woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaams parlement wil informatie Suralco

Surinaams parlement wil informatie Suralco

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 jun – Het Surinaams parlement heeft alleen nog Suralco te spreken over de toestand in de bauxietindustrie. In een brief aan het bedrijf worden vragen gesteld over de bedrijfsvoering en de branche zelf.

Volgens de Times of Suriname is de speciale commissie van het parlement zo goed als rond met het aanhoren van belangengroepen. Daar vallen onder meer de vakbeweging, het bedrijfsleven en overheidsfunctionarissen onder. Ook de president van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad, kwam langs. “Voor de Centrale Bank als hoeder van de totale macro-economie, is het belangrijk dat we ook betrokken zijn”, zegt Hoefdraad. De waarde van de bauxietindustrie voor de Surinaamse economie wordt scherp in het oog gehouden.

Dat moet om de juiste besluiten te nemen. Momenteel is dit belangrijker dan ooit. Suralco en moederbedrijf Alcoa geven onomwonden aan dat de regering geld po tafel moet leggen om de industrie in stand te houden. Suriname moet meer dan wat ook, het eigen belang voorop stellen, vindt Hoefdraad. De miljoenen tonnen aan bauxietreserves moeten hoe dan ook gewicht in de schaal leggen. “Het zou verkeerd zijn te denken dat het (bauxiet, red.) op is en we gaan niet terug”, aldus Hoefdraad.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. 11 juni 2014

  Je goed inlezen in het dossier Overeenkomsten (deals) tussen Suriname/Suralco/Alcoa, vanaf 1975, is belangrijk.

  Dat moet het ankerpunt zijn bij te voeren gesprekken met Suralco/Alcoa. Maar heeft de Assemblee van Suriname wel die experts die de inhoudelijke kennis van zulke dossiers in huis hebben?

  Daarom is het advies van Srika aan alle politici en toekomstige regeringen in Suriname om een instituut op te zetten voor strategisch advies. De mensen in zo een instituut – tenminste vakspecifiek HBO+ opgeleid, vormen specifieke deelgebieden, bestuderen documenten/overeenkomsten van de Staat Suriname aangegaan met derden, doen zo inhoudelijke kennis op, bespreken dit binnen het instituut en adviseren de regering of Assemblee gevraagd of ongevraagd. Ook de diaspora zou hierin benaderd moeten worden.

  Ja, Suriname heeft al een advies orgaan. En dit is al zeer veel jaren zo! Maar de huidige perikelen met Suralco doen vermoeden dat dit orgaan niet uit de juiste opgeleide personen bestaat, positie binnen dit advies orgaan het belangrijkste is en dus naar Suralco toe niet eens een ‘scheet’ verricht kan worden.Want zo-te-zien tellen alleen de mensen in de organisatie, maar niet het “gewicht” voor die functie die zij moeten uitdragen!

  Assemblee van Suriname, luister eerst heel goed naar alle belangenorganisaties, reageer niet en geef dus geen antwoord.

  Ga dan goed wikken-en- wegen.
  En pas dan in het belang van Suriname reageren.

  Iedere uitspraak nu van assemblee-leden (deng mang denki dat’ deng mang taki en dang de gevaarlijk so) kan de positie en het belang van Suriname alleen maar verzwakken.

  Because wise men never speaks about their problems on the streets
  Srika


  Maak melding
 2. Het volk wacht af hoe dit aangepakt en opgelost gaat worden. Het kan bepalend zijn voor het lot van de NDP in de komende verkiezing.


  Maak melding
 3. Wat ik momenteel weet is dat de NDP en de NPS gesprekken aan het voeren zijn om samen te smelten.
  De NPS heeft aangegeven dat zij de druk niet meer aan kunnen.
  Als de NPS dat nou niet doet zal de NPS ophouden te bestaan.
  Veel leden van de NPS hebben aangegeven dat dat niet anders kan.

  Over een paar maanden is dit een feit.
  Dit was te verwachten.

  Groetjes,


  Maak melding
 4. Parlementariers willen informatie van Suralco
  Het lijkt mij verstandig dat zij eerst eens hun eigen gedachten goed vormen en met de heer Boksteen gaan nadenken over wat de reële situatie is en of Suralco wel enig recht van spreken heeft.

  http://adekus.uvs.edu/files/edu/Samenvatting%20pr.pdf

  De ingevoegde link geeft een beeld van wat er nodig is en hoe er in voorzien wordt. Een beetje rekenen en zelfs een Surinaamse parlementatier zal moeten weten dat Suralco met $ 50.000.000/ jaar heel ruim vergoed wordt.

  Het verbinden van een energie overeenkomst (Brokopondo 1999) en het delven van Bauxiet in nieuwe mijnen per 2016 en of later is dubieus zaken doen. Deze afspraken moet men weten te scheiden.


  Maak melding
 5. wat en fok is met Suralco en Alcoa aan de hand.

  je wil ons grondstoffen delven, graven en geld verdienen en tegelijke tijd il je dat de staat je gaat compenseren door je subsudies te geven en zo doende winst maken.

  kom op,, Suriname moet alle jaar opgaven opgraven van sinds Suralco in Suriname bezig is grondstoffen te graven en inzake te krijgen in al die jaren hoeveel winst er gemaakt zijn en in hoevere zin er in Suriname geinvesteerd is??

  Vervolgens blijk dat sinds 2009 geen winst is gehaald soor de staat uit de activiteiten van Suralco.
  we zijn nu in 2014 en nog steeds leid de staat verlies.
  Er kan maar 1 streep getrokken worden, Suralco moet op zouten en de wij kijken zelf veder naar andere investeerders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES