Nieuw uiterlijk voor Zwarte Piet gepresenteerd

62

De nieuwe Zwarte Piet blijft zwart, maar mogelijk moeten het kroeshaar, de dikke rode lippen en de oorringen eraan geloven. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar Zwarte Piet, in opdracht van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). De uitkomsten werden dinsdagavond door directeur Ineke Strouken van het VIE gepresenteerd in het tv-programma Knevel & Van den Brink:

Strouken wilde niet van een advies spreken, maar volgens haar is de wens van Nederlanders dat de discussie over Zwarte Piet stopt en daarvoor zouden een aantal aanpassingen nodig zijn. Belangrijk is volgens haar dat Zwarte Piet een gelijkwaardige relatie heeft met Sinterklaas en dat hij zich niet bedient van “dom gepraat”.

De gevoeligste kenmerken van Zwarte Piet zijn zijn kroeshaar, de oorringen, zijn dikke rode lippen en de kleur zwart. In de variant van Zwarte Piet die het programma Knevel & Van den Brink presenteerden naar aanleiding van het onderzoek had Zwarte Piet geen gouden oorringen meer, geen dikke lippen en sluik haar. Zwarte Piet blijft donker.(Bron: NOS.nl)

62 REACTIES

 1. Forumers, odi odi.

  Daar gaan wij weer mensen met onze PIET!

  Zwarte Piet verliest zijn Kroeshaar, dikke Rode Lippen en Oorringen, maar zijn STREKEN NIET!

  Mi Blaka & Mi Breyti

  Dus de kappers zullen nu overuren gaan maken.
  Rode lippenstift wordt straks ook niet meer verkocht.
  Welke lippenstift bij welke huidskleur? – Fashion & Beauty
  Ook Gouden Oorringen zijn straks niet meer verkrijgbaar bij de juwelier.


  Maak melding

 2. Deze discussie gaat nergens over. De grootste racisten lopen rond in Afrika. Voor het gemak wordt vergeten dat diverse Afrikaanse stammen meegewerkt hebben aan deportatie van slaven.

  Tot op de dag van vandaag worden mensen in Afrika afgeslacht om etnische redenen. Zwarte mensen die elkaar te lijf gaan met knuppels en kapmessen. Laat die anti pieten kliek daar druk over maken.

  Er zijn belangrijkere zaken om druk over te maken.


  Maak melding

 3. In-koppertje voor grappen en grollen!

  Inderdaad, tegenwoordig is weave in ….
  Dikke lippen, ach ja anderen betalen er honderden euries voor…
  Oorringen, inderdaad een diamantje staat leuker…
  Geen dom gepraat, tsja, je moet erg intellectueel zijn om snoepjes rond te strooien.
  Ooh ja, pietje is niet meer zwart geschminkt, maar heeft een ‘koffie verkeerd’ kleurtje, wss gebrek aan vitamine Deeeee………..

  En nog steeds zie ik bij mezelf de gelijkenis met piet niet, sorry……….
  Ik vind, ja ikke… dat ze juist nu de suri’s in het ooitje nemen door deze aanpassingen.
  Maar ja dat ben ik………..


  Maak melding

 4. Deze nieuwe Piet is veel meer op Prem Radhakishun gaan lijken, dus hoor ik graag zijn reactie op deze ‘look a like’ van Prem.


  Maak melding

 5. 11 juni 2014

  Srika heeft goed naar het nieuwe voorgestelde model van piet gekeken.

  Geen kroeshaar, geen dikke lippen, geen grote Afrikaanse oorbellen meer. Een verschuiving in verschijningsvorm.

  Het haar wordt ‘gladder en langer’, de gelaatstrekkingen meer eur-aziatisch en donker gekleurd.

  En toen zag ik opeens ongeveer dezelfde gelaatskenmerken van opa Hendrik, de man van nani. H


  Maak melding

 6. 11 juni 2014

  Oeps!, er ging daarnet iets fout!

  Nogmaals!

  Srika heeft goed naar het nieuwe voorgestelde model van piet gekeken.

  Geen kroeshaar, geen dikke lippen, geen grote Afrikaanse oorbellen meer. Een verschuiving in verschijningsvorm.

