Nabestaanden willen vaart proces Decembermoorden

38

PARAMARIBO, 23 apr – Nebestaanden willen meer vaart in het strafproces rond de Decembermoorden. Dit geldt als een voorname reden voor de stap naar het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in Costa Rica. Er zal een formele klacht worden ingediend tegen de staat.

De klacht houdt onder meer in dat de verdachten van de moorden niet naar behoren vervolgd worden. Op dit moment hebben de nabestaanden steeds minder het gevoel dat de krijgsraad het proces tot een goed eind brengt, zegt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, tegenover de Ware Tijd. De voorbereidingen zijn in volle gang. De stap naar het Inter-Amerikaans Hof wordt al sinds vorig jaar overwogen. Dat was toen de amnestiewet werd gewijzigd in het voordeel van de verdacht, onder wie ook president Desiré Bouterse.

Stiekem wordt gehoopt dat het niet tot internationale stappen hoeft te komen. Het gaat er eerder om dat de ondertoon overkomt. “In feite is het een klacht tegen de rechterlijke macht van Suriname, want de president en het parlement kunnen niet worden vervolgd. Onze stap naar het Inter-Amerikaans Hof moet voor de krijgsraad een aansporing zijn om de zaak snel af te handelen”, aldus Essed.

38 REACTIES

 1. De hoofd verdachte is bijna 70.Straks gaat hij dood zonder berecht te zijn voor alle ellende die hij anderen heeft berokkend.Dat zou een grote deuk geven in het vertrouwen in de rechterlijk macht.
  Als de verdachte begraven wordt,weet ik dat velen zijn graf zullen besmeuren.Een dode kan geen enkele reis fort bevelen.


  Maak melding

 2. Goed zo!

  De juiste beslissing, het duurt allemaal te lang.
  Het moet nou eens een keer duidelijk worden voor de rest van de wereld, dat de rechtsgang in suri voor geen millimeter klopt.
  Alleen maar angsthazen en corrupte hazen.

  Walgelijk………….


  Maak melding

 3. Jacobus, Bouterse verdiend tzt geen graf. Tis toch bij de beesten af dat die man nog niet berecht is. Van mij part worden worden ze posthum veroordeelt.


  Maak melding

 4. @Jacobus
  Niet alleen de hoofdverdachte maar ook ALLE directe moordenaars die onze ongewapende broeders hebben vermoord.

  Maar tja, post tigrie kunnen de lafaarden niet terug eisen dmv dwang laatstaan moordenaars berechten.
  Het RECHT is allang geen recht meer maar een criminele organisatie.


  Maak melding

 5. je moet hier duidelijk erkennen,dat suri geen recht staat is,maar een verkapte vorm van dictatuur..

  kijk maar dagelijks om je heen ,er is máár één man die het voor het zeggen heeft en beslist wat er moet gebeuren de rest staat erbij en kijkt ernaar..

  wees nou eerlijk,wat stelt die hele parlement of minister voor..

  0,0 geen rol van betekenis..slechts bank vulling tegen een goed loon..


  Maak melding

 6. @jacobus.
  De hoofddader voelt het elke dag want als hij zonder president te worden het land had kunnen runnen vanaf zijn veranda had hij dat wel gedaan.
  De hoofddader ziet elke dag zijn wereld kleiner worden en zijn straf dichter bij komen. Hoewel (nog) niet veroordeeld weet de president donders goed wat de wereld van hem denkt en dat hij alleen als president buiten het land kan gaan.


  Maak melding

 7. ervan uitgaande dat wij zijn een vredelievende natie naast elkaar wonend met synagoge en moskee,…!!

  .. da hoe komt het dat wij hebben getolereerd dec ’82???

  bezoek de opkomst daar in OCER en U weet genoeg!!

  BAH


  Maak melding

 8. Suriname is nog steeds bezeten van satan in persoon, alias DDB. Door hem als president te kiezen heeft het volk van Suriname zich schuldig gemaakt aan een zonde, immers hebben zij van het gezondigde vrucht meegegeten. Het is daarom ook verklaarbaar waarom land en volk achter blijven in ontwikkeling.


