Beter gebruik overdadig zonlicht in Suriname

10

PARAMARIBO, 22 mei – De overdaad aan zonlicht waar menigeen prat op gaat, zal beter worden benut. Minister Jim Hok wil in sneltreinvaart meer zonne-energie voor de huishoudens voorhanden hebben. Multinational Iamgold heeft binnenkort vijfduizend kilowatt beschikbaar . Ook Nederlandse expertise wordt aangesproken.

Energiebedrijf EBS en een Nederlandse onderneming onderhandelen nu over de bouw van een centrale. Die moet tweemaal zoveel leveren als Iamgold. “Als alles naar wens verloopt, zal er tegen het eerste kwartaal van 2015 al proef worden gedraaid op het netwerk van EBS”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd. Iamgold gebruikt de energie voor de eigen productie. Wel wordt verwacht dat een deel overblijft voor levering aan EBS.

De sterke afhankelijkheid van diesel voor energieopwekking dwingt tot het zoeken naar alternatieven. In het binnenland worden sommige scholen al voorzien van zonne-energie. De politiek weg lijkt nu open voor meer ideeën en projecten. EBS begint een zonne-energiecentrale in het plaatsje Atjoni, aanmeerplek voor tientallen leefgemeenschappen in Boven – Suriname. Volgens Hok zijn er ondernemers die willen investeren in zonne- en windenergie.

10 REACTIES

 1. Hahahahaaa met hangende pootjes komen ze weer terug naar Nederland. Wie wil er nog investeren in een bodemloze put.

  “Volgens Hok zijn er ondernemers die willen investeren in zonne- en windenergie”

  Hok raakt van het pad af. Iedere contract gaat langs Hok. Uiteraard moeten er commissies afgedragen worden voor het verkrijgen van vergunningen. De bekende strijkstok.


  Maak melding

 2. President Bouterse opent VHP-conferentie Vision 2030

  PARAMARIBO, 22 dec – President Desiré Bouterse is uitgenodigd om de conferentie Vision 2030 te openen. De organisator, de Verenigde Hervormde Partij, VHP, Suriname nu en in de toekomst onder de loep nemen. “De president heeft zijn ondersteuning toegezegd”, zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.

  deze zonne-energie torie’s zijn van Chan dus ga niet mee leuren okay!

  ,,,,,Eeyy Hok ….ken je deze nog???? tweemaal mijnrecht op zelfde grond.. stoute jongen fawaka :)???

  Mag ik aannemen dat het volgend schandaal NDP gaat over levering zonnepanelen terwijl men nog bezig is met het zand corruptie tori van Adna?? 🙂


  Maak melding

 3. De overdaad aan zonlicht waar menigeen prat op gaat, zal beter worden benut. Minister Jim Hok wil in sneltreinvaart meer zonne-energie voor de huishoudens voorhanden hebben.

  Moet het zolang duren om in te zien..dat zonne-energie het probleem van tekort aan energie in Suriname kan oplossen?

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 4. Goeie zaak als ze nu maar eens doen wat ze allemaal van plan zijn, goedkoper en schoner kun je je energie haast niet opwekken, alleen ben ik nu wel heel nieuwsgierig wat de paarse minkukels er van vinden dat de hulp en advies van Nl. hierbij ingeroepen wordt


  Maak melding

 5. ZO, dom weer bepaalde gasten of moet ik lasten zeggen nu komen ze met hangende poten bij NL dat is het niet er word voor betaald NL is nooit uit SU gegaan en geen werk in SU verricht ga maar na en als 1 het niet wil dan zoek je een ander maar jullie hebben altijd te klagen als ze de CHINEESEN vragen niet goed voor water de BELGEN niet goed en nu NL ook niet goed en idee is van CHAN wat een gezeur hoeveel hadden ze wel niet en welk is gedaan in hun regeer periode het bleef bij idee uitvoeren ho maar en nog er bij al die jaren ontwikkelingshulp vraag me af waar al dat geld gebleven is niet voor niks vinden ze dat deze regering strooit met geld nee ze denken dat als ze aan de macht komen de koek op is want ze zijn nog steeds niet verzadigt zo te zien om hoe dan ook aan de macht te komen zoveel partijen die niet het zelfde manier van regeren willen maar om in macht centrum te komen al zal het volk dan de onderspit delven wat een schande praten jullie daar maar over.


  Maak melding

 6. waarom zou je de de srd devalueren..

  het heeft al geen waarde..

  wat kun je nog kopen voor één srd..,,laat staan één cent die niet eens bestaat.. ..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.