‘Grijze Piet’ het beste alternatief voor Zwarte Piet?

30

Vorige week zondag werd in de uitzending van Knevel en Van den Brink een aangepaste Zwarte Piet gepresenteerd. Daar was niet iedereen blij mee. Nieuwssite Nieuws.nl kwam gisteren daarom met nog een alternatief namelijk de Grijze Piet! De nieuwssite noemt dit alternatief de beste oplossing.

“Ons voorstel is niet racistisch, want geen mens is grijs. Daardoor verliezen de andere aanstootgevende elementen (rode lippen, pagepakje, oorbellen) hun racistische connotatie. In een grijs mannetje met rode lippen kan je geen blackface zien, geen kolderieke uitbeelding van de donkergekleurde medemens” aldus de redactie van de site.

Volgens Nieuws.nl maakt deze ‘nieuwe’ Zwarte Grijze Piet veel tongen los. Hij wordt door velen gezien als de beste oplossing voor de Pietendiscussie. De restylen roept veel reacties op. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) neemt het voorstel van Nieuws.nl voor een grijze Piet over op zijn website en in een boekje dat het centrum volgende week publiceert over de discussie schrijft Nieuws.nl vandaag.

(Foto/Visualisatie Grijze Piet door Mark Zaremba / Nieuws.nl. Basisfoto ANP)

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. Houdt deze flauwekul nu nooit eens op ?
  Wij hebben als Surinamers wel belangrijker zaken aan ons hoofd, dan iedere keer dat gemiereneuk te moeten lezen en aanhoren over die Piet.
  Het is zeker komkommertijd aan de Waterkant.


  Maak melding

 2. hmmmmm heeft wel wat – zo zijn alle racistische kenmerken in 1 klap verdwenen ja. Ben benieuwd wat de ‘Ollanders ervan vinden…


  Maak melding

 3. Ook van deze mensen werkt de grijze massa niet goed. Het voorstel van Pieten in alle kleuren van de regenboog kon en mocht niet, want Zwarte Piet was nu eenmaal zwart vond onze Hoofd Piet en nu komen ze met een Grijze Piet, waarom niet direct een Sneeuwwitte Piet, geen mens op aarde is zo wit als sneeuw, niemand zal zich dus ook beledigd voelen. De pro-pieten-garde wordt steeds infantieler.


  Maak melding

 4. Wat een gelul allemaal met Zwarte piet, Sinterklaas komt, en mag niet meer in Holland komen.Wij Zwarten hebben een heleboel commentaar over Zwarte piet,en de Hollanders hebben Spanje belachelijk gemaakt door ze met 1-5 naar huis te sturen !!!!!!!!!!!!!!
  Wat een gezeik allemaal.


  Maak melding

 5. Forumers, odi odi.

  Ik heb echt geen zin te reageren op bovengenoemd artikel.

  @Rudinho heeft in deze gelijk.
  Er zijn veel belangrijkere dingen die ons echt bezighouden.

  En straks maakt (pero) & (Paraman) bezwaar tegen een ‘Grijze’ Piet.
  Reden hiervan is: Wij zijn ook Grijs middels het gebruik van “Pimba doti”

  Wat een onzinnig artikel.


  Maak melding

 6. Enkele minuten voordat Zwarte Piet door de schoorsteen ging was hij gewoon wit oftewel blank. Enkele minuten nadat hij uit de schoorsteen kwam was hij nog steeds wit met enkele zwarte streepjes (van de schoorsteenroet) op zijn gezicht. (Toentertijd (18de eeuw??) waren er nog geen gekleurde mensen in Europa). Waarom gewoon niet terug gaan naar het oorspronkelijke uiterlijk van Zwarte Piet? Namelijk blank met enkele zwarte veegjes op zijn gezicht. Is veel meer in lijn met het schoorsteenverhaal. Dus gewoon een witte piet met zwarte streepjes op z’n gezicht.


  Maak melding

 7. Die grijze piet lijkt meer op een dode piet.
  Waarom aanvaarden de Hollanders niet dat racisme, kolonialisme, imperialisme voltooid verleden tijd is en gewoon clowns die piet werk laten verrichten.


  Maak melding

 8. niks beters te doen in dit land??????????????

  wat een oeverloos geleuter van volwassen mensen met het IQ van een schoenmaat.

  tegelijker wordt de staatskas leeggeroofd en raast het land economisch in sneltreinvaart richting afgrond.


  Maak melding

 9. Als de man die voor Piets speelt blank is, moet hij gewoon blank verschijnen. Door hem koste wat t kost een andere tint te geven, bevestigt wit-Nederland dat er iets mis is met het imago van de Piet: De witte Nederlander wil geen Piet die op hun lijkt. Waarom mag de Piet elke kleur zijn, behalve wit? De kleur scheelt toch niet, zeggen ze? Bewijs dat er geen discriminatie is in het spel: Maak die man wit, en alle kleurlingen blijven stil.
  Als het even kan, maak de sint dan zwart, bruin, blauw, geel of rose. De kleur maakt toch niet uit, wordt gelogen.


  Maak melding

 10. We zullen blijven doorgaan met zeuren( noem ons maar zeurpieten) tot het racistische, beledigende, neerbuigende, treiterende fenomeen zwartepiet/ blackface voorgoed verdwijnt!!!
  Met dank voor bovenstaand artikel – tide, tamara etc.