  Het haar wordt ‘gladder en langer’, de gelaatstrekkingen meer euraziatisch en donker gekleurd.

  En toen zag ik opeens ongeveer dezelfde gelaatskenmerken van opa Hendrik, de man van nani. Hij noemde zich altijd grappig en trots ‘Madras baiwa’, omdat hij donker van kleur was, met lang gitzwart haar en een lang postuur.

  Zal de nieuwe piet vergeleken worden met de Hindoestanen waarvan de voorouders uit Madras komen? De nieuwe voorgestelde piet lijkt volgens Srika wel sterk op iemand afkomstig uit Madras.

  Srika beledigt hier geen enkele Hindoestaan, maar ziet nu wel een duidelijke vergelijking, qua verschijning, tussen de voorgestelde piet en zijn opa Hendrik – reeds lang overleden -, alias Madras baiwa.

  Dus zij die Srika uit boosheid negatief zullen beoordelen een goede raad: Kijk eerst goed naar de verschijning van de nieuw voorgestelde piet en vorm daarna pas jouw mening.
  Srika


  Maak melding

 7. @srika,

  Hindoestanen hebben er geen moeite mee wanneer zwarte piet een beetje op sommigen van hen lijkt. Omdat ze niet belast zijn met het christelijke geleuter.


  Maak melding

 8. De mid summer zwarte piet editie, moet wel een trage nieuws dag ergens zijn dus gewoon oude stront even aanharken.
  Nou, nou, nu lijkt hij op een Hindoestaan en die steriotype pik ik niet. Hollanders moeten eens leren om hun medemens niet te kwetsen, denigreren en beledigen on het mom van cultuur. OK Prem weer werk aan die softe nederlandse expressie van rassenhaat.
  Ik heb geen probleem met die clowns maat laat ze gewoon zichzelf zijn en zich niet schminken voor achterlijk racisties vermaak.


  Maak melding

 9. In het echt zul je zien dat er toch wel wat blanken zijn met grotere lippen, die dan voor Zwarte Piet spelen. Dus die lip blijft. Bovendien, welke negroide man (of vrouw) zie je tegenwoordig nog met kroes haar? Dus de nieuwe Zwarte Piet is een aangepaste versie aan de Nieuwe Zwarte, die vaak een halfbloed is met sluik haar en minder dikke lippen en met een Nederlandse tongval spreekt. Zelfs de kont van de Nieuwe Zwarte is platter geworden. Het Zwarte Ras verdwijnt…………..


  Maak melding

 10. zijn ze nog steeds bezig met deze case?

  Laat die zgn tegenstanders hun stem laten horen m.b.t.

  * Boko Haran, die ZWARTE meisjes vanaf 12 jaar ontvoert onder valse voorwendsels. En door de ZWARTE leden worden verkracht, geestelijk kapotgemaakt.
  .
  ZWARTE mensen onderdrukken ZWARTE mensen.
  ZWARTE mensen hebben ZWARTE mensen verkocht als slaaf.
  ZWARTE Idi Amin, Charles Taylor en andere ZWARTE leiders hebben hun eigen ZWARTE bevolking gemarteld, verkracht en verminkt enz….

  En dit is nog maar een klein deel van de duistere kant van de ZWARTE geschiedenis….en dat staat ZWART op WIT beschreven.

  Dus tegenstanders sta op en ga die ZWARTE kindjes bevrijden uit de ZWARTE klauwen van Boko Haran.

  Jullie hebben wel een grote bek maar zijn te laf om je bek daarover open te doen.

  Stelletje ZWARTE lamzakken.


  Maak melding

 11. Nederlandse politici en zogenaamde “cultuurbeschermers” weigeren het psychologisch effect van hun racisme-bevorderende creaties in te zien !

  Piet was zeer lange tijd in het verleden niet donker of zwart. Dat is er later van gemaakt .

  Volgens de Nederlandse politici ea is het NORMAAL wanneer je de vrijgevige goedheiligman afschildert als blank en zijn knecht als donker/zwart ! Bij kinderen moet er volgens deze personen de mening in worden gehamerd dat de donkere mens een knechtenrol dient te vervullen.

  De echte oplossing is dat er voortaan zonder meer gesproken wordt over “PIETEN”. Zij kunnen dan elke wenselijke kleur hebben of veelkleurig zijn.