  Maak melding

 9. Heer, onze God,u hebt hun geantwoord.
  u was voor hen een God van vergeving
  en een God die hun misdaden strafte.
  Breng hulde aan de Heer,onze God, en
  buig u neer voor zijn heilige berg.
  Heilig is de Heer, onze God.


  Maak melding

 10. Niets komt voor zijn tijd!
  Alle moordenaars om hem heen vallen bij bosjes weg.
  En geen van allen tot nu toe door een natuurlijke dood.
  Heb jij je wel ’s afgevraagd waarom hij nog niet aan de beurt is?
  Ze moeten soms boeten door eerst allen te zien lijden.
  Wel nu,why hurry?
  And why worry?
  Blijf de episodes volgen s.v.p!
  Er volgt meer!


  Maak melding

 11. Kan iemand mij vertellen waarom Decemembermoorden alleen aandacht krijgen. Waarom krijgen alle andere slachtoffers die vermoord zijn geen gerechtigheid of dezelfde aandacht.
  Niet alleen omdat het “vooraanstaande” Surinamers betreft moet het voorrang of aandacht krijgen.

  Wat het proces betreft. Surinaamse rechtsysteem deugt niet. En daar hadden de nabestaanden rekening mee moeten. Het Surinaamse rechtsysteem is verre van capabel om zulke zaken goed te behandelen.


  Maak melding

 12. Ik denk dat Nederland vaart wilt, de nabestaande worden door Nederland gesponsord want Nederland heeft een eigen agenda voor Suriname. Voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis hebben de Nederlanders niks te zeggen over en in Suriname met dank aan president Bouterse. Zijn jullie vergeten nadat Bouterse gekozen is door het Surinaamse bevolking ondanks de waarschuwing van de Nederlandse ambassadeur in Suriname dat als de bevolking voor Bouterse zou kiezen dan zal de bevolking een prijs betalen. Wat deed Nederland, Nederland probeerde na de beëdiging van Bouterse Suriname in het geheel international te isoleren en economisch kapot te maken. Zowel de zuid Amerikaanse landen als de Caribische landen hebben de lobby van Nederland om Suriname international te isoleren afgewezen. Met zo’n vriend als Nederland heb je geen vijanden nodig. Nederland is voor Suriname een onbetrouwbare en we moeten met spoed alle samenwerkingverbanden verbreken. de decembermoord is Nederland stok om Bouterse mee te slaan maar over de betrokkenheid van Nederland wilt men niks weten. Nederland is geen heilige we weten wat ze met onze creoolse voorouders hebben gedaan , gemarteld, verkracht, duizenden vermoord in Suriname maar tot op heden willen ze er niet over praten maar 4 mei mogen wij hun pijn herdenken. Voor niks boven de waarheid is 4 mei een feestdag en het is zo jammer dat de bezetting maar 5 jaar heeft geduurd , 500 jaar bezetting was gerechtigheid geweest.


  Maak melding

 13. wanneer komt de heer Ajentoena weer op over die Moiwana moorden??????? hij zou sedert 2012 weer beginnen,er zijn nu reeds 3jaren verstreken sedert 2011!!!!! wat doet u zelf voor de Nabestaanden of houdt Brada Bravo jullie daar ook zoet met het strooien van zijn pai moni die hij heeft kunnen verkrijgen dankzij de regering Venetiaan???????? iedereen doet mee aan die chantage ook de Pres. hij had voorheen zoveel te praten , was nooit aanwezig in de DNA. Plotseling a mang kon tak ai pley wan serieus. volg fesi.Judas verraad Jezus. in zijn geval Judas verraad het Volk.