  Maak melding

 11. 17 juni 2014

  “Ons voorstel is niet racistisch, want geen mens is grijs. Daardoor verliezen de andere aanstootgevende elementen (rode lippen, pagepakje, oorbellen) hun racistische connotatie. In een grijs mannetje met rode lippen kan je geen blackface zien, geen kolderieke uitbeelding van de donkergekleurde medemens” aldus de redactie van de site.(Bron: item)

  Srika vraagt zich af, of hier een halve waarheid gebezigd wordt of dat de bovenbedoelde redactie haar eigen tegenspraak bevestigt.

  De dag van Sinterklaas is een feest gevierd door mensen, voor mensen.

  Want als volgens bovenbedoelde redactie geen mens grijs is, wat
  is dan de kernbeleving voor vooral de kinderen?

  Hier ziet Srika een duidelijk voorbeeld van argumentum ad baculum: een zuivere drogreden!

  @Ray of JoJo,
  help Srika maar hieruit !!
  Srika


  Maak melding

 12. Ik weet niet waarom men zich druk maakt over zwarte of grijze piet. Wat voor kleur piet ook zal krijgen, de sigmadat hij t knechtje van de sint is zal ooit veranderen. Bovendien wordt t opalle scholen en kinderdagverblijven gevierd. Automatisch wordt je kind hiermee geconfronteerd. Ik vind dat die mensen gewoon hun feest moeten vieren en wie er niet achter staat doet niet mee. Is het jullie niet opgevallen dat elk jaar als de sint aankomt het zwart is van allochtonen en meestal als ze geintervieuwd worden hebben ze iets van mij stoort t niet. mensen waar zijn wij mee bezig. Discriminatie zal hiet in Nederland nooit verdwijnen. Integendeel wordt t steeds erger. Denk maar aan die jongen die bij media markt solliciteerde. Gewoon je kind bewust maken dat kleur geen betekenis heeft.


  Maak melding

 13. @elisabeth, jouw advies is alleen mogelijk als je geen kinderen hebt. Want als je die hebt móet jouw kind het feest meevieren op school. Erger nog, het is verplicht op die dag naar school te gaan.
  “Die mensen” vieren hún feestje over de rug van mijn kind want ik wil niet dat mijn kind dit racistische feest viert.
  Dus jouw advies: “laat die mensen hun feestje vieren en doe gewoon niet mee”, gaat niet op.
  Grijze piet is een sluwe manier, om Zwarte Piet toch te behouden. Welke naïeveling zal daar in trappen?


  Maak melding

 14. Wat een gezeik allemaal,ik ben in Sranan opgegroeid met Sint en Piet. En nu voelen velen, dat zwarte Piet als een belediging is voor ons, ( zwarte Piet is en blijft ook een zwarte Piet ! )
  Ik ben sinds ik geboren bent een zwarte Piet, en dat zal zo blijven! Heb totaal geen moeite mee,en daarmee basta.
  Houden jullie op met dat gezeik,het is gewoon massa hysterie
  geworden en niet anders. Degene die vindt dat zwarte Piet pleite moet, moet maar zelf pleite gaan !!!!!!
  Na mi Law mang è taki dja.


  Maak melding

 15. Gisteren werd de trademark van de washington red skins in de USA ingetrokken omdat het al beledigend word ervaren. Kunnen nederlanders van leren en die zwarte piet non sense afschaffen?


  Maak melding

 16. 21 juni 2014

  Ernst of Luim ?

  Kijk goed naar die grijze piet. Zijn kleur lijkt zilverachtig en doet Srika denken aan Piet Hein. De rover van de ‘Zilveren Vloot’ van Spanje !

  Die piet – woont toch ook in Spanje – blijft toch een negatieve verschijning! Dit zullen de Spanjaarden zeker als een belediging zien. Een ‘zilveren piet’ uit Spanje !!!

  Wat nu?
  Srika


  Maak melding

 17. Suggestie: laat een ieder die een reactie plaatst, dit doen onder eigen naam en voornaam, zoals op Facebook. Stoppen met schuilnamen, zodat je weet met wie je in discussie gaat.
  Het is wel makkelijk om in de anonimiteit te blijven en allerlei schofterige opmerkingen over anderen te maken.
  Wees mansgenoeg en laat zien wie je bent f.i. Ene Hans, slapjanus achter de schermen………


  Maak melding

 18. Als je bent tegen swarte piet, dan je moet ook sein tegen blanke naam. Een roetswarte fijne talentvolle man als Seedorf (de foetballer) heet Seedorf. Dat is tog raar? Ik ken niet een blanke man die heet Mbeki of Kongolo of Ramautar of Sabajo.


  Maak melding

 19. wat voor onzin is dit nou weeer konden ze niks beter bedenken zoals paarse of oranje/groene piet
  eingelijk moet die hele sinterklaas gaat tog allen om het snoep en cadeau’s voor die kinderen hun maakt niet uit wie ze het geefd ook al is het iemand die op een crack-junk lijkt zolang ze maar iets leuks krijgen
  (maar zo eren die blanke hun slaven drijvende voor ouders)


  Maak melding

 20. zwartepiet
  hij moet blijven zo als het is ?
  Je we zij het zat met dat gedoe. hou je met anderen ding bezig
  handen af van onsen feest dagen we pikken al genoeg


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.