  Meer zwarte goedheiligmannen zou ook helpen de racistische vooroordelen terug te dringen !


  Maak melding

 12. @ben66,

  Het lijkt mij een heel goed idee om al die blanken die zo graag voor zwarten (zwarte piet) willen doorgaan, op te pakken en te dumpen in de kampementen van Boko Bokita Haram. Het zwarte piet spelen zal ze dan wel vergaan, denk ik.


  Maak melding

 13. Ook de oorbellen moeten er aan geloven?

  Er zijn vele jongeren die wel met oorbellen rondlopen. Stel dat die zwarte piet van Sinterklaas, die nu al elke dag met zijn oorbellen rondloopt, moeten die er dan ook uit omdat het bij zijn dagelijks image hoort als hij zwarte Piet is op 5 december

  Niet alles van zwarte piet of Sinterklaas is heilig, maar hoe moet het straks met de Sinterklaas- en zwarte Pietliederen, zwarte piet komt er ook in voor in de huidige liederen.Worden die liederen dan ook verboden? Het wordt niet een gemakkelijke strijd voor de tegenstanders en voorstanders van dit feest.

  De tegenstanders moeten de negatieve en positieve zaken van dit feest goed tegen het licht houden en goed kijken waar de balans zwaarder weegt, wel op een eerlijke methode, want als men kijkt naar het aantal witte mensen die voor zijn in verhouding tot de tegenstanders, dan is blank de winnaar en zwart de verliezer.. Ook dat het een nationale feest is in Nederland en Belgie is..

  Volgens mij is Santa Claus of de kerstman ook een kopie die Coca Cola heeft gemaakt van Sinterklaas, maar dit kan ik mis hebben.

  Ik ben benieuwd hoe doe bruine piet sinterklaasliederen klinken of zouden kleine kinderen niet bang zijn voor bruine piet, en is bruiine piet of andere kleur ook niet kwetsen, o ja? ik dacht dat kwaad, boos, enz, niets te maken heeft met kleur, maar met de aard van de mens.


  Maak melding

 14. Een Turk vergezeld van een paar Surinamers komt elken 5 december de blanke kindertjes wat troost schenken via geschenken. Maar als ze komen via Schiphol, wordt hen de toegang tot het land ontzegd. Komen ze per stoomboot, dan worden ze overal verwelkomd.
  Tip aan Turken en Surinamers? Huur op 5 dec een stoomboot en kom zo het land binnen?


  Maak melding

 15. Aan alle zwarte actievoerders tegen de Zwarte Piet ivm een ludieke actie:

  Bezorg de Hollanders de dag van hun leven door komende 5 dec als Zwarte Sint gekleed in heel de stad rond te lopen en kleine blanke kindertjes kraaltjes en spiegeltjes cadeau te doen. Zou je het kunnen regelen, neem dan enkele Witte Pieten mee. Strooi met echte pepers ipv met pepernoten!


  Maak melding

 16. @ rand(debiel)

  ga eens inhoudelijk in op de door mij aangegeven feiten.

  Het is mij wel duidelijk dat je totaal niks tegenin kan brengen.
  Feiten zijn feiten dat jouw Afrikaanse ZWARTE broeders elkaar verkrachten, mishandelen, verminken, vermoorden en uitbuiten.

  Meisjes van 12 jaar pakken,,,misselijkmakende ZWARTE pedofielen.

  weerleg mijn feiten als je kunt, simpele ziel.


  Maak melding

 17. @ben66,

  Gisteren op het journaal: een derde van alle vrouwen/meisjes in Nederland (maar ook heel Europa en wereldwijd) is seksueel lastiggevallen/verkracht/betast enz.

  DWZ dat statistisch gezien de kans groot is dat jij je hebt bezondigd. Wil je dat toegeven hier?


  Maak melding

 18. Bij de nieuwe Piet hoort ook een nieuwe Naam.
  Wij dopen hem Zwarte/Bruine donkere Piet en roepen hem HindoPiet, want de nieuwe Piet lijkt sprekend op een Hindoestaan!!


  Maak melding

 19. Knevel & Van den Brink waren ook op zoek naar een nieuwe Sint om hun kijkcijfer te verhogen.

  En die hebben ze nu ook gevonden.