  Maak melding

 14. naar alle waarschijnlijkheid hebben we dan die verkrachtingen van hun overgenomen en die Pedofilie op onze kinderen zeker!!! wat leggen bepaalde gasten nou uit. liever gaan ze wat eieren leggen schijnt dat die toch de lekkerste zijn ipv te kiezen voor die kippen en doksen. Nederland heeft geen tijd voor ons heb ik al gemerkt. die euro is nu al bijna op 4.60. merkwaardig hebben bepaalde gasten niet door dat we als bevolking flink eronder lijden. men probeert ons op een dwaalspoor te brengen Nederland dit en dat. we zijn niet gek moor hoor. het wachten is dit keer maar weer op 2015 kijken wie erin slaagt onze noden aan te horen. wat betreft Venetiaan en Bouta, ze lijken wel bloedverwanten. de 1 nog erger dan de ander. Ze zijn voor ons gebler en geklaag liever doof en blind. voor wat Anansie torie’s willen ze wel een Persmeeting houden. ineens mag de pers er weer bij om te horen hoe t wel niet strookt onderling in de Regering. we zijn niet geintreseerd in dit heel ding. kom ons uitleggen liever waarom het niet goed gaat in het land, het beleid enz enz enz. straks zullen er zovelen weer allerlei dingen beloven aan ons als kiezers!!! Bij deze kiezers laten we ons in 2015 niet voor de gek houden dat men ons weer komt pakken met allerlei dit en dat. Noemt men stemmingmakerij, ons eve zoet houden daarna zitten ze ons weer voor schut in de DNA een poets te bakken. Nemen jullie dit keer gewoon geen zoete praatjes aan en weg met de oude Politiek, weg met NDP, NPS, PL, VHP en NPS!!!! Het is tijd gewoon kiezen voor degenen die wel serieus zijn en Quorum verlenen DOE DOE DOE!!!!! Dit keer geef ik me hoop op doe ben vreselijk teleurgesteld in de NDP!! ze hebben alleen me stem nodig.


  Maak melding

 15. en de SPA bedoelde ik in plaats van 2 keer NPS te vermelden, ik erger me straal aan de Oude politiek. ze hebben gewoon niks voor ons gedaan of ja toch wel, Hor un yeye na spotu hebben ze gedaan.


  Maak melding

 16. Bouterse heeft tenminste ballen getoond door bij herhaling aan te geven dat hij als regeringsleider toentertijd de politieke verantwoordelijkheid van deze catastrophe op zich neemt.
  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Waar blijven die honden, die hun poten hebben gehad in de dood/moord van het veelvoud aan Surinamers. Dat varkentje staat er echt wel aan te komen. Dati na grong nanga jeje tori!


  Maak melding

 17. @Aboikonie

  Niet dat ik ruw wil overkomen,maar hoor je de binnenland bewoners vragen om gerechtigheid voor de slachtoffers gemaakt in hun woonomgeving?!
  Ze hebben het toch ook zelf ervaren ,gezien en geleden?!
  Waarom laten zij alles over aan anderen ,waarom kunnen zij niet zelf opkomen voor de slachtoffers en nabestaanden van de Moiwana moorden?!
  Maar wees gerust als de killer van de Dec moorden eindelijk gestraft wordt dan komt er ook gerechtigheid voor de Moiwana slachtoffers en een einde van rouw voor zowel de DEC slachtoffers en Moiwana slachtoffers en alle andere slachtoffers die geleden hebben aan de handen van de moordenaar bouta.
  Alle bovengenoemde slachtoffers hebben 1 ding gemeen , hun Killer is dezelfde bouta!!!
  Laten wij bidden en hopen dat de bange rechters veel meer moed en durf kunnen opbrengen om hun moordenaar te straffen eindelijk na 31 jaar!!


