accepteren als collega. Na 5 jaar weet hij te veel voor zijn collega’s en meerderen. In Nederland leert hij door en wordt hij gedwongen zich verder te ontwikkelen (creatieve destructie) in Suriname moet hij naar een domme baas luisteren of ophoepelen.

  Suriname is niet groot genoeg om uitdagend te blijven voor echte kenniswerkers tenzij het de bouw van een raffinaderij, een mijn, een energienet of een powerplant betreft. Daarna heb je het wel gezien en is er elders in de wereld iets beters te doen dan beledigt te worden door mensen die van de klok gehoord hebben maar niet weten waar de klepel hangt (even overdreven gezegd). Suriname is maar een eilandje in Amazone woud waar 500.000 mensen wonen (minder dan in Rotterdam).

  Wij hebben mini ster HOK een integraal Surinaams energieplan aangeboden waarmee meerdere industrieën tot ontwikkeling konden komen op een duurzame wijze. Financiering geen probleem mits …. . De president heeft mini ster HOK in januari 2013 schriftelijk verzocht het plan te onderzoeken. Het antwoord moet nog komen. Het antwoord zal nooit komen omdat de mensen die ja moeten zeggen niet vooraf gefaciliteerd worden maar eerst na prestatie mogen rekenen op een managementfee.
  Welke belegger neemt het risico vooraf miljoenen te schuiven zonder de zekerheid dat hij de beloofde positie ook krijgt. Een exploitant wil wel in de verkoopprijs een management fee verwerken zodat de bewezen diensten achteraf serieus vergoed worden.

  Mini ster HOK u verkoopt broodjes AAP.


  Maak melding

 4. “Ook de kennisoverdracht, zo vitaal voor de overleving van de industrie, moet worden gestimuleerd. Het is ook waarom een ‘training on local content’ wordt gehouden.”

  Kennisoverdracht vindt plaats op universiteiten en niet op een training in de marge van een nietszeggende conferentie, die door de minister tot redding van de Surinaamse bauxietsector is gebombardeerd. Over de ophanden zijnde sluiting van Suralco is Hok zo uit het veld geslagen, dat hij onzin uitslaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.