  Volkert van der G. naar Apeldoorn.
  Want een nieuwe ’Bestaan opbouwen is extreem moeilijk’.

  Dus wordt hij vanaf 5 december de nieuwe Sinterklaas in Nederland.
  En Rutte wordt de nieuwe Piet.


  Maak melding

 20. “De nieuwe Piet lijkt sprekend op een Hindoestaan”

  @republicano,

  Volgens mij heb jij nog nooit Hindoestanen gezien.
  De neus, lippen, jukbeenderen, kin van die piet is typisch die van een blanke.


  Maak melding

 21. Deze tegenstanders van Zwarte Piet hebben wel Lef. Al die Hollanders gaan zich heel ongemakkelijk voelen. Ik geniet van deze discussie.


  Maak melding

 22. Benn 66, mmak je niet druk die nwe zgn.de Zwarte Piet is gewoon een Bakra die te lang onder de zonnebank heeft gelegen, hij heeft duidelijk de gelaatstrekken van een Europiaan, als je daar een Hindoestaan andere Aziaat of Creool in WILT zien mankeert er toch echt wat aan je ogen, maar nog meer aan je bovenkamer, voor alle duidelijkheid ik heb het niet over jou maar over de gefrustreerden die niets anders met hun tijd hebben te doen dan hier hun complexen de vrije loop te laten, een beetje relativerend vermogen ontbreekt ze


  Maak melding

 23. De blanken zijn reuze goed in het verdraaien van feiten en het kleineren van anderen. Zo ook Knevel & v.d. Brink.
  Zo beelden ze Jezus altijd af als een Europeaan en Judas als een Afrikaan, terwijl beiden Joden (van het Joodse ras) waren.
  De goeie (Jezus, Sinterklaas) is dus altijd een blanke en de slechte (Judas, Zwarte Piet) is altijd een donker gekleurde.
  Die witmens heb echt een zwart ziel?


  Maak melding

 24. Mij overbierman is swart. Vroeger toen wij waren klein wij noemen hem swarte piet. Dan hij heeft ons pakslaag gegeven, wij noemen hen sedert dan swarte panter. Nu hij is goede friend.


  Maak melding

 25. Ben66 heeft het uitstekend verwoord. Loop eens een middagje door de Bijlmer. Met name de Surinaamse en Afrikaanse vrouwen doen er alles aan om de schoonheid van de blanke vrouw te evenaren.

  Kroes haar wordt ingewisseld voor blond stijl haar inclusief nep nagels en nep wimpers. En geloof me deze vrouwen gaan daar heel ver in. Zelfs huid wordt gebleekt. Het is vol op verkrijgbaar, zelfs onder de toonbank. Het zijn net transformers. ooh wee als je er wat van zegt.

  Ik heb maar 1 vraag: Waarom ?


  Maak melding

 26. Ze moeten van Piet gewoon een Jood maken met een haakneus op zijn gezicht en een dikke zak vol geld op zijn rug. Dan kun je pas goed lachen.


  Maak melding

 27. regenboogkleurenpiet lijkt me het beste. Die regenboogpietliedjes moeten wel als muziek in de oor klinken en een gezellige ontspannende sfeer bij de kleintjes en anderen die dit feest vieren.

  Sinterklaas kom maar binnen met je regenboog kleuren piet en laat het paardje maar buiten staan.

  Piet, Piet. Piet! Regenboog kleurenpiet met de zak op de rug.


  Maak melding

 28. Dat iemand in zijn reactie BLOND STIJL HAAR per definitie als de ” SCHOONHEID ” van de blanke vrouw beschouwd daar zakt mijn broek van af maar ieder zijn meug.

  Bovendien,wanneer mensen uiterlijke kenmerken van elkaar imiteren wil dat niet persé zeggen dat ze de ander willen zijn in de ruimste zin van het woord. Diverse redenen kunnen hieraan ten grondslag liggen.

  Van Europese vrouwen die ’s zomers urenlang in de zon liggen te bakken, een negerlover op nahouden of een ZONNEBANK van €7500 euro aanschaffen om hun ” kleurtje ” bij te houden wordt toch niet gezegd dat zij zich voorbereiden om als donkere vrouw door het leven te gaan.