  Maak melding

 18. Mensen, het valt niet goed te praten maar als jij een coup wil plegen dan neem je de risico met alle gevolgen van dien en de advocaat van de nabestaanden moet dan ook aan interhof vragen dat de bewijzen die voor 60j in NL zijn weg gestopt worden geopend wat het gaat om bewijs hoe kan men iemand straffen met half bewijs en zie altijd wanneer er verkiezing is word dit gesprek heftig nu moeten ook VENE en SANTOKHI worden op geroepen want 15j aan de macht geen veroordeling en nu eisen dat het nu wel gebeurt zo ben je dan alvast je grootste tegen stander kwijt maar ja politiek is vies en zo ook de harten van de mensen die doen als of ze achter de nabestaanden staan terwijl het hun gaat om de macht vraag mij af waarom de advocaat niet naar interhof stapte toen BOUTERSE nog geen PRESS was denk dat het toch beter was of niet om wat goed te praten maar het is toch zo dus er zit meer in en achter.


  Maak melding

 19. De verkiezing nadert weer dus we gaan weer beginnen met de december moorden, de gebeurtenis in 1982 en na de eerste vrije eerlijke verkiezing in 1987 was er een mandaad om tot vervolging te gaan, helaast niet gebeurt, front was aan de macht en die kon vol gas geven om dit proces tot gang te brengen,niet gebeurt!!!!!
  vervolgens na de kabinet wijdenbosch en tijden ook niks van decembermoorden gehoord.
  Venie heeft vervolgens 15 jaar aan het bewind en de roer gezeten, waar waren al deze mensen die nu ineens weer haast hebben?? waar??

  Bouta is nu aan de roer en men is bang en weet zeker dat hij de verkiezing gaat winnen dus we hebben weer haast om suriname te storen en broeja te laten onstaan in ons gelief suriname.

  HALLO, wat willen we berieken??
  Iedereen gaat een dood, zelf bouta ook eens een keer? hij wordt geen steen!!

  Kijken jullie om, om je heen in de wereld, er is nergens ter wereld vrede en liefde, in elk land zelf in amerika, zijn er mensen die de rechten van de mens schenden, kijk maar de kuku klan, de rechtse groepering die niet blanke en zelf blanke dood schieten omdat ze nationalistisch gevoel hebben en denken.

  In Rusland worden imigranten koolbloede op straat mishandeld en vermoord.

  Laten we iederen vergeven en alles overlaten aan de here JEZUS en de almachtige GOD.

  wie zijn wij om mensen te straffen??
  zelf rechters beoordelen mensen die onschuldig zijn!!
  DUS het alleen de Almachtige die het lot van mensen die zonde en hebben gepleegd en mensen die zondaars zijn een oordeel geven over hun lot hoe of wat.

  de wereld bliif op deze manier verdeeld in rechts en links.
  progres- en conserva-
  moslim – hindoe- katholiek- evangelisch enzo.
  een groep die tot zwarte wordt beschouwd en een groep die tot blank wordt geschouwd.
  arm en rijk.
  een stam die tegen een andere stam oorlog voert.
  zo kan je door gaan met het opnoemen van een wereld die beheert wordt door alleem maar………………

  tot slot bid ik dat de heer u allen vreugde, liefde, eenheid,wijsheid en kracht aan schenken in uw hart, waardoor wij met vrede samen met elkaar kunnen leven.


  Maak melding

 20. Die nabestaanden moeten een klacht international indienen.Dat is de juiste methode om iets te bereiken want in Suriname lukt het toch niet.Die schuldige moeten ter verantwoording worden geroepen.Zo hoort het te zijn.Je kunt mensen niet zomaar doodschieten dan mag er niets gebeuren.In wat voor land is dat?


  Maak melding

 21. Er waren een onacceptabel aantal demonen hier rond, die zich schaamteloos de rol van God willen toebedelen. De mens wikt, maar God beschikt! De Almachtige schepper des hemels en der aarde BEPAALT. Ook wanneer U en Ik de kraaiemars zullen blazen. Stelletje ijdele hondenfokkers!


  Maak melding

 22. @niks gaat boven de waarheid,

  soms hebben mensen paranoïde trekjes…maar bij jou is het een structureel probleem. (en dit is niks dan de waarheid)
  Zoek hulp…stakker!!