  En geloof mij deze EUROPESE VROUWEN gaan vaak heel ver in om het ” kleurtje” te bemachtigen ……
  Het is hoe dan ook hun GOED RECHT.

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 29. Hou nu eindelijk eens op met dit soort flauwekul !!
  Suriname heeft op dit moment meer aan zijn hoofd, dan dit soort discussies !!!
  Er zijn tientallen items belangrijker, dat het geleuter op zwarte piet.


  Maak melding

 30. ben66

  zijn ze nog steeds bezig met deze case?

  Laat die zgn tegenstanders hun stem laten horen m.b.t.

  * Boko Haran, die ZWARTE meisjes vanaf 12 jaar ontvoert onder valse voorwendsels. En door de ZWARTE leden worden verkracht, geestelijk kapotgemaakt.
  .
  ZWARTE mensen onderdrukken ZWARTE mensen.
  ZWARTE mensen hebben ZWARTE mensen verkocht als slaaf.
  ZWARTE Idi Amin, Charles Taylor en andere ZWARTE leiders hebben hun eigen ZWARTE bevolking gemarteld, verkracht en verminkt enz….

  En dit is nog maar een klein deel van de duistere kant van de ZWARTE geschiedenis….en dat staat ZWART op WIT beschreven.

  Dus tegenstanders sta op en ga die ZWARTE kindjes bevrijden uit de ZWARTE klauwen van Boko Haran.

  Jullie hebben wel een grote bek maar zijn te laf om je bek daarover open te doen.

  Stelletje ZWARTE lamzakken.

  ben66
  Ben66 KOELIE BEEST wie noem je zwarte lamzakken begin maar naar India te kijken want daar plegen ze bomaanslagen om elkaar af maken, India daar verkrachten ze vrouwen als los lopende primitieve beesten. Als de zwarten zo slecht zijn wat doen die KOELIES in UGANDA en zwart Afrika, Blijf lekker in KUT India maar nee jullie moeten zo nodig bij de donkere afrikanen gaan wonen. Over zwarten gesproken veel KOELIES zijn zwarter dan de afrikanen en jij durft ons zwarte te noemen we weten dat die koelies die PIKZWART zijn bleek crème gebruiken om hun kleur lichter temaken. Als je een ZWARTE wilt zien Ben66 ik durf te wedden er zijn genoeg zwarte koelies in je families. http://www.youtube.com/watch?v=_lZWtAxjmts


  Maak melding

 31. zie ginds komt de stoomboot uit Bollywood weer aan…

  oohhh kom eens kijken wat ik in mijn schoentje vind…roti & bara van de Madrasi Piet 🙂


  Maak melding

 32. Hollanders zijn Racistisch? vast wel een aantal.

  Maar wat zijn dan een stel Creolen en Hindoestanen die elkaar in dit topic letterlijk en figuurlijk zwart lopen te maken. alleen maar hypocriet?


  Maak melding

 33. Omdat volwassen Nederlanders zich blijkbaar infantiel willen blijven gedragen, kunnen ze de nieuwe Piet het uiterlijk van Willem Alexander, met een paar roetvegen op zijn witte gezicht, geven, vervolgens veranderen ze de naam van het hulpje van de Sint liefkozend in Willempie, zodat geen enkel gekleurde Medelander ze nog kan verwijten dat ze racistisch bezig zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=HmE9kuJm5ZY


  Maak melding

 34. Masala, je hebt helemaal gelijk dat die zwarte mensen al die slechte dingen gedaan hebben en nog steeds doen met andere zwarte mensen, maar daarmee verschillen ze niet met de rest van de mensheid; Hitler en zijn Nazi’s vergasten en cremeerden andere witte mensen. En op dit moment vermoorden witte Russen witte Oekraïners en omgekeerd.

  In Azie vermoorden en verkrachten bruine mensen andere bruine mensen omdat ze tot verschillende sociale of religieuze groepen behoren, of denk je dat die Indiase mannen die Indiase meisjes verkrachten en aan bomen opknopen of Hindoes die Moslims vermoorden (en omgekeerd) een ander kleurtje hebben dan hun slachtoffers?