  Maak melding

 23. @paraman,

  in de geciviliseerde wereld betekend politieke verantwoording nemen…OPSTAPPEN EN WEGWEZEN!!!!!!!
  Maar deze megalomane gek wordt in het zadel gehouden door een zootje geindoctrineerde, paarse revokleuters.


  Maak melding

 24. @ Ray
  Ik woon in Nederland. Op 4 mei herdenken we niet alleen Anne Frank maar alle slachtoffers van de Tweede Oorlog. Ik vind ook dat dit het geval moet zijn in Suriname. Alle slachtoffers van het militaire regime moeten herdacht worden. En dan heb ik het met name over onschuldige en ongewapende burgers. En laten we er niet om heen draaien. No sl and creolen worden nog steeds gediscrimineerd in Suriname. Is tog te gek voor woorden dat onschuldige vrouwen en kinderen die in koele bloeden afgeslacht werden niet behoorlijk worden herdacht en getechtigheid krijgen. Ik blijf het zeggen. Recht voor 1 recht voor allen.


  Maak melding

 25. @Boegroe

  Bij wie moeten wij dan het dino dossier gaan opvragen?!
  Nederland of papaatje bouta?!!
  Aan wie moeten wij de Dec moorden dossier gaan opvragen?!
  Bij Nederland of bouta?!
  Een coup plegen is al een strafbare feit,omdat je baasje niet tevreden was moest hij een coupplegen volgens hem,alle anderen van wie hij dacht dat die een coup durfden te plegen moisten geexecuteerd worden door hem!
  Van de 15 burgers die door je baasje geexecuteerd warden is nooit bewewzen dat ze een coup zouden beramen,in GODS naam ze warden uit hun bed gesleurd en neergeknald door je laffe baasje!!!


  Maak melding

 26. Moge De heer U allen die hier schelden, vloekken, haat zaaien, leugens neerzetten en anderen de dood te wensen, besparen van de vloek van de duivel en uw ziel in vrede laten rusten.

  Ik zal voor u allen bidden die haat gevoelens hebben.
  vergis je niet, de Duivel draagt ook een Jas en Das


  Maak melding

 27. HaHaaaaHaHahahahaahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…Lachen is florissant zegt men en ook beter dan snotteren,dat onze zeer lage niveau hindoestaanse broeders nog zich laten assermenteren als ministers door een wereld veelbesproken seriemoordenaar,kom op zeg!Waarmee zijn deze broeders mee bezig!of zowel misschien ze beperkt zijn in hun bovenkamer!Jammer!!!!
  2014 is het jaar van de WAARHEID volgens mijn autobiografische geschrift!
  V.H.P. soso honesty nanga lobi!!!


  Maak melding

 28. Paraman, vergist je niet, mensen die een zieke zwakke geest hebben, een zwakke kra dus, makkelijke beinvoeldbaar zijn door de duivel.

  IK merk en leest uit je woorden dat jij ook tot die groep behoort.
  Ik zal ook voor je bidden zodat jij ook een hart krijgt vol met liefde zonder haat


  Maak melding

 29. @Aboikoni, je hebt gelijk dat er met 2 maten gemeten wordt. Weet wel dat de Moiwana slachtoffers/nabestaanden in een OAS-case van 15 juni 2005 van de Staat Suriname hebben gewonnen (www.globalhealthrights.org/…/Moiwana-IACtHR-Suriname-2005). Op grond van deze case waren Venitiaan (President) en Santokhi (Minister Juspol)o.a. gehouden die Amnestiewet ’92 in te trekken. Uit politiek eigen belang hebben ze dat nimmer gedaan….toen die Amnestiewet in 2012 in het nadeel van de 8 dec slachtoffers werd gewijzigd, gilden diezelfde Venitiaan en Santokhi wel moord en brand.

  Wellicht weten de 8 dec nabestaanden ook hun heil bij OAS te vinden.


  Maak melding

 30. ben66
  @niks gaat boven de waarheid,
  soms hebben mensen paranoïde trekjes…maar bij jou is het een structureel probleem. (en dit is niks dan de waarheid)
  Zoek hulp…stakker!!

  Ben 666
  Ooh ben 666 duivelse zoon,
  Je vind dat niks boven de waarheid paranoïde trekjes heeft maar we weten dat de niks boven de waarheid de duivel pijn doet met de waarheid. het is leuk dat je de waarheid probeert aan te vallen maar alles wat ik geschreven heb is op waarheid gebaseerd (1) Nederlandse functioneerrissen lopen altijd mee met de herdenking van de december herdenking en geloof mij de slachtoffers (Verraders) kan Nederland geen moer schelen omdat ze zelf in hun Surinaamse tijd perk duizenden creolen hebben vermoord nu willen ze 16 herdenken wie hou je voor de gek.
  (2) Nederland heeft de dossier Bouterse met hun betrokkenheid voor 50 jaar ontoegangbaar gemaakt voor iedereen zelf goede dienaar Venitiaan smeekbede werden niet verhoord om het dossier vrij te geven. (3) Nederlandse ambassadeur in Suriname had de Surinaamse bevolking gewaarschuwd dat als ze voor Bouterse zouden kiezen tijdens de verkiezing de Surinaamse bevolking zou daarvoor boette en dat is de waarheid. Nederlandse ambassadeur in Suriname bemoeide met binnenlandse aangelegenheden en toenmalige president Venitiaan en derest van de schuimbekkende frontjes zeiden geen woord. (4) Nederland probeerde na Bouterse beëdiging Suriname te isoleren en kapot te maken door lobbyen van de Nederlandse minister van buitenlandse zaken maar Surinaamse buren zeiden nee tegen Nederland, toen probeerde ze Bouterse persoonlijk te isoleren en dat mislukte ook ze hebben toen hun ambassadeur uit Suriname teruggehaald zogenaamde protest tegen Bouterse. Na 2 jaar smeken de Nederlanders Bouterse om de nieuwe Nederlandse ambassadeur te accepteren maar Bouterse zei hij heeft geen tijd voor Nederland dus hebben ze die arme man naar Suriname gestuurd als Nederlandse zaken gelastigde tot dat Bouterse zijn credential accepteert maar dat zal Bouterse nooit doen. (5) en ja Nederland heeft duizenden creoolse voorouders verkracht vermoord en gemarteld en jij mag niks boven de waarheid paranoïde noemen maar het komt door je gebrek aan KENNIS. ik raad je aan om kennis op te doen voordat je die BeerPutKlep open doet waar alleen maar stront uit komt om aandacht te trekken voor positieve likes.


  Maak melding

 31. Donderdag 24 april 2014 om 09:55 uur, door ben66

  @paraman,

  in de geciviliseerde wereld betekend politieke verantwoording nemen…OPSTAPPEN EN WEGWEZEN!!!!!!!
  Maar deze megalomane gek wordt in het zadel gehouden door een zootje geindoctrineerde, paarse revokleuters
  ===
  Jullie reopen geesten op die je niet zult kunnen bezweren.
  Wanner gaat bossen gaat het goed bod bossen, reken maar.
  WAT KAN AZIJN ZUURDER MAKEN?


  Maak melding

 32. Nabestaanden van Ollandse-collaborateurs/NSB-ers eisen een gerechtelijk/strafproces tegen het Koninkrijk Der Nederlanden !!!
  Gerechtigheid (???) ,” WELLICHT “!!!
  PS : Arme pistool Paultje !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ
  DOSSIER SURINAME VRIJ


  Maak melding

 33. Voor een Appel en een ei,voor een taartgebak en wonton verkopen Functionarissen op KEY posities de Surinaamse ILLEGALE Documenten.

  Dus luister ,Zolang MOORDENAARS AAN DE MACHT ZIJN:IS HET een GANGSTER PARADISE!VOL MET HEERLIJKE GEBAK.

  IK GA VISSEN!MISCHIEN VANG IK WAT,WIE WEET,vindt ik schaduw!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.