  In andere delen van Azië vermoordden tijdens de oorlog Japanners Chinezen (een Afrikaan ziet geen verschil tussen deze twee) en zo zouden we nog een tijdje door kunnen gaan, je moet niet de indruk wekken dat de ene groep (gelet op de kleur) beter is dan de rest, niets menselijks is de zwarte mens vreemd, ze verschillen in dit opzicht ook geen haar met de rest van de mensheid. Overal onder alle kleurtjes heb je bloeddorstige idioten die zonder scrupules mensen die op hen lijken leed willen en kunnen berokkenen.


  Maak melding

 35. Opvallend dat die zelfde zwarten die moord en dood schreeuwden over discriminatie van zwarten aangaande zwarte piet, nu zelf niet schromen om die piet te gebruiken om hindoestanen te discrimineren! HindoPiet wordt er al geroepen. Schijnheilige sukkels! Ik had sympathie voor de strijd tegen de zwarte piet, maar na dit helemaal niet meer!


  Maak melding

 36. Blanke nederlanders zullen moeten eens leren dat het nu AD 2014 is en dat apartheid ook al is afgeschaft. Het lijkt dat de bakra pschyche een darwinian evolutie overgangs periode nodig heeft.
  2014 bruine piet
  2015 indo piet
  2016 mediteranian piet
  2017 italiaanse piet
  2018 belgiese piet
  2019 limbo piet
  2020 achterhoekse piet
  2021 groninger piet
  2022 amsterdamse piet
  2023 koninklijke piet
  2024 normale witte piet


  Maak melding

 37. Deze zwarte piet, hierboven afgebeeld, is bruin.
  Als de kinderen nu vragen waarom alle Pieten bruin zijn, wat zal dan het antwoord zijn van de ouders?
  Roet is niet bruin dus het schoorsteen-verhaal gaat niet meer op.
  Heeft iemand een idee?
  Wat ga jij tegen je kids zeggen als ze met deze vraag komen?
  Ik heb nog nooit zo’n stommiteit gezien.
  Heeft Sint ze misschien uit de beerput gehaald?


  Maak melding

 38. Die nieuwe piet lijkt mij een dogla. Weet je zoon van een echte zwarte piet en en hollandse blondje, die een echte piet wilde proberen en daarmee de geschiedenis van Holland veranderde.


  Maak melding

 39. Vreemd dat Piet zelf geen stem lijkt te hebben in deze discussie.
  Laat Piet zijn /haar uiterlijk zelf bepalen; doen wij zelf toch ook?!


  Maak melding

 40. Hij blijft zwart bruin dus nog steeds een nono

  Maar no wory god straft Europa is over

  Peopple git ready war is coming

  Attack on black bruin is allang gestart

  Bedrijven mogen weg gaan tijd voor een newew start
  Thank God

  Eu usa north canada austrailie italie spanje enzo is 1 never forget

  Turkye irak soudi enz is ook 1

  En wij waar is onze 1heid

  Open your eye’s

  En hindoestanen zijn nooit slaaf geweest dus komt niet met onzin

  Nl is trots op kolonies hier heb je VOC dag

  Su heeft nada terug gekregen

  Just chill and word
  Er verhuizen 4000 blanke nederlands per jaar naar su
  Wah mek het gaat toch zo slecht

  Zwarte piet zijn de moors de gene die nl een beschaving heeft gemaakt kijk hoe ze het brengen zegt al genoeg

  Su hoeft niks van nl laat nl maar praten
  Hun eigen regering is duivils en niemand van de media praat er over maar de blanke nederlanders zijn boos op ze

  Discriminatie bestaat hier 1000%
  En ze houden er van
  90% van de mensen in de politiek nl hun voor ouders hadden de boten en ze hebben nog slavernij geld en ze helpen ons hahahah in 2014 het is op van ons krijgen jullie niks

  En al die indianen zuid america denk dat ze niet van eu houden
  Dus keep talkin god a punish

  En de normaale mensen war a come hun eten raakt op
  En ze weten niet hoe ze zelf moeten zorgen er voor

  Real talk

  Nl is zo goed in werken maar ze hebben nooit zelf gewerkt
  Facts

  Donkeren worden onder en dom gehouden
  In NL nr rasistisch land volgende de hele wereld ! Behalve nl